Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1126 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by un1ted »

Pa nemoj ga voziti ziv bio.
Dobro i ne voze auto. Šta onda? Koja je alternativa? GRAS? Jesi li probao koristi gras?

Pa ne bih se vozio grasom kada bi mi automobil bio spojen direktno na ćumur, sve dok je ovakvo stanje.

Prosto ne mogu da vjerujem da se preskače 10 stepenica, dolazi do toga da treba zabraniti (naavno da treba uvesti restrikcije) na stara auta, a bez adekvatne alternative.

Trenutni gras da se popravi duplo i dalje NIJE alternativa. Ko nije ovisio o njemu, nema kapacitet da o istom i raspravlja.
kmirsad

#1127 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

Bezbroj puta sam od tačke A do Tačke B u Sarajevu išao GRAS-om. I uvijek sam stigao na odredište. Kola bih obično ostavljao u nekom predgrađu blizu prve stanice.
JThomas

#1128 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

normalan i uređen gradski prevoz je prvi uslov za bilo kakve restriktivne mjere. svi znamo da on trenutno (oduvijek) nije takav. prvo normalan GRAS pa sve ostalo. bez toga nema (razumne) priče.
kmirsad

#1129 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

Ako su autobusi, tramvaji, trole u voznom stanju, onda je do ljudi. I odnos prema zaduženom vozilu. i čiščenje, i opravke i odnos prema putnicima i poštivanje voznog reda... ovo nabrojano odlučan,dobar i pošten direktor riješi za mjesec.Preko ljudi iz Grasa se može nabaviti svaki dio, nov ili polovan, ulje, mazivo i svašta nešto. Ukrade i proda. I što je najgore, smatra da na to ima puno pravo.
Kikibombona

#1130 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

Styling wrote:
drug_profi wrote:Ocigledno sam bio nejasan.
Gradski prevoz postoji za sve. Nebitno od imovinskog stanja.
Ne mozete mi pricati o socijalnoj pravdi tako sto cete pustiti "one koji nemaju" da krse zakone, da bi eto vama bilo toplo oko srca.
Kad sprijecite svako nedozvoljeno parkiranje, sprijecite voznju neispravnih i neregistrovanih, onda cete imati i bolje stanje u saobracaju i manje guzve u gradu.
Eko kategorije pominjem jer je to nešto što ovaj grad u kotlini mora zavesti radi sebe i svoje djece. I ja ne vidim sta je tu suprotno od socijalne pravde?
Dokle ce se vise svako krsenje zakona smatrati socijalnom pravdom i dokle ce se svaki propust drzave da provodi zakone prelamati samo preko onih koji te zakone postuju.
Napominjem, ako neko nije shvatio, cijela ova tirada pocinje necijom idejom da se vozacima udara jos vise po dzepu da bi se vise koristio gras, inace sinonim za uzas, i da bi se tako smanjile guzve u gradu.
Ja onda napominjem da je to nonsens jer se ni postojeci zakoni ne provode, a da se provode guzve bi bile znatno manje.
I onda se povlace socijalne price? Kako cu ja zabraniti sirotinji da voza auta? Mislim logika na nivou.
Eto sirotinja nek voza trulje, nek parkira po trotoarima, a ja cu placati duple takse, duplu cijenu parkinga, i duplu registraciju? Ili ici grasom na posao. Jel to logika?

A kad si pomenuo ćumurtown, ja odavno predlazem zabranu lozenja ćumura, i istovremeno stimulaciju drzave za prelazak na struju ili plin, uz subvenciju racuna za grijanje.
I neka se taj fond puni od ovih eko taksi za vozila, a razliku iz budzeta.
Cumur nas pobi, djeca imaju astme, COPD, i ko zna sta jos pobogu.
Necu da okrecem glavu jer neko nema za plin ili struju. Ne moze svako ni zivjeti u gradu. narocito u ovoj kotlini.
Zato sto nema para treba da truje cijeli grad sa gumom, cumurom, smecem raznim... jer eto nema para.
Pita li mene neko imam li ili samo posalju racun i narede?
Ja se apsolutno slazem s tobom. Golfovi dvojke i auta koja su u Evropi davno rashodovana se ovdje voze pod izgovorom da zbog niskih plata ljudi ne mogu sebi priustiti bolje. Pa nemoj ga voziti ziv bio. Kada vidim na cesti koja sve auta prodju tehnicki i registraciju dodje mi da povracam. Nekim autima treba zabraniti da se voze po gradu zbog zagadjenja koje uzrokuju. Ja imam skupo auto ali ga ne vozim svaki dan jer ne zelim da se izlazem traumi trazenja parkinga i raznih isfrustriranih kretena u saobracaju koji voze kao manijaci. Placam komercijalu svaki dan.
S druge strane, ko ne moze pristiti grijanje na plin ili pelet, ne treba da zivi u gradu. Zahvaljujuci politici SDA od rata na ovamo, masa ljudi koji jedva prezivljavaju su bespravno napravili kuce na brdima i loze svakakv otpad, kuce nemaju fasada i trose ogromnu energiju i truju ljude koji zive u nizim dijelovima grada i zgradama.

Potrebni su radikalni rezovi na oba polja. Bolni, nepopularni ali neophodni. Natjerati ljude koji imaju kuce da predju na plin ili pelet uz neke subvencije, a ako to ne urade naplacivati im dodatnu taksu na zagadjenje. Stare trulje eliminisati sa ceste i rekonstruisati GRAS. Uz sve to, ja bih uvela "no traffic zone" u centru grada, osim za dostavljace i taksi vozila. I ozbiljno, ali OZBILJNO, poraditi na edukaciji gradjana da koriste gradski prevoz. Sa edukacijom poceti u obdanistu. Ja drugog puta za rjesenje problema saobaracaja i zagadjenja ne vidim.
I vasa auta novije proizvodnje zagadjuju zrak. Ili da kazem, vas otrov iz auta je super, vi malo manje trujete. I vas otrov iz auta je zlo, imajte na umu.

BiH je sirotinjska zemlja. Ljudi hoce da zive u gradu, voze auto i griju se. Neki ljudi jedva skuckaju za odrzavanje golf 2 i cumur.

Za to je kriva drustvena elita koja nije sposobna osigurati bolje uslove zivota.
Styling

#1131 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Kikibombona wrote:
Styling wrote:
Ja se apsolutno slazem s tobom. Golfovi dvojke i auta koja su u Evropi davno rashodovana se ovdje voze pod izgovorom da zbog niskih plata ljudi ne mogu sebi priustiti bolje. Pa nemoj ga voziti ziv bio. Kada vidim na cesti koja sve auta prodju tehnicki i registraciju dodje mi da povracam. Nekim autima treba zabraniti da se voze po gradu zbog zagadjenja koje uzrokuju. Ja imam skupo auto ali ga ne vozim svaki dan jer ne zelim da se izlazem traumi trazenja parkinga i raznih isfrustriranih kretena u saobracaju koji voze kao manijaci. Placam komercijalu svaki dan.
S druge strane, ko ne moze pristiti grijanje na plin ili pelet, ne treba da zivi u gradu. Zahvaljujuci politici SDA od rata na ovamo, masa ljudi koji jedva prezivljavaju su bespravno napravili kuce na brdima i loze svakakv otpad, kuce nemaju fasada i trose ogromnu energiju i truju ljude koji zive u nizim dijelovima grada i zgradama.

Potrebni su radikalni rezovi na oba polja. Bolni, nepopularni ali neophodni. Natjerati ljude koji imaju kuce da predju na plin ili pelet uz neke subvencije, a ako to ne urade naplacivati im dodatnu taksu na zagadjenje. Stare trulje eliminisati sa ceste i rekonstruisati GRAS. Uz sve to, ja bih uvela "no traffic zone" u centru grada, osim za dostavljace i taksi vozila. I ozbiljno, ali OZBILJNO, poraditi na edukaciji gradjana da koriste gradski prevoz. Sa edukacijom poceti u obdanistu. Ja drugog puta za rjesenje problema saobaracaja i zagadjenja ne vidim.
I vasa auta novije proizvodnje zagadjuju zrak. Ili da kazem, vas otrov iz auta je super, vi malo manje trujete. I vas otrov iz auta je zlo, imajte na umu.

BiH je sirotinjska zemlja. Ljudi hoce da zive u gradu, voze auto i griju se. Neki ljudi jedva skuckaju za odrzavanje golf 2 i cumur.

Za to je kriva drustvena elita koja nije sposobna osigurati bolje uslove zivota.
Koliko god elitisticki zvucalo, ko zeli da zivi u gradu mora postovati i odredjena pravila. Mozda nemaju visoka primanja ali zato imaju dvicu i kucu na sprat na cetiri vode bez fasade. Mogao je zivjeti u puno manjoj kuci koja ce imati fasadu i odgovarajuce grijanje, a auto ne moze imati ako isto ne ispunjava odredjene kriterije zivota u gradu.

I ja bih voljela zivjeti u Becu ili Londonu ali to sebi ne mogu priustiti.
drug_profi

#1132 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Ja ne mogu da vjerujem sta citam.
Ja sam za svoje auto platio sve sto drzava trazi. Servisiram. Perem u praonici. Ulje mijenjam u servisu koji to ulje odlaze po propisu.
Trosim LPG da ne trujem zrak dizelom, parkiram na placenim parkinzima.
Grijem se na toplane koje trose plin. Da nemam centralno grijao bih se na invertore, "na klime".
Sve to placam, od plate koju sam zaradio svojim znanjem, radom, sposobnostima.

I sad ja trebam da se pomirim sa tim da neko nema para i da nista od toga ne mora raditi nit placati, nego starih guma i lozi bajo, sipaj trafo ulje u gnjolfa i gari.....!!!!
Styling

#1133 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

un1ted wrote:
Dobro i ne voze auto. Šta onda? Koja je alternativa? GRAS? Jesi li probao koristi gras?

Pa ne bih se vozio grasom kada bi mi automobil bio spojen direktno na ćumur, sve dok je ovakvo stanje.

Prosto ne mogu da vjerujem da se preskače 10 stepenica, dolazi do toga da treba zabraniti (naavno da treba uvesti restrikcije) na stara auta, a bez adekvatne alternative.

Trenutni gras da se popravi duplo i dalje NIJE alternativa. Ko nije ovisio o njemu, nema kapacitet da o istom i raspravlja.
Da, koristim GRAS. Koristim komercijalu. I Grasovu i Centrotransovu. Pismeno, cisto, uredno, ponekad guzva. Narod je u komercijali vec istreniran pa svi cekaju na prvim vratima da uredno plate kartu i udju. Ko ima kupon, vozi se trolejbusom ili tramvajem. Mislim da bi nabavka novih trolejbusa i tramvaja uveliko doprinijela kvalitetu voznje. Dodatno, potrebno je uvesti sistem gdje se ne mozes sverati i ulaziti u tramvaj bez karte. Za to treba kao i u Becu, ako te reva uhvati tako je 50EUR kazna. Pa ti druze izvoli pa se sveraj i rizikuj.

Kakvu alternativu ocekujes da drzava ponudi nekome ko vozi trulju golfa dvojku koji ima 300 godina i iza koje se dimi ko iz zenicke zeljezare? Je li mozda drzava treba da mu kupi novo auto. Prije rata ljudi koji su bili i boljeg imovinskog stanja nego danasnji vlasnik dvice nisu imali auta jer to nisu mogli sebi da priuste ili nisu smatrali da im je auto potreban.

Neko rece da je auto potreba. Da, slazem se, ali ne da svaki dan ides sa Alipasina ili C.Vile autom na posao na Marin Dvor ili Skenderiju. Za to nije potreba, za to je luksuz. Kojim opterecujes i ugrozavas sve. Potreba je da odes sa porodicom na izlet ili more.
hizo ramidovic

#1134 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by hizo ramidovic »

naj sumi smiesniji ovi sto predlazu dase na poso ide zbiciklom pakoce jaro verglat naovoj vrucini vozam golfaca troiku jedan devet tedei trosi ko upaljac malo preso uvukoga prie dvanes godina iz njemacke tamoga vozala naka baba ocuvan radijo mu sve servise prosle godine limaria dobra dvoja vrata sporcka sijedista aluminiske feluge nov akumulator isad ja trebam ic na poso grasem mijesto da ljepo sijednem u svoe auto madaite ljudi urazumi tese
geralt

#1135 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by geralt »

un1ted wrote:

Nista, hajmo onda ukinuti GRAS skroz, taman da Efendic vise ne mora dumati gdje ce sa Remizom. Asfaltiramo tramvajsku prugu, dobijemo dvije trake, i svi saobracajni problemi su rijeseni.

Ustvari ako cemo sav saobracaj podrediti autima, zasto tu stati? Ukinimo zabrane na Vilsu potpuno, pustimo auta i kroz Ferhadiju i Sarace. Ukinimo i trotoare uz glavnu ulicu, eto jos dvije trake bez velikog troska. Prekrijmo i asfaltirajmo Miljacku, mogu se tu jos 3-4 trake dobiti minimum.

Ugledajmo se na Kairo i Mumbai umjesto na Stokholm. 'Ta ce Svedjani levati.
DaffyDuck

#1136 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by DaffyDuck »

Styling wrote:
un1ted wrote:

Da, koristim GRAS. Koristim komercijalu. I Grasovu i Centrotransovu. Pismeno, cisto, uredno, ponekad guzva. Narod je u komercijali vec istreniran pa svi cekaju na prvim vratima da uredno plate kartu i udju. Ko ima kupon, vozi se trolejbusom ili tramvajem. Mislim da bi nabavka novih trolejbusa i tramvaja uveliko doprinijela kvalitetu voznje. Dodatno, potrebno je uvesti sistem gdje se ne mozes sverati i ulaziti u tramvaj bez karte. Za to treba kao i u Becu, ako te reva uhvati tako je 50EUR kazna. Pa ti druze izvoli pa se sveraj i rizikuj.

Kakvu alternativu ocekujes da drzava ponudi nekome ko vozi trulju golfa dvojku koji ima 300 godina i iza koje se dimi ko iz zenicke zeljezare? Je li mozda drzava treba da mu kupi novo auto. Prije rata ljudi koji su bili i boljeg imovinskog stanja nego danasnji vlasnik dvice nisu imali auta jer to nisu mogli sebi da priuste ili nisu smatrali da im je auto potreban.

Neko rece da je auto potreba. Da, slazem se, ali ne da svaki dan ides sa Alipasina ili C.Vile autom na posao na Marin Dvor ili Skenderiju. Za to nije potreba, za to je luksuz. Kojim opterecujes i ugrozavas sve. Potreba je da odes sa porodicom na izlet ili more.
Da, ali to kosta vise nego koristenje vlastitog automobila. Ako koristis komercijalu (koja izgleda kako bi trebalo da izgleda svaki drugi javni tip prevoza) pa ti treba jos recimo kombi ili bus za drugi dio grada dok sve poplacas bar dva puta dnevno itekako se ne isplati.
Ja imam relaciju posao-kuca- vrtic i rado bi koristila javni prevoz da je pouzdan i da mi se isplati, ali u ovom stanju nikako. Vise mi se isplati vozati auto, placat gorivo i registraciju, pa i parking karte. Ne mogu ja sebi priustiti da ne dodjem na sastanak ili po dijete u vrtic jer je javni saobracaj los.
Javni saobracaj je bio u puno, puno boljem stanju prije 15-20 godina kada su sve linije radile i bili uredni redovi voznje bar svakih 20 minuta za buseve i minibuseve i dva puta dnevno na 40 minuta kada su vozaci imali pauze. Sad ne znas hoce li uopste doci, hoce li mu otkazati kocnice, hoce li tramvaj izletit iz sina itd.
DaffyDuck

#1137 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by DaffyDuck »

Styling wrote:
un1ted wrote:

Da, ali to kosta vise nego koristenje vlastitog automobila. Ako koristis komercijalu (koja izgleda kako bi trebalo da izgleda svaki drugi javni tip prevoza) pa ti treba jos recimo kombi ili bus za drugi dio grada dok sve poplacas bar dva puta dnevno itekako se ne isplati.
Ja imam relaciju posao-kuca- vrtic i rado bi koristila javni prevoz da je pouzdan i da mi se isplati, ali u ovom stanju nikako. Vise mi se isplati vozati auto, placat gorivo i registraciju, pa i parking karte. Ne mogu ja sebi priustiti da ne dodjem na sastanak ili po dijete u vrtic jer je javni saobracaj los.
Javni saobracaj je bio u puno, puno boljem stanju prije 15-20 godina kada su sve linije radile i bili uredni redovi voznje bar svakih 20 minuta za buseve i minibuseve i dva puta dnevno na 40 minuta kada su vozaci imali pauze. Sad ne znas hoce li uopste doci, hoce li mu otkazati kocnice, hoce li tramvaj izletit iz sina itd.
drug_profi

#1138 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Kako se lako ode sa poente.
Da vas pokušam vratiti.
Pricali smo kako smanjiti saobracajen guzve, ubrzati saobracaj pa tako povoljno uticati i na zagađenje zraka i na kvalitet zivota.

Slozili smo se da je potreban dobar i pouzdan javni prevoz kao jedna mjera, a kao druga mjera sprovođenje postojećih zakona, pa time sprjecavanje nelegalnog parkiranja, sprjecavanje voznje neregistrovanih auta, sprecavanje ulaska u gradsku zonu autima nize eko klase.

Tu se odmah pojave likovi koji "pregone", tjeraju stvar do apsurda i obesmišljavaju ovu priču.
Pa bi jedni asfaltirali sve, ili udarali takse na ispravna auta jer bi htjeli da nas ubjedu da trebamo voziti bicikla, a drugi pozivaju na socijalnu jednakost, solidarnost prema sirotinji da bi nas ubijedili da su njiove tandrvanije bez katalizatora i fitera stvar koju bi mi trebali prihvatiti, pride jos i ćumur i spaljenu gumu kao specifičnu aromu favela oko Grada.

A riječ je samo o tome da se ovdje bezobrazluk toleriše iako zakon jasno nalaže pravila ponašanja u gradu. Od parkiranja, pa do loženja smeća.
DaffyDuck

#1139 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by DaffyDuck »

Kakav narod, takva vlast, takvo okruzenje. Na zalost.

U prilog tome, evo ja prva bi stvarno i iskreno koristila javni prevoz umjesto automobila i imali bi mi kuci jedno umjesto dva auta.
Ovdje postoje propusti do dna do vrha- od onog covjeka koji nece da prijavi pa do onog policajca koji po prijavi nece da reaguje ili radi pola pisi pola oprosti, pa tako dalje do javnog saobracaja koji ima uredno registrovana tehnicki neispravna vozila jer ima svoju vlastitu stanicu za tehnicki pregled.
A sto, jer politika cuva svaki svoj glas i nece da otpusta jer svi imaju svoje medjusobne relacije ja sam tebi ovo, ti ces meni ovo. Zacarani krug.

Biciklo... u gradu, koliko ima postavljenih stacionara za "parkiranje" i vezanje bicikala?
Neku vece se vozim, ucim dijete da ima biciklisticka, da se vozi desnom stranom kao i u smijeru saobracaja, da kad hoce nazad mora preci ulicu na drugu stranu. U istom periodu 70% biciklista vozi pogresnim stranama u oba pravca. Do nas je. Nije nam niko drugi kriv. Treba policajce postavit pa nek i bicikliste kaznjavaju.
Kikibombona

#1140 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

Styling wrote:Koliko god elitisticki zvucalo, ko zeli da zivi u gradu mora postovati i odredjena pravila. Mozda nemaju visoka primanja ali zato imaju dvicu i kucu na sprat na cetiri vode bez fasade. Mogao je zivjeti u puno manjoj kuci koja ce imati fasadu i odgovarajuce grijanje, a auto ne moze imati ako isto ne ispunjava odredjene kriterije zivota u gradu.

Pa postuju se pravila. Nije zabranjeno voziti glof 2 i loziti cumur.

A problem jeste sto svako gleda onako kako njemu odgovara. I sirotinja zeli, neces vjerovati, ugodan zivot za sebe i svoju djecu. Zele zivjeti u gradu a ne selu u gdje nema nikakvog sadrzaja i usluge. Mene hvata depresija nakon 5 dana na selu a kako bi tek zivio tamo!???

Mislim da ovdje imamo stari problem: sit gladnog ne razumije.

Kada drustvena elita osigura da minimalna plata bude 1 000 km a nezaposlenost 5%, onda apsolutno treba zabraniti golf 2 i cumur. Do tada nista od toga.
drug_profi

#1141 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Budemo vidjeli.
Pametan covjek nece svojim zdravljem i zdravljem svoje djece ispunjavati zelje stanovnicima favela.

Pametan covjek to ne bi ni trazio od dugih ljudi.
Styling

#1142 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Kikibombona wrote:
Styling wrote:Koliko god elitisticki zvucalo, ko zeli da zivi u gradu mora postovati i odredjena pravila. Mozda nemaju visoka primanja ali zato imaju dvicu i kucu na sprat na cetiri vode bez fasade. Mogao je zivjeti u puno manjoj kuci koja ce imati fasadu i odgovarajuce grijanje, a auto ne moze imati ako isto ne ispunjava odredjene kriterije zivota u gradu.

Pa postuju se pravila. Nije zabranjeno voziti glof 2 i loziti cumur.

A problem jeste sto svako gleda onako kako njemu odgovara. I sirotinja zeli, neces vjerovati, ugodan zivot za sebe i svoju djecu. Zele zivjeti u gradu a ne selu u gdje nema nikakvog sadrzaja i usluge. Mene hvata depresija nakon 5 dana na selu a kako bi tek zivio tamo!???

Mislim da ovdje imamo stari problem: sit gladnog ne razumije.

Kada drustvena elita osigura da minimalna plata bude 1 000 km a nezaposlenost 5%, onda apsolutno treba zabraniti golf 2 i cumur. Do tada nista od toga.
Onda sirotinja treba da nauci kako se zivi u gradu. Za mene nije sirotnja onaj ko ima kucu na dva sprata bez fasade. Hajde da vidim sto bi sirotinja u Austriji mogla napraviti u Becu kucu bez fasade, kanalizacije, adekvatnih dozvola, itd. Sve im je to i dozvolila SDA elita.
Kikibombona

#1143 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

drug_profi wrote:Budemo vidjeli.
Pametan covjek nece svojim zdravljem i zdravljem svoje djece ispunjavati zelje stanovnicima favela.

Pametni ljudi, a takvi zive u Svicarskoj, Danskoj, Islandu ili Luksemburgu su se izborili za dobar standard zivota a samim tim za bolje automobile, grijanje, stambene objekte itd.

Sarajevo je na pola puta izmedju Karacija i Rejkjavika.

Nemamo mi puno pametnih ljudi, a narocito nemamo pametnih i postenih istovremeno.

Za stanje u drzavi je kriva drustvena elita a ne Hame sa osam razreda i platom 700km.
Kikibombona

#1144 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

Styling wrote:Onda sirotinja treba da nauci kako se zivi u gradu. Za mene nije sirotnja onaj ko ima kucu na dva sprata bez fasade. Hajde da vidim sto bi sirotinja u Austriji mogla napraviti u Becu kucu bez fasade, kanalizacije, adekvatnih dozvola, itd. Sve im je to i dozvolila SDA elita.
Poredjenje sa Austrijom?

Ja bih radije da Sarajevo poredimo sa Bejrutom, Tiranom, Bogotom i slicnim gradovima.

U Austriji sirotinja ima platu 3 000km a u BiH 500km. Samo 6 puta manje.
drug_profi

#1145 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Kikibombona wrote:
drug_profi wrote:Budemo vidjeli.

Pametni ljudi, a takvi zive u Svicarskoj, Danskoj, Islandu ili Luksemburgu su se izborili za dobar standard zivota a samim tim za bolje automobile, grijanje, stambene objekte itd.

Sarajevo je na pola puta izmedju Karacija i Rejkjavika.

Nemamo mi puno pametnih ljudi, a narocito nemamo pametnih i postenih istovremeno.

Za stanje u drzavi je kriva drustvena elita a ne Hame sa osam razreda i platom 700km.
Ok to se slazem sa tobom, ali opet te pitam ko bi pametan svojim zdravljem i zdravljem svoje djece ispunjavao zelje Hame sto zaradjuje 700 maraka mjesecno?
Hami se moze ponuditi kredit za plinsku instalaciju, neka subvencija, besplatan projekat, zatim neka subvencija na racun za plin...
Ne moze Hamo zato sto nema para a hoce da zivi u Sarajevu imati kucu bez fasade, wc bez kanalizacije i grijanje na gumu i sve sto moze da gori.

Hamo mora da trazi bolji posao, Hamo je morao da radi na sebi da bude trazeniji na trzistu rada. Hamo bi mogao i zenu pustiti iz kuhinje da ide traziti posao. Hamo bi mogao stosta sto su radili ti ljudi u Svedskoj, Danskoj, Luksemburgu svojevremeno jer ti garantujem da ni tamo nije uvijek bilo med i mlijeko i da su tamo morali proci bolne faze.
Styling

#1146 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Kikibombona wrote:
Styling wrote:Onda sirotinja treba da nauci kako se zivi u gradu. Za mene nije sirotnja onaj ko ima kucu na dva sprata bez fasade. Hajde da vidim sto bi sirotinja u Austriji mogla napraviti u Becu kucu bez fasade, kanalizacije, adekvatnih dozvola, itd. Sve im je to i dozvolila SDA elita.
Poredjenje sa Austrijom?

Ja bih radije da Sarajevo poredimo sa Bejrutom, Tiranom, Bogotom i slicnim gradovima.

U Austriji sirotinja ima platu 3 000km a u BiH 500km. Samo 6 puta manje.
Ja se nikada ne bih poredila sa gradovima koji mi ne mogu biti uzor. Moj uzor su Bec, Stokholm, Pariz, London, Cirih. Odgajana sam da uvijek stremim ka boljem a ne da utjehu i izgovor za svoj neuspjeh trazim u gorem od mene.

Sirotinja, kako je ti zoves, sa jednom platom od 500KM u Sarajevu ce jedva prezivljavati ali u Tesnju moze sasvim pristojno zivjeti. Zivot u velikom gradu ima cijenu. Ko nije spreman da je plati, ne treba ovdje ni da zivi.

I, da, postoji nesto sto se zove vaspitanje, kucni odgoj, maniri i kultura zivljenja u velikom gradu. To ne zavisi od visine plate nego od insana i karaktera.
Kikibombona

#1147 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

drug_profi wrote:Ok to se slazem sa tobom, ali opet te pitam ko bi pametan svojim zdravljem i zdravljem svoje djece ispunjavao zelje Hame sto zaradjuje 700 maraka mjesecno?
Hami se moze ponuditi kredit za plinsku instalaciju, neka subvencija, besplatan projekat, zatim neka subvencija na racun za plin...
Ne moze Hamo zato sto nema para a hoce da zivi u Sarajevu imati kucu bez fasade, wc bez kanalizacije i grijanje na gumu i sve sto moze da gori.

Hamo mora da trazi bolji posao, Hamo je morao da radi na sebi da bude trazeniji na trzistu rada. Hamo bi mogao i zenu pustiti iz kuhinje da ide traziti posao. Hamo bi mogao stosta sto su radili ti ljudi u Svedskoj, Danskoj, Luksemburgu svojevremeno jer ti garantujem da ni tamo nije uvijek bilo med i mlijeko i da su tamo morali proci bolne faze.
Mnoge Hame vec imaju kredite za kuce ili stanove. Vec jedva zive, treba ih jos dublje gurnuti u zivo blato, da samo glava viri. Nametnuti im brutalno prezivljavanje. Svakako cijene odose u qrac a plate ne prate.

A sta tek reci za penzionere?
Sta sa njima?
Da prose na ulici?

Subvencije su ok i to bi moglo pomoci. Medjutim, nije rjesenje. Smatram da je novac bolje uloziti u razvojne projekte kako bi rasla stopa zaposlenosti i plate. I sada ce vlada subvencionirati poskupljenje plina sa 8 miliona a taj novac se mogao iskoristiti za razvoj.

Nama hitno trebaju strane investicije, veci broj zaposlenih u realnom a manji u javnom sektoru, vece plate. Tek tada mozemo razmisljati o zabrani golfa 2 i cumura.

EDIT

Zaboravih dodati... Ne mogu druze svi biti doktori i kancelarijski radnici. Mora neko raditi slabo placene poslove. Moras shvatiti da svaki covjek ima limite. Razvijeno drustvo mora naci ulogu za svakoga. Na eliti je cjelokupna odgovornost.
Kikibombona

#1148 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

Styling wrote:Ja se nikada ne bih poredila sa gradovima koji mi ne mogu biti uzor. Moj uzor su Bec, Stokholm, Pariz, London, Cirih. Odgajana sam da uvijek stremim ka boljem a ne da utjehu i izgovor za svoj neuspjeh trazim u gorem od mene.

Sirotinja, kako je ti zoves, sa jednom platom od 500KM u Sarajevu ce jedva prezivljavati ali u Tesnju moze sasvim pristojno zivjeti. Zivot u velikom gradu ima cijenu. Ko nije spreman da je plati, ne treba ovdje ni da zivi.

I, da, postoji nesto sto se zove vaspitanje, kucni odgoj, maniri i kultura zivljenja u velikom gradu. To ne zavisi od visine plate nego od insana i karaktera.
Mogu se i ja porediti sa Kristijanom Ronaldom, ali da li je realno?

Slazem se da nam pomenuti gradovi, a prvenstveno drustva i uredjenja, trebaju biti uzor. I oni su bili strasno zagadjeni ali su napredovali u svakom pogledu i smanjivali zagadjenje. Nemoguce je imati sarajevske plate a briselski zrak.

Jedino ako ne zelimo sirotinju uciniti jos vecom sirotinjom. Mada je i to sada upitno posto fizicki radnici masovno odlaze u Njemacku. Tamo od svoga rada mogu osigurati grijanje na plin i dobro auto. Svaki novi udar na vec jadan narod ce pokrenuti lavinu iseljavanje i time propast drzave. Mi smo vec na sivurnom putu propasti samo propst mozemo dodatno ubrzati.

Grci su radili kao Grci a zivjeli kao Nijemci pa su veoma brzo pali na koljena. Ne ide to tako.
drug_profi

#1149 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Ja ti rekoh da se mora proći ta faza. U razvijenim drustvima je u jednom momentu stavljen izbor pred sirotinju unaprijedite svoje prihode ili odselite gdje se moze bolje zivjeti sa manje para.
Svi se skrcali u Sarajevo. A najgore plate za NK i KV radnike su u Sarajevu, a najskuplji život ubjedljivo.
Pa se napravila divlja kuca, pa daj da ti opstina nesto popravi, daj da ti drzava gleda kroz prste, a i ti maš pravo da živiš...
Imaš ali nemoraš tamo gdje nemožeš da priuštiš.
Idi brate u Ilijaš, Gračanicu, Visoko, Kiseljak, Vitez, Grude, Čitluk... ne mora se živjeti u Sarajevu. Ima još gradova.
Jednostavno ovaj grad ima specifičnosti koje ne dozvoljavaju da se toleriše loženje smeća i vozanje krševa.
Radi zivih ljudi, radi djece... pa samo da znas sta smo djeci uradili, samo da znas koliko ima astme, koliko je alergija na sve i svasta, koliko je hronicnih bolesti pluca u mladih osoba...
samo zato sto Hamo ima pravo....
Styling

#1150 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Kikibombona wrote:
Styling wrote:Ja se nikada ne bih poredila sa gradovima koji mi ne mogu biti uzor. Moj uzor su Bec, Stokholm, Pariz, London, Cirih. Odgajana sam da uvijek stremim ka boljem a ne da utjehu i izgovor za svoj neuspjeh trazim u gorem od mene.

Mogu se i ja porediti sa Kristijanom Ronaldom, ali da li je realno?

Slazem se da nam pomenuti gradovi, a prvenstveno drustva i uredjenja, trebaju biti uzor. I oni su bili strasno zagadjeni ali su napredovali u svakom pogledu i smanjivali zagadjenje. Nemoguce je imati sarajevske plate a briselski zrak.

Jedino ako ne zelimo sirotinju uciniti jos vecom sirotinjom. Mada je i to sada upitno posto fizicki radnici masovno odlaze u Njemacku. Tamo od svoga rada mogu osigurati grijanje na plin i dobro auto. Svaki novi udar na vec jadan narod ce pokrenuti lavinu iseljavanje i time propast drzave. Mi smo vec na sivurnom putu propasti samo propst mozemo dodatno ubrzati.

Grci su radili kao Grci a zivjeli kao Nijemci pa su veoma brzo pali na koljena. Ne ide to tako.
Ode ti u drugu krajnost koja uopste nije relevantna za ovu temu.
Locked