p206 wrote: ↑24/11/2019 17:55ima dosta tačnog u ovom što pišeš
ali da sam ja umjesto zapadnjaka, želio bih da zaokružim ovaj Balkan što prije da bude i formalno moj i da resurse mogu usmjeriti na istok, prije svega Ukrajinu, koja ima 40 miliona ljudi jeftina radna snaga a još kršćani koji bi dali guzice da se dokopaju Njemačke, da su Turci kršćani primili bi ih u EU 70 i neke, ne bi ih zavlačili ko do sada... onda ko zna koliko plodne površine i rijeka da se nahrani čitava Evropa...plus drugi rudni resursi...san i Napoleona i Hitlera
a slažem se da je Americi Kina puno ozbiljniji rival sad, ali znaju i oni da im je važna i Evropa , jer ne bi džaba imenovali ne jednog nego 2 specijalna predstavnika za Balkan
Balkan je zaokruzen, samo nama niko nije javio.

Balkan je zaokruzen kada su Rumunija, Bugarska, Albanija i Crna Gore usle u NATO. BiH, Srbija i Makedonija su ZAKLJUCANE ZEMLJE, bez izlaza na more i luka preko kojih bi mogli uspostaviti vezu sa Rusijom i Kinom. Sto se tice Amerike i Evrope, BiH i Srbija, kao slijepo crijevo, mogu ostati zauvijek izvan NATO saveza. Amerika i Evropa ima apsolutnu kontrolu nad Balkanom.
Rumunija i Bugarska su uzasno vazne drzave za Balkan, te su SAMO zato primljene u EU, iako apsolutno nisu zasluzili. Primljeni su samo zato da ne bi trazili alternativu u Rusima i Kinezima. Oni imaju izbor radi izlaza na Crno more. Mogu se lako povezati sa Rusima i Kinezima. Mi ne mozemo, mi smo okruzeni i zakljucani NATO i EU clanicama.
...
Prijem Turske nema veze sa njihovom vjerom. Posto se malo vise bavim Turskom nego obican svijet (

), mogu ti reci da je BiH naspram turskog istoka Svicarska. To je dio Turske koja granici sa Irakom i Sirijom gdje caruje terorizam. Ako bi Turska usla u EU, sutra bi 20 miliona drzavljana Turske u stampedu krenulo ka Njemackoj i bacilo je na koljena. Gotovo svaki turski drzavljanin ima rodbinu u Njemackoj i to bi dramaticno olaksalo egzodus. Nas problem je sto Tursku gledamo kroz prizmu zapadne obale, Stambola, Antalije i Izmira - Tursku cini siromasna unutrasnjost i bijedan istok. Turska ima i ogromne sigurnosne rizike radi granice sa apsolutno nestabilnim BI. Evropa ni u ludilu ne zeli granicu sa BI, a Turska je sada tampon zona izmedju Evrope i BI. Evropa placa milijarde Turcima da zadrze milione izbjeglica i migranata koji zele u EU. Evropa ne zeli da na granici dobije rat i teororizam.
Dakle, dva kljucna razloga zasto Turska ne moze u EU su:
1. Siromasan istok, ogromna nezaposlenost i besperpektivnost (veliko siromastvo i nezaposlenost)
2. Ogromni sigurnosni rizici radi granice sa Sirijom, Irakom i Iranom (rat i terorizam, egzodus izbjeglica i migranata)
Na ova dva kljucna detalja imas vladavinu prava, medijske slobode, prava manjina, demokratski kapacitet i kamaru drugih detalja po kojima se Turska ne uklapa u EU. Najmanji problem je vjera. Ako bi sutra u Turskoj minimalna plata bila 800e, ako bi Sirija, Irak i Iran kao susjedi bili stabilne drzave, Turska bi sigurno usla u EU.
...
Evropa ne zeli krscansku Ukrajinu. Mogli su je davno primiti i zaustaviti ruski destruktivni utjecaj. Nisu je primili zato sto Svabo ne zeli pucati u vlastita koljena. Kako ce primiti drzavu sa 40 miliona stanovnika u kojoj je ljudi rade za 200 eura. Taman da svaki Ukrajinac ima istetoviranog Isusa preko cijelih ledja to nece uciniti. Pa nisu budale, 20 miliona Ukrajinaca bi krenulo put Njemacke. Radije ce Njemacka gledati kako Rusi senluce po Ukrajini nego se samounistiti prijemom iste u EU. Nema to drug veze sa vjerom.
...
Balkan je danas zaokruzen, ali ko kaze da ce biti sutra? Na istoku se budi div - Kina. Div sa 1 300 000 000 stanovnika. Div koji je gladan uspjeha, narod koji voli raditi, koji je pametan i organizovan. Ja mislim da nije pitanje hoce li, pitanje je kada ce Kina reci: ok momci, sada smo mi glavni i sada mi postavljamo pravila igre. Kinezi su vec kupili luke u Solunu i Dzenovi, uz ostro protivljenje Njemacke i Francuske. Ako sutra u Bugarsku dodje Kina sa milijardama donacija, Bugari ce reci zbogom EU i NATO. Nista nije vjecno osim interesa.