STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
piupiu

#801 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Kejn wrote: 30/11/2019 21:55
Ana-Te vakcine se daju u JU Domovi Zdravlja Kantona Sarajevo a ne na UCKS. Dakle ne poznaješ ni osnove zdravstvenog sistema kantona u kojem živiš (predpostavljam KS za vas NS botove) :roll:

Šta reći nego patetično
Ne spinuj. Kakve to ima veze s mojim postom? Moj prvi post je govorio o štrajku i nemogućnosti da se dobije uputnica za hospitaliziranje sedmicama; pa o nemogućnosti da se dobije recept za teškog dijabetičara; pa malo o tome kako pacijenta u kritičnom stanju ne žele primiti u bolnicu bez nalaza, a nalazi se ne mogu uraditi jer je štrajk; pa onda malo o smanjivanju preporučenih doza lijekova zbog ušteda, pa o djeci za koju se skupljaju novci da bi se slala na operacije vani, pa o hiljadu drugih stvari. Dakle, korumpirani, nefunkcionalni i neetični zdravstveni sistem. Sveukupno zdravstvo. Hipokratova zakletva vs sociopatski sistem. Ne Domovi zdravlja vs Sekalend. Zdravstvo sada vs zdravstvo nekada.
hAZNADAR

#802 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: 01/12/2019 00:58
Kejn wrote: 30/11/2019 21:55
Ana-Te vakcine se daju u JU Domovi Zdravlja Kantona Sarajevo a ne na UCKS. Dakle ne poznaješ ni osnove zdravstvenog sistema kantona u kojem živiš (predpostavljam KS za vas NS botove) :roll:

Šta reći nego patetično
Ne spinuj. Kakve to ima veze s mojim postom? Moj prvi post je govorio o štrajku i nemogućnosti da se dobije uputnica za hospitaliziranje sedmicama; pa o nemogućnosti da se dobije recept za teškog dijabetičara; pa malo o tome kako pacijenta u kritičnom stanju ne žele primiti u bolnicu bez nalaza, a nalazi se ne mogu uraditi jer je štrajk; pa onda malo o smanjivanju preporučenih doza lijekova zbog ušteda, pa o djeci za koju se skupljaju novci da bi se slala na operacije vani, pa o hiljadu drugih stvari. Dakle, korumpirani, nefunkcionalni i neetični zdravstveni sistem. Sveukupno zdravstvo. Hipokratova zakletva vs sociopatski sistem. Ne Domovi zdravlja vs Sekalend. Zdravstvo sada vs zdravstvo nekada.
Kakvo god da je zdravstvo - opca praksa dijaspore je da dolaze u BiH na preglede, nerjetko i maksuz zahvaljujuci jeftinim letovima. Pa i moja malenkost. Plati se uredno i dobije dijagnoza. Zdravstvo vani jeste naravno opremljenije i sa vise doktora, skupih masina,... ali vjerovala ili ne - u BiH su stoput bolji dijagnosticari. Znam cak i strance koji su posjetili BiH zajedno sa bosanskim prijateljima i presretni sto su uradili za manje pare sistemtski i postavili dijagnozu. Sa tom dijagnozom i snimcima na usb-u se vratili i u svom zdravstvu zapoceli lijecenje. Inace bi se nacekali u svojoj zemlji dok bi postavili dijagnozu. Cuo sam i za neke koji su u Tuzli lijecili srcane probleme. To je iz mog ugla sto ja znam - i opet podvlacim uopce ne pricam kako je danas zdravstvo bolje nego nekad. Samo podsjecam da nije bas u toliko belaju kako ti opisujes. Jeste siromasnije kao u Banjaluci sto moras u klinicki centar sam dnonijeti, tj kupiti opce stvari poput gaze, sprice,... potrosnog materijala kojeg svaka bolnica treba da ima.

Skupljanje novca za lijecenje vani je ista stvar kao kada smo pricali o bezbjednosnoj situaciji. Samo podsjecam da su se neke stvari desavale i ranije - ali tada nije bilo intereneta i ljudi nisu bili upoznati sa time. Kako god je bilo privilegovanih guzonja i guzonjinih sinova u proslom sistemu koji nisu isli u zatvor, sprege policije i kriminala,... tako je i danas - sam osa razlikom sto prije nisi to mogao citati u novinama ili na TV a danas zahvaljujuci internetu i portalima, mobilima,... svi znaju sve i prate. Sto se tice rijetkih bolesti i lijecenja vani - imao si to i ranije gdje je drzava do jedne mjere pomagala u tome ali ne sve. Znam licno slucaj gdje su roditelji sami placali lijecenje djeteta u Francuskoj - nazalost bez spasa. Da je onda bio internet - vjerovatno bi se potakla akcija prikupljanja. Danas je lako objaviti na internetu tuznu vijest o necijoj bolesti i zapoceti akciju prikupljanja - prije to nije bilo moguce ili vrlo komplikovano sto onih par TV kanala mozda nije ni htjelo. O da, VMA u Beogradu je bio najjaci regionalni centar za teze bolesti i sa najboljim strucnjacima - i to jeste bila pogodnost proslog sistema.

Ponavljam - ne kontriram ti da je danas bolje, samo podsjecam da je nekih stvari bilo i onda. Od lijecenja vani do placanja pregleda sto je vec pocelo krajem 80-tih. Zdravstvo zavisi od budzeta kojim drzava raspolaze i sumnjam da BiH budzet moze podmiriti sve sektore pa da su svi zadovoljni time. Al ti po obicaju pretjerujes vala,... da neki stranac koji nikada nije bio u BiH cita ovo sto pises uz pomoc translatora - pomislio bi da je nesto nalik Afganistan u pitanju i opce umiranje zbog nedstatka usluga i ljekova.
Connaisseur Karlin

#803 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote: 01/12/2019 09:07
Samo podsjecam da nije bas u toliko belaju kako ti opisujes.
ne mogu vjerovati sto si napisao :shock:

pises o dolasku dijaspore na lijecenje, a to uopce nije tema ni dilema

tvrdids da je staovnicima BiH nije tako lose, nakon gore opisanih kriticnih primjera nemanja adkevatne zdrastvene pomoci :shock:
Haman2

#804 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Haman2 »

Image

Da je valjala ne bi se raspala. Da smo zivjeli u bratstvu i jedinstvu ne bi prosuli potoke krvi i pocinili genocid u Srebrenici. Ako imamo postovanje prema zrtvama poslednjeg rata ona YU ne bi trebali ni pominjati. Bilo pa prislo i nikad se vise ne ponovilo, jer ce ponovo teci potici krvi i bit ce pocinjen jos veci genocid od onog u Srebrenici.
sinuhe

#805 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by sinuhe »

Slovenci lijecili i Tita i Perhanovu sestru. Pravi su Jugosloveni.
Titovo liječenje u Ljubljani platila je tadašnja Socijalistička Republika Slovenija, i to u iznosu od dva miliona i sto hiljada dinara. Liječio ga je konzilij u kojem je bilo sedam ljekara, od čega trojica iz Slovenije, kao i po jedan ljekar iz SAD-a i Rusije, piše Večernji.hr.
Nikad nisam cuo da su se u Sloveniji potukli Srbin i Bosnjak.
Edin H.

#806 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Edin H. »

Haman2 wrote: 01/12/2019 14:54
Da je valjala ne bi se raspala. Da smo zivjeli u bratstvu i jedinstvu ne bi prosuli potoke krvi i pocinili genocid u Srebrenici. Ako imamo postovanje prema zrtvama poslednjeg rata ona YU ne bi trebali ni pominjati. Bilo pa prislo i nikad se vise ne ponovilo, jer ce ponovo teci potici krvi i bit ce pocinjen jos veci genocid od onog u Srebrenici.
Kakve ima veze Jugoslavija i sistem koji se intezivno i onoliko koliko je znao i umio borio protiv svih nacionalizama veze sa genocidom i ratom kada su njegovim raspadom dosli na svoje povampireni aveti proslosti?

Sta mislis zasto su stariji ljudi plakali kada je umro Tito? Zato sto su bili svjesni onoga sto ce se desiti.
hAZNADAR

#807 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Edin H. wrote: 01/12/2019 15:22

Kakve ima veze Jugoslavija i sistem koji se intezivno i onoliko koliko je znao i umio borio protiv svih nacionalizama veze sa genocidom i ratom kada su njegovim raspadom dosli na svoje povampireni aveti proslosti?

Sta mislis zasto su stariji ljudi plakali kada je umro Tito? Zato sto su bili svjesni onoga sto ce se desiti.
:lol: :lol: Pa ocito je u borbi protiv nacionalizama taj sistem napravio mali propust dopustivsi srpsku mitomaniju u historiji, srcedrapajuci akcent na kosovskom mitu i poturicama, domacim i stranim muslmanskim imenima, domacoj i stranoj muslimanskoj tradiciji, Gavriu Principu, Njegosevoj istrazi poturica u skolskoj lektiri, velicanjem srpskih akademika 19-og vjeka koji su izrazito pisali u stilu nacionalromantizma,.... najveci idiotizam jugonostalgicara je sto ne samo da su slijepi na ocite crte srskog nacionalizma u YU - vec su to i prihvatili.

A ljudi su plakali jer je kroz kult licnosti Tita uz koje se odrastalo - otisao i dio njih. Plakao sam i ja, jer toliko sam se napjevao pjesama o njemu, nagledao i nacitao o njemu, odrastao i sazrijevao sa njim.... da mi je bilo maltene kao da je umro amidza. Sto je veca prolaganda o nekome i klut licnosti - veca je i zalost kad umre. Pogledaj u kojem transu i ocaju su ljudi zalili Sj korejske predsjednike.

Mogu da pogodim - glatko ces odbaciti ovo sto rekoh bez trunke analize i po automatizmu ovu kritiku YU proglasiti bosnjackim nacionalizmom? Mozda i koji smajlic za raju.
hAZNADAR

#808 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

sinuhe wrote: 01/12/2019 15:14
:lol: :lol:
Pa vala nisam ni ja u Banjaluci brojao krvna zrnca u tucama. Jos manje u Sloveniji.
Doduse,... kad se sjetim imena svih mangupa koji su mi bili stali na put diljem YU - ispade da sam poceo medjunacionalne sukobe i unutrasnje nacionalne sukobe prije rata.

E svakavih sam bisera cuo al jos ne konstataciju da se u Sloveniji nisu potukli Srbin i Bosnjak. Ni na gradilistu. :lol:
belfy

#809 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by belfy »

hAZNADAR wrote: 01/12/2019 16:23
Pa vala nisam ni ja u Banjaluci brojao krvna zrnca u tucama. Jos manje u Sloveniji.
Doduse,... kad se sjetim imena svih mangupa koji su mi bili stali na put diljem YU - ispade da sam poceo medjunacionalne sukobe i unutrasnje nacionalne sukobe prije rata.

E svakavih sam bisera cuo al jos ne konstataciju da se u Sloveniji nisu potukli Srbin i Bosnjak. Ni na gradilistu. :lol:
tako velis. rece da si vani vec skoro 30 godina. recimo da ti je sada 45... ispada da si ti diljem Juge marisao te mangupe sa svojih 15 koji su ti stali na put. ili, ako si stariji, si ih mozda marisao sa svojih 20 kada si odlucio da proputujes Jugu i ocitas im lekciju?
spreca

#810 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

Haman2 wrote: 01/12/2019 14:54

Uvijek sam na Brozovoj strani ali imam i primjedbi....malo je tamanio ustase,cetnike i balije...kurac bi ona kraavela sa Pantovcaka se ovako ponasala....jedino bi mu mogla jogurt sisati na njegovu cjevcuru :mrgreen: .....Danas politika i vecina religijskih sluzbenika(svih sorti) su fasisticki nastrojeni prema drugima.
spreca

#811 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

Haman2 wrote: 01/12/2019 14:54 Image

Hajd da malo okrenemo na drugu stranu...drzavu cine ljudi, sto znaci da smo valjali nebi je rasturili na neke knjazestva i begovate...kakvi smo nisam siguran da i Bosnu necemo na isti nacin rasturiti.....nerusi kuca porodicu nego porodica kucu
spreca

#812 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

hAZNADAR wrote: 01/12/2019 16:02

:lol: :lol: Pa ocito je u borbi protiv nacionalizama taj sistem napravio mali propust dopustivsi srpsku mitomaniju u historiji, srcedrapajuci akcent na kosovskom mitu i poturicama, domacim i stranim muslmanskim imenima, domacoj i stranoj muslimanskoj tradiciji, Gavriu Principu, Njegosevoj istrazi poturica u skolskoj lektiri, velicanjem srpskih akademika 19-og vjeka koji su izrazito pisali u stilu nacionalromantizma,.... najveci idiotizam jugonostalgicara je sto ne samo da su slijepi na ocite crte srskog nacionalizma u YU - vec su to i prihvatili.

A ljudi su plakali jer je kroz kult licnosti Tita uz koje se odrastalo - otisao i dio njih. Plakao sam i ja, jer toliko sam se napjevao pjesama o njemu, nagledao i nacitao o njemu, odrastao i sazrijevao sa njim.... da mi je bilo maltene kao da je umro amidza. Sto je veca prolaganda o nekome i klut licnosti - veca je i zalost kad umre. Pogledaj u kojem transu i ocaju su ljudi zalili Sj korejske predsjednike.

Mogu da pogodim - glatko ces odbaciti ovo sto rekoh bez trunke analize i po automatizmu ovu kritiku YU proglasiti bosnjackim nacionalizmom? Mozda i koji smajlic za raju.
Porediti S koreju i Yugu ,moze samo neko ko nema blage veze o cemu prica ili neko ko namjerno podjebava .Pa nemoze se lagati zivim sudionicima te drzave kako im je bilo...ok tebi nije bilo dobro ,to je tvoje pravo da tako razmisljas ali nemoj druge ubjedjivati kako im je bilo lose a eto sad im je Dzenet kud god se okrenu,koci malo jarane
Lincoln-Burrows

#813 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Lincoln-Burrows »

Vidim ovdje se na ovoj temi uglavnom javljaju matuzalemi a i normalno je to oni su tada živjeli, bili mladi.
Meni moja mati pričala kako je bilo manjak telefona a ne smatrfona i kabelske Tv sa sve Arena, Nacional geografic, sport klub i svašta još,
pa cigare na komade :D , a danas cigare po zlato skupe i tako sve skupa danas je skuplji život jer se i želi više.
Baš bih volio da se vrati taj period prije da vidim kako je biti bez svih ovih novotarija, ja sam uvjeren da je
život bio jednostavniji i ljepši.
spreca

#814 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

Lincoln-Burrows wrote: 01/12/2019 18:14 Vidim ovdje se na ovoj temi uglavnom javljaju matuzalemi a i normalno je to oni su tada živjeli, bili mladi.
Meni moja mati pričala kako je bilo manjak telefona a ne smatrfona i kabelske Tv sa sve Arena, Nacional geografic, sport klub i svašta još,
pa cigare na komade :D , a danas cigare po zlato skupe i tako sve skupa danas je skuplji život jer se i želi više.
Baš bih volio da se vrati taj period prije da vidim kako je biti bez svih ovih novotarija, ja sam uvjeren da je
život bio jednostavniji i ljepši.
Sta fali tvojoj majci (pa i mojoj) sto je odrasla i ostarila bez smartfona i sa TV od dva kanala,uspjela je tebe da odhrani i da ti sta se je moglo dati u to vrijeme.....mislis da smo pojavom telefona postali bolji i pametniji?...cisto sumnjam....a i nije kriv onaj vakat sto nije bilo smartfona i kablovske....neke druge generacije ce reci kako je ovo vrijeme zostalo i krivice neko drugo uredjenje itd
madner

#815 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

Poenta je da to bio period progresa i to takvog da ga je svako mogao viditi. Ako se vozas makadamom 1945 pa naprave prve magistrale vidis razliku. Ako nije bilo skola osim u vecim centrima, vidis razliku. Ako nije bilo univerziteta pa ima, vidis razliku. 60 i 70ih je stopa rasta bila ogromna, 1980 je tacka gdje smo najblize zapadnoj evropi po standardu.
hAZNADAR

#816 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

belfy wrote: 01/12/2019 17:16
hAZNADAR wrote: 01/12/2019 16:23

tako velis. rece da si vani vec skoro 30 godina. recimo da ti je sada 45... ispada da si ti diljem Juge marisao te mangupe sa svojih 15 koji su ti stali na put. ili, ako si stariji, si ih mozda marisao sa svojih 20 kada si odlucio da proputujes Jugu i ocitas im lekciju?
Nisam rekao da sam uvijek pobijedio, imam 10-ak godina vise od tvoje procjene, nisam nikada prvi zapoceo. I oni koji su mene nalemali me poslije nisu vise zahebavali. A sto tebe bas to interesuje,..ko da gledam da si se nakacio na to samo da mene podbodes. Odgovorio sam liku koji u tucama broji krvna zrnca i na tome je poenta.
hAZNADAR

#817 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

spreca wrote: 01/12/2019 18:13
hAZNADAR wrote: 01/12/2019 16:02

Porediti S koreju i Yugu ,moze samo neko ko nema blage veze o cemu prica ili neko ko namjerno podjebava .Pa nemoze se lagati zivim sudionicima te drzave kako im je bilo...ok tebi nije bilo dobro ,to je tvoje pravo da tako razmisljas ali nemoj druge ubjedjivati kako im je bilo lose a eto sad im je Dzenet kud god se okrenu,koci malo jarane
Opet nisi skontao. Nije poredjenje drzava vec poredjenje kulta licnosti. Ljudi su plakali za Titom, Staljinom, korejskim predsjednicima,.... jer je propaganda stvorila toliki kult licnosti da kao da je maltene otac umro. U tome je poenta,... kuzis pooooeeeenta . :mrgreen: Kakav Dzenet,... ko uopce spominje da je danas raj i bolje? Hebote jeli IQ problem kod vas sto letite u tolike krajnosti i drugima to spocitavate. Svasta.
hAZNADAR

#818 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

madner wrote: 01/12/2019 18:21 Poenta je da to bio period progresa i to takvog da ga je svako mogao viditi. Ako se vozas makadamom 1945 pa naprave prve magistrale vidis razliku. Ako nije bilo skola osim u vecim centrima, vidis razliku. Ako nije bilo univerziteta pa ima, vidis razliku. 60 i 70ih je stopa rasta bila ogromna, 1980 je tacka gdje smo najblize zapadnoj evropi po standardu.
Eto u drugim sistemima nije bio progresa i izgradnje poslije WWII, pa cemo opci razvoj tog vremrena pripisati YU sistemu.

Odmah poslije 1980-te se pokazalo koja je cijena te tacke standarda.
madner

#819 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

hAZNADAR wrote: 01/12/2019 18:31
madner wrote: 01/12/2019 18:21 Poenta je da to bio period progresa i to takvog da ga je svako mogao viditi. Ako se vozas makadamom 1945 pa naprave prve magistrale vidis razliku. Ako nije bilo skola osim u vecim centrima, vidis razliku. Ako nije bilo univerziteta pa ima, vidis razliku. 60 i 70ih je stopa rasta bila ogromna, 1980 je tacka gdje smo najblize zapadnoj evropi po standardu.
Eto u drugim sistemima nije bio progresa i izgradnje poslije WWII, pa cemo opci razvoj tog vremrena pripisati YU sistemu.

Odmah poslije 1980-te se pokazalo koja je cijena te tacke standarda.
Nije takvog, zato se smanjila razlika naspram zapada. Odnosno pretekli su istok po prvi put.

Valjas gluposti, cak i poslje 80ih je ostao napredak naspram konkurencije.
nosara

#820 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by nosara »

Bosnjaci su bili uskraceni za progres. Naustrb njih napredovali su Muslimani. Tito, Tito, ko ti jede zito...
The BEN10

#821 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by The BEN10 »

https://www.facebook.com/ejub.kucuk/pos ... 5763839832

Ejub Kucuk
November 24 at 11:32 AM ·
Prica o drzavi.
Bivse drzave najvise se sjecam iz prica starijih od mene:
- Da je jednopartijski sistem bio represivan i da nismo imali slobode,
- Da su sve koji su drugacije mislili slali na Goli Otok i u slicne logore,
- Da su zabranjivali vjeroispovijest i da nisi mogao napredovati ako nisi bio clan partije,
- Da su krali i zaduzivali nas,
- Da su druge Republike, a posebno Srbija razvijane na stetu BiH, a onda i drugih Republika,
- Da svi nasi problemi poticu iz tog sistema.

Danas, kad su informacije dostupne, a ja mnogo zreliji da analiziram sjecanja, znam:
- Da je u onom sistemu, ne u ovom, BiH obnovila svoju drzavnost nakon 460 godina vladavine drugih. BiH je dobila i dva izlaza na more, Neum i Sutorina, ali smo kasnije izgubili jedan, a sad i drugi.
- Da je moj dedo rahmetli odlezao kao politicki zatvorenik 10 godina po najgorim logorima samo zato sto je bio protiv skidanja zarova.
- Da je moj babo, dok je dedo vise bio u samnici nego u celiji, zavrsio osnovnu, a nakon toga Masinsku Tehnicku Skolu (mislim da ih je 8 maturiralo) bez ikakvih pritisaka i restrikcija od strane sistema. Kasnije je zavrsio i fakultet potreban da radi svoj posao.
- Da je babo odmah nakon srednje skole, iako je bio sin politickog zatvorenika i nije bio clan partije, dobio posao u Energoinvestu na ispitivanju varova, a nedugo nakon toga na primjeni nuklearnih tehnologija u mirnodopske svrhe.
- Da je babo samo 10 godina nakon dedinog izlaska iz zatvora postao jedan od sefova izgradnje Skoplja nakon zemljotresa (finansirao i nadzirao Generalstab Jugoslavije), a nedugo nakon toga je dobio drugu po visini platu u bivsoj Jugoslaviji
- Da su babo i dedo 1973, kad sam se ja rodio, vec 15 godina zivjeli u vlastitok kuci i da su otplatili kredit za tu kucu. Ponavljam dedo je lezao kao politicki zatvorenik - Mladi Musliman, ali je bez problema dobio kredit kad je odlezao svoje (izasao iz zatvora s fesom na glavi, a upravniku rekao; „Kaznili jeste, popravili niste“ pokazujuci na natpis KPZ Zenica.
- Da babo nije mogao postati direktor jer nije bio clan partije, ali je bez problema vodio najveca gradilista, vodio stotine ljudi, zaradjivao plate za 5000 ljudi, zaposljavao i u svoj tim birao koga je i kako zelio.
- Da je iste te 1973 godine babo imao 2 automobila, Ficu + Mercedesa „reponju“ (samo jos jedan je bio u Izvrsnom Vijecu) iako je redovno govorio protiv komunistickog sistema
- Da je 1977 godine babo dobio stan od firme (dedo se jos uvijek javljao policiji, a babo je bio protiv partije).
- Da se dedo rahmetli (nekadasnji politicki zatvorenik koji je uvijek govorio protiv Komunisticke Partije) 3 godine lijecio od teskog karcinoma u drzavnim bolnicama i da mu to niko nije uskracivao.
- Da smo stariji brat i ja krenuli u mekteb 1978, redovno s nanom rahmetli isli u dzamiju i da babo zbog toga nije nazadovao, nas niko nije pozivao u skolu na razgovor.
- Da je babo tuzio CK KP BiH (Centralni Komitet Komunisticke Partije BiH) 1982 (godina kad su Mladi Muslimani ponovo otisli u zatvor), a nedugo iza toga, iako su mu svi rekli da ce platiti glavom, dobio najveci projekat u zivotu (u drzavnoj firmi).
- Da je babo, dok je vodio postupak protiv CK KP BiH, uspio napraviti kucu na Korculi.
- Da je babo u vrijeme Ante Markovica osnovao privatnu firmu i dobio velike poslove (jos uvijek je to bio jednopartijski sistem, a babo zagovarac demokratije.
- Da je BiH imala blizu 4,4 miliona stanovnika
- Da je BiH 1990. godine ostvarila trgovinski suficit od cca 500 miliona USD, a u 1991. godini suficit od 452,5 miliona USD.
- Da je ovo bila drzava svih naroda koji su zivjeli na svakom pedlju drzave bez ikakvog straha

Danas kad pogledam, iako nije bilo demokratije te iako je komunizam oznacen kao vrsta sistema koji krsi sva prava ljudi, ja mogu primjetiti da su svi imali jednako pravo na skolu, posao, zdravstvo, stan, kredit (postojale su samo drzavne banke), napredovanje do pozicije direktora i jos mnogo toga...

A onda je dosla demokratija. Nakon sto nam rekli da nece biti rata. Nakon sto je nestala skoro cijela moja generacija jer je iz skolskih klupa uskocila u rovove. Nakon sto su nam rekli da ce biti bolje. Nakon sto su se ratni profiteri obogatili, a par porodica pocelo vladati cijelim demokratskim drustvom. Nakon sto je nestalo sve sto je gradjeno u onom, “katastrofalnom”, sistemu. Nakon sto su borci iz rovova otisli na biroe, a povlasteni se iz izbjeglistva uselili u parlamente, institute, vrhove drzavnih firmi, bolnica...

Iako je Juga bila unistena 1945, a moj dedo rahmetli najbolje godine proveo u kazamatima UDBE I OZNE, moj babo je 15tak godina nakon II svjetskog rata certificirao varove za Engleski Loyd u brodogladilistu na Korculi. Iste te godine, samo 2 godine od izlaska dede iz Zenice, kupili su zemlju i napravili kucu u centru Sarajeva (dio na kredit od drzavne banke, a dio prodajom naslijedjene zemlje). 10 godina nakon izlaska iz zatvora i samo 22 godine nakon okoncanja II svjetskog rata, dedo je dobio zlatni sat za 10 godina rada (odmah po izlasku iz zatvora se zaposleio) kao otpravnik/sef u drzavnoj firmi, a babo je imao drugu po visini platu u cijeloj Jugoslaviji. Samo 25 godina nakon II svjetskog rata i 13 godina od izlaska mog dede (politickog zatvorenika) iz zatvora moj dedo rahmetli i moj babo su postigli sve za sta danas treba 5 zivota,.

25 godina nakon rata u BiH:
- Drzavu vode oni koji nemaju dana staza u rovu (pogledati vojne registre), nemaju strucnost, nista u zivotu nisu postigli bez stranke/stranaka, a koliko mi se cini veliki broj ima lazne diplome.
- Za lazne diplome niko ne ide u zatvor (kupovina laznih diploma i poticanje na cinjenje krivicnog djela je krivicno djelo).
- U BiH zivi manje od 3 miliona ljudi, a praznimo se onoliko brzo koliko ambasade zemalja EU stizu da izdaju radne i boravisne dozvole.
- Deficit u razmjeni sa inostranstvom je oko 3,5mlrd USD (prije rata se suficit, pozitivna razmjena sa inostranstvom, kretao izmedju 400 i 500 miliona USD).
- Ekonomija je nerazvijena i opterecena, index proizvodnje u padu.
- Vise od 60% mladih nema posao.
- Zene skoro da su protjerane iz vrhova stranaka i vodecih pozicija u drzavi.
- Ako nisi clan stranke ne mozes dobiti ni posao cistaca/cistacice u drzavnoj firmi. Nebitno je da li si ikad “a” rekao protiv vladajuce stranke ili drzave ili si se drzao po strani.
- Djeca se vezu za radijatore i krevete.
- Doktori odbijaju da lijece djecu.
- Zdravstveni radnici strajkuju 80 dana, bolesni penzioneri ne mogu dobiti ni uputnice koja bi im omogucile da obave pregled ili da izvade nalaze za par mjeseci.
- Bagra krade iz bolnica, domova za nezbrinutu djecu, izvodjaci radova daju pismene izjave dokazujuci ogroman kriminal, ali niko ne ide u zatvor.
- Glasovi na izborima se kradu i pred kamerama, ali ni video snimci kradja se ne uzimaju o obzir kad se trazi ponavljanje glasanja ili brojanja.
- Svi koji ne bi smjeli biti stranacki opredjeljeni, niti bi smjeli biti zaposljavani i unapredjivani zbog stranacke pripadnosti cak se time i hvale (policija, tuzioci, sudije, tajne sluzbe, doktori, medicinsko osoblje, direktori skola, ucitelji, nastavnici, profesori, pedagozi, arhitekte, gradjevinci, opstinari, inspektori, komunalci, vatrogasci, cinovnici u sportskim savezima, pa cak i cistaci ulica…)
- Policajce ubijaju i nikad se ne pronadje ubica.
- Banke, prodavnice, apoteke… pljackaju u sred bijela dana.
- Svakodnevno neko nekoga ubije u kafani, na ulici, u stanu…
- Migranti setaju ulicama, policije nema na ulicama ali s radarom iza svakog coska vrebaju.
- Na pozicije se biraju ratni zlocinci, nesposobni i nestrucni likovi, drzavu u svijetu predstavljaju osobe koje ne govore ni engleski ni jezik zemlje domacina.
- Obrazovni program je toliko zastario da ni u onom sistemu ne bi valjao.
- Politicari ne idu na posao godinu dana, ali svaki mjesec inkasiraju 5-10 prosjecnih plata realne privrede.
- Uposlenik u drzavnoj administraciju je mnogo vise placen od bilo koga u proizvodnji.
- Zaduzuju nas 5, 6, 10 milijardi za gradnju puteva i objekata koje cemo morati odrzavati novim kreditima (svi znaju da ce ti projekti generisati gubitak kad budu gotovi). Jedini razlog za to je da bi popravili statistiku godisnjeg rasta BDP i broja zaposlenih te da bi se enormno obogatili prije nego zemlja bankrotira.
- Penzioni sistem je Ponzijeva shema, prevara koje cemo postati ubrzo svjesni, ali ova gamad ce biti na drugom svijetu ili ce biti toliko stari da se nece isplatiti da ih zatvaramo.
- Sarajevo je jedan od najzagadjenijih gradova na svijetu.
- Drzavu prodajemo privatnicima, privatnici izrabljuju obicne radnike.
- Strucne uposlenike, ni majstore bilo koje struke ne mozes pronaci svijecom.
- Iz visokokvalifikovane radne snage koja je gradila svijet, postali smo nekvalifikovana radna snaga zbog loseg obrazovnog sistema, odlaska i zanemarivanja najboljih kadrova kako bi se podrzali poktroni te hiper produkcije (cesto laznih) diploma.
- Na drzavnom vrhu se decenijama mota 30tak istih likova koji nam nikad nece dati da progledamo.
- Drzavu posjeduje manje od 100 porodica.
- Unistava se priroda, vodna podrucja, poljoprivreda i stocarstvo skoro da ne postoje.
- Kultura je unistena.
- I tako u nedogled…

76 godina od ZAVNOBIH i 25 godina od Daytona (kraja rata) sam dovoljno star, iskusan i pametan da mogu tvrditi:
- Da nijedan delegat ZAVNOBIH ne bi glasao za ovakvu BiH,
- Da nijedan borac ne bi 1992 otisao u rov da brani drzavu kakva je BiH postala,
- Da niko ne bi mijenjao onaj sistem za ovaj,
- Da svi proklinjemo sve ove sto unistavaju ono sto su neki drugi izgradili, napravili, odbranili i za ovo ginuli.

Najbolji svjetski strucnjaci su me ucili da uvijek moram analizirati gdje sam bio i gdje sam sad da bih smislio kako da unaprijedim postojece stanje. Pa eto, daleko smo od svega dobrog sto smo imali, svjetlosnu godinu smo udaljeni od onog gdje smo trebali i zeljeli biti.

I zato, prelijepa zemljo nobelovaca, naucnika, umjetnika, knjizevnika, vojskovodja, junaka, predivnih ljudi i uzasna drzavo uzasnih politicara, ja ti i ove godine necu cestitati, ali cu ti opet za rodjendan pozeliti da ozdravis, da zadrzis svoje najbolje ljude u sebi, da svoje najgore izdanke posaljes na smetljiste, da postanes najbolja verzija sebe.

Ja znam da nije kasno i da ti to mozes Bosno i Hercegovino, a znam da i mi zasluzujemo daleko bolje od ovog sto imamo.
General War

#822 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

hAZNADAR wrote: 01/12/2019 18:29

Opet nisi skontao. Nije poredjenje drzava vec poredjenje kulta licnosti. Ljudi su plakali za Titom, Staljinom, korejskim predsjednicima,.... jer je propaganda stvorila toliki kult licnosti da kao da je maltene otac umro. U tome je poenta,... kuzis pooooeeeenta . :mrgreen: Kakav Dzenet,... ko uopce spominje da je danas raj i bolje? Hebote jeli IQ problem kod vas sto letite u tolike krajnosti i drugima to spocitavate. Svasta.
Mmmmm daaaa :-)
Billy The Pljuc

#823 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Billy The Pljuc »

Alal vera Kučuk...al' od ozdravljenja nema ništa.
Haman2

#824 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Haman2 »

Svako vrijeme ima svoje dobre i lose strane. Mi govorimo opcenito. Zivjelo se tesko, radilo se malo, puno se insistiralo-pricalo o pravima, ravnopravnosti, bratsvu i jedinstvu. Socijalisticko pravo mnogi su osjetili na svoj nacin na sudjenjima po naredbi politike. Iako se puno pricalo o ravnopravnosti, nismo bili ravnopravni. Pogledajte samo knjizevnost i nacionalno odredjenje. Cije knjizevnike smo ucili, ciju istoriju smo ucili. Sta znamo o istoriji i knjizevnosti Makedonaca, Albanaca i Bosnjaka. Pricalo se o obratstvu i jedininstu a istovremeno se taj problem podgrijavao nacional-sovinizmom kroz knjizevnosti,istoriju, skrivanjem necijih zlocina itd. Sta smo ucili o stradanju Bosnjaka: Podrina, Kulen Vakufa, Koraja i da ne nabrajam dalje. Dakle, pravili smo previse selekcije u koristi jednog naroda.
Priznajem, bilo je vise reda, znali su se zivotni principi uspjeha i neuspjeha. Sve u svemu YU vise nema. Nekima to tesko pada i oni uporno pokusavaju da obnavljaju sjecanja na to vrijeme. Najtragicnija stvar Yu je njen raspad u krvi i zlocini svake vrste sve do genocida koje pocinise generacije ucene ravnopravnosti naroda i bratstvu i jedinstvu. Sa ce biti u sledecem ratu. Kakve ce biti ove generacije koje se uce mrznji vec od obdanista.
hAZNADAR

#825 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

General War wrote: 01/12/2019 18:54
hAZNADAR wrote: 01/12/2019 18:29

Mmmmm daaaa :-)
https://www.youtube.com/watch?v=a37rb54v8qk
:lol: Kad spomenem IQ javi se war sa primjerom. Pa bolan jesi li makar trunku razmislio prije nego sto si razdragano stavio video alijine dzenaze u prici o kultovima licnosti i kolektivnim plakanjem za Titom? Koji lik hebote,... i jos ono samouvjereno pise Mmmmm daaaa :razz: :lol: :lol: :lol:

Hajd iskreno, sta ti video dokazuje?
Locked