nobelova nagrada 2019

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#702 Re: nobelova nagrada 2019

Post by Bloo »

On point, što maloprije pokušah nemušto da objasnim:

....Camus’s magnificent acceptance speech was about how the duty of a writer is to do more than write, but also testify to truth. Ten years earlier, Camus published his masterpiece La peste, whose hero, Dr Rieux, adheres to a complex notion of pointless endeavour: one fights to save the life of an infected child although it is doomed – fight the plague, because that’s the right thing to do.
piupiu

#703 Re: nobelova nagrada 2019

Post by piupiu »

Olgin govor. Čitam napreskok. Nešto o tome kako je genocid nad domorocima Amerike izazvao oporavak prirode. Mora da je suviše kasno. :oops:

https://www.nobelprize.org/uploads/2019 ... lish-2.pdf
Let us take a close look at a particular moment in the history of the world.

It is August 3, 1492, the day on which a small caravel named Santa Maria is to set sail from a quay at the port of Palos in Spain. The ship is commanded by Christopher Columbus. The sun is shining, there are sailors going to and fro on the quay, and there are stevedores loading the last crates of provisions on board. It is hot, but a light breeze from the west saves the families who have come to say farewell from fainting. Seagulls strut grandly up and down the loading ramp, closely observing the human activities.

The moment that we can now see across time led to the death of 56 million of the almost 60 million native Americans. At the time, they represented about 10 percent of the world’s entire population. The Europeans unwittingly brought them some lethal gifts―diseases and bacteria to which the indigenous inhabitants of America had no resistance. On top of that came ruthless oppression and killing. The extermination continued for years, and changed the nature of the land. Where beans, corn, potatoes and tomatoes had once grown in cultivated fields that were irrigated in a sophisticated way, wild vegetation returned. In just a few years, almost 150 million acres of arable land changed into jungle.

As it regenerated, the vegetation consumed vast quantities of carbon dioxide, thus weakening the greenhouse effect, and that in turn lowered the global temperature of the Earth.

This is one of many scientific hypotheses to explain the onset of the minor ice age that in the late sixteenth century brought a long-term cooling of the climate in Europe.

The minor ice age changed the economy of Europe. Over the decades that followed, the long, frozen winters, cool summers and intense precipitation reduced the yield of traditional forms of farming. In Western Europe, small family farms producing food for their own needs proved inefficient. Waves of famine ensued, and the need to specialize production. England and Holland were worst affected by the colder climate; as their economies could no longer rely on farming, they began to develop trade and industry. The threat of storms prompted the Dutch to dry out the polders and to convert marshy areas and shallow marine zones into land. The southward shift of the range where cod occur, though catastrophic for Scandinavia, proved advantageous for England and Holland―it allowed these countries to start developing into naval and commercial powers. The significant cooling was particularly acutely felt in the Scandinavian countries. Contact with Greenland and Iceland broke off, the severe winters reduced the harvests, and years of famine and shortages set in. So Sweden turned its greedy gaze southward, embarking on war against Poland (especially as the Baltic Sea had frozen, making it easy to march an army across it) and getting involved in the Thirty Years’ War in Europe.

The efforts of scientists, trying to establish a better understanding of our reality, show it to be a mutually coherent, densely connected system of influences. This is no longer just the famous “butterfly effect,” which as we know involves the way that minimal changes at the start of a process can lead in the future to tremendous, unpredictable results, but here we have an infinite number of butterflies and their wings, in constant motion―
a powerful wave of life that travels through time.

In my view, the discovery of “the butterfly effect” marks the end of the era of unswerving faith in our own capacity to be effective, our ability to control, and by the same token our sense of supremacy in the world. This does not take away from mankind our power to be a builder, a conqueror and an inventor, yet it illustrates that reality is more complicated than mankind might ever have supposed. And that we are nothing but a klix part of these processes.

We have more and more proof of the existence of some spectacular, sometimes highly surprising dependencies on a worldwide scale.
Last edited by piupiu on 11/12/2019 14:06, edited 1 time in total.
piupiu

#704 Re: nobelova nagrada 2019

Post by piupiu »

Bloo wrote: 11/12/2019 00:40
Harold Pinter .... ne znam da li je i dalje u NPP Fiolozofskog fakulteta...

U moje doba je bio.
Google sve zna!

https://www.ff.unsa.ba/files/17_18/sila ... istika.pdf
emric

#705 Re: nobelova nagrada 2019

Post by emric »

Hakiz wrote: 11/12/2019 00:21 Neće Nobel izgubiti na svom značaju. Da nema značaj, ne bi se sve ovo oko Nobela Handkeu ni dešavalo. A da je Nobela dobio neko "naš" niko ne bi spomenuo kako ta nagrada nije šta je nekada bila. Zaboravili bi i Obamu i Sang Sun Ki i sve ostale kontroverze. Tada bi Nobel bio prava stvar.
Hakiz wrote: 11/12/2019 00:26 Uostalom, šta se ja kao pravdam anonimnoj forumskoj javnosti. Na kraju balade Handke ode na spavanje kao nobelovac, forumaši odoše na spavanje ljuti. I to je sve.
Jao kakva gomila govana. I po koji više put.
Bloo
Globalna šefica

#706 Re: nobelova nagrada 2019

Post by Bloo »

emric wrote: 11/12/2019 02:03
Hakiz wrote: 11/12/2019 00:21 Neće Nobel izgubiti na svom značaju. Da nema značaj, ne bi se sve ovo oko Nobela Handkeu ni dešavalo. A da je Nobela dobio neko "naš" niko ne bi spomenuo kako ta nagrada nije šta je nekada bila. Zaboravili bi i Obamu i Sang Sun Ki i sve ostale kontroverze. Tada bi Nobel bio prava stvar.
Hakiz wrote: 11/12/2019 00:26 Uostalom, šta se ja kao pravdam anonimnoj forumskoj javnosti. Na kraju balade Handke ode na spavanje kao nobelovac, forumaši odoše na spavanje ljuti. I to je sve.
Jao kakva gomila govana. I po koji više put.
Odmori 7 dana.
Bloo
Globalna šefica

#707 Re: nobelova nagrada 2019

Post by Bloo »

piupiu wrote: 11/12/2019 02:03
Bloo wrote: 11/12/2019 00:40
Harold Pinter .... ne znam da li je i dalje u NPP Fiolozofskog fakulteta...

U moje doba je bio.
Google sve zna!

https://www.ff.unsa.ba/files/17_18/sila ... istika.pdf
Yep, obavezna literatura cak i po Bolonji.
SmokingMan

#708 Re: nobelova nagrada 2019

Post by SmokingMan »

Da nije ovoga mikroba od ličnosti, tema da bi jedva imala 2-3 napisane strane.
Škobo Habu

#709 Re: nobelova nagrada 2019

Post by Škobo Habu »

Da. Koliko sam zamjetio i jedan od rijetkih, ako i ne jedini, koji nije održao počasni govor nakon dodjele.

No, ima nas koji smo, po tom pitanju, potpuno ravnodušni.
Nije Handke nikakav izuzetak po pitanju kontraverzi koje prate Nobelovu nagradu.
Istu tu nagradu je primio i Obama, Kissinger, Arafat...primili su je laureati koji su bili anti-semiti ili prvi suradnici diktatora tipa Pinicheta, kao što je Friedman.

Na kraju, jedan od nobelovaca je i Roosveltov državni sekratar Cordell Hull, koji je odbio azili 950 jevrejskih zbjeglica sa broda S.S. St. Louis u Ameriku, pa su vraćeni nazad u Njemačku, gdje su mnogi skončali u Holokaustu.

Tako da je iz pozicije nekakvog univerzalnog moralnog kodeksa Nobelova nagrada dosta paradoksalna.
duh_sa_sjekirom

#710 Re: nobelova nagrada 2019

Post by duh_sa_sjekirom »

A i ti zadovoljan, srce ti k'o Zlatibor...
mali jomu

#711 Re: nobelova nagrada 2019

Post by mali jomu »

Djelim ja moje LIMA JOMU znacke, imam i LIMA JOMU narukvice, lancici, zastavice, majice, tene, jakne

ima i za djecu balona, zeceva, prskalice... i tako kako ko zasluzi, jebiga morate se truditi, moja znacka LIMA JOMU je najvaznija
Point.

#712 Re: nobelova nagrada 2019

Post by Point. »

Hakiz wrote: 10/12/2019 23:10
Hank Paldum wrote: 10/12/2019 23:03
Hakiz wrote: 10/12/2019 17:30 Jedana pametan čovjek je davno rekao, moj patriotizam se sastoji iz toga da poštujem zakone i plaćam porez. Te otadžbine, domovine itd, to nekom drugom.
:lol: joj šuplje.
Kada se kritikuje ovaj čmar zbog podrške djikanskoj politici i kada je narod sa razlogom bijesan ti si iznad rulje jer je tvoj patriotizam zakoni i porezi, tvoj patriotizam nije kao kod ovih što reže kada je god nepravda jer za ideale ginu budale
a kada ti treba alibi za relativizaciju i pravdanje ovog čmara onda je tvoj patriotizam bio puška jer ako tiiiii što si pucao protiv Milosevićevih misliš tako ko su obični smrtnici da misle drugačije i još napišeš da si ranjen da bi pravdanje ovog čmara dobilo težinu i začepio usta svima da se stide ko je god kritikovao čmara.
Različiti su konteksti, ali bilo bi previše očekivati da si skontao.

A da ti još stanem na muku:

Čmar je nobelovac a ti samo ljuti anonimni forumaš.
Nobelova nagrada je odavno izgubila na svom značaju. Ne samo u vezi ovog austrijskog konjušara i havera velikosrpskih ideja, nego i ranije.
MarlboroGold

#713 Re: nobelova nagrada 2019

Post by MarlboroGold »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-ce- ... /191211018

Čisto sumnjam da će se njihovi glasači pitati šta su do sad čekali... što je šokantnije danas se rukuju i dogovaraju sa onima koji su učestvovali u genocidu, a nisu proglašeni personama non grata. Handke je mala maca spram njih.
Hakiz

#714 Re: nobelova nagrada 2019

Post by Hakiz »

Škobo Habu wrote: 11/12/2019 07:09
Da. Koliko sam zamjetio i jedan od rijetkih, ako i ne jedini, koji nije održao počasni govor nakon dodjele.

No, ima nas koji smo, po tom pitanju, potpuno ravnodušni.
Nije Handke nikakav izuzetak po pitanju kontraverzi koje prate Nobelovu nagradu.
Istu tu nagradu je primio i Obama, Kissinger, Arafat...primili su je laureati koji su bili anti-semiti ili prvi suradnici diktatora tipa Pinicheta, kao što je Friedman.

Na kraju, jedan od nobelovaca je i Roosveltov državni sekratar Cordell Hull, koji je odbio azili 950 jevrejskih zbjeglica sa broda S.S. St. Louis u Ameriku, pa su vraćeni nazad u Njemačku, gdje su mnogi skončali u Holokaustu.

Tako da je iz pozicije nekakvog univerzalnog moralnog kodeksa Nobelova nagrada dosta paradoksalna.
Kada je "završio" rat u BiH, Akaši je izjavio da je UN ispunio svoju misiju. Ispostavilo se da dok su građani BiH naivno mislili da je misija UN-a zaustaviti rat, UN je imao druge ciljeve.

Tako ispade i Nobel, došlo do nesporazuma šta javnost misli da bi Nobel trebao biti u odnosu na ono šta Nobel jeste.

Nobel kao demokratija. Ne valja, ali bolje nema.
Škobo Habu

#715 Re: nobelova nagrada 2019

Post by Škobo Habu »

Hakiz wrote: 11/12/2019 11:03
Kada je "završio" rat u BiH, Akaši je izjavio da je UN ispunio svoju misiju. Ispostavilo se da dok su građani BiH naivno mislili da je misija UN-a zaustaviti rat, UN je imao druge ciljeve.

Tako ispade i Nobel, došlo do nesporazuma šta javnost misli da bi Nobel trebao biti u odnosu na ono šta Nobel jeste.

Nobel kao demokratija. Ne valja, ali bolje nema.
Kao i sve ljudsko, Nobelova nagrada je žestoko precjenjena. Postoji gomila poznati književnika i znanstvenika koji su je odbili ili nisu uopšte dobili.
Umanjuje li to njihov značaj po pitanju doprinosa civilizacijskim vrijednostima modernog vremena?
Ja mislim da ne.

Nobelova nagrada je paradoksalana koliko i sam Nobelov izum - eksploziv.

Ne možeš bez njega zamisliti moderno ratovanje, i ništa nije ubrzao tako stravično ljudsko stradanje, a, opet, na ekonomskom polju - ljudski progres po pitanju privrede, rudarstva, građevinarstava, niskogradnje, nezamisliv je bez istog tog eksploziva.
Hakiz

#716 Re: nobelova nagrada 2019

Post by Hakiz »

Nobel, kao i svaka druga nagrada, precijenjen je kada ga ne dobijemo i uvažena je nagrada kada ga dobijemo.

Oni koji ga odbiju su u suštini statistički nebitni. Ne da su njihov rad ili oni kao osobe nebitni, nego nebitni u procjenjivanju značaja te nagrade.
Uostalom, da je Nobel precijenjen, ne bi se toliko pričalo o svim kontroverzama. Ipak je važan...
MorningStar

#717 Re: nobelova nagrada 2019

Post by MorningStar »

Hakiz wrote: 11/12/2019 12:24 Nobel, kao i svaka druga nagrada, precijenjen je kada ga ne dobijemo i uvažena je nagrada kada ga dobijemo.

Oni koji ga odbiju su u suštini statistički nebitni. Ne da su njihov rad ili oni kao osobe nebitni, nego nebitni u procjenjivanju značaja te nagrade.
Uostalom, da je Nobel precijenjen, ne bi se toliko pričalo o svim kontroverzama. Ipak je važan...
Opet ako islamski svijet se osjeca "zakinut" ili nesto slicno od strane nobelovog komiteta, zasto ne prodati par zlatnih wc skoljki - ili uskratiti sokolove za jedno avionsko putovanje pa poceti tako neku nagradu za nauku,mir u svijetu i slicno ?
MarlboroGold

#718 Re: nobelova nagrada 2019

Post by MarlboroGold »

Hakiz wrote: 11/12/2019 12:24 Nobel, kao i svaka druga nagrada, precijenjen je kada ga ne dobijemo i uvažena je nagrada kada ga dobijemo.

I sam Handke je prije nekoliko godina to nazivao cirkusom i zahtijevao da se skroz ukine, a sad...
Hakiz

#719 Re: nobelova nagrada 2019

Post by Hakiz »

MorningStar wrote: 11/12/2019 12:26

Opet ako islamski svijet se osjeca "zakinut" ili nesto slicno od strane nobelovog komiteta, zasto ne prodati par zlatnih wc skoljki - ili uskratiti sokolove za jedno avionsko putovanje pa poceti tako neku nagradu za nauku,mir u svijetu i slicno ?
Dobro pitanje.

Osjećaj manje vrijednosti ih tjera da očajno žele da dobiju "zapanjačke" nagrade, da ih zapad vrednuje, pa žele Nobela više nego neku svoju nagradu?

Ne uspostavljaju svoju jer im te stvari (nauka, mir itd) nisu bitni?

Misle da niko, pogotovo na zapadu, ne bi ozbiljno shvatio tu nagradu? Koliko vremena bi trebalo da se neka nova nagrada etablira kao značajna i to još iz islamskog kruga?

Kako bi se osjećao dobitnik te nagrade za fiziku u društvu dobitnika iste nagrade za širenje islamske vjere? A lako je moguće da bi se ta vjerska kategoriju uspostavila, pogotovo ako bi nagradu uspostavila institucija iz države kojoj je temelj za zakone šerijat. A Nobela za hrišćanstvo (ili bilo koju drugu religiju) ipak nema.

Draže im je da novac troše na sokolove i zlatne wc šolje nego na nagrade za nauku, mir itd?

Ne znam, možda neko zna.
The 51st State

#720 Re: nobelova nagrada 2019

Post by The 51st State »

ako vi ne znate ne znaci da nema, par klikova kosta.
no, uobicajeno supacko skretanje sa sustine od kloniranog, a i ti se primio.
Hakiz

#721 Re: nobelova nagrada 2019

Post by Hakiz »

The 51st State wrote: 11/12/2019 13:29 ako vi ne znate ne znaci da nema, par klikova kosta.
A tvoj nick odaje nezavisnost?

A, vidiš, za Nobela znam, za tu ne znam. Valjda mi nije važna.
LBVIEW

#722 Re: nobelova nagrada 2019

Post by LBVIEW »

The 51st State wrote: 11/12/2019 13:29 ako vi ne znate ne znaci da nema, par klikova kosta.
Slavjanin nastavio s whataboutismom.
Last edited by LBVIEW on 11/12/2019 14:49, edited 1 time in total.
The 51st State

#723 Re: nobelova nagrada 2019

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 11/12/2019 13:38
A tvoj nick odaje nezavisnost?

A, vidiš, za Nobela znam, za tu ne znam. Valjda mi nije važna.
sta nezavisnost, moze li to suvislije?
nakacio si se na seratorski post zasto nema, neka se prodaju zlatne solje i te gluposti, sto sad vrtis fidget spinner?
jeli to neka taktika da se skrene paznja sa skandalozne i nemoralne odluke o dodjeli nobelove nagrade za knjizevnost ove godine?
piupiu

#724 Re: nobelova nagrada 2019

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 11/12/2019 11:11 Kao i sve ljudsko, Nobelova nagrada je žestoko precjenjena. Postoji gomila poznati književnika i znanstvenika koji su je odbili ili nisu uopšte dobili.
Umanjuje li to njihov značaj po pitanju doprinosa civilizacijskim vrijednostima modernog vremena?
Ja mislim da ne.

Nobelova nagrada je paradoksalana koliko i sam Nobelov izum - eksploziv.

Ne možeš bez njega zamisliti moderno ratovanje, i ništa nije ubrzao tako stravično ljudsko stradanje, a, opet, na ekonomskom polju - ljudski progres po pitanju privrede, rudarstva, građevinarstava, niskogradnje, nezamisliv je bez istog tog eksploziva.
:thumbup:

... i da dodam da smo sad došli do faze kad smo skontali da taj 'progres' i nije baš tako progresivan kao što izgleda, jer će nam doći glave.
Hakiz

#725 Re: nobelova nagrada 2019

Post by Hakiz »

A šta su ljudi mislili, da progres dolazi besplatno?
Post Reply