STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
Haman2

#301 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Haman2 »

Image

"Prohujalo sa vihorom". Ostala je u sjecanju mnogih ljudi. Svako ima neki razlog na njeno sjecanje. Neki se sjecaju YU po Golom Otoku, neki po sudjenjima za sve i svasta, u montiranim sudskim procesima radi utjerivanja straha u svijest ljudi itd. Neki se sjecaju YU po ugodnom radu, " radio ne radio svira ti radili" ili " ne mozes me platiti koliko mogu slabo raditi".Nki se sjecaju YU po sudovima udruzenog rada koji gotovo svakoga ponovo vracaju na posao. Neki se sjecaju YU po radnim akcijama, gradnja pruga, autopueva i lokalnih akcija na uredjenju blize i sire okoline. Neki se sjecaju YU po sreci iskazanoj nakon kupovine Fice ili cekanja na volkswagen po nekoliko mjeseci od uplate itd. Dakle, svako ima razloga da se podsjeti na YU.
hAZNADAR

#302 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Sa zadnje tekme reprezentacije protiv Linhestajna

Image

Zastava BiH i YU jedna pored druge. :?

Klix-u to "zanimljiva situacija" :mrgreen: Haman nisu ni platili za reklamni baner. :D

https://www.klix.ba/sport/nogomet/zasta ... /191118149
Haman2

#303 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Haman2 »

Sta ce placati kad u BiH ima puno onih koji ne vole BiH : urednici na TV, sportski radnici, uredjivaci foruma, novinari a o politicarima da i ne pricam.
nosara

#304 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by nosara »

Tamnica naroda, dusegupka, zlo i naopako.
Haman2

#305 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Haman2 »

Naravno, nije sve bilo " zlo i naopako". Imao se posao kakav takv, mogucnost obrazovanja za one koji zele da uce. Nije bilo kupovine diploma i drugih titula kao sto je danas itd.
tandmand

#306 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by tandmand »

Valj`o je pasoš, muzika, sport, TV program, stripovi, industrija, obrazovni i pravosudni sistem.

Nisu valjali narodi i narodnosti, bratstvo i jedinstvo, jogurt revolucije, mitinzi, stanovi za badava ...

Nije bilo mobitela i interneta. :skoljka:
PeppermintSA

#307 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by PeppermintSA »

Zanemarimo izvedbu. Jugoslovenska ideja bila je izrazito plemenita i civilizacijski napredna. Nazalost, na ovima prostorima živi stoka. Kamo sreće da smo normalni pa da je po obrascu njemačkog ujedinjenja došlo do jugoslovenskog ujedinjena po kojem bi se poštovale sve etničke, obicajne i vjerske razlike, ali i gajilo jedinstvo. Nazalost, danas je to gotova stvar i svi smo tu gdje smo. Nisam jugonostalgičar, niti žalim za komunizmom, ali mislim da je to bila velika prilika kojoj nismo dorasli. Bilo bi lijepo živjeti u uistinu pluralnoj, demokratskoj, tržišnoj, liberalnoj, decentralizovanoj jugoslovenskoj državi u kojoj nema etničkih trvljenja, majorizacija, picki materina, uz dobar životni standard.
Haman2

#308 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Haman2 »

Dobar komentar :thumbup: I meni je zao sto se jedna perspektivna drzava raspala. Danas bi bili neko i nesto u svemu pocev od ekonomije do sporta, ali nas nacional-sovinizam a ne nacionalizm bio je osnova njenog razaranja.Naravno, to je podrazumijevalo neke promjene. Sama cinjenica da smo bili neopredijeljeni da se nismo mogli etnicki opredijeliti jasno govori o postojanju nacional-sovinizma. Dok su svi ucili svoj jezik u Srbiji srpski u Hrvatskoj hrvatski i da ne nabrajam dalje, mi smo ucili srpskohrvatski.
Glavni krivci za njen raspd su sovenacki, hrvataski i srpski nacionalsovinizam. Crnogorci su podrzavali Srbe a Makedonci i Bosnjaci pokusavali su naci neki kompromis u cemu ih niko nije ozbiljno shvatao. Bez obzira na sve mnogi Bosnjake osudjuju sa raspad YU. To se da primijeti i po temama koje otvaraju i forsiraju Srbi i Hrvati. Ivo Andic ne znam koji puta ponavljanje iste teme, Mustafa Busuledzic takodje, Islamska dekleracija i da ne nabrajm dalje.
hAZNADAR

#309 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

PeppermintSA wrote: 24/11/2019 16:18 Zanemarimo izvedbu. Jugoslovenska ideja bila je izrazito plemenita i civilizacijski napredna. Nazalost, na ovima prostorima živi stoka. Kamo sreće da smo normalni pa da je po obrascu njemačkog ujedinjenja došlo do jugoslovenskog ujedinjena po kojem bi se poštovale sve etničke, obicajne i vjerske razlike, ali i gajilo jedinstvo. Nazalost, danas je to gotova stvar i svi smo tu gdje smo. Nisam jugonostalgičar, niti žalim za komunizmom, ali mislim da je to bila velika prilika kojoj nismo dorasli. Bilo bi lijepo živjeti u uistinu pluralnoj, demokratskoj, tržišnoj, liberalnoj, decentralizovanoj jugoslovenskoj državi u kojoj nema etničkih trvljenja, majorizacija, picki materina, uz dobar životni standard.
Izvorna jugoslovenska ideja nije nikada ni zazivjela. To je bila plemenita i napredna ideja ali u praksi to nije bilo. Od samog pocetka je ta drzava bila kompromis sa Srbima. I u monarhiji i u socijalizmu. Da se bilo kada uvela demokratija i izbori - trajala bi do prvih izbora.
Ocigledno je da je upitan pojam plemenitosti i civiliacijskog napredka. Nekima je to da si manje musliman/Bosnjak a vise Srbin.
hAZNADAR

#310 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

tandmand wrote: 24/11/2019 15:27 Valj`o je pasoš, muzika, sport, TV program, stripovi, industrija, obrazovni i pravosudni sistem.

Nisu valjali narodi i narodnosti, bratstvo i jedinstvo, jogurt revolucije, mitinzi, stanovi za badava ...

Nije bilo mobitela i interneta. :skoljka:
Pasos je valjo, muzika isto, sport upitno posto BiH nije neka sportska sila ali su bolje rezultate postigle Srbija i Hrvatska izvan YU, stripovi su bili kopija talijanskih, TV program sa onih par kanala nekada valjao posto smo sami bili skromini i zadovoljni jednim filmom hefticno, industrija zatvoreno trziste gdje nisi mogao lako kupit Marshala vec morao Cajevca- , u prijevodu industrijala fercerala dok si bii prisiljen kupovati samo domace, obrazovni sistem OK osim historije i marksizma, pravosudni sistem bolji svakako nego danas.

Nisu valjali nedovrseni Srbi.
Last edited by hAZNADAR on 24/11/2019 21:40, edited 1 time in total.
mishic

#311 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by mishic »

O svim bivšim mislim isto
hAZNADAR

#312 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Bivšim ?
Point.

#313 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Point. »

O ex Jugi sve najbolje. :thumbup:
high_volume

#314 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by high_volume »

Kakve su ovo glupe teme i pitanja, nakon 1001 identičnih rasprava :-)
muha_sa

#315 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

sadie_forever

#316 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by sadie_forever »

O njoj misle starci koji pate za svojom mladosti pa misle da patr za yu

Za mene nije nista,,,premlada Sam za nju
muha_sa

#317 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

sadie_forever wrote: 25/11/2019 14:58 O njoj misle starci koji pate za svojom mladosti pa misle da patr za yu

Ja bi pogino za nju
sadie_forever

#318 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by sadie_forever »

muha_sa wrote: 25/11/2019 15:00
sadie_forever wrote: 25/11/2019 14:58 O njoj misle starci koji pate za svojom mladosti pa misle da patr za yu

Ja bi pogino za nju
Ej mladosti brzo prolazis ej starosti brzo dolazis
zrakomlat

#319 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by zrakomlat »

Ja bi pogino za nju
Dvornik je to dobro opjevao.
Samo za nju
samo za nju
za nju sebe bi dao
samo ona da je tu
:serbo:
muha_sa

#320 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

sadie_forever wrote: 25/11/2019 15:03

Ja bi pogino za nju
Ej mladosti brzo prolazis ej starosti brzo dolazis
Za nju živio za nju bi bio u stanju poginut
muha_sa

#321 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

zrakomlat wrote: 25/11/2019 15:04

Ja bi pogino za nju
Dvornik je to dobro opjevao.
Samo za nju
samo za nju
za nju sebe bi dao
samo ona da je tu
:serbo:
:lol: :thumbup:
spreca

#322 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

Haman2 wrote: 24/11/2019 13:39 Image

"Prohujalo sa vihorom". Ostala je u sjecanju mnogih ljudi. Svako ima neki razlog na njeno sjecanje. Neki se sjecaju YU po Golom Otoku, neki po sudjenjima za sve i svasta, u montiranim sudskim procesima radi utjerivanja straha u svijest ljudi itd. Neki se sjecaju YU po ugodnom radu, " radio ne radio svira ti radili" ili " ne mozes me platiti koliko mogu slabo raditi".Nki se sjecaju YU po sudovima udruzenog rada koji gotovo svakoga ponovo vracaju na posao. Neki se sjecaju YU po radnim akcijama, gradnja pruga, autopueva i lokalnih akcija na uredjenju blize i sire okoline. Neki se sjecaju YU po sreci iskazanoj nakon kupovine Fice ili cekanja na volkswagen po nekoliko mjeseci od uplate itd. Dakle, svako ima razloga da se podsjeti na YU.
Nemogu oni mene malo platiti kolko ja mogu malo raditiovo je izgovorio jedan radnik u Rakovici (nedaleko od Beograda)tvornici isto imenih trakotra Rakovica na pitanje i konstataciju da ce zbog strajka dobiti manju platu ,i to su pokazali u vecernjem Dnevniku :lol:...vise imam dobrih nego losih sjecanja
muha_sa

#323 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

spreca wrote: 25/11/2019 15:15

Nemogu oni mene malo platiti kolko ja mogu malo raditiovo je izgovorio jedan radnik u Rakovici (nedaleko od Beograda)tvornici isto imenih trakotra Rakovica na pitanje i konstataciju da ce zbog strajka dobiti manju platu ,i to su pokazali u vecernjem Dnevniku :lol:...vise imam dobrih nego losih sjecanja
Voliš li je ti sprecolini :? :D
spreca

#324 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

muha_sa wrote: 25/11/2019 15:16

za nju bi sve dao i do sada sam vec mnogo daao :mrgreen:
spreca

#325 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

spreca wrote: 25/11/2019 15:19
muha_sa wrote: 25/11/2019 15:16

za nju bi sve dao i do sada sam vec mnogo daao :mrgreen:
Ma sve bi dao za nju a vec sam mnogo do sada za nju :mrgreen:
Locked