Ne razumijem kakvo je ovo pitanje. Natalitet sam po sebi kao podatak nema neko posebno značenje. Npr. šta ti sad znači ako saznaš da je tu i tu rođeno toliko i toliko djece? Ništa.
Tek kada ga staviš u koorelaciju sa mortalitetom, emigracijama, imigracijama, velicinom ukupne populacije - onda dobijas smislenu informaciju. Tj. stopu rasta prirodnog priraštaja.
Ako je ta stopa negativna, to znači da gubiš stanovništvo. Dakle, populacija se smanjuje.
E sad možeš reći, pa ok šta populacija se smanjuje - big deal. Više ostaje za nas. Da, tako naši i razmišljaju. Međutim, ako se zadubiš dublje u analizu, pa dođeš do još detaljnijih informacija da stanovništvo koje gubiš nisu penzinoeri, nego omladina. E onda si jebo ježa. Onda ti nacija stari. A šta to onda znači, pa znači to da ti nema ko raditi, nema ko proizvoditi, nema ko stvarati novu vrijednost - GDP ili ti stagnira ili raste ravno kao stopa inflacije, tj. ne raste. Ne ocekujes valjda od ljudi u 50im, 60im ili 70im godinama da ti od drzave naprave nekog ekonomskog tigra? Mogu samo napraviti ekonomsku krepanu mačku. Kolaps penzionog sistema. Vrtiš, preturaš, zaduzuješ se...jednostavno država životari, do kad...eh to je pitanje...to je spor proces, i nece sve krahirati za 4-5-6 godina, možda ni za 10...ali dugoročno si najebo.
I u svakoj normalnoj državi - to je ALARM. Radi se na dugoročnim mjerama (umjetna oplodnja, razni vidovi benificija, djeciji doplatci, besplatno skolovanje i ostalo) ili kratkoročnim mjerama (uvoz mladih, obrazovanih, sposobnih ljudi).
Pošto mi nismo normalna država mi radimo sljedeće:
- država finansira kurseve da omladina odlazi
- država finansira studente koji čim završe fakultet pakuju se i odlaze
- država je obezbjedila samo prividno besplatno školovanje (dakle sam dolazak u školu je besplatan, sve ostalo pribor, sveske, knjige i ostale stvari - debelo plaćaš)
- za dječiji doplatak moraš biti teški siromah, te donijeti milion potvrda da nemaš hljeba da jedeš da bi dobio 40-50 KM.
- porodilje se tretiraju kao krave
- sasvim je normalno da se djeca liječe sms porukama
itd itd.
I naravno, samo da napomenem. Ovi sto pricaju kao eto vani se isto ne rađa, iako su razvijene zamlje. To nema nikakve veze, jer ponavljam - treba gledati stopu prirodnog priraštaja. Koga briga jel se u Švedskoj rodilo 5 ili 50 beba? Jer oni znaju ako se rodi 5, aha uvozi odmah omladine iz trećih zemalja koji jedva čekaju da uđu u državu. I dobiješ svježu krv. Još plus nisi morao ulagati stotine hiljada eura u njih. Došli, novi, upakovani. Spremni, nauči ih malo jezik, obuči ih da rade i furaj. Kad se rodi 50 beba, zatvore pipu na ulazu u državu itd. Na stranu što takve države te bukvalno mole da štancaš djecu, imaš doplatke, porodiljsko od 2-3 godine, sve moguće i nemoguće uslove.