Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sabanss

#21051 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sabanss »

Alles-Tamam wrote:@sabanss
Nije sve u parama, bar meni nije bilo.
Ja sam Sarajevo napustio prije tacno 10 godina i otišao u Njemačku.

Ne volim puno o parama pričati, ali tada već sam imao platu od X milja maraka.
Jednostavno nisam volio čitav sistem kako nam je država funkcionisala, namrštene face od Carsije do Dobrinje.
Onda kada se mama razbolila i u vojnoj bolnici je operisali manje više bez ikakve pripreme, i kad sam vidio šta su uradili od žene, tad sam rekao jebo te sve ovo.

Ovo su bili moji lični razlozi za odlazak, sada ako je nekom lijepo dole sa platom i ako se vidi u tom sistemu, neka ga.
Razumijem u potpunosti, nažalost.
sabanss

#21052 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sabanss »

Radio Sarajevo wrote:
sabanss wrote: Evo jedno hipotetičko pitanje: koliko para u BiH je dovoljno da se ne isplati ići vani? Da li je 4000 ili 5000 KM dovoljno da čovjek zažmiri na zdravstvo, razrovane ulice, najlošiji zrak na svijetu, vodu iz azbestnih cijevi, neuređene zakone u svakom segmentu, štele u obrazovanju (recimo da neću da djete šaljem u privatnu školu), sigurnost? Koliko vrijedi normalan sređen život u parama pa da se vrijedi trpiti ovdje sve gore navedeno?

I da... Štutgart je odličan grad. Jbg ga, znam da se teško pomiriti da živiš u toliko rupi da je jedan industrijski njemački grad - velegrad za bilo koji grad iz rodne ti države :D
Kopiraj cijeli moj citat, pa ćemo pričati. Već sam odgovorio na ovo pitanje i postavio link o ubistvu 85 pacijenata u vašoj omiljenoj Njemačkoj.

Što se tiče "najgoreg zraka na svijetu", ne odgovaram na gluposti.
Nisam htio komentarisati gluposti. Ko se liječio na KCUS-u, vojnoj ili bilo kojem domu zdravlja zna kakvo je zdravstvo u BiH. Njemačko zdravstvo mogu komentarisati austrijanci, švedi ili švicarci, mi ne možemo. Neću ti postavljati linkove (imaš na samom klixu more tema) koliko dnevno ljudi ubije sama Sebija i koliko djece napravi invalidima. Iskusio na vlastitoj koži, vidio vlastitim očima, imam o ovome jasan i donesen stav. Hvala Bogu pa je Minhen i Beč blizu.

Što se zraka tiče:
https://qz.com/1192348/europe-is-divide ... o-breathe/
https://www.forbes.com/sites/rebeccaban ... e8d51448ef

I nećeš vjerovati ali stanje je još gore. Metode mjerenja koje daju trenutno stanje zagađenosti zraka su optičke i prilično neprecizne. Pravo mjerenje obuhvata uzorkovanje tokom perioda i analizu koja daje i strukturu lebdećih čestica. Rezultati tih mjerenja su očajni. Ako je tebi uspjeh da grad od 350k stanovnika ima neznatno bolji zrak od Delhija, Pekinga ili Šenzena onda dobro. Mada ne trebaju nikakva mjerenja, dovoljno je izaći napolje u Sarajevu od početka oktobra do kraja marta. Zanimljiva slika:
Image

Ja sam se referencirao na pare, jer ljudi koje znam odlaze sa plata od 4k ili više KM na 4k EUR što je realno manje ako uzmemo u obzir cijene u BiH i Europi (govorim o neto iznosima da ne bude zamjene). Radi se o IT sferi i vjerujte na niste svjesni situacije. I što je najgore za BiH, niko se ne vraća niti kaje.
Radio Sarajevo

#21053 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

sabanss wrote: Nisam htio komentarisati gluposti. Ko se liječio na KCUS-u, vojnoj ili bilo kojem domu zdravlja zna kakvo je zdravstvo u BiH. Njemačko zdravstvo mogu komentarisati austrijanci, švedi ili švicarci, mi ne možemo.
Ako su tebi gluposti da čovjek ubije 85 ljudi, i to samo što je dokazano, šta onda da ti kažem? To je njemačko zdravstvo. Hvala Bogu pa ti je Minhen blizu. Idi, Boga ti i ne vraćaj se nikad.

Što se zraka tiče:
https://qz.com/1192348/europe-is-divide ... o-breathe/
https://www.forbes.com/sites/rebeccaban ... e8d51448ef

I nećeš vjerovati ali stanje je još gore. Metode mjerenja koje daju trenutno stanje zagađenosti zraka su optičke i prilično neprecizne. Pravo mjerenje obuhvata uzorkovanje tokom perioda i analizu koja daje i strukturu lebdećih čestica. Rezultati tih mjerenja su očajni. Ako je tebi uspjeh da grad od 350k stanovnika ima neznatno bolji zrak od Delhija, Pekinga ili Šenzena onda dobro. Mada ne trebaju nikakva mjerenja, dovoljno je izaći napolje u Sarajevu od početka oktobra do kraja marta. Zanimljiva slika:
Image
Ma da, uzmeš ovako jedan nasumičan dan i referiraš se na cijelu godinu. Pored toga, u životu nisi bio u Aziji. Za razliku od tebe, obišao sa, neke od tih gradova koji su stvarno zagađeni. Sarajevo ima problem u novembru i decembru, i to obično ne cijela dva mjeseca, ostalo je puko pretjerivanje, preseravanje i laganje. Do kraja septembra je bilo sjajno vrijeme, svaki oktobar je super, ali jok, proširićemo laž na cijelu jesen i zimu. Bjež' ba...
Ja sam se referencirao na pare, jer ljudi koje znam odlaze sa plata od 4k ili više KM na 4k EUR što je realno manje ako uzmemo u obzir cijene u BiH i Europi (govorim o neto iznosima da ne bude zamjene). Radi se o IT sferi i vjerujte na niste svjesni situacije. I što je najgore za BiH, niko se ne vraća niti kaje.
IT likovi uglavnom od društvenog života imaju samo video igre. Nek' idu, ko ih jebe... Ima ih i mnogo koji ostaju. Ako ti nije dobro sa četiri milje u Bosni, sigurno ti neće biti dobro ni sa četiri milje pod nacističkom palicom. Ali ubijedi sebe da hoće, ja tu ne mogu ništa, evo Konjislav je sebe ubijedio.
srce_ruke_lopata

#21054 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by srce_ruke_lopata »

Jebo Štutgart, kad ne mogu pivu ispred granapa popit’ :D i pravit vikendicu bez ikakvih papira...evo trenutno rakiju pečem na potoku ispod kuće, nit’ me ko šta pita nit’ dozvole traži...
Tomahawk11
Globalni moderator

#21055 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Ove godine ni u novembru, zrak ko lampa. Doduše pomaže i ova promaha.
Radio Sarajevo

#21056 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Tomahawk11 wrote:Ove godine ni u novembru, zrak ko lampa. Doduše pomaže i ova promaha.
Imam preko 2.000 Fejsbuk prijatelja, i sve ih poznajem. Niko nikad nije napisao "jao kako je lijepo vrijeme, baš uživam", ali čim se malo magla spusti, to su žalopojke na kub. I svi su im krivi, a pola ih u autu sami idu na posao. O ogrjevu da ne pričam...
Tomahawk11
Globalni moderator

#21057 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Radio Sarajevo wrote:
Tomahawk11 wrote:Ove godine ni u novembru, zrak ko lampa. Doduše pomaže i ova promaha.
Imam preko 2.000 Fejsbuk prijatelja, i sve ih poznajem. Niko nikad nije napisao "jao kako je lijepo vrijeme, baš uživam", ali čim se malo magla spusti, to su žalopojke na kub. I svi su im krivi, a pola ih u autu sami idu na posao. O ogrjevu da ne pričam...
Uglavnom se pretjeruje, a malo ko šta konkretno poduzima od tih što kukaju.
CPT

#21058 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by CPT »

Radio Sarajevo wrote:
jer su od dragosti voze u automobilima od 15+ godina, nisu sebi napravili neku toplanu (ili divije), osigurali sredstva za izolaciju, itd, itd...

u biti koji se q. uopste voze i griju, na Zapadu moze svi kod kuce na hladnom :thumbup: :run:
Seyfo

#21059 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Zrak u Sarajevu bude uzasno zagadjen u prosjeku 20 dana godisnje,i to NE svake godine. Tada se moze ispaliti gdje god. Veci problem je sto se sistemski ne radi na tome. Problem se rjesava kad eskalira. Kada su se nakanili 2017.g da uvedu par-nepar tablice,dva dana poslije se rascistilo.
uglavnomja

#21060 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

zagadjenje u sarajevu je najvecim dijelom posljedica polozaja grada, u rupi, u kanjonu, izmedju brda ...
i da se samnji broj auta i lozaca - opet ce biti magle, smoga, smrada ... manje, ali opet ce biti

pricali mi starci da je davno, prije 50-60 godina bio cak i prijedlog da se srusi ivan ili bar probusi, napravi veliki otvor, ... :D 8)

i da se stave neki ventilatori gore nedje uz miljacku

em bi zrak cirkulisao, em bi nama u rajvosa doslo malo hercegovacke klime :oops:
espn

#21061 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

.
Seyfo

#21062 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Evo ga espn taman se nameracio da prostre kakav negativan link ali je u medjuvremenu od zadovoljstva dozivio orgazam. Da se opere pa ce da proszre link.
Melbourne_Australia

#21063 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Melbourne_Australia »

Seyfo wrote:Evo ga espn taman se nameracio da prostre kakav negativan link ali je u medjuvremenu od zadovoljstva dozivio orgazam. Da se opere pa ce da proszre link.
Dao bi sve samo da vidim kako izgleda ovaj espn..Ja ga zamisljam ovako :lol: Zivi kod staraca, zena nema, kokuz i svi su mu krivi za njegovo sranje od zivota..A fetish mu je kad stavlja linkove na forumu.
espn

#21064 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Melbourne_Australia wrote:
Seyfo wrote:Evo ga espn taman se nameracio da prostre kakav negativan link ali je u medjuvremenu od zadovoljstva dozivio orgazam. Da se opere pa ce da proszre link.
Dao bi sve samo da vidim kako izgleda ovaj espn..Ja ga zamisljam ovako :lol: Zivi kod staraca, zena nema, kokuz i svi su mu krivi za njegovo sranje od zivota..A fetish mu je kad stavlja linkove na forumu.
Ja sam srao sada. Ako te zanima šta radim.

Već sam ti rekao da dobijem proljev od tvojih postova.
Seyfo

#21065 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Buahahaaahahahaaaaaaa.... espn u krizi. Ne znam do kad ce stozer to trpiti. Pa za sta ga placaju? Treba bjezat odavde,jer ,vise ni espn nije sta je bio. :D :D
Seyfo

#21066 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

A moram priznati da ni uredjenje foruma nije sta je bilo. Ili steka pa ne radi, a svaka promjena bude: korak naprijed,nazad dva.
Gojeni H

#21067 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Gojeni H »

Pratim … strogo.
sabanss

#21068 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sabanss »

Ja nemam problem. Kad je zrak zagađen, živim 20 dana u apartmanu na Bjelašnici jer nije nikakav problem otići tih dana (mada je bilo godina kad je zrak bio zagađen preko 45 dana u cugu ali eto), za medicinske tretmane idem u Minhen, djeca mi idu u privatne škole i s rajom dernečim po Kicbilu zimi i Česme su mi ljetna destinacija.

Ako ćemo reći da tako može svaki bosanac, onda je ok. I ja tražim razloge da ne odem ali ih ne vidim. Ovi iz dijaspore opet ne vide razloge da neko ide. Svak ima svoj ugao gledanja.
Radio Sarajevo

#21069 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Javne škole su bolje od privatnih, zašto bi neko slao djecu u privatne škole?
sabanss

#21070 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sabanss »

Radio Sarajevo wrote: 17/11/2019 12:02 Javne škole su bolje od privatnih, zašto bi neko slao djecu u privatne škole?
.
Ti ne živiš u BiH ili nemaš djecu?

Po tvojim odgovorima ja bih zaključio da ti je kafana mjerilo kvalitete života.
Radio Sarajevo

#21071 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

sabanss wrote: 17/11/2019 12:21
Radio Sarajevo wrote: 17/11/2019 12:02 Javne škole su bolje od privatnih, zašto bi neko slao djecu u privatne škole?
.
Ti ne živiš u BiH ili nemaš djecu?

Po tvojim odgovorima ja bih zaključio da ti je kafana mjerilo kvalitete života.
Ja sam većinu obrazovanja završio u BiH, samo drugi magistarski u Holandiji. Djece oko sebe imam i previše da bih znao procijeniti kvalitet školovanja i uporediti ga s ovim ovdje. Imam i svoje djece, mada ne idu još u školu, ako želiš znati, iako je to nerelevantno.

Po tvojim odgovorima zaključio bih da jedva imaš osnovnu školu završenu.
sabanss

#21072 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sabanss »

Nije baš da nije bitno.

Nemaš iskustvo sa školskom djecom i ne živiš u Sarajevu. To puno toga objašnjava.

Ja imamo Titovu osnovnu. Dosta od mene :) Dijasporska nostalgija. Često viđeno kod pojedinaca koji se nisu prilagodili.
Radio Sarajevo

#21073 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

sabanss wrote: 17/11/2019 12:26 Nije baš da nije bitno.

Nemaš iskustvo sa školskom djecom i ne živiš u Sarajevu. To puno toga objašnjava.

Ja imamo Titovu osnovnu. Dosta od mene :) Dijasporska nostalgija. Često viđeno kod pojedinaca koji se nisu prilagodili.
Imam isksutvo sa školskom djecom i živio sam u Sarajevu dovoljno dugo da znam. Lupetaš bezveze bez da išta znaš.

A imam iskustvo i sa dijasporskom djecom i njihovim školama, što ti ni u snu nemaš.
sabanss

#21074 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sabanss »

Jedino ako si otišao prošlo mjesec znaš kako je u Sarajevu. Grad se mijenja iz mjeseca u mjesec i to ne nabolje. Ostavi ga u lijepom sjećanju i turističkim posjetama. Stvarni život je nešto drugo.
Radio Sarajevo

#21075 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

sabanss wrote: 17/11/2019 12:38 Jedino ako si otišao prošlo mjesec znaš kako je u Sarajevu. Grad se mijenja iz mjeseca u mjesec i to ne nabolje. Ostavi ga u lijepom sjećanju i turističkim posjetama. Stvarni život je nešto drugo.
Opet lupetaš. Nije bitno kad sam otišao, bitno je da sam tu vrlo često, i da sam upućen u mnoge stvari bolje nego vi negativci koji širite otrov po internetu.

I ako mi želiš reći da su privatne škole bolje od javnih, hajde navedi zašto, pa da raspravimo i to.
Post Reply