Afganistan

Post Reply
salik79

#276 Re: Afganistan

Post by salik79 »

Hajvan wrote:
Challenger_ wrote:
Point. wrote:Govorim o talibanima, ne o mudžahedinima. Mada je sve to u pet deka.
Naoružali su i jedne i druge. "I created a monster".

Sada se nose sa posljedicama isključivo njihove politike.
docim su se CCCP/rusi raspali davnijeh dana zahvaljujuci Afganistanu :lol:
Le Nouvel Observateur : When the Soviets justified their intervention by saying that they intended to fight a secret interference by the United States in Afghanistan, no one believed them. Yet there was a background of truth. You do not regret anything today?

Zbigniew Brzezinski : Regret what? This secret operation was an excellent idea. It had the effect of attracting the Russians in the Afghan trap and you want me to regret it? The day the Soviets officially crossed the border, I wrote to President Carter, in essence: "We now have the opportunity to give the USSR its Vietnam War. In fact, for almost ten years Moscow had to wage an unbearable war for the regime, a conflict that led to demoralization and finally the break-up of the Soviet empire.

Le Nouvel Observateur : You do not regret either to have favored Islamist fundamentalism, to have given weapons, advice to future terrorists ?

Zbigniew Brzezinski : What is most important in the history of the world? The Taliban or the fall of the Soviet empire? Some excited Islamists where the liberation of Central Europe and the end of the cold war?
https://www.les-crises.fr/oui-la-cia-es ... rzezinski/
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#277 Re: Afganistan

Post by Challenger_ »

Hajvan wrote:docim su se CCCP/rusi raspali davnijeh dana zahvaljujuci Afganistanu :lol:
Mit za ovce. Ne budi ovca.
Hajvan

#278 Re: Afganistan

Post by Hajvan »

Challenger_ wrote:
Hajvan wrote:docim su se CCCP/rusi raspali davnijeh dana zahvaljujuci Afganistanu :lol:
Mit za ovce. Ne budi ovca.
eki?
elaboriraj.
Challenger_

#279 Re: Afganistan

Post by Challenger_ »

Hajvan wrote:elaboriraj.
Taj mit je samo jedan iz mase pučkih, MSM mitova. Istina je sasvim drugačija. Čitavu historiju SSSR-a karakteriše sukob dvije frakcije: konzervativne i reformističke. Znatno prije intervencije u Afganistanu sazrela je svijest u reformističkim krugovima da je dotadašnja paradigma prevaziđena i kontraproduktivna te da je se pod obavezno mora zamjeniti. Kasnije će se to javiti kroz "Perestrojku" a nastala je sredinom 70-ih u KGB krugovima koje je predvodio Jurij Andropov.

Promjena paradigme je odluka starija od afganistanskog rata.
Hajvan

#280 Re: Afganistan

Post by Hajvan »

Challenger_ wrote:
Hajvan wrote:elaboriraj.
Taj mit je samo jedan iz mase pučkih, MSM mitova. Istina je sasvim drugačija. Čitavu historiju SSSR-a karakteriše sukob dvije frakcije: konzervativne i reformističke. Znatno prije intervencije u Afganistanu sazrela je svijest u reformističkim krugovima da je dotadašnja paradigma prevaziđena i kontraproduktivna te da je se pod obavezno mora zamjeniti. Kasnije će se to javiti kroz "Perestrojku" a nastala je sredinom 70-ih u KGB krugovima koje je predvodio Jurij Andropov.

Promjena paradigme je odluka starija od afganistanskog rata.
aha… a globalna ekonomska kriza ’80.?
i to nije izazvano/kreirano kako bi se slomio CCCP i komunizam?

i to je mit za ovce?
Challenger_

#281 Re: Afganistan

Post by Challenger_ »

Hajvan wrote:aha… a globalna ekonomska kriza ’80.?
i to nije izazvano/kreirano kako bi se slomio CCCP i komunizam?

i to je mit za ovce?
Kriza 80-ih je samo ojačala pozicije reformista i ubrzala njihovu akciju, a oni su, BTW, samo čekali smrt Brežnjeva i Suslova da preuzmu sve ključne pozicije u državi.
Last edited by Challenger_ on 21/10/2019 23:46, edited 1 time in total.
Hajvan

#282 Re: Afganistan

Post by Hajvan »

OK, thx. :)
Challenger_

#283 Re: Afganistan

Post by Challenger_ »

You're welcome.
Salih1984

#284 Re: Afganistan

Post by Salih1984 »

...
Last edited by Salih1984 on 20/11/2020 21:53, edited 1 time in total.
Haman2

#285 Re: Afganistan

Post by Haman2 »

Image

Cak da se i podijeli oni ce nastaviti ratovati. Talibani zele cijeli Afganistan a to bi bilo nemoguce ostvariti bez rata. Mozda bi se tako postavila i ona druga strana. U Afganistanu prakticno sve generacije prolaze kroz rat, tako da je je za njih ratovanje najobicnija stvar u zivot. Rat gledaju cim progledaju i sve tako dok ne zatvore oci prirodnom smrcu ili onom drugom nasilnom kao posledicom rata.
aldinjo

#286 Re: Afganistan

Post by aldinjo »

Američki krstaši i okupatori po svemu sudeći žele pregovarati sa Talibanima nakon pogibije dvojice američkih okupatora.
MorningStar

#287 Re: Afganistan

Post by MorningStar »

aldinjo wrote: 23/11/2019 15:55 Američki krstaši i okupatori po svemu sudeći žele pregovarati sa Talibanima nakon pogibije dvojice američkih okupatora.
Kasnis malo, Amerikanci su povukli 95% snaga iz Afganistana - ako mislis da njima 2 vojnika ili 20 ili 200 igra ulogu onda trebao bi na dodatne konsultacije kod vrhovnog vehabije koji ti predavanja drzi.Talibani su drzali vecinu Afganistana upravo koristeci vojsku tj. strah - sada ga na isti nacin pokusavaju da vrate pod kontrolu.

A samo podrzavanje grupa koje terorisu civile,maltretiraju zene,djeci ne daju da idu u skolu i slicno (nije tesko viditi u kakvom je stanju afganistan bio i prije intervencije amerike) pokazuje kakav si ti "covjek".
aldinjo

#288 Re: Afganistan

Post by aldinjo »

MorningStar wrote: 23/11/2019 17:14
aldinjo wrote: 23/11/2019 15:55 Američki krstaši i okupatori po svemu sudeći žele pregovarati sa Talibanima nakon pogibije dvojice američkih okupatora.
Kasnis malo, Amerikanci su povukli 95% snaga iz Afganistana - ako mislis da njima 2 vojnika ili 20 ili 200 igra ulogu onda trebao bi na dodatne konsultacije kod vrhovnog vehabije koji ti predavanja drzi.Talibani su drzali vecinu Afganistana upravo koristeci vojsku tj. strah - sada ga na isti nacin pokusavaju da vrate pod kontrolu.

A samo podrzavanje grupa koje terorisu civile,maltretiraju zene,djeci ne daju da idu u skolu i slicno (nije tesko viditi u kakvom je stanju afganistan bio i prije intervencije amerike) pokazuje kakav si ti "covjek".
Ma pusti te seoske fore "kakav si ti čovjek" i "vrhovni vehabija" To ti kod mene "ne prolazi". I ne kasnim ništa. Prenio informaciju ovdje.
I malo se bolje informiši koliko Talibani kontrolišu teritorija. :skoljka:
Ljuci

#289 Re: Afganistan

Post by Ljuci »

Talibani moraju predati oruzje i da se ukljuce u politicki zivot Afganistana. Afganistan je islamska republika i tom zemljom mogu vladati samo muslimani. Kad se Talibani ukljuce u politiku tada se moze poceti sa izgradnjom Dzamija i da se podignen stupanj ekonomije na visoki nivo. Muslimani moraju biti slozni i da se ne dijele na shiije i sunnije nego da se spoje kao muslimanska braca. Afganske sunnije pripadaju hanefijskoj skoli i oni nisu mijenjali nacin klanjanja jer oni su nekada bili dio Mogulske Imperije. Afganistan je privlacna zemlja i gradjani te zemlje mogu biti ponosni na Islam jer Allah je Milostiv i daje snagu kome On hoce. Afgani ce moci da klanjaju i da zive ugodno.
aldinjo

#290 Re: Afganistan

Post by aldinjo »

Ljuci wrote: 24/11/2019 20:44 Talibani moraju predati oruzje i da se ukljuce u politicki zivot Afganistana. Afganistan je islamska republika i tom zemljom mogu vladati samo muslimani. Kad se Talibani ukljuce u politiku tada se moze poceti sa izgradnjom Dzamija i da se podignen stupanj ekonomije na visoki nivo. Muslimani moraju biti slozni i da se ne dijele na shiije i sunnije nego da se spoje kao muslimanska braca. Afganske sunnije pripadaju hanefijskoj skoli i oni nisu mijenjali nacin klanjanja jer oni su nekada bili dio Mogulske Imperije. Afganistan je privlacna zemlja i gradjani te zemlje mogu biti ponosni na Islam jer Allah je Milostiv i daje snagu kome On hoce. Afgani ce moci da klanjaju i da zive ugodno.
Ja mislim da si ti jedan od najjačih trolova na ovom forumu. A konkurencija je veoma jaka.
Ljuci

#291 Re: Afganistan

Post by Ljuci »

Nisam trol nego sam musliman vjernik. Volio bih da zivim u Afganistan jer je to muslimanska zemlja. Kad se bude smirio sukob u toj zemlji volio bih da klanjam u afganskim dzamijama i da budem poslusan vlastima. Ja sam Hanefija i sunnija sam sa dna kace. Afgani moraju insistirati da se americke trupe povuku u potpunosti iz Afganistana i da Afgani budu spremni da obnove zemlju do blagostanja. Muslimani moraju bit spremni obnoviti sve dzamije i da se otvori veliki islamski Univerzitet u kome bi pohadjali buduce hodze.
aldinjo

#292 Re: Afganistan

Post by aldinjo »

Ljuci wrote: 25/11/2019 20:42 Nisam trol nego sam musliman vjernik. Volio bih da zivim u Afganistan jer je to muslimanska zemlja. Kad se bude smirio sukob u toj zemlji volio bih da klanjam u afganskim dzamijama i da budem poslusan vlastima. Ja sam Hanefija i sunnija sam sa dna kace. Afgani moraju insistirati da se americke trupe povuku u potpunosti iz Afganistana i da Afgani budu spremni da obnove zemlju do blagostanja. Muslimani moraju bit spremni obnoviti sve dzamije i da se otvori veliki islamski Univerzitet u kome bi pohadjali buduce hodze.
To što ti pišeš o Afganistanu veze s vezom nema.
Ljuci

#293 Re: Afganistan

Post by Ljuci »

aldinjo wrote: 25/11/2019 23:18
Ljuci wrote: 25/11/2019 20:42 Nisam trol nego sam musliman vjernik. Volio bih da zivim u Afganistan jer je to muslimanska zemlja. Kad se bude smirio sukob u toj zemlji volio bih da klanjam u afganskim dzamijama i da budem poslusan vlastima. Ja sam Hanefija i sunnija sam sa dna kace. Afgani moraju insistirati da se americke trupe povuku u potpunosti iz Afganistana i da Afgani budu spremni da obnove zemlju do blagostanja. Muslimani moraju bit spremni obnoviti sve dzamije i da se otvori veliki islamski Univerzitet u kome bi pohadjali buduce hodze.
Ima veze jer doslo je vrijeme mira u Afganistanu i ljudi su zeljni mira i prosperiteta. Talibani ne mogu vise biti u ilegali i vrijeme je da se oni ukljuce u politiku i da na izborima dokazu svoju snagu. Afganistan je jedna slatka zemlja koja je cisto muslimanska i namijenjena vjernicima kako bi oni gradili Dzamije i postupali po Islamu. Muslimani moraju zivjeti dobro i da se glasovi ezana cuju sirom te drzave.
aldinjo

#294 Re: Afganistan

Post by aldinjo »

Ljuci wrote: 26/11/2019 06:28
aldinjo wrote: 25/11/2019 23:18
Ima veze jer doslo je vrijeme mira u Afganistanu i ljudi su zeljni mira i prosperiteta. Talibani ne mogu vise biti u ilegali i vrijeme je da se oni ukljuce u politiku i da na izborima dokazu svoju snagu. Afganistan je jedna slatka zemlja koja je cisto muslimanska i namijenjena vjernicima kako bi oni gradili Dzamije i postupali po Islamu. Muslimani moraju zivjeti dobro i da se glasovi ezana cuju sirom te drzave.
I kaže nije trol!? :?
Ljuci

#295 Re: Afganistan

Post by Ljuci »

Afganistan je egzoticni mjesto za muslimane i kad bude prestao rat u toj zemlji, namjeravam da se odselim i da zivim u Kabulu. U Afganistanu zive vecinski sunniti a ima prilicno shiita. Oni su svi ujedinjeni djeluju kao jedna vjera a to je Islam.
aldinjo

#296 Re: Afganistan

Post by aldinjo »

Američki krstaši i nevjernici žele pregovore! Ali teško je povjerovati da nevjernici zaista žele mir.
Ljuci

#297 Re: Afganistan

Post by Ljuci »

Za talibane to je prilika da pobjede na izborima.
AleksoMKD

#298 Re: Afganistan

Post by AleksoMKD »

Ubijen veliki prijatelj Avganistana Japanski doktor Tetsu Nakamura u napadu koji je odneo jos 5 zivota Avganistanaca, doktor koji se posvetio Avganistanskom narodu jos od 1984 godine prvo tretirajuci pacijente koji su patili od lepre a zatim gradeci kanale za navodnjavanje kako bi pomogao ljudima pogodjenim od suse.

Otvarao je klinike u kojima je lecio izbeglice i lokalne pacijente.

Talibani izjavili da nisu odgovorni.

https://www.bbc.com/news/world-asia-50654985

A Japanese doctor who devoted his career to improving the lives of Afghans has died, after being injured in an attack in eastern Afghanistan.

Gunmen shot Tetsu Nakamura, 73, while he was travelling in a car to monitor a project, officials say.

Five Afghans were also killed in the attack, which happened in the city of Jalalabad.

Dr Nakamura headed a Japanese charity focused on improving irrigation in the country.

In October this year, he was awarded honorary citizenship from the Afghan government for his humanitarian work.

https://en.wikipedia.org/wiki/Tetsu_Nakamura

Nakamura built or restored eight additional canals, irrigating 16,000 hectares and supporting the livelihood of 600,000 people in the Gamberi Desert of Nangarhar. He also built eleven dams on the Kunar River. He declared: "Weapons and tanks don't solve problems. The revival of farming is the cornerstone of Afghanistan's recovery."

:(
Point.

#299 Re: Afganistan

Post by Point. »

Smrt talibanima, isis kozojebima i ostalim krivovjernicima i ubicama, koji koriste Islam da opravdaju svoje gnusne zločine prema muslimanima.
Haman2

#300 Re: Afganistan

Post by Haman2 »

Njihova filozofija razmisljanje je cudna i nomalnim ljudima neshvatjiva.
Post Reply