Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ferratilis

#5026 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ferratilis »

Jel se ovo odnosi i na freelancere?

https://www.klix.ba/biznis/porezna-upra ... /190418044
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5027 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mk ultra »

MrShadow wrote:
prelivoda wrote:Da li još kome uz obrazac 1035 traže i mjesečne izvode iz banke u poreznoj?
traze svima, ja sam predao bez izvoda kao i uvijek i zvali me da donesem izvod.
Kako sam skuzio izgleda nece vise da cimaju banke da im dostavljaju podatke pa svako za sebe mora da potvrdi iznose.

Traze cak i ugovore sa posiljaocima, ja toga nemam, ali vidim da raja printa Legal Agreements od Upwork-a i nosi samo da ih ne cimaju mada mi je to nigdje veze da je prihvatljivo, ali eto. Izgleda da u BiH ne mogu shvatiti elektronske nacine poslovanja i da se moze dogovoriti neki posao bez potpisa i pecata.
I meni stigao poziv iz banke, ne iz Porezne, iz slicnog razloga.
Kaze ili to sve ili zatvaramo racun... :-)
MrShadow

#5028 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

mk ultra wrote:
MrShadow wrote:
prelivoda wrote:Da li još kome uz obrazac 1035 traže i mjesečne izvode iz banke u poreznoj?
traze svima, ja sam predao bez izvoda kao i uvijek i zvali me da donesem izvod.
Kako sam skuzio izgleda nece vise da cimaju banke da im dostavljaju podatke pa svako za sebe mora da potvrdi iznose.

Traze cak i ugovore sa posiljaocima, ja toga nemam, ali vidim da raja printa Legal Agreements od Upwork-a i nosi samo da ih ne cimaju mada mi je to nigdje veze da je prihvatljivo, ali eto. Izgleda da u BiH ne mogu shvatiti elektronske nacine poslovanja i da se moze dogovoriti neki posao bez potpisa i pecata.
samo zaguglaj legal agreements od upworka i odnesi im i nece te niko dirati
mk ultra

#5029 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mk ultra »

MrShadow wrote:
mk ultra wrote:
MrShadow wrote: traze svima, ja sam predao bez izvoda kao i uvijek i zvali me da donesem izvod.

samo zaguglaj legal agreements od upworka i odnesi im i nece te niko dirati
Poslao sve danas mailom, i dokaze o uplati :thumbup:

Image

Poslao i ovaj dokument, mada ovo sve na engleskom ne pije vode toliko, izgleda hoce samo da pro forme imaju neki dokument

Poreska uprava navodno nista ne zna sta Agencija za bankrastvo radi... :mrgreen:
MrShadow

#5030 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

a cekaj gdje si nasao taj dokument, to je extra? Ja ovo nisam mogao naci kod sebe na profilu
vjesticanametli

#5031 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by vjesticanametli »

I meni info pls...hvala
mk ultra

#5032 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mk ultra »

vjesticanametli wrote:I meni info pls...hvala
MrShadow wrote:a cekaj gdje si nasao taj dokument, to je extra? Ja ovo nisam mogao naci kod sebe na profilu

Image
image hosting website

Reports > Certificate of earnings
vjesticanametli

#5033 Re: Porez na dohodak na freelancing?

hvala :thumbup: :) zlu ne trebalo hahahha skinula sam i ja mada ja tamo od 2015 ne radim :-)
nKrkan

#5034 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nKrkan »

TRANCE wrote: Jeste 183 dana prema trenutnom zakonu. Prema novom zakonu će se gledati i "centar životnih interesa", tako da neko ko bude radio izvan BiH, a u BiH bude imao neku nekretninu, auto, ženu/djecu ili pak samo bude slao lovu u BiH, plaćat će i u BiH porez od inostrane plate :bih: Naravno sada porezna nema uvid u bankovne račune BiH građana u inostranstvu osim ako eksplicitno ne zatraže od inostrane porezne, međutim jednom kad uđemo u SEPA bankarski sistem tokom pregovora o pristupanju EU, imat će klikom miša uvid u sve bankovne račune u 35 europskih država.
Taj sistem imaju i Hrvati, pa ljudi odu živjeti u Njemačku, priča zbogom žohari, ne dam više marke poreza domaćim lopovima, a onda im nakon nekog vremena stigne čestitka iz hrvatske porezne: imate nekretninu/auto/ženu/djecu/šaljete novac u Hrvatsku, ostvarili ste prihode toliko i toliko u Njemačkoj, platite toliko i toliko poreza. A ako ne plate, slijedi im ovrha nekretnine, auta ili im uzimaju dio plate u Njemačkoj u saradnji s njihovom poreskom.
Malo listam ovu temu i naiđem na ovaj post :lol: zanimljiva mi tematika , ne znam jel korsnik aktivan jos.Recimo what if slucaj , ja imam tetka u Luxemburgu ,on ima njihovo drzavljanstvo , kao i svi njegovi 5orica braće , u Bosni se pojave jednom godisnje u augustu na 15 dana i svaki od njih ima to nisu kuće nego vile, i sta sad kao kad bi mi imali pristup tom SEPA sistemu :lol: oni i svi takvi slucajevi bi morali placati porez na ono sto imaju ovamo u BIH? Ako sam na dobrom tragu
Haris.ba

#5035 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

Ma ni u Hrvatskoj nije tako. Iako tipično balkanski i kod njih ima birokracije koja samo komplicira. I ima nekih komičnih, a i bizarnih slučajeva.

Već ljudi ne riješe neke stvari. TIpa - prijave u policiji da idu u inozemstvo.Pa ne prijave poreznoj šta treba prijaviti. Pa ne odjave zdravstveno.

U načelu - plačaš porez tamo gdje provedeš duže od 183 dana. Ali, ako izdaješ nekretninu u Hrvatskoj, a živiš u Irskoj, naravno da plačaš porez na to u Hrvatskoj. Neće ti oporezovati platu ako radiš vani, a porodica ti u Hrvatskoj i tim im šalješ lovu. Ali, moraš poreznoj u Hrvatskoj svake godine prijaviti te prihode. I ako si tamo platio porez, to je to uglavnom. Imaju neke gluposti sa visinom poreznih stopa, pa se neka razlika gleda - ali to nije automatski.

Pa koliko ljudi iz BiH ima nekretnine u Hrvatskoj. Šta bi sad trebali? Plačati porez od plate i u Hrvatskoj? Neće. Ali, će plačati porez u vezi sa nekretninom (vlasištvo i iznajmljivanje, komunalne naknade...).

Najbitnije je da postoji međunarodni ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Sve ostalo je kamilica.
amonimus

#5036 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by amonimus »

...
Last edited by amonimus on 17/02/2020 11:18, edited 1 time in total.
nuruka36

#5037 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nuruka36 »

Tri pitanja:

- Nalazim se na privremenom radu vani, nisam se odjavio iz Bosne, treba li to i kako uraditi, i kakve su prakticne posljedice?

- Postoji li mogucnost da mi naplate porez na novac koji sam sa svog racuna u inostranstvu slao na svoj racun u Bosni (nemam pojma jesu li mi slali koverte)?

- Postoji li mogucnost da meni ili drugoj strani naplate porez na novac koji sam sa svog racuna u inostranstvu slao na tudje racune u Bosni (roditelji, braca, sira porodica, prijatelji, humanitarne akcije i sl)?
seoBIH

#5038 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by seoBIH »

Na zadnja dva pitanja, odgovor je potvrdan, da mogu.
Bluemore

#5039 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Bluemore »

nuruka36 wrote:Tri pitanja:

- Nalazim se na privremenom radu vani, nisam se odjavio iz Bosne, treba li to i kako uraditi, i kakve su prakticne posljedice?

- Postoji li mogucnost da mi naplate porez na novac koji sam sa svog racuna u inostranstvu slao na svoj racun u Bosni (nemam pojma jesu li mi slali koverte)?

- Postoji li mogucnost da meni ili drugoj strani naplate porez na novac koji sam sa svog racuna u inostranstvu slao na tudje racune u Bosni (roditelji, braca, sira porodica, prijatelji, humanitarne akcije i sl)?
Ne postoji osnova za takve stvari
Na svoj racun i slicno
Ne postoji porez na novac :D
Bluemore

#5040 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Bluemore »

U normalnim drzavama za slanje porodici postoje cak poreske olaksice
Tako da :-) fadile oprosti
nuruka36

#5041 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nuruka36 »

Znaci da trebam ocekivati da mi posalju pismo da platim porez na sve transakcije koje sam napravio preko banke?
tnt-tunja

#5042 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by tnt-tunja »

Kakva je procedura, je li se treba ici unaprijed i uplatiti porez ili se ceka koverta pa onda da se uplati?
Sajo---:

#5043 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Sajo---: »

...
Last edited by Sajo---: on 02/04/2025 21:44, edited 1 time in total.
freelancerusk

#5044 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerusk »

Sajo---: wrote:Pozdrav za sve,

Da li neko upucen moze napisati tacan proces uplate poreza na zaradu koja je ostvarena putem interneta (kao freelancer)? I izracun na nekom primjeru od recimo 1000 km

Kako sam shvatio do sada, potrebno je popuniti AMS 1035 obrazac i uplatiti na racun koji je naveden na web str poreske uprave?

Sta ja kasnije radim sa tim virmanima i ams obrascima? Da li ih negdje predajem ili drzim kod sebe?

Moze i pp,

Hvala
Popuniš AMS, na primjeru od 1000 KM, imaš 20%, tj. 200 KM rashoda, onda od 800 KM plaćaš 4% u zdravstveni fond (32 KM), ostaje ti 768 KM, od toga ide 10% poreza (76,80KM). Onda ideš u poreznu, na protokol predaješ AMS sa uplatnicama, ostavljas sebi kopiju AMS (neka ti ovjere na protokolu) i ostavi sebi isto uplatnice.
djordje5

#5045 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by djordje5 »

Ljui pozdrav

Nedavno sam usao ozbiljnije u vode freelanca, pronasao sam partnera vani odradio mjesec dana i on mi trazi racun na osnovu kojeg bi mi platio. Dali ja njemu mogu-smijem napisati racun.
Puf

#5046 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Puf »

Nije li to malo glupo pitanje? Ajmo ovako, sto ne bi smio?
djordje5

#5047 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by djordje5 »

A vidi sad ovo, kad uplati na izvodu banke se pojavi uplata po racunu broj taj i taj i taj izovd ide u inspektorat.
victom

#5048 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

Smijes staviti broj. Ako si tek krenuo kao freelancer, nemoj se puno brinuti.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:01, edited 2 times in total.
djordje5

#5049 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by djordje5 »

victom wrote:Smijes staviti broj. Ako si tek krenuo kao freelancer, nemoj se puno brinuti.
Hvala na info. Ovo nisam znao.
vjesticanametli

#5050 Re: Porez na dohodak na freelancing?

djordje5 wrote:A vidi sad ovo, kad uplati na izvodu banke se pojavi uplata po racunu broj taj i taj i taj izovd ide u inspektorat.
Ma kakav inspektorat :lol: pali su veliki :lol: de ba ne obrces 166778899021333 km :-) uzmi s neta invoice template i udri.....
Post Reply