4G u BiH
Moderator: Benq
- Cossack
#3177 Re: 4G u BiH
Dakle, broj korisnika sa dva porastao na četiriCupko_ wrote:Kad smo već kod toga, samo jedan zanimljiv podatak;
HT je u ovom kvartalu dobio više novih korisnika mobilne mreže nego u bilo kojem od 2015. godine na ovamo, a postotak prenesenih brojeva (naročito iz BH Telecoma) je konstantno u porastu. U određenim mjestima je broj novih korisnika veći i za preko 100% u odnosu na dosadašnji prosjek po kvartalu. Rezultati sa novim SMART tarifama premašuju sva očekivanja.
Ovo pokazuje koliko je prevažna pokrivenost 4G-om ako imaš stabilnu 3G mrežu
Slažem se da može i treba bolje što se tiče toga, ali ima i puno, puno važnijih stvari od razlike u brzini od 30Mbps i 200Mbps.
- _Reds_
#3178 Re: 4G u BiH
Eronet i BHT su imali istu opremu za 3G. Samo je BHT bila puno opterecija. Bukvalno ista Ericsson oprema. Medjutim ne ide istom brzinom kroz istu pipu 10 i 100 ljudi. Zato je 4G najviše trebao BHT.
Last edited by _Reds_ on 27/06/2019 20:47, edited 1 time in total.
- _Reds_
#3179 Re: 4G u BiH
Radi se klaster po klaster. Ima na desetine razloga zasto se ne radi napreskocke. Jedan od vaznijih je problemi stare i nove mreze, a drugo ljudske. Ima tu preko 25 ekipa koje to rade. I sada zamisli da svaki dan na put samo gube po nekoliko sati tamo i ovamo. Zato se uzme klaster i onda tu negdje u sredini klastera ekipe spavaju, tu im je skladište u koje se roba dovuče i dalje distribuira. Sve je to jedan ogroman posao zvani zamijeniti u 4 5 mjeseci svu opremu na preko 1200 lokacija. Lte zahtjeva i puno bolje pristupne brzine prema samim baznim stanicama. Pa to negdje podrazumijeva opticki pristup lokaciji gdje nije bio prije, negdje povećanje kapaciteta radio relejnih likova koji vecinom podrazumijeva zamjenu postojece opreme za prenos.papebih wrote:Taj dio SBK mozda, Gornjevrbasku regiju su za sada stavili na ignore, G Vakuf, Bugojno, D Vakuf, Jajce, jos nema niti jedna 4g bs. S druge strane sela oko kiseljaka i fojnice su pokrilixoklix wrote:Nisu mi dragi,ali trenutno se ispred konkurencije.
Pokrivenost odlična. Proletih SBK i u svakom trenutku imao sam 4G, negdje u nekom selu kraj Fojnice pun signal.
Također na mjestima gdje se okuplja veća masa ljudi fercera besprijekorno (i to je zapravo najveća prednost 4G mreže-kapacitet bazne stanice).
Inače, od jedne žene koja radi u BHT dobih informaciju kako im najbolji inžinjeri i elektro tehničari odlaze u privatne firme. Nije vani ,već u domaće privatne firme.
- escobar__
#3180 Re: 4G u BiH
Meni je fascinantno kako su ovdje neki upućeni u sve i svašta - od poslovanja HT-a i toga ko je istinski vlasnik te kompanije, do opterećenja mreže, izvođenja radova, broja korisnika, kapaciteta mreže... Haos. 
- _Reds_
#3181 Re: 4G u BiH
Broj korisnika je dostupna na izvjestajima Raka. Opremu za mobilne mreze rade 4 ili 5 velikih firmi u svijetu. Eronet je imao Ericsson, BHT Ericsson i Nokia u dijelu RS, Mtel Huawei u vecem dijelu, u manje Nokia, odnosno nekadašnji Siemens. . Sto se tice vlasništva, vlasnicka struktura javno dostupna. I to sto ima Vlada FBiH to je uvijek dato HDZu. A poznato je koliko vole upčacivati u budzet. Neka neko sracuna koliko je u posljednjih 15 tak godina BHT uplatio u budzet, koliko Eronet po korisniku.Takodje broj baznih stanica je vazan segment, i to se moze naci. Sigurno BHT i Mtel imaju vise od Eroneta.escobar__ wrote:Meni je fascinantno kako su ovdje neki upućeni u sve i svašta - od poslovanja HT-a i toga ko je istinski vlasnik te kompanije, do opterećenja mreže, izvođenja radova, broja korisnika, kapaciteta mreže... Haos.
- escobar__
#3182 Re: 4G u BiH
Pa moguće ali evo otkako sam broj prenio u HT mobilnu mrežu nisam se našao u situaciji da nemam njihovog 3G signala (o 2G da ne pričam, vjerujem da je pokrivenost njime i bolja). LTE je već druga priča i sudeći prema dinamici izvođenja radova otkako je LTE pušten u komercijalni rad ja do kraja godine ne očekujem nikakav pomena vrijedan pomak kada je pokrivenost u pitanju.
Meni su ok što se same usluge tiče, sve funkcioniše besprijekorno, nemam prekida, nemam problema sa dostupnošću, uspostavom poziva, stabilnošću. Sad šta oni rade u pozadini, gdje postavljaju bazne stanice, koliko ih ima, to već ne znam, a iskreno me kao krajnjeg korisnika i ne zanima toliko.
Meni su ok što se same usluge tiče, sve funkcioniše besprijekorno, nemam prekida, nemam problema sa dostupnošću, uspostavom poziva, stabilnošću. Sad šta oni rade u pozadini, gdje postavljaju bazne stanice, koliko ih ima, to već ne znam, a iskreno me kao krajnjeg korisnika i ne zanima toliko.
-
Cupko_
#3183 Re: 4G u BiH
Komentari osobe koja volonterski radi kao PR na forumu i ne mogu bit na višem nivou humoraCossack wrote:
Dakle, broj korisnika sa dva porastao na četiri
Pa o tome i pričam. Broj 3G baznih stanica BH Telecoma je neznatno veći (oko 4%) nego kod Eroneta. Nisam vidio da si ranije pisao kako BH Telecom ne ulaže u infrastrukturu, kako politika izvlači novac iz te firme i sl.? Zar je normalno da na 10 puta više korisnika imaš 4% više baznih stanica?_Reds_ wrote:Eronet i BHT su imali istu opremu za 3G. Samo je BHT bila puno opterecija. Bukvalno ista Ericsson oprema. Medjutim ne ide istom brzinom kroz istu pipu 10 i 100 ljudi. Zato je 4G najviše trebao BHT.
Korisnici BH Telecoma će najviše osjetiti 4G jer će konačno moći pogledat video bez da zastane dok korisnici Eroneta, garantiram, ne mogu primjetiti nikakvu znatnu razliku jer i na H+ imaju i do 30+Mbps gdje lagano ide 4K video.
O broju baznih stanica nisi upravu kao ni u dosta stvari koje si danas iznio po forumu vezano za poslovanje firme. Eronet ima dosta više BS od m:tel-a (u FBIH oko 19% više a u RS 13% manje) i veću pokrivenost, dok je sa BH Telecomom tu negdje, ali naravno uz sve to ide i broj korisnika tako da dolazimo do onog što sam na početku naveo a to je da 4G nije ni blizu bitan onom ko ima odličan broj 3G BS i stabilnu mrežu, ali jeste onom čiji je 3G loš i stvara probleme korisnicima jer ima nedovoljan broj BS.
Podatke o broju BS imam zaključno sa 31.12.2018. i ne pričam napamet.
More je primjera pa i ovdje na forumu ljudi koji su prenijeli brojeve u Eronet i zadovoljni su mrežom, a čisto sumnjam da je veliki broj onih koji će prenijet broj samo zbog 4G infrastrukture, mada sigurno ima i takvih, da se odmah ogradim.
- _Reds_
#3184 Re: 4G u BiH
Pretpostavljam da si uposlenik Eroneta.
I naravno da branis onoga od kojih platu primas, sasvim legalno.
Ali sto se tice poslovanja, eto sracunaj nam koliko jer Eronet po korisniku uplatio u budzet novca u zadnjih 15 godina. Ako pri tome uzmem i broj uposlenih, i rashode na plate, ide tojoš u korist onoga o čemu pričam, i to je svima jasno.
Pri tome ove kod outsourcinga ni prismrdit ne mogu firme iz Sarajeva.
Počinješ da ideš duboko kod nekih stvari, jer ako ides na decidan broj baznih stanica, onda bi kod 2G mreze treba da ides i na to koliko ima TRX po jednom baznoj stanici, odnosno broj kanalnih elemenata kod 3G mreze.
Dakle jasno je da je Eronetova 3G mreza puno manje opterećena od mreže BHT ili Mtela. Sa druge strane pokušavaš potecirati priču da bi BHT trebao imati još baznih stanica. Koliko znam pokrivenost mrežom je 99%, ima još nekih rupa, dakle sa te strane nije potrebno preveliko širenje baznih stanica, osim u porcesu korekcija i optimizacije. Sakako da ih treba još, ali ne značajno. Ono što je BHT trebalo je kapacitet, i BHT je najviše čekao da se da licenca za 4G mrežu.
Svjesno nije ulagao u 3G mrežu značajnije posljdnih godina, nadajući se licenci za 4G, koja bi riješila navedene probleme.
Mogao je da počne da gradi više baznih stanica, to što ti predlažeš, ali to je skupo, gradnja baznh stanica je skupa, plus oprema, licence, zakupi, održavanje, struja, klimatizacija. Milioni su to. Ili da rizikuje i čega 4G.
Ako govorimo o značajnijom razlici pored brzine, 4G mreža radi da boljim i prodornijim frekvencijama od 3G mreže, i kao takva ima bolje pokrivanje sa iste bazne stanice. Itd... Tačno da korisnik neće osjetiti neku značajniju razliku, ali ako se nači malo više korisnika na tu ćeliju, osjetiće puno brže. Teoretska brzina 3G mreže koju ima Eronet je 42Mbps, i to nema na svim baznim stanicama, odnosno to je brzina na sektorima, odnosno ćelijama. To je tehnologijski gledano dual carrier H+. U praksi to znači ako si sam na ćeliji i sam koristis njene resurse u peaku 30tak Mbps, u 2minutnom prosjeku 25Mbps. Ako se nači nas 10 ili 20, skontaj šta se dešava sa brzinom.
Helem nejse, operateri se trebaju da more za tržište, i to je dobro za nas korisnike.
I naravno da branis onoga od kojih platu primas, sasvim legalno.
Ali sto se tice poslovanja, eto sracunaj nam koliko jer Eronet po korisniku uplatio u budzet novca u zadnjih 15 godina. Ako pri tome uzmem i broj uposlenih, i rashode na plate, ide tojoš u korist onoga o čemu pričam, i to je svima jasno.
Pri tome ove kod outsourcinga ni prismrdit ne mogu firme iz Sarajeva.
Počinješ da ideš duboko kod nekih stvari, jer ako ides na decidan broj baznih stanica, onda bi kod 2G mreze treba da ides i na to koliko ima TRX po jednom baznoj stanici, odnosno broj kanalnih elemenata kod 3G mreze.
Dakle jasno je da je Eronetova 3G mreza puno manje opterećena od mreže BHT ili Mtela. Sa druge strane pokušavaš potecirati priču da bi BHT trebao imati još baznih stanica. Koliko znam pokrivenost mrežom je 99%, ima još nekih rupa, dakle sa te strane nije potrebno preveliko širenje baznih stanica, osim u porcesu korekcija i optimizacije. Sakako da ih treba još, ali ne značajno. Ono što je BHT trebalo je kapacitet, i BHT je najviše čekao da se da licenca za 4G mrežu.
Svjesno nije ulagao u 3G mrežu značajnije posljdnih godina, nadajući se licenci za 4G, koja bi riješila navedene probleme.
Mogao je da počne da gradi više baznih stanica, to što ti predlažeš, ali to je skupo, gradnja baznh stanica je skupa, plus oprema, licence, zakupi, održavanje, struja, klimatizacija. Milioni su to. Ili da rizikuje i čega 4G.
Ako govorimo o značajnijom razlici pored brzine, 4G mreža radi da boljim i prodornijim frekvencijama od 3G mreže, i kao takva ima bolje pokrivanje sa iste bazne stanice. Itd... Tačno da korisnik neće osjetiti neku značajniju razliku, ali ako se nači malo više korisnika na tu ćeliju, osjetiće puno brže. Teoretska brzina 3G mreže koju ima Eronet je 42Mbps, i to nema na svim baznim stanicama, odnosno to je brzina na sektorima, odnosno ćelijama. To je tehnologijski gledano dual carrier H+. U praksi to znači ako si sam na ćeliji i sam koristis njene resurse u peaku 30tak Mbps, u 2minutnom prosjeku 25Mbps. Ako se nači nas 10 ili 20, skontaj šta se dešava sa brzinom.
Helem nejse, operateri se trebaju da more za tržište, i to je dobro za nas korisnike.
-
mirza_15
#3185 Re: 4G u BiH
Znači džaba smo uvodili 4G. To je za klinac. A evo, u budućnosti ide i 5G. I to je isto za klinac. Samo treba navaljati dovoljno 3G BS. Treba tu priču prodati Evropi i Svijetu. Još baciš marketinšku kako imaš super ponudu i upravo sada kada BH Telecom ima 4G i nove extra pakete u toku je egzodus korisnika sa BH Telecoma na Eronet i to baš na pretplatu koja je u 5 deka sa ponudom BH Telecoma. Zaključujemo da korisnici prelaze jer hoće 3G, a ne 4G. Naravno, tu priču trenutno ne možemo provjeriti. Na RAK-ovoj stranici još uvijek nema izvještaja ni za prvi kvartal. Ali, živi bili pa vidjeli kako će to izgledati na kraju godine.
- alibaba_i_30_godina
#3186 Re: 4G u BiH
Kardinalna je greška što smo počeli sa uvođenjem 4G, nismo to nikad trebali. Šta će nam i 3G, najbolje da se svi vratimo na 2G i Nokiu sa Symbianom, prodamo to svijetu kao extra poduhvat i onda nas svi zaprate.
Pa onda neće biti Bosna vala-naka, zaostaje za svijetom. Neka se tamo neki Japan i Koreja malo ugledaju na nas. Ha ja.
Pa onda neće biti Bosna vala-naka, zaostaje za svijetom. Neka se tamo neki Japan i Koreja malo ugledaju na nas. Ha ja.
- MTV
#3187 Re: 4G u BiH
Po RAK-u u porastu je broj korisnika i BHTelekoma i Eroneta.

Zanimljivo je da virtuelni operateri blicnet i Telrad Net koriste BHTelekom a oni su nedavno kupljeni od strane mtela.

Zanimljivo je da virtuelni operateri blicnet i Telrad Net koriste BHTelekom a oni su nedavno kupljeni od strane mtela.
-
azdralovic
#3188 Re: 4G u BiH
Samo da su korisnici zadovoljni, pa makar i 2G...
-
allem_77
#3189 Re: 4G u BiH
Što se pokrivanja tiče, sa iste bazne stanice, možda je to u teoriji tako što ti tvrdiš? Ali u praksi nije baš tako. Jačina signala gora nego što je bila? Non stop mi izbacuje upitnik pored mreže. Vjerojatno sam tada i nedostupan? A sve se to dešava kako su uveli 4g na ovoj BS odakle hvatam signal. Šta su radili, da li su promijenili frekvencije...?_Reds_ wrote:
Ako govorimo o značajnijom razlici pored brzine, 4G mreža radi da boljim i prodornijim frekvencijama od 3G mreže, i kao takva ima bolje pokrivanje sa iste bazne stanice. Itd...
- _Reds_
#3190 Re: 4G u BiH
O kome se poručju radi ? Da li su završeni radovi na svim okolnim baznim stanica?allem_77 wrote:Što se pokrivanja tiče, sa iste bazne stanice, možda je to u teoriji tako što ti tvrdiš? Ali u praksi nije baš tako. Jačina signala gora nego što je bila? Non stop mi izbacuje upitnik pored mreže. Vjerojatno sam tada i nedostupan? A sve se to dešava kako su uveli 4g na ovoj BS odakle hvatam signal. Šta su radili, da li su promijenili frekvencije...?_Reds_ wrote:
Ako govorimo o značajnijom razlici pored brzine, 4G mreža radi da boljim i prodornijim frekvencijama od 3G mreže, i kao takva ima bolje pokrivanje sa iste bazne stanice. Itd...
Da li tvoj telefon uopce podržava LTE i nevedene bendove?
LTE radi na 800 i 1800, dok je 3G radio na 2100, i tek u zadnje vrijeme na nekim lokacijama na 900, ali smo jedan nosilac.
- Cossack
#3191 Re: 4G u BiH
Meanwhile in BHT... 
STANJE MREŽE
Obavještenje o radovima na zamjeni baznih stanica i antenskih sistema za dan 28.06.2019
28.06.2019 08:36
Obavještavamo korisnike da zbog nužnih radova na širenju 4G mreže, dana 28.06.2019. godine, u terminu od 08:00 do 16:00 sati, može doći do smetnji u radu 2G/3G mreže BH Telecoma na područjima pokrivanja sljedećih baznih stanica: Nahorevo, Vraca, Boljakov Potok (RD Sarajevo), Gornji Šeher, Lovnica mikro, Lipnica, Tušanj, Kumsale, ATV (RD Zenica), Gornja Drežnica mikro, Gornje Polje mikro,(RD Mostar), Ravna Trešnja, Hotilj, Soko, Stražba, Vranovići, Stjepan Polje, Poljice, Brijesnica (RD Tuzla), Dobrnja, BNT Novi Travnik, Babanovac Brdo, PTI05 Kasapovići, Korićani, Vitez, Dolac na Lašvi, PTI06 Bučići (RD Travnik). Izvinjavamo se zbog eventualnih neugodnosti i zahvaljujemo na strpljenju.
STANJE MREŽE
Obavještenje o radovima na zamjeni baznih stanica i antenskih sistema za dan 28.06.2019
Obavještavamo korisnike da zbog nužnih radova na širenju 4G mreže, dana 28.06.2019. godine, u terminu od 08:00 do 16:00 sati, može doći do smetnji u radu 2G/3G mreže BH Telecoma na područjima pokrivanja sljedećih baznih stanica: Nahorevo, Vraca, Boljakov Potok (RD Sarajevo), Gornji Šeher, Lovnica mikro, Lipnica, Tušanj, Kumsale, ATV (RD Zenica), Gornja Drežnica mikro, Gornje Polje mikro,(RD Mostar), Ravna Trešnja, Hotilj, Soko, Stražba, Vranovići, Stjepan Polje, Poljice, Brijesnica (RD Tuzla), Dobrnja, BNT Novi Travnik, Babanovac Brdo, PTI05 Kasapovići, Korićani, Vitez, Dolac na Lašvi, PTI06 Bučići (RD Travnik). Izvinjavamo se zbog eventualnih neugodnosti i zahvaljujemo na strpljenju.
-
Terarij+
#3192 Re: 4G u BiH
bh telekom se izgleda nimalo ne šali, zahuktao se ko terminator 
-
Sehro
#3193 Re: 4G u BiH
Bihaća ni na mapiCossack wrote:Meanwhile in BHT...
STANJE MREŽE
-
Cupko_
#3194 Re: 4G u BiH
Nema potrebe da izvrćeš ono što sam napisao. Nisam rekao da je džaba 4G, neka ga i neka sva 3 operatera pokriju 100% teritorije do kraja godine ako se mene pita. Samo sam naveo stvarnu važnost u praksi (na terenu) onog o čemu se ovdje piše i interes krajnjeg korisnika od svega toga. U suštini to ima puno manje odjeka kod samih korisnika i gotovo zanemariv utjecaj na odnos korisnik-operater.mirza_15 wrote:Znači džaba smo uvodili 4G. To je za klinac. A evo, u budućnosti ide i 5G. I to je isto za klinac. Samo treba navaljati dovoljno 3G BS. Treba tu priču prodati Evropi i Svijetu. Još baciš marketinšku kako imaš super ponudu i upravo sada kada BH Telecom ima 4G i nove extra pakete u toku je egzodus korisnika sa BH Telecoma na Eronet i to baš na pretplatu koja je u 5 deka sa ponudom BH Telecoma. Zaključujemo da korisnici prelaze jer hoće 3G, a ne 4G. Naravno, tu priču trenutno ne možemo provjeriti. Na RAK-ovoj stranici još uvijek nema izvještaja ni za prvi kvartal. Ali, živi bili pa vidjeli kako će to izgledati na kraju godine.
Ali da treba, treba, i zato kažem neka 4G bude što prije što više rasprostranjen kod svakog od operatera. BH Telecom je tu uradio (i radi) stvarno dobar posao i svaka čast, ja nemam problem da to kažem. Nitko me ne kontroliše i ovdje iznosim samo svoje mišljenje i svoje stavove a ne bi to rekao za tebe jer još nikada nisam vidio da si se uključio u raspravu kada se piše nešto OK o drugim operaterima, pojaviš se samo kada treba grčevito braniti BH Telecom. Ali okej, i to je tvoje pravo, možda zato i jesi tu gdje jesi. Kod mene to nije slučaj, uvijek sam i uvijek ću pohvaliti bilo koji dobar potez pogotovo kolega iz slične/iste struke (kolika god konkurencija bila u pitanju) jer znam koliko za neke stvari treba truda, rada i sredstava.
Drugo, nisam spominjao egzodus korisnika nego da je broj prenesenih brojeva (mjesečno i kvartalno) konstantno u porastu. Te podatke ti vrlo lako možeš provjeriti sa svojim kolegama ako ti nisu na raspolaganju u okviru posla.
Neki dan mi kolegica iz prodaje reče da su se iz BH Telecoma počeli služiti prljavim trikovima gdje npr. kada neko pređe sa postpaida na prepaid kako bi prenio broj, na dokumentaciji koju dobije djelatnici na šalterima BH Telecoma mu obrišu potrebne podatke što su IMSI i PUK (jer je u takvim slučajevima najčešće u pitanju port-out u drugu mrežu). Evo konkretno za ovaj mjesec - na svakih 14 zahtjeva za prijenos broja u Eronet ide 1 za prijenos broja iz Eroneta. To dovoljno govori o onom što sam gore pričao.
@_Reds_ Neću uopće da ulazim u te stvari koje "kontroliše" politika, pa vezano i za vlasničke udjele, uplate novca u budžet, tendere za outsourcing firme jer koliko ima utjecaja kod jednih, ima i kod drugih, ti to vrlo dobro znaš. Nisam pripadnik niti član ijedne političke opcije ali evo konkretno za ovo što navodiš za outsourcing, ja znam primjere gdje firme iz Sarajeva rade dosta marketinških stvari za HT.
Tako isto kako si naveo da neke firme ne mogu "prismrditi" outsourcing radu za HT, neke druge ne mogu za BH Telecom. Imao si ovdje primjer čovjeka koji je radio u vanjskoj firmi za BH Telecom čija je vlasnica bila supruga jednog bivšeg premijera
Ovdje sam pričao isključivo o interesu i koristi krajnjeg korisnika kojeg takve stvari ne interesuju ili ga interesuju jako malo.
- dadoka84
#3195 Re: 4G u BiH
Do neki dan u stanu sam imao nekih 1-2 mbs, sad je 100. Bhtelecom je u pitanju. Uzeo sam extra paket i za sada sam zadovoljan.
Kod eroneta mi se ne sviđa što im je mreža previše koncentrisana na središte grada, dok samo malo dalje nula poena. Međutim brzine su im veoma dobre, često mi je 3g išao do nekih 20, što je i više nego dovoljno za normalno surfanje.
Nešto nevezano za 4g. Bio kod punca i punice za bajram, a njemu na ultri ne radi jedna od usluga. Ja sročim mail i proslijedim na bht mail za podršku. Za cca 18 minuta zvoni puncu telefon i žena ga obavještava da mu je usluga aktivirana i zahvaljuje sto koristi usluge bht. Ja ostao malo je reći zatečen jer znam vrlo dobro njihovu podršku, još od 1998...
Kod eroneta mi se ne sviđa što im je mreža previše koncentrisana na središte grada, dok samo malo dalje nula poena. Međutim brzine su im veoma dobre, često mi je 3g išao do nekih 20, što je i više nego dovoljno za normalno surfanje.
Nešto nevezano za 4g. Bio kod punca i punice za bajram, a njemu na ultri ne radi jedna od usluga. Ja sročim mail i proslijedim na bht mail za podršku. Za cca 18 minuta zvoni puncu telefon i žena ga obavještava da mu je usluga aktivirana i zahvaljuje sto koristi usluge bht. Ja ostao malo je reći zatečen jer znam vrlo dobro njihovu podršku, još od 1998...
Last edited by dadoka84 on 28/06/2019 11:23, edited 1 time in total.
-
Terarij+
#3196 Re: 4G u BiH
Eronet je pokrio samo Mostar sa 4Gdadoka84 wrote:Do neki dan u stanu sam imao nekih 1-2 mbs, sad je 100. Bhtelecom je u pitanju. Uzeo sam extra paket i za sada sam zadovoljan.
- dadoka84
#3197 Re: 4G u BiH
Mislio sam na 3g kod eroneta jer 4g koristim sad samo na bht.Terarij+ wrote:Eronet je pokrio samo Mostar sa 4Gdadoka84 wrote:Do neki dan u stanu sam imao nekih 1-2 mbs, sad je 100. Bhtelecom je u pitanju. Uzeo sam extra paket i za sada sam zadovoljan.
-
allem_77
#3198 Re: 4G u BiH
ZE - DO kanton, vidim jučer da su radili jednu BS koja je oko 1 km udaljena od mene. Ponadao sam se da ću sa nje moći uhvatiti signal (mada nikada nisam mogao). Danas je nema među ovim koje su nabrojane među RD Zenica? Vjerojatno su je možda i završili? Čudno mi što se ne zakači na tu BS? A inače hvatam signal sa BS koja udaljena 7-8 km._Reds_ wrote:O kome se poručju radi ? Da li su završeni radovi na svim okolnim baznim stanica?allem_77 wrote:Što se pokrivanja tiče, sa iste bazne stanice, možda je to u teoriji tako što ti tvrdiš? Ali u praksi nije baš tako. Jačina signala gora nego što je bila? Non stop mi izbacuje upitnik pored mreže. Vjerojatno sam tada i nedostupan? A sve se to dešava kako su uveli 4g na ovoj BS odakle hvatam signal. Šta su radili, da li su promijenili frekvencije...?_Reds_ wrote:
Da li tvoj telefon uopce podržava LTE i nevedene bendove?
LTE radi na 800 i 1800, dok je 3G radio na 2100, i tek u zadnje vrijeme na nekim lokacijama na 900, ali smo jedan nosilac.
Što se tiče kartice i mobitela, to je u redu, već sam koristio u drugim mjestima 4g.
A ova današnja obavijest za RD Zenica, nabrojana neka mjesta koja su Banja Luka? Ne znam gdje je ovaj Gornji Šeher?
- Cossack
#3199 Re: 4G u BiH
Već je rečeno da ce se Bihać pokriti od 01. do 07.07.Sehro wrote:Bihaća ni na mapiCossack wrote:Meanwhile in BHT...
STANJE MREŽE
- _Reds_
#3200 Re: 4G u BiH
đCupko_ wrote:
@_Reds_ Neću uopće da ulazim u te stvari koje "kontroliše" politika, pa vezano i za vlasničke udjele, uplate novca u budžet, tendere za outsourcing firme jer koliko ima utjecaja kod jednih, ima i kod drugih, ti to vrlo dobro znaš. Nisam pripadnik niti član ijedne političke opcije ali evo konkretno za ovo što navodiš za outsourcing, ja znam primjere gdje firme iz Sarajeva rade dosta marketinških stvari za HT.
Tako isto kako si naveo da neke firme ne mogu "prismrditi" outsourcing radu za HT, neke druge ne mogu za BH Telecom. Imao si ovdje primjer čovjeka koji je radio u vanjskoj firmi za BH Telecom čija je vlasnica bila supruga jednog bivšeg premijeraMislim da ne trebamo dalje pričat, kažem ti, koliko toga ima s jedne, ima i s druge strane.
Ovdje sam pričao isključivo o interesu i koristi krajnjeg korisnika kojeg takve stvari ne interesuju ili ga interesuju jako malo.
naravno da ima u obje firme, ali je činjenica da se iz Eroneta izvlače pare, kako ne bi bile uplaćene u budžet.
Više BHT uplati za godinu, nego Eronet za sve prethodne silne godine, a ima korisniko koliko manje ? 3-4 puta?
Pa onda bi bio red da se uplati i 3-4 puta manje, a ne po 20-50 puta manje.