Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
montypython2000

#26 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by montypython2000 »

chombe trajla be wrote: 07/12/2019 17:51 I men ovo zanima, evo recimo sad kad bih odlučio 5000KM uložiti u dionice, šta mi savjetujete vi koji bolje poznajete materiju? U šta bi vi uložili, i koliko bi to donosilo "zarade" na godišnjem nivou? Ljubim ko pomogne :kiss: :D
Vrlo je nezahvalno davati savjete tog tipa. Zarada se ne može garantovati. Ja sam prije više od godine savjetovao nekima koii su pitali nešto slično maltene ove iste dionice kao gore, prije porasta i porasle su. Zaraditi se može na 2 načina porastom cijene dionice u odnosu na kupovnu i isplatom dividende iz dobiti firme. Da bi porasla poželjno je da kupiš relativno jeftino odnsno kad je dionica potcijenjenja. A o tome se može knjiga napisati. Lično mislim da je npr trenutno najpovoljnija Elektroprivtreda BiH s obzirom da je potcijenjena kao dionica (trenutno vrijedi cca 17 na berzi a firma knjigovodstveno vrijedi cca 72 po dionici) a s druge strane zna se da je Vlada dala nalog direktoru da se u roku mjesec dva podijeli dividenda da bi Vlada finansirala tunel Hranjen. Vlada je 90% vlasnik EP ali ako se njoj isplati mora se isplatiti i malim dioničarima. Ako se isplati 50 miliona to ispada cca 1,58 KM po dionici. Npr ako kupiš za 5000 KM EP (simbol JPESR) po cca 17 KM možeš dobiti recimo 290 dionica. Ako bude te dividende od 1,58 KM po dionici dobićeš 290x1,58=450KM i ako teoretski dionica ne bi ni padala ni rasla godinu imao bi povrat od 1,58/17 tj cca 9% godišnje samo po toj osnovi. (Napomena: dividendu dobiješ samo ako kupiš dionice do par dana prije skupštine firme na kojoj se o tome odluči). Može naravno i dionica porasti za tu godinu i za 100% ali može i pasti. Čak i da padne, dugoročno vrijedi više i doći će na svoje kad tad. Ništa ne predlažem samo pokušavam objasniti.
burekodsira

#27 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by burekodsira »

tu takođe treba uračunati proviziju lupam tipa uplata novca sa računa na brokerski račun, kupovina dionica, prodaja dionica, isplata novca sa brokerskog na bankovni račun... pa na to šta ostane onda i porez (ili više njih?)
možda vi s iskustvom malo da prenesete detaljnije s nekim primjerom :D :thumbup:
montypython2000

#28 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by montypython2000 »

Naravno treba uračunati i proviziju brokeru pri kupnji i prodaji od rekoh cca 1,2 % ili slično. Sve treba uračunati prije nego što uradiš potez. Međutim ako si kupio npr Sarajevo osiguranje po 6 a prodaš ga za 15,5 KM nakon godinu tj za 150% više, provizija od par %,ti i i nije neki faktor. Kod zarade od dividende nema provizije jer dionice ne prodaješ, ostaju kod tebe. Porez na dobit se odbije prije isplate tebi. Koliko znam nema nikakve provizije kod isplate sa brokerskog računa na tvoj ali treba provjeriti. Također koliko znam zasad kod nas nema nikakvog poreza na dividendu.
drndalo

#30 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by drndalo »

BadBoy wrote: 08/12/2019 12:06Pratim
Uplati clanarinu, ne more dzabe...
teletrader

#31 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by teletrader »

vrlo sadrzajan post i diskusija..

Posto vec imam nekih 3000+ dionica BH Telekoma (a i EP mi je zapala za oko vec duze vrijeme) :) , u potpunosti se slazem sa MonthyPythonom :)

Godisnji ROI od 5% je jako jako dobar, vjerujte cak i 1% koje banke u FBiH nude na orocenu stednju su , u odnosu na kamatne stope u Evropi, jako dobre.
Dugo se je pricalo o potrebi privatizacije BHT-a, EP pa cak i Vodovoda, ali ako se ne varam, nekako su sve te diskusije utihnule u zadnje vrijeme.
Zasto? Zato sto se entitetske vlade zaduzuju po jako maloj cijeni i zasto bi prodavali BHT, koji im godisnje donosi 5-6 % ciste zarade (i ta cifra je u zadnje vrijeme konstantna) ako se mogu zaduziti po 1% godisnje?
Postoje dvije vrste zarade na dionicama a to je:
1.Dividenda
2.Potencijalni rast cijene dionice (koji bi trebao biti uzrokovan potencijlanom dividendom ali ua zadnje vrijeme se u vecini slucajeva radi o spekulaciji)

Od dividende se niko nije obogatio ali 5% godisnje je i vise nego dovoljno..Rast cijena akcije se moze vrlo lako desiti (pogotovo u slucaju privatizacije ) ali pitanje kada ce do nje doci? Do pada cijena ne mislim da moze doci tako lako (eventualno u slucaju stecaja BHT-a) ali i tu opciju treba uzeti u razmatranje..
Ako imas 5000KM i zelis da ih ulozis u nesto, dionice nisu lose, ali ako se stvarno radi o lovi za "crne dane".
Kupi dvije unce zlata .. :D :D :D
Thorgerson

#32 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by Thorgerson »

Kakvi su troškovi brokera u smislu mjesečnog održavanja. Je li ima neki trošak održavanja računa i sl. Ili oni samo svoju zaradu uzimaju na trenutku kada se desi transakcija, na provizijama.
drndalo

#33 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by drndalo »

Na provizijama za obavljene trgovine.
Ci-Nick

#34 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by Ci-Nick »

Samo kod skrbničkih računa postoji ta mjesečna provizija vođenja računa.
Za nas siću samo trošak kupovine i prodaje dionica.
Zavisno od prometa i onog što se dogovori sa brokerom.
Trošak može biti i ispod 1% a ide do 2% za neke normalne naloge.
Ako se radi o nekom malom nalogu od par stotina maraka onda to bude fiksna provizija od 30 KM.
BadBoy

#35 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by BadBoy »

teletrader wrote: 10/12/2019 09:13 vrlo sadrzajan post i diskusija..

Posto vec imam nekih 3000+ dionica BH Telekoma (a i EP mi je zapala za oko vec duze vrijeme) :) , u potpunosti se slazem sa MonthyPythonom :)

Godisnji ROI od 5% je jako jako dobar, vjerujte cak i 1% koje banke u FBiH nude na orocenu stednju su , u odnosu na kamatne stope u Evropi, jako dobre.
Dugo se je pricalo o potrebi privatizacije BHT-a, EP pa cak i Vodovoda, ali ako se ne varam, nekako su sve te diskusije utihnule u zadnje vrijeme.
Zasto? Zato sto se entitetske vlade zaduzuju po jako maloj cijeni i zasto bi prodavali BHT, koji im godisnje donosi 5-6 % ciste zarade (i ta cifra je u zadnje vrijeme konstantna) ako se mogu zaduziti po 1% godisnje?
Postoje dvije vrste zarade na dionicama a to je:
1.Dividenda
2.Potencijalni rast cijene dionice (koji bi trebao biti uzrokovan potencijlanom dividendom ali ua zadnje vrijeme se u vecini slucajeva radi o spekulaciji)

Od dividende se niko nije obogatio ali 5% godisnje je i vise nego dovoljno..Rast cijena akcije se moze vrlo lako desiti (pogotovo u slucaju privatizacije ) ali pitanje kada ce do nje doci? Do pada cijena ne mislim da moze doci tako lako (eventualno u slucaju stecaja BHT-a) ali i tu opciju treba uzeti u razmatranje..
Ako imas 5000KM i zelis da ih ulozis u nesto, dionice nisu lose, ali ako se stvarno radi o lovi za "crne dane".
Kupi dvije unce zlata .. :D :D :D
Kakav je postupak i na koji način mogu kupiti dionice (BHT, Bosnalijek ili EP BiH) da ubirem dividendu?
Ajatolah_

#38 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by Ajatolah_ »

Je li korištenje stranih brokera za ulaganje u strane fondove realna opcija, i kakve legalne komplikacije to uvodi (oporezivanje, porijeklo novca pri eventualnoj prodaji, nasljeđivanje u slučaju smrti :D i sl.)? Par njih većih tvrde da rade globalno uključujući i podršku za klijente iz BiH, npr. Interactive Brokers, ili od evropskih Saxo.
TRANCE

#39 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by TRANCE »

Ajatolah_ wrote: 10/12/2019 18:18 Je li korištenje stranih brokera za ulaganje u strane fondove realna opcija, i kakve legalne komplikacije to uvodi (oporezivanje, porijeklo novca pri eventualnoj prodaji, nasljeđivanje u slučaju smrti :D i sl.)? Par njih većih tvrde da rade globalno uključujući i podršku za klijente iz BiH, npr. Interactive Brokers, ili od evropskih Saxo.
Nažalost nije legalno radi idiotskog zakona o deviznom poslovanju, može se jedino ulagati u strane vrijednosne papire preko domaćih brokerskih kuća, a ne znam da li ijedna nudi tu uslugu. Možda bi i prošla poneka uplata manjeg iznosa, ali za veće iznose bi te zvali iz banke da dokažeš legalnu svrhu uplate, te bi također imao problem prilikom povlačenja novca nazad u BiH, jer morao bi dokazivati porijeklo novca i plaćati porez na dohodak. Naravno taj problem ne dotiče svjetske brokerske kuće, tako da će ti svi reći kako posluju i sa BiH, samo ti uplati da oni imaju proviziju :mrgreen:
Ci-Nick

#40 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by Ci-Nick »

https://www.eurobroker.ba/trgovanje/strana-trzista.html
Evo ovi tvrde da rade sva tržišta,.. Raiffeisen Capital nudi kupovinu dionica na stranim tržištima samo ako su oni skrbnici a to onda mnogo košta.
Ima naravno i opcija da staviš 10.000 eura u džep sa potvrdom iz banke da si podigao novac sa svog deviznog računa i onda izlet do EU, otvoriti račun u nekoj banci i brokerskoj kući i onda trguješ.
TRANCE

#41 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by TRANCE »

Ci-Nick wrote: 16/12/2019 10:05 https://www.eurobroker.ba/trgovanje/strana-trzista.html
Evo ovi tvrde da rade sva tržišta,.. Raiffeisen Capital nudi kupovinu dionica na stranim tržištima samo ako su oni skrbnici a to onda mnogo košta.
Ima naravno i opcija da staviš 10.000 eura u džep sa potvrdom iz banke da si podigao novac sa svog deviznog računa i onda izlet do EU, otvoriti račun u nekoj banci i brokerskoj kući i onda trguješ.
Ne može, jer zakon kaže:
"Rezidenti - fizička lica mogu vršiti plaćanja radi kupovine stranih vrijednosnih papira na stranom i domaćem tržištu kapitala ako je ta kupovina izvršena preko ovlaštenih učesnika na tržištu vrijednosnih papira u Federaciji u skladu s propisima koji uređuju tržište vrijednosnih papira, međunarodnim ugovorima i drugim posebnim propisima."
A ovaj Eurobroker posluje samo u RS-u.
A i da može, provizije svim brokerima u BiH su deračina, uzimaju 1-2% vrijednosti po nalogu, na zapadu je to obično fiksna provizija od par eura.
Ci-Nick

#42 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by Ci-Nick »

Ima ova :
http://www.secrs.gov.ba/Ucesnici/Kastod ... df3f451177
http://www.secrs.gov.ba/Fajl.aspx?Id=28 ... sr-Latn-CS
Ali kad vidim da je mjesečna provizija 0,3% a to je 3,6 % godišnje od vrijednosti hartija na kraju mjeseca,.. :roll:
Ispadne da dividenda koja je u prosjeku debelo ispod 5% tržišne cijene dionica na razvijenim tržištima poslije plaćenog poreza ne može pokriti ni trošak vođenja računa.
Tako da investitoru ostane samo kapitalna dobit ukoliko je ima.
A opet i ovdje piše da imaju dozvolu za skrbništvo za RS pa mi nije jasno da li imaju dozvolu za FBiH.
Ajatolah_

#43 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by Ajatolah_ »

Našao sam i ja u međuvremenu ovaj član Zakona o deviznom poslovanju, koja glupost.

Cijena skrbničkog računa od 0,3%, bi trebalo da od godišnjeg prosjeka - to se obično računa tako što se računa 0,3% ukupne vrijednosti na kraju svakog dana, te se zbir svih takvih dnevnih podijeli sa 365, odnosno u ovom slučaju vjerovatno brojem dana u mjesecu.
Problem s Raiffeisenom su dosta visoki minimumi na skrbništvo i transakcije (npr. 50KM mjesečni minimum na skrbništvo, što znači da trebaš investirati preko 60.000KM da bi se to spustilo ispod 1%). Trebalo bi da se možeš dogovoriti s njima da se to malospusti, ali su svakako skupi i po ostalim stavkama...
TRANCE

#44 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by TRANCE »

Evo npr. provizija za jednu europsku brokersku kuću, par eura po transakciji za skoro sve svjetske berze:
https://www.degiro.co.uk/data/pdf/uk/UK_Feeschedule.pdf
Mi smo naravno šupak Europe i u tom segmentu.
teletrader

#45 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by teletrader »

TRANCE wrote: 17/12/2019 01:56 Evo npr. provizija za jednu europsku brokersku kuću, par eura po transakciji za skoro sve svjetske berze:
https://www.degiro.co.uk/data/pdf/uk/UK_Feeschedule.pdf
Mi smo naravno šupak Europe i u tom segmentu.
Da li tradejus preko njih i kakva su ti iskustva?
Znam da je ovo, ako se ne varam , holandska brokerska kuca, zanima me kakav im je customer service, koje metode primjenjuju za proracun margina i sta je sa bankarskim garancijama na uloge od preko 100k €?
St se tice cijena, po onome sto sam mogao vidjeti, dosta su povoljniji nego IB, ukoliko na cijenu Futuresa i Opcija ne dodaju jos neke berzovne naknade, mogao bih eventualno ustedjeti sigurno 500€ mjesecno.. :D
zigzag

#46 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by zigzag »

Jel ovo tačno.Da Bosnalijek ovoliko skoči.
Dnevni porast vrijednosti dionica Bosnalijeka od 21,5 posto

19.12.2019 14:40 | Indikator.ba

Na Sarajevskoj berzi danas je ostvaren ukupan promet od 17.307.083,11 KM.

Evidentirana je vanredna aukcija dionicama Bosnalijek d.d. Sarajevo u iznosu od 17.036.045,65 KM, u sklopu jedne transakcije prometovano je 903.769 dionica.

U redovnoj trgovini ostvaren je promet dionicama Bosnalijeka od 97.282,92 KM. U sklopu šest transakcija prometovano 5.200 dionica po kursu od 18,71 KM.

Bosnalijek je ujedno dobitnik dana jer su njegove dionice zabilježile dnevni porast vrijednosti od 21,53 %.

Promet dionicama BH Telecoma d.d. Sarajevo iznosio je 51.302,50 KM, a trgovano je po kursu od 10,50 KM.

Na Kotaciji obveznica ostvaren je promet u ukupnoj vrijednosti od 31.609,64 KM. U sklopu dvije transakcije prometovano je 32.091 obveznica ratnih potraživanja FEDERACIJE BIH serije J.
Ci-Nick

#47 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by Ci-Nick »

Ne.. dnevna promjena +0,15% tako bar kaže sase.ba a trguje se veću dugo oko 18,50 KM po dionici tako da bi za rast od 20% trebala cijena ići na 22 marke.
Ta promjena je nastala zbog aukcije i tu je ostvaren rast ali ne na redovnoj trgovini.
Indigont

#48 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by Indigont »

I? Zaključak teme je ne ulagati u zajedničke fondove nego u dionice stabilnih firmi kao BHtelecom ili Elektroprivreda?

Ne može se iz Bosne ulagati u McDonalds ili Facebook?
iceman ze

#49 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by iceman ze »

Dobro da se jos na klixu moze nesto i pametno procitati :D ja za sad se teorijom bavim, da se finansijski opismenim(brojke uvijek govore istinu :)). Davno je jos drndalo govorio o neisplativosti stednje, a o potrebi investiranja.
matsuda

#50 Re: Ulaganje u dionice, investicijske fondove, koliki je godišnji povrat?

Post by matsuda »

Da li postoji nacin i kako da kupim dionice nekih stranih firmi? Kada bih htio neki 'manji' iznos uloziti (tipa 500-1000 dolara) u dionice napr. AMD-a ili Intela, kako bih to izveo?
Post Reply