Stvarno? Ili ironično?
Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
- piupiu
#126 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
- Ramzess Veliki
#128 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Icemo mi pecat na Drinu, Unu i Neretvu.mO k3 wrote: ↑30/11/2019 11:10 pratim , ali nemam jos neko misljenje na ovu temu .... rodjen sam vani odrastao sam jedan dio zivota u bih a veci dio vani ..... kako se osjecam ?? .....
Koju zemlju vise volim, Bosnu !!! Ne ovu zemlju gdje imam sve posao, zdravstveno sto ne znaci da je ne gotovim ili mrzim sasvim suprotno
Bosna kao zemlja je predivna , prosao sam podosta u mome zivotu , proputovao poslovno , odmori , ali nigdje kao u Bosni ...
misli lutaju tamo vamo ...
- piupiu
#129 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Super što si takav. Medjutim, ima ovoga puno, Tomo, ovdje se kontrola nad ženom kulturološki propisuje na razne načine. Možda se treba sjetiti i da nije Sarajevo Bosna, mada svega toga ima i ovdje. Ja sam imala neku kratku šemu, ima tome ihihih, gdje liku kažem da idem s drugaricama na kafu, a on onda insistira da on dodje po mene i da me vozi, da bi ustanovio gdje i s kim idem, i da bi sve imao pod direktnim nadzorom.Tomahawk11 wrote: ↑02/12/2019 09:05Ovo boldovanoAlles-Tamam wrote: ↑30/11/2019 15:17 da mi žena nije kurva koju treba ubit nogama u glavu ako sa drugaricama izadje,da ljudi nisu siromašni ako ponesu hranu od kuće da jedu i da trčanje nije samo za debile a biciklo za pedere.![]()
Čuj žena kurva ako izađe sa drugaricama na kafu![]()
Bogme i ponesem, a i naručim...kako mi ćejf. Nije mi to odraz bilo čega.
Trčati mi je mrsko, radije igram basket.
Biciklo može.
Malkice pretjeruješ, priznaj![]()
Na onoj temi o feminizmu smo pričali o nasilju nad ženama u Bosni. Jeste li znali da je u Federaciji BiH samo u septembru ubijeno 6 žena, ubili ih muškarci, mahom privatni razlozi? O takvim se statistikama uopšte ne piše, niti raspravlja. Kod nas seksualno nasilje u porodici 'ne postoji' jer se ne prijavljuje policiji. "Obično nasilje" se isto slabo prijavljuje. A pitajte socijalne i medicinske radnike o istom. Evo, sad se svuda promoviše nova knjiga Martine Mlinarević, "Bukača", pročitajte je, brzo se i lako čita. Da vidiš šta je biti žensko u zapadnoj Hercegovini kad te se rodjeni otac odrekne zbog šovinizma.
Na osnovu sebe i svog ponašanja ne možeš izvoditi zaključke o čitavoj kulturi. Ja bih voljela da je većina muškarac na tvoj kalup, nažalost, kod nas se nasilje nad ženama kulturološki ne sankcioniše.
- 512MB
#130 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Nisam znao da je Kemo rođeni Švabo 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#131 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Ni ne izvodim. Svjestan sam da ima i toga što si navela. Da li je pravilo. Ne bih rekao.piupiu wrote: ↑02/12/2019 09:57
Super što si takav. Medjutim, ima ovoga puno, Tomo, ovdje se kontrola nad ženom kulturološki propisuje na razne načine. Možda se treba sjetiti i da nije Sarajevo Bosna, mada svega toga ima i ovdje. Ja sam imala neku kratku šemu, ima tome ihihih, gdje liku kažem da idem s drugaricama na kafu, a on onda insistira da on dodje po mene i da me vozi, da bi ustanovio gdje i s kim idem, i da bi sve imao pod direktnim nadzorom.
Na onoj temi o feminizmu smo pričali o nasilju nad ženama u Bosni. Jeste li znali da je u Federaciji BiH samo u septembru ubijeno 6 žena, ubili ih muškarci, mahom privatni razlozi? O takvim se statistikama uopšte ne piše, niti raspravlja. Kod nas seksualno nasilje u porodici 'ne postoji' jer se ne prijavljuje policiji. "Obično nasilje" se isto slabo prijavljuje. A pitajte socijalne i medicinske radnike o istom. Evo, sad se svuda promoviše nova knjiga Martine Mlinarević, "Bukača", pročitajte je, brzo se i lako čita. Da vidiš šta je biti žensko u zapadnoj Hercegovini kad te se rodjeni otac odrekne zbog šovinizma.
Na osnovu sebe i svog ponašanja ne možeš izvoditi zaključke o čitavoj kulturi. Ja bih voljela da je većina muškarac na tvoj kalup, nažalost, kod nas se nasilje nad ženama kulturološki ne sankcioniše.
Bosna jeste neriješena po dosta pitanja, istina je da nema zaštite za nasilje nad ženama ili djecom.
Sjetimo se rahmetli Smaje koji je hodao sa gipsom na ruci kao posljedicama maltretiranja da bi tragično završio jer niko ništa nije poduzeo.
Naravno da Bosna ima tamnih vilajeta unutar sebe.
Ima ih i Njemačka, vjeruj. Austrija. Švicarska.
Pojavi se kao onaj što drži u podrumu djevojku godinama.
Ili onaj što je u Holandiji objavio oglas da bi nekog pojeo i onaj se javi pa ga pojede.
Jesu li to pravila ili izuzeci?
- Ramzess Veliki
#132 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Ma nije bolan tako ... kakvo marisanje zene, to nije in. Sad ovdje zene marisu, treniraju krava-mangu, nose pajsere i pistolje sa sobom. Neka, meni to ne smeta, samo se ne tetoviraju dovoljno.Alles-Tamam wrote: ↑02/12/2019 01:16Ja bih rekao da je degutantno da se na udate žene u BiH tako gleda, a ne da se priča o tome.SaraFina wrote: ↑02/12/2019 01:11
Čuj svako zna svoje. Ali pročitati ono o mlaćenju žene u BiH ako ode sa prijateljicom vani je degutantno.
Ili recimo stavka o okolišu. Pa znamo oboje da drakonske kazne u Švabiji ili Austriji održavaju tu 'kulturu'.
Ljudi imaju metode da te udaraju po dżepu. Pa ti izvoli ispljunuti žvakaću na trotoar u prisustvu policajca dobićeš što te sleduje.
I ti i ja znamo šta je "žena za poželjeti" na Balkanu.
Tacno, da su kazne velike, ali šta misliš gdje ćeš prije biti opomenuta od prolaznika za to ako bacis smeće na ulicu, negdje u Sarajevu ili negdje u Zürichu?
Ja bih to prije opravdao činjenicom da mi je avionom čitava evropa na 2 sata udaljenosti, i kad već imamo priliku da biramo, zašto da mi jedini odmor bude bosna
A da ... imamo i pedera, ali se ne prepoznaju po biciklima ... znam nekih zeznutih likova koji vozaju bicikla i ne bi voljeli cuti da ih neko sa njima poredi. A svijet je poceo trcati masovno, ostala im navika od granatiranja pa prenijeli i na djecu. I ne samo to, planinarenje je postala zaraza, ne znam nikog ko ne planinari kad moze. Ono sto nam fali je ekonomija, koja ce povuci i drugih boja, drugih naroda. To je najveca mana u Bosni, ta kasabska zatvorenost prema svijetu pa nema tailandskih maserki. Ali proci ce i to, lijepa je ovo zemlja.
- Ramzess Veliki
#133 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Nije to do njega nego do zena sa kojima je bio. Covjek se nakupio losih iskustava pa prestao da vjeruje drugima.piupiu wrote: ↑02/12/2019 09:57
Super što si takav. Medjutim, ima ovoga puno, Tomo, ovdje se kontrola nad ženom kulturološki propisuje na razne načine. Možda se treba sjetiti i da nije Sarajevo Bosna, mada svega toga ima i ovdje. Ja sam imala neku kratku šemu, ima tome ihihih, gdje liku kažem da idem s drugaricama na kafu, a on onda insistira da on dodje po mene i da me vozi, da bi ustanovio gdje i s kim idem, i da bi sve imao pod direktnim nadzorom.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#134 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Te zabačene sredine svakako izumiru i ono što je mlađih ljudi se sele.
- 512MB
#135 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
To je taj mentalitet samozavaravanja i relativiziranja... dešava se i u Švici dakle sve ok nema zime...Tomahawk11 wrote: ↑02/12/2019 10:03Ni ne izvodim. Svjestan sam da ima i toga što si navela. Da li je pravilo. Ne bih rekao.piupiu wrote: ↑02/12/2019 09:57
Bosna jeste neriješena po dosta pitanja, istina je da nema zaštite za nasilje nad ženama ili djecom.
Sjetimo se rahmetli Smaje koji je hodao sa gipsom na ruci kao posljedicama maltretiranja da bi tragično završio jer niko ništa nije poduzeo.
Naravno da Bosna ima tamnih vilajeta unutar sebe.
Ima ih i Njemačka, vjeruj. Austrija. Švicarska.
Pojavi se kao onaj što drži u podrumu djevojku godinama.
Ili onaj što je u Holandiji objavio oglas da bi nekog pojeo i onaj se javi pa ga pojede.
Jesu li to pravila ili izuzeci?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
- 512MB
#137 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Naravno da ne, ali probleme treba rješavati a ne zabijati glavu u pjesak.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
-
Alles-Tamam
#139 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
@Tomo
Drug malo si ti mene pogresno razumio,malo sam ja karikativno opisao stanje i sad smo tu gdje smo
Ne znam koliko imas godina,ali onako po nekoj mojoj procjeni 30+,tako da se mozes i sjetiti sarajeva od prije 10 godina ili i vise u rikverc.
Kada sam napisao da zenu treba ubit nogama ako izadje sa drugaricama,nisam mislio na bukvalno da joj se oduzme zivot,ili da bude prebijena,dovoljno joj je osuda okoline i pogledi.Muskarci smo i ne mozes mi reci da nisi nikada imao nekog u drustvu koji nije imao par komentara kada vidi nekoliko zena u kafani.
A ovo ostalo,mislim vidim i ja da se polako neke stvari mijenjaju (zatvaranje vilsa,staza za biciklistei te zajebancije)ali buraz to je Sarajevo i Zenica da sam vidio do sada,fakat nemam pojma kako je u ostalim mjestima.
Sto bi se reklo imali smo peh da se rodimo u Bosni ali srecu da je to Sarajevo.
Drug malo si ti mene pogresno razumio,malo sam ja karikativno opisao stanje i sad smo tu gdje smo
Ne znam koliko imas godina,ali onako po nekoj mojoj procjeni 30+,tako da se mozes i sjetiti sarajeva od prije 10 godina ili i vise u rikverc.
Kada sam napisao da zenu treba ubit nogama ako izadje sa drugaricama,nisam mislio na bukvalno da joj se oduzme zivot,ili da bude prebijena,dovoljno joj je osuda okoline i pogledi.Muskarci smo i ne mozes mi reci da nisi nikada imao nekog u drustvu koji nije imao par komentara kada vidi nekoliko zena u kafani.
A ovo ostalo,mislim vidim i ja da se polako neke stvari mijenjaju (zatvaranje vilsa,staza za biciklistei te zajebancije)ali buraz to je Sarajevo i Zenica da sam vidio do sada,fakat nemam pojma kako je u ostalim mjestima.
-
broj dva
#140 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Zbunilo me sto nema svekrve ali sam nadoso.
-
kakavdanakneiskustvu
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#142 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Alles-Tamam wrote: ↑02/12/2019 10:34 @Tomo
Drug malo si ti mene pogresno razumio,malo sam ja karikativno opisao stanje i sad smo tu gdje smo![]()
-
broj dva
#143 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
A sada mrvicu ozbiljnije. Odgajam dva sina u dijaspori. Jos su mali, 7 i 3. Majka im nije nasa tako da ne kuci ne pricamo nas. Ne ucim ih nasem jeziku, ne da je neki svjesni izbor nego mi se ne da. Ne mogu ja toliko brbljati da od mene samog jezik nauce a zaista mi nije stalo. Ima ih koji ne razumiju takvo razmisljanje i kritikuju me. Njima odgovaram da imaju svoje zivote i svoje familije i nek se njih drze.
Dok su mi roditelji zivi ici cu hercegovinu svakog ljeta i voditi djecu. Ne da ih upoznajem sa domovinom nego iz postovanja prema svojim roditeljima.
Patriotizam, domoljublje, identitet, pripadnost i slicno sam odjebo. Ne interesuju me te price i nista dobrog mojoj djeci donjeti ne mogu.
Ne mislim ih opterecivati tim nikako i nikada. Mislim da ce imati bezbrizan zivot i dobro se uklopiti u drzavi u kojoj sada zive i to je sve sto mene interesuje. A na sva pitanja o svom ili mom porjeklu ce dobiti odgovor, onoliko dobar koliko sam u stanju.
Dok su mi roditelji zivi ici cu hercegovinu svakog ljeta i voditi djecu. Ne da ih upoznajem sa domovinom nego iz postovanja prema svojim roditeljima.
Patriotizam, domoljublje, identitet, pripadnost i slicno sam odjebo. Ne interesuju me te price i nista dobrog mojoj djeci donjeti ne mogu.
Ne mislim ih opterecivati tim nikako i nikada. Mislim da ce imati bezbrizan zivot i dobro se uklopiti u drzavi u kojoj sada zive i to je sve sto mene interesuje. A na sva pitanja o svom ili mom porjeklu ce dobiti odgovor, onoliko dobar koliko sam u stanju.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#144 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Kako ti djeca pričaju sa roditeljima?broj dva wrote: ↑02/12/2019 10:56 A sada mrvicu ozbiljnije. Odgajam dva sina u dijaspori. Jos su mali, 7 i 3. Majka im nije nasa tako da ne kuci ne pricamo nas. Ne ucim ih nasem jeziku, ne da je neki svjesni izbor nego mi se ne da. Ne mogu ja toliko brbljati da od mene samog jezik nauce a zaista mi nije stalo. Ima ih koji ne razumiju takvo razmisljanje i kritikuju me. Njima odgovaram da imaju svoje zivote i svoje familije i nek se njih drze.
-
broj dva
#145 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Norsk ili ti ga norveski. Znaju starkeljiTomahawk11 wrote: ↑02/12/2019 10:59Kako ti djeca pričaju sa roditeljima?broj dva wrote: ↑02/12/2019 10:56 A sada mrvicu ozbiljnije. Odgajam dva sina u dijaspori. Jos su mali, 7 i 3. Majka im nije nasa tako da ne kuci ne pricamo nas. Ne ucim ih nasem jeziku, ne da je neki svjesni izbor nego mi se ne da. Ne mogu ja toliko brbljati da od mene samog jezik nauce a zaista mi nije stalo. Ima ih koji ne razumiju takvo razmisljanje i kritikuju me. Njima odgovaram da imaju svoje zivote i svoje familije i nek se njih drze.
- sinuhe
#146 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Generacijama vec naseg svijeta ima na raznim meridijanima. Malo ko se vraca a i iz BiH se iseljavaju svakodnevno. Ne vidim neku posebnu vezu djece koja se radjaju i odrastaju na Zapadu sa BiH. Sigurno da roditeljima veza sa BiH puno znaci ali ta djeca od malena imaju drugacija iskustva.
- Bloo
- Globalna šefica
#147 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Sram te bilo. Molim te implementiraj tongue twisters barem. Neće imati nikakav kredibilitet ako ne znaju abrem reći ŠKAFIŠKAFNJAK.broj dva wrote: ↑02/12/2019 10:56 A sada mrvicu ozbiljnije. Odgajam dva sina u dijaspori. Jos su mali, 7 i 3. Majka im nije nasa tako da ne kuci ne pricamo nas. Ne ucim ih nasem jeziku, ne da je neki svjesni izbor nego mi se ne da. Ne mogu ja toliko brbljati da od mene samog jezik nauce a zaista mi nije stalo. Ima ih koji ne razumiju takvo razmisljanje i kritikuju me. Njima odgovaram da imaju svoje zivote i svoje familije i nek se njih drze.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#148 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Ne znam, jezici su bogatstvo. Možda naš jezik nije širom svijeta rasprostranjen, ali onaj ko ima veze sa Balkanom, valja mu na dosta prostora.
Ako već imaš priliku, ako znaš jezik, ne vidim što djecu ne bi učio istom.
''Ne da mi se'' je nikakav izgovor, odnosno lijenost.
- sinuhe
#149 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Malo ima te dvojezicne djece i u porodicama gdje su oba supruznika iz BiH. Ne moze se na dvije stolice i spremati povratak u BiH. Jos nisam cuo da se neko sa djecom skolskog uzrasta vratio u BiH.
- stakasa
#150 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Prije svega ovo. Argument "da mogu komunicirati s dedom i nenom" je manje bitan. Ucenje jezika je nesto sto se treba raditi zbog djece, kakve nene. Kada se ude u dubinu vise od jednog jezika onda treci, cetrvti pa ako hoces i sedmi idu kudikamo lakse.Tomahawk11 wrote: ↑02/12/2019 11:27 Ne znam, jezici su bogatstvo. Možda naš jezik nije širom svijeta rasprostranjen, ali onaj ko ima veze sa Balkanom, valja mu na dosta prostora.
Mada, ta mogucnost izbora i vjecito uporedivanje mogu biti i prokletstvo