3 rockets fired inside Green Zone in Baghdad. Casualties reported.
IRAN
- seoBIH
#24276 Re: IRAN
- salik79
#24277 Re: IRAN
Wow, wow, wow!!!
According to the Iraqi Prime minister, Soleimani was not planning an attack. He was in Iraq carrying a message to Saudi on how to REDUCE Iran-Saudi tensions, as part of a Iraqi mediation effort!!
https://twitter.com/tparsi/status/12138 ... 61317?s=19
This is stunning - #Iraq prime minister tells parliament US troops should leave. Says @realDonaldTrump called him to ask him to mediate with #Iran and then ordered drone strike on Soleimani. Says Soleimani carrying response to Saudi initiative to defuse tension when he was hit.
https://twitter.com/janearraf/status/12 ... 92834?s=19
Koja pogan i hijene
According to the Iraqi Prime minister, Soleimani was not planning an attack. He was in Iraq carrying a message to Saudi on how to REDUCE Iran-Saudi tensions, as part of a Iraqi mediation effort!!
This is stunning - #Iraq prime minister tells parliament US troops should leave. Says @realDonaldTrump called him to ask him to mediate with #Iran and then ordered drone strike on Soleimani. Says Soleimani carrying response to Saudi initiative to defuse tension when he was hit.
Koja pogan i hijene
- King Theoden
#24278 Re: IRAN
Čitao sam neke njemačke eksperte koji kažu da iran u roku od godine dana može postati nuklearna sila.
Prije negoli su potpisali nuklearni sporazum, uspjeli su obogatiti uran na 20%
Nakon sporazuma su ga spustili na dogovorenih 3,67%
Eksperti su saglasni u tome da je najteže preći magičnu granicu od 4%
Ko to uspije, kažu da je uradio 90% posla.
Onda ti treba sve manje i manje centrifuga.
Npr., ako ti je za 4% trebalo 5000 centrifuga, kad pređeš 20% treba ti samo 500
Ali, postavlja se drugo pitanje...
Čak i ako imaš obogaćeni uran, imaš li znanje da napraviš atomsku bombu tj oružje?
To je pitanje svih pitanja. Lako je napraviti prljavu bombu.
Pitanje je jesu li pakistanci ili ovi iz sj. koreje onomad prodali planove za izgradnju bombe
- salik79
- vjeshalica
#24280 Re: IRAN
- Dozer
#24281 Re: IRAN
Tek je to pocetak... Irak ce ih otjerati. Vidjecemo sta ce i kako ce Turska u svemu... Za Ruse i Kinu vec rekoh. Za sad sute i jendi i drugi, a i treci.
Sve su prilike da je ovaj Trumpov/USA potez svima ukazao s kakvim neprincipijelnim i bahatim likom imaju posla, i da je, ocito, spreman na svakakve gluposti, cak i najradikalnije, a kako bi odrzao Naj,Naj Image Amerike.
O pompeznim, nadobudnim i bahatim izjavama kojima on sam ovo potvrdjuje, ne treba nista reci. Jasne su same po sebi.
Sve su prilike da je ovaj Trumpov/USA potez svima ukazao s kakvim neprincipijelnim i bahatim likom imaju posla, i da je, ocito, spreman na svakakve gluposti, cak i najradikalnije, a kako bi odrzao Naj,Naj Image Amerike.
O pompeznim, nadobudnim i bahatim izjavama kojima on sam ovo potvrdjuje, ne treba nista reci. Jasne su same po sebi.
- MorningStar
#24282 Re: IRAN
Ne znam odakle onda Srbima nedostatak vojske pored 7 miliona ljudi u srbiji. Necu zalaziti to u direkt ratu mislim da nam se misljenja razilaze, postujem tvoje ali i svojeDozer wrote: ↑05/01/2020 21:23Srbija je bila direkt u ratu ba... Pa nisu radili mobilizacije po Srbiji da se igraju klikera na male, jbt...MorningStar wrote: ↑05/01/2020 21:16 Ne znam sto su bombardovali oko gorazda,tuzle,lukavicu i tako radi kosova... ne vidim poveznicu.
Jedino sto ovdje nisu koristili su bili avioni (iako jesu i njih tu i tamo). Sve ostalo jesu.
A kad su bombardovali ovo? Koje godine? Pred kraj rata, kako sam i rekao. Sto nisu '92? '93? Sto nisu odmah u startu sve zaustavili? Nije da nisu mogli, zar ne...?
Pazi nesto - nisam ja sad nesto protiv nji, kao ni protiv Iranaca, ali nisam ni nesto ni za jedne. Jebe mi se, bas kao sto se i njima jebe za mene/nas.
Samo iznosim cinjenice i ono sto je ocigledno svakome ko je imalo pratio i prati ko sta radi po svijetu.
P.S. S Amerima radim vec 24 godine. Vjeruj mi da vrlo dobro znam sta i kako rade.
Sad sto nisu zaustavili na pocetku, pitanje za tebe... koliko ljudi je na pocetku rata mislilo zavrsit ce se to za par sedmica ? Pa nemaju ameri kristalnu kuglu da znaju sta ce biti.. prilagodjava se situaciji.U nasem slucaju sreca da im je u interesu bilo da BiH ostane u jednom komadu.I treba ih drzati kao najvece prijatelje.. koji spomenik ovom ili onom ko albanci
Ni ja isto nemam protiv iranaca nista... samo ne zelim ni blizu da prilazim njihovoj strani dok zemlju u kojoj zivim zapad drzi u miru i jednom komadu.
PS: radim i ja 10
- MorningStar
#24283 Re: IRAN
Treba sutra okaciti slike sulejmanija po sarajevu. Pametna si ti pravo ...vjeshalica wrote: ↑05/01/2020 21:31Biras ti hajvana koji prica o AmeriKi kao prijatelju
Ha ja
- vjeshalica
#24284 Re: IRAN
Pa nije to enigma ili jos uvijek potcjenjujes Irance kao naciju? Mislis da su neobrazovani i glupi kao prosjecni Bosnjanin?King Theoden wrote: ↑05/01/2020 21:30Čitao sam neke njemačke eksperte koji kažu da iran u roku od godine dana može postati nuklearna sila.
Prije negoli su potpisali nuklearni sporazum, uspjeli su obogatiti uran na 20%
Nakon sporazuma su ga spustili na dogovorenih 3,67%
Eksperti su saglasni u tome da je najteže preći magičnu granicu od 4%
Ko to uspije, kažu da je uradio 90% posla.
Onda ti treba sve manje i manje centrifuga.
Npr., ako ti je za 4% trebalo 5000 centrifuga, kad pređeš 20% treba ti samo 500
Ali, postavlja se drugo pitanje...
Čak i ako imaš obogaćeni uran, imaš li znanje da napraviš atomsku bombu tj oružje?
To je pitanje svih pitanja. Lako je napraviti prljavu bombu.
Pitanje je jesu li pakistanci ili ovi iz sj. koreje onomad prodali planove za izgradnju bombe![]()
Pa da je to tako,sto onda uspostavljaju im sankcije na nuklearni program? Logicno. Iran moze.
- vjeshalica
#24285 Re: IRAN
Ne pricam o sulejmaniju vec o relaciji bih-amerikaMorningStar wrote: ↑05/01/2020 21:32Treba sutra okaciti slike sulejmanija po sarajevu. Pametna si ti pravo ...
Ne upadaj
- General War
#24286 Re: IRAN
Pa neka proizvedu...sta ce sa njim? Samo ce iran napraviti pusto mjesto naredbih 10 000 godina.Kikibombona wrote: ↑05/01/2020 20:47Moze dobiti jedino pomracenje sunca prouzrokovano americkim avionima.espn wrote: ↑05/01/2020 20:40 Iran se više neće pridržavati nuklearnog sporazuma iz 2015.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/iran ... /200105073
Pametna odluka, ne znam samo šta se čekalo ranije s tim. Iran ako dobije nuklearno oružje, možemo zaboraviti američke avanture i intervencije na BI.
Nema nikakve sanse da ce Amerika dozvoliti da Iran razvije atomsku bombu. To je apsolutno crvena linija. Svijet ne moze podnijeti jos jednu Sjevernu Koreju.
...
Siitske vlasti zele nazvati aerodrom u Bagdadu po teroristi Abu Mehdi al-Muhandisu. Cirkus od drzave.
- Edin H.
#24287 Re: IRAN
Dobro ste vi obadvojica fulili ovdje. Amerika je ucinila ono sto je ucinila uprkos protivljenju Medjunarodne zajednice, prije svega vodecih evropskih drzava koje su vodile politiku nemijesanja i embarge na uvoz oruzja. Mi smo Americi bili interesantni kao lanjski snijeg, nemamo naftu, nema strateskih interesa, zato su i govorili cijelo vrijeme da je BiH evropski problem. Treba se samo zahvaliti silnim novinarima predvodjenim Christian Amanpour koji su cijelo vrijeme realno preslikavali situaciju i trazili od americke administracije da djeluje, sto su ovi odbijali,ali na kraju i ucinili prvo popustanjem pritiscima islamskih zemalja, te dozvolili i omogucili snabdjevanje oruzjem (ovo o cemu salik prica premda ne na ovaj nacin), te onda i oslabili Srbe jednostranom akcijom Deliberate Force nakom Markala. Uglavnom rijesili su ovo na jedni nacin koji oni to znaju iznivelirali snage i teritorije, zavrnuli ruke, postigli mirovni sporuzum i dovidjenja. Idemo dalje, neka se Evropa sa njima sada zajebava. Da je bilo do Evrope i njene politike u BiH se jos uvijek ratovalo.MorningStar wrote: ↑05/01/2020 20:54Evo da nisu uveli embargo ali da su pustili tudjmana i milosevica da direktno urade znaci nista VRS HVO ovo ono nego Vojska Srbije i HV sto su dogovorili u karadjordjevu - kako bi to izgledalo.Ono nema embarga ali neprijatelji te drze u okruzenju... a nidje humanitarne,nidje iranskih aviona nidje nist... (opet 93 je bio mali okus, jer nije bilo opet direktnog napada srbije niti hrvatske ali su zatvorili kopnene puteve pomoci pa je samo avioputem stizalo pa smo opet umalo pocrkali)Dozer wrote: ↑05/01/2020 20:50
Sve ovo stoji, ali ti, izgleda, ne kontas da njihova politika uvijek ima 2 istovremena pravca djelovanja, a sve upakovano u 1, uvijek naizgled pozitivan i ispravan.
Evo kao je to zaista izgledalo. Prvo su nam uveli embargo na oruzje, znajuci da se samo muslimani ovdje nemaju cime ni braniti, ni ratovati. I taj embargo nikad nisu ukinuli.
Onda su 4 godine gledali kako se stvari ovdje odvijaju, saljuci humanitarnu pomoc da ne bude da bas nista ne rade, i uvodeci sankcije Srbiji (sto je bilo vise radi slabljenja uticaja Rusa ovdje, al' hajd').
Tek su se na kraju ukljucili, i kada su se stvari na terenu pocele okretati, a i tada su samo vratili sve na polazne tacke. Naravno, sve su predstavili kao svoje dobro djelo, stigoa Mesija da nas spasi, da zaustavi rat (nakon skoro 4 godine i genocida?!), i sad su oni dobrocinitelji.
Onda napravise Dayton, a sto je klasicna ludjacka kosulja svima nama ovdje, i tako vec 24 godine.
A, ako cemo biti iskreni i realni, i kao sto upravo sada gledamo i svi mozemo vidjeti - do sada su mogli napraviti Dayton 2 kad god su htjeli, i jednostavno ga implementirati silom ovdje, praveci od BiH normalnu gradjansku drzavu. Ali nisu, niti ce, jer im to ne odgovara u sirim geopolitickim planovima.
U sustini, njihova politika se uvijek svodi na onu staru narodnu - zavadi, pa vladaj. Pri tome rade sve sta i kako njima odgovara, a onima preko cijih ledja se sve lomi sebe prikazuju kao good guys i spasioce.
U njihovim ocima oni su zavrsili posao , zaustavili havariju - evo vam kosulja da se ne udarate po glavi pa kad se dogovorite radite na tome da vam bude bolje... Zasto oni nama da srede drzavu, zasto oni da srbe u bih ili bosnjake ili hrvate favoriziraju... nego niko nije izgubio sve niko dobio sve ... svi pomalo pa se dogovorite.
- Dozer
#24288 Re: IRAN
Naravno da nije planirao napad. Nije valjda da je neko povjerovao u ovu USA ublehu? Pa ovo je identicna matrica onoj za Sadamovo hemijsko oruzje, za Gadafijevu podrsku ISIL-u i terorizmu, itd., kojom Ameri uvijek sebi unarijed daju razlog i alibi za svoje djelovanje.salik79 wrote: ↑05/01/2020 21:29 Wow, wow, wow!!!
Ljudi moji...morate biti svjesni jedne vrlo bitne stvari - 90% stvari koje mi vidimo na TV-u se plasiraju od Amera. Pametnom dosta.
-
joe_black
#24289 Re: IRAN
Prvu nuklearku koju prizvedu sigurno ce joj dati ime po generalu Sulejmaniju:)
- General War
#24290 Re: IRAN
Nemas veze o zivotu...baljezgas traktate mula...eto ako je Assad tusio sirijce sa rusima i egipcanima to je ok?vjeshalica wrote: ↑05/01/2020 20:16Pa samo ti ovdje cijeli dan pises budalastineGeneral War wrote: ↑05/01/2020 19:56
Ja znam da tebe nece nista usutkati da pricas budalastine, ali eto radi auditorija: Sta mislis otkud Siriji malo vise hemijskog oruzja nego sto su tvrdili da imaju, isto tako sto se Iransko vazduhoplovstvo najednom"ponovilo" sa irackim avionima ? retoricko pitanje...![]()
https://fas.org/irp/eprint/cw-syria.pdf
I mislim ko si ti u ovom prostoru da bilo koga usutkujea jer favoriziras Amerikance?
Objasni gdje je hemijsko oruzje i uran iz Nigera u Iraqu kada je pocela ofanziva 2003 godine?
Nema ga. Nije ni postojalo. Motivi za rat nisu postojali.
Sirija je decko neuki imala davno program jos 70tih sa Egiptom i Sovjetima oko hemijskog oruzja i davno jos prije rata se smatralo da je u vrhu sa amerikom i rusijom po kolicini hemije prema tome...
Jel problem sto nije kupila od Amerike? Ono da Amerika proda Siriji pa da ide ratovat jer ga koriste? De ohani sa Americkim ratovima i uvodjenjem demokratije
Mozes mrziti ameriku koliko hoces, ovaj ti je poljubio hellfire, i tu se sezona ne zavrsava...vjesaj zastave i hodaj ukrug...
- vjeshalica
#24291 Re: IRAN
To je princip.ponasanja,isto ko Sadam Husein. Doduse znali su gdje se krece Solejmani,nije im vjerovatno odgovarao njegov potez,pa da ga ukinu.salik79 wrote: ↑05/01/2020 21:29 Wow, wow, wow!!!
Koja pogan i hijene![]()
Nije imao neko svemirsko oruzje uz sebe da bi ga gadjali
Tramp je obicni kreten kojem je Drzava dopustila mnogostosta
Nekada ga u debati optuzila Klintonova da nije platio nesto puno poreza
Kae on njoj,pa zato jer si mi ti to omogucila
Dakle sistem je omogucio.Trumpa,zato je bankrot okrenuo u svoju korist...sistem je omogucio da budala upravlja sa necim sto ne bi smjela niti ima potrebe
- General War
- MorningStar
#24293 Re: IRAN
Nije hellfire nego nesto novo:General War wrote: ↑05/01/2020 21:38
Nemas veze o zivotu...baljezgas traktate mula...eto ako je Assad tusio sirijce sa rusima i egipcanima to je ok?
Mozes mrziti ameriku koliko hoces, ovaj ti je poljubio hellfire, i tu se sezona ne zavrsava...vjesaj zastave i hodaj ukrug...
- General War
#24294 Re: IRAN
Nemere, za to vjesajuMorningStar wrote: ↑05/01/2020 20:17Baci mu sihre vjesalicavjeshalica wrote: ↑05/01/2020 20:16Pa samo ti ovdje cijeli dan pises budalastineGeneral War wrote: ↑05/01/2020 19:56
Ja znam da tebe nece nista usutkati da pricas budalastine, ali eto radi auditorija: Sta mislis otkud Siriji malo vise hemijskog oruzja nego sto su tvrdili da imaju, isto tako sto se Iransko vazduhoplovstvo najednom"ponovilo" sa irackim avionima ? retoricko pitanje...![]()
I mislim ko si ti u ovom prostoru da bilo koga usutkujea jer favoriziras Amerikance?
Objasni gdje je hemijsko oruzje i uran iz Nigera u Iraqu kada je pocela ofanziva 2003 godine?
Sirija je decko neuki imala davno program jos 70tih sa Egiptom i Sovjetima oko hemijskog oruzja i davno jos prije rata se smatralo da je u vrhu sa amerikom i rusijom po kolicini hemije prema tome...
Jel problem sto nije kupila od Amerike? Ono da Amerika proda Siriji pa da ide ratovat jer ga koriste? De ohani sa Americkim ratovima i uvodjenjem demokratije![]()
- Nadzornik
- vjeshalica
#24296 Re: IRAN
Nisi narocito inteligentanGeneral War wrote: ↑05/01/2020 21:38Nemas veze o zivotu...baljezgas traktate mula...eto ako je Assad tusio sirijce sa rusima i egipcanima to je ok?vjeshalica wrote: ↑05/01/2020 20:16Pa samo ti ovdje cijeli dan pises budalastineGeneral War wrote: ↑05/01/2020 19:56
Jel problem sto nije kupila od Amerike? Ono da Amerika proda Siriji pa da ide ratovat jer ga koriste? De ohani sa Americkim ratovima i uvodjenjem demokratije
Kazem da je Sirija imala daaavno program hemijskog oruzja tacnije 70tih godina,kad ti nisi imao pojma o tome i vjerovatno nisi ni postojao tada.
Taj program je bio zajedno sa Egipcanima i Rusima,i vec tada se smatralo da su ublizu sa kolicinama sa SADom
Ja nisam napisala da je Assad tusio sirijce sa Egipcanima i Rusima...ti cak ne vidis ni sta se pise ni o cemu se razgovara,ne znam zasto? Vjerovatno te nesto nervira?
Cak ni Asada nisam pomenula niti njegovo tusenje ljudi hemijskim oruzjem. Vidis li dobro uopce?
- Nadzornik
#24297 Re: IRAN
Ruske trupe na sahrani Kassema Suleimanija u Iranu.

- General War
#24298 Re: IRAN
Dozer wrote: ↑05/01/2020 21:35Naravno da nije planirao napad. Nije valjda da je neko povjerovao u ovu USA ublehu? Pa ovo je identicna matrica onoj za Sadamovo hemijsko oruzje, za Gadafijevu podrsku ISIL-u i terorizmu, itd., kojom Ameri uvijek sebi unarijed daju razlog i alibi za svoje djelovanje.salik79 wrote: ↑05/01/2020 21:29 Wow, wow, wow!!!
Ljudi moji...morate biti svjesni jedne vrlo bitne stvari - 90% stvari koje mi vidimo na TV-u se plasiraju od Amera. Pametnom dosta.
General nosi politicku poruku saudijcima po iraku...al pored americke ambasade. Bara'o
- General War
#24299 Re: IRAN
Ma bjaazi, vise ne znas ni sta pises...vjeshalica wrote: ↑05/01/2020 21:42Nisi narocito inteligentanGeneral War wrote: ↑05/01/2020 21:38Nemas veze o zivotu...baljezgas traktate mula...eto ako je Assad tusio sirijce sa rusima i egipcanima to je ok?vjeshalica wrote: ↑05/01/2020 20:16
Pa samo ti ovdje cijeli dan pises budalastine
Kazem da je Sirija imala daaavno program hemijskog oruzja tacnije 70tih godina,kad ti nisi imao pojma o tome i vjerovatno nisi ni postojao tada.
Taj program je bio zajedno sa Egipcanima i Rusima,i vec tada se smatralo da su ublizu sa kolicinama sa SADom
Ja nisam napisala da je Assad tusio sirijce sa Egipcanima i Rusima...ti cak ne vidis ni sta se pise ni o cemu se razgovara,ne znam zasto? Vjerovatno te nesto nervira?
Cak ni Asada nisam pomenula niti njegovo tusenje ljudi hemijskim oruzjem. Vidis li dobro uopce?
Imam hellfire, ne moram bit inteligentan...
- vjeshalica
#24300 Re: IRAN
Posto si ti desna ruka Pentagona logicno je da znas sta general prenosi uz Ambasadu....sta je prenosio?General War wrote: ↑05/01/2020 21:46
![]()
General nosi politicku poruku saudijcima po iraku...al pored americke ambasade. Bara'o![]()
Nesto nismo bas vidjeli osim te eksplozije da se ista vece desilo? Jel ko otrovan? Jel vucarao sa sobom neko tajno oruzje koje je vama bilo izgovor? Nije ni eksplodiralo...dakle lik nije imao nista uz sebe.