Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tempuser

#6776 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by tempuser »

holowey wrote:
high_volume wrote:Zašto su taxi-vozila povlaštena u saobraćaju, pa imaju pravo zaustaviti saobraćaj da uzmu putnika, ili da putnik izađe iz auta, pa dok još plati, ili uzme prtljag iz gepeka, ili ih ima više...
dio su gradskog saobracaja, zato mogu i voziti unutar zute linije
Kakve to veze ima sa zaustavljanem kako im se prohtije?
Na kraju krajeva zuta linija postoji samo na potezu Marindvor - Carsija - Marindvor, sta je sa ostatkom grada?
Neki dan sam gledao blazi kontakt dvojice taksa ispred Metropolisa, jedan se ukopao na mjestu, drugi legao na kocnicu ali kasno. Nijedan se nije bunio, musterija usla u prvi i svako na svoju stranu!
holowey

#6777 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by holowey »

spreca wrote:
holowey wrote:
high_volume wrote:Zašto su taxi-vozila povlaštena u saobraćaju, pa imaju pravo zaustaviti saobraćaj da uzmu putnika, ili da putnik izađe iz auta, pa dok još plati, ili uzme prtljag iz gepeka, ili ih ima više...
dio su gradskog saobracaja, zato mogu i voziti unutar zute linije
to im ne daje pravo da ometaju druge ucesnike u saobracaju i da mogu stati na bilo kom mjestu
kada si cuo/vidio da je bilo musterija bilo taksista kazenjen zbog zaustavljanja mimo standa/stanice? to je poenta taksija, da te moze pokupiti bilo kada sa bilo koje lokacije i odvesti na bilo koju lokaciju... ta tablice mu to dozvoljavaju
pepeljara

#6778 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by pepeljara »

A isto tako cuo sam da ce maksuz za auta TAXI vozila isporucivati iste bez zmigavaca, jer to njima ne treba :) :D
spreca

#6779 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by spreca »

holowey wrote: kada si cuo/vidio da je bilo musterija bilo taksista kazenjen zbog zaustavljanja mimo standa/stanice? to je poenta taksija, da te moze pokupiti bilo kada sa bilo koje lokacije i odvesti na bilo koju lokaciju... ta tablice mu to dozvoljavaju
Negdje u zobsu stoji kao pravilo koje vazi za sve vozace da ne ometaju druge ucesnike u saobracaju....ispade da moze stati i u npr srednjoj traci da pusti ili uzme putnika.....naravno da moze sve te radnje ciniti bez da ugrozava druge ucesnike...kod nas sve moze i na sta se kome kurac digne...pogledaj kako se ponasaju Taxi vozaci u uredjenim drustvima
spreca

#6780 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by spreca »

pepeljara wrote:A isto tako cuo sam da ce maksuz za auta TAXI vozila isporucivati iste bez zmigavaca, jer to njima ne treba :) :D
i sa kocnicama koje kopaju u mjestu...jer nedaj boze da prolete pored putnika :lol:
tempuser

#6781 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by tempuser »

holowey wrote: kada si cuo/vidio da je bilo musterija bilo taksista kazenjen zbog zaustavljanja mimo standa/stanice? to je poenta taksija, da te moze pokupiti bilo kada sa bilo koje lokacije i odvesti na bilo koju lokaciju... ta tablice mu to dozvoljavaju
Nije tacno jer to podrazumjeva ugrozavanje sigurnosti ostalih ucesnika. U Zgb npr. taksi se nece zaustaviti na "mahanje", iskljucivo poziv na adresu pa da se normalno zaustavi i stajaliste.
holowey

#6782 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by holowey »

tempuser wrote:
Nije tacno jer to podrazumjeva ugrozavanje sigurnosti ostalih ucesnika. U Zgb npr. taksi se nece zaustaviti na "mahanje", iskljucivo poziv na adresu pa da se normalno zaustavi i stajaliste.
i obavezno da pozivalac bude prijavljen na toj adresi, cips potvrda da nije starija od tri mjeseca :lol:

pozovem taksi i kazem titova 27... on dodje na adresu gdje sam ga pozvao i zaustavi saobracaj u traci dok ja utovarim kofer i sjednem u auto... kakva je razlika izmedju te situacija i one gdje mu ja mahnem rukom sa te adrese i zaustavim prvog koji naidje?
tempuser

#6783 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by tempuser »

holowey wrote:
pozovem taksi i kazem titova 27... on dodje na adresu gdje sam ga pozvao i zaustavi saobracaj u traci dok ja utovarim kofer i sjednem u auto... kakva je razlika izmedju te situacija i one gdje mu ja mahnem rukom sa te adrese i zaustavim prvog koji naidje?
Razlika je bitna sto se ovaj na poziv nece ukupati u mjestu kad te vidi da mases ispred Titove 27 nego ce se normalno zaustaviti na adresi.
drug_profi

#6784 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

Drzis odstojanje pa te ukopavanje taksija koji trazi musteriju ne moze iznenaditi.
pepeljara

#6785 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by pepeljara »

drug_profi wrote:Drzis odstojanje pa te ukopavanje taksija koji trazi musteriju ne moze iznenaditi.
Ona otoka stanica na trotoaru, pa onaj mrtvi seljakluk krkanluk kao i krsenje zakona kad sa tog stajalista krenu lijevo preko pjesackog voze, pa se okrenu ka kruznom toku ka buca potoku. Ja ne mogu da vjerujem da to policija tolerise.. A taxi ko taxi,
drug_profi

#6786 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

Na pijaci Otoka i u krugu 200 metara svakako vlada potpuna anarhija u svakom pogledu. A policija, jbg, znamo da je stanje u uniformisanim redovima katastrofa.
Prvih par sati hvatas cvaje, a onda ostatak smjene u kladari i kafani.
I nije to vise samo stereotip, to je fakticko stanje. Od toga samo pojedinci odstupaju neko vrijeme dok i njih sile prilika ne nauce da se ponasaju isto.
tempuser

#6787 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by tempuser »

drug_profi wrote:Drzis odstojanje pa te ukopavanje taksija koji trazi musteriju ne moze iznenaditi.
Ako je uvijek do onoga "iza" cemu oonda vaj clan zakona i da li se primjenjuje na taksiste?

Član 42

(1) Vozač ne smije da mijenja način upravljanja vozilom naglim smanjenjem brzine kretanja vozila, osim u slučaju neposredne opasnosti.

(2) Vozač koji namjerava znatnije da smanji brzinu kretanja vozila dužan je da to učini na način kojim neće ugroziti druge vozače koji se kreću iza njega.
drug_profi

#6788 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

tempuser wrote:
Ako je uvijek do onoga "iza" cemu oonda vaj clan zakona i da li se primjenjuje na taksiste?

Član 42

(1) Vozač ne smije da mijenja način upravljanja vozilom naglim smanjenjem brzine kretanja vozila, osim u slučaju neposredne opasnosti.

(2) Vozač koji namjerava znatnije da smanji brzinu kretanja vozila dužan je da to učini na način kojim neće ugroziti druge vozače koji se kreću iza njega.
Pa burum dokazuj kad se zabijes.
Cinjenica je da TA table i firma na krovu svakog normalnog upozoravaju da je ispred tebe lik koji ce naglo zakociti bez tebi uocljivog razloga.
Zato drzi odstojanje. Smisao te svjetlece firme na krovu i jeste da bude uocljiv musteriji.
tempuser

#6789 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by tempuser »

drug_profi wrote:
tempuser wrote:

Član 42

Cinjenica je da TA table i firma na krovu svakog normalnog upozoravaju da je ispred tebe lik koji ce naglo zakociti bez tebi uocljivog razloga.
Zato drzi odstojanje. Smisao te svjetlece firme na krovu i jeste da bude uocljiv musteriji.
Odovaras na pitanje koje ti nisam postavio. Ako je naglo zaustavljanje taksi vozila opravdano, cemu svrha ovog clana i da li su taksisti duzni da ga postuju?
Da li se taksista smije zaustaviti, primiti ili pustiti musteriju npr. u desnoj traci u Zmaja od Bosne?
Taksi firma je oznaka vozila registrovanog za javni saobracaj, a ne pokrice za cinjenje saobr. prekrsaja.
Hakiz

#6790 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

holowey wrote:
tempuser wrote:
i obavezno da pozivalac bude prijavljen na toj adresi, cips potvrda da nije starija od tri mjeseca :lol:

U Firenci je nemoguće taksi zaustaviti na ulici. Takav je propis.

Isključivo taksi štand i poziv na adresu.
drug_profi

#6791 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

tempuser wrote:
drug_profi wrote:
tempuser wrote:

Član 42

Odovaras na pitanje koje ti nisam postavio. Ako je naglo zaustavljanje taksi vozila opravdano, cemu svrha ovog clana i da li su taksisti duzni da ga postuju?
Da li se taksista smije zaustaviti, primiti ili pustiti musteriju npr. u desnoj traci u Zmaja od Bosne?
Taksi firma je oznaka vozila registrovanog za javni saobracaj, a ne pokrice za cinjenje saobr. prekrsaja.
E ba vozdrica. Izvoli sa nekim drugim raspravljati, ćumuru jedan.
drug_profi wrote:Pa burum dokazuj kad se zabijes.
Ono, većinu udesa i isprovociraju "pravnici".
tempuser

#6792 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by tempuser »

Kad pokusas biti mudar, pa te nasamaraju argumentima, onda je najlakse krenuti sa pricom vid mu glave i nekim pateticnim sarkazmom.
drug_profi

#6793 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

tempuser wrote:Kad pokusas biti mudar, pa te nasamaraju argumentima, onda je najlakse krenuti sa pricom vid mu glave i nekim pateticnim sarkazmom.
Ma ja, to je.
holowey

#6794 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by holowey »

tempuser wrote:
holowey wrote:
Razlika je bitna sto se ovaj na poziv nece ukupati u mjestu kad te vidi da mases ispred Titove 27 nego ce se normalno zaustaviti na adresi.
vozis u koloni... auto ispred tebe se zabije u zaustavljen kamion a ti se zakucas u njega jer se "ukopao u mjestu"... tebi ce njegovo osiguranje platiti stetu? samo se nadaj... tvoje je da drzis odstojanje te ako nemas ta oznaku da se ne kreces unutar zute linije... na poziv ili na mahanje taksi se zaustavlja gdje musterija trazi...
tempuser

#6795 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by tempuser »

holowey wrote:
tempuser wrote:
holowey wrote:
vozis u koloni... auto ispred tebe se zabije u zaustavljen kamion a ti se zakucas u njega jer se "ukopao u mjestu"... tebi ce njegovo osiguranje platiti stetu? samo se nadaj... tvoje je da drzis odstojanje te ako nemas ta oznaku da se ne kreces unutar zute linije... na poziv ili na mahanje taksi se zaustavlja gdje musterija trazi...
Nije problem gdje se taksi zaustavlja, nego kako se zaustavlja, a u vezi sa tim da i tebe pitam, sta je svrha ovog clana i da li su taksisti izuzeti od njegovog postivanja?

Član 42

drug_profi

#6796 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

Jesi ti naporan lik.
Naravno da se odnosi.
I sta ces poduzeti po tom pitanju?
holowey

#6797 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by holowey »

ako se ne ukopa postoji neposredna opasnost gubitka musterije...logicno :D
drug_profi

#6798 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

Ma čovjek pravnik.
dzeno123

#6799 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dzeno123 »

Taksista se stao naglo, hodza se zakuco u njega, ocevidac sam bio, dosla murija zeza ih obojicu, kaze takso smijes li ti stati tako naglo kaze on pa sta cu, to mi je hljeb, dao izjavu da je stao naglo i dzaba, hodza kriv. Drzi odstojanje drug, ovaj momak ti fino govori a ti mu neke clanove citiras a znas i sam da to kod nas ne pije vode.
JThomas

#6800 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by JThomas »

ima i član za odstojanje. teoretski nijedan nije "stariji" od onog drugog, ali praksa je takva da je "krivlji" onaj iza. k'o i ono za pucanje ispod pojasa, u teoriji i kad čovjek razmisli totalna nebuloza, ali "mi smo uvijek tako".
Post Reply