IRAN

Omar500

#27251 Re: IRAN

Post by Omar500 »

Ima Libanon vojsku, ali kao da je nema. Ne dopustaju im nabavku tenkova, aviona, pvo sistema. Zna se na sta sam mislio, nisam bukvalno misli da nemaju vojsku :lol:
Milenkov buraz

#27252 Re: IRAN

Post by Milenkov buraz »

Omar500 wrote: 09/01/2020 16:19 Ima Libanon vojsku, ali kao da je nema. Ne dopustaju im nabavku tenkova, aviona, pvo sistema. Zna se na sta sam mislio, nisam bukvalno misli da nemaju vojsku :lol:
Isto kao i mi, imamo je a de fakto kao da je nemamo. Srbima se kosa diže kada se spomene izdvajanje za OS BiH.
Omar500

#27253 Re: IRAN

Post by Omar500 »

Milenkov buraz wrote: 09/01/2020 16:26
Omar500 wrote: 09/01/2020 16:19 Ima Libanon vojsku, ali kao da je nema. Ne dopustaju im nabavku tenkova, aviona, pvo sistema. Zna se na sta sam mislio, nisam bukvalno misli da nemaju vojsku :lol:
Isto kao i mi, imamo je a de fakto kao da je nemamo. Srbima se kosa diže kada se spomene izdvajanje za OS BiH.
To je to otprilike. Imamo problem kad hocemo nabaviti transportne helikoptere, a ne nesto drugo.
AleksoMKD

#27254 Re: IRAN

Post by AleksoMKD »

GandalfSivi wrote: 09/01/2020 15:48 Ako (veliko ako) su Iranci srusili avion, postavlja se pitanje ko je bio i avionu i kakve je informacije nosio, da bi se isplatilo cijeli avion srusiti zbog jedne osobe ili par njih. Ovo je duboko u teoriji zavjere, ali pade mi napamet, pa rekoh da postavim...
Ako jesu 99,9% je prosta greska.

Vec sam spekulisao, tenzije, ocekuje se rat da pocne svaki moment, general ubijen, Trump preti na vestima i twitteru, raketiranje Americkih baza, nervozni PVO operator............

IRGC i regularna vojska su pod posebnim komandama, ko zna kako je sta koordinisano.

IRGC ima cak i paralelnu avijaciju i PVO, jednostavno place za nesporazumom.
Sanjarko

#27255 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

Heller wrote: 09/01/2020 15:31
Sanjarko wrote: 09/01/2020 12:58 viewtopic.php?f=3&t=80981&p=16174855#p16174685

Ako je ovo zavodzenje reda, onda ne znam sta je sijanje nereda.
Zato i kažem da je bolje da to rade Amerikanci nego bliskoistočne nacije. Ameri su štošta ali ove naci furke ne furaju.
Nije ovo uvodzenje reda od strane Amerike i njihovih pulena koje stite kao Saudija primjerice. Kad su Rusi nered u Afganistanu sijali, a Ameri se umjesali i slali oruzje dobro je tad Americki jedan senator rekao dajte ljudi jos para za ulaganje u skole i obrazovanje. Dotad, dokad nisu Ruse slomili u Afganistanu su slali samo pare za oruzje i oruzje pobunjenom narodu u Afganistanu pa Talibani uletili radi toga sto u skole i obrazovanje nisu ulozili.

Isto sto su po Vijetnamu radili i drugdje kao i njihovi puleni nije uvodzenje reda nego sijanje nereda. Sreca pa Amerika kao takva, nije uvijek takva nego se smjenjuju rezimi i elite i vise struja i njihovih interesa. Sam *Cheli* je pisao o tome.

Jednima odgovara sr*nje, drugima odgovara stanje i to kako kad i jednima i drugima.

A nekome sam u odgovoru napisao, tika-taka, vrijeme odkucava nama kao vrsti, i ne samo nasoj vrsti. A drugima sam napisao da kad se slonovi tuku tj., elite da trava nastrada tj., narod.

Trump sto uradi i sto radi nije realpolitik sto bi Svabe rekle. Rekao sam ja davno ovdje ko osale prekrsi sporazume a znamo kakvi ljudi su u historiji krsili sporazume od Hitlera pa do Karadzica ovdje.
Kikibombona

#27256 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Omar500 wrote: 09/01/2020 16:07
Kikibombona wrote: 09/01/2020 07:32
NEW:

@CNN

is reporting that Iran sent messages to White House via intermediaries saying that it was finished with its retaliation for the killing of Suleimani, but is not responsible for what its proxies might do
Perzijanci kontaju da su Amerikanci budale.

Kasim Sulejmani je napravio veliku teroristicku mrezu od Jemena do Libana koja je stvorena da bi sabotirala americke interese.

I sada se, kao, prave budale i govore da nisu odgovorni za eventualna nedjela koja mogu pociniti njihove teroristicke falange. Sinoc su opet gadjali americku ambasadu u Bagdadu.

...

Kasim Sulejmani je u svakoj drzavi napravio paralelne strukture. Iran nije pomagao legalnu armiju Iraka i Libana, oni su novac ulagali u paralelne strukture koje su pod direktnom komandom Teherana.

...

Amerika je napravila veliku gresku sto teroristu Kasima Sulejmanija nije urokala prije 20 godina kada je poceo instalirati paralelne strukture u drzavama Bliskog istoka. Dali su mu previse vremena i sada ce imati problema da razmontiraju monstruma kojeg je kreirao Kasim Sulejmani.
Hajde bolan Kiki nisu forumasi naivni, dosadan si vise :D
Znas i sam da Liban ne moze ulagati u vojsku zbog Izraela, a da Iracka vojska puca po savovima, kako su se samo razbjezali pred ISIL-om i ostavili svu tehniku za sobom...a i tu SAD kontrolira razvoj iste. Obucavaju, ali ogranicavaju razvoj i ulaganja u vojsku.
Znaci, rjesenje su paravnojne formacije ako je regularna vojska slaba? Ok.

...

Da li bi isti model bio dobar za BiH, posto su OS BiH slabe? 'Nako, naglas razmisljam. Mozda da i ovdje Iran osnuje bosanski Hashd al-Shabi. Ne bi bilo lose. I uz to da istjeramo Ameriku iz BiH, koji qrac oni ovdje?

...

Te paravojske su anti-americke i Amerika se u skladu sa tim odnosi prema njima. 8-)
espn

#27257 Re: IRAN

Post by espn »

:D :D
Last edited by espn on 04/01/2021 09:37, edited 1 time in total.
Milenkov buraz

#27258 Re: IRAN

Post by Milenkov buraz »

Kikibombona wrote: 09/01/2020 16:43

...

Da li bi isti model bio dobar za BiH, posto su OS BiH slabe? 'Nako, naglas razmisljam. Mozda da i ovdje Iran osnuje bosanski Hashd al-Shabi. Ne bi bilo lose. I uz to da istjeramo Ameriku iz BiH, koji qrac oni ovdje?

...

Te paravojske su anti-americke i Amerika se u skladu sa tim odnosi prema njima. 8-)
Ne, te paravojske suposljedica okupacijske politike USA i njene vojske. Iran se odnosi također u skladu sa politikom USA koja je izrazito anti-iranska. Vidiš stvari nisu crno-bijele.
Dozer

#27259 Re: IRAN

Post by Dozer »

ultima_palabra wrote: 09/01/2020 13:43 Po kojem je osnovu Iran onda prisutan u 5-6 drzava BI? Gdje je ubijen Solejmani, u Teheranu ili Bagdadu? Jel bio tamo u nekoj diplomatskoj misiji?
Po kojem osnovu su onda Srbi prisutni u BiH i HR, Hrvati u BiH i Srbiji, Bosnjaci u HR i Srbiji...?
Meni to nekako lici na susjedstvo. Ako pogledamo mapu, tesko da su Ameri susjedi bilo kome na BI...
Dozer

#27260 Re: IRAN

Post by Dozer »

Kikibombona wrote: 09/01/2020 14:11 To nije tacno.

Rusi zavode red u Gruziji i Ukrajini, a rado bi zavodili u Estoniji i Latviji, samo da smiju. Zavode red u Siriji. Salju jedinice u Libiju i Venecuelu. Da su ekonomski jaci bili bi vojno agresivniji.

Turska zavodi red u Iraku i Siriji. Upravo su poslali vojsku u Libiju. Salju vojsku u Katar i porucuju da ce braniti Katar. Salju vojsku u Dzibuti i druge africke drzave, sire utjecaj.

Iranci su napravili PARAVOJNE FORMACIJE u Jemenu, Afganistanu, Iraku, Siriji i Libanu. Zele siriti dalje utjecaj i nametati svoj autoritet i politiku.

...

Sta onda ocekivati od najbogatije i najjace zemlje svijeta, da se zatvori u sebe dok se ovi misevi sire?

...

Da li od Amerike trazis da se povuce sa Balkana, da se povuce sa Kosova i pusti Srbiju i Kosovo da na svoj nacin rijese spor?
Sve nabrojano (osim Venecuele), svima njima su - susjedi. Rusima su cak to i neki bivsi dijelvio SSSR-a. A, Amerima, kao sto vec rekoh, BI nije ni blizu, a kamoli susjed...
Kikibombona

#27261 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Milenkov buraz wrote: 09/01/2020 16:51

...

...

Ne, te paravojske suposljedica okupacijske politike USA i njene vojske. Iran se odnosi također u skladu sa politikom USA koja je izrazito anti-iranska. Vidiš stvari nisu crno-bijele.
Znaci, iz tvoje tacke gledista bilo bi potpuno normalno da Srbija osnuje parvojne formacije u BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori.

I da stalno pitaju: koji qrac Amerika radi na Balkanu.

I da Amerika bude potpuno ok sa tim, da ne uvodi sankcije i ne terorizira paravojske.

...

Ja ne znam zaista da li ste svjesni kakve opasne teze ovdje iznosite. Da li je nekakva muslimanska solidarnost jaca od zdravog razuma i interesa BiH?
Kikibombona

#27262 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Dozer wrote: 09/01/2020 16:55Sve nabrojano (osim Venecuele), svima njima su - susjedi. Rusima su cak to i neki bivsi dijelvio SSSR-a. A, Amerima, kao sto vec rekoh, BI nije ni blizu, a kamoli susjed...
Znaci, potpuno je ok maltretirati susjede i praviti paravojne formacije u susjednim drzavama?

To hoces reci?
Omar500

#27263 Re: IRAN

Post by Omar500 »

Ne mijesajte situaciju u BiH sa drzavama bliskog istoka. Nije ista situacija, nije isti kontekst.
Pa ja bas iz tog razloga zelim da ne bude sukoba na BI, da bi se nama SAD mogao posvetiti, a ne ratu protiv Irana koji se jedini borio protiv ISIL-a od tih drzava dole (ne racunam Siriju, oni su u nuzdi svakako bili). Da ti nije bilo Irana, sada bi imao ISIL, Al Nusru i slicne teroristicke skupine u Libanonu, Siriji i Iraku. Kurdi bi pali samo tako, ne bi im pomoglo ni hiljadu americkih bombardera.

SAD-u bi najbolje bilo da se posveti sprecavanju agresivnog sirenja Kine na svim poljima, jer jadna nam majka ako se oni razbacaju. Bolje to nego da budu sluga Izraela na Bliskom istoku. Sprijeciti Kineze, neka ne sire svoj uticaj tako agresivno, inace cemo raditi za porciju rize kroz koju dekadu dok nas motre sa svih strana videonadzorima :D

I nije okej praviti paravojne formacije, ali nije okej ni imati baze u svim tim zemljama. A ja sam dao argument zasto se oficijelne vojske ne mogu podrzavati i sasvim je validan argument. Uglavnom, iranske paravojne su manje zlo od teroristickih skupina kreiranih od strane Mossada :thumbup:
Milenkov buraz

#27264 Re: IRAN

Post by Milenkov buraz »

Kikibombona wrote: 09/01/2020 16:57
Milenkov buraz wrote: 09/01/2020 16:51

...

...

Znaci, iz tvoje tacke gledista bilo bi potpuno normalno da Srbija osnuje parvojne formacije u BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori.

I da stalno pitaju: koji qrac Amerika radi na Balkanu.

I da Amerika bude potpuno ok sa tim, da ne uvodi sankcije i ne terorizira paravojske.

...

Ja ne znam zaista da li ste svjesni kakve opasne teze ovdje iznosite. Da li je nekakva muslimanska solidarnost jaca od zdravog razuma i interesa BiH?
Gubiš se Kiki. Da nekakva imaginarna BiH okupira dijelove Srbije i Hrvatske onda bi sasvim legitimno biloda Srbija i Hrvatska u BiH formira formacije koje bi radile na izbacivanju te klingonske BiH kao okupacione sile. Konflikt u Iraku ne počinje formiranjem iranskih formacija na tlu te zemlje već mnogo, mnogo ranije. Ne pravi se lud.
Point.

#27265 Re: IRAN

Post by Point. »

Omar500 wrote: 09/01/2020 16:07
Kikibombona wrote: 09/01/2020 07:32

Perzijanci kontaju da su Amerikanci budale.

Kasim Sulejmani je napravio veliku teroristicku mrezu od Jemena do Libana koja je stvorena da bi sabotirala americke interese.

I sada se, kao, prave budale i govore da nisu odgovorni za eventualna nedjela koja mogu pociniti njihove teroristicke falange. Sinoc su opet gadjali americku ambasadu u Bagdadu.

...

Kasim Sulejmani je u svakoj drzavi napravio paralelne strukture. Iran nije pomagao legalnu armiju Iraka i Libana, oni su novac ulagali u paralelne strukture koje su pod direktnom komandom Teherana.

...

Amerika je napravila veliku gresku sto teroristu Kasima Sulejmanija nije urokala prije 20 godina kada je poceo instalirati paralelne strukture u drzavama Bliskog istoka. Dali su mu previse vremena i sada ce imati problema da razmontiraju monstruma kojeg je kreirao Kasim Sulejmani.
Hajde bolan Kiki nisu forumasi naivni, dosadan si vise :D
Znas i sam da Liban ne moze ulagati u vojsku zbog Izraela, a da Iracka vojska puca po savovima, kako su se samo razbjezali pred ISIL-om i ostavili svu tehniku za sobom...a i tu SAD kontrolira razvoj iste. Obucavaju, ali ogranicavaju razvoj i ulaganja u vojsku.

...

...

Kako tebe uzeti za ozbiljno kada za Irak i Iran pišeš takozvani?

Ja lično nikad nisam niti podržavam ove nazadne mule što vode Iran ali ovdje je ubijen jedan general suverene države na teritoriji druge države a ta država nije ni tražila da USA djeluje na njenoj teritoriju. Ovo je bilo čisto ubistvo i protiv zakonito, pa zamisli da je neki američki general smaket na ovakav način negdje u Dubaiju ili šta ja znam Izraelu. To bi sa pravom bio akt terorističkog čina kao što je i ovaj. Ovo je samo bilo da se odvuče pozornost od opoziva kojem prijeti Trumpu, sad niko i ne priča o tome.

Elem, kažeš da si uvijek na strani tlačenih i slabih a ovdje podržavaš čisti mobing Trumpove administracije, koji svaki drugi twitt iskoristi da pomene drugim smrtnicima kako je američka vojska najjača, najbolja i najljepša od postanka svijeta. Trump se ponaša ko kakav šupak koji se krije iza svog do zuba naoružanog brata koji ima crni pojas u svim mogućim azijskim borbenim vještinama i koji sa sobom ima još 20 sličnih havera. Pa onda prijeti i lijevo i desno.
mirsek

#27266 Re: IRAN

Post by mirsek »

Kikibombona wrote: 09/01/2020 16:58
Dozer wrote: 09/01/2020 16:55Sve nabrojano (osim Venecuele), svima njima su - susjedi. Rusima su cak to i neki bivsi dijelvio SSSR-a. A, Amerima, kao sto vec rekoh, BI nije ni blizu, a kamoli susjed...
Znaci, potpuno je ok maltretirati susjede i praviti paravojne formacije u susjednim drzavama?

To hoces reci?
Paramilicije su nastale kao rezultat americkog maltretiranja BI i trazenja alternative njima u jakim regionalnim drzavama. Ko zna, mozda kad Ameri odu mozda bas tada Iran bude imao manje podrske u lokalnom stanovnistvu BI pa se i on povuce u svoje okvire.
Lincoln-Burrows

#27267 Re: IRAN

Post by Lincoln-Burrows »

Bilo je uvijek tih carstva i globalnih velikih igrača, danas tog policajca glumi SAD,
a uvijek se treba zapitati dali bi Kina ili Turska recimo bile pravednije da su u toj ulozi?
Bi qurac bili bolji, tek tad bi ljudi popizdili...

Vrlo je važno da "globalni policajac" radi po odlukama vijeća sigurnosti, tada se održava nekakav red.
General War

#27268 Re: IRAN

Post by General War »

Omar500 wrote: 09/01/2020 16:28
To je to otprilike. Imamo problem kad hocemo nabaviti transportne helikoptere, a ne nesto drugo.
..i to su amerikanci krivi?
Milenkov buraz

#27269 Re: IRAN

Post by Milenkov buraz »

General War wrote: 09/01/2020 17:07

Molim? :shock:

Ja fakat ostanem nekad PAF na način na koje neki ljudi izvode zaključke.
Omar500

#27270 Re: IRAN

Post by Omar500 »

General War wrote: 09/01/2020 17:07

Srbi i Hrvati, kakvi Amerikanci sada :lol: .
Kikibombona

#27271 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Milenkov buraz wrote: 09/01/2020 17:01Gubiš se Kiki. Da nekakva imaginarna BiH okupira dijelove Srbije i Hrvatske onda bi sasvim legitimno biloda Srbija i Hrvatska u BiH formira formacije koje bi radile na izbacivanju te klingonske BiH kao okupacione sile. Konflikt u Iraku ne počinje formiranjem iranskih formacija na tlu te zemlje već mnogo, mnogo ranije. Ne pravi se lud.
A ko je okupirao te zemlje?
Amerika?
Je li okupirala Kosovo?

Da li je u pravu dr. Bashar al-Asad kada kaze da su Sirija i Srbija imale identicnu sudbinu i da su zrtve americke politike?

...

Ne mozes uzimati samo sto tebi odgovara, kao sa svedskog stola, osim ako nemas problem sa licemjerstvom i dvostrukim standardima.

...

Amerika zeli da je glavna na Balkanu, na BI, u Juznoj Americi, Okeaniji, Africi ili Pacifiku. Princip je isti, razlika je u nijansama.

...

Ovdje je u pitanju iskljucivo muslimanska solidarnost i bilo bi ok to priznati. Nikoga od ovih hajduka nisam vidio na temi Venecuela gdje ljudi skapavaju usljed americkih sankcija. To je jasan dokaz da se radi o muslimanskoj solidarnosti i nista drugo.

Jednako tako, kao i za Venecuelom, kvazi antiglobaliste boli qrac za Sjevernom Korejom gdje su milioni umirali od gladi usljed americkih sankcija.

...

Potpuno razumijem i prihvatam muslimansku solidarnost. Nema u tome apsolutno nista lose. Samo recite brate, navijam za Iran zato sto su islamska zemlja i rijec necu reci.
mirsek

#27272 Re: IRAN

Post by mirsek »

Kikibombona wrote: 09/01/2020 17:10
Milenkov buraz wrote: 09/01/2020 17:01Gubiš se Kiki. Da nekakva imaginarna BiH okupira dijelove Srbije i Hrvatske onda bi sasvim legitimno biloda Srbija i Hrvatska u BiH formira formacije koje bi radile na izbacivanju te klingonske BiH kao okupacione sile. Konflikt u Iraku ne počinje formiranjem iranskih formacija na tlu te zemlje već mnogo, mnogo ranije. Ne pravi se lud.
Amerika?
Je li okupirala Kosovo?

Da li je u pravu dr. Bashar al-Asad kada kaze da su Sirija i Srbija imale identicnu sudbinu i da su zrtve americke politike?

...

Ne mozes uzimati samo sto tebi odgovara, kao sa svedskog stola, osim ako nemas problem sa licemjerstvom i dvostrukim standardima.

...

Amerika zeli da je glavna na Balkanu, na BI, u Juznoj Americi, Okeaniji, Africi ili Pacifiku. Princip je isti, razlika je u nijansama.

...

Ovdje je u pitanju iskljucivo muslimanska solidarnost i bilo bi ok to priznati. Nikoga od ovih hajduka nisam vidio na temi Venecuela gdje ljudi skapavaju usljed americkih sankcija. To je jasan dokaz da se radi o muslimanskoj solidarnosti i nista drugo.

Jednako tako, kao i za Venecuelom, kvazi antiglobaliste boli qrac za Sjevernom Korejom gdje su milioni umirali od gladi usljed americkih sankcija.

...

Potpuno razumijem i prihvatam muslimansku solidarnost. Nema u tome apsolutno nista lose. Samo recite brate, navijam za Iran zato sto su islamska zemlja i rijec necu reci.
Na prvom mjestu zato sto su nam pomagali u ratu,

na drugom mjestu sto se hrabro opiru hegemonu godinama, trpe sve moguce sankcije ali imaju svoj ponos i stav,

trece zato sto su muslimani i imaju napredniji put razvoja nego bilo koja druga arapska zemlja i sa svojim prirodnim resursima i znanjem mogu uz jos par islamskih zemalja voditi islamski svijet u ubrzani napredak i ravnopravnost sa zapadom.
sadie_forever

#27273 Re: IRAN

Post by sadie_forever »

Kikibombona wrote: 09/01/2020 17:10
Amerika?
Je li okupirala Kosovo?

...

...

...

...

Logicno da volimo Iran jer nas veze vjera,to ti niko ovdje ne krije ovdje? mislim wtf? i oni su nama pomagali jer smo muslimani ,sigurno bi eto navaljivali da nam pomazu da smo kojim slucajem budisti :-)
sadie_forever

#27274 Re: IRAN

Post by sadie_forever »

Postoji li neki razlog sto iranci nikada ne nose kravate? neka ideologija?

Image

[media]https://gdb.rferl.org/3FD34BDC-8A23-444 ... 8_r1_s.jpg[/media]
Last edited by sadie_forever on 09/01/2020 17:25, edited 1 time in total.
Kikibombona

#27275 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Point. wrote: 09/01/2020 17:03Kako tebe uzeti za ozbiljno kada za Irak i Iran pišeš takozvani?

Ja lično nikad nisam niti podržavam ove nazadne mule što vode Iran ali ovdje je ubijen jedan general suverene države na teritoriji druge države a ta država nije ni tražila da USA djeluje na njenoj teritoriju. Ovo je bilo čisto ubistvo i protiv zakonito, pa zamisli da je neki američki general smaket na ovakav način negdje u Dubaiju ili šta ja znam Izraelu. To bi sa pravom bio akt terorističkog čina kao što je i ovaj. Ovo je samo bilo da se odvuče pozornost od opoziva kojem prijeti Trumpu, sad niko i ne priča o tome.

Elem, kažeš da si uvijek na strani tlačenih i slabih a ovdje podržavaš čisti mobing Trumpove administracije, koji svaki drugi twitt iskoristi da pomene drugim smrtnicima kako je američka vojska najjača, najbolja i najljepša od postanka svijeta. Trump se ponaša ko kakav šupak koji se krije iza svog do zuba naoružanog brata koji ima crni pojas u svim mogućim azijskim borbenim vještinama i koji sa sobom ima još 20 sličnih havera. Pa onda prijeti i lijevo i desno.
Isti ovaj Kasim Sulejmani je ispalio balisticku raketu iz Irana i ubio 11 predstavnika kurdske stranke KDPI u IRAKU. Medju njima su bile i zene.

Iran attacks Iranian Kurdish opposition group base in Iraq
“According to initial reports, 11 people were killed and between 20 and 30 wounded,” 
“The strike targeted a conference held by the political office of the party this morning.”
Amerikanci kazu da su paravojske koje je formirao Kasim Sulejmani ubile 600 Amerikanaca. Sta sa tim? Nista?

...

Iran je poznat po terorisckim ubistvima, tako su Becu ubili dr. Gasemlua, politickog lidera iranskih Kurda. Njegovog nasljednika Sarafkendija su ubili u Berlinu. A radi se o intelektualcima koji su izmislili svijet za kera rata Kasima Sulejmanija.
Post Reply