Ma svejedno Bakir Sebiju,Nejra Sestru,Jerko Mladena...sto se tice Nepotizma svi su isti,idemo trazim neke druge razlike akonih ima
Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
-
putokaz1
#3926 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
- drug_profi
#3927 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ma nema, nemoj traziti. Svi su isti, najbolje je cica glisu nacrtati. Pa ja.putokaz1 wrote: ↑17/11/2019 15:33Ma svejedno Bakir Sebiju,Nejra Sestru,Jerko Mladena...sto se tice Nepotizma svi su isti,idemo trazim neke druge razlike akonih ima
-
putokaz1
#3928 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Glasao sam za Nekog ko je rekao da ce biti bolji ED iz Lukavca i ispade gori,a kako je NS krenula i......Jesu ,nazalost ISTI..... Glasat cu vjerovatno za SDP ne zato sto su bolji vec Samo da nebude SDA ni SDA sateliti...a znam da ce bit isto
- drug_profi
#3929 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa naravno da nece biti puno bolje. Al ce biti malo bolje.
I sa NS i sa SDP, i sa drugim strankama koje zele bilo sta uraditi za građane, a ne samo za sebe.
I sa NS i sa SDP, i sa drugim strankama koje zele bilo sta uraditi za građane, a ne samo za sebe.
-
putokaz1
#3930 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ma isto ce bit .. samo cu bit sretniji ako ne byde SDA i dalje ce plata bit ista,nesigurnost ista,i dalje ce se ic vani samo ce bit e nek smo im zabiberili bar nakratkodrug_profi wrote: ↑17/11/2019 16:35 Pa naravno da nece biti puno bolje. Al ce biti malo bolje.
- drug_profi
#3931 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa sta ti drugo preostaje? Svima nama? Samo da docekas da vidis da se tvoji najveci dusmani krckaju na vatri. Tebi i meni bolje vise ne moze biti ovdje. Ni Tito da se vrati, a kamoli neki poluposteni politicari bez dana staza.putokaz1 wrote: ↑17/11/2019 16:40Ma isto ce bit .. samo cu bit sretniji ako ne byde SDA i dalje ce plata bit ista,nesigurnost ista,i dalje ce se ic vani samo ce bit e nek smo im zabiberili bar nakratkodrug_profi wrote: ↑17/11/2019 16:35 Pa naravno da nece biti puno bolje. Al ce biti malo bolje.
-
Seawolf
- Bosanski_kralj
#3933 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Dok god imamo situaciju da je primamljivije raditi kod državnog nego kod privatnog poslodavca, dešavat će se ovakve stvari, ma ko da bude na vlasti.
-
putokaz1
#3934 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa nije valjda motiv za glasanje za nekoga, da ti bude veća plata?
[/quote]
AKO mi dodjemo povecat cemo pkate,povecat penzije,gradit fabrike,zaposliti 100 000.......
[/quote]
AKO mi dodjemo povecat cemo pkate,povecat penzije,gradit fabrike,zaposliti 100 000.......
- Dr. Kuca
#3935 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Borba protiv nepotizma, tendera, rodbine.. samo djelima!
- Prpa.ba
#3936 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pohvale na konacno sastavljenom registru ratnih steta i azbestnih fasada i krovova.
https://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov. ... inalni.pdf
Zar se moralo 23 godine cekati na djela.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#3937 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Jesi li bio na panelu u Hillsu?Prpa.ba wrote: ↑17/11/2019 21:13 Pohvale na konacno sastavljenom registru ratnih steta i azbestnih fasada i krovova.![]()
Cudilo bi me da ti ili kolega franjo kluz niste nasli vremena da odete
- biske
#3938 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Znači, prije pao klix forum nego vlada. 
- Thorgerson
#3939 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
To se naziva i nepotizmom.drug_profi wrote: ↑17/11/2019 15:29 Ovo se naziva diskriminacijom, dok se ne dokaze da je neko bio od nje bolji.
Paralo tebi usi ili ne.
Ja tebi opet kazem. Nije stvar u tome jel cura kvalifikovana ili nije. Iako se radi o nekakvom obicnom poslu, gdje vjerovatno postoji jos barem 100 takvih ljudi, al nebitno.
Radi se o moralu i etickim principima. Ako znam da je moja sestra na nekoj poziciji, pa jbmu majku necu da idem u nekakva javna preduzeca. Necu, iz principa eto kojima se oni "vode". I posto sam ultra kvalifikovana, naci cu vec posao u privatnom sektoru.
Btw. ko god je iole sposoban u privatnom sektoru, moze uzeti puno vecu platu od ove koju ce ona primati.
I sad ti meni reci sta je ova njena sestra drugacija od Sebije. I sta je nejra drugacija od Bakira. Samo se radi o nijansama, pozicijima jednih i drugih. Sistem je isti.
Btw. ja sam glasao za NS. Tako da to bude jasno, da ne mislis da sam neki bot.
I ovo ne opravdavam!
- drug_profi
#3940 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Vidi, a ja nisam glasao za NS, a ispada kao da ih branim.
Ja govorim o nasem trzistu rada. Privatni sektor je qarina obicna jer poslodavci su u najvecem broju slucajeva robovlasnici koji ne jebu ZOR ni pod razno. Pijacari obicni koji te prijavljuju na minimalac, a razliku ti mozda isplate u kešu, a mozda i neće, zavisi kakve volje budu.
Znam jer sam svjedok sta moja supruga kao vrlo kvalifikovana i sposobna osoba sa nazalost SSS i 30 godina staza na vrlo zahtjevnim pa i menadzerskim poslovima mora trpiti od raznih "bizmismena".
Da ti kazem da je kod jednog zatekla na lageru robe u vrijednosti 14K eura, proizvedene za posebnog kupca koji je nije ni platio ni preuzeo, i da je gazda obecao nagradu ako uspije da je nekom proda. I prodala je nakon mjesec dana. Spasila mu pare. Znas sta je nagrada? 50 maraka na platu i minus 30% od dogovorene plate jer kao jos je na probnom radu...
Ili drugi slucaj, prvi dan dosla u firmu, kao da joj pokazu sta i kako treba raditi. Vođenje projekata.
Ona drugi dan sve vec stavila pod kontrolu i nasla u tabelama mali milion fula u decimalama (pare su u pitanju) i formulama. Ništa ni s čim se ne slaže. Taj posao radio lik koji je imao 1200 plate i cijeli iznos prijavljen. On napustio, ona preuzela i za 30 dana sve dovela cakum-pakum... i ponuda za ugovor joj bila 850 maraka sa toplim obrokom...
ma odje8ite vise!
Samo "nepotizam" ovdje funkcionise ako neces vise da te je8u mediokriteti koji su bas nepotizmom dosli do pozicije sa koje mogu da to rade.
I opet kazem, ja bih strasno volio da se ljudi zaposljavaju po kriteriju sposobnosti i kvalifikacija (ne po papirima sta imas, sta si kupio, vec sta znas raditi), ali to se nece desiti za naseg zivota i ti crkni magarce dok trava naraste. Zato radi opstanka, moras raditi stvari koje su potrebne.
Ja govorim o nasem trzistu rada. Privatni sektor je qarina obicna jer poslodavci su u najvecem broju slucajeva robovlasnici koji ne jebu ZOR ni pod razno. Pijacari obicni koji te prijavljuju na minimalac, a razliku ti mozda isplate u kešu, a mozda i neće, zavisi kakve volje budu.
Znam jer sam svjedok sta moja supruga kao vrlo kvalifikovana i sposobna osoba sa nazalost SSS i 30 godina staza na vrlo zahtjevnim pa i menadzerskim poslovima mora trpiti od raznih "bizmismena".
Da ti kazem da je kod jednog zatekla na lageru robe u vrijednosti 14K eura, proizvedene za posebnog kupca koji je nije ni platio ni preuzeo, i da je gazda obecao nagradu ako uspije da je nekom proda. I prodala je nakon mjesec dana. Spasila mu pare. Znas sta je nagrada? 50 maraka na platu i minus 30% od dogovorene plate jer kao jos je na probnom radu...
Ili drugi slucaj, prvi dan dosla u firmu, kao da joj pokazu sta i kako treba raditi. Vođenje projekata.
Ona drugi dan sve vec stavila pod kontrolu i nasla u tabelama mali milion fula u decimalama (pare su u pitanju) i formulama. Ništa ni s čim se ne slaže. Taj posao radio lik koji je imao 1200 plate i cijeli iznos prijavljen. On napustio, ona preuzela i za 30 dana sve dovela cakum-pakum... i ponuda za ugovor joj bila 850 maraka sa toplim obrokom...
Samo "nepotizam" ovdje funkcionise ako neces vise da te je8u mediokriteti koji su bas nepotizmom dosli do pozicije sa koje mogu da to rade.
I opet kazem, ja bih strasno volio da se ljudi zaposljavaju po kriteriju sposobnosti i kvalifikacija (ne po papirima sta imas, sta si kupio, vec sta znas raditi), ali to se nece desiti za naseg zivota i ti crkni magarce dok trava naraste. Zato radi opstanka, moras raditi stvari koje su potrebne.
-
high_volume
#3941 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ne treba pretjerivati u klasifikacijama morala i etičkih vrijednosti spram pragmatizma. Besmisleno je diskvalificirati nekog samo zbog njegovog srodstva sa drugim ko je na višoj društvenoj poziciji. Taj neko može biti višestruko klalificiraniji od drugih, može biti neogranićčeno vrijedniji i stručniji za obavljanje određenih poslova, ali i ne mora. Ne smijemo biti društvo koje će diskvalificirati nekog samo zbog njegovog srodstva, to je već diskriminacija, i to je protupravno. Ako neko dokaže nepotizam, politički uticaj radi ostvarivanja vlastitog ili nečijeg ličnog interesa, to je kažnjivo, podržavam, u protivnom sve je perfidna kampanja organizirana u političke svrhe i interese protivnika.Thorgerson wrote: ↑18/11/2019 09:14To se naziva i nepotizmom.drug_profi wrote: ↑17/11/2019 15:29 Ovo se naziva diskriminacijom, dok se ne dokaze da je neko bio od nje bolji.
Paralo tebi usi ili ne.
Ja tebi opet kazem. Nije stvar u tome jel cura kvalifikovana ili nije. Iako se radi o nekakvom obicnom poslu, gdje vjerovatno postoji jos barem 100 takvih ljudi, al nebitno.
Radi se o moralu i etickim principima. Ako znam da je moja sestra na nekoj poziciji, pa jbmu majku necu da idem u nekakva javna preduzeca. Necu, iz principa eto kojima se oni "vode". I posto sam ultra kvalifikovana, naci cu vec posao u privatnom sektoru.
Btw. ko god je iole sposoban u privatnom sektoru, moze uzeti puno vecu platu od ove koju ce ona primati.
I sad ti meni reci sta je ova njena sestra drugacija od Sebije. I sta je nejra drugacija od Bakira. Samo se radi o nijansama, pozicijima jednih i drugih. Sistem je isti.
Btw. ja sam glasao za NS. Tako da to bude jasno, da ne mislis da sam neki bot.
I ovo ne opravdavam!
A porediti Nejrinu sestru sa Sebijom i prema njihovim pozicijama donositi sud, je neumjesno.
- Thorgerson
#3942 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Vi opet ne shvatate.high_volume wrote: ↑18/11/2019 09:45 Ne treba pretjerivati u klasifikacijama morala i etičkih vrijednosti spram pragmatizma. Besmisleno je diskvalificirati nekog samo zbog njegovog srodstva sa drugim ko je na višoj društvenoj poziciji. Taj neko može biti višestruko klalificiraniji od drugih, može biti neogranićčeno vrijedniji i stručniji za obavljanje određenih poslova, ali i ne mora. Ne smijemo biti društvo koje će diskvalificirati nekog samo zbog njegovog srodstva, to je već diskriminacija, i to je protupravno. Ako neko dokaže nepotizam, politički uticaj radi ostvarivanja vlastitog ili nečijeg ličnog interesa, to je kažnjivo, podržavam, u protivnom sve je perfidna kampanja organizirana u političke svrhe i interese protivnika.
A porediti Nejrinu sestru sa Sebijom i prema njihovim pozicijama donositi sud, je neumjesno.
Nije se trebalo uopste doci u poziciju da se sada vodi uopste polemika oko toga jel je treba diskvalificirati ili ne. Razumijes li sad?
Ja da imam nekoga na visokoj poziciji, ja bih radio upravo suprotno i bjezao bih od javnih firmi. Ta mala ako je vec toliko kvalifikovana, sto joj je ovo trebalo? Postoji toliko privatnih firmi.
- drug_profi
#3943 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Opet on o privatnim firmama....
Ja radim u jednoj normalnoj, na srecu, ali znam koliko je tesko uci u takvu. Ja sam dosao po preporuci jer im je trebao neko mojih vjestina i znanja, ali nikad ne bih dopsio tu preko oglasa jer privatna firma nije obavezna pisati oglase.
Oni privatni poslodavci koji traze random likove sa biroa preko oglasa su obicno tzv. zeljeznicke stanice koje imaju stalnu fluktuaciju kadra, tj. gdje niko nije zadovoljan, ali neko mora ostati jer nema izbora, a neko ne mora pa trazi dalje.
E nakon takvih iskustava, naravno da cu pomoci rođenoj sestri ako sam u prilici. (A MI PRIJE SVEGA NISMO DOKAZALI DA JE TO BIO SLUCAJ).
Ja radim u jednoj normalnoj, na srecu, ali znam koliko je tesko uci u takvu. Ja sam dosao po preporuci jer im je trebao neko mojih vjestina i znanja, ali nikad ne bih dopsio tu preko oglasa jer privatna firma nije obavezna pisati oglase.
Oni privatni poslodavci koji traze random likove sa biroa preko oglasa su obicno tzv. zeljeznicke stanice koje imaju stalnu fluktuaciju kadra, tj. gdje niko nije zadovoljan, ali neko mora ostati jer nema izbora, a neko ne mora pa trazi dalje.
E nakon takvih iskustava, naravno da cu pomoci rođenoj sestri ako sam u prilici. (A MI PRIJE SVEGA NISMO DOKAZALI DA JE TO BIO SLUCAJ).
-
high_volume
#3944 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Izvinjavam se na banalnosti, sad mi pade na pamet jedan primjer: Tin Sven Sušić je prosječan fudbaler. Po tebi, nikad ne bi zaigrao za reprezentaciju sve dok je na njenom čelu Safet Sušić, pa i da nije, a TS Sušić znao je pokazati odlične igre i zabijao je golove. Da li je za reprezentaciju bilo korisnije da je igrao, ili da je Pape bio "moralan" i izostavljao ga iz igre?Thorgerson wrote: ↑18/11/2019 09:48Vi opet ne shvatate.high_volume wrote: ↑18/11/2019 09:45 Ne treba pretjerivati u klasifikacijama morala i etičkih vrijednosti spram pragmatizma. Besmisleno je diskvalificirati nekog samo zbog njegovog srodstva sa drugim ko je na višoj društvenoj poziciji. Taj neko može biti višestruko klalificiraniji od drugih, može biti neogranićčeno vrijedniji i stručniji za obavljanje određenih poslova, ali i ne mora. Ne smijemo biti društvo koje će diskvalificirati nekog samo zbog njegovog srodstva, to je već diskriminacija, i to je protupravno. Ako neko dokaže nepotizam, politički uticaj radi ostvarivanja vlastitog ili nečijeg ličnog interesa, to je kažnjivo, podržavam, u protivnom sve je perfidna kampanja organizirana u političke svrhe i interese protivnika.
Nije se trebalo uopste doci u poziciju da se sada vodi uopste polemika oko toga jel je treba diskvalificirati ili ne. Razumijes li sad?
Ja da imam nekoga na visokoj poziciji, ja bih radio upravo suprotno i bjezao bih od javnih firmi. Ta mala ako je vec toliko kvalifikovana, sto joj je ovo trebalo? Postoji toliko privatnih firmi.
- Thorgerson
#3945 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Naravno da Tin Sven Susic nikada nije trebao zaigrati za repku. Ne zato jer je Safetov rođak, nego zato jer lik nema pojma. Da mu nije rođak, nikad poziva ne bi dobio. To je jasno.high_volume wrote: ↑18/11/2019 09:55 Izvinjavam se na banalnosti, sad mi pade na pamet jedan primjer: Tin Sven Sušić je prosječan fudbaler. Po tebi, nikad ne bi zaigrao za reprezentaciju sve dok je na njenom čelu Safet Sušić, pa i da nije, a TS Sušić znao je pokazati odlične igre i zabijao je golove. Da li je za reprezentaciju bilo korisnije da je igrao, ili da je Pape bio "moralan" i izostavljao ga iz igre?
Jeste davao golove, ali isto tako možemo sad hipotetički reći i koliko bi neko drugi kvalitetniji doprinio više repki - a nije mogao jer je Tin bio tu.
A u mojim tvrdnjama ide i ova činjenica. (i to u najbobljim i najzrelijim fudbalerskim godinama!!!)
19/20 Oct 19, 2019 Without Club
-
high_volume
#3946 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Odjavljujem se iz diskusije s tobom. Pozdrav.
- Thorgerson
#3947 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa sta onda serete koji qrac po SDA? I to sto su oni zaposlili sve od do.drug_profi wrote: ↑18/11/2019 09:53 Opet on o privatnim firmama....
Procitaj opet sta si napisao.
Privatno je privatno i radi sta hoces. Javno je javno.
NS fino sad treba da doooooobro obrazlozi zasto je doticna bolja od ostalih, pa da vidimo. A ne da se ušute ko zadnji mulci.
Last edited by Thorgerson on 18/11/2019 10:28, edited 1 time in total.
- Thorgerson
#3948 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ne treba pretjerivati u klasifikacijama morala i etičkih vrijednosti spram pragmatizma. Besmisleno je diskvalificirati Sebiju samo zato jer je supruga Bakira Izetbegovića.high_volume wrote: ↑18/11/2019 09:45 Ne treba pretjerivati u klasifikacijama morala i etičkih vrijednosti spram pragmatizma. Besmisleno je diskvalificirati nekog samo zbog njegovog srodstva sa drugim ko je na višoj društvenoj poziciji. Taj neko može biti višestruko klalificiraniji od drugih, može biti neogranićčeno vrijedniji i stručniji za obavljanje određenih poslova, ali i ne mora. Ne smijemo biti društvo koje će diskvalificirati nekog samo zbog njegovog srodstva, to je već diskriminacija, i to je protupravno. Ako neko dokaže nepotizam, politički uticaj radi ostvarivanja vlastitog ili nečijeg ličnog interesa, to je kažnjivo, podržavam, u protivnom sve je perfidna kampanja organizirana u političke svrhe i interese protivnika.
Ne smijemo biti društvo koje će diskvalificirati nekog samo zbog njegovog srodstva, to je već diskriminacija, i to je protupravno. Ako neko dokaže nepotizam, politički uticaj radi ostvarivanja vlastitog ili nečijeg ličnog interesa, to je kažnjivo, podržavam, u protivnom sve je perfidna kampanja organizirana u političke svrhe i interese protivnika.
Pozdrav i tebi.
- JThomas
#3949 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
pa i jeste besmisleno diskvalificirati je samo zato. i jeste u njenom slučaju politički uticaj i nepotizam dokazan koliko može biti u ovim uslovima - jer u startu nije mogla biti ni asistent a kamoli šta više...
-
JedanMova
#3950 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Tacno tako...Bosanski_kralj wrote: ↑17/11/2019 17:10 Dok god imamo situaciju da je primamljivije raditi kod državnog nego kod privatnog poslodavca, dešavat će se ovakve stvari, ma ko da bude na vlasti.
A ovi sto nam danas kroje politiku, u privatnom sektoru imaju radnog staza na kapaljku, i to ako ga uopste imaju