SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

BadBoy

#35251 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Logovan wrote:
zomri wrote:je li objavljen identitet onog hajvana što se zabio u Marriott?
Ne bih rekao, nisam nigdje pročitao. :? Očito još jedan povlašteni.
I mene interesuje jer imam sumnje ko bi mogao biti, a to što kriju identitet mi samo potvrđuje moje sumnje :D
irconbih

#35252 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by irconbih »

made_in_sarajevo wrote:kako li su onda ovo izveli u gradnji da tolika kolicina dima udje u stubiste i medju stanove, jos kad se uzme da svaki sprat ima vrata izmedju stubista i stanova.
E to je sad onaj dio što je neko već gore naveo, tehnički prijem zgrade i ispunjavanje svih uslova. Ovdje bi država trebalo provede istragu za smrt čovjeka. A ima ovdje još krivičnih djela za istražiti.
zateznistub

#35253 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

Da je države, kao što je nema, onog (onakvog) naselja ne bi ni bilo...
xoklix

#35254 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by xoklix »

BadBoy wrote:
Logovan wrote:
zomri wrote:je li objavljen identitet onog hajvana što se zabio u Marriott?
Ne bih rekao, nisam nigdje pročitao. :? Očito još jedan povlašteni.
I mene interesuje jer imam sumnje ko bi mogao biti, a to što kriju identitet mi samo potvrđuje moje sumnje :D
Znam ko je prvi vlasnik ovog auta,a ovog što ga je udario znam iz vidjenja... Nmg se imena sjetiti.
yasaq

#35255 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by yasaq »

zateznistub wrote:Da je države, kao što je nema, onog (onakvog) naselja ne bi ni bilo...
a pogotovu da ga mesar pravi !
Gray

#35256 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Gray »

Haris.ba wrote:
muha_sa wrote:Podsjetimo, mještani su, nakon što su primjetili dim, odmah pozvali vatrogasce, koji dva sata nisu pogli prići garaži u kojoj je gorjelo vozilo zbog nepropisno parkiranih automobila. Vatra se u međuvremenu proširila te zahvatila još najmanje dva vozila.
Taj prostor oko zgrada nije državni, već se vodi kao privatni od zgrade. Tako da nema kazni za parkiranje. :D Jedino ako blokiraš neko vozilo da ne može izaći može se kazna pisati.
Mislim da nije tako, da javni put može biti i na privatnoj parceli kad aje riječ o ovakvim naseljima, mada ne znam sada sigurno. U Novoj Otoci redovno daju kazne a isti je princip.
Haris.ba

#35257 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Gray wrote:Mislim da nije tako, da javni put može biti i na privatnoj parceli kad aje riječ o ovakvim naseljima, mada ne znam sada sigurno. U Novoj Otoci redovno daju kazne a isti je princip.
Moze javni put biti i na privatnoj zemlji. Ali ono oko zgrada Tibre je nedefinisano. Takav projekat prosao. Volio bih i ja da se ono rijesi, ali svi peru ruke sada.
JanuaryJones

#35258 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JanuaryJones »

Haris.ba wrote:
Gray wrote:Mislim da nije tako, da javni put može biti i na privatnoj parceli kad aje riječ o ovakvim naseljima, mada ne znam sada sigurno. U Novoj Otoci redovno daju kazne a isti je princip.
Moze javni put biti i na privatnoj zemlji. Ali ono oko zgrada Tibre je nedefinisano. Takav projekat prosao. Volio bih i ja da se ono rijesi, ali svi peru ruke sada.
Neće ljudi da uzmu garažu, ni u Novoj Otoci, ni u Miljacki a sve gospodu glumi jbt. Guraju se po parkingu, ostavljaju auta po trotoaru, u raskrsnici, kod kontejnera al’ ne da 54 KM mjesečno za parking. To mi nikad neće biti jasno.
Gray

#35259 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Gray »

JanuaryJones wrote:
Haris.ba wrote:
Neće ljudi da uzmu garažu, ni u Novoj Otoci, ni u Miljacki a sve gospodu glumi jbt. Guraju se po parkingu, ostavljaju auta po trotoaru, u raskrsnici, kod kontejnera al’ ne da 54 KM mjesečno za parking. To mi nikad neće biti jasno.
Ni meni, još ljudi sa dobrim autima, ne bih se gurao gore za 60 maraka mjesečno, doduše zato ja jesam kupio garažu :D
Thorgerson

#35261 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Ne znam jel to tako treba, ali mislim da bi garaze morale biti totalno odvojene od stambenog dijela. Sad je evo pukom srećom izbjegnuta moguća masovna tragedija koja se mogla desiti. Prvo sto se moglo ugusiti jos ljudi, drugo sto je plin mogao eksplodirati i odnijeti po zgrade u pm.

Sad vidim to je moderno, ono lift do garaže, do automobila.

Samo me zanima kako to uopste zadovoljava ikakve standarde?

Koliko je uopste zdravo da dole tutnjaju automobili koji proizvedu hrpu ugljenmonoksida i da ti je to sve uvezano onda sa tvojim stanom putem lifta, haustora i vjerovatno i nekih ventilacija? Ok, neke male zgrade, ali ovo Tibra, Otoka, Miljacka...pa to su stotine i stotine automobila.

Vani gdje god sam bio nisam primjetio u novogradnjama da ovo rade. Garaže jesu ispod zgrada, ali ne sprat ispod nego dublje. Takodjer, lift i ulaz u garažu je van zgrade i haustora.
Naslovnica

#35262 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/52 ... olicajcima

Ovo je pljačkaš koji je pobjegao nakon potjere: Rasim Ganić iz vozila prijetio oružjem policajcima
Mirza Devović (31) i Sanel Zerdo (29) su razbojnici iz Visokog koji su sinoć uhapšeni na Otoci nakon policijske potjere. Kako “Avaz” nezvanično saznaje, policija traga za Rasimom Ganićem (33), poznatim visočkim kriminalcem koji je odranije poznat po pljačkama.
Prijetio oružjem
Prema saopćenju iz MUP-a Kantona Sarajevo, razbojnička trojka je sinoć u 20:45 sati, uz prijetnju vatrenim oružjem, iz prodavnice "Sloga marketi" u Hadžićima ukrala određenu sumu novca i neutvrđenu količinu cigareta, a zatim automobilom Fiat Stilo (078-E-685) pobjegla u pravcu Sarajeva.

Nakon policijske potjere, Fiat Stilo je zaustavljen na raskrsnici Bulevara Meše Selimovića i ulice Alije Kučukalića, općina Novi Grad Sarajevo. Devović i Zerdo su fizički napali policajce, lakše ih povrijedivši. Njih dvojica su ubrzo savladana i vezana.
Povrijeđenim policajcima ljekarska pomoć ukazana je od ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.
Ganić je uspio pobjeći, a prethodno je tokom potjere iz vozila prijetio vatrenim oružjem, uperivši ga prema službenom vozilu u kojem su bili policajci.
Podeblji dosje
Rasim Ganić je odranije poznat po pljačkama, krađama, tučama i razbojništvima, samo su neka od djela koja čine neslavnu statistiku ove porodice, a policija ih je, uz upotrebu sile, hapsila i po više od deset puta u toku jedne godine.
Kantonalni sud u Novom Travniku je 2017. godine osudio braću Bajazida i Rasima Ganića na četiri, odnosno dvije i po godine zatvora, zbog razbojništva na području općine Kiseljak.
Njih dvojica su proglašena krivima što su u aprilu 2016. godine u ugostiteljskom objektu "Mutapov Han" u mjestu Donji Palež kod Kiseljaka, uz prijetnju čakijom i uz udarce pesnicom u glavu, opljačkali Dževada H., kojem su tom prilikom oteli 400 maraka.
Deset godina ranije, u oktobru 2007., Rasim je osuđen na osam godina i dva mjeseca, a Bajazid na sedam godina zatvora zbog više spojenih krivičnih djela počinjenih na području ZDK - razbojništva, krađe, nedozvoljeno držanje oružja i municije.
Tada su osuđeni i zbog razbojništva nad 54-godišnjim Stjepanom Ljoljićem u njegovoj porodičnoj kući u Gornjim Bištranima kod Kaknja, koje se dogodilo 10. novembra 2006. godine. Udarali su ga, polijevali vrelom vodom i zlostavljali, tražeći od njega novac, prijeteći mu automatskom puškom i pištoljima. U njegovom novčaniku su pronašli 750 KM i ukrali ih.
- Vidjet ćemo se mi za sedam-osam godina. Naći ćemo te mi - poručila su tada braća Ganić zeničkom sudiji Enesu Malićbegoviću i Sudskom vijeću nakon izricanja presude.
Već u junu sljedeće godine, tokom izdržavanja zatvorske kazne, Rasim je u KPZ-u Zenica teško pretukao zatvorenika Milana Ševu, koji je u Zenici "ležao" zbog ubistva.

https://www.faktor.ba/vijest/clan-zlogl ... imce/41248
(zanimljiv prilog, za rubriku vjerovali ili ne)

Meni jedno jedino pitanje pada na pamet - kako su ovi kriminalci još uvijek na slobodi?!?!
zateznistub

#35263 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

Naslovnica wrote: Meni jedno jedino pitanje pada na pamet - kako su ovi kriminalci još uvijek na slobodi?!?!
Čuj kako! Pa korumpirano i bolesno sudstvo i tužilaštvo...kako bi ovo milicija smirila i ohladila u rerdnom vremenu, ne bi im vise naumpalo ni da prskalicu zapale a kamo li šta ozbiljnije...
yasaq

#35264 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by yasaq »

Thorgerson wrote:Ne znam jel to tako treba, ali mislim da bi garaze morale biti totalno odvojene od stambenog dijela. Sad je evo pukom srećom izbjegnuta moguća masovna tragedija koja se mogla desiti. Prvo sto se moglo ugusiti jos ljudi, drugo sto je plin mogao eksplodirati i odnijeti po zgrade u pm.

Sad vidim to je moderno, ono lift do garaže, do automobila.

Samo me zanima kako to uopste zadovoljava ikakve standarde?

Koliko je uopste zdravo da dole tutnjaju automobili koji proizvedu hrpu ugljenmonoksida i da ti je to sve uvezano onda sa tvojim stanom putem lifta, haustora i vjerovatno i nekih ventilacija? Ok, neke male zgrade, ali ovo Tibra, Otoka, Miljacka...pa to su stotine i stotine automobila.

Vani gdje god sam bio nisam primjetio u novogradnjama da ovo rade. Garaže jesu ispod zgrada, ali ne sprat ispod nego dublje. Takodjer, lift i ulaz u garažu je van zgrade i haustora.
Garaže su sve ok, ventilacija, odvojeno od hodnika pred ulazom sa dvoja vrata, garaže imaju 2 sprata. Problem je nastao, a što ovi tikvani investitori nisu predvidjeli, što kroz garažu idu kanalizacioni odvodi odnosno za otpadne vode, plastične cijevi koje su btw izgorjele u požaru i krenuo dim i čađ kroz te odvode ljudima izlaziti na sudopere
Last edited by yasaq on 12/11/2019 12:27, edited 1 time in total.
Thorgerson

#35265 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Krenuli suprotnim smjerom, napali policajce, jos im prijetili oruzjem. :roll: Pa sta onda ocekivati da ce uraditi normalnom, nenaoruzanom covjeku.

Lijepa amerika.

Barem dvojica od njih trojice bi vec danas bili na prosekturi na Barama.
Naslovnica

#35266 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

zateznistub wrote:
Naslovnica wrote: Meni jedno jedino pitanje pada na pamet - kako su ovi kriminalci još uvijek na slobodi?!?!
Čuj kako! Pa korumpirano i bolesno sudstvo i tužilaštvo...kako bi ovo milicija smirila i ohladila u rerdnom vremenu, ne bi im vise naumpalo ni da prskalicu zapale a kamo li šta ozbiljnije...
Ma znam, korumpirano, ali čiji su ovo debili, ko im čuva leđa, kome su oni plaćali do sada i koliko, naprosto mi sve to zvuči nevjerovatno da su zbog korumpiranog sudstva na slobodi!
Mislim, nema čovjeka kome su ovi kriminalci (kokošari) potrebni na slobodi.
Kradu penzije od starica, bodu čakijama za 200 KM starce, muče, terorišu cijeli kraj...i opet su na slobodi.
Nema šanse da je neko primio pare da ih pusti. I da jeste jednom, ljudi imaju desetine razbojništava, i opet nisu iza rešetaka?!!?!
Naslovnica

#35267 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

https://www.faktor.ba/vijest/clan-zlogl ... imce/41248

AKCIJA U VISOKOM
Član zloglasne porodice: Zenički specijalci prilikom hapšenja ranili "hajduka iz Gornje Zimče"
Objavljeno: 23.06.2019. u 10:54
Autor: C. H.
Ganić je, inače, višestruko osuđivan, najčešće zbog razbojništava i nasilničkog ponašanja. Član je ozloglašene porodice o kojoj su još prije više od 10 godina mediji izvještavali kao o porodici koja terorizira cijeli kraj

Specijalci MUP-a Zeničkog kantona sinoć su prilikom hapšenja u naselju Gornja Zimča kod Visokog ranili 35-godišnjeg Bajazida Ganića, zvanog Beli iz tog mjesta, višestrukog povratnika u činjenju krivičnih djela, saznaje Faktor.

On se trenutno nalazi u Kantonalnoj bolnici Zenica na posmatranju, gdje ga čuvaju pripadnici policije, a kako nezvanično saznajemo ranjen je u desnu natkoljenicu. Povrede su ljekari okarakterisali kao lakše.

Formiran policijski štab

Akcija hapšenja Bajazida Ganića provedena je oko 20 sati, a izveli su je policijski timovi Specijalne policijske jedinice Uprave policije MUP-a ZDK i Policijske stanice Visoko, nakon što je za njim raspisano nekoliko centralnih i operativnih potraga zbog izvršenja teških krivičnih djela.

O kako opasnoj i nepredvidivoj osobi se radi svjedoči i činjenica da je policija oformila poseban operativni štab zadužen za njegovo hapšenje.

- Budući da se radilo o višestrukom izvršiocu teških krivičnih djela, za kojeg se raspolagalo pouzdanim operativnim podacima da posjeduje vatreno oružje, i koji je u proteklom periodu svojim ponašanjem izazivao strah i uznemirenost mještana Visokog, Kiseljaka i drugih susjednih općina, formiran je operativni štab, koji je u skladu sa prikupljenim operativnim podacima i saznanjima na terenu, rukovodio akcijom, izdavao naredbe i koordinirao svim aktivnostima. Prilikom lišenja slobode, od policijskih službenika je upotrijebljeno službeno vatreno oružje, budući da se lice oglušilo o naredbe izdate od strane policijskih timova i isto je tom prilikom iskazalo namjeru da će ugroziti sigurnost policijskih službenika - saopćeno je, uz navođenje inicijala uhapšenog, iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Na mjestu hapšenja sinoć je započet uviđaj, koji obavljaju pripadnici Sektora krim - policije MUP-a ZDK, a kojim rukovodi dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, naveli su iz policije.

Ganić je, inače, višestruko osuđivan, najčešće zbog razbojništava i nasilničkog ponašanja. Član je ozloglašene porodice Ganić iz Gornje Zimče, o kojoj su još prije više od 10 godina mediji izvještavali kao o porodici koja terorizira cijeli kraj.

Kako su tada izvještavali mediji u našoj zemlji, hapšeni su i prijavljivani svi - otac Smajil, majka Džemila, te sinovi Ahmed, Bajazid, Rasim i Bekir.

Situacija je kulminirala još 2005. godine kada se zbog terora ove porodice diglo cijelo selo, a mještani su protestvovali ispred lokalne policije. Tome je prethodila tuča u kojoj je otac Smajil nožem teško povrijedio prvog komšiju.

Seljani, bijesni zbog toga što je njihov komšija umalo izgubio glavu od noža Smajila Ganića, podigli su se na noge i krenuli u linč - prebili mu ženu Džemilu, demolirali im kuću, pa čak i psa pretukli.

Iz policije se tada moglo čuti kako ova porodica decenijama terorizira ne samo cijelo cijelo selo, već i cijelu općinu Visoko i susjedne općine, a policijska statistika porodicu Ganić čini vjerovatno rekorderima u kršenju zakona u BiH.

Pljačke, krađe, tuče, ozbiljna razbojništva, samo su neka od djela koja čine neslavnu statistiku ove porodice, a policija ih je, uz upotrebu sile, hapsila i po više od deset puta u toku jedne godine.

Posljednja u nizu presuda izrečenih Ganićima je iz augusta 2017. godine, a izrekao ju je Kantonalni sud u novom Travniku. Tom presudom, braća Bajazid i Rasim Ganić osuđeni su na četiri, odnosno dvije i po godine zatvora, zbog razbojništva na području općine Kiseljak.

Njih dvojica su proglašeni krivim što su u aprilu 2016. godine u ugostiteljskom objektu "Mutapov Han" u mjestu Donji Palež kod Kiseljaka, uz prijetnju čakijom i uz udarce pesnicom u glavu, opljačkali Dževada H., kojem su tom prilikom oteli 400 maraka.

Prijetili sudiji

Deset godina ranije, u oktobru 2007. godine, Rasim je osuđen na osam godina i dva mjeseca, a Bajazid na sedam godina zatvora, zbog više spojenih krivičnih djela počinjenih na području ZDK - razbojništva, krađe, nedozvoljeno držanje oružja i municije...

Između ostalog, tada su osuđeni i zbog razbojništva nad 54-godišnjim Stjepanom Ljoljićem u njegovoj porodičnoj kući u Gornjim Bištranima kod Kaknja, koje se dogodilo 10. novembra 2006. godine. Starca su udarali, polijevali vrelom vodom i zlostavljali, tražeći od njega novac, prijeteći mu automatskom puškom i pištoljima. U njegovom novčaniku su pronašli 750 KM i ukrali ih.

- Vidjećemo se mi za sedam - osam godina. Naći ćemo te mi - poručila su tada braća Ganić zeničkom sudiji Enesu Malićbegoviću i sudskom vijeću nakon izricanja presude.

Već u junu sljedeće godine, tokom izdržavanja zatvorske kazne, Rasim je u KPZ-u Zenica teško pretukao zatvorenika Milana Ševu, koji je u Zenici "ležao" zbog ubistva.
zateznistub

#35268 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

Ovakvim zatvor ništa ne znači! Samo maljem po malom mozgu rješava stvar...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#35269 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

trambusek88 wrote:Muke stanara nakon požara na Stupu: Da li su prepravljene garaže spriječile aktivaciju prskalica?
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /191110092
kakve veze ima pregrada sa sprinklerom koji radi :-)

jedino ako je ikad radio
cijev ide kako ide, mlaznica stoji kako stoji, stanica isto tako...
Reglan

#35270 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Reglan »

Danas sretnem Bajica onog sto su ga uhapsili neki dan za pljacku banke u Hrasnom, lik uredno slobodan hahahah
noviclan

#35271 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Ma gospodin jbg nije on kriv zbog naseg pravosudja
drug_profi

#35272 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Thorgerson wrote:Krenuli suprotnim smjerom, napali policajce, jos im prijetili oruzjem. :roll: Pa sta onda ocekivati da ce uraditi normalnom, nenaoruzanom covjeku.

Lijepa amerika.

Ne bi ni jedan hodao dalje od 2 metra od fiata.
Kad sam bio prije par godina kod prijatelja, vozao sam jedno njegovo auto. Upozorio me je da ako me policija zaustavi da ne skidam ruke sa volana, ne izlazim iz auta i da radim samo ono sto mi kazu.
muha_sa

#35273 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Naslovnica wrote:
zateznistub wrote:
Ma znam, korumpirano, ali čiji su ovo debili, ko im čuva leđa, kome su oni plaćali do sada i koliko, naprosto mi sve to zvuči nevjerovatno da su zbog korumpiranog sudstva na slobodi!
Mislim, nema čovjeka kome su ovi kriminalci (kokošari) potrebni na slobodi.
Kradu penzije od starica, bodu čakijama za 200 KM starce, muče, terorišu cijeli kraj...i opet su na slobodi.
Nema šanse da je neko primio pare da ih pusti. I da jeste jednom, ljudi imaju desetine razbojništava, i opet nisu iza rešetaka?!!?!
nek oni slobodno hodaju i belaje prave :-)

ima ko ce u muriju i to po hitnom postupku :(

https://avaz.ba/vijesti/bih/528762/i-ka ... krade-drva

DRŽAVO, IMA LI TE U ratu ranjavan

I kamen bi zaplakao: Bivši borac iz Bužima zagrlio kćerku pa otišao u zatvor na šest mjeseci zbog "krađe" drva
glockov kolac

#35274 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by glockov kolac »

drug_profi wrote:
Thorgerson wrote:Krenuli suprotnim smjerom, napali policajce, jos im prijetili oruzjem. :roll: Pa sta onda ocekivati da ce uraditi normalnom, nenaoruzanom covjeku.

Lijepa amerika.

Ne bi ni jedan hodao dalje od 2 metra od fiata.
Kad sam bio prije par godina kod prijatelja, vozao sam jedno njegovo auto. Upozorio me je da ako me policija zaustavi da ne skidam ruke sa volana, ne izlazim iz auta i da radim samo ono sto mi kazu.
To je bilo prije par godina. Sada je najbolje ugasiti auto, izvaditi ključ, staviti ga na komandnu tablu i ruke na 10 do 2. I naravno, raditi šta ti se kaže.
Haris.ba

#35275 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Citam ovu navodnu izjavu lika sto je sa pistoljem po pedijatriji prijetio, i kontam on ce izgleda sprovesti svoje.

A onaj sto suti, u zapecak.

Pisem ovo imajuci nedavno iskustvo sa pedijatrijom.
Post Reply