Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hajvan

#9826 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

‘ocel biti biciklisticke staze u sklopu prosirenja i rekonstukcije Dz. Bijedica?
Naslovnica

#9827 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Tek sada ćemo još više najebati zbog gužvi!
_Reds_

#9828 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

Hajvan wrote: 04/12/2019 18:51 ‘ocel biti biciklisticke staze u sklopu prosirenja i rekonstukcije Dz. Bijedica?
Jbg druze, mislim da nema mjesta i za pjesake, 4 trake i bicikliste.

Treba staviti kakv brojac i na onoj biciklistickoj na GGM. O njoj se puno vise pise, nego sto se koristi.
Hajvan

#9829 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

nista, nek je ukinu onda
taman za parkinga
_Reds_

#9830 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

Hajvan wrote: 04/12/2019 19:27 nista, nek je ukinu onda
taman za parkinga
Ne treba je ukinuti, nego hype oko toga je puno veci, nego istinska potreba, odosno broj korisnika.

I ja vozim biciklio, ali mislim da aktivno biciklo u ovom gradu ne vozi ni 1% stanovnistva.
seoBIH

#9831 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by seoBIH »

Naravno da ne vozi zbog konstrukcije terena i to nista nece promijeniti. Postotak biciklista u Sarajevu ce uvijek biti zanemariv.
Hajvan

#9832 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

Ne treba je ukinuti, nego hype oko toga je puno veci, nego istinska potreba, odosno broj korisnika.

I ja vozim biciklio, ali mislim da aktivno biciklo u ovom gradu ne vozi ni 1% stanovnistva.
zato sto uslov dovoljan nije zadovoljen…
ja s Elidzu moram kroz pustinju i prasumu do pocetka biciklisticke staze proci…ili vvoziti cestom sto mi je zakonska obveza…no, tad ovi nadobusdni vozaci vozila na pogon SUS motora me opasno ugrozavaju… o pridrzavanju zakona i zaobilasku minimum 1,5 m s moje lijeve strane nema nista…svaki 666-ti to ucini po propisu.
mora se prvo naprviti mreza biciklistickih staza, da bi se omasovilo vise no sad…
i sumnjam duboko u individualne odokativne procjene ljudi neinvolviranih u problem

ja sam svakodnevni commuter- znatno vise ljudi vozi biciklo no prije

uostalom, americki gradovi svi imaju mreze biciklistickih staza, a evo i ja cu odokotivno reci da tamo ni 0,00001 % stanovnistva ih ne koristi…
so what?

i osim toga, koliko se sjecam neki kantonani qurac-palac je prije par godina donio naku odluku/preporuku da se prilikom projektovanja i gradnje novih cesta u Kurtonu Sarajvo, uzme u obzir i planiranje/izgradnja biciklistickih staza…
pa dje zapelo?
Last edited by Hajvan on 04/12/2019 19:57, edited 1 time in total.
_Reds_

#9833 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

Hajvan wrote: 04/12/2019 19:40

ja s Elidzu moram kroz pustinju i prasumu do pocetka biciklisticke staze proci…ili vvoziti cestom sto mi je zakonska obveza…no, tad ovi nadobusdni vozaci vozlia na pogon SUS motora me opasno ugrozavaju…o pridrzavanju zakona i zaobilasku minimum 1,5 m s moje lijeve strane nema nista…svaki 666-ti to ucini po propisu.
mor se prvo naprviti mreza biciklistickih stz, da bi se omasovilo vise no sad…
i siumnjam duboko u te vse individualne procjene

ja sam svakodnevni commutr- znatno vise ljudi vozi biciklo\
no eto, svaki ima prvo na svoje stavove… ma koliko od pogresnih odokotivnih metoda bili sastavljeni.

uostlom, americki gradovi svi imaju mreze biciklistickih staza, a evo i ja cu odokotaivno reci da tamo ni 0,00001 % stanovnistva ne koristi…
so what?

i osim toga, koliko se sjecam neki kantonolni qurac-palac je prije par godina donio naku odluku/preporuku da se prilikom projektovanja i gradnje novih cesta u Kurtonu Sarajvo, uzme u obzir i planiranje/izgradnja biciklistickih staza…
Kao procjenu sam uzeo svoju zgradu.

U njoj prema racunu za vodu zivi 150 ljudi. Dvoje aktivno vozi biciklo.

I sada ti poredis NewYork i jedno Sarajevo. New York je em puno bogatiji grad, em detaljno planski gradjen grad.
AKo cemo iskreno, potrebnija su dječija igrališta, parkovi.
Hajvan

#9834 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

ja zivim u Sa
placam poreze i to debelo u Sa
ny nisam pomenu nidje, to je samo jedan od 666 gradova u USA

i zelim bolje i vise
zelim vise parkova, djecijih igralista, biciklistickih stza..a manje automobila…ovo nije grad pogodan za individualna vozila...
a ne zelim nista da poredim
pordjenje je uvreda, poogtovo kad mi mali boshjoooooaci krenemo porediti i kukati s pozicije jako niskog samopostovanja namertnutog ko zna kad, ko zna od kog i ko zna zbog ceg'
_Reds_

#9835 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

Hajvan wrote: 04/12/2019 20:00 ja zivim u Sa
placam poreze i to debelo u Sa
ny nisam pomenu nidje, to je samo jedan od 666 gradova u USA

i zelim bolje i vise
zelim vise parkova, djecijih igralista, biciklistickih stza..a manje automobila…ovo nije grad pogodan za individualna vozila...
a ne zelim nista da poredim
pordjenje je uvreda, poogtovo kad mi mali boshjoooooaci krenemo porediti i kukati s pozicije jako niskog samopostovanja namertnutog ko zna kad, ko zna od kog i ko zna zbog ceg'
Ilidza nije Sarajevo :D
Hajvan

#9836 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

aj jebi ga onda

sta da ti kazem
ides u FOE
_Reds_

#9837 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

Hajvan wrote: 04/12/2019 20:03 aj jebi ga onda

sta da ti kazem
ides u FOE
No hard feelings ;) , sale malo. Mozda smo i komsije ;)

Ne znam ni ja gdje vidjeh NY :D

I ja bih volio da sve to ima, ali bi najprije volio da nema guzvi u saobracaju.
BadBoy

#9838 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

_Reds_ wrote: 04/12/2019 20:06
Onda insistirati na javnom gradskom prevozu i smanjenju upotrebe ličnih automobila za svaku sitnicu.
JavierBosnia

#9839 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

BadBoy wrote: 04/12/2019 20:15
Onda insistirati na javnom gradskom prevozu i smanjenju upotrebe ličnih automobila za svaku sitnicu.
Ne mozes ograbicavati nekome upotrebu automobila
Da se treba raditi na gradskom prijevozu, da. I radit ce se naredne godine i rekonstrukcija pruge i prosirenje do hrasnice, s druge strane trola u vogoscu. Zatvaranje stanica, novi sistem naplate karata, nova vozila..

Rjesenje guzvi u Sarajevu jesu igradnja longitudinala i transferzala onako kako je to projektovano kao i gradskog autoputa. To kad bi se stislo punom parom i krenulo redom raditi, grad bi prodisao samo tako
VladaFBiH

#9840 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

_Reds_ wrote: 04/12/2019 19:55
Hajvan wrote: 04/12/2019 19:40
ja s Elidzu moram kroz pustinju i prasumu do pocetka biciklisticke staze proci…ili vvoziti cestom sto mi je zakonska obveza…no, tad ovi nadobusdni vozaci vozlia na pogon SUS motora me opasno ugrozavaju…o pridrzavanju zakona i zaobilasku minimum 1,5 m s moje lijeve strane nema nista…svaki 666-ti to ucini po propisu.
mor se prvo naprviti mreza biciklistickih stz, da bi se omasovilo vise no sad…
i siumnjam duboko u te vse individualne procjene

ja sam svakodnevni commutr- znatno vise ljudi vozi biciklo\
no eto, svaki ima prvo na svoje stavove… ma koliko od pogresnih odokotivnih metoda bili sastavljeni.

uostlom, americki gradovi svi imaju mreze biciklistickih staza, a evo i ja cu odokotaivno reci da tamo ni 0,00001 % stanovnistva ne koristi…
so what?

i osim toga, koliko se sjecam neki kantonolni qurac-palac je prije par godina donio naku odluku/preporuku da se prilikom projektovanja i gradnje novih cesta u Kurtonu Sarajvo, uzme u obzir i planiranje/izgradnja biciklistickih staza…
Kao procjenu sam uzeo svoju zgradu.

U njoj prema racunu za vodu zivi 150 ljudi. Dvoje aktivno vozi biciklo.

I sada ti poredis NewYork i jedno Sarajevo. New York je em puno bogatiji grad, em detaljno planski gradjen grad.
AKo cemo iskreno, potrebnija su dječija igrališta, parkovi.
vidiš, u mom haustoru su 24 stana i prije 5 godina mislim da je samo jedan lik vozio biciklo a sada je to sigurno 10tak stanova (kod mene svi vozimo a prije 5. godina nismo imali bajkove) tako da se to mijenja...
VladaFBiH

#9841 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

JavierBosnia wrote: 04/12/2019 20:26
Ne mozes ograbicavati nekome upotrebu automobila
Da se treba raditi na gradskom prijevozu, da. I radit ce se naredne godine i rekonstrukcija pruge i prosirenje do hrasnice, s druge strane trola u vogoscu. Zatvaranje stanica, novi sistem naplate karata, nova vozila..

Rjesenje guzvi u Sarajevu jesu igradnja longitudinala i transferzala onako kako je to projektovano kao i gradskog autoputa. To kad bi se stislo punom parom i krenulo redom raditi, grad bi prodisao samo tako
možeš itekako i to se radi u cijelom svijetu
high_volume

#9842 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by high_volume »

Samo uredan, aktivan i pristojan javni gradski saobraćaj može u Sarajevu riješiti problem gužve u saobraćaju. Sve nove longitudinale, transferzale i ceste drugačijeg naziva, samo će pojačati intezitet saobraćaja i stvarati nove gužve.
tomhagen

#9843 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tomhagen »

Stvar je vrlo jednostavna, ali ne baš toliko brzo provediva. Naše ceste su preskromne za ovoliki broj vozila u gradu. Da riješimo ovaj problem, preduslov broj 1 je jak i dobar javni prevoz po prihvatljivoj cijeni za krajnjeg korisnika. Nakon toga mogu ici sve ostale mjere kao, poskupljenje parkinga u određenim zonama, izgradnja dodatnih parking/garaznih prostora u rezidencijalnim podrucjima, strozije kaznjavanje nepropisnog parkiranja (da ljude potjeras u garaze) i naravno izgradnja cesta. U cilju smanjenja zagadjenja prepisati od drugih uspjesnijih, pojeftiniti namete na novija vozila i vozila vise eko norme, a ona starija poskupiti. Eh onda kad se Muji Mujicu i Peri Pericu bude isplativije na posao voziti ko gospodin udobnim, cistim, redovnim i jeftinim javnim prevozom, nego kruziti i traziti parking, placati skup parking kako na poslu tako i kuci, pri tome umarajuci se vozeci, cisteci snijeg sa auta, odrzavajuci auto, stvari ce se same od sebe poceti popravljati.
sabanss

#9844 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sabanss »

Odlično rečeno. GRAS je ključ rješenja.

Nažalost svima koji žive u Sarajevu znaju kako je ovo bolna istina :D
nepass1

#9845 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

Saobracaj u sarajevu bi se sredio da se napravi obilaznica oko grada da ne mora svaki kamion voziti kroz sarajevo, isto tako sa autoputa direktan prikljucak na autobusku stanicu da stotine autobusa ne prolazi kroz grad. Ograniciti dostave pogotovo u sg gdje se parkira u titovoj, m.m.baseskije po pola sata. Nabaviti 10 pauka da nose sve sto je nepropisno parkirano i da policija konacno kurcem mrdne.
sabanss

#9846 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sabanss »

Ma nije toliko loše dok si uz glavnu saobraćajnicu od Stupa do Skenderije. Problem nastane ako moraš na Koševo, Velešiće ili Breku.
Naslovnica

#9847 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

sabanss wrote: 05/12/2019 09:43 Ma nije toliko loše dok si uz glavnu saobraćajnicu od Stupa do Skenderije. Problem nastane ako moraš na Koševo, Velešiće ili Breku.
Kako ba nije problem od Stupa do Skenderije?
Za vrijeme špice, i nekoliko sati prije i poslije, od Stupa do Čaršije si sretan ako dođeš za 45 minuta.
Koševo, VelUšići, Breka...dodaj još po 15-20 minuta komotno.
Katastrofa.
Cossack

#9848 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

Do kraja godine od objekata će se osloboditi 11500 metara kvadratnih za gradnju Prve transverzale

Image

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... ranverzale
Cossack

#9849 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

Počeli pripremni radovi na rekonstrukciji i proširenju ulice Džemala Bijedića

Image

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... a-bijedica
JavierBosnia

#9850 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

VladaFBiH wrote: 05/12/2019 09:03
možeš itekako i to se radi u cijelom svijetu

Ako mislis na neko uzu jezgru grada, pogotovo ako je rijec o nekom starom dijelu grada, onda da i to je razumljivo, kao sto bi kod nas mogao ograniciti od Skenderije pa gore nekako ili kroz neke ulice nesto. Ali nikad nisam cuo da ces ti zabraniti da neko ode po dijete autom u skolu udaljenu 5 minute od kuce, niti da mu mozes zabraniti da ode u dzamiju iz Svrakinog na Otoku i napravi haos i sa parkingom i kasnije ukljucivanjem.

Ako smo na istim talasnim duzinama sto se tice postavljenog pitanja.
Post Reply