Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#9076 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by KatarinaKosaca »

zippoo87 wrote: 12/01/2020 23:16 ,ali da politicari drze projekat u laticama,jer treba svake godine
... Saditi cvijeće
zippoo87

#9077 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by zippoo87 »

_Reds_ wrote: 12/01/2020 23:31
zippoo87 wrote: 12/01/2020 23:16
seoBIH wrote: 12/01/2020 23:09 Dobro I koliko traje ta vreća? Najviše 2-3h,jer brzo gore, a nema žara koji bi održavao vatru. Ja samo komentarišem ove sveznalice koje su pročitali dva članka na klixu i ubijeđeni da ih hiljade građana truje loženjem plastike.
pa i ja kazem da je to deplasirano...da nema osnova u cinjenicama i da se bezveze o tome pise

onaj strucnjak neku noc kod Senada je sve objasnio....covjek je strucnjak a mi nismo

rekao je da su najveci zagadjivaci ugalj,jer on stvara sumpor,cadji i prasinu kada izgara a to i jesu te najopasnije pm 2-5 cestice i one su teske i ne mogu se podici u atmosferu,nego padaju na pod

isto je rekao,da je radio neku stidiju i da u Sarajevu ima 98 000 lozista i da je to najveci problem
drugi problem su automobili

automobili se mogu donekle rijesiti poboljsanjem gradskog prevoza ali ova lozista,to ce sve ici sporije i teze

takodjer je rekao da je on uradio analizu i rjesenja za zagadjenje ,ali da politicari drze projekat u laticama,jer treba svake godine izdvajati 20-30 miliona narednih 10+ godina,dakle dok se problem ne rijesi

dosadasnje vlasti su te pare radije podijelile izmedju sebe i preko tendera strpali u vlastite dzepove a podrsku da to rade im je davala upravo ova "sirotinja" o kojoj neki ovdje pisu i koja sada najvise truje i sebe i druge
Isto tako dodje drugi "strucnjak" i kaze, ma problem su ove visoke zgrade.
Eto ih kod tebe vjerovatno nema, i ima li zagadjenja ?
mislim da je malo glupo osporavati ovog covjeka,pogledaj barem razgovor pa onda komentarisi
on i novinari ga predstavljaju kao strucnjaka ,ne ja

sto se tice plastike,lozi se ali ne u tolikoj mjeri koliko se o tome prica
evo ja kod sebe ne znam nikoga da lozi plastiku u smislu koji si ti naveo,da otkupljuje pa onda lozi zimi
znam da loze smece iz kuce a tu bude i plastike i svega...cijelu kesu ubaci u pec i sve sagori...to ih puno radi sto ja znam

sto se tice mog grada,zagadjeniji smo od Sarajeva,jos i nema mjerenja kod nas ali kada se pogleda sa okolnih brda,isto je kao i kada se gleda Sa sa Trebevica
i kod nas je najveci zagadjivac ugalj i lozenje,auta nema toliko puno a grad je isto u kotlini kao i Sarajevo...bukvalno isti oblik ima,samo puno manji
_Reds_

#9078 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _Reds_ »

zippoo87 wrote: 12/01/2020 23:39
_Reds_ wrote: 12/01/2020 23:31
zippoo87 wrote: 12/01/2020 23:16

pa i ja kazem da je to deplasirano...da nema osnova u cinjenicama i da se bezveze o tome pise

onaj strucnjak neku noc kod Senada je sve objasnio....covjek je strucnjak a mi nismo

rekao je da su najveci zagadjivaci ugalj,jer on stvara sumpor,cadji i prasinu kada izgara a to i jesu te najopasnije pm 2-5 cestice i one su teske i ne mogu se podici u atmosferu,nego padaju na pod

isto je rekao,da je radio neku stidiju i da u Sarajevu ima 98 000 lozista i da je to najveci problem
drugi problem su automobili

automobili se mogu donekle rijesiti poboljsanjem gradskog prevoza ali ova lozista,to ce sve ici sporije i teze

takodjer je rekao da je on uradio analizu i rjesenja za zagadjenje ,ali da politicari drze projekat u laticama,jer treba svake godine izdvajati 20-30 miliona narednih 10+ godina,dakle dok se problem ne rijesi

dosadasnje vlasti su te pare radije podijelile izmedju sebe i preko tendera strpali u vlastite dzepove a podrsku da to rade im je davala upravo ova "sirotinja" o kojoj neki ovdje pisu i koja sada najvise truje i sebe i druge
Isto tako dodje drugi "strucnjak" i kaze, ma problem su ove visoke zgrade.
Eto ih kod tebe vjerovatno nema, i ima li zagadjenja ?
mislim da je malo glupo osporavati ovog covjeka,pogledaj barem razgovor pa onda komentarisi
on i novinari ga predstavljaju kao strucnjaka ,ne ja

sto se tice plastike,lozi se ali ne u tolikoj mjeri koliko se o tome prica
evo ja kod sebe ne znam nikoga da lozi plastiku u smislu koji si ti naveo,da otkupljuje pa onda lozi zimi
znam da loze smece iz kuce a tu bude i plastike i svega...cijelu kesu ubaci u pec i sve sagori...to ih puno radi sto ja znam

sto se tice mog grada,zagadjeniji smo od Sarajeva,jos i nema mjerenja kod nas ali kada se pogleda sa okolnih brda,isto je kao i kada se gleda Sa sa Trebevica
i kod nas je najveci zagadjivac ugalj i lozenje,auta nema toliko puno a grad je isto u kotlini kao i Sarajevo...bukvalno isti oblik ima,samo puno manji
Ne osporvam ga ja, nego ti hocu reci, ovdje su isto tako citirali neki drugi, isto neke druge koji za sebe kazu da su struvcnjaci i kazu problem visoke zgrade.

Hocu ti reci danas, razni ljudi sebe nazivaju strucnjacima.
O ovome o cemu si ti pisao se slazem.

Na prmjeru tvog grada se lahko neki strucnjaci pobijaju i mit o visokim zgradama.
dadoka84

#9079 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by dadoka84 »

zippoo87 wrote: 12/01/2020 21:22 imaju negdje i pametniji ljudi od nas
evo ovo boldirano...jesi li se nekada zapitao kako je u nekim zemljama (recimo evo nase blize komsije,Slovenija) svaka kuca uredjena sa fasadom i izolacijom,svaka ima ogradu oko kuce ,ima postansko sanduce...sta mislis sto je to tako ?
pa to je tako zato sto ZAKON kaze da ne mozes imati kucu bez fasade i izolacije,ne moze ti kuca biti energetski neucinkovita...pa onda nasi balkanci kazu,kod njih mala kucica a ja imam kucu na tri sprata
e to je taj brdjanski mentalitet ljudi ovdje...ima kucu na 3 sprata a nema izolacije ni fasade ni na jednom spratu...i onda on roka 10-15 tona uglja po sezoni da to zagrije...a mogao bi da to izgradi kako treba,trositi 5 tona uglja
zato tamo ne mozes imati gradjevinske rugobe zvane kuce,kao kod nas ovdje...nego ako hoces kucu,imaju pravila kako ta kuca mora izgledati
znaci ljudi naprave plan,pa naprave onda zakone i postuju zakone...a postujes li ti zakone drzave ili SDA zakone ?

opet ponavljam,svaki problem je rjesiv,ako neko hoce da ga rijesi,ako nece,to je druga stvar
jedan nas politicar voli javno reci "ne mozes probuditi covjeka koji se pravi da spava" ,pogodi koji je to politicar :D
Slažem se sa tobom, ja samo navodim kako je stanje. Nema zakona, a i kojih ima ti se ne provode. Da ih se počne provoditi, to je onda atak na "sirotinju". A ko će to barnut u svoje glasače. Nije niko lud. Posljedice kupovanja socijalnog mira vidimo ovih dana. Nenormalno zagađenje, sistem u kolapsu, siromašenje naroda skoro pa dovršeno, bruka raje pobjegla. Ljepota...
zippoo87

#9080 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by zippoo87 »

pa eto iz cinjenica je valjda jasno da je dogorilo do noktiju i da stvari treba mijenjati...
ja se iskreno nadam da ce od narednih izbora da se barem negdje pocnu desavati vidljivije promjene ,a kada krene,onda ce se to rasiriti

u BiH je ostalo kazu oko 2,5 mil ljudi trenutno...ako nismo sposobni napraviti sebi prostor da zivimo za ovako mali broj ljudi,onda ne trebamo ni postojati

pa 2,5 mil. ljudi je jedan kvart u velikom svjetskom gradu...a mi imamo 50 000 km kvadratnih prostora ,mozemo sta hocemo a ne znamo ili necemo ili smo pustili najnesposobnijim da rade sta hoce,dok pametni i sposobni se kriju,kao da su nesto krivi
ljudi moraju da se ohrabre...ne piju vise vodu ni price nema posla,moras zbog kredita,ucijenjen...posla ima,ne mora biti u BiH ali ima u Hrvatskoj,ima u Sloveniji,ima u Njemackoj,Austriji...ko god hoce da radi,naci ce posao i zaraditi ce...samo treba ulagati u svoje obrazovanje i biti vrijedan
dadoka84

#9081 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by dadoka84 »

drug_profi wrote: 12/01/2020 21:38 Upravo. Kad je napravio 120 kvadrata kuce, mogao je napraviti 80 sa fasadom i grijanjem kako treba.
Pa i ja zivim u 50 kvadrata sa porodicom i cukom.
Isti smo, s tim što moj cuko kad jede šta zeznuto zna opasno zagaditi zrak :)
Ja isto gledam da efikasnije koristim energente, pored plinskog grijanja mnogo više koristim klima uređaj. Ne zračim prostorije bezveze, ne puštam vodu da teče duže nego što mora. Možda su sitnice, ali da svako od nas obrati pažnju svima bi bilo bolje. Idem ili pješke ili bajkom na posao. Koristim auto kad baš moram, i gledam da se ne vozam bezveze po gradu. Koristim radije nextbike. Auto je dizel euro 5 norme, ali svejedno.
Last edited by dadoka84 on 13/01/2020 01:21, edited 1 time in total.
stranacc

#9082 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by stranacc »

ma kakvi ste vi sarajlijice i nije steta ako vas podavi smog :D :-D
:kiss: :kiss:
drug_profi

#9083 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

KatarinaKosaca wrote: 12/01/2020 21:49
drug_profi wrote: 12/01/2020 21:33 Jebote Kato, divlja naselja, divlja gradnja, divlji narod, pobise nas sve, potrovase i zrak i vode i ja sad trebam imati razumjevanja?
Ma necu i tacka. nek se makar sad uklope u grad kad su vec na silu dosli i na silu izgradili.
Mislim da je pragmatično prihvatiti realnost, kakvu takvu... to nije isto što i razumjevanje
Da ostanem bez prihoda, teško mi ovaj sistem daje šansu za zaposlenje, ne bih imala platiti plin. Između tog da mi dijete bude gladno i da ložim cipele, ložila bih šta stignem, samo da preživim. Šta bi sa mnom? Za ovu znam, pošto sam sa Čaršije ova bi me protjerala jer se ne uklapam u njene šeme grada, ali šta sa mnom? Ovdje se rodila, u babovini, ali , eto, nemam platiti?
Kato, hoces li mom djetetu, curi od 23 godine reci da prihvati situaciju da ima COPD jer je eto sirotinja gore lozila gume, treba ih razumjeti nemaju para....
Shvati Kato da to nije samo smrad, to je smrt.
A smrt je ono sto ti uzme zivot. Ono kad svi placu i osjecaju se jadno. Kad im se srusi svijet. Da ti docaram ako nemas to iskustvo.
Jebe mi se sto nemaju para. Ko ih ima?
Sistemski rjesiti te kuce. Obici, popisati, utvrditi potrebe, prihode, dati neku subvenciju, ali NAREDITI da se cumur ne lozi i ne prodaje vise. Raspisati nagradu za onog ko prijavi crni dim iz dimnjaka ili komsiju kojem je dovezen cumur.
Ne znam ni ja, ali ovo mora konacno da se pocne rjesavati.
putokaz1

#9084 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by putokaz1 »

E to mora sistematski,ako zabranis ugalj moras obezbjedit alternativu
_Reds_

#9085 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _Reds_ »

Alternativa je da svi imaju mogucnost bar na drva, ali ni to nece jer je cumuf jeftiniji.
Prpa.ba

#9086 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

Naredis da se u KS ne prodaje cumur, ljudi ce ga kupovati u Istocnom Sarajevu, ZDK i SBK. Naredis da se ne smije loziti, dodje inspekcija, uvrdi lozenje, izrekne novcanu kaznu, i? Familija radi na crno, kuca nije u zemljisnim knjigama, koje sredstvo prisile imas? :mrgreen:

Poenta je da smo usli u jedan zacarani krug onog momenta kada KPJ i njena pravna nasljednica SDA nisu adekvatno planirali i zastitili brdska podrucja od bespravne gradnje. Sada imamo hiljade objekata koji su tu ali pravno gledano ne postoje, za pola mjera i sankcija bi nam valjalo da su legalizovani, ali legalizacija onda znaci drugacije planiranje resursa, za neke politicke opcije nemogucnost ucjene birackog tijela, a na kraju i priznavanje da se prekrsaji isplate.

Komsicizam: "ne znam Senade" je prikladan za ovaj problem. Moj licni stav je da bi nam bilo dobro kada bismo makar zaustavili trend rasta zagadjenja, a onda tokom 8 do 10 godina smanjili zagadjenje za cetvrtinu. Rapidan rast ekonomije i plata, postepena legalizacija objekata uz jasne kriterije za legalizaciju, postavljanje fasada, plinifikacija, postepeno ukidanje uglja za individualna lozista... dugorocno, neprimjetno, vjerovatno jedino i moguce.
madner

#9087 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

Ne budite smjesni, nije problem sprovesti te mjere silom nego se vlast boji posljedica za popularnost. Prodaja se rjesi tako sto se zabrani kamionima transport bez dozvole. Sa ovih par ulaza to je odmah veliki dio.

Subvencija se poveze za mjerac izduvnih gasova, tu treba imati koji inspekciju zbog duplih kotlovnica.

Samo valja rec ljudima, ugalj ne ne.
sahara1428

#9088 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by sahara1428 »

"službeno" u Službenim novinama KS i s pečatom :lol: :lol: :izet: :izet:

Image
Control panel

#9089 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Control panel »

sahara1428 wrote: 13/01/2020 08:57 "službeno" u Službenim novinama KS i s pečatom :lol: :lol: :izet: :izet:

Image
Sad joj ga mogu poglabati. Mogli su i prije, ali sad mogu sluzbeno.
Styling

#9090 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Prpa.ba wrote: 13/01/2020 07:58 Naredis da se u KS ne prodaje cumur, ljudi ce ga kupovati u Istocnom Sarajevu, ZDK i SBK. Naredis da se ne smije loziti, dodje inspekcija, uvrdi lozenje, izrekne novcanu kaznu, i? Familija radi na crno, kuca nije u zemljisnim knjigama, koje sredstvo prisile imas? :mrgreen:

Poenta je da smo usli u jedan zacarani krug onog momenta kada KPJ i njena pravna nasljednica SDA nisu adekvatno planirali i zastitili brdska podrucja od bespravne gradnje. Sada imamo hiljade objekata koji su tu ali pravno gledano ne postoje, za pola mjera i sankcija bi nam valjalo da su legalizovani, ali legalizacija onda znaci drugacije planiranje resursa, za neke politicke opcije nemogucnost ucjene birackog tijela, a na kraju i priznavanje da se prekrsaji isplate.

Komsicizam: "ne znam Senade" je prikladan za ovaj problem. Moj licni stav je da bi nam bilo dobro kada bismo makar zaustavili trend rasta zagadjenja, a onda tokom 8 do 10 godina smanjili zagadjenje za cetvrtinu. Rapidan rast ekonomije i plata, postepena legalizacija objekata uz jasne kriterije za legalizaciju, postavljanje fasada, plinifikacija, postepeno ukidanje uglja za individualna lozista... dugorocno, neprimjetno, vjerovatno jedino i moguce.
Eko takse na racun za struju su najbolje rjesenje. Tako ces ih prisiliti da sami izvrse promjene.
Hajlac

#9091 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hajlac »

KatarinaKosaca wrote: 12/01/2020 22:24 O kakvim "dvospratnicama" pričamo? Fakat neki žive u paralelnom svijetu. Zabrđe, Reljevo, Rječica, Boljakov.. Pa pola kuće ne vrijedi garsonjere u Tibri a kaže nek kupe stan u gradu. Dakle, ako nemaju kruha, nek jedu kolače. I nije. Ovo socijalna priča sažaljenja, nego ne bi uspjeli. Uvedete im grijanje, ne plaćaju, isključite fas, lože gume i šta ste postigli uvođenjem grijanja?
Prije ce biti da ti zivis u paralelnom (forumskom) svijetu. :roll:

Zadji malo Stupu, Mojmolo brdu, Svrakinom, Hrasno brdu, Soug bunaru, Bistriku, Sirokaci, Alifakovcu pa se do Boljakovog i Zabrdja vrati preko Vratnika, Mihrivoda, Sedrenika, Gornje Breke, Bjelava, Velesica i Huma... - haman svaka kuca je BAREM dvospratnica a velik procenat nema ni fasade a da ne pricamo o izolaciji.
Griju se na male podrumske nuklearke :-) :-)
sahara1428

#9092 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by sahara1428 »

Ko i kako čuva famozni pečat...

Image
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#9093 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by pici »

Službeno objavljeno: Danijela Kristić je predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sluzben ... /200113026
e sad onom Čeliku prijava i na saslusanje zbog laznog predstavljanja i izbora a Smilju u Ćorku zbog nezakonitog sijela u sluzbenim prostorijama KS... sve po zakonu :izet:
Tomahawk11
Globalni moderator

#9094 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Tomahawk11 »

pici wrote: 13/01/2020 09:33
Službeno objavljeno: Danijela Kristić je predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sluzben ... /200113026
e sad onom Čeliku prijava i na saslusanje zbog laznog predstavljanja i izbora a Smilju u Ćorku zbog nezakonitog sijela u sluzbenim prostorijama KS... sve po zakonu :izet:
Šta sad...jel i službena objava u službenim novinama nelegalna ako to kažu iz SDA?
_Reds_

#9095 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _Reds_ »

Čelika bira Čelika.

Danijala bira Danijelu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9096 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

sahara1428 wrote: 13/01/2020 08:57 "službeno" u Službenim novinama KS i s pečatom :lol: :lol: :izet: :izet:

Image
Ja sam zabrinut zbog ove objave u službenom listu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9097 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

sahara1428 wrote: 13/01/2020 09:26 Ko i kako čuva famozni pečat...

Image
Ja sam zabrinut zbog toga što piše ovo u zakonu.
mali_balon

#9098 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mali_balon »

Barabe iz sda na apararima, a i botovi, jedv cekam saopstenje iz kos baze
glockov kolac

#9099 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by glockov kolac »

Chmoljo wrote: 13/01/2020 09:46

Image
Ja sam zabrinut zbog ove objave u službenom listu.
Tajo, bojim se...
klixoris

#9100 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by klixoris »

mali_balon wrote: 13/01/2020 09:47 Barabe iz sda na apararima, a i botovi, jedv cekam saopstenje iz kos baze
Napisat će nešto u stilu kako oni nisu mogli objaviti u SL da je Čelik predsjedavajući i da je direktni krivac za to vladajuća ekipa koja im ne da pečat :lol:
Locked