Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#7726 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

omar little wrote: 05/12/2019 14:44 kad bi seka izetbegovic dobila svoju ulicu to bi bilo skroz okej jer je zena?
Ne znam čime je ona zaslužila ulicu, kao ni Aziza Šaćirbegović, na pr. Lično preferiram imena ulica koja nemaju veze s ljudima.S druge strabe, Dijani Budisavljević bi, na pr, trebalo dati ulicu jer je spasila hiljade i hiljade potkozarske djece iz logora. To je ime koje treba ponavljati. Koliko je takvih žena koje ostadoše istorijski zakopane i neznane.
Bloo
Globalna šefica

#7727 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

https://www.dw.com/en/unnao-india-rape- ... a-51540944

Unnao: India rape victim set on fire on way to case hearing
The girl was on her way to the court when a group of men, including two of her accused rapists, dragged her to a nearby field and set her on fire. Another rape case in India last week caused huge uproar in the country.

According to the latest government figures, Indian police registered 33,658 cases of rape in 2017 — an average of 92 rapes every day.

Zaplešimo i zapjevajmo...
Connaisseur Karlin

#7728 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

Bloo wrote: 05/12/2019 17:10 https://www.dw.com/en/unnao-india-rape- ... a-51540944

Unnao: India rape victim set on fire on way to case hearing
The girl was on her way to the court when a group of men, including two of her accused rapists, dragged her to a nearby field and set her on fire. Another rape case in India last week caused huge uproar in the country.

According to the latest government figures, Indian police registered 33,658 cases of rape in 2017 — an average of 92 rapes every day.

Zaplešimo i zapjevajmo...
mnogobrojna indijska obogacena populacija u US bi se mmogla usmjriti ka ovom problemu ;-)
wewa

#7729 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... afz/359782
Na današnji dan, 6. decembra 1942. godine, u Bosanskom Petrovcu je na Prvoj zemaljskoj konferenciji žena osnovan Antifašistički front žena (AFŽ). Bio je to najmasovniji ženski pokret na našim prostorima, a činili su ga AFŽ odbori širom bivše Jugoslavije: u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Vojvodini i Kosovu.

AFŽ je doprinosio borbi protiv fašizma, ravnopravnosti žena i emancipaciji jugoslovenskog društva. Njegove su članice učestvovale u Narodnooslobodilačkoj borbi, a nakon rata su doprinosile ponovnoj izgradnji zemlje, djelujući u oblastima obrazovanja i kulture, te organizirajući masovne akcije opismenjavanja stanovništva. AFŽ je (samo)ukinut u septembru 1953. godine u Beogradu.

"Danas, na 76. godišnjicu od osnivanja AFŽ-a, prisjećamo se hrabrih žena bivše Jugoslavije koje su učešćem u AFŽ-u doprinosile ravnopravnosti spolova i osvajale javne prostore za žene i njihovo djelovanje", poručuju iz projekta Žene BiH.
:bih:
MarlboroGold

#7730 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Otjerale ste mudonje sa teme :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#7731 Re: Danasnji "feminizam"

MarlboroGold wrote: 06/12/2019 11:49 Otjerale ste mudonje sa teme :mrgreen:
oni su se uplasili oduzimanja im "muskih prava" :D
MarlboroGold

#7732 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Mi odavno nemamo prava koja smo imali. I ovo malo što je ostalo hoćete da nam uzmete :|
Connaisseur Karlin

#7733 Re: Danasnji "feminizam"

MarlboroGold wrote: 06/12/2019 12:01 Mi odavno nemamo prava koja smo imali. I ovo malo što je ostalo hoćete da nam uzmete :|
bez napisanih primjera , tvoja izjava je nevazna , i kao takva , nam ne pomaze da vam vratimo "muska prava" :sad:

help me to help you :oops:
MarlboroGold

#7734 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Jeanne d'Arc je kriva za sve :|
Connaisseur Karlin

#7735 Re: Danasnji "feminizam"

MarlboroGold wrote: 06/12/2019 12:14 Jeanne d'Arc je kriva za sve :|
La Pucelle d'Orléans

https://www.jeanne-darc.info/art-image/
"maid," mid-15c., especially in reference to Joan of Arc (called in Old French la pucelle from c. 1423), according to French sources from Vulgar Latin *pulicella "maid" (source also of Italian pulcella), diminutive of Latin pulla, fem. of pullus "young animal," especially a chicken (see foal (n.)), but there are difficulties with this derivation. Also, in 16c. English, "a drab, a slut."
Kako su opisani junaci njenog vremena?
MarlboroGold

#7736 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Pa nju su tako vjerovatno opisivali englezi jer se borila protiv njih. Za francuze je bila sveta (ne na samok pocetku jer su muski generali bili ljubomorni na nju i odnos kojeg je imala sa kraljem i nakon jedne bitke se to promijenilo) i to potkrepljuje mnostvo dokumenata koji su zasnovani na historijskim cinjenicama.

Ona je meni oduvijek bila fascinantna (sa strane krscanstvo i to).
Connaisseur Karlin

#7737 Re: Danasnji "feminizam"

MarlboroGold wrote: 06/12/2019 14:32 Pa nju su tako vjerovatno opisivali englezi jer se borila protiv njih. Za francuze je bila sveta (ne na samok pocetku jer su muski generali bili ljubomorni na nju i odnos kojeg je imala sa kraljem i nakon jedne bitke se to promijenilo) i to potkrepljuje mnostvo dokumenata koji su zasnovani na historijskim cinjenicama.

Ona je meni oduvijek bila fascinantna (sa strane krscanstvo i to).
Dali su britonci imali takve nadimke za francuske junake?
vjeshalica

#7738 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

piupiu wrote: 05/12/2019 16:10
omar little wrote: 05/12/2019 14:44 kad bi seka izetbegovic dobila svoju ulicu to bi bilo skroz okej jer je zena?
Ne znam čime je ona zaslužila ulicu, kao ni Aziza Šaćirbegović, na pr. Lično preferiram imena ulica koja nemaju veze s ljudima.S druge strabe, Dijani Budisavljević bi, na pr, trebalo dati ulicu jer je spasila hiljade i hiljade potkozarske djece iz logora. To je ime koje treba ponavljati. Koliko je takvih žena koje ostadoše istorijski zakopane i neznane.
Sistem i politika cini cuda
O talvim se zenama ne prica jer nisu dosljedan primjer danasnjim idiotarama,njima je zapravo nebitno kako se ulica zove,njima to nema nikakav znacaj jer tamo odakle su,samo se govorilo goram lijevo pa dolam desno iza tamo brda...
omar little

#7739 Re: Danasnji "feminizam"

Post by omar little »

zanimljivo kako je u bosanskim "progresivnim", "demokratskim" i "gradjanskim" krugovima koji kukaju o diskriminacijama i maltretmanu segmenata i populacija sasvim normalno i opceprihvaceno diskriminirati po mjestu porijekla i rodjenja. i kako je neciji regionalni ili lokalni govor ne samo meta sprdnje i ismijavanja, sto nije toliko problematicno koliko je neduhovito, nego izvor prezira i diskriminacije.

kad bi tako neko na zapadu pricao o izbjeglicama, imigrantima, muslimanima, bosancima, poprilicna bi se halabuka digla. i ovdje na temi. s tim sto se to licemjerje ne bi detektiralno i identificiralo. :D
Connaisseur Karlin

#7740 Re: Danasnji "feminizam"

omar little wrote: 06/12/2019 16:24 zanimljivo kako je u bosanskim "progresivnim", "demokratskim" i "gradjanskim" krugovima koji kukaju o diskriminacijama i maltretmanu segmenata i populacija sasvim normalno i opceprihvaceno diskriminirati po mjestu porijekla i rodjenja. i kako je neciji regionalni ili lokalni govor ne samo meta sprdnje i ismijavanja, sto nije toliko problematicno koliko je neduhovito, nego izvor prezira i diskriminacije.

kad bi tako neko na zapadu pricao o izbjeglicama, imigrantima, muslimanima, bosancima, poprilicna bi se halabuka digla. i ovdje na temi. s tim sto se to licemjerje ne bi detektiralno i identificiralo. :D
takvo ponasanje je prisutno u svim drustvima/drzavama

nemoguca je cinjenica da to nisi primejtila u svojoj Kanadi :)
Hakiz

#7741 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Connaisseur Karlin wrote: 06/12/2019 12:04
MarlboroGold wrote: 06/12/2019 12:01 Mi odavno nemamo prava koja smo imali. I ovo malo što je ostalo hoćete da nam uzmete :|
bez napisanih primjera , tvoja izjava je nevazna , i kao takva , nam ne pomaze da vam vratimo "muska prava" :sad:

Pa, sporadične analize pokazuju da sve ime svoju cijenu. Pa tako ako slučajno ti pozli a niko od muškaraca ti ne priđe da ti pomogne, znaš kome da se žališ.

Ja sada da sam u SAD ili u zemljama Evrope i vidim da je nekoj djevojčici pozlilo i da sam jedini u blizini, nazvao bih hitnu i to bi bilo sve. Ne bih je dotakao nema šanse. Možda bi joj umjetno disanje ili masaža srca spasili život, ali sa druge strane optužbe za pedofiliju, diranje bez dozvole, neka hvala. Pomogao sam pozvao hitnu, ako ne stignu na vrijeme, to je već njihova greška.
vjeshalica

#7742 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

omar little wrote: 06/12/2019 16:24 zanimljivo kako je u bosanskim "progresivnim", "demokratskim" i "gradjanskim" krugovima koji kukaju o diskriminacijama i maltretmanu segmenata i populacija sasvim normalno i opceprihvaceno diskriminirati po mjestu porijekla i rodjenja. i kako je neciji regionalni ili lokalni govor ne samo meta sprdnje i ismijavanja, sto nije toliko problematicno koliko je neduhovito, nego izvor prezira i diskriminacije.

Zanimljivo je da u progresivna drustva,demokratska obrazovana nisu oblikovali ljudi koji kao kod nas glavno kolo vode i pri tome se pitaju za neke stvari bez da su uopce meritorni
Ti to nazivas diskriminacijom i licemjerjem,a ja objektovnoscu i realnosti
Jesnostavno nisam jos dokucila zasto se ljudi nisu prilagodili odredjenim civiliziranim dostignucima nego prosipaju u nedogled svoj primitivizam i nekulturu,zaleci se na diskriminaciju ako ga upozoris da nije uredu da kupi diplomu i petlja se tamo gdje ne moze i zasto ga neko mrzi jer baca smece kroz prozor ili radi jos gore stvari
Cim upozoris na negativne pojave budes problematican jer nisi prihvatio tudju nekulturu,zaostalost,bezobrazluk i sistem "boli me briga"
vjeshalica

#7743 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Hakiz wrote: 06/12/2019 16:50

Pa, sporadične analize pokazuju da sve ime svoju cijenu. Pa tako ako slučajno ti pozli a niko od muškaraca ti ne priđe da ti pomogne, znaš kome da se žališ.

Ja sada da sam u SAD ili u zemljama Evrope i vidim da je nekoj djevojčici pozlilo i da sam jedini u blizini, nazvao bih hitnu i to bi bilo sve. Ne bih je dotakao nema šanse. Možda bi joj umjetno disanje ili masaža srca spasili život, ali sa druge strane optužbe za pedofiliju, diranje bez dozvole, neka hvala. Pomogao sam pozvao hitnu, ako ne stignu na vrijeme, to je već njihova greška.
Ali dokazano joj zivot mozda ovisi od tvoje pomoci? Tako bi samo izazvao jps veci bijes i kritiku javnosti

Ne bi ti niko rekao da si pedofil jer u zdravon drustvu takvog nazadnog razmisljanja nema ti tako razmisljas neosnovano
Connaisseur Karlin

#7744 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote: 06/12/2019 16:50

napsao si glupost, jer ne znas protokol ponasanja i eventualnog davanja prve pomoci :)
omar little

#7745 Re: Danasnji "feminizam"

Post by omar little »

Connaisseur Karlin wrote: 06/12/2019 16:44

nisam te vidjela da prozivas to licemjerje po forumu ili temi ovdje.
Connaisseur Karlin

#7746 Re: Danasnji "feminizam"

omar little wrote: 06/12/2019 17:03

trenutno sma aktivna na dvije ili tri tri teme na cijelom forumu, a dugo vremena nisam uopce bila kativna na forumu, dosadilo pisati i ponavljati istu pricu :)

zasto pisti na oovoj temi o tvojojj dilemi, ako ima niz drugih fakotra koji utjecu na rodnu i spolnu ravnoparvnost

ne postoji izolirani oblik disiminacije , vec kombinacija istovremenih diskiminacija ka jednoj osobi ili grupi ili drustvu :)
Last edited by Connaisseur Karlin on 06/12/2019 17:08, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#7747 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Ali zato Karlinka popljuje jugonostalgičare samo tako (naravno ne bukvalno :mrgreen: ). I oni su nečija djeca !
Last edited by MarlboroGold on 06/12/2019 17:09, edited 1 time in total.
omar little

#7748 Re: Danasnji "feminizam"

Post by omar little »

Connaisseur Karlin wrote: 06/12/2019 17:06

trenutno sma aktivna na dvije ili tri tri teme na cijelom forumu, a dugo vremena nisam uopce bila kativna na forumu, dosadilo pisati i ponavljati istu pricu :)
jah.
Connaisseur Karlin

#7749 Re: Danasnji "feminizam"

MarlboroGold wrote: 06/12/2019 17:08 Ali zato Karlinka popljuje jugonostalgičare samo tako. I oni su nečija djeca !
dobro si prosao, jer nisi napisao " sve jugonostalgicare" :D
Connaisseur Karlin

#7750 Re: Danasnji "feminizam"

omar little wrote: 06/12/2019 17:08
Connaisseur Karlin wrote: 06/12/2019 17:06

jah.
ne postoji izolirani oblik disiminacije , vec se najcesce, istovrmeneo primejnjeuje kombinacija diskiminacija ka jednoj osobi ili grupi ili drustvu
Post Reply