Ne podnosim ono kad se prosipaju žumanca.
12 minuta ključanja.
Moderator: anex
Ne podnosim ono kad se prosipaju žumanca.
..hm .. jedno vrijeme sa pravila tople sendvice sa sirom u tavi..cendlerbing wrote: ↑11/01/2020 18:15
Ma, nije toster nego u tavi ja to s malo maslaca ili maslinovog ulja. Još sam neki dan skontala da dodam šakicu sjemenki suncokreta, joj kako dobar ukus daju.![]()
Ej, dobri su i bademi u listićima kad se samo malo proprže i tako smiješaju u jelima, umacima i sl. Njam.moonca wrote: ↑11/01/2020 18:21..hm .. jedno vrijeme sa pravila tople sendvice sa sirom u tavi..cendlerbing wrote: ↑11/01/2020 18:15
Ma, nije toster nego u tavi ja to s malo maslaca ili maslinovog ulja. Još sam neki dan skontala da dodam šakicu sjemenki suncokreta, joj kako dobar ukus daju.![]()
ukus zbilja - bozanstven..... no... imaju posljedice.
tak... radije u toster..![]()
. ja sam sada samo na -bademima..i oh sesami --
![]()
..i za grickanje- dodajes li soli.. navlazis malo, predhodno..cendlerbing wrote: ↑11/01/2020 18:22
Ej, dobri su i bademi u listićima kad se samo malo proprže i tako smiješaju u jelima, umacima i sl. Njam.
ejs.ne znas ni ti sta valjacendlerbing wrote: ↑11/01/2020 18:22
Ej, dobri su i bademi u listićima kad se samo malo proprže i tako smiješaju u jelima, umacima i sl. Njam.
Ja ovo niti sam kad vidjela niti čula. Gdje se ima kupiti?Loo wrote: ↑11/01/2020 18:29ejs.ne znas ni ti sta valjacendlerbing wrote: ↑11/01/2020 18:22
Ej, dobri su i bademi u listićima kad se samo malo proprže i tako smiješaju u jelima, umacima i sl. Njam.![]()
kapari mali zeleni su mljac![]()
https://www.coolinarika.com/namirnica/kapare/
De napisi alahat kako tu leblebiju przis da i ja hahahhaha ev ima je pa da ne stoji DZaba...hvOla
pa kazem ja..amater

ja dobro posolim. b.luk u prahu .cilija krhnem ..sastojci:
za leblebiju
oko 500g skuvane leblebije (2 konzerve)*
20g maslinovog ulja
1/2 kašičice morske soli*
začini po želji
predlozi za izbor začina:
dimljena paprika, kumin, kurkuma
kari, ljuta papričica
kumin, korijander, bijeli luk u prahu, ljuta papričica
suvi timijan, origano, ruzmarin ili neka mješavina poput provansalske
mješavina začina: garam masala, za'atar...
Zagrijte pećnicu na 200°C. Obložite pleh papirom za pečenje.
Leblebiju koju ste skuvali ili konzerviranu koju ste prethodno isprali, dobro osušite papirnim ubrusuma. Vidjećete da će se sa nekih zrna skloniti tanka opna, poželjno je da je sklonite jer će izgoreti prilikom pečenja. Ako imate vremena ostavite da se prosuši 10-ak minuta, a zatim je još malo osušite papirom. Pečena leblebija neće biti hrskava ako ostane vlažna.
Ubacite je u činiju, dodajte maslinovo ulje, so i začine, a zatim utrljajte prstima ili samo sve spojite kašikom. Rasporedite je u plehu tako da bude u jednom sloju.
Pecite oko 35-40 minuta na sredini pećnice, uz povremeno miješanje. Ukoliko koristite ventilator, pecite na 180°C. Ako vidite pri sredini pečenja da je suva, dodajte još malčice ulja, izmiješajte i nastavite sa pečenjem.
Ostavite da se ohladi u polu-otvorenoj pećnici, a zatim prespite u činiju i grickanje može da počne.Ovako spremljena leblebija je najbolja prvog dana jer je najhrskavija, ali i kasnije ostaje finog, pomalo orašastog ukusa, samo što je malo mekša i žvakastija. Nemojte je držati u zatvorenoj tegli ili kutiji, jer tako postane vlažna i mekana.
Možete je jesti kao grickalicu, ali i kao dodatak salatama, posutu preko čorbica umjesto krutona ili kao posip preko slanih kaša ili nekih namaza poput humusa.
Ovakva grickalica je dobar izbor i za ljude koji imaju neke alergije, poput netolerancije orašaste plodove ili na gluten.

obozvama kapareLoo wrote: ↑11/01/2020 18:29ejs.ne znas ni ti sta valjacendlerbing wrote: ↑11/01/2020 18:22
Ej, dobri su i bademi u listićima kad se samo malo proprže i tako smiješaju u jelima, umacima i sl. Njam.![]()
kapari mali zeleni su mljac![]()
https://www.coolinarika.com/namirnica/kapare/
~~~~