Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MorningStar

#2976 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MorningStar »

Secer je najgori otrov treba i njega oporezovati (i proizvode sa visokim procentom istog) akcize nabit (bez sale :) )
Hajvan

#2977 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajvan »

muzicar_iz_parka wrote: 15/01/2020 16:28 Najbolje da naprave novi glavni grad, ima toliko praznog prostora širom BiH.
Pa i novi glavni aerodrom, kome magla neće biti problem.
Moze, Dubravska visoravan je najidealniji prostor. :)
dječak sa šibicama

#2978 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Bezveze prica, nece oni nikada uvesti neke drasticne mjere jer glasacko tijelo jer sljevanje dosljaka u kotlinu jer opet glasacko tijelo jer tako dalje.

Jedino je pitanje kada cemo svi okolo hodati sa gas maskama.
kakavdanakneiskustvu

#2979 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by kakavdanakneiskustvu »

u zenici je trenutno stanje takvo da se sa 18. sprata ne vide susjedne zgrade udaljene maksimalno 100 metara
BadBoy

#2980 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Hajvan wrote: 15/01/2020 16:05

da se citiram:
ne kazem da je nepotrebno (cak naprotiv)
evo moj prvi komsija- djaba sto je “utoplio’ kucu (utoplio ju je sebi- da ustedi na energentu), kad lozi najgori moguci lignit i truje nas sve okolo. Mozda koji procent manje tog uglja potrosi tokom sezone, otkako je utopljen, no svejedno on potrosi nekoliko tona tog sranja.
pritom je supak posjekoa 40-ak godina stare borove jer mu je trebao prostor za garaze za automobil visoke klase (dakle, ima novce, jel’)

dakle, empirijski- samo utpopljavanje nije rijesenje, a bez promjene nacina grijanja/energenta… to je poenta mojeg upisa
a koliko vidimo iz mojeg mikor okruzenja - i promjeni svijesti.. a vecina je nece promjeniti, dok ih ne klepis po dzepu

a ja jesam za dobru izolaciju- moja kuca je izolovana grafitnim plocama, a vecina prozora (istocni i sjeverni) su dvokomorni.
al se grijem na struju, toplotnom pumpaom.

da treba zakonski regulisati i cak kaznjavti vlasnoike objekata bez ili sa ostecenim fasada(ma)- itekako treba…

no trositi novce poreznih obveznika na uropljavanje necijih privatnih objekata, a u svruhu rijesavanja zagadjenosti (uzrokovanog indvidulanim lozistima, izduvnim plinovima u saobracaju, te sljake koja se posipa po cestam tokom zime) je meni kao sto rekoh:
pricao ovom “utopljavanju” objekata je dimna zavjesa
Ništa ti tu nije empirijski osim konstatovanja činjenice da je on "uradio fasadu". Odokativne metode koliko on troši uglja nisu empirijski dokaz. A gle čuda, postoje empirijski podaci koliko se smanji potrošnja uglja nakon utpoljavanja objekta i otprilike ti brojevi govore da se potrošnja prepolovi. Nije to nije zanemarivih "par procenata":

Eh sad naravno da je najbolje mjere energetske efikasnosti implementirati kombinovano kako bi se postigao maksimalni učinak i izbjegle komične situacije kao na AP gdje nakon utopljavanja zgrade, ljudi moraju držati otvorene prozore jer je sistem grijanja predimenzionisan za zgradu sa termoizolacijom.

Dakle najbolje i najispravnije rješenje je kombinacija mjera utopljavanja + promjena sistema grijanja (plin ili pelet). Ali i pored toga, i samo smanjenje količine uglja koji se loži je značajan doprinos smanjenju zagađenja. Ne treba nikakva komplikovana računica i matematika za to, bolje je da se troši pet tona uglja nego 15.
Hajvan

#2981 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajvan »

ok, u pravu si.

no, zasto preferirati plin?
imamo neka nalazista?
utopljni komsija s plina preso na pelet, pa na ugalj.

ja s plina na struju i zemljinu toplotu.
neko_sa_strane

#2982 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by neko_sa_strane »

Zaključak je donijeti zakone koji bi se provodili a ko se ogluši samo po džepu. Ukoliko se ogluši više od jedanput visina kazne po džepu se povećava. Trebalo bi biti propisano koji energenti bi se smjeli koristiti u gradovima sa nepovoljnim položajem poput Sarajeva. Udaranje po džepu nije potpuna mjera. Država ne bi smjela dozvoliti divljanje cijena energenata. Tržište se mora urediti. Podsticati uvoz električnih vozila i mijenjati zakone u skladu sa stvarnim stanjem(ukinuti eko taksu za električna vozila jer je ista za tu vrstu vozila besmislena i nanosi se šteta kupcima dok neko iz vlasti nepošteno zarađuje). Takođe ukoliko se ide ka legalizaciji bespravne gradnje, legalizacija da se uslovi prelaskom na ekološki prihvatljivije energente.
U slučaju da se u narednim godinama ne promijeni ništa i završi se upozorenjima, uzbunama, presipanju iz šupljeg u prazno jedino rješenje je selidba. Ja sigurno tvrdim da je ove godine zagađenje zraka gore nego prošle godine.
muzicar_iz_parka

#2983 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by muzicar_iz_parka »

kakavdanakneiskustvu wrote: 15/01/2020 16:40 u zenici je trenutno stanje takvo da se sa 18. sprata ne vide susjedne zgrade udaljene maksimalno 100 metara
Sta je, ne mozes vise komsinice dvogledom gledati?
kakavdanakneiskustvu

#2984 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by kakavdanakneiskustvu »

muzicar_iz_parka wrote: 15/01/2020 18:05
kakavdanakneiskustvu wrote: 15/01/2020 16:40 u zenici je trenutno stanje takvo da se sa 18. sprata ne vide susjedne zgrade udaljene maksimalno 100 metara
Sta je, ne mozes vise komsinice dvogledom gledati?
da
avenija

#2985 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by avenija »

MorningStar wrote: 15/01/2020 15:37
avenija wrote: 15/01/2020 15:35 U Banja Luci nema mjerenja a tamo je situacija gora nego u ovim gradovima koji imaju mjerenje.
Ako nema mjerenja kako znas da je situacija gora , mislim nekako mi se kosi sa logikom al vjerovatno je do mene :lol:
Image

danas, vidi se golim okom katastrofa
hali gali halid

#2986 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by hali gali halid »

neko_sa_strane wrote: 15/01/2020 12:29 Maske sa filterom ne mogu se više naći u Semikemu. U Sarajevu ih ima na stanju u JU Apoteke Sarajevo u poslovnici u centru grada(Maršala Tita 40). Te maske sa filterom su klix. Perive višekratne maske mogu se naručiti putem ebay-a i Amazona.
Link?
Ci-Nick

#2987 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ci-Nick »

Evo nas sa maskama ko Kinezi,..iako mislim da je slaba korist od maske.
Ona može zaustaviti samo krupne čestice,.. a azotni oksidi, sumpordioksid, ostali otrovi,.. sve to završi u plućima.
Maloprije vozim po gradu (Zenica) cesta klizava od čađi i prašine kao da je poledilo.
Još ovi majmuni što nasipaju Kasumovićev plac pola grada zaprašili.
Po zlu ni kiše ni snijega da malo pročisti.
90minut

#2989 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by 90minut »

avenija wrote: 15/01/2020 18:14
avenija wrote: 15/01/2020 15:35 U Banja Luci nema mjerenja a tamo je situacija gora nego u ovim gradovima koji imaju mjerenje.
Ako nema mjerenja kako znas da je situacija gora , mislim nekako mi se kosi sa logikom al vjerovatno je do mene :lol:
Image

Kosi mu se s logikom kaže kao da je BL u Holandiji :lol:
Hajvan

#2990 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajvan »

MorningStar

#2991 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MorningStar »

90minut wrote: 15/01/2020 18:53
avenija wrote: 15/01/2020 18:14

Image

Kosi mu se s logikom kaže kao da je BL u Holandiji :lol:
Dobre su te odokativne metode procjene zagadjenosti - trebao bi taj talenat unovciti da se djaba ne kupuju stanice za mjerenje :D

I dont know rick this looks worse to me:
Image
BadBoy

#2992 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Hajvan wrote: 15/01/2020 17:45 ok, u pravu si.

imamo neka nalazista?

Eh sad si načeo drugu temu, a to je naše BiH i korištenje plina :D

U biti se slažem s tobom, za nas je to rizičan energent (da ne smaram ljude sa ovdje nekim esejem zašto i kako). Ali ima i za to rješenje, koje, pogodili ste, košta :D

Ako se odmaknemo od BiH i naše specifične situacije, plin je "tranzicijsko gorivo" koje se koristi u Evropi koristi za pomoć sa prelaska sa fosilna na obnovljive izvore (gradi se puno gasnih elektrana koje se mogu upaliti u par minuta da bi se nadomjestio nedostatak u proizvodnji RES-a). On je isto tako najbolji za grijanje i kuhanje zbog svoje visoke kalorične vrijednosti.

Grijanje na struju nije efikasno (u normalnim državama). Kod nas je cijena električne energije nerentabilno niska. Ali će i kod nas kad-tad porasti. Energetska zajednica je izradila studiju u kojoj su dokazali da mi de facto subvencioniramo ugalj. To vrijeme će proći.

Izuzetak su toplotne pumpe i inverter klime. Samo što i ova dva sistema imaju nedostatke.
90minut

#2993 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by 90minut »

isti kurac drugo pakovanja riči
Hajvan

#2994 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajvan »

BadBoy wrote: 15/01/2020 19:18
Hajvan wrote: 15/01/2020 17:45 ok, u pravu si.

imamo neka nalazista?

Eh sad si načeo drugu temu, a to je naše BiH i korištenje plina :D

U biti se slažem s tobom, za nas je to rizičan energent (da ne smaram ljude sa ovdje nekim esejem zašto i kako). Ali ima i za to rješenje, koje, pogodili ste, košta :D

Ako se odmaknemo od BiH i naše specifične situacije, plin je "tranzicijsko gorivo" koje se koristi u Evropi koristi za pomoć sa prelaska sa fosilna na obnovljive izvore (gradi se puno gasnih elektrana koje se mogu upaliti u par minuta da bi se nadomjestio nedostatak u proizvodnji RES-a). On je isto tako najbolji za grijanje i kuhanje zbog svoje visoke kalorične vrijednosti.

Grijanje na struju nije efikasno (u normalnim državama). Kod nas je cijena električne energije nerentabilno niska. Ali će i kod nas kad-tad porasti. Energetska zajednica je izradila studiju u kojoj su dokazali da mi de facto subvencioniramo ugalj. To vrijeme će proći.

Izuzetak su toplotne pumpe i inverter klime. Samo što i ova dva sistema imaju nedostatke.

osim visoke pocetne cijene, te kratkotrajnih problema u slucaju nestanka el. energije- koji su to jos (dugorocni) problemi toplotnih pumpi?
BadBoy

#2995 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Toplotne pumpe ne rade efikasno na niskim minusima koji su kod nas počesti. Slično važi i za inverter klime, a i klime su primarno dizajnirane za rashlađivanje ne za zagrijavanje.

Međutim, najveći problem je što koriste električnu energiju koja je samo trenutno jeftina kod nas.
MorningStar

#2996 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MorningStar »

BadBoy wrote: 15/01/2020 19:41 Toplotne pumpe ne rade efikasno na niskim minusima koji su kod nas počesti. Slično važi i za inverter klime, a i klime su primarno dizajnirane za rashlađivanje ne za zagrijavanje.

Međutim, najveći problem je što koriste električnu energiju koja je samo trenutno jeftina kod nas.
Pa i plin moze poskupiti , i poskupit ce (a troskovi gasifikacije su mnogostruko veci od kupovine invertera)

- da moze kako jare i pare - ne moze..
Last edited by MorningStar on 15/01/2020 19:45, edited 1 time in total.
zigzag

#2997 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

I ovo mi nije jasno.
Grijanje na lpg tj propan-butan smjesu. Cijena je oko 0,65km po litru(ono na benzinskim pumpama se prodaje akcizno za vozila).
Za zimu je dovoljno 2000 litara za kuću sa normalnom izolacijom. Provjereno x puta.

Niti trgovci tim plinom niti prodavači bojlera to ne reklamiraju.
A bojleri su oko 2000 km. I tokom citave godine se koriste za toplu vodu za kupanje. Na struji je velika usteda.

Cisterna zapremine 2700 litara se moze iznajmiti od trgovca za simbolicnu cijenu
sinuhe

#2998 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sinuhe »

U svijetu je to rijeseno gradnjom kombinovanih elektrana-toplana, moze i na ugalj, koje dostavljaju toplotnu energiju tokom cijele godine. Kako vidim to ni u Tuzli nije u potpunosti sprovedeno.
neko_sa_strane

#2999 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by neko_sa_strane »

Ima li ikakvih ispitivanja u vezi iskorištavanja geotermalne energije kod nas? Naše istočne komšije koje se kao i mi guše u smogu imaju veliki geotermalni potencijal ali su i tamo kao i kod nas na vlasti nesposobni i podobni.
Connaisseur Karlin

#3000 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Connaisseur Karlin »

Hajvan wrote: 15/01/2020 18:56
ali uopc nije vise vazno ko je koga restigao, svi su u istom problemu, ovo je za evakuaciju stanovnsitva

:roll:
Post Reply