Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
avetinja

#1876 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by avetinja »

Može li instalirati koliko-toliko tačna aplikacija na mobitelu koja pokazuje kolika je zagađenost?
mali jomu

#1877 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mali jomu »

zrakomlat wrote: 08/12/2019 16:06
:thumbup: bilo je finih dana u zadnje vrijeme. Decembar a vani se sjedi sasvim normalno.

Mostar koliko znam je vecinom fino vrijeme, barem kad sam ja dolazio vecinom fino vrijeme, malo kisa, vjetar... ali nije nesto da je dnohla :thumbup:

i... umalo zaboravih, zabranjujem vam da pravite cevape, strogo vam zabranjujem, tuzit cu vas svim svjetskim sudovima za onakve cevape, pa ono... pa jebem li vam vi meni ono ko cevapi, ne moze nikako aaaaaaaaaaaaaaaaaaa :lol:

dodjite u Rajvosa Carsiju da vidite sta su cevapi...., jes da je magla pa ih mozda necete vidjet, ali znat ce te po mirisu :lol:

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa strogaaa vam je zabranaaaaa
drndalo

#1878 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by drndalo »

BadBoy wrote: 08/12/2019 16:12
Šunj wrote: 08/12/2019 12:38
Optimus09 wrote: 08/12/2019 12:17 Blok 7 ce smanjiti zagadjenje a ne povecati 8-)
Volio bih da je nema ali sta se moze.
Ne znam kako ce sagorijevanje ogromnih kolicina uglja smanjiti zagadjenje! To prvi puta cujem u zivotu. Njemacka ce zatvoriti sve termo i nuklearne elektrane, a BiH sa kinezima zeli da gradi Blok 7.
Paradoksalno, ali kod nas hoće. Doprinijet će relativnom smanjenju zagađenja. Šta to znači? Pa u odnosu na postojeće zagađivat će do 100 puta manje. Drugim riječima, mijenjamo Golfa 1 sa lož uljem za modernog Golfa 7 dizela. Oba zagađuju, razlika je u količini.
Bice jako interesantno gledati koju struju ce trositi kad sve zatvore...
zrakomlat

#1879 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zrakomlat »

mali jomu wrote: 08/12/2019 16:14
zrakomlat wrote: 08/12/2019 16:06
:thumbup: bilo je finih dana u zadnje vrijeme. Decembar a vani se sjedi sasvim normalno.

Mostar koliko znam je vecinom fino vrijeme, barem kad sam ja dolazio vecinom fino vrijeme, malo kisa, vjetar... ali nije nesto da je dnohla :thumbup:

i... umalo zaboravih, zabranjujem vam da pravite cevape, strogo vam zabranjujem, tuzit cu vas svim svjetskim sudovima za onakve cevape, pa ono... pa jebem li vam vi meni ono ko cevapi, ne moze nikako aaaaaaaaaaaaaaaaaaa :lol:

dodjite u Rajvosa Carsiju da vidite sta su cevapi...., jes da je magla pa ih mozda necete vidjet, ali znat ce te po mirisu :lol:

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa strogaaa vam je zabranaaaaa
:lol: dje si jeo
mali jomu

#1880 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mali jomu »

zrakomlat wrote: 08/12/2019 16:15

... ne znam tacno, blizu je onog vam Mosta, jedan skim smo radili odvede nas, ono basta, fino mjesto... ali sve sam ih tamo napo, da sam imao olovku odmah bih napisao zabranu :mrgreen:

Mostar je bez cevapa :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Hajlac

#1881 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajlac »

dorkcic wrote: 08/12/2019 16:12
neko_sa_strane wrote: 08/12/2019 14:54 Ja nisam siguran da Air Visual pokazuje tačna mjerenja jer je nerealno da je na Otoci zagađenje niže u odnosu na neke druge dijelove grada. Web site www.waqi.info pokazuje sasvim drugačije rezultate
Ja nisam sigurna da meteorološki zavod pokazuje tačna mjerenja. Npr. sinoć američka ambasada i ova neka nova mjerna stanica na Skenderiji prikazuju preko 300 u isto vrijeme kad Otoka i Vijećnica (stanice met.zavoda) prikazuju 167-180. Sumnjivo
Tacno, i ono sto je meni najgore jeste da se prema AirVisualu pod "SARAJEVO" salje mjerenje sa hebenog Ivana - lokacije koja APSOLUTNO NIKAKVE DODIRNE TACKE NEMA SA ZAGADJENJEM U SARAJEVSKOJ KOTLINI TJ. GRADU!!!
I onda naravno ukupni index zagadjenja biva vjestacki smanjen - dok je u samom GRADU 200-300-400 AQI, s mjerne stanice Ivan salje se 8-10 AQI :-) :-) :-) :-)
Image

Ko da gledam, ovo je smicalica Hidrometeoroloskog, koji je poznat po muljanju i premjestanju mjernih stanica.

I sta ce mjerna stanica na Bistriku, gore u brdu kad se zna da je em najvise stanovnistva u kotlini em da se sve te otrovne cestice spustaju u kotlinu upravo iz privatnih lozista tih silnih kuca a gore koliko toliko struji cisci zrak?

Zasto se ne drznu pa je prebace npr. kod Doma zdravlja na Vojnickom, blizu Dobrinje 5 pa da vidimo PM2.5 NOx SOx vrijednosti. Kad covjek mora pjeske ili biciklom proci od Vojnickog do kruznog na Dobrinji 5, hoce se ugusiti od uzasno smrdljivog i gustog dima...
Last edited by Hajlac on 08/12/2019 16:37, edited 3 times in total.
avetinja

#1882 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by avetinja »

mali jomu wrote: 08/12/2019 16:24
zrakomlat wrote: 08/12/2019 16:15

... ne znam tacno, blizu je onog vam Mosta, jedan skim smo radili odvede nas, ono basta, fino mjesto... ali sve sam ih tamo napo, da sam imao olovku odmah bih napisao zabranu :mrgreen:

Mostar je bez cevapa :thumbup: :thumbup: :thumbup:
U Mostar samo na pizzu sa majonezom. :mrgreen:
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#1883 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by malakh »

sace kiflino famozno "par-nepar" rjesenje. :lol: :lol:

vani ne treba izlaziti nitko tko ne mora, a oni koji moraju neka se potrude da nadju opravdanje zasto ne bi izlazili vani, jer ce se samo otrovati...
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#1884 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Challenger_ »

Hajlac wrote: 08/12/2019 16:25Ja nisam sigurna da meteorološki zavod pokazuje tačna mjerenja. Npr. sinoć američka ambasada i ova neka nova mjerna stanica na Skenderiji prikazuju preko 300 u isto vrijeme kad Otoka i Vijećnica (stanice met.zavoda) prikazuju 167-180. Sumnjivo

Tacno, i ono sto je meni najgore jeste da se prema AirVisualu pod "SARAJEVO" salje mjerenje sa hebenog Ivana - lokacije koja APSOLUTNO NIKAKVE DODIRNE TACKE NEMA SA ZAGADJENJEM U SARAJEVSKOJ KOTLINI TJ. GRADU!!!
I onda naravno ukupni index zagadjenja biva vjestacki smanjen - dok je u samom GRADU 200-300-400 AQI, s mjerne stanice Ivan salje se 8-10 AQI :-) :-) :-) :-)
Image

Ko da gledam, ovo je smicalica Hidrometeoroloskog, koji je poznat po muljanju i premjestanju mjernih stanica.

I sta ce mjerna stanica na Bistriku, gore u brdu kad se zna da je em najvise stanovnistva u kotlini em da se sve te otrovne cestice spustaju u kotlinu upravo iz privatnih lozista tih silnih kuca a gore koliko toliko struji cisci zrak?

Zasto se ne drznu pa je prebace npr. kod Doma zdravlja na Vojnickom, blizu Dobrinje 5 pa da vidimo PM2.5 NOx SOx vrijednosti. Kad covjek mora pjeske ili biciklom proci od Vojnickog do kruznog na Dobrinji 5, hoce se ugusiti od uzasno smrdljivog i gustog dima...
Postoji li mjerna stanica na Poljinama?
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#1885 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Challenger_ »

Karabaja wrote: 26/11/2014 11:10 Svake zime - ista priča. Trend ide ka povećanju zagađenja. Sve manje ljudi koristi čiste izvore grijanja, a broj automobila raste. Ima li iko u ovoj zemlji štele i korupcije da za promjenu pogura nešto vezano za očuvanje kvaliteta zraka da svima bude bolje umjesto pojedincu?

Za početak treba provjeriti da li mjerne stanice uopšte daju ispravne podatke. Znam da je bilo afera sa mjernim stanicama u KS koje navodno prikazuju manje zagađenje nego što ustvari jeste.

Da li je rješenje zabrana loženja uglja? Kako vršiti kontrolu? Subvencionirati cijenu plina ili struje u zimskim mjesecima? Strožija provjera izduvnih gasova na automobilima?
Subvencionirana cijena plina + sankcionisanje neekoloških energenata u zimskom periodu ako je (subvencioniran) plin dostupan.

Ali, za takvu odluku je potreban prelom u glavi, kako građana tako nosilaca vlasti u Kantonu.
NediM17

#1886 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by NediM17 »

Haj sta vise kmecite u Saraj'vu, eto imate subvencioniranu cijenu plina. Sta bih ja trebao, u dolini piramida placam punu cijenu plina, dakle 83 KF i vase ratne dugove pride.
muha_sa

#1887 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by muha_sa »

NediM17 wrote: 08/12/2019 18:16 Haj sta vise kmecite u Saraj'vu, eto imate subvencioniranu cijenu plina. Sta bih ja trebao, u dolini piramida placam punu cijenu plina, dakle 83 KF i vase ratne dugove pride.
Ko je naucio da kuka taj ce vazda kukat :-)

Joj jest vruce :-)

Uh-jest nešto hladno :-)

Evo kiša :-)

Kad ce vala više ta kiša :lol: :lol:

i tako dalje i tako redom :-)
The 51st State

#1888 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by The 51st State »

Toplovod kakanj sarajevo i 90 posto problema je rjeseno,taodjer projekat prilagoditi indvidualnim potrosacima, u tuzli je duplo jeftinije grijanje nego kod nas pa i sa te socijalne strane je opravdana zavala u taj projekat. Te ulozene pare ionako sada se bacaju u rijeku bosnu.
NediM17

#1889 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by NediM17 »

muha_sa wrote: 08/12/2019 18:19
NediM17 wrote: 08/12/2019 18:16 Haj sta vise kmecite u Saraj'vu, eto imate subvencioniranu cijenu plina. Sta bih ja trebao, u dolini piramida placam punu cijenu plina, dakle 83 KF i vase ratne dugove pride.
Ko je naucio da kuka taj ce vazda kukat :-)

Joj jest vruce :-)

Uh-jest nešto hladno :-)

Evo kiša :-)

Kad ce vala više ta kiša :lol: :lol:

i tako dalje i tako redom :-)
E laHko je tebi, prvi do toplane, a jos nemas ni kalorimetra. :lol:
Davno je Dalmatinac rek'o "ne bi vam ja bija Bog u Bosni, nema tih para". :mrgreen:
muha_sa

#1890 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by muha_sa »

NediM17 wrote: 08/12/2019 18:26

E laHko je tebi, prvi do toplane, a jos nemas ni kalorimetra. :lol:
Davno je Dalmatinac rek'o "ne bi vam ja bija Bog u Bosni, nema tih para". :mrgreen:
:lol:

kad su me donjeli iz porodilišta unjeli me u kucu u kojoj je bio fijaker špAret :lol: malkice porasto i dalje smo ga imali--samo ne taj neg noviji :D

naucio je ovaj i bRez toplana živjet :D al ih ne bih mjenjo ni za kakve pare :lol: laHko se na rahatluk navic :D
Hajlac

#1891 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajlac »

Ma sta je bolan subvencionirano?

Politicko-kriminalnim smicalicama kaznjen najveci grad i privreda u citavoj drzavi od strane SDA tako sto su povecali cijenu plina za 30% iako od samih Rusa cijena zadnjih godinu dana OPADA!!!
Nije subvencioniran nego AMORTIZOVANO politikantsko enormno poskupljenje!
G*vno Novalic, Dzindic i kompanija.
NediM17

#1892 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by NediM17 »

Hajlac wrote: 08/12/2019 18:41

Politicko-kriminalnim smicalicama kaznjen najveci grad i privreda u citavoj drzavi od strane SDA tako sto su povecali cijenu plina za 30% iako od samih Rusa cijena zadnjih godinu dana OPADA!!!
Zovi to kako hoces, ja placam i tih 30% i ratni dug, a plin u moju carsiju stigo prije 20 god.
Šunj

#1893 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Šunj »

Evo ti odgovora:
https://en.wikipedia.org/wiki/Wind_powe ... 19_(1).jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Wind_powe ... chland.png
Japanci vec koriste hidrogen za pogon automobila i grijanje stanova, i hidrogen ce biti glavno pogonsko gorivo na Olimpijskim Igrama iduce godine

Pogledaj iz cega Danska dobija energiju:

http://archiwum.igcp.pl/system/files/Wi ... ntacje.pdf
Last edited by Šunj on 08/12/2019 18:55, edited 4 times in total.
Heller

#1894 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Heller »

Hajlac wrote: 08/12/2019 18:41

Davno Konaković reče da Kanton Sarajevo izvozi struju. Grijte se na nju.
NediM17

#1895 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by NediM17 »

Pa ja kombinujem plin i struju, konvektore kad je jeftina struja, kad je skupa tarifa plin. Valja mi te invertere nabaviti, kazu grijanje na njih 10% jeftinije od dzaba, ili mozda toplotnu puNpu. :-D
Ali sve to dzaba sto se tice zagadjenja kad "vas" komsiluk lozi cvrsto gorivo. Drva su mila majka, to je jos i "ekolosko" gorivo u usporedbi sa kakanjskim svercanim cumurom iz ilegalnih privatnih jama kojeg lozi par kuca u komsiluku. :mrgreen:
drndalo

#1896 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by drndalo »

Šunj wrote: 08/12/2019 18:48
Evo ti odgovora:
Japanci vec koriste hidrogen za pogon automobila i grijanje stanova, i hidrogen ce biti glavno pogonsko gorivo na Olimpijskim Igrama iduce godine

Jasta ce vjetar zamijeniti sve termoelektrane koje imaju, a i nuklearke su termoelektrane po procesu...

I to uz debelo povecanje potrebe za strujom zbog elektro-vozila...

U toj racunici ja ovako ofrlje vidim da im barem 30% buducih potreba fali... Perpetuum mobile jos nije izmisljen, ni u Njemackoj...

Hidrogen? Super, samo i za njega trebas Gw struje za proizvodnju, da bi onda na njega nesto moglo biti pokretano... Petpetuum mobile opet nije jos uvijek izmisljen, ni u Japanu...
espn

#1897 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by espn »

drndalo wrote: 08/12/2019 19:05
Šunj wrote: 08/12/2019 18:48
Evo ti odgovora:

Jasta ce vjetar zamijeniti sve termoelektrane koje imaju, a i nuklearke su termoelektrane po procesu...

I to uz debelo povecanje potrebe za strujom zbog elektro-vozila...

U toj racunici ja ovako ofrlje vidim da im barem 30% buducih potreba fali... Perpetuum mobile jos nije izmisljen, ni u Njemackoj...

Hidrogen? Super, samo i za njega trebas Gw struje za proizvodnju, da bi onda na njega nesto moglo biti pokretano... Petpetuum mobile opet nije jos uvijek izmisljen, ni u Japanu...
U Južnoj Koreji su izmislili da dobivaju hidrogen od Sunca, ali nije iz vode, nego nekako iz zraka, što je efikasnije i jeftinije od dobivanja iz vode.
drndalo

#1898 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by drndalo »

To cu vjerovati kad vidim u upotrebi, previse me podsjeca hladnu fuziju da bih povjerovao...

Experimentalno su mozda nesto napravili ali imal tu kakve proizvodnje, vidjecemo...
shandrprcSA

#1899 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by shandrprcSA »

samo kakve kucice van grada sklepati :izet:

noviclan

#1900 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by noviclan »

Pa da kod dodika nema magle
Post Reply