Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moonca

#20651 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

HAVANA wrote:4 noci u centru a jeftinije,tesko.Mozda neki smetljarnik il da sa bubasvabom spavas.Ovo gdje je on spavao je novogradnja.Ok cijena za novogradnju i sve novo u stanu.
. eh- nisi fer-
. i u centru/CENTRA ima renoviranih- zadnji put sam bila - zbilja perfektan stancic za jednu osobu--mislim da je bio 50 KM ..

Dino, meni je bitna samo lokacija...
HAVANA

#20652 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Eh jednu osobu.Ja pricam o vecim stanovima.
Tomahawk11
Globalni moderator

#20653 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

A što je bitna lokacija?
Ok ako si u Minhenu, Madridu, Londonu, New Yorku, to je bitnije, ali Sarajevo.....
moonca

#20654 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Meni je jako bitna- sve 'na ruku' -taxi, restorani- centar je ipak centar zbivanja...
..u toku dana se vratis u stan odmoris-- i opet setnjom si negdje - ne treba ti auto..

..
stakasa

#20655 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Tomahawk11 wrote:A što je bitna lokacija?
Ok ako si u Minhenu, Madridu, Londonu, New Yorku, to je bitnije, ali Sarajevo.....
Pa je li tebi isto ako opucas # za instagram na Dobrinji ili onde oko Ferhadije? Misli malo
Tomahawk11
Globalni moderator

#20656 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

stakasa wrote:
Tomahawk11 wrote:A što je bitna lokacija?
Pa je li tebi isto ako opucas # za instagram na Dobrinji ili onde oko Ferhadije? Misli malo
Ma ok da je neki hotel, a ovako odeš fino, imaš one lokale na vr' zgrada, slikaj se koliko hoćeš.
Doduše, ja nisam instagram tip, pa to ne razumijem :thumbup:
moonca

#20657 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

:-)
.. nema veze s slikama/njem- smijesno.. :-D
espn

#20658 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

BiH nije učinila ništa da suzbije siromaštvo, glad i socijalnu nejednakost, iako se obavezala

https://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-nij ... /191101010
mirsek

#20659 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

[quote="moonca"]:-)
.. nema veze s slikama/njem- smijesno.. :-D[/quote]
:D Nista ljepse kad odes po hljeb i mlijeko u trenerci i papucama i onda sjednes da popijes jutarnju u komsiluk u sred Titove. Oko tebe ljudi nalickani i sredjeni zure na radna mjesta u blizini kafica. Ti uzivas kao mali mujo na carsiji.
moonca

#20660 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

mirsek wrote:
moonca wrote::-)
.. nema veze s slikama/njem- smijesno.. :-D
:D Nista ljepse kad odes po hljeb i mlijeko u trenerci i papucama i onda sjednes da popijes jutarnju u komsiluk u sred Titove. Oko tebe ljudi nalickani i sredjeni zure na radna mjesta u blizini kafica. Ti uzivas kao mali mujo na carsiji.

:lol:
nisam sigurna jel 'sarkazam' ali upravo tako- oko 8 ujutru po kifle odem u pekaru- pored At Mejdan..- onda di Carsije - jedem setajuci.. pa do Trznice. i tak .. milina, nema naroda.. :-) da ima, oni koje kasne na posao- izbezumljena lica- moraju se pravdati shefu -zasto nisu na vrijeme.. :oops: :lol:
Radio Sarajevo

#20661 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

konjislav wrote: Kura* si ti imao na balkanu. Da si imao ne bi ni išao, kad je tako fin i dobar život kad imaš para na balkanu kao što ti kažeš.
Ti si kao što ti pajdaš Australac kaže obična fukara i bijeda, i to je pravi i istinski razlog što si otišao.

Budi realan prema sebi, a onda i drugima.
Ja s tobom vazda fino, a ti sa mnom konjski.

Ko te jebe kad si doživio kulturni šok čim si prihajao u bavarsko selo, pa ti nepojmljivo da neko drugi nije. Ja nisam jedan od tih, a neću se sigurno papcima dokazivati ko sam i šta sam. Misli šta hoćeš, boli me kurac.
512MB

#20662 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Berlin bavarsko selo :mrgreen:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#20663 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

Ja svašta nešto ne znam, ali znam da skoro SVE "smeće" što sam gore u DE kupio je kao prvo jeftinije, a kao drugo je osjetno kvalitetnije nego ovdje. A sad neka ovaj difuzor i krokodil Dendi nastave da pljuju i hejtaju sve živo...

I ja sam bio u bavarskom selu :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20664 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Tema lajtmotiv foruma. Ljudi koji u zivotu kokosinjca nisu sagradili pametuju Havani. Ljudi koji ne zive ovdje pametuju o zivotu ovdje. Ljudi koji zive ovdje pametuju o zivotu vani. :izet:
detroit-mercy

#20665 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Zaboravio si jos jednu, meni najcudniju kategoriju, oni sto pljuju po Zapad i stom im nista tamo ne valja ali nikako da se vrnu nazad :mrgreen:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#20666 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

detroit-mercy wrote:Zaboravio si jos jednu, meni najcudniju kategoriju, oni sto pljuju po Zapad i stom im nista tamo ne valja ali nikako da se vrnu nazad :mrgreen:
To je i meni enigma ko visočke piramide :? ne valja zapad, sve skupo, sve fuj, Balkan bolji, pa što ne potrpaš stvari u kofer, kartu u jednom pravcu i vrati se ovamo :roll: Mada ima i onih koji imaju nekakva primanja od 3000 eura pa im je Bosna Wonderland :mrgreen:
detroit-mercy

#20667 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Radio Sarajevo wrote:
detroit-mercy wrote: Barem ne trunim kako je zivot na Balkanu samo takav a u isto vrijeme se cvrsto drzim sise i ne mislim pustat.
A kakve paprike jedem je na kraju moj problem, eto nek ti udaras organsku hranu striktno :mrgreen: .

Ја све вријеме говорим како је живот на Балкану ако имаш пара сто пута бољи. Ако преживљаваш, боље је на Западу. Ех сад, све је како је ко навикао.

Ја сам имао и на Балкану, и у Амстердаму, и имаћу кад одем негдје треће, такав ми грах пао. Али не купујем ципеле од миљу, нити лажем да то радим.

У Детроиту је фуј. То сигурно знам, отишао сам у мају из Торонта на двије ноћи, и у то говно сигурно више крочити нећу. Горе развијене државе од Америке сигурно нема.
Matori, razvijenost jedne drzave se ne mjeri subjektivnim dozivljajima iste, nego postoji masa drugih parametara koji to odredjuju. Tako da ne provaljuj se bez veze kad imaju striktni podatci za sve.
Na kraju, koga briga sta si imao ili sta imas, vjerovatno nemas toliko koliko si se ufurao jer ljudi koji imaju to obicno ne potenciraju. Ti si se vise sa tim stanom u Sarajevu popeo na vrh glave, jebo da imas penthouse na Manhattan-u od 100 milja dolara :skoljka:. Jos malo pa cu misliti da je sa druge strane onaj vlasnik Binga, koliko potenciras svoje "imanje".
Kralju moj, kada imas para, zivot je svugdje dobar ne znam sta to Balkan pruza sa parama sto ne mozes drugdje naci, jeftine pjevaljke po splavovima, lokalne kafice, mislim sta je to sto Balkan nudi. Gdje su vece pare, vece su i mogucnosti za provod.
Nemoj mi samo ono poredjenja, Zelje i Ajaxa, kako mozes za cenera otic gledat Zelju a za Ajax moras platiti sta ja znam koliko :mrgreen:. To je isto da kazes, mogu Mitra Mirica gledat za 10tku a za Metallicu moram platit 15 puta toliko :mrgreen:.
Ta prica kako je samo sirotinji bolje na Zapadu je obicna glupost, na Zapadu je svima bolje, osim likova poput Dzombica ili Baketa i njemu slicnih. Svako drugo poredjenje je uzaludno, radnik-radnik, inzinjer-inzinjer, kasirka-kasirka, razlika je osjetljiva. Ne zna sta se uopste pokusava dokazati poredeci standarde zivljenja u top zemljama u svijetu sa zemljama koje nisu bas neka pljacka za zivot.
Na drugu stranu, ako u ovu jednacinu ubacis emocije, tvoj jezik, zemlja, familija, prijatelji, onda mozemo pricati o tim nekim nedostatcima ali i to opet zavisi kada si dosao (u kojim godinama) i koliko dugo vec zivis negdje.
Medjutim, najgora stvar je slati poruku da nista ne valja, da je zivo za kurca a cvrsto se drzati tog istog mjesta :skoljka:.
Granice su otvorene, nema rata, ne puca, mante mi samo one, ma jos godinu dvije da drmnem sta love pa odo privatni business u RajvuSa ganjat.
Ko zna sta hoce glede privatnog businessa, njemu lova nikada nije bila prepreka.
Dino79

#20668 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Dino79 »

Ommadawn wrote:
Dino79 wrote:Ovim robovlasnicima još nije jasno da ljudi više neće da rade za vreću brašna i litar ulja.
Čuj hvali se kako nudi platu 300 e

https://www.fokus.ba/biznis/poslodavac- ... e/1223083/

On daje platu pa idiotu jedan platu ljudi zarađuju nedaješ ti nikome ništa .

Image
Đubre bezobrazno a uoči rata nas je molio da mu potpišemo odobrenje da pravi stan u potkrovlju zgrade, živio ko podstanar.
Taj rođenu sestru ponižava koja radi kod njega.

Nakon godinu dana :run:
HAVANA

#20669 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

detroit-mercy wrote:
Radio Sarajevo wrote:
detroit-mercy wrote: Barem ne trunim kako je zivot na Balkanu samo takav a u isto vrijeme se cvrsto drzim sise i ne mislim pustat.
A kakve paprike jedem je na kraju moj problem, eto nek ti udaras organsku hranu striktno :mrgreen: .

Ја све вријеме говорим како је живот на Балкану ако имаш пара сто пута бољи. Ако преживљаваш, боље је на Западу. Ех сад, све је како је ко навикао.

Ја сам имао и на Балкану, и у Амстердаму, и имаћу кад одем негдје треће, такав ми грах пао. Али не купујем ципеле од миљу, нити лажем да то радим.

У Детроиту је фуј. То сигурно знам, отишао сам у мају из Торонта на двије ноћи, и у то говно сигурно више крочити нећу. Горе развијене државе од Америке сигурно нема.
Ti si se vise sa tim stanom u Sarajevu popeo na vrh glave, jebo da imas penthouse na Manhattan-u od 100 milja dolara :skoljka:.
.
Sjoo jes to jeftino,daj jedan da kupim? :D U izvoru na stupu je skuplji. :lol:
Radio Sarajevo

#20670 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

detroit-mercy wrote: Matori, razvijenost jedne drzave se ne mjeri subjektivnim dozivljajima iste, nego postoji masa drugih parametara koji to odredjuju. Tako da ne provaljuj se bez veze kad imaju striktni podatci za sve.
Na kraju, koga briga sta si imao ili sta imas, vjerovatno nemas toliko koliko si se ufurao jer ljudi koji imaju to obicno ne potenciraju. Ti si se vise sa tim stanom u Sarajevu popeo na vrh glave, jebo da imas penthouse na Manhattan-u od 100 milja dolara :skoljka:. Jos malo pa cu misliti da je sa druge strane onaj vlasnik Binga, koliko potenciras svoje "imanje".
Kralju moj, kada imas para, zivot je svugdje dobar ne znam sta to Balkan pruza sa parama sto ne mozes drugdje naci, jeftine pjevaljke po splavovima, lokalne kafice, mislim sta je to sto Balkan nudi. Gdje su vece pare, vece su i mogucnosti za provod.
Nemoj mi samo ono poredjenja, Zelje i Ajaxa, kako mozes za cenera otic gledat Zelju a za Ajax moras platiti sta ja znam koliko :mrgreen:. To je isto da kazes, mogu Mitra Mirica gledat za 10tku a za Metallicu moram platit 15 puta toliko :mrgreen:.
Ta prica kako je samo sirotinji bolje na Zapadu je obicna glupost, na Zapadu je svima bolje, osim likova poput Dzombica ili Baketa i njemu slicnih. Svako drugo poredjenje je uzaludno, radnik-radnik, inzinjer-inzinjer, kasirka-kasirka, razlika je osjetljiva. Ne zna sta se uopste pokusava dokazati poredeci standarde zivljenja u top zemljama u svijetu sa zemljama koje nisu bas neka pljacka za zivot.
Na drugu stranu, ako u ovu jednacinu ubacis emocije, tvoj jezik, zemlja, familija, prijatelji, onda mozemo pricati o tim nekim nedostatcima ali i to opet zavisi kada si dosao (u kojim godinama) i koliko dugo vec zivis negdje.
Medjutim, najgora stvar je slati poruku da nista ne valja, da je zivo za kurca a cvrsto se drzati tog istog mjesta :skoljka:.
Granice su otvorene, nema rata, ne puca, mante mi samo one, ma jos godinu dvije da drmnem sta love pa odo privatni business u RajvuSa ganjat.
Ko zna sta hoce glede privatnog businessa, njemu lova nikada nije bila prepreka.

I šta ti uopšte znaš o nečijem životu? Šta znaš zašto je neko tu gdje jeste?

Većina naših ljudi na kraju završi u selendrama ili u getu velikog grada. Naši u Holandiji su uglavnom po Arnhemu, Enschedeu, i predgrađima Rotterdama i Utrechta, a ja sam buraz u Amsterdamu. To je malo drugačije. Isto kao što si ti u Detroitu, a ne u New Yorku, vjerujem da kontaš razliku. Takođe, većina naših je došla iz vukojebina, a ja sam došao iz centra glavnog grada. I taj stan sam spomenuo možda jednom, samo sam htio reći da sam živio u centru, i tu odrastao, pa nisam imao kulturni šok kao papci iz Bužima i okolnih okuka, pa se sad hvale cipelama od 750 eura.

Kad već insistiraš, evo još jednom. Već sam rekao da imam još jedan projekat da završim, i za to mi je potrebno još nekoliko mjeseci. Pored posla koji radim 30 sati dnevno, privatno se bavim nekim stvarima, i tu mi je trenutno baza. To je jedini razlog zbog kojeg sam još tu, a nakon toga ko zna gdje ću biti. Ti možeš pričati da neću, ali ja sam već živio u nekoliko gradova, i meni nije misaona imenica preseliti.

Dakle, dođem negdje, budem tu godinu-dvije-tri, i onda dalje, a pored toga sam barem dva - tri mjeseca godišnje na Balkanu, gdje punim baterije, i još toliko po poslovnim i privatnim putevima u Aziji, Turskoj, Africi i sl. Taj adrenalin me trenutno drži, ali tema nisam ja, nego je tema "ostati ili otići", odnosno kolika je to ubleha.

Slažem se da je po statistikama "bolje" na Zapadu. Ali je bolje za ljude koji su tu rođeni, odrasli, imaju pozadinu, nekretnine, familiju da uskoči i pomogne, itd. Doći i kretati od nule u ovo doba, a ne biti programer sa barem € 5.000 neto plate, može samo idiot ili bijeda. Bijedu razumijem. Programere takođe. Ali doktore, ekonomiste, pravnike i sl. ne razumijem jer nikad neće imati život kao što imaju kod kuće. Čak i da imaju više para, to ne znači da će biti sretni jer će uvijek biti građani drugog reda. Kao npr. Konjislav koji možda zaradi i više nego što je zarađivao kući, ali on nema s kim pivu popiti utorkom naveče. Ima svaki osmi vikend, i to s ljudima s kojima se inače ne bi družio da je kući. Fak det šit čovječe.

I eto, neću porediti Želju i Ajax, porediću Zrinjski i Utrecht. Sjeti se ko je prošao, a kakvu samo infrastrukturu imaju ovi drugi. Podsjetiću te i da je Željo moj, a da me za Ajax boli kurac. Ja nemam kompleks niže vrijednosti kao mnogi od vas ovdje, i da sam došao iz Kaknja, navijao bih za Rudar, i bio bi mi važniji od Ajaxa, Liverpoola, Bayerna i svih ostalih klubova za koje danas mladež navija.

Ja nemam problem reći i da volim našu muziku, naš rock, i nemam problem ni sa ljudima koji vole narodnjake, i Acu Lukasa, pa i Mitra Mirića. Zašto bih ja bio online tačno 21.10. u tri ujutru, da bih kupio kartu za Metallicu, i još im platio 200 eura za koncert, a da mi oni sviraju sat i po? Zašto bih to sebi radio? Ja volim Metallicu, ali volim i Balaševića, a njemu ne moram toliko dati, i ne moram se naguziti da ga čujem. Čak mi je na njegovom koncertu i ljepše, a i pjeva po četiri - pet sati.

U jednom se slažemo. Granice su otvorene, neka svako ide gdje misli da mu je bolje. Ja imam jarana koji je u Sarajevu radio kao asistent na DIF-u, bio najbolji student u svojoj generaciji, pored toga držao jedan sportski klub sa preko 300 djece. Primanja mu bila po četiri - pet hiljada mjesečno, nekad malo manje. Frajer vanredno završi srednju medicinsku i ode u Njemačku prati guzice, eno ga u Berlinu, poslije tri godine i dalje pere guzice, jedva sastavlja kraj s krajem, ja mu kupujem aviokarte, pa mi vrati za mjesec - dva. A takvih je ovdje kamara, neupućenih, iskompleksiranih i onih koji misle da je njemačko govno bolje od bosanske torte. Ja sam mu to sve u lice rekao barem 20 puta, ali frajer ima cilj, biti profesor sporta u Berlinu, iako je izraziti antitalenat za njemački. Ja mu kažem, brate udri slobodno, nadam se da ćeš za 20 godina to uspjeti. Ja te godine ne dam, meni je i dan previše da ga bacim.
Hendrix

#20671 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

Pa ima li iko da ode vani da ne pere guzice osim vas visokoplasiranih likova? Mozemo li spomenuti i neke ljude izmedju tih ekstrema koji se stalno namecu ovde?

Evo ja znam licno 5-6 ljudi iz moje generacije gradjevine koji su u Njemackoj i super su zadovoljni, ljudi prodisali konacno covjece. Rade u normalnim firmama gdje se znanje cijeni a ne kod nasih krkana za mizeriju. Konacno mogu upotrijebiti i nove tehnologije bez bojazni da ce im neko reci "sta ti ba seres i vazda pametujes". Da ne pricam o stanju na gradilistima, pa kod nas na autoputu ko da je jos rat, pola radnika u maskirnim uniformama nigdje sljema ni bilo kakve organizacije sto se sigurnosti tice. Na mojoj dionici su bila dva lika lafo za sigurnost nisu im auta dali namjerno. Znaci lik koji radi inspekcije mora da stopa mikser od izvodjaca...i nema nikakvo pravo da zaustavi radove. To je suludo ba i van svake pameti. Covjek je poginuo radi nebrige, bruka je povrijedjenih bila ali boli ikog briga ba...mi smo na nivou bangladesa u tom podrucju, a da ne pricam koju mizeriju ljudi dobijaju za taj rad. Sve se svodi na jebaji ga bice to akobogda u redu. Al to nije vazno...vazno je na kaficu ici na carsiju jelde.

Sta mu vrijedi sto je u svojoj zemlji ako ne moze napredovati od rodjaka i namjestene djece u firmi...ali to namjestena djeca ne mogu shvatiti. Njima su svi ostali glupi i nesposobni. Ljudi jednostavno hoce ba da rade svoj posao i da budu cijenjeni za to, nema neke puno filozofije tu. Ti ljudi nisu bijeda nego visokoobrazovani kadar koji zeli normalne uslove rada.
detroit-mercy

#20672 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Radio Sarajevo wrote:
detroit-mercy wrote: Matori, razvijenost jedne drzave se ne mjeri subjektivnim dozivljajima iste, nego postoji masa drugih parametara koji to odredjuju. Tako da ne provaljuj se bez veze kad imaju striktni podatci za sve.

I šta ti uopšte znaš o nečijem životu? Šta znaš zašto je neko tu gdje jeste?

Većina naših ljudi na kraju završi u selendrama ili u getu velikog grada. Naši u Holandiji su uglavnom po Arnhemu, Enschedeu, i predgrađima Rotterdama i Utrechta, a ja sam buraz u Amsterdamu. To je malo drugačije. Isto kao što si ti u Detroitu, a ne u New Yorku, vjerujem da kontaš razliku. Takođe, većina naših je došla iz vukojebina, a ja sam došao iz centra glavnog grada. I taj stan sam spomenuo možda jednom, samo sam htio reći da sam živio u centru, i tu odrastao, pa nisam imao kulturni šok kao papci iz Bužima i okolnih okuka, pa se sad hvale cipelama od 750 eura.

Kad već insistiraš, evo još jednom. Već sam rekao da imam još jedan projekat da završim, i za to mi je potrebno još nekoliko mjeseci. Pored posla koji radim 30 sati dnevno, privatno se bavim nekim stvarima, i tu mi je trenutno baza. To je jedini razlog zbog kojeg sam još tu, a nakon toga ko zna gdje ću biti. Ti možeš pričati da neću, ali ja sam već živio u nekoliko gradova, i meni nije misaona imenica preseliti.

Dakle, dođem negdje, budem tu godinu-dvije-tri, i onda dalje, a pored toga sam barem dva - tri mjeseca godišnje na Balkanu, gdje punim baterije, i još toliko po poslovnim i privatnim putevima u Aziji, Turskoj, Africi i sl. Taj adrenalin me trenutno drži, ali tema nisam ja, nego je tema "ostati ili otići", odnosno kolika je to ubleha.

Slažem se da je po statistikama "bolje" na Zapadu. Ali je bolje za ljude koji su tu rođeni, odrasli, imaju pozadinu, nekretnine, familiju da uskoči i pomogne, itd. Doći i kretati od nule u ovo doba, a ne biti programer sa barem € 5.000 neto plate, može samo idiot ili bijeda. Bijedu razumijem. Programere takođe. Ali doktore, ekonomiste, pravnike i sl. ne razumijem jer nikad neće imati život kao što imaju kod kuće. Čak i da imaju više para, to ne znači da će biti sretni jer će uvijek biti građani drugog reda. Kao npr. Konjislav koji možda zaradi i više nego što je zarađivao kući, ali on nema s kim pivu popiti utorkom naveče. Ima svaki osmi vikend, i to s ljudima s kojima se inače ne bi družio da je kući. Fak det šit čovječe.

I eto, neću porediti Želju i Ajax, porediću Zrinjski i Utrecht. Sjeti se ko je prošao, a kakvu samo infrastrukturu imaju ovi drugi. Podsjetiću te i da je Željo moj, a da me za Ajax boli kurac. Ja nemam kompleks niže vrijednosti kao mnogi od vas ovdje, i da sam došao iz Kaknja, navijao bih za Rudar, i bio bi mi važniji od Ajaxa, Liverpoola, Bayerna i svih ostalih klubova za koje danas mladež navija.

Ja nemam problem reći i da volim našu muziku, naš rock, i nemam problem ni sa ljudima koji vole narodnjake, i Acu Lukasa, pa i Mitra Mirića. Zašto bih ja bio online tačno 21.10. u tri ujutru, da bih kupio kartu za Metallicu, i još im platio 200 eura za koncert, a da mi oni sviraju sat i po? Zašto bih to sebi radio? Ja volim Metallicu, ali volim i Balaševića, a njemu ne moram toliko dati, i ne moram se naguziti da ga čujem. Čak mi je na njegovom koncertu i ljepše, a i pjeva po četiri - pet sati.

U jednom se slažemo. Granice su otvorene, neka svako ide gdje misli da mu je bolje. Ja imam jarana koji je u Sarajevu radio kao asistent na DIF-u, bio najbolji student u svojoj generaciji, pored toga držao jedan sportski klub sa preko 300 djece. Primanja mu bila po četiri - pet hiljada mjesečno, nekad malo manje. Frajer vanredno završi srednju medicinsku i ode u Njemačku prati guzice, eno ga u Berlinu, poslije tri godine i dalje pere guzice, jedva sastavlja kraj s krajem, ja mu kupujem aviokarte, pa mi vrati za mjesec - dva. A takvih je ovdje kamara, neupućenih, iskompleksiranih i onih koji misle da je njemačko govno bolje od bosanske torte. Ja sam mu to sve u lice rekao barem 20 puta, ali frajer ima cilj, biti profesor sporta u Berlinu, iako je izraziti antitalenat za njemački. Ja mu kažem, brate udri slobodno, nadam se da ćeš za 20 godina to uspjeti. Ja te godine ne dam, meni je i dan previše da ga bacim.
Decko iz centra u sad u centru Amsterdama :mrgreen:.
Dovoljno je pogledati samo par ovih podebljanih izvadaka i svhatiti o cemu se radi.
I sta velis jaranu, ti te godine nedas, predpostavljam da hoces reci da ih ne bi proveo nikada u instranstvu kao jaran ti ali se vec prilicno dugo u inostranstvu, obzirom da imas pasos Holandije :mrgreen:.
Ali jos par mjeseci i kupis se :mrgreen:.
Sve ostalo sto si napisao, ne znam cemu ili kome adresiras. Balas ti pravi bolji ugodjaj, ok Balas izadje, kenja na stage-u 3-4 sata moze tako i 24sata ako treba, lik se i ne oznoji. Ljudi izadju, otprase 2 sata da se u golu vodu stvore, tebi bude dosta od 2 sata takve svirke a kamo li njima. Necu da raspravljam o muzickim ukusima ali tek kod nekih bendova vidis zasto su majstori svog zanata ili virtouzi na instrumentima. To ti je ko da gledas Zelju i Ajax :mrgreen: volis ti Zelju ali si svjestan sta je kvalitet i drugi nivo predstave/igre :mrgreen:.
Ili kad vozis Juga ili Porschea, mozes emotivno biti vezan za Juga (prvo auto, prvi put guzio u njemu) ali primjetis razliku kad sjedes u Porscha :mrgreen: .
Samo je jedno interesuje, kakav to zivot vodite tamo u tom Amsterdamu kad Utorkom navece nemate skim popit pivu :mrgreen:
konjislav

#20673 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Radio Sarajevo wrote:
konjislav wrote: Kura* si ti imao na balkanu. Da si imao ne bi ni išao, kad je tako fin i dobar život kad imaš para na balkanu kao što ti kažeš.
Ti si kao što ti pajdaš Australac kaže obična fukara i bijeda, i to je pravi i istinski razlog što si otišao.

Budi realan prema sebi, a onda i drugima.
Ja s tobom vazda fino, a ti sa mnom konjski.

Ko te jebe kad si doživio kulturni šok čim si prihajao u bavarsko selo, pa ti nepojmljivo da neko drugi nije. Ja nisam jedan od tih, a neću se sigurno papcima dokazivati ko sam i šta sam. Misli šta hoćeš, boli me kurac.
Jašta, ti prema meni fino, a ovdje zajedno sa Australcem pišate po sirotinji. Sve vrijeme na temi snobovski odgovarate i stalno govoriš šta si imao prije rata, a to je 2 stana u Sarajevu.
Moj stari je imao i više od toga, 3-spratnu kuću, 2 kamiona, brentu, farmu od 8000 koka nosilja, traktor i mnogo ovaca i krava, a radio je u nadzornom organu za nadgledanje gradilišta. Očito nije živio u Sarajevu, međutim jeste poslije rata. Ali ja ovo ne spominjem svaki put kao ti, jer znam da ti ništa ne vrijedi šta su ti roditelji (ne ti lično) imao prije.

I nisam ja nikakav šok doživio u Berlinu kada sam prije 10 godina živio u Minhenu koji je još napucaniji od Berlina.

Priča ti je ista kao kod Australca, moraš spustiti drugog dolje da bi se osjećao vrijednijim. Pa niste samo vas 2 putovali po svijetu i samo vas 2 imuni na kulturni šok a svi ostali nisu.
Baš ste bijedni obojica sa takvom pričom i snobovskim nastupima.
doboj71

#20674 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by doboj71 »

Samo cekam kad ce neko postaviti sliku 10 u lepinji, i ono " eh da vam je sad".
Rugafet

#20675 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rugafet »

Ovaj redijo je jedan od onih koji napišu post ponjavu, dvije piš pauze napravim dok pročitam i na kraju ne kažu ništa. Jest, nije, vako, nako, mi smo, ja sam, vi ste. Uglavnom 'imamo' mi koji smo vani i ovi koji su ostali, ili bili vani i vratili se i imamo njega urbanog Robin Huda koji jeste vani ali je 'protiv' ovih koji su vani Pri tome izrazito je protiv ovih koji su vani a nisu iz grada Sarajeva. Što bi rekao jedan moj susjed jadna majko svoja 8-)
Post Reply