Paša moj,
Ti vjerovatno pod utiskom igrice na Play stationu kad rusi jurišaju u Staljingradu bez pušaka...
Da moguce da su mi pojedinci lagali da je bilo tih situacija da bi predstavili borbu težom nego što je bila.
Ja ove boldirane jos i mogu mogu razumjeti, radili su to i jos uvijek rade iz ovog ili onog interesa (ratno profterstvo, materijalna korist, funkcije, status, briga o vlastitoj gujici, u funkciji stranke/politike kojoj sluginjaju), ali ne mogu razumjeti ove koji izvrcu i uljepsavaju istoriju bez ikakvog interesa!Dozer wrote: ↑26/12/2019 23:26 Vala, ja nemam ni autocenzure, a ni uljepsavanja...
, nego samo komande, a koja je bila pod politickom sapom. I to je to.
... na bazi kojekakvih zvanicnih dokumenata, a koje su pisale kojekakve "velicine", eksperti, i sl., od kojih, kao ni ovaj, nijedan zapravo nije bio na licu mjesta, ili je naprosto pisao onako kako mu je receno da pise.
Za neke stvari u zivotu treba gledati ko ih govori, ali za mnoge je bitnije ono sta se govori, a ne ko govori.
Za boldirano.tempuser wrote: ↑27/12/2019 08:29Ja ove boldirane jos i mogu mogu razumjeti, radili su to i jos uvijek rade iz ovog ili onog interesa (ratno profterstvo, materijalna korist, funkcije, status, briga o vlastitoj gujici, u funkciji stranke/politike kojoj sluginjaju), ali ne mogu razumjeti ove koji izvrcu i uljepsavaju istoriju bez ikakvog interesa!Dozer wrote: ↑26/12/2019 23:26 Vala, ja nemam ni autocenzure, a ni uljepsavanja...
, nego samo komande, a koja je bila pod politickom sapom. I to je to.
... na bazi kojekakvih zvanicnih dokumenata, a koje su pisale kojekakve "velicine", eksperti, i sl., od kojih, kao ni ovaj, nijedan zapravo nije bio na licu mjesta, ili je naprosto pisao onako kako mu je receno da pise.
Za neke stvari u zivotu treba gledati ko ih govori, ali za mnoge je bitnije ono sta se govori, a ne ko govori.
Sta je svrha??? Da druga strana, koja danas kriomice ovo cita, i sutra nasa djeca misle kako je sve bilo divno-bajno, da nisu komandvali podobni, a ne sposobni, da nas nisu zavaljivali i da je babin trezordzija fakat bio ranjen u ratu????
Bilo je, bilo je ..... Nisam bio u Staljingradu, a i ne igram igrice, ali sam sa pištoljem 7,65 trebao krenuti na Poljine u avgustu 1992., nije me zapala nijedna puška j.bi ga, a bilo je upravo ovako - naći će se negdje nešto usput, jal' od naših , jal' od nji'ovih . Sreća pa nismo odmakli dalje od podruma kapela na groblju Bare odakle smo trebali startovati prema Poljinama jer je pred jutro bila komanda za povratak u bazu.
Dobar je PM mnogo bolji od ovih padobranaca koji ulete povremeno i pocnu ga provocirati oko toga što je rekao kako jeste kakvi su borci beli vukovi bili..A to što je uletio oštro prema meni je ok jer smo imali ranije nesuglasica i forumskog krvljenja pa mu ne uzimam za zlo.Nekako s proljeća wrote: ↑27/12/2019 09:54 Mi smo objavili javno borački registar. Registar forumaša je sasvim drugi par čizama.
@90', dosta pojedinačnih primjera ima u vezi filozofije ''gdje ja stadoh ti produži i za mene'', to su bili ljudi u odnosu na tzv teletabise. Mislim da su većinom izginuli na tom putu, neprijatelj je bio dovoljno jak da ih zaustavi, i pored želje, i pored smisla il' besmisla akcije, i pored ...bla blabla. U vrijeme pada Otesa početkom decembra 1992 se zadesih dole, nedam ljude sa kojim sam došao da ih ''bace'' na neku od popucalih linija, Rahmetli Dzidić Salihu tzv ''Atom mrav'' kažem , može ali nakon što ja obiđem tu liniju i onda ću uvesti sebe i saborce u liniju odbrane . Jako dobro smo naoružani i opremljeni , namjeravamo izvući svoju trojicu saboraca koji su nekoliko sati prije tu došli dobrovoljno u ispomoć, jbg imali smo u svojoj bazi na drugom dijelu grada , ''Osu i bebe'' a na Otesu tenkovima udarili. Jednog su nam ranili nakon što je ispalio raketu na tenk, otkrio se na čistini i vatra iz Ose je usmjerila snajperistu sa desnog boka i bang u nogu, da ga poslije ranjenog zarobe. Da se vratim....
Tokom obilaska linije tj izviđanja gdje sam doš'o jbt uskoro će akšam i onda ništa osim topografije ne vrijedi-mrakan a ne znaš ratište, bahnuo si k'o padobranac prvi put tu. Ne što si htio, već što tu goriii da se sav grad trese. I tako...naletim na kolonu , pa malo zatim kamion šleper hladnjača, civila ima i to je u redu jer se paralelno radi na izvlačenju njih, vojno sposobni furaj na liniju 100-200 m naprijed. I u jednom momentu prepoznam par branilaca kako se povlače sa oružjem kroz civile. Oni završili, povlače se milom ili silom prilika.
Meni levatu na um pada da ih razoružavam bez riječi, uzmem četiri cijevi na stranu a njima kažem nešto tipa sretno vam bilo nazad. Vidi se na njima da su predhodno prošli dzehenem. Ne znam ja tada, nisam general nakon bitke tada, da će na Otesu da bude naš veliki vojni poraz, i da dan danas žalimo za brukom raje koja je dole ostala na zamrznutom terenu.
Eto, to bi bilo to u vezi filozofije ''gdje ja stanem ti produži...'' kao i na Otesu tih dana, dooosta ih je otišlo sa ovog svijeta. A minus upeko, ono kad' zijaniš u ljeto je romantičnije al se zna tijelo i raspasti dok se ne izvuče i ukopa. Tukne kao ništa na svijetu. Povraćaš 99%.
Nema zavale, sam sebe zavaljuješ i vadiš se, pa dokle dobaciš.
Jah, mi objavismo registar OS BiH. Tako nazivamo zvanično pripadnike naše strane, strane branilaca Sarajeva i Bosne. I Hercegovina her Alojz Mok-Valentin Incko.
Visoka etička načela forumaša-ca ne dopuštaju otkrivanje identiteta člana foruma, ip adrese, ... i još kojekakvih internih informacija. Sloboda iznošenja vlastitog mišljenja je po meni sasvim dovoljno da bi se argument cenzure odjebao u skoku. Autocenzura je preventivna kvaka ali nije obavezna, tj niko se ne može natjerati da se primjenjuje .Profesionalci za nju kažu sigurnosna kultura.
Sretni/srećni vam bili predstojeći blagdani. Ja sam ovdje od 2008-g. Nemam problem da kumuniciram bez predrasude sa mlađim , pa čak ni taze registrovanim forumašem-com. Vidim da dio ostalih negoduje kada se javi mlađi, negoduje on i kada se jave stariji, on je jednostavno takav, voli da negoduje, ovaj pdf mu dođe kao ispusni ventil, . Trpi ili stavljaj na ignor, nek' se moderacija sa njim bavi, na kraju krajeva to im je i preuzeta obaveza. Volonterska.
Ne znam fakat detalje oko pritisaka na Lučarevića , ali ima dokaz u vidu fotografije na kojoj je on na prozoru i u zidu rupa dvije od metka, koincidencija ili je to to što ima u glavi , to ne znam jer nisam ja toliko bio blizak sa njim. Meni je na samom početku memorisao a krajem aprila pronašao određenu municiju za skalameriju koju sam imao u ruci i to je to. Meni za respekta, ako nemaš municije cijev je samo za propagande.trocadero wrote: ↑25/12/2019 13:46"Naši" su pucali na mene sa pet metara iz pet automata.Nekako s proljeća wrote: ↑25/12/2019 11:11
I na Doktora su zabilježeni sumnjivi metci u neposrednoj blizini.
Misliš na ovu izjavu?
I ako je bilo nekog nauruzanja,problem je bio s municijom90minut wrote: ↑27/12/2019 10:12Dobar je PM mnogo bolji od ovih padobranaca koji ulete povremeno i pocnu ga provocirati oko toga što je rekao kako jeste kakvi su borci beli vukovi bili..A to što je uletio oštro prema meni je ok jer smo imali ranije nesuglasica i forumskog krvljenja pa mu ne uzimam za zlo.Nekako s proljeća wrote: ↑27/12/2019 09:54 Mi smo objavili javno borački registar. Registar forumaša je sasvim drugi par čizama.
@90', dosta pojedinačnih primjera ima u vezi filozofije ''gdje ja stadoh ti produži i za mene'', to su bili ljudi u odnosu na tzv teletabise. Mislim da su većinom izginuli na tom putu, neprijatelj je bio dovoljno jak da ih zaustavi, i pored želje, i pored smisla il' besmisla akcije, i pored ...bla blabla. U vrijeme pada Otesa početkom decembra 1992 se zadesih dole, nedam ljude sa kojim sam došao da ih ''bace'' na neku od popucalih linija, Rahmetli Dzidić Salihu tzv ''Atom mrav'' kažem , može ali nakon što ja obiđem tu liniju i onda ću uvesti sebe i saborce u liniju odbrane . Jako dobro smo naoružani i opremljeni , namjeravamo izvući svoju trojicu saboraca koji su nekoliko sati prije tu došli dobrovoljno u ispomoć, jbg imali smo u svojoj bazi na drugom dijelu grada , ''Osu i bebe'' a na Otesu tenkovima udarili. Jednog su nam ranili nakon što je ispalio raketu na tenk, otkrio se na čistini i vatra iz Ose je usmjerila snajperistu sa desnog boka i bang u nogu, da ga poslije ranjenog zarobe. Da se vratim....
Tokom obilaska linije tj izviđanja gdje sam doš'o jbt uskoro će akšam i onda ništa osim topografije ne vrijedi-mrakan a ne znaš ratište, bahnuo si k'o padobranac prvi put tu. Ne što si htio, već što tu goriii da se sav grad trese. I tako...naletim na kolonu , pa malo zatim kamion šleper hladnjača, civila ima i to je u redu jer se paralelno radi na izvlačenju njih, vojno sposobni furaj na liniju 100-200 m naprijed. I u jednom momentu prepoznam par branilaca kako se povlače sa oružjem kroz civile. Oni završili, povlače se milom ili silom prilika.
Meni levatu na um pada da ih razoružavam bez riječi, uzmem četiri cijevi na stranu a njima kažem nešto tipa sretno vam bilo nazad. Vidi se na njima da su predhodno prošli dzehenem. Ne znam ja tada, nisam general nakon bitke tada, da će na Otesu da bude naš veliki vojni poraz, i da dan danas žalimo za brukom raje koja je dole ostala na zamrznutom terenu.
Eto, to bi bilo to u vezi filozofije ''gdje ja stanem ti produži...'' kao i na Otesu tih dana, dooosta ih je otišlo sa ovog svijeta. A minus upeko, ono kad' zijaniš u ljeto je romantičnije al se zna tijelo i raspasti dok se ne izvuče i ukopa. Tukne kao ništa na svijetu. Povraćaš 99%.
Nema zavale, sam sebe zavaljuješ i vadiš se, pa dokle dobaciš.
Jah, mi objavismo registar OS BiH. Tako nazivamo zvanično pripadnike naše strane, strane branilaca Sarajeva i Bosne. I Hercegovina her Alojz Mok-Valentin Incko.
Visoka etička načela forumaša-ca ne dopuštaju otkrivanje identiteta člana foruma, ip adrese, ... i još kojekakvih internih informacija. Sloboda iznošenja vlastitog mišljenja je po meni sasvim dovoljno da bi se argument cenzure odjebao u skoku. Autocenzura je preventivna kvaka ali nije obavezna, tj niko se ne može natjerati da se primjenjuje .Profesionalci za nju kažu sigurnosna kultura.
Sretni/srećni vam bili predstojeći blagdani. Ja sam ovdje od 2008-g. Nemam problem da kumuniciram bez predrasude sa mlađim , pa čak ni taze registrovanim forumašem-com. Vidim da dio ostalih negoduje kada se javi mlađi, negoduje on i kada se jave stariji, on je jednostavno takav, voli da negoduje, ovaj pdf mu dođe kao ispusni ventil, . Trpi ili stavljaj na ignor, nek' se moderacija sa njim bavi, na kraju krajeva to im je i preuzeta obaveza. Volonterska.
Uglavnom nisam ja iz guzice izvlacio ono što sam napisao 3 razlicita učesnika su mi rekli slicne stvari oko pojedinih juriša time sam htio ovoj što je padobranom uletila idočarati kakva je situacija bila vama s naoruzanjem u to doba da ste ga imali sigurno bi uradili 5 puta bolje od onoga što se uradilo.
Ja mogu samo citati zahvaliti se što ste uzeli oruzje u to doba kad su se mnogi ispaljivali za druge države i danas dolaze kad je ljeto s novim autima i vrište kako su patriote pa nazad za Švedsku do narednog ljeta.
I meni je stari poginuo kad sam imao mjesec.
Kerima su skinuli kad i SeferaNekako s proljeća wrote: ↑27/12/2019 10:32Ne znam fakat detalje oko pritisaka na Lučarevića , ali ima dokaz u vidu fotografije na kojoj je on na prozoru i u zidu rupa dvije od metka, koincidencija ili je to to što ima u glavi , to ne znam jer nisam ja toliko bio blizak sa njim. Meni je na samom početku memorisao a krajem aprila pronašao određenu municiju za skalameriju koju sam imao u ruci i to je to. Meni za respekta, ako nemaš municije cijev je samo za propagande.trocadero wrote: ↑25/12/2019 13:46"Naši" su pucali na mene sa pet metara iz pet automata.Nekako s proljeća wrote: ↑25/12/2019 11:11
I na Doktora su zabilježeni sumnjivi metci u neposrednoj blizini.
Misliš na ovu izjavu?
Mislim da su iz jedinice ''Lasta'' njega hapsili, pri tom ga gurnuli niz neke stepenice i da od tada jednu nogu vuče, suši mu se, valjda i mišići zakržljaju... sud ga je oslobodio optužbi zbog kojih su ga hapsili 1993. Uglavnom, živ je i to je to, većina sarajevskih komandanata je na ovaj ili onaj način srokana od jna teletabisa.
Eto, rekoh da odgovorim sada jer nisam siguran da ću imati više raspoloživog vremena . Nek' dahnu malo i pojedini od neme.
De pojasni bgt ako hoces da budes uzet/a za ozbiljnoL3D3NA wrote: ↑27/12/2019 01:53155_mm wrote: ↑12/02/2015 21:07 deblokada grada velicine SA u sa onakvim naoruzanjem, logistikom i oficirskim kadrom je jednostavno bila nemoguca misija. cak vjerujem da su toga svi bili svjesni i u politickom i vojnom vrhu. te akrobacije sa ubacivanjem u pozadinu su bile glupost sa onakvom organizacijom, logistikom i mogucnosti drzanja tajne.
sama deblokada bez potpunog oslobodjenja bi bila katastrofa. jer bi civili napustali grad a to bi moglo znaciti i pad grada. pa mostar kad je deblokiran bilo je zabranjeno da civili napuste grad. nje isto kad se brani porodica i kad se brani prazna porodicna kuca.
blokada sarajeva je objema stranama vezala velike resurse. ko je zbog toga bio vise na gubitku tesko je danas reci.
Čini mi se da sam imao negdje nešto od dokumentacije u vezi Kerima... Pogledam kad budem imao vremena...Nekako s proljeća wrote: ↑27/12/2019 10:32
Ne znam fakat detalje oko pritisaka na Lučarevića , ali ima dokaz u vidu fotografije na kojoj je on na prozoru i u zidu rupa dvije od metka, koincidencija ili je to to što ima u glavi , to ne znam jer nisam ja toliko bio blizak sa njim. Meni je na samom početku memorisao a krajem aprila pronašao određenu municiju za skalameriju koju sam imao u ruci i to je to. Meni za respekta, ako nemaš municije cijev je samo za propagande.
Mislim da su iz jedinice ''Lasta'' njega hapsili, pri tom ga gurnuli niz neke stepenice i da od tada jednu nogu vuče, suši mu se, valjda i mišići zakržljaju... sud ga je oslobodio optužbi zbog kojih su ga hapsili 1993. Uglavnom, živ je i to je to, većina sarajevskih komandanata je na ovaj ili onaj način srokana od jna teletabisa.
Eto, rekoh da odgovorim sada jer nisam siguran da ću imati više raspoloživog vremena . Nek' dahnu malo i pojedini od neme.
Takoreci vec je tad postojala lista za odstrel,nepodobnih komadanta itd.....Dozer wrote: ↑27/12/2019 12:07 Da. Otisli su u paketu. Posto su puno znali o svemu i svakome u toj komandi, kao i o raznim semama i desavanjima, ni Kerim nije trebao proci nista bolje od Sefera.
Obijica prezivjese atentihate. Posto su ti atentati pokusani u srcu nase teritorije, nije pretesko zakljuciti ko ih je narucio i pokusao izvesti.
Emiremir33 wrote: ↑27/12/2019 16:15Takoreci vec je tad postojala lista za odstrel,nepodobnih komadanta itd.....Dozer wrote: ↑27/12/2019 12:07 Da. Otisli su u paketu. Posto su puno znali o svemu i svakome u toj komandi, kao i o raznim semama i desavanjima, ni Kerim nije trebao proci nista bolje od Sefera.
Obijica prezivjese atentihate. Posto su ti atentati pokusani u srcu nase teritorije, nije pretesko zakljuciti ko ih je narucio i pokusao izvesti.
Citao sam mu roman 12 zigosanih,on je iz Kasindolske ulicetrocadero wrote: ↑28/12/2019 12:48 Pročitao sam nekoliko priča.Djeluje dosta razočaravajuće.Posle rata je imao i dobrih priča.Ovo sad je previše bombastićno, Jevrićevski, nadrealno, u stilu Lesli Eldridza,sa priličnim oblikom mitomanije.Nabacano s brda s dola, likova i dijelom netačnih opisa događaja.
Vjerovatno je htio da knjiga bude zanimljivija a time i prodavanija. Promašio je osnovnu poentu da svaka knjiga napisana o ratu da bi bila dobra treba nositi antiratnu poruku.
Da ti ja pojasnim?zigson wrote: ↑27/12/2019 13:10De pojasni bgt ako hoces da budes uzet/a za ozbiljnoL3D3NA wrote: ↑27/12/2019 01:53155_mm wrote: ↑12/02/2015 21:07 deblokada grada velicine SA u sa onakvim naoruzanjem, logistikom i oficirskim kadrom je jednostavno bila nemoguca misija. cak vjerujem da su toga svi bili svjesni i u politickom i vojnom vrhu. te akrobacije sa ubacivanjem u pozadinu su bile glupost sa onakvom organizacijom, logistikom i mogucnosti drzanja tajne.
sama deblokada bez potpunog oslobodjenja bi bila katastrofa. jer bi civili napustali grad a to bi moglo znaciti i pad grada. pa mostar kad je deblokiran bilo je zabranjeno da civili napuste grad. nje isto kad se brani porodica i kad se brani prazna porodicna kuca.
blokada sarajeva je objema stranama vezala velike resurse. ko je zbog toga bio vise na gubitku tesko je danas reci.