Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- nKrkan
#21701 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ići se mora , to je neminovno. Pored svih unutrašnjih faktora koji utiču na odlasak ,ja kod sebe primjećujem i vanjske , meni je 23. i ne mogu sebi nikako rezonovati kako neko ko je sjedio sa mnom u istoj klupi radi za 2500€ , a ja radim za 500 , pa zaboga cijeli put nam je bio isti , osim što je taj neko ,otišao na vrijeme ,a ja se syebao. Nisam ni zavidan ,ni ljubomoran kako da kažem , drago mi zbog njih što uspjevaju.
Drugo , ja već sada spominjem kako će biti u penziji jer , tamo 2040tih 50tih , 430 maraka neće vrijediti ništa,a ovi sa slovenskim i njemačkim penzijama će uživati ovdje.Imam prijatelja, radi i manje od 8 sati danas , ima platu preko 1800 il tako nešto maraka, ali je osiguran na 550 , kaže meni je dobro hahahhah, jest kralju sad ti je dobro , nećeš nigdje ić , a da mi te bi vidjeti kad legne penzija joj joj
Drugo , ja već sada spominjem kako će biti u penziji jer , tamo 2040tih 50tih , 430 maraka neće vrijediti ništa,a ovi sa slovenskim i njemačkim penzijama će uživati ovdje.Imam prijatelja, radi i manje od 8 sati danas , ima platu preko 1800 il tako nešto maraka, ali je osiguran na 550 , kaže meni je dobro hahahhah, jest kralju sad ti je dobro , nećeš nigdje ić , a da mi te bi vidjeti kad legne penzija joj joj
- Bloo
- Globalna šefica
#21702 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Otkad je Beograd u Holandiji?Andreja Kežman wrote: ↑17/12/2019 10:56Kad ideš s takvom pretpostavkom, ništa ti nikad neće valjati.
Imaš profesije za koje ti nije potrebna prekvalifikacija, vožnja kamiona je samo jedna od njih. Jbg, sakupiš nešto para i položiš, nakon toga tražiš posao koji je veoma dobro plaćen.
Možeš se baviti npr. turizmom, ali avaj, treba znati engleski. Za to ti nikakve kvalifikacije ne trebaju.
Ako se ja u Beogradu, sa hard kor muslimanskim imenom i sarajevskim naglaskom, mogu baviti privatnim biznisom i živjeti normalno, onda može svako svugdje. A i ja sam se zajebao sa studijem, pa se time više ne bavim. Mogao sam sjediti kući u Sarajevu i kukati kako "nemam posao u struci". Jebo me struka.
- Andreja Kežman
#21703 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ljudi putuju, šefice...
- Bloo
- Globalna šefica
#21704 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A jel mlada ok sa životom u Beogradu ili ti to leteći tam vam Holandija, Srbija, pa se skokne u Sarajevo na planincah?
- Andreja Kežman
#21705 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
Benjo34
#21706 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Drug mi već 2 mjeseca čeka Češku vizu, jel neko zna kako ko njih ide procedura? Imao je jednu dopunu i rekli su mu da će se javiti za par dana, od tad ništa, 2 mjeseca već
- MarlboroGold
#21707 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kad bi to uvijek bilo tako jednostavno. Ovo su one priče kad mogu ja možeš i ti... ne ide to baš tako u praksi. Treba imati i debele sreće, petlje i da ti se sve karte poslože (vanjski uticaji). Nisu svi ljudi rođeni sa šlifom otvaranja vlastitog biznisa i slično ako im kod nekog ne ide dobro za kojeg rintaju svaki dan za malu platu... neki propadnu preko noći, a neki skidaju kajmak do penzije. To tržište je nemilosrdno.Andreja Kežman wrote: ↑17/12/2019 10:40 Onda promijeniš profesiju.
I to je kapitalizam. Ne možeš završiti komparativnu književnost i odmah se nadati poslu u školi ili na fakultetu.
Ili sociologiju, jednu od dvije koje se nude u Sarajevu. Šta ćeš s tim, kome to treba?
Ako se već zajebeš, skupiš nešto malo love, položiš za C kategoriju i počneš voziti kamion. Nakon toga otvoriš svoj biznis i radiš šta želiš. Ima uvijek rješenje, ovo je samo jedan od primjera. Ali ako slušaš šefa koji urla na tebe bez razloga, i u sebi govoriš "dobro je pa imam posao", nećeš nikad ništa uspjeti, to se slažem.
-
detroit-mercy
#21708 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Divi ovog, kod nas zavrse medicine i stomatologiju pa ne mogu da ubodu posao a da ne pricamo o nekim drugim fakultetima.Andreja Kežman wrote: ↑17/12/2019 10:40Onda promijeniš profesiju.
I to je kapitalizam. Ne možeš završiti komparativnu književnost i odmah se nadati poslu u školi ili na fakultetu.
Ili sociologiju, jednu od dvije koje se nude u Sarajevu. Šta ćeš s tim, kome to treba?
Ako se već zajebeš, skupiš nešto malo love, položiš za C kategoriju i počneš voziti kamion. Nakon toga otvoriš svoj biznis i radiš šta želiš. Ima uvijek rješenje, ovo je samo jedan od primjera. Ali ako slušaš šefa koji urla na tebe bez razloga, i u sebi govoriš "dobro je pa imam posao", nećeš nikad ništa uspjeti, to se slažem.
-
detroit-mercy
#21709 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jel imas stan u centru SarajevaAndreja Kežman wrote: ↑17/12/2019 11:38Ne znam o čemu pričaš. Zamijenila si me s nekim.
- 512MB
#21710 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
HahahBloo wrote: ↑17/12/2019 11:30Otkad je Beograd u Holandiji?Andreja Kežman wrote: ↑17/12/2019 10:56Kad ideš s takvom pretpostavkom, ništa ti nikad neće valjati.
Imaš profesije za koje ti nije potrebna prekvalifikacija, vožnja kamiona je samo jedna od njih. Jbg, sakupiš nešto para i položiš, nakon toga tražiš posao koji je veoma dobro plaćen.
Možeš se baviti npr. turizmom, ali avaj, treba znati engleski. Za to ti nikakve kvalifikacije ne trebaju.
Ako se ja u Beogradu, sa hard kor muslimanskim imenom i sarajevskim naglaskom, mogu baviti privatnim biznisom i živjeti normalno, onda može svako svugdje. A i ja sam se zajebao sa studijem, pa se time više ne bavim. Mogao sam sjediti kući u Sarajevu i kukati kako "nemam posao u struci". Jebo me struka.
Taman htjedoh napisat o đes Radio_Sarajevo
- 512MB
#21711 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I navijaš za Željudetroit-mercy wrote: ↑17/12/2019 13:50Jel imas stan u centru Sarajeva![]()
-
mali jomu
#21712 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Njemačka ne priznaje bh. diplome

Diplome stečene u BiH sve više se provjeravaju u inozemstvu
Validnost diploma u EU od sada će se procjenjivati na osnovu toga stoje li iza njih akreditirani studijski programi.
Proces akreditacije ne ide predviđenim tokom, a jedan od razloga je i visoka cijena.
Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH nedavno su dobili pozive ljudi koji su ih obavijestili da im u Njemačkoj ne priznaju diplome...
https://avaz.ba/vijesti/bih/535724/njem ... bh-diplome
Diplome stečene u BiH sve više se provjeravaju u inozemstvu
Validnost diploma u EU od sada će se procjenjivati na osnovu toga stoje li iza njih akreditirani studijski programi.
Proces akreditacije ne ide predviđenim tokom, a jedan od razloga je i visoka cijena.
Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH nedavno su dobili pozive ljudi koji su ih obavijestili da im u Njemačkoj ne priznaju diplome...
https://avaz.ba/vijesti/bih/535724/njem ... bh-diplome
-
mali jomu
#21713 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
(nikad i nisu priznavali, uvjek si je morao dokazat svojim radom... ko oni mahniti
)
Last edited by mali jomu on 17/12/2019 19:15, edited 1 time in total.
-
mali jomu
#21714 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nikad i nisu priznavali, uvjek si je morao dokazat svojim radom... ko oni mahniti 
-
Hendrix
#21715 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ovo zvuci kao oni inspiracioni postovi na LinkedIn, svi su self learning biznismeni, uspjeh do uspjeha, svaki primjer dnevnog zivota je neka lekcija koja nesto znaci u daljem napretku...milioner do milionera, influenseri ovo ono. Budim se u 4:30 ujutro, teretana, emailovi, djecu u skolu...pa opet teretana...pa biznis...Andreja Kežman wrote: ↑17/12/2019 10:40Onda promijeniš profesiju.
I onda postoji realan svijet.
Problem Bosne je velicina trzista u bilo kojoj profesiji, ti u vecim zemljama i boljim ekonomijama ne moras slusati sefa koji urla na tebe, jer prvo to bi bilo pravo zajebana tuzba protiv istog...al hajd necemo o detaljima, ali onda promjenis posao. Vrlo lako i jednostavno, ima bruku firmi i pozicija, i ne moras otvarati svoj biznis i krenuti tim putem samo jer hoces da se rijesis sefa idiota.
Dakle u normalnoj zemlji, ljudi zavrse ono sto zele da rade, eto ta knjizevnost i nadju posao...zavrse astronomiju i opet nadju posao...pa onda skontaju jao ne svidja mi se ovo odoh malo da radim kao graficki dizajner (sad se meni desilo, inzinjerka u mom timu dala otkaz kaze hoce da bude fashion designer). Dakle to su stvari koje su kod nas nepojmljive s obzirom da je trziste rada malo i vec zasiceno vezama i stelama, nema tu puno vise mjesta za neki normalan rad.
I ne znam zasto je uvijek rjesenje da otvoris sam svoj biznis, pa to je totalno novi set problema i stresa koji vecina ljudi nece da dozivi, evo ja ne bih u Bosni nikada otvorio svoj biznis jer sam gledao oca i njegov biznis, kako ga drzava unistava zakonima i kaznama svakih 15 dana. Bukvalno te sistem ubija kao malog biznismena. Sto mi to treba u zivotu, ne zelim da se patim pun mi je klinac patnje od fakulteta do posla i ostalog. Treba nekad i zivjeti zivot.
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#21716 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Nasi u Njemackoj.
- Sanjarko
#21717 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne znam Njemacki ali sam nesto razumio. Pita da li wi-fi funkcionise, ovaj odgovara, da, dalje kaze ima auto i bebu, i nesto za 5 eura.
Nisam ni dobro zapamtio sve sta su napisali.
On topic u vezi ovog kapitalizam, skolovanje, prekvalifikacija itd., sta ste raspravljali samo jedan komentar. Eh kad Bosna ne bi bila Basna.
Nisam ni dobro zapamtio sve sta su napisali.
On topic u vezi ovog kapitalizam, skolovanje, prekvalifikacija itd., sta ste raspravljali samo jedan komentar. Eh kad Bosna ne bi bila Basna.
- salik79
#21718 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Btw, oboje govore, tj. pisu, tzv. Kanakendeutsch.
- 512MB
#21719 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da i? Znači da se može sporazumit sa ljudima...
- King Theoden
- Bloo
- Globalna šefica
- Andreja Kežman
#21722 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dijelom se slažem, bh. tržište je zaista malo. Ako imaš samo bh. pasoš, imaš veliki problem jer najdalje možeš dobaciti do Srbije, eventualno Turske. Ako želiš na Zapad, to su onda debelo potcijenjeni poslovi koje ne može raditi svako, posebno ako si studirao, i želiš nešto imati od života.Hendrix wrote: ↑18/12/2019 00:32
Ovo zvuci kao oni inspiracioni postovi na LinkedIn, svi su self learning biznismeni, uspjeh do uspjeha, svaki primjer dnevnog zivota je neka lekcija koja nesto znaci u daljem napretku...milioner do milionera, influenseri ovo ono. Budim se u 4:30 ujutro, teretana, emailovi, djecu u skolu...pa opet teretana...pa biznis...
I onda postoji realan svijet.
Problem Bosne je velicina trzista u bilo kojoj profesiji, ti u vecim zemljama i boljim ekonomijama ne moras slusati sefa koji urla na tebe, jer prvo to bi bilo pravo zajebana tuzba protiv istog...al hajd necemo o detaljima, ali onda promjenis posao. Vrlo lako i jednostavno, ima bruku firmi i pozicija, i ne moras otvarati svoj biznis i krenuti tim putem samo jer hoces da se rijesis sefa idiota.
Dakle u normalnoj zemlji, ljudi zavrse ono sto zele da rade, eto ta knjizevnost i nadju posao...zavrse astronomiju i opet nadju posao...pa onda skontaju jao ne svidja mi se ovo odoh malo da radim kao graficki dizajner (sad se meni desilo, inzinjerka u mom timu dala otkaz kaze hoce da bude fashion designer). Dakle to su stvari koje su kod nas nepojmljive s obzirom da je trziste rada malo i vec zasiceno vezama i stelama, nema tu puno vise mjesta za neki normalan rad.
I ne znam zasto je uvijek rjesenje da otvoris sam svoj biznis, pa to je totalno novi set problema i stresa koji vecina ljudi nece da dozivi, evo ja ne bih u Bosni nikada otvorio svoj biznis jer sam gledao oca i njegov biznis, kako ga drzava unistava zakonima i kaznama svakih 15 dana. Bukvalno te sistem ubija kao malog biznismena. Sto mi to treba u zivotu, ne zelim da se patim pun mi je klinac patnje od fakulteta do posla i ostalog. Treba nekad i zivjeti zivot.
Međutim, ne bih se baš složio da "u normalnim zemljama završiš književnost i nađeš posao". Svugdje je borba ako imaš neki društveni fakultet, mnogi ljudi ne rade u strukama za koje su se školovali, nego nešto skroz deseto, obično nešto za šta i ne treba fakultet.
A to da neko promijeni profesiju, i u međuvremenu živi do have, to možda u filmovima, ili kod ljudi koji imaju debelu pozadinu i/ili ušteđevinu. Ne možeš ti na Zapadu nigdje živjeti od have, moraš plaćati kiriju, režije itd. Nema se vremena ništa ne raditi, pa onda ljudi možda studiraju nešto i rade u kafiću. Onda imaš ljude koji u CV-u imaju super posao, pa kafić, pa super posao, pa recepciju u noćnoj smjeni, pa studij, itd. Kod nas jednom kad se uvali u kancelariju, nikad više neće htjeti raditi ove shitty poslove.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#21723 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
De ne lupetaj živ bioAndreja Kežman wrote: ↑17/12/2019 10:40Onda promijeniš profesiju.
-
Alles-Tamam
#21725 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
pa ispravno je tako,ako izuzmes ovo D na kraju koje je mozda plod greske u kucanju