Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#21502 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
'naći svuda su ''pravnici'' 
-
tempuser
#21503 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Glupa situacija od nekOJi dan...
Kolega i ja se vracamo nakon cledodnevnog skakanja po hercegovackim vrletima i vozimo se kroz kanjon Neretve u pravcu Sarajeva i drzim 80-100 kmh da ne mislim na radare itd. Na pocetku onog najduzeg pravca izmedju tunela i mosta me pretece srebrena Octavia i na 1/2 pravca ugleda neki bijeli auto parkiran sa lijeve strane i spust na nekih 60-70 kmh, valjda kontao policija. Ja ga stignem i sa svojih 80-100 kmh ga preteknem, nakon mosta preteknem jos jedan auto na isprekidanoj i nastavim sa voznjom. Nakon nekoliko min vidim policijski auto pretice jedan po jedan auto iza mene. Kazem kolegi evo policija iza nas, od odgovara sta te briga 100% si regularan, vezani oba, nisi u prekoracenju, nisi preticao preko pune. Predjose ispred mene, rotacija, lizalo. Zaustavim se, prilazi policajac, znate li razlog zaustavljanja? Ne znam. Preticali ste preko pune linije! Kolegi i meni upitnici iznad glave ko kuca?!?!?!!? Dodjite do vozila. Sjedem u njihov auto kad policajac poce da objasnava kako sam poslije mosta preticao nakon isprekidane linije, na dijelu gdje je dozvoljeno preticanje iz suprotnog pravca, da sam najahao na duplu punu i njima uletio u makazice! Kazna 100 KM, vozacka, bodovi. Ja apsolutno ne mogu da se sjetim icega sto mi on prica, znam da sam pretekao auto, ali ni pune ni makaza, ali kontam umoran, 13 sati za volanom, mozda i jest tako bilo. Kontam i da nije bilo tako, nemam nikakvih dokaza, njihova protiv moje, ako trazim sudsko odlucivanje nikakve su mi sanse. Na finjaka se izvinim ako sam to fakat mehanicki napravio jer cijeli dan na tockovima (projekat na kojem radim ima dodirnih tacaka s njima), moze li kakva blaza kazna. Policajci neki mladji, sasvim ok likovi, vidimo da si regularan, dok smo te pratili vozis po propisima, jos malo procakulali o tom projektu, uglavnom pisacemo ti samo "preticanje preko pune linije", 40 KM, 20 KM u roku od 7 dana, nista bodovi i VD. Zahvalim se potpisem nalog, vratim se u auto i prepricam kolegi. Kaze on nema ni 1% sanse da si to napravio, jer nema teorije da nijedan od nas nije skontao da smo uletili policiji u makazice. Na kraju skontamo da su jedino mogli zamjeniti nas sa drugom skodom jer su isti auti, a boja slicna. E jbga, pojeo vuk magarca.
Tu se sjetim kolege s foruma koji je dobio kaznu 40 KM za preticanje preko pune, ali nije imao nalog. Pogledam svoj nalog, u opisu vidim da sam "izvrsio preticanje je je tu saobracajnom signalizacijom zabranjeno" i vidim da sam kaznjem jer sam prekrsio Cl. 130/4 (ako sam dobro desifrovao):
(4) Učesnici u saobraćaju dužni su da se pridržavaju ograničenja, zabrana i obaveza izraženih saobraćajnom signalizacijom i da postupe u skladu sa njihovim značenjem.
I kaznje po 238/1/36.
To potvrdjuje ono sto @nemesis pise, da kazna za "punu liniju" ne postoji. Sto se tice preticanja, postoji kazna za preticanje u nepreglednoj krivini, kolone vozila, sa desne strane, u tunelu itd, a samo preticanje preko pune je isto sto i parkiranja gdje ima znak zabrane.
Kolega i ja se vracamo nakon cledodnevnog skakanja po hercegovackim vrletima i vozimo se kroz kanjon Neretve u pravcu Sarajeva i drzim 80-100 kmh da ne mislim na radare itd. Na pocetku onog najduzeg pravca izmedju tunela i mosta me pretece srebrena Octavia i na 1/2 pravca ugleda neki bijeli auto parkiran sa lijeve strane i spust na nekih 60-70 kmh, valjda kontao policija. Ja ga stignem i sa svojih 80-100 kmh ga preteknem, nakon mosta preteknem jos jedan auto na isprekidanoj i nastavim sa voznjom. Nakon nekoliko min vidim policijski auto pretice jedan po jedan auto iza mene. Kazem kolegi evo policija iza nas, od odgovara sta te briga 100% si regularan, vezani oba, nisi u prekoracenju, nisi preticao preko pune. Predjose ispred mene, rotacija, lizalo. Zaustavim se, prilazi policajac, znate li razlog zaustavljanja? Ne znam. Preticali ste preko pune linije! Kolegi i meni upitnici iznad glave ko kuca?!?!?!!? Dodjite do vozila. Sjedem u njihov auto kad policajac poce da objasnava kako sam poslije mosta preticao nakon isprekidane linije, na dijelu gdje je dozvoljeno preticanje iz suprotnog pravca, da sam najahao na duplu punu i njima uletio u makazice! Kazna 100 KM, vozacka, bodovi. Ja apsolutno ne mogu da se sjetim icega sto mi on prica, znam da sam pretekao auto, ali ni pune ni makaza, ali kontam umoran, 13 sati za volanom, mozda i jest tako bilo. Kontam i da nije bilo tako, nemam nikakvih dokaza, njihova protiv moje, ako trazim sudsko odlucivanje nikakve su mi sanse. Na finjaka se izvinim ako sam to fakat mehanicki napravio jer cijeli dan na tockovima (projekat na kojem radim ima dodirnih tacaka s njima), moze li kakva blaza kazna. Policajci neki mladji, sasvim ok likovi, vidimo da si regularan, dok smo te pratili vozis po propisima, jos malo procakulali o tom projektu, uglavnom pisacemo ti samo "preticanje preko pune linije", 40 KM, 20 KM u roku od 7 dana, nista bodovi i VD. Zahvalim se potpisem nalog, vratim se u auto i prepricam kolegi. Kaze on nema ni 1% sanse da si to napravio, jer nema teorije da nijedan od nas nije skontao da smo uletili policiji u makazice. Na kraju skontamo da su jedino mogli zamjeniti nas sa drugom skodom jer su isti auti, a boja slicna. E jbga, pojeo vuk magarca.
Tu se sjetim kolege s foruma koji je dobio kaznu 40 KM za preticanje preko pune, ali nije imao nalog. Pogledam svoj nalog, u opisu vidim da sam "izvrsio preticanje je je tu saobracajnom signalizacijom zabranjeno" i vidim da sam kaznjem jer sam prekrsio Cl. 130/4 (ako sam dobro desifrovao):
(4) Učesnici u saobraćaju dužni su da se pridržavaju ograničenja, zabrana i obaveza izraženih saobraćajnom signalizacijom i da postupe u skladu sa njihovim značenjem.
I kaznje po 238/1/36.
To potvrdjuje ono sto @nemesis pise, da kazna za "punu liniju" ne postoji. Sto se tice preticanja, postoji kazna za preticanje u nepreglednoj krivini, kolone vozila, sa desne strane, u tunelu itd, a samo preticanje preko pune je isto sto i parkiranja gdje ima znak zabrane.
Last edited by tempuser on 05/05/2019 10:57, edited 1 time in total.
- seoBIH
#21504 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa i ti si dobio kaznu zbog preticanja preko pune. Zar smo svi pravnici pa se trebamo ispravljati I reci, ne nije preticanja preko pune, već nepoštivanje znaka?
-
tempuser
#21505 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nisi shvatio poentu, ne postoji kazna za "punu liniju". Po zakonu to je sve jedan prekrsaj, nepostivanje saobr. signalizacije iz 130/4 i kaznjiv sa 40 KM po 238/1/36 bez razlike da li je to znak zabrane parkiranja, znak zabranje saobracaja ili puna linija i ako ne pretices kolonu, na mostu, u tunelu, makaze, kazna za samu punu liniju nije drakonska tipa 100 KM, bodovi, vozacka!seoBIH wrote:Pa i ti si dobio kaznu zbog preticanja preko pune. Zar smo svi pravnici pa se trebamo ispravljati I reci, ne nije preticanja preko pune, već nepoštivanje znaka?
Last edited by tempuser on 05/05/2019 11:44, edited 1 time in total.
- JavierBosnia
#21506 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A za sta je kazna prvobitno bila 100 i sve ono nabrojano?
Sve isto samo dupla puna ili sta, jer za makazice nema kazne
-
tempuser
#21507 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Valjda tunel i makazice (jer ne smijes preticati ako se ne mozes bezbjedno vratiti)?!JavierBosnia wrote:A za sta je kazna prvobitno bila 100 i sve ono nabrojano?
- commendatore
#21508 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ma na frku ga otresli - eto
meni je tako na ilijasu ima poslije pruge prema visokom taliban iskocio - ja stao na stop - kaze sto nisi stao na stop - reko kako si ti to vidio ja tebe gledo i vidio da me nisi ni vidio - reko ja ti to ne priznajem i zdrao - pisi sta hoces... izmislim adresu i to navedem adresu Mustafe Golubica br 12
+ što je papan nekulturan - mene oslovljava sa TI - ja njemu VI - ajmo reko malo kulture pokazat u ophodjenju sa ljudima - ja tebi VI - ti meni TI.
još je tako friško bilo sa onim curicama sto ih je onaj papan pokosio u Sarajevu - pa mu to spomenem - lovite ljude koji postuju zakon izmisljate prekrsaje a djecu nam ubijaju pa se razvlace po sudu.... reko moglo je to bit tvoje dijete mozda a ti na meni ispravljas silu....
nikad ništa nije došlo
mrš....
izvadio te pro'ekat sa policijom

da ne budem mLogo jeben jednom sam u tuzli fasovo 40KM posto nisam skonto ogranicenje 40 - ja iso u glavi imam 50 i klap... tu sam se poklopio usima... a i sa parama sam bio i to je to....
tamo dje znam da sam ispravan me neš jebavat
meni je tako na ilijasu ima poslije pruge prema visokom taliban iskocio - ja stao na stop - kaze sto nisi stao na stop - reko kako si ti to vidio ja tebe gledo i vidio da me nisi ni vidio - reko ja ti to ne priznajem i zdrao - pisi sta hoces... izmislim adresu i to navedem adresu Mustafe Golubica br 12
+ što je papan nekulturan - mene oslovljava sa TI - ja njemu VI - ajmo reko malo kulture pokazat u ophodjenju sa ljudima - ja tebi VI - ti meni TI.
još je tako friško bilo sa onim curicama sto ih je onaj papan pokosio u Sarajevu - pa mu to spomenem - lovite ljude koji postuju zakon izmisljate prekrsaje a djecu nam ubijaju pa se razvlace po sudu.... reko moglo je to bit tvoje dijete mozda a ti na meni ispravljas silu....
nikad ništa nije došlo
mrš....
izvadio te pro'ekat sa policijom
da ne budem mLogo jeben jednom sam u tuzli fasovo 40KM posto nisam skonto ogranicenje 40 - ja iso u glavi imam 50 i klap... tu sam se poklopio usima... a i sa parama sam bio i to je to....
tamo dje znam da sam ispravan me neš jebavat
-
zdruzdjo
#21509 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nikako ali nikako ne kontam. Cak i najgluplji razlozi ovdje padaju u vodu.
Znaci bingo stup. Ne samoposluga nego ex merkur.
Nabije se onuda oko ulaza 100 auta, po cesti, po trotoaru, prilazu..... Rizikujes da te neko zagrebe, da te opali vratima, da ti zguli retrovizor....a podzemna garaza od cca 500 mjesta ima mozda 5 parkiranih auta i to free of charge.
Ljeti jos gori mozgovi. Gori zemlja onuda na +30 a u garazi mrtva hladovina. Jok, ono ga naceceri ondje na sred "tretoara".
Ne mogu da shvatim taj kont u glavi pa ga jexx
Nabije se onuda oko ulaza 100 auta, po cesti, po trotoaru, prilazu..... Rizikujes da te neko zagrebe, da te opali vratima, da ti zguli retrovizor....a podzemna garaza od cca 500 mjesta ima mozda 5 parkiranih auta i to free of charge.
Ljeti jos gori mozgovi. Gori zemlja onuda na +30 a u garazi mrtva hladovina. Jok, ono ga naceceri ondje na sred "tretoara".
- bitanga_sa_otesa
#21510 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
nikad neces ni skontat,ali pojasnim ti - 5 koraka vise je u pitanju i ne radi eskalator ,koČese penjat ocamzdruzdjo wrote:Nikako ali nikako ne kontam. Cak i najgluplji razlozi ovdje padaju u vodu.
-
zdruzdjo
#21511 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ok ne radi escalator I to je nesto zmrlj.bitanga_sa_otesa wrote:
nikad neces ni skontat,ali pojasnim ti - 5 koraka vise je u pitanju i ne radi eskalator ,koČese penjat ocam
Ali
gledajuci mozak prosjecnog bosnje (bez aludiranja na religiju pls) cetverotockas je manje-vise kao clan obitelji. nekima cak I drazi od zene, mame, tate....I da mogu, pri nailasku na izbocenje na cesti ili najmanju rupicu, izasli bi iz auta pa ga prenjeli na ledjima. I rizikovati ovo sto sam naveo plus ulazak u vrelo auto na plus 30 je samonapad na "my precious". Pa zasto?????
Mislim zaboli me, danas sam hladno skrenuo dole u garazu. Lijepo, siroko, prazno..... Prilaskom bingu prema garazi nisam se htio skloniti ni milimetra nikome ko je iz suprotnog smjera isao mojom trakom jer su parkirani po cesti. boga sam molio da me ko zagrebe. Odmah bi muriju zvao bez obzira pa makar marka stete bila. Samo zbog parkiranih.
-
moonca
#21512 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kada je jasno i vidljivo napisano-da jedna traka nestaje -zbog radova na cesti -a ON i dalje vozi do kraja, ne ubacujuci se ranije u sledecu traku. 
- bitanga_sa_otesa
#21513 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
sto se tice gledanja mozgova,ne vidim nepostojece stvarizdruzdjo wrote:
Ok ne radi escalator I to je nesto zmrlj.
Ali
gledajuci mozak prosjecnog bosnje (bez aludiranja na religiju pls) cetverotockas je manje-vise kao clan obitelji. nekima cak I drazi od zene, mame, tate....I da mogu, pri nailasku na izbocenje na cesti ili najmanju rupicu, izasli bi iz auta pa ga prenjeli na ledjima. I rizikovati ovo sto sam naveo plus ulazak u vrelo auto na plus 30 je samonapad na "my precious". Pa zasto?????
Mislim zaboli me, danas sam hladno skrenuo dole u garazu. Lijepo, siroko, prazno..... Prilaskom bingu prema garazi nisam se htio skloniti ni milimetra nikome ko je iz suprotnog smjera isao mojom trakom jer su parkirani po cesti. boga sam molio da me ko zagrebe. Odmah bi muriju zvao bez obzira pa makar marka stete bila. Samo zbog parkiranih.
uvijek sam tu u garazi,zbog rizika od lupanja,sirine,hlada..
- nepass1
#21514 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ja jednom parkirao u garazu, bila poplava, voda do clanaka. popizdio.zdruzdjo wrote:Ok ne radi escalator I to je nesto zmrlj.bitanga_sa_otesa wrote:
nikad neces ni skontat,ali pojasnim ti - 5 koraka vise je u pitanju i ne radi eskalator ,koČese penjat ocam
Ali
ali ja u bingo poranim i nadjem uvjek regularno mjesto, subotom ili nedeljom od 12 do 16 otici ni za zivota da zafali ne bih.
-
BadBoy
#21515 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Za prvi maj, prođem 800 kilometara bez problema i onda dođem u Austriju i iznerviram se ko debil. Vozim po Bosni normalno 30-40 preko ograničenja, prestiže se, dođem u Austriju, kamera na svakom koraku, nijemci pizde sa 130 spuste na 95 pred kamerom, gužva, milion isključenja - uključenja...

- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#21516 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Drama......
-
selma 83
#21517 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
]evo daću ti ja jedan primjer, ako šta može pomoći. kod mene u ulici koja je od Rajlovca do B. Citija nema znaka zabrane preticanja nigdje, ali imamo punu liniju na čitavih 5 kilometara. e sad ja sam iz moje parcele/ULAZA pošao ulijevo prema gradu preko te pune jer nam nisu nacrtali isprekidane uz punu...u tom moment hop, policija za mnom, poslije me skreću u desno. ja kontam šta je sad???da nisu svjetla , da nije možda semafor. +šta li je?? malo sam i ljut i bunim se. kaže policman..prešli ste punu liniju. ja ono
pa idem 20 godina tako...šta da radim...moram tako!! kaže idete desno pa nađete mjesto gdje ćete izvršiti polukrug pa nazad prema gradu. ja
da ne pričam dalje...uglavnom ja cijelo vrijeme kontam to sad kazna neka , bodovi...kaže on...kakvo sr... nje praviš za 40 KM. usput KAO ŠTO GORE PIŠU: puna linija spada u horizontalnu signalizaciju i eto KAŽNJIVO JE...POZZ 
Last edited by selma 83 on 05/05/2019 21:44, edited 1 time in total.
-
tempuser
#21518 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Cemu onda definicija preticanja i kompletno poglavlje ZOBS-a kad je to isto kao i voznja u suprotnom smjeru?vjeshalica wrote:nauči ti...kad pretičeš vozilo dabome da se voziš u traci koja je rezervisana za suprotan smjer dokaži da nije tako!tempuser wrote:Nauci osnove, voznja suprotnim smjerom i preticanje nisu ista stvar.vjeshalica wrote:
ne možeš se kretati u zabranjenom smjeru jer imaš razdjelnu liniju koja razdvaja kolovoznu traku
Cl 9
47) preticanje je prolaženje vozilom pored drugog vozila koje se kreće u istoj saobraćajnoj traci i u istom smjeru;
-
selma 83
#21519 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
evo daću ti ja jedan primjer, ako šta može pomoći. kod mene u ulici koja je od Rajlovca do B. Citija nema znaka zabrane preticanja nigdje, ali imamo punu liniju na čitavih 5 kilometara. e sad ja sam iz moje parcele/ULAZA pošao ulijevo prema gradu preko te pune jer nam nisu nacrtali isprekidane uz punu...u tom moment hop, policija za mnom, poslije me skreću u desno. ja kontam šta je sad???da nisu svjetla , da nije možda semafor. +šta li je?? malo sam i ljut i bunim se. kaže policman..prešli ste punu liniju. ja ono
pa idem 20 godina tako...šta da radim...moram tako!! kaže idete desno pa nađete mjesto gdje ćete izvršiti polukrug pa nazad prema gradu. ja
da ne pričam dalje...uglavnom ja cijelo vrijeme kontam to sad kazna neka , bodovi...kaže on...kakvo sr... nje praviš za 40 KM. usput KAO ŠTO GORE PIŠU: puna linija spada u horizontalnu signalizaciju i eto KAŽNJIVO JE...POZZ 
-
tempuser
#21520 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naravno da je kaznjivo, niko to ne spori, ali bi po logici nekih ovdje za to platio 100 KM i ostao mjesec bez vozacke, ovako si platio isto sto i ja, 40 KM za nepostivanje signalizacije, a ne prelazak preko pune.selma 83 wrote:]evo daću ti ja jedan primjer, ako šta može pomoći. kod mene u ulici koja je od Rajlovca do B. Citija nema znaka zabrane preticanja nigdje, ali imamo punu liniju na čitavih 5 kilometara. e sad ja sam iz moje parcele/ULAZA pošao ulijevo prema gradu preko te pune jer nam nisu nacrtali isprekidane uz punu...u tom moment hop, policija za mnom, poslije me skreću u desno. ja kontam šta je sad???da nisu svjetla , da nije možda semafor. +šta li je?? malo sam i ljut i bunim se. kaže policman..prešli ste punu liniju. ja onopa idem 20 godina tako...šta da radim...moram tako!! kaže idete desno pa nađete mjesto gdje ćete izvršiti polukrug pa nazad prema gradu. ja
-
MAN-lion's coach
#21521 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Čemu drama?
U PN-u piše:
130. stav 4. kažnjiv po 238.1.36
Član 130 st.4 govori:
U PN-u piše:
Član 130 st.4 govori:
Član 130
(1) Javni putevi moraju se obilježiti propisanom saobraćajnom signalizacijom, kojom se
učesnici u saobraćaju upozoravaju na opasnost koja im prijeti na određenom javnom putu ili
dijelu tog puta, stavljaju do znanja ograničenja, zabrane i obaveze kojih se učesnici u
saobraćaju moraju pridržavati i daju potrebna obavještenja za bezbjedno i nesmetano
odvijanje saobraćaja.
(2) Saobraćajnom signalizacijom moraju se obilježiti i opasnosti privremenog karaktera,
naročito one koje nastanu usljed iznenadnog oštećenja ili neprohodnosti puta, kao i
privremena ograničenja i privremene zabrane u saobraćaju i ti znakovi moraju se ukloniti čim
prestanu razlozi zbog kojih su postavljeni.
(3) Saobraćajnu signalizaciju čine saobraćajni znakovi (znakovi opasnosti, znakovi izričitih
naredbi, znakovi obavještenja i dopunske table koje su sastavni dio saobraćajnog znaka i koje
bliže određuju značenje saobraćajnog znaka ukoliko su postavljene), svjetlosni saobraćajni
znakovi, oznake na kolovozu i trotoaru, te svjetlosne i druge oznake na putu.
(4) Učesnici u saobraćaju dužni su da se pridržavaju ograničenja, zabrana i obaveza izraženih
saobraćajnom signalizacijom i da postupe u skladu sa njihovim značenjem.
Član 238.1.36
36) učesnik u saobraćaju koji se ne pridržava ograničenja, zabrana ili obaveza izraženih
pomoću postavljenih saobraćajnih znakova, osim saobraćajnih znakova ograničenja brzine
(član 130. stav (4));
-
tempuser
#21522 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naravno, u konkretnom slucaju za zakon je isto, nepostivanje znaka zabrane preticanja je isto sto i nepostovanje znaka zabrane parkiranja i sto zakon ne poznaje sankciju za nepostivanje horizontalne signalizacije, samo znakove.MAN-lion's coach wrote:Čemu drama?
U PN-u piše:
Član 130 st.4 govori:Član 130
(1) Javni putevi moraju se obilježiti propisanom saobraćajnom signalizacijom, kojom se
učesnici u saobraćaju upozoravaju na opasnost koja im prijeti na određenom javnom putu ili
dijelu tog puta, stavljaju do znanja ograničenja, zabrane i obaveze kojih se učesnici u
saobraćaju moraju pridržavati i daju potrebna obavještenja za bezbjedno i nesmetano
odvijanje saobraćaja.
(2) Saobraćajnom signalizacijom moraju se obilježiti i opasnosti privremenog karaktera,
naročito one koje nastanu usljed iznenadnog oštećenja ili neprohodnosti puta, kao i
privremena ograničenja i privremene zabrane u saobraćaju i ti znakovi moraju se ukloniti čim
prestanu razlozi zbog kojih su postavljeni.
(3) Saobraćajnu signalizaciju čine saobraćajni znakovi (znakovi opasnosti, znakovi izričitih
naredbi, znakovi obavještenja i dopunske table koje su sastavni dio saobraćajnog znaka i koje
bliže određuju značenje saobraćajnog znaka ukoliko su postavljene), svjetlosni saobraćajni
znakovi, oznake na kolovozu i trotoaru, te svjetlosne i druge oznake na putu.
(4) Učesnici u saobraćaju dužni su da se pridržavaju ograničenja, zabrana i obaveza izraženih
saobraćajnom signalizacijom i da postupe u skladu sa njihovim značenjem.Član 238.1.36
36) učesnik u saobraćaju koji se ne pridržava ograničenja, zabrana ili obaveza izraženih
pomoću postavljenih saobraćajnih znakova, osim saobraćajnih znakova ograničenja brzine
(član 130. stav (4));
-
selma 83
#21523 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naravno da je kaznjivo, niko to ne spori, ali bi po logici nekih ovdje za to platio 100 KM i ostao mjesec bez vozacke, ovako si platio isto sto i ja, 40 KM za nepostivanje signalizacije, a ne prelazak preko pune.[/quote] ALI EVO JA JE I JESAM PREŠAO BUKVALNO
...znači nikakvih znakova nema .zabrane. ima doduše ograničenje ispred škola elektroteh i ŽIŠ,tu je 40 km/h ali ima puna linija dole skroz do Briješća...nekad prije rata isprekidana jer ima nešto i PRAVCA, ali je tolika gužva da su stavili ima jedno 15 godina punu. Jest kazna je nepoštivanje saob. signalizacije...koliko se sjećam na nalogu.
- Travnički Noćni Šetač
#21524 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ima i drugih problema... naišao sam na situaciju gdje se ne slažu horizontalna i vertikalna signalizacija... barem je meni bila zbunjola ne znam za ostale... pored toga u kadar je upalo i par cool auta a ostalo su klasične stvari koje baš nekada mogu iznervirati... nekada baš i ne... zavisi....
-
selma 83
#21525 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naravno, u konkretnom slucaju za zakon je isto, nepostivanje znaka zabrane preticanja je isto sto i nepostovanje znaka zabrane parkiranja i sto zakon ne poznaje sankciju za nepostivanje horizontalne signalizacije, samo znakove.[/quote]kako bolan nema...
evo sad ti pišem da sam platio 40 km za nepoštivanje oznake na kolovozu.