Ako sam ja blesav sta si ti tek onda?Tempo wrote: ↑14/01/2020 23:35jel moguce da si toliko blesav i da ne znas ko nam je napravio drzavu?
nakon pada bobovca, bosna je pala pod tursku vlast i bila je turski vilajet sve dok nas nisu predali/prodali austriji 1878.
tek je u mrkonjic gradu 1943 godine obnovljena državnost Bosne i Hercegovine. nakon 463 godine. alo, nakon 463 godine. siguran sam da je to ujedno i ginisov rekord.
STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- Kejn
#4001 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
-
The 51st State
#4002 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
To je nesto drugo od nacionalizma, a po slobodi govora smo se pomjerili naprijed
Last edited by The 51st State on 15/01/2020 17:29, edited 1 time in total.
-
Tempo
- ZeModerator
#4003 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
nacionalizam?
http://www.prometej.ba/clanak/danilo-ki ... alizmu-361
-
hAZNADAR
#4004 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Podsjeca me to na pjesmu Novih Fosila - mislis da mi dizes tlak, za mene si samo zrak,..
Smio bih se kladiti da imam vise jugoslovenskog staza od tebe, odnosno da sam duze zivio sa jugozabudama nego ti. Odnosno - znam o cemu pricam, i citam vas ko knjigu.
- piupiu
#4005 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Jok. Bošnjaci su endemska vrsta na dunjaluku.
- MorningStar
#4006 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Koliko imas staza u slobodnoj bih
-
The 51st State
#4007 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Pisac za kojeg kazu da je i sam u to blato zaglibio, svo to pisanje bi imalo smisla u nekom lalandu, meni je isengard sa zapadne, a mordor sa istocne strane, nema se taj luksuzTempo wrote: ↑15/01/2020 17:29nacionalizam?
http://www.prometej.ba/clanak/danilo-ki ... alizmu-361
-
hAZNADAR
#4008 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ko je autor - Bora Corba?Tempo wrote: ↑15/01/2020 17:03 iz lexikona yu mitologije
Rijetko koji bend u povijesti jugoslavenskog rock‘n’rolla je imao publiku koja se toliko saživljala s njima. Tu publiku činili su mladi urbani ljudi diljem Jugoslavije, samosvjesni, obrazovani, drčni, senzibilni, neopterećeni “historijom”, odrasli u blagostanju 1970-ih i 1980-ih. Prva smo generacija koja se istinski, s radošću i hedonistički prepuštala uživanju u šarenoj kulturnoj raznolikosti i fantastičnoj, uzbudljivoj interakciji između Beograda, Zagreba, Rijeke, Ljubljane, Sarajeva i Skoplja, međusobno se uvažavajući i inspirirajući. Odbacivši floskulu, mi smo je dezideologizirali; nismo hinili “bratstvo i jedinstvo” — živjeli smo ga. Živjeli smo Utopiju, Svijetlu Budućnost, onakvu o kakvoj je sanjao Ilirski pokret, bili smo prvi “idealni” Jugoslaveni, oni “na kojima svijet ostaje”.
Imali smo osjećaj da nas ništa ne može zaustaviti. A zaustavilo nas se. Toliko smo valjda bili obuzeti besramnim uživanjem da nismo primijetili Zlo koje je nadolazilo sa svih strana. Zateklo nas se u potpunosti nespremne, nepripremljene; ni dan danas nije mi jasno kako su nas, onakve, uspjeli nadglasati oni kojima je smetala različitost kojom smo se mi napajali. Posakrivali smo se u mišje rupe, oni hrabriji razbježali su se po svijetu. Nema nas više. A bili smo so close. Bar smo tako osjećali. Da je bilo “još samo par godina za nas” mogli smo postati odlučujuća većina; umjesto toga danas se nosimo kako znamo sa svojom promašenošću.
to je naravno samo djelic vece slike jugoslovenstva i jugoslavije, o kojoj nepoznati mislioc kaze ovo:
Jugoslavija kao drzava, kao revolucionarni pokret, kao ideja, je bila daleko veca od sume njenih delova.
Eto vam sada vase pigmejske drzave nacionalisti, bedne, zavisne, kolonizovane i prezaduzene.
Labud kada potegne ovu pricu u kafani bude nadglasan od strane glasnih neznalica, zato je naucio da Mu je bolje da pije sam i ponekad pusti suzu samotnjacku. Tesko je gotovo uvek biti u pravu.
(Labud, 03. avgust 2016 17:12)
- piupiu
#4009 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
E, taj. "Negativna kategorija duha."
Last edited by piupiu on 15/01/2020 17:35, edited 1 time in total.
-
Tempo
- ZeModerator
#4010 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
od pada srednjovjekovne bosanske drzave pa sve do 1943 bosna i hercegovina je bila teritorija pod tudjinskom vlascu. tek 1943 bosna i hercegovina je obnovila svoju drzavnost, dobila ustav, vladu, parlament, sudstvo, zakone, drzavnu granicu i sve ostale stvari koje cine drzavu.Kejn wrote: ↑15/01/2020 17:28Ako sam ja blesav sta si ti tek onda?Tempo wrote: ↑14/01/2020 23:35jel moguce da si toliko blesav i da ne znas ko nam je napravio drzavu?
nakon pada bobovca, bosna je pala pod tursku vlast i bila je turski vilajet sve dok nas nisu predali/prodali austriji 1878.
tek je u mrkonjic gradu 1943 godine obnovljena državnost Bosne i Hercegovine. nakon 463 godine. alo, nakon 463 godine. siguran sam da je to ujedno i ginisov rekord.Obnovljena drzavnost 1943
Pa po toj logici su Turci nastavili drzavnost Bosne preko bosanskog Ejaleta. Isto ko Austro-Ugari preko Kondominijuma Bosne i Hercegovine? Koja je razlika izmedju bosanskog Ejaleta i SR BiH? Da ova druga nije mozda Republika sa vanjskom politikom? Po tebi je i Republika Srpska drzava jer ima ono "Republika" u nazivu.
![]()
-
Tempo
- ZeModerator
#4011 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
neka Iris Adrić.hAZNADAR wrote: ↑15/01/2020 17:33Ko je autor - Bora Corba?Tempo wrote: ↑15/01/2020 17:03 iz lexikona yu mitologije
Rijetko koji bend u povijesti jugoslavenskog rock‘n’rolla je imao publiku koja se toliko saživljala s njima. Tu publiku činili su mladi urbani ljudi diljem Jugoslavije, samosvjesni, obrazovani, drčni, senzibilni, neopterećeni “historijom”, odrasli u blagostanju 1970-ih i 1980-ih. Prva smo generacija koja se istinski, s radošću i hedonistički prepuštala uživanju u šarenoj kulturnoj raznolikosti i fantastičnoj, uzbudljivoj interakciji između Beograda, Zagreba, Rijeke, Ljubljane, Sarajeva i Skoplja, međusobno se uvažavajući i inspirirajući. Odbacivši floskulu, mi smo je dezideologizirali; nismo hinili “bratstvo i jedinstvo” — živjeli smo ga. Živjeli smo Utopiju, Svijetlu Budućnost, onakvu o kakvoj je sanjao Ilirski pokret, bili smo prvi “idealni” Jugoslaveni, oni “na kojima svijet ostaje”.
Imali smo osjećaj da nas ništa ne može zaustaviti. A zaustavilo nas se. Toliko smo valjda bili obuzeti besramnim uživanjem da nismo primijetili Zlo koje je nadolazilo sa svih strana. Zateklo nas se u potpunosti nespremne, nepripremljene; ni dan danas nije mi jasno kako su nas, onakve, uspjeli nadglasati oni kojima je smetala različitost kojom smo se mi napajali. Posakrivali smo se u mišje rupe, oni hrabriji razbježali su se po svijetu. Nema nas više. A bili smo so close. Bar smo tako osjećali. Da je bilo “još samo par godina za nas” mogli smo postati odlučujuća većina; umjesto toga danas se nosimo kako znamo sa svojom promašenošću.
to je naravno samo djelic vece slike jugoslovenstva i jugoslavije, o kojoj nepoznati mislioc kaze ovo:
Jugoslavija kao drzava, kao revolucionarni pokret, kao ideja, je bila daleko veca od sume njenih delova.
Eto vam sada vase pigmejske drzave nacionalisti, bedne, zavisne, kolonizovane i prezaduzene.
Labud kada potegne ovu pricu u kafani bude nadglasan od strane glasnih neznalica, zato je naucio da Mu je bolje da pije sam i ponekad pusti suzu samotnjacku. Tesko je gotovo uvek biti u pravu.
(Labud, 03. avgust 2016 17:12)
boro corbo je isto ljakse. nemoj da te zavaraju rokerski rifovi.
-
The 51st State
#4012 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
-
Tempo
- ZeModerator
#4013 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
najveci problem sa nacionalistima je u tome sto se radi o budalama. sto je i normalno, da nisu budale ne bi bili nacionalisti, a zato sto su budale ne mogu shvatiti nista van svog ogranicenog svijeta omedjenog nacijom. u svrhu odbrane, a moraju se braniti jer znaju oni odlicno, makar potsvjesno, da su seljaci i niza bica, koriste se lazima, izmisljotinama i poluistinama, pozivaju se na druge budale koje se sluze lazima, izmisljotinama i polustinama.The 51st State wrote: ↑15/01/2020 17:33Pisac za kojeg kazu da je i sam u to blato zaglibio, svo to pisanje bi imalo smisla u nekom lalandu, meni je isengard sa zapadne, a mordor sa istocne strane, nema se taj luksuz
a kisa treba citati. to je jedan od nasih najvecih pisaca.
-
Tempo
- ZeModerator
#4014 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
bosnjacki nacionalizam postoji. nema tu poredjenja ili neporedjenja. on je isti kao i svi ostali nacionalizmi na svijetu. glup, primitivan i smrtonosan. pogledaj sta se desilo sa srbijom, sta je njima uradio njihov vlastiti nacionalizam.The 51st State wrote: ↑15/01/2020 17:39Pa dje je kad ga uporedis sa susjednim?
Ne mozes na silu nesto izjednaciti i komparirati te ga pod isti pojam svesti.
-
The 51st State
#4015 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Nema to veze sa pamecu, nego sa ciljevima i sta se zeli postici sa istim. Meni je sega nesto buhaha oko navodno bosnjcakog nacionalizma koji ni luk jeo ni luk miriso, mislim toliki je to apsurd da se recimo za bosnjacki nacionalizam proglasava zalaganje za gradjansku, sekularnu i unitarnu bosnu i hercegovinu, o cemu se tu dalje ima pricati? Prvo vaser vaga pa onda to akademisanje i lamentiranje ljepsem i boljem svijetu.Tempo wrote: ↑15/01/2020 17:43najveci problem sa nacionalistima je u tome sto se radi o budalama. sto je i normalno, da nisu budale ne bi bili nacionalisti, a zato sto su budale ne mogu shvatiti nista van svog ogranicenog svijeta omedjenog nacijom. u svrhu odbrane, a moraju se braniti jer znaju oni odlicno, makar potsvjesno, da su seljaci i niza bica, koriste se lazima, izmisljotinama i poluistinama, pozivaju se na druge budale koje se sluze lazima, izmisljotinama i polustinama.The 51st State wrote: ↑15/01/2020 17:33Pisac za kojeg kazu da je i sam u to blato zaglibio, svo to pisanje bi imalo smisla u nekom lalandu, meni je isengard sa zapadne, a mordor sa istocne strane, nema se taj luksuz
Last edited by The 51st State on 15/01/2020 17:52, edited 1 time in total.
-
The 51st State
#4016 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ako postoji reci mi zasta se zalaze, koji su mu ciljevi i ko ga zastupa? Mi se sa srbijom u pogledu drustveno civilizacijskih tekovina ne mozemo u istu recenicu u usporedbi, ako je o bosnjacima rijec.Tempo wrote: ↑15/01/2020 17:49bosnjacki nacionalizam postoji. nema tu poredjenja ili neporedjenja. on je isti kao i svi ostali nacionalizmi na svijetu. glup, primitivan i smrtonosan. pogledaj sta se desilo sa srbijom, sta je njima uradio njihov vlastiti nacionalizam.The 51st State wrote: ↑15/01/2020 17:39Pa dje je kad ga uporedis sa susjednim?
- Hajvan
#4017 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
da li je nacionalizm glup ili pak sovinizam?
ako je nacionalizam glup, gliupa je i pojela na nacije/drzave
trebaju se ukinut..onda cemo se kleti u brandove, a multinacionalne kompanije ce nam korijti upotpunosit zivot i zivotnu sredinu
hm, odjednom nacije/drzave vise ne djeluju tako glupo…
cuj nacionalizam glup?!?
a socijalizam, komunizam, kapitalizam, feminizam??
izam?

trebaju se ukinut..onda cemo se kleti u brandove, a multinacionalne kompanije ce nam korijti upotpunosit zivot i zivotnu sredinu
cuj nacionalizam glup?!?
izam?
- Kejn
#4018 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
To sve ima i Republika Srpska i ustav, vladu, parlament, medjuentitetsku granicu i sve ostale stvari koje cinu drzavu. Je li RS drzava ?
-
Tempo
- ZeModerator
#4019 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
-
Tempo
- ZeModerator
#4020 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
nick ti dobro pristaje.Hajvan wrote: ↑15/01/2020 17:54 da li je nacionalizm glup ili pak sovinizam?
![]()
cuj nacionalizam glup?!?
izam?
![]()
- MorningStar
#4021 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- MorningStar
#4022 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Nacionalizam je dobar kada je nacionalizam to sto treba da bude - medjutim nacionalizam kod bosnjaka se izgleda definise kao mrznja prema srbima+vjera= to je to.Tempo wrote: ↑15/01/2020 18:02nick ti dobro pristaje.Hajvan wrote: ↑15/01/2020 17:54 da li je nacionalizm glup ili pak sovinizam?
![]()
cuj nacionalizam glup?!?
izam?
![]()
-
Tempo
- ZeModerator
#4023 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
bosnjacki nacionalisti se ne zalazu za gradjansku, sekularni i unitarnu bosnu. povremeno seru o tome, ali sustinski su svo vrijeme protiv toga.The 51st State wrote: ↑15/01/2020 17:50Nema to veze sa pamecu, nego sa ciljevima i sta se zeli postici sa istim. Meni je sega nesto buhaha oko navodno bosnjcakog nacionalizma koji ni luk jeo ni luk miriso, mislim toliki je to apsurd da se recimo za bosnjacki nacionalizam proglasava zalaganje za gradjansku, sekularnu i unitarnu bosnu i hercegovinu, o cemu se tu dalje ima pricati? Prvo vaser vaga pa onda to akademisanje i lamentiranje ljepsem i boljem svijetu.Tempo wrote: ↑15/01/2020 17:43najveci problem sa nacionalistima je u tome sto se radi o budalama. sto je i normalno, da nisu budale ne bi bili nacionalisti, a zato sto su budale ne mogu shvatiti nista van svog ogranicenog svijeta omedjenog nacijom. u svrhu odbrane, a moraju se braniti jer znaju oni odlicno, makar potsvjesno, da su seljaci i niza bica, koriste se lazima, izmisljotinama i poluistinama, pozivaju se na druge budale koje se sluze lazima, izmisljotinama i polustinama.The 51st State wrote: ↑15/01/2020 17:33
Pisac za kojeg kazu da je i sam u to blato zaglibio, svo to pisanje bi imalo smisla u nekom lalandu, meni je isengard sa zapadne, a mordor sa istocne strane, nema se taj luksuz
- piupiu
#4024 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Naravno da ga mogu pod isti pojam svesti. Nacionalizam je nacionalizam. Insistira na moralnoj i kulturološkoj superiornosti svoje nacije, na razlikama izmedju sebe i drugih, ispoljava predrasude prema drugim etničkim grupama i politički djeluje u tom smislu. (Nema dobrog nacionalizma, jer nacionalizam nije isto što i etnocentrizam ili patriotizam. Od nacionalizma je samo gori šovinizam.)The 51st State wrote: ↑15/01/2020 17:39Pa dje je kad ga uporedis sa susjednim?
Mi se sa srbijom u pogledu drustveno civilizacijskih tekovina ne mozemo u istu recenicu u usporedbi, ako je o bosnjacima rijec.
Ovo je školski primjer nacionalističke izjave.
Interesantno. Kažu nama Bosancima, koji se zalažemo za gradjansku, sekularnu i unitarnu, da smo jugobalije i komunjare, da Bosanci ne postoje, da je ovo na tri dijela po ključu prava stvar, i da smo mi FGR izmišljotina. Kako to objašnjavaš?The 51st State wrote: ↑15/01/2020 17:50 mislim toliki je to apsurd da se recimo za bosnjacki nacionalizam proglasava zalaganje za gradjansku, sekularnu i unitarnu bosnu i hercegovinu, o cemu se tu dalje ima pricati? Prvo vaser vaga pa onda to akademisanje i lamentiranje ljepsem i boljem svijetu.
Last edited by piupiu on 15/01/2020 18:06, edited 1 time in total.
-
The 51st State
#4025 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
To je tvoje misljenje nicim potkrepljeno, pito sam te , odgovori.