Željko ( gurnut od Lagumdžije - SDA igrača ) je zakucao HDZ, što je i bila moja prvobitna tvrdnja.
Mislim da je previše naivno misliti da je jačanje HDZ-a rezultat Komšića u Predsjedništvu. Možda mu je doprinijelo, kao jedan od argumenata, ali je daleko od ključnog faktora.
Politike Srba i Hrvata u BiH nemaju veze sa demokratijom i voljom građana u BiH. Ta dva naroda su pod užasnim pritiskom iz matica, a na geostrateškom nivou Rusije. Sve alternative koje bi donijele dašak demokratije su ugušene ili kupljene (Lijanovići, Raguž, Ljubić, Kljujić, Zubak...) Na njihovo ispiranje mozga se troše ogromni novci, kako bi se destabilizirala BiH, a za račun nihovih političkih poena. Ustaše u BiH donose pobjedu HDZu u Hrvatskoj, a sva sranja ostaju sa ove strane granice. Hrvatska je podijelila penzije i invalidnine, milioni su uloženi, samo da ti ljudi ne razmišljaju svojom glavom i nema šanse da se desi išta pozitivno, dok god se ne stabiliziraju i demokratiziraju Srbija i Hrvatska. U BiH ne postoji toliko organiziran i finansijski moćan domaći politički faktor (strani jeste moćan, ali i nezainteresovan) koji se može ovome suprotstaviti i uticati na izbor Srba i Hrvata na izborima. Ponavljam, u situaciji kada Dodikove i HDZ firme legalno štampaju izborni materijal za izbore, kada Čovićevi vozači kidnapuju ljude i niko ne bude kažnjen... samo budala može misliti da oni zapravo pobjeđuju na izborima voljom građana. HDZ Hrvatske toleriše sve sa ove strane granice, što im donosi pobjedu na izborima u Hrvatskoj. Nema previsoke cijene.
Hrvatska sasvim legitimno provodi svoje predizborne kampanje u BiH, npr. U budžetu države imaju ogromne sume za tzv pomoć Hrvatima u BiH, što je drugo ime za održavanje HDZ-a na vlasti, u našoj državi, a i u Hrvatskoj. Njihovi zastupici u evropskom parlamentu više pričaju o BiH nego o Hrvatskoj. Jel stvarno neko misli da bi Željana Zovko ili Liepa plavka prestale da pričaju gluposti, da je Čović u Predsjedništvu?
Hrvatska je pristala na savezništvo Dodika i HDZ-a, jer su Rusi spasili Agrokor i morali su im dati nešto za uzvrat. U igri je bilo preko 15% hrvatskog GDP-a, odnosno nazadak od 10ak godina, što je bila visoka cijena. Mislite da je Čović odmetnuti HDZovac i da na svoju ruku radi išta što nije usklađeno sa matičnom strankom u Hrvatskoj? Ne budimo naivni.
Hrvatska u tom periodu i danas, su dvije različite države. Tada si kao predsjednika imao Mesića i Josipovića, a danas onu budaletinu. Danas je Kosorica glas razuma, a tada je bila HDZova premijerka. Hrvatska je totalno skrenula udesno i to se itekako osjeti u BiH. Ne znam treba li spominjati odnos Dodika i Vučića.
Ne znam ko nam je i kada nametnuo kompleks, da šta god mi uradimo, trebamo paziti kako će se to odraziti na ponašanje dokazanih neprijatelja ove zemlje? Pod mi, mislim na sve one koji su u patriotskom smislu Bosanci, da ne bude zabune. Sto puta je na forumu spomenuto nabacivanje lopte Dodiku, a i priča o Komšiću je iste prirode. Jel fakat postoji neko ko ozbiljno misli da politički pro-Bosanci mogu uraditi išta ozbiljno, pa da Hrvati u Širokom, počnu biti više za ovu državu? Išta, pored ove silne mašinerije i novca koji ih tjera da rade upravo suprotno?
Komšić je svakakav, daleko od ozbiljnog političara iz još smješnije stranke, ali u datoj situaciji, jedini i najbolji izbor za člana Predsjedništva iz reda Hrvatskog naroda. Ne treba biti previše pametan da se to zaključi. Četiri godine neće biti Čovića na međunarodnim prijemima da priča o majorizaciji, izbornom zakonu i da igra dupli pas sa Dodikom. Nema njegovih ambasadora da pričaju o destinama hiljada džihadista ISIL a u BiH. Nema izglasavanja ičega u Predsjedništvu, počevši sa mandatarom VM. Ništa od ovoga nije sitnica, pogotovo ako je u pitanju zero sum game.
Hrvati u BiH još zadugo neće normalno glasati, jer im ne daju da razmišljaju vlastitom glavom. Ako i glasaju, potrude se da se izbori pokradu (pogledati broj stogodišnjaka na glasačkim listama, nekoliko puta veći nego u Japanu). Dok se to ne desi, mora se učiniti sve da se uradi makar neki damage control, aktivnosti da država ne ide nazad i da se nanosi što manje štete. Komšić umjesto Čovića je upravo to.
Nezamisliva je šteta koju bi izvorni trojac u Predsjedništvu do danas nanio ovoj državi, kao alternativa Komšiću. Spominjati veze Komšića sa SDA je možda faktografski tačno, ali i apsolutno nerelevantno, ako se uzme Čović koji ima takoreći organski odnos sa SDA, decenijama. Ako je imalo zaslužan za ovo odlaganje formiranja vlasti i insistiranje na poštivanju zakona, što se mene tiče danas može sa prvim snijegom otići na skijanje i ne vratiti se tri godine, jer je uradio dovoljno.