diablobih wrote: ↑05/12/2019 18:19
gidra wrote: ↑05/12/2019 17:23
Nije to ni slicno tome niti je moguce napraviti sa led kitovima, ma ni slično opcijama koje ima Ambilight.
Ok kada su u pitanju light show ili zajebancije za derneka..
Ali najaca stvar je kada ga stavis u mod da prati sliku trenutnog prikaza sadržaja na tv-u pa to reflektuje na zid iza. Ostavlja dojam da je TV puno veći nego sto zaista jeste i ugodno je oku.
I uglavnom je šteta što i ostali proizvođači to nemaju.
Bukvalno svaki kit prati boje na tvu

Zato postoji controller. Mozes ga i sam napraviti sa raspberry pi. Imas ih po 20tak dolara (kitove).
Obični kitovi ne prate sliku preko hdmi ulaza.
Najbolje je u tom slučaju kupiti hladne bijele led trake koje se napajaju preko usb ulaza na tvu i kontroler za jačinu osvjetljenja obično se reguliše preko aplikacije na telefonu. To je bias pozadinsko osvjetljenje i koje nije isto što i ambilajt. Ja sam sebi uradio bias na jednom tevu i ne izgleda loše samo ne treba pretjerati sa jačinom svjetla jer će se dobiti kontraefekt.
Ambilight kit raspberry pi sa 4k hdmi kontrolerom i led trakama košta na aliexpresu u prosjeku 200 do 400 km zavisi od dimenzija televizora i kako sam upratio oko 30 do 50 km poštarine. Znači cijena prava sitnica.
I tako skupo ambilajt osvjetljenje nema sve mogućnosti koje ima ambilajt na filips televizorima. Nekoliko modiva rada od boje zida odnosno pozadine do statičnog svjetla u boji zastave zemlje izbora praćenja i slike i zvuka itd..
Sve što pišem pipem iz ličnog iskustva, a ne samo da prospem nešto bez veze - to je jeftino može to svak napraviti.
Niti je jeftino niti može svak napraviti.
Nemoj više bacati šuplju i pričati ono što nije i što nisi probao.
Valjda bi i smisao foruma trebao biti da se podjele lična iskustva a ne bacanje šuplje bez osnova