Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#7926 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja bi lako se odlucio za daikin.

Dobro grije fujitsu,ali malo se jace vrti kompresor,pa hoce zagalamit vanjska.

Ako uporedis vanjske jedinice vidjeces da daikin 50ka 60 ka ima puno vecu vanjsku jedinicu.

Dobra je ta serija vanjska rx60gv.
Pokusaj naci manju (na papiru) rx50gv.
Obje su hardverski identicne,potpuno ista vanjska jedinica ogromnih dimenzija i tezine skoro 50kg,samo sto je 60ka nabrijana da se malo jace moze zavrtit pa moze i nesto malo vise snage izbacit,50 ka je usput jos malo tisa.

Moji uzeli 50ku griju tolki prostor sa slabijom izolacijom i bez konvektora :)

Trose oko 400 KM struje na grijanje za cijelu sezonu.

Kad je polu hladno hoce da ide u pauze malo cesce,ali na termometru se ne vidi nikakva oscilacija temp.

Kad zazimi dobro defroste odradjuje odlicno.Nema buke.Ide malo rjedje u defrost i jako brzo ga obavi.

Dobra klima skroz.Moji platili 1495KM prije 2 godine cini mi se.

Unutrasnja ftx50 vanjska rx50gv.
nemampojma0

#7927 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nemampojma0 »

rovac13 wrote:Ja bi lako se odlucio za daikin.

Dobro grije fujitsu,ali malo se jace vrti kompresor,pa hoce zagalamit vanjska.

Ako uporedis vanjske jedinice vidjeces da daikin 50ka 60 ka ima puno vecu vanjsku jedinicu.

Dobra je ta serija vanjska rx60gv.
Pokusaj naci manju (na papiru) rx50gv.
Obje su hardverski identicne,potpuno ista vanjska jedinica ogromnih dimenzija i tezine skoro 50kg,samo sto je 60ka nabrijana da se malo jace moze zavrtit pa moze i nesto malo vise snage izbacit,50 ka je usput jos malo tisa.

Moji uzeli 50ku griju tolki prostor sa slabijom izolacijom i bez konvektora :)

Trose oko 400 KM struje na grijanje za cijelu sezonu.

Kad je polu hladno hoce da ide u pauze malo cesce,ali na termometru se ne vidi nikakva oscilacija temp.

Kad zazimi dobro defroste odradjuje odlicno.Nema buke.Ide malo rjedje u defrost i jako brzo ga obavi.

Dobra klima skroz.Moji platili 1495KM prije 2 godine cini mi se.

Unutrasnja ftx50 vanjska rx50gv.
Hvala ti na brzom odgovoru.
Malo me zbunjuje ta rx60gv, nakon sto sam napisao post vidim da joj je SCOP svega 3,8. A nominalno daje 7kW.
A sto se tice glasnoce to mi nije vazno, samo nek dobro grije.
I ako te mogu zamoliti, da me posavjetujes u vezi onog prvog pitanja, da li s tom jacom mogu malo zagrijati i sobe, pa da stavim konvektore od po 1000W ili ipak moram i jace konventore bez obzira na snagu klime.
Hvala ti jos jednom
rovac13

#7928 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Cop ako pocnes gledat uci ces u corsokak i dalje ti nista nece biti jasno.

Veca klima cop izracunat na vecoj snazi,manja klima na manjoj.Svaku klimu smanjis da manje grije cop raste ode u nebo.Ti si uradio izolaciju znaci da ce cop ici gore,bice odlican.Sve te klime koje gledas imaju cop u 10 deka.Daikin klime imaju odlucnu potrosnju,imamo dvije kod nas,pored top modela fujitsu.

A sto se tice konvektora ja to sebi nebi uzimao.

Prvo klimu postavit u glavnu prostoriju,postavit da ne duva po ljudima,pokusat okrenut prema ostalim prostorijama.I sacekat.Od rasporeda prostorija zavisi da li ce cijelu zimu biti toplo od samo klime,ili ce do -5 bit ok a dalje moras pomoci udaljene prostorije,ili od -15,ili vec od nula.......Moji na -15 ne trebaju nista pored te klime.

Konvektor trosi struju identicno kao i sve ostale el grijalice.Ali je debelo skuplji.Ja bi gurao klimu koliko moze pa tek ako moram onda nabavio grijalicu ili konvektor akoti je izgled bitan.

Npr moglo bi se desit da ti vise potrosi konvektor u kupatilu nego klima u cijelom stanu.Tolka je razlika u potrosnji :)
nemampojma0

#7929 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nemampojma0 »

rovac13 wrote:Cop ako pocnes gledat uci ces u corsokak i dalje ti nista nece biti jasno.

Veca klima cop izracunat na vecoj snazi,manja klima na manjoj.Svaku klimu smanjis da manje grije cop raste ode u nebo.Ti si uradio izolaciju znaci da ce cop ici gore,bice odlican.Sve te klime koje gledas imaju cop u 10 deka.Daikin klime imaju odlucnu potrosnju,imamo dvije kod nas,pored top modela fujitsu.

A sto se tice konvektora ja to sebi nebi uzimao.

Prvo klimu postavit u glavnu prostoriju,postavit da ne duva po ljudima,pokusat okrenut prema ostalim prostorijama.I sacekat.Od rasporeda prostorija zavisi da li ce cijelu zimu biti toplo od samo klime,ili ce do -5 bit ok a dalje moras pomoci udaljene prostorije,ili od -15,ili vec od nula.......Moji na -15 ne trebaju nista pored te klime.

Konvektor trosi struju identicno kao i sve ostale el grijalice.Ali je debelo skuplji.Ja bi gurao klimu koliko moze pa tek ako moram onda nabavio grijalicu ili konvektor akoti je izgled bitan.

Npr moglo bi se desit da ti vise potrosi konvektor u kupatilu nego klima u cijelom stanu.Tolka je razlika u potrosnji :)
Znam druze, konvektor guta kW. U pravu si, probat cu samo s klimom, pa ako vidim da fali toplote konvektore mogu kupiti i u po zime ili neku drugu grijalicu.
:thumbup:
Hellas

#7930 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hellas »

Stan 64 m2 dnevna 25 m2. Nije mi prakticno da uzmem dve klime pa bih jednu, a u spavacoj moze biti i 2-3 stepena nize od 24 koliko bih htio u dnevnoj i hodniku. Na konvektore u januaru stucem 1500 kilovata, a crkla mi Beko klima za hladjenje pa kontam da uzmem bolju klimu kad vec uzimam i probam grijat se na nju.

Da li su mi ove dve klime prevelike ili premale ispod za grijanje i ima li razlika izmedju njih bitnih... Jedna je ulazni model Fujitsua, a druga srednji model Mitsubishia. Isplati li se 300 km razlike izmedju.

Mitsubishi Super Inverter Plus MSZ-AP50VG R32 cijena oko 2400 KM ekupi
Fujitsu ASYG18KLCA R32 oko 2100 servis covic

Na eurovent vidim da Fujitsu bolje grije i trebalo bi da je tisi, ali na forumu vidim da pisu da je Mitsubishi tisi, garancija na obe ista. Razmisljao sam i o Toshibi i Daikinu ali nemaju model da je unutrasnja jedinica sirine 80 cm, a da je R32 i 18ka. Svaki savjet je dobrodosao.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#7931 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Vidim da se dosta ljudi lozi na ovaj R32 plin.Nako sto je R22 bio izbacen prelazno rjesenje je bio R407c par godina.
Nakon toga je dosao R410 koji se zadrzao evo vec duzi niz godima i jako dobro se pokazao.
E sad je aktualan R32 ali koji je isto zamisljen kao prelazno rjesenje.
Zato slobodno uzmite i na R410 ako nadjete dobar uredjaj.
madesa

#7932 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by madesa »

rovac13 wrote:Buka fujitsua hoce na minusima.Ja sam stavljao video nekad,uporedo daikin i fujitsu,na -15 fujitsu puno vise galami iako nije opterecen previse.

Na nula i vise nema buke ni kod fujitsu.

Ako nisi picajzla,moji roditelji su totalno prezadovoljni sa daikin ftx50gv.Kostala oko 1500 KM ogromna klima,idealna za veci prostor.Nije ljepotica unutarnja,ali wifi dodatak kosta simbolicno,cini mi se oko 40 KM ako to bas nekom treba.Velika klima,ima.snage,a ne pravi buku ni u minusima.

Ja ju samo nebi stavio u mali prostor zato sto joj minimum snage nije toliko nizak.
Moze li informacija gdje ima tu klimu kupiti
nemampojma0

#7933 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nemampojma0 »

madesa wrote:
rovac13 wrote:Buka fujitsua hoce na minusima.Ja sam stavljao video nekad,uporedo daikin i fujitsu,na -15 fujitsu puno vise galami iako nije opterecen previse.

Na nula i vise nema buke ni kod fujitsu.

Ako nisi picajzla,moji roditelji su totalno prezadovoljni sa daikin ftx50gv.Kostala oko 1500 KM ogromna klima,idealna za veci prostor.Nije ljepotica unutarnja,ali wifi dodatak kosta simbolicno,cini mi se oko 40 KM ako to bas nekom treba.Velika klima,ima.snage,a ne pravi buku ni u minusima.

Ja ju samo nebi stavio u mali prostor zato sto joj minimum snage nije toliko nizak.
Moze li informacija gdje ima tu klimu kupiti
Evo druze:
https://servis-jelic.com/index.php?acti ... 04&lang=hr

Čini mi se da su najjeftiniji,jer imaju -10% na gotovinsko plaćanje. Ti opet razgledaj ima li još gdje povoljnije ( pa ako nadjes, javi i meni :) )
madesa

#7934 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by madesa »

ova tvoja kosta 1960 km ?
zudda

#7935 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zudda »

Pozdrav,
Citajuci temu i trazeci razna misljenja o grijanju razmisljam o grijanju na invertore.
Razmisljam o grijanju na struju svakako. Zanima me misljenje sta je najkvalitetnije za stan 136m2 na 3 spratu. Izolacija je jako kvalitetna. Raspored je malo nezgodan tako da bi mi sa invertorima trebalo recimo minimalno 3-4 unutrasnje jedinice. Manje mi je bitna cijena nego kvaliteta. Da li ce invertori moci postici bez obzira na vanjsku temperaturu uvijek idealnu temperaturu zraka (i bez obzira na efikasnost). Da li ce mi buka i protok zraka smetati. Buka manje vise ali sam bas osjetljiv sto se tice "povjetarca". Koji je recimo idealan nacin grijanja. Drva ne dolaze u obzir zbog efforta, plin zbog nemogucnosti prikljucka, pelet mi je zadnja opcija zbog monopola preprodavaca peleta.
Maraschino

#7936 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

Tebi treba toplotna pumpa zrak-voda ili jedna vanjska i 5-6 unutrasnjih.

Ti mislio tri etaze grijati sa 3 invertera. Moze ako su to otvoreni prostori tipa garsonjera pa iz jednog mjesta grijes sve.
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#7937 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

zudda wrote:Pozdrav,
Citajuci temu i trazeci razna misljenja o grijanju razmisljam o grijanju na invertore.
Razmisljam o grijanju na struju svakako. Zanima me misljenje sta je najkvalitetnije za stan 136m2 na 3 spratu. Izolacija je jako kvalitetna. Raspored je malo nezgodan tako da bi mi sa invertorima trebalo recimo minimalno 3-4 unutrasnje jedinice. Manje mi je bitna cijena nego kvaliteta. Da li ce invertori moci postici bez obzira na vanjsku temperaturu uvijek idealnu temperaturu zraka (i bez obzira na efikasnost). Da li ce mi buka i protok zraka smetati. Buka manje vise ali sam bas osjetljiv sto se tice "povjetarca". Koji je recimo idealan nacin grijanja. Drva ne dolaze u obzir zbog efforta, plin zbog nemogucnosti prikljucka, pelet mi je zadnja opcija zbog monopola preprodavaca peleta.
Ako očekuješ ozbiljnu pomoć na forumu , okači makar tlocrt stana i mikroklimatske uslove - nije isto grijati se u Mostaru i na Igmanu.
Povjetarac je nužno zlo kod grijanja inverterima i to moraš raščistiti u startu - najbolje da odeš kod nekoga ko se tako grije i vidiš na licu mjesta kako to izgleda.
Zavisno od rasporeda prostorija , ličnog afiniteta i osjećaja toplote izolovanih 136 kvadrata u jednoj etaži uz sitne kompromise se može pokriti sa 2-3-4 kvalitetna invertera. Nebi bilo loše angažovati nekog stručnog da pogleda situaciju i predloži rješenje.
zudda

#7938 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zudda »

maks_rs wrote:
zudda wrote:Pozdrav,
Ako očekuješ ozbiljnu pomoć na forumu , okači makar tlocrt stana i mikroklimatske uslove - nije isto grijati se u Mostaru i na Igmanu.
Povjetarac je nužno zlo kod grijanja inverterima i to moraš raščistiti u startu - najbolje da odeš kod nekoga ko se tako grije i vidiš na licu mjesta kako to izgleda.
Zavisno od rasporeda prostorija , ličnog afiniteta i osjećaja toplote izolovanih 136 kvadrata u jednoj etaži uz sitne kompromise se može pokriti sa 2-3-4 kvalitetna invertera. Nebi bilo loše angažovati nekog stručnog da pogleda situaciju i predloži rješenje.
Evo tlocrt otprilike:
Image
Da mislim na jednu etazu jer na prve dvije je centralno grijanje na drva ali ukoliko bi bila bolja opcija uzeti toplotnu pumpu i iskoristiti je za sva 3 sprata i to je dobro jer je u pitanju porodicna kuca. U pitanju je kuca u Blazuju. Svakako bih doveo strucno lice prije kupovine i ugradnje ali zelim za pocetak znati sta tacno zelim i koje su mane i prednosti. Znalo se desavati u Blazuju i po -24. Zanima me i ako je vani recimo -30 da li bi grijanje funkcionisalo pa taman da ce potrositi i 50 KM struje za dan. (Ove klimatske promjene nisu normalne treba se na sve pripremiti)
Hvala unaprijed.
maks_rs

#7939 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

zudda wrote: Da mislim na jednu etazu jer na prve dvije je centralno grijanje na drva ali ukoliko bi bila bolja opcija uzeti toplotnu pumpu i iskoristiti je za sva 3 sprata i to je dobro jer je u pitanju porodicna kuca. U pitanju je kuca u Blazuju. Svakako bih doveo strucno lice prije kupovine i ugradnje ali zelim za pocetak znati sta tacno zelim i koje su mane i prednosti. Znalo se desavati u Blazuju i po -24. Zanima me i ako je vani recimo -30 da li bi grijanje funkcionisalo pa taman da ce potrositi i 50 KM struje za dan. (Ove klimatske promjene nisu normalne treba se na sve pripremiti)
Hvala unaprijed.
Ako ti 50 KM dnevno nije puno :D , ugradi Vailanta od 12kW i radijatore i prst u uvo :thumbup: , najelegantnije grijanje.
Šala na stranu , mislim da sa Vailantom nebi trošio više od 1500 KM za sezonu ako je izolacija dobra kao što kažeš.
Po rasporedu prostorija trebalo bi 4 invertera da pokriju prostor + nešto za kupatilo. Pravilno dimenzionisani inverteri mogu ugrijati i na žestokim minusima , a duvanje svako doživljava individualno. Potrošnja bi bila cca 500 KM po sezoni.
Toplotna pumpa je bolje ali i puno skuplje rješenje i teško bi se našla odgovarajuća po snazi za sva tri sprata odjednom.
zudda

#7940 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zudda »

maks_rs wrote:
zudda wrote: Da mislim na jednu etazu jer na prve dvije je centralno grijanje na drva ali ukoliko bi bila bolja opcija uzeti toplotnu pumpu i iskoristiti je za sva 3 sprata i to je dobro jer je u pitanju porodicna kuca. U pitanju je kuca u Blazuju. Svakako bih doveo strucno lice prije kupovine i ugradnje ali zelim za pocetak znati sta tacno zelim i koje su mane i prednosti. Znalo se desavati u Blazuju i po -24. Zanima me i ako je vani recimo -30 da li bi grijanje funkcionisalo pa taman da ce potrositi i 50 KM struje za dan. (Ove klimatske promjene nisu normalne treba se na sve pripremiti)
Hvala unaprijed.
Ako ti 50 KM dnevno nije puno :D , ugradi Vailanta od 12kW i radijatore i prst u uvo :thumbup: , najelegantnije grijanje.
Šala na stranu , mislim da sa Vailantom nebi trošio više od 1500 KM za sezonu ako je izolacija dobra kao što kažeš.
Po rasporedu prostorija trebalo bi 4 invertera da pokriju prostor + nešto za kupatilo. Pravilno dimenzionisani inverteri mogu ugrijati i na žestokim minusima , a duvanje svako doživljava individualno. Potrošnja bi bila cca 500 KM po sezoni.
Toplotna pumpa je bolje ali i puno skuplje rješenje i teško bi se našla odgovarajuća po snazi za sva tri sprata odjednom.
Ok hvala. A koliko bi otprilike bilo odgovarajuce po snazi ukoliko bih se odlucio za toplotnu pumpu i koliko bi novaca otprilike bilo, koju marku toplotne pumpe zelim uzeti, odnos cijena/efikasnost/kvaliteta.
maks_rs

#7941 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

zudda wrote: Ok hvala. A koliko bi otprilike bilo odgovarajuce po snazi ukoliko bih se odlucio za toplotnu pumpu i koliko bi novaca otprilike bilo, koju marku toplotne pumpe zelim uzeti, odnos cijena/efikasnost/kvaliteta.
Otprilike ( bez ozbiljnih proračuna ) za sva tri sprata ( oko 400 m2 ako sam dobro razumio) trebala bi pumpa minimalno 25 kW korisne snage ,
recimo Mitsubishi PUHZ-SW200YKA Ecodan ( cca 8000 Eura) + eventualne prepravke (povećavanje ) radijatora na niskotemperaturno grijanje.
Efikasnost je dobra , nešto manja nego kod invertera ali je komfor mnogo bolji. Ovo je samo referenca snage i cijene a za konkretnije ipak treba struka.
zudda

#7942 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zudda »

maks_rs wrote:
zudda wrote: Ok hvala. A koliko bi otprilike bilo odgovarajuce po snazi ukoliko bih se odlucio za toplotnu pumpu i koliko bi novaca otprilike bilo, koju marku toplotne pumpe zelim uzeti, odnos cijena/efikasnost/kvaliteta.
Otprilike ( bez ozbiljnih proračuna ) za sva tri sprata ( oko 400 m2 ako sam dobro razumio) trebala bi pumpa minimalno 25 kW korisne snage ,
recimo Mitsubishi PUHZ-SW200YKA Ecodan ( cca 8000 Eura) + eventualne prepravke (povećavanje ) radijatora na niskotemperaturno grijanje.
Efikasnost je dobra , nešto manja nego kod invertera ali je komfor mnogo bolji. Ovo je samo referenca snage i cijene a za konkretnije ipak treba struka.
Ok hvala najljepsa.
radiostar

#7943 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radiostar »

.
rovac13

#7944 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

madesa wrote:ova tvoja kosta 1960 km ?
Daikin rx60gv kosta 1690KM za gotovinu,sarajevo nesto saraj se zove radnja.

Fizicki isti hardver kao kod mojih 50-ka s tim sto ova 60-ka moze jos malo jace ako zatreba.

Vjerujem da je to odlicna cijena i odlicna klima,kome treba klima za velik prostor.
Qler

#7945 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Qler »

Sta valja za ljeta i hladjenja, i malo prelaznog perioda za nekih cca 1000KM? Inverter obavezno? Kakve su ove LG? Ima li sta bolje za te pare? 12-ka bi odgovarala. Stan je cca 65m2 ali u principu treba samo za dnevne sobe.
probook

#7946 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

Qler wrote:Sta valja za ljeta i hladjenja, i malo prelaznog perioda za nekih cca 1000KM? Inverter obavezno? Kakve su ove LG? Ima li sta bolje za te pare? 12-ka bi odgovarala. Stan je cca 65m2 ali u principu treba samo za dnevne sobe.
Gree od 800 KM ce sasvim dobro odraditi posao. Ja bih prije Gree nevo LG
Terarij+

#7947 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Terarij+ »

Qler wrote:Sta valja za ljeta i hladjenja, i malo prelaznog perioda za nekih cca 1000KM? Inverter obavezno? Kakve su ove LG? Ima li sta bolje za te pare? 12-ka bi odgovarala. Stan je cca 65m2 ali u principu treba samo za dnevne sobe.
.....
Last edited by Terarij+ on 03/07/2019 10:12, edited 1 time in total.
Qler

#7948 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Qler »

Terarij+ wrote:
Ja sa ovom Gree Lomo Economical (18_ka) grijem i hladim 80 kvadrata

Image

Koliko je bila u pezosima? Sa ugradnjom? I koji je model tacno, da malo proguglam. Je li Gree stvarno tako dobar? Imao sam Haier pa sam ga poklonio kad sam selio, i bio sam zadovoljan.
Terarij+

#7949 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Terarij+ »

...
Last edited by Terarij+ on 03/07/2019 10:12, edited 1 time in total.
Ermin ZM

#7950 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Zdravo drugovi i drugarice :D
Vako zanima me jedna stvar, pa bih zamolio iskusnije clanove za misljenje. Da li je moguce sa jednom vanjskom jedinicom dobrog invertera postaviti 2 unutarnje na razlicitim spratovima konkretno prizemlje i prvi sprat. Gore da grije nekih cc 35 kvadrata, a dole samo ljeti mi treba 2-3 sedmice hladjenje. I ima li neko preporuku koja bi klima mogla obavit taj posao. Ako je zabranjeno reklamiranje moze u p.p
Post Reply