Ovo jednostavno ne stoji. Gomila je djece rodene vani koja redovno dolaze u BiH. Gomilasinuhe wrote: ↑02/12/2019 11:15 Generacijama vec naseg svijeta ima na raznim meridijanima. Malo ko se vraca a i iz BiH se iseljavaju svakodnevno. Ne vidim neku posebnu vezu djece koja se radjaju i odrastaju na Zapadu sa BiH. Sigurno da roditeljima veza sa BiH puno znaci ali ta djeca od malena imaju drugacija iskustva.
Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
- stakasa
#151 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
- cyprus
#152 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Različitih slučajeva svakako ima... Ali je jasno da sa svakom novom generacijom veza sa pradomovinom slabi...stakasa wrote: ↑02/12/2019 12:01Ovo jednostavno ne stoji. Gomila je djece rodene vani koja redovno dolaze u BiH. Gomilasinuhe wrote: ↑02/12/2019 11:15 Generacijama vec naseg svijeta ima na raznim meridijanima. Malo ko se vraca a i iz BiH se iseljavaju svakodnevno. Ne vidim neku posebnu vezu djece koja se radjaju i odrastaju na Zapadu sa BiH. Sigurno da roditeljima veza sa BiH puno znaci ali ta djeca od malena imaju drugacija iskustva.
- stakasa
#153 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Slabi kudikamo manje nego sto se je pretpostavljalo devedesetih i ranih 00-ih. Tada su procjene bile da ce samo rjetki uopste znati nas jezik a da od te djece nece dolaziti skoro niko. Danas kada pricas sa onima sto svoju djecu nisu naucili jezik i nisu redovno vodili u BiH kaju se itekako. Ne svi ali mnogi. A svi naravno nece ni priznat da su pogrijesili.cyprus wrote: ↑02/12/2019 12:07Različitih slučajeva svakako ima... Ali je jasno da sa svakom novom generacijom veza sa pradomovinom slabi...stakasa wrote: ↑02/12/2019 12:01Ovo jednostavno ne stoji. Gomila je djece rodene vani koja redovno dolaze u BiH. Gomilasinuhe wrote: ↑02/12/2019 11:15 Generacijama vec naseg svijeta ima na raznim meridijanima. Malo ko se vraca a i iz BiH se iseljavaju svakodnevno. Ne vidim neku posebnu vezu djece koja se radjaju i odrastaju na Zapadu sa BiH. Sigurno da roditeljima veza sa BiH puno znaci ali ta djeca od malena imaju drugacija iskustva.
-
mariamaria
#154 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Meni je postalo fascinantno da nasi ljudi ne vide kolika je prednost ustvari biti Bosanac u svijetu! Mi smo porijeklom iz srca Evrope, izmedju istoka i zapada, imamo istocnjacki temperament, zapadnu kulturu, lijepi smo, kulturni i obrazovani, imamo ono nesto , onaj x factor koji ovdje ne postoji.Tomahawk11 wrote: ↑02/12/2019 11:27 Ne znam, jezici su bogatstvo. Možda naš jezik nije širom svijeta rasprostranjen, ali onaj ko ima veze sa Balkanom, valja mu na dosta prostora.
Ako već imaš priliku, ako znaš jezik, ne vidim što djecu ne bi učio istom.
''Ne da mi se'' je nikakav izgovor, odnosno lijenost.
Moja djeca su ovdje dosla kao bebe, a odrasli su upravo sa ovom recenicom koju sam stalno ponavljala. Naravno naucili su oba "maternja "jezika, a kad se dijete odgaja dvojezicno, onda brze savlada i ostale strane jezike.
I ne bi sad da lupetam o patriotizmu isl, znam ja dobro zasto sam ovdje i sta sve "skripi"u Bosni nego pokusavam da objasnim nasim ljudima da nije sramota kad se sretnemo na ulici i pozdravimo na nasem jeziku. Nije sramota znati napraviti pitu, nije sramota reci odakle si jer je to cinjenica. Sramota je provesti zivot imitirajuci nekog drugog, koji ni u kom slucaju nije bolji od tebe samo zbog toga sto je rodjeni nijemac, danac...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#155 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
mariamaria wrote: ↑02/12/2019 12:37Meni je postalo fascinantno da nasi ljudi ne vide kolika je prednost ustvari biti Bosanac u svijetu! Mi smo porijeklom iz srca Evrope, izmedju istoka i zapada, imamo istocnjacki temperament, zapadnu kulturu, lijepi smo, kulturni i obrazovani, imamo ono nesto , onaj x factor koji ovdje ne postoji.Tomahawk11 wrote: ↑02/12/2019 11:27 Ne znam, jezici su bogatstvo. Možda naš jezik nije širom svijeta rasprostranjen, ali onaj ko ima veze sa Balkanom, valja mu na dosta prostora.
Moja djeca su ovdje dosla kao bebe, a odrasli su upravo sa ovom recenicom koju sam stalno ponavljala. Naravno naucili su oba "maternja "jezika, a kad se dijete odgaja dvojezicno, onda brze savlada i ostale strane jezike.
I ne bi sad da lupetam o patriotizmu isl, znam ja dobro zasto sam ovdje i sta sve "skripi"u Bosni nego pokusavam da objasnim nasim ljudima da nije sramota kad se sretnemo na ulici i pozdravimo na nasem jeziku. Nije sramota znati napraviti pitu, nije sramota reci odakle si jer je to cinjenica. Sramota je provesti zivot imitirajuci nekog drugog, koji ni u kom slucaju nije bolji od tebe samo zbog toga sto je rodjeni nijemac, danac...
-
Nadzorna_ploca
#156 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Ne znam kako uvijek uspijete iskopati ovako teske teme i jos razglabati o njima..
- Point.
#157 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Jezici su bogastvo i stvarno ne razumijem ljude koji uskraćuju svojoj djeci pravo na jedan ekstra jezik od kojeg mogu imati samo prednost? Svjesno im uskraćivati pravo na jedno životno bogatstvo jer 'mi se ne da', je za mene nevjerovatno sebična odluka. Ako živiš u Njemačkoj, Norveškoj, Švedskoj djeca će bez obzira naučiti taj jezik perfektno a na kraju krajeva niko ne zna Božije davanje, za 20 godina možda dobije posao negdje na brdovitom Balkanu i onda neće moći komunicirati na jeziku kojeg priča preko 25 miliona ljudi.
A i ovdje kad čujem naše kako pričaju na švedskom sa djecom i to ga nabadaju sa ogromnim balkanskim akcentom dobijem svrab po tijelu.
A i ovdje kad čujem naše kako pričaju na švedskom sa djecom i to ga nabadaju sa ogromnim balkanskim akcentom dobijem svrab po tijelu.
- 512MB
#158 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Eh da se i ja nadovežem, rođen u BL i pohađao prvi razred dole prije neg smo digli jedra, stari je već duže radio vani. Sjećanje na djetinjstvo je prelijepo, klikeri, cijele pole, strele, praćke, pece, ljeto na vrbas, zima na sanke i slićure itd standard, sve je tu i nikako ne blijedi... Od moje sedme godine saburam između Austrije i Njemačke, škola, fax, posao... Troje djece mi se rodilo na toj relaciji, pohađaju nastavu na Bosanskom, i svjesni su svojih korijena, ali neke posebne žari ili ponosa jednostavno nema. Vjerujem da se osjećaju lijepo dole, mogao bih reći da je omjer 80:20 u korist Austrije... Znaju se sporazumjeti na Bosanskom, ne vole ga pretežno govorit, što je razumljivo jer ga jednostavno ne pričaju dobro kao Njemački. Vole tu i tamo provesti odmor u BiH i posjetiti rodbinu, sin mi čak ima Pjanin dres
pa i pogledamo tu i tamo repku kad igraju negdje blizu, ali tu sav patriotizam i prestaje. Imamo dosta rodbine u Norveškoj i Italiji, tako da smo što se tiče porodičnih susreta svakako razapeti na sve strane. Često skajpaju sa nenom i didom ili šalju jedni drugima slike na whatsapp. Moja bolja polovica je mješanac i rođena van BiH, ali sto puta više privrženija BiH nego ja. Često pravimo odmore odvojeno, ona sa djecom u BiH, ja negdjo drugo...
Kad bi nas neko pitao šta smo, ne bih znao odgovorit. U zadnjih 30 godina me niko nije pitao to pitanje a nisam ni ja nikog, to je banalnost i jednostavno na zapadu nikad posebna tema priče. Ja se svugdje osjećam kao kod kuće, i osim par nasljeđenih nekretnina me ništa ne veže za BiH. Djeca svakako furaju svoj đir i bio bih sretan kad bi nakon školovanja barem ostali u Evropi.
Kad bi nas neko pitao šta smo, ne bih znao odgovorit. U zadnjih 30 godina me niko nije pitao to pitanje a nisam ni ja nikog, to je banalnost i jednostavno na zapadu nikad posebna tema priče. Ja se svugdje osjećam kao kod kuće, i osim par nasljeđenih nekretnina me ništa ne veže za BiH. Djeca svakako furaju svoj đir i bio bih sretan kad bi nakon školovanja barem ostali u Evropi.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#159 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Pošteno512MB wrote: ↑02/12/2019 13:13 Eh da se i ja nadovežem, rođen u BL i pohađao prvi razred dole prije neg smo digli jedra, stari je već duže radio vani. Sjećanje na djetinjstvo je prelijepo, klikeri, cijele pole, strele, praćke, pece, ljeto na vrbas, zima na sanke i slićure itd standard, sve je tu i nikako ne blijedi... Od moje sedme godine saburam između Austrije i Njemačke, škola, fax, posao... Troje djece mi se rodilo na toj relaciji, pohađaju nastavu na Bosanskom, i svjesni su svojih korijena, ali neke posebne žari ili ponosa jednostavno nema. Vjerujem da se osjećaju lijepo dole, mogao bih reći da je omjer 80:20 u korist Austrije... Znaju se sporazumjeti na Bosanskom, ne vole ga pretežno govorit, što je razumljivo jer ga jednostavno ne pričaju dobro kao Njemački. Vole tu i tamo provesti odmor u BiH i posjetiti rodbinu, sin mi čak ima Pjanin drespa i pogledamo tu i tamo repku kad igraju negdje blizu, ali tu sav patriotizam i prestaje. Imamo dosta rodbine u Norveškoj i Italiji, tako da smo što se tiče porodičnih susreta svakako razapeti na sve strane. Često skajpaju sa nenom i didom ili šalju jedni drugima slike na whatsapp. Moja bolja polovica je mješanac i rođena van BiH, ali sto puta više privrženija BiH nego ja. Često pravimo odmore odvojeno, ona sa djecom u BiH, ja negdjo drugo...
Šta je problem ovako diskutovati?
-
Alles-Tamam
#160 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
To se i ja pitam.
A tema baš za meze i rakije
A tema baš za meze i rakije
- cyprus
#161 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Ja sam ipak pristalica ideje da u Kanadi (Americi, Njemačkoj, Švedskoj, nebitno) trebaš biti prvenstveno Kanađanin... Možeš ti biti i Bošnjak/Srbin/Hrvat/Jugoslaven i ne odricat se svog kulturnog naslijeđa, ali trebaš biti svjestan da ti je Kanada i otac i mati... Čim krene melodija od O Canada, our home and native land, ruka bez razmišljanja ide na srce...
Ko misli ostat Bosanac i Hercegovac, taj treba ostat u Bosni i Hercegovini... Ja sam davno čvrsto odlučio da nikad ne napustim grad i zemlju u kojoj sam rođen upravo iz tih razloga... Sad hvala Bogu imam obezbjeđenu egzstenciju, bar sad zasad, ali i dok sam bio kokuz bez dvije marke u džepu, odlazak vani ni tada nije bio opcija... Zapravo, išćerat me odavde može samo sila, odnosno neki novi rat...
Ko misli ostat Bosanac i Hercegovac, taj treba ostat u Bosni i Hercegovini... Ja sam davno čvrsto odlučio da nikad ne napustim grad i zemlju u kojoj sam rođen upravo iz tih razloga... Sad hvala Bogu imam obezbjeđenu egzstenciju, bar sad zasad, ali i dok sam bio kokuz bez dvije marke u džepu, odlazak vani ni tada nije bio opcija... Zapravo, išćerat me odavde može samo sila, odnosno neki novi rat...
- stakasa
#162 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Nema potrebe za tim, promjenilo se vrijeme, individualizam uzeo maha. Ne traze ni Kanadani da se useljenik tako ponasa. Trzaju se sada malo ovi drugi ali mislim da je proces ireverzibilancyprus wrote: ↑02/12/2019 13:19 Ja sam ipak pristalica ideje da u Kanadi (Americi, Njemačkoj, Švedskoj, nebitno) trebaš biti prvenstveno Kanađanin... Možeš ti biti i Bošnjak/Srbin/Hrvat/Jugoslaven i ne odricat se svog kulturnog naslijeđa, ali trebaš biti svjestan da ti je Kanada i otac i mati... Čim krene melodija od O Canada, our home and native land, ruka bez razmišljanja ide na srce...
- CPT
#163 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
To traze tj. ocekuju desnicari kao ultimativni dokaz patriotizma i lojalnosti. Dok za sebe traze poseban status tj. oni ne mogu biti "migranti" vec "ex-pats".stakasa wrote: ↑02/12/2019 13:22Nema potrebe za tim, promjenilo se vrijeme, individualizam uzeo maha. Ne traze ni Kanadani da se useljenik tako ponasa. Trzaju se sada malo ovi drugi ali mislim da je proces ireverzibilancyprus wrote: ↑02/12/2019 13:19 Ja sam ipak pristalica ideje da u Kanadi (Americi, Njemačkoj, Švedskoj, nebitno) trebaš biti prvenstveno Kanađanin... Možeš ti biti i Bošnjak/Srbin/Hrvat/Jugoslaven i ne odricat se svog kulturnog naslijeđa, ali trebaš biti svjestan da ti je Kanada i otac i mati... Čim krene melodija od O Canada, our home and native land, ruka bez razmišljanja ide na srce...
- stakasa
#164 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Pa kazem da se ovi drugi sad malo trzaju ali mi se cini da su kratkog dahaCPT wrote: ↑02/12/2019 13:25To traze tj. ocekuju desnicari kao ultimativni dokaz patriotizma i lojalnosti. Dok za sebe traze poseban status tj. oni ne mogu biti "migranti" vec "ex-pats".stakasa wrote: ↑02/12/2019 13:22Nema potrebe za tim, promjenilo se vrijeme, individualizam uzeo maha. Ne traze ni Kanadani da se useljenik tako ponasa. Trzaju se sada malo ovi drugi ali mislim da je proces ireverzibilancyprus wrote: ↑02/12/2019 13:19 Ja sam ipak pristalica ideje da u Kanadi (Americi, Njemačkoj, Švedskoj, nebitno) trebaš biti prvenstveno Kanađanin... Možeš ti biti i Bošnjak/Srbin/Hrvat/Jugoslaven i ne odricat se svog kulturnog naslijeđa, ali trebaš biti svjestan da ti je Kanada i otac i mati... Čim krene melodija od O Canada, our home and native land, ruka bez razmišljanja ide na srce...
Ko misli ostat Bosanac i Hercegovac, taj treba ostat u Bosni i Hercegovini... Ja sam davno čvrsto odlučio da nikad ne napustim grad i zemlju u kojoj sam rođen upravo iz tih razloga... Sad hvala Bogu imam obezbjeđenu egzstenciju, bar sad zasad, ali i dok sam bio kokuz bez dvije marke u džepu, odlazak vani ni tada nije bio opcija... Zapravo, išćerat me odavde može samo sila, odnosno neki novi rat...![]()
- 512MB
#165 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Bio ti pristalica il ne bio, u Kanadi (Švedskoj, Austriji, ...) si Kanađanin ako posjeduješ kanadski pasoš. I tako je u svim zemljama zapadne civilizacije. Tamo ljudi ne poznaju ova balkanska prepucavanja ko je pripadnik koje etnije. U Njemačkoj si ili Nijemac ili nešto drugo, i niko sr ne zamara sa tim jel neko Bajuware, Alemane, Sachse, itd...cyprus wrote: ↑02/12/2019 13:19 Ja sam ipak pristalica ideje da u Kanadi (Americi, Njemačkoj, Švedskoj, nebitno) trebaš biti prvenstveno Kanađanin... Možeš ti biti i Bošnjak/Srbin/Hrvat/Jugoslaven i ne odricat se svog kulturnog naslijeđa, ali trebaš biti svjestan da ti je Kanada i otac i mati... Čim krene melodija od O Canada, our home and native land, ruka bez razmišljanja ide na srce...
-
Alles-Tamam
#166 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Pa odraz šta je ljudima bitno u životu možeš vidjeti kroz najaktivnije teme na ovom forumu, a skoro sve i jedna je jel se suneti ili jel jede klempu.
- muha_sa
#167 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
512MB wrote: ↑02/12/2019 13:34
Bio ti pristalica il ne bio, u Kanadi (Švedskoj, Austriji, ...) si Kanađanin ako posjeduješ kanadski pasoš. I tako je u svim zemljama zapadne civilizacije. Tamo ljudi ne poznaju ova balkanska prepucavanja ko je pripadnik koje etnije. U Njemačkoj si ili Nijemac ili nešto drugo, i niko sr ne zamara sa tim jel neko Bajuware, Alemane, Sachse, itd...
Moje jaranice mama naucila dvije jal tri rijeci na švedskom--hej hej, inte bro
- stakasa
#168 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Ne zamaraju se jer su oni izracunali da se to ne isplati. Ekonomskom rastu ce se sve podredit, neko mora puniti proracune, tehnika preuzima sve vece oblasti zivota i bolje im se je prilagodit nego nestat.512MB wrote: ↑02/12/2019 13:34Bio ti pristalica il ne bio, u Kanadi (Švedskoj, Austriji, ...) si Kanađanin ako posjeduješ kanadski pasoš. I tako je u svim zemljama zapadne civilizacije. Tamo ljudi ne poznaju ova balkanska prepucavanja ko je pripadnik koje etnije. U Njemačkoj si ili Nijemac ili nešto drugo, i niko sr ne zamara sa tim jel neko Bajuware, Alemane, Sachse, itd...cyprus wrote: ↑02/12/2019 13:19 Ja sam ipak pristalica ideje da u Kanadi (Americi, Njemačkoj, Švedskoj, nebitno) trebaš biti prvenstveno Kanađanin... Možeš ti biti i Bošnjak/Srbin/Hrvat/Jugoslaven i ne odricat se svog kulturnog naslijeđa, ali trebaš biti svjestan da ti je Kanada i otac i mati... Čim krene melodija od O Canada, our home and native land, ruka bez razmišljanja ide na srce...
Meni recimo ne bi smetalo kada bi medu ovim izbjeglicama po Bihacu bila petorica dobrih igraca koji bi BiH odveli na evropsko i svjetsko. E sad, sto Amerika uzme najbolje a nama ostane ono sto se je vec probralo, to je neka sasvim druga prica
- CPT
#169 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Zamaraju se oni itekako kad je to u njihovom interesu ili kad zagusti... Obami pola drzave virili u gace sta je i gdje je rodjen al eto nije vazno. Alexander Vindman, ratni heroj ovo ono... Prvo pitanje "a odakle si dosao?"stakasa wrote: ↑02/12/2019 13:41Ne zamaraju se jer su oni izracunali da se to ne isplati. Ekonomskom rastu ce se sve podredit, neko mora puniti proracune, tehnika preuzima sve vece oblasti zivota i bolje im se je prilagodit nego nestat. Meni recimo ne bi smetalo kada bi medu ovim izbjeglicama po Bihacu bila petorica dobrih igraca koji bi BiH odveli na evropsko i svjetsko. E sad, sto Amerika uzme najbolje a nama ostane ono sto se je vec probralo, to je neka sasvim druga prica512MB wrote: ↑02/12/2019 13:34Bio ti pristalica il ne bio, u Kanadi (Švedskoj, Austriji, ...) si Kanađanin ako posjeduješ kanadski pasoš. I tako je u svim zemljama zapadne civilizacije. Tamo ljudi ne poznaju ova balkanska prepucavanja ko je pripadnik koje etnije. U Njemačkoj si ili Nijemac ili nešto drugo, i niko sr ne zamara sa tim jel neko Bajuware, Alemane, Sachse, itd...cyprus wrote: ↑02/12/2019 13:19 Ja sam ipak pristalica ideje da u Kanadi (Americi, Njemačkoj, Švedskoj, nebitno) trebaš biti prvenstveno Kanađanin... Možeš ti biti i Bošnjak/Srbin/Hrvat/Jugoslaven i ne odricat se svog kulturnog naslijeđa, ali trebaš biti svjestan da ti je Kanada i otac i mati... Čim krene melodija od O Canada, our home and native land, ruka bez razmišljanja ide na srce...
- 512MB
#170 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Pa dobro, tebi je to smješno, sli za Šveđane je ona Šveđanka. Il misliš da se prvo radi DNK test?muha_sa wrote: ↑02/12/2019 13:39512MB wrote: ↑02/12/2019 13:34
Bio ti pristalica il ne bio, u Kanadi (Švedskoj, Austriji, ...) si Kanađanin ako posjeduješ kanadski pasoš. I tako je u svim zemljama zapadne civilizacije. Tamo ljudi ne poznaju ova balkanska prepucavanja ko je pripadnik koje etnije. U Njemačkoj si ili Nijemac ili nešto drugo, i niko sr ne zamara sa tim jel neko Bajuware, Alemane, Sachse, itd...![]()
Moje jaranice mama naucila dvije jal tri rijeci na švedskom--hej hej, inte broima pasoš ŠveCke--prava Švedjanka
![]()
- muha_sa
#171 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Prvo DNK512MB wrote: ↑02/12/2019 14:16muha_sa wrote: ↑02/12/2019 13:39512MB wrote: ↑02/12/2019 13:34
Bio ti pristalica il ne bio, u Kanadi (Švedskoj, Austriji, ...) si Kanađanin ako posjeduješ kanadski pasoš. I tako je u svim zemljama zapadne civilizacije. Tamo ljudi ne poznaju ova balkanska prepucavanja ko je pripadnik koje etnije. U Njemačkoj si ili Nijemac ili nešto drugo, i niko sr ne zamara sa tim jel neko Bajuware, Alemane, Sachse, itd...![]()
Moje jaranice mama naucila dvije jal tri rijeci na švedskom--hej hej, inte broima pasoš ŠveCke--prava Švedjanka
![]()
Pa dobro, tebi je to smješno, sli za Šveđane je ona Šveđanka. Il misliš da se prvo radi DNK test?
- 512MB
- stakasa
- SaraFina
#174 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
mariamaria wrote: ↑02/12/2019 12:37Meni je postalo fascinantno da nasi ljudi ne vide kolika je prednost ustvari biti Bosanac u svijetu! Mi smo porijeklom iz srca Evrope, izmedju istoka i zapada, imamo istocnjacki temperament, zapadnu kulturu, lijepi smo, kulturni i obrazovani, imamo ono nesto , onaj x factor koji ovdje ne postoji.Tomahawk11 wrote: ↑02/12/2019 11:27 Ne znam, jezici su bogatstvo. Možda naš jezik nije širom svijeta rasprostranjen, ali onaj ko ima veze sa Balkanom, valja mu na dosta prostora.
Za oba posta!
I @Pointu šaljem
- sinuhe
#175 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Hm da, skup lijepih zelja. Nismo u Bosni ali kao da jesmo.