Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- Nisrin
#1926 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa napr loze i u Svicarskoj, kotlinska mjesta ali nemaju ovaj problem...vidjala sam da u dosta kuca loze i u Njemackoj, ali nemaju problem sa ovim otrovnim cesticama...mada ne loze k'o kod nas sve zivo, nego drva, i to gledaju koje su klase, ne mozes kupiti bilo sta...
Ne znam, mislim da se onda nece rijesiti problem u skorije vrijeme, jer plin i struja su preskupi energenti vecini...Toplane nemaju svi, ali i Toplane sta god da koriste znam da uzasno puno prljaju zidove.
Ne bih bas rekla da je toliki problem u dizelasima, mozda i grijesim, ali se isto vozi i ljeti, mozda cak i vise...jedino nema grijanja, a zrak nekako struji, znaci lozenje br 1 problem, koji je ujedno najteze rijesiti!
Cini mi se Sladic da je to objasnjavao i sa naucne strane, o energetskim pritiscima temperaturama itd...bas je ovo sve zalosno, jos smo okruzeni planinama, na nadmorskoj visini, a ugusismo se!
Ne znam, mislim da se onda nece rijesiti problem u skorije vrijeme, jer plin i struja su preskupi energenti vecini...Toplane nemaju svi, ali i Toplane sta god da koriste znam da uzasno puno prljaju zidove.
Ne bih bas rekla da je toliki problem u dizelasima, mozda i grijesim, ali se isto vozi i ljeti, mozda cak i vise...jedino nema grijanja, a zrak nekako struji, znaci lozenje br 1 problem, koji je ujedno najteze rijesiti!
Cini mi se Sladic da je to objasnjavao i sa naucne strane, o energetskim pritiscima temperaturama itd...bas je ovo sve zalosno, jos smo okruzeni planinama, na nadmorskoj visini, a ugusismo se!
- escobar__
#1927 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Mislim da su krivac isključivo individualna ložišta u kojima se loži sve od drva i uglja pa do raznog smeća na koje domaćin naiđe.
Zagađenje koje uzrokuju automobili je čini mi se mizerija u odnosu na loženje - većina automobila kod nas su Euro 3 i veća norma, ima tu i onih sa <1 ali nije da ih nema i u drugim, razvijenijim zemljama koje danas ne kubure sa zagađenjem.
Zagađenje koje uzrokuju automobili je čini mi se mizerija u odnosu na loženje - većina automobila kod nas su Euro 3 i veća norma, ima tu i onih sa <1 ali nije da ih nema i u drugim, razvijenijim zemljama koje danas ne kubure sa zagađenjem.
-
sumirprimus
#1928 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ugalj...ili ti ga cumur.Nisrin wrote: ↑09/12/2019 10:24 Pa napr loze i u Svicarskoj, kotlinska mjesta ali nemaju ovaj problem...vidjala sam da u dosta kuca loze i u Njemackoj, ali nemaju problem sa ovim otrovnim cesticama...mada ne loze k'o kod nas sve zivo, nego drva, i to gledaju koje su klase, ne mozes kupiti bilo sta...
i to vjerovatno losijeg kvaliteta jer je jeftiniji..
- klixoris
#1929 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ugalj, cumur i smece. Ovi svjeze naseljeni krkani loze i gume... Jedan prijatelj mi je vulkanizer, ljudi mu non stop dolaze i traze ima li starih guma za baciti ili prodati za par maraka
-
sumirprimus
#1930 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
kontam da ljudi koji zive vani ne kontaju, al ovi sto zive ovde i sve vide i cude se, e to ne kontam 
- Nisrin
#1931 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa koliko im prosjecno gori guma kad je zapale pa im se isplati loziti, gusiti se u tome?
S jedne strane razumijem sirotinju, kad nemaju izbora, ali sa druge inace je nama svijest o svemu na niskim razinama...Ali nas doslovno potrovase i jos se cudimo otkud ovlike bolestine i djeca se radjaju bolesna, sa poremecajima itd..
S jedne strane razumijem sirotinju, kad nemaju izbora, ali sa druge inace je nama svijest o svemu na niskim razinama...Ali nas doslovno potrovase i jos se cudimo otkud ovlike bolestine i djeca se radjaju bolesna, sa poremecajima itd..
-
sumirprimus
#1932 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
vecina razmislja ovako, tona 140 cca...
ima i po 100,90.. gdje ces kupit 10 tona?
zamisli sad par hiljada kuca takvih na jednom mjestu
ima i po 100,90.. gdje ces kupit 10 tona?
zamisli sad par hiljada kuca takvih na jednom mjestu
-
BadBoy
#1933 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Boga mi ima i do auta. Mogu oni nazivno biti Euro 3 ali u praksi sigurno nisu. Neki dan je bio zastoj saobraćaja u ulici Mula Mustafe Bašeskije. Samo dvije trake ali auto do auta od Čaršije do Katedrale. Ljudi dragi kakav smrad se širio ulicom od izduvnih gasova, katastrofa...escobar__ wrote: ↑09/12/2019 10:25 Mislim da su krivac isključivo individualna ložišta u kojima se loži sve od drva i uglja pa do raznog smeća na koje domaćin naiđe.
- VladaFBiH
#1934 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
kako nisi? poredio si zagađenje u Konjicu koji po popisu stanovništva ima 26k stanovnika od kojih dobar dio živi u Sa + ne nalaze se u kotlini + nadmorska visina je 268 metara... ovo je gore od poređenja baba i žabaAhmetShabo wrote: ↑08/12/2019 11:48Nigdje nisam napravio poređenje, samo sam postavio pitanje jer nisam upoznat sa situacijomvjeshalica wrote: ↑08/12/2019 11:42Hahah gdje ces porediti Konjic i sarajebo sa brojem kuca i kancer lozista koje droncaju citavu noc da se griju,a da ne govorim o razlici geografskojAhmetShabo wrote: ↑08/12/2019 11:20
ako imas pristup ovim kamerama sa moje tv, mozes li vidjeti kakvo je stanje u Konjicu trenutno?
A i inače, jel Konjic ima problema sa zagadjenim zrakom?
Posto i tamo kako sam cuo toplane ne rade, ne znam kako se ljudi griju zapravo
Kedino toplane ne griju od 22 do 6 ujutro osim kucnih lozaca trovaca
- escobar__
#1935 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ima, naravno, ali to nije glavni problem ovdje.BadBoy wrote: ↑09/12/2019 10:48Boga mi ima i do auta. Mogu oni nazivno biti Euro 3 ali u praksi sigurno nisu. Neki dan je bio zastoj saobraćaja u ulici Mula Mustafe Bašeskije. Samo dvije trake ali auto do auta od Čaršije do Katedrale. Ljudi dragi kakav smrad se širio ulicom od izduvnih gasova, katastrofa...escobar__ wrote: ↑09/12/2019 10:25 Mislim da su krivac isključivo individualna ložišta u kojima se loži sve od drva i uglja pa do raznog smeća na koje domaćin naiđe.
Kad smo već automobila, Švabe su to odradile pametnije od nas - kod njih imaš i starija vozila sa oznakom Grün (4) - ugrade filtere i cijepaj. Naši papci samo prepišu iz saobraćajne, a na cesti sigurno da ima i automobila sa Euro 5 oznakom koji zagađuju k'o i trojka. O takvim sam ja stvarima pričao kad sam se tek uključio u temu govoreći o našim "ho-ruk" rješenjima koja su sve samo ne rješenja. Nema sistematskog pristupa već samo nazor lupetaj zabrane i ograničenja da bi na kraju dobio situaciju da Euro 2 ne može na ulicu, a Euro 5 (kojem je povađeno sve što "ne treba") koji zagađuje i k'o ta dvojka uredno vozi.
A da ne pominjem suludost bilo kakve regulacije saobraćaja dok iz dimnjaka izlazi otrov, totalno beskorisno i samo bezvezno bacanje prašine u oči da bi se kao reklo kako nešto rade.
- AhmetShabo
#1936 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
idi se vrati u osnovnuVladaFBiH wrote: ↑09/12/2019 10:57kako nisi? poredio si zagađenje u Konjicu koji po popisu stanovništva ima 26k stanovnika od kojih dobar dio živi u Sa + ne nalaze se u kotlini + nadmorska visina je 268 metara... ovo je gore od poređenja baba i žabaAhmetShabo wrote: ↑08/12/2019 11:48Nigdje nisam napravio poređenje, samo sam postavio pitanje jer nisam upoznat sa situacijomvjeshalica wrote: ↑08/12/2019 11:42
Hahah gdje ces porediti Konjic i sarajebo sa brojem kuca i kancer lozista koje droncaju citavu noc da se griju,a da ne govorim o razlici geografskoj
Kedino toplane ne griju od 22 do 6 ujutro osim kucnih lozaca trovaca
Nauci prvo sta je komparacija
da bi porediio nesto, moras imati dvije stvari
Dakle, ja sad ako pitam, kakvo je zagadjenje u Maglaju? ti ces meni reci da sam napravio poredjenje maglaja i sarajeva?
- klixoris
#1937 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Upravo ovo i jeste problem. Ako si siromašan i ne možeš priuštiti da živiš (i griješ se) po nekom normalnom gradskom standardu, onda idi živi negdje van grada, gdje je jeftinije i u skladu sa tvojim primanjima.Nisrin wrote: ↑09/12/2019 10:31 Pa koliko im prosjecno gori guma kad je zapale pa im se isplati loziti, gusiti se u tome?
Najveće zagađenje dolazi upravo od takvih ljudi koji ne mogu priuštiti (a ima ih i koji jednostavno neće) da se griju "čisto", ali bi ipak svi da žive u gradu...
Boljakov i Buća potok, Zabrđe, Briješće, kuće po Velešićima, dole Dobroševići, Azići itd., sva su ta naselja intenzivno naseljena i načičkana kućama poslije rata, i u 90% tih kuća je grijanje na loženje... Kružile su po forumu satelitske snimke tih naselja prije i poslije rata. Prije su to bile praktično livade, a sada nema metra kvadratnog da nije pokloplljeno kućom...
A problem su i vlasti koje ne zakucaju minimalni prihvatljivi standard za loženje, te ga intenzivno i provode, tj. masno kažnjavaju one iz čijeg dimnjaka izađe nešto što je preko tog standarda, koliko god siromašni (ili bahati) bili
- JanuaryJones
#1938 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Boljakov i Buća potok, Zabrđe, Briješće, kuće po Velešićima, dole Dobroševići, Azići ... da dodam sva padinska naselja od Širokače preko Sedrenika, Huma, pa okolo preko Vraca, Švrakinog brda, Mojmila brda do Ilidže, Hrasnice, Kolonije, Krupca, Butmira i Vojkovića lože ugalj preloše kvalitete, drvo, smeće i sve što dođe pod ruku ... nerijetko je to žuto-crveni dim koji se nadvija iznad ovih naselja i peče oči. Upareno sa činjenicom da svaka 2-3. kuća u tim naseljima nema legalan priključak struje, vode i drugih komunalija i da svaka 2-3. kuća nema fasadu pa se dodatno "hajca" da se ugrije, mislim da je više i nego evidentno odakle dolazi zagađenje. Plus zakon fizike, sa brda se spušta ili slijeva sa kišama u kotlinu i ostaje pri tlu toksično zagađenje i prljavština.klixoris wrote: ↑09/12/2019 12:04Upravo ovo i jeste problem. Ako si siromašan i ne možeš priuštiti da živiš (i griješ se) po nekom normalnom gradskom standardu, onda idi živi negdje van grada, gdje je jeftinije i u skladu sa tvojim primanjima.Nisrin wrote: ↑09/12/2019 10:31 Pa koliko im prosjecno gori guma kad je zapale pa im se isplati loziti, gusiti se u tome?
Najveće zagađenje dolazi upravo od takvih ljudi koji ne mogu priuštiti (a ima ih i koji jednostavno neće) da se griju "čisto", ali bi ipak svi da žive u gradu...
Boljakov i Buća potok, Zabrđe, Briješće, kuće po Velešićima, dole Dobroševići, Azići itd., sva su ta naselja intenzivno naseljena i načičkana kućama poslije rata, i u 90% tih kuća je grijanje na loženje... Kružile su po forumu satelitske snimke tih naselja prije i poslije rata. Prije su to bile praktično livade, a sada nema metra kvadratnog da nije pokloplljeno kućom...
A problem su i vlasti koje ne zakucaju minimalni prihvatljivi standard za loženje, te ga intenzivno i provode, tj. masno kažnjavaju one iz čijeg dimnjaka izađe nešto što je preko tog standarda, koliko god siromašni (ili bahati) bili
- i agree
#1939 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
dišete li
mane S`moga
mane S`moga
-
daddy-kool
#1940 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Prodisa se danas.
Nama bi najbolje valjala da ima nekakva prisilna ventilacija, jer treba i ljeti ponakad prozračiti kotlinu.
Nama bi najbolje valjala da ima nekakva prisilna ventilacija, jer treba i ljeti ponakad prozračiti kotlinu.
- avetinja
- klixoris
- i agree
- Hajlac
#1944 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kad je u pitanju magla - jeste.
Kad je u pitanju ZAGADJENJE - nije.
I mnogi 'ravnicarski' mega-gradovi se guse u otrovnom zraku...
-
The 51st State
#1945 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
pa magla i jeste glavni problem jer tada maksimalno dolazi do efekta zagadjenja.
toplovod kakanj-sarajevo je jedino racionalno rjesenje kojeg ja kao laik vidim, a i to samo ako ce ukljucivati u obzir gro individualnih lozista i tu nastupa pravi posao jer i ako bi ti potrosaci zelili i mogli priustiti takvo grijanje sigurno ih se ne moglo ubijediti tako lako da participiraju u prilagodjavanju infrastrukture u svojim domovima, uglavnom skupa zajebancija.
- Thorgerson
#1946 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Izvini sto cu ti ovo reci, jer evo ti si naletio s tim. Toplovod Kakanj je jedno od najglupljih rjesenja koje mozemo uraditi. Znaci ulupati tolike pare u projekat koji:The 51st State wrote: ↑09/12/2019 14:20 toplovod kakanj-sarajevo je jedino racionalno rjesenje kojeg ja kao laik vidim, a i to samo ako ce ukljucivati u obzir gro individualnih lozista i tu nastupa pravi posao jer i ako bi ti potrosaci zelili i mogli priustiti takvo grijanje sigurno ih se ne moglo ubijediti tako lako da participiraju u prilagodjavanju infrastrukture u svojim domovima, uglavnom skupa zajebancija.
1. nije ekološki (pa je li vi shvatete na šta radi ta termoelektrana u Kaknju i kakvo je tamo zagađenje? Znaci tebi je ok da ljudi crkavaju u Kaknju, da bi mi u Sarajevu prodisali? Zanimljivo racioanlno rješenje.)
2. skupo
3. nismo sigurni je li izvodivo (voda mora putovati 30-40 km, ja nisam do sad vidio neku studiju da su izbacili da je taj toplovod uopste moguc). Kolika temperatura vode izadje tamo? Kolika ce biti dok dodje do Sarajeva? Hocemo li je morati podgrijavati? Sta smo dobili?
4. ulupao si brdo novca u projekat koji nije ekoloski, te s tim zelis da zamjenis grijanje koje jeste ekoloski prihvatljivo (toplane koje koriste trenutno plin).
-
The 51st State
#1947 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
nemas se sta izvinjavati za svoje misljenje, a ja cu probati odgovoriti kako umijem:Thorgerson wrote: ↑09/12/2019 14:35Izvini sto cu ti ovo reci, jer evo ti si naletio s tim. Toplovod Kakanj je jedno od najglupljih rjesenja koje mozemo uraditi. Znaci ulupati tolike pare u projekat koji:The 51st State wrote: ↑09/12/2019 14:20 toplovod kakanj-sarajevo je jedino racionalno rjesenje kojeg ja kao laik vidim, a i to samo ako ce ukljucivati u obzir gro individualnih lozista i tu nastupa pravi posao jer i ako bi ti potrosaci zelili i mogli priustiti takvo grijanje sigurno ih se ne moglo ubijediti tako lako da participiraju u prilagodjavanju infrastrukture u svojim domovima, uglavnom skupa zajebancija.
1. nije ekološki (pa je li vi shvatete na šta radi ta termoelektrana u Kaknju i kakvo je tamo zagađenje? Znaci tebi je ok da ljudi crkavaju u Kaknju, da bi mi u Sarajevu prodisali? Zanimljivo racioanlno rješenje.)
2. skupo
3. nismo sigurni je li izvodivo (voda mora putovati 30-40 km, ja nisam do sad vidio neku studiju da su izbacili da je taj toplovod uopste moguc). Kolika temperatura vode izadje tamo? Kolika ce biti dok dodje do Sarajeva? Hocemo li je morati podgrijavati? Sta smo dobili?
4. ulupao si brdo novca u projekat koji nije ekoloski, te s tim zelis da zamjenis grijanje koje jeste ekoloski prihvatljivo (toplane koje koriste trenutno plin).
1. ta elektrana svakako radi i visak toplotne energije baca u rijeku bosnu i unistava bliznju floru i faunu.
2. inicijalno jeste skupo ali dugorocno je prilicno jeftino zbog supstitucije uvoza skupljeg plina i jeftnije cijene kostanja same usluge grijanja,
3. masinci kazu da je output energije dovoljan da grije uz sarajevo i zenicu, ostalo je stvar tehnickih rjesenja, to nazivaju kogeneracijom i uobicajena je stvar sirom svjeta..
4. pa samim tim sto si eliminisao indvidualna lozista i kotlovnice na mazut jeste ekoloski, a buduci profit se moze iskoristiti na poboljsanje ekoloskih normi u samoj termoelektrani kakanj, tako da je to double win.
- banjaluka078
#1948 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Banjaluka sinoć, poslije vedrog i sunčanog dana, pa se nije tako puno ložilo.

Kako će večeras biti, strah me i pomisliti, jer se sunce probilo tek prije 5 minuta.

Kako će večeras biti, strah me i pomisliti, jer se sunce probilo tek prije 5 minuta.
- sinuhe
#1949 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nisu to u BL prave stanice vec diverzija opozicije. Stave senzor kraj dimnjaka i auspuha.
Npr portal Buka
https://pasteboard.co/IKsBMKh.png
Npr portal Buka
https://pasteboard.co/IKsBMKh.png
Last edited by sinuhe on 09/12/2019 15:11, edited 1 time in total.
- Nisrin
#1950 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne znam, ne mozemo nikoga otjerati iz grada jer je siromasan i bijeda, pa eto da napusti kucu na padinama Sarajeva jer nema 1500-2000KM za kako treba drva! Nije ni to rjesenje...sistemski se mora rijesiti...dosta je penzionera, neobrazovanih...ili neko ko radi za 500-600KM mislite da moze priustiti drva od 2000KM po sezoni?!