BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

anelsol

#7101 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

shake69 wrote:
155_mm wrote:
shake69 wrote:A barutana? Man’te vise municiju i puske!
baHrutana kolega, baHrutana.
:D

sta je tu zapelo stvarno je enigma. najavljena je u decembru prosle godine. znaci priblizavamo se godisnjici najave a od baHrutane nista. a tad je glasilo samo da uspostavimo nadzorni odbor znaci za mjesec dva.

i onda uleti fahro i njegov SBB odbornik iz vogosce sa nekoliko srpskih povratnika i izrazise duboku zabrinutost za okolis. i od tad sve stade.
:shock:
:?
Pored ovih drugih pozitivnih vijesti meni dodje da se peticija pokrene za baHrutanu! Stvarno.
Ne može barutana preko noci. Davno je najavljena, ali barutana nije kupi masine i pici. Ko zna u kakvom su stanju bili i objekti. Osjetljiva je to stvar, mala greska i ode sve u zrak.
shake69

#7102 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by shake69 »

Pa znamo mi to sve, opasnosti, rizik i to, ali da su kineski preci mislili tako i dalje bi ratovali strijelama. Sigurnosno nema sta odletiti u zrak - osim strijele a i ekoloski je najcistije. :mrgreen:
Hocemo baHrutanu!
155_mm

#7103 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

vjerujem da je problem sa baHrutanom politicki a ne tehnicki. postrojenja su vjerovatno nabavljena i otvaranje planirana sad za izbore. i onda blokada od strane radoncicevog SBB-a.

ovdje je najveci problem sto bi IGMAM mogao ostati bez baruta i da dodje do prekida proizvodnje.

jer ako su planirali vlastitu proizvodnju baruta onda su morali otkazati trenutnom dobavljacu.

stvarno neodgovorno ovo ponasanje.
archi_a

#7104 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

155_mm wrote:vjerujem da je problem sa baHrutanom politicki a ne tehnicki. postrojenja su vjerovatno nabavljena i otvaranje planirana sad za izbore. i onda blokada od strane radoncicevog SBB-a.

ovdje je najveci problem sto bi IGMAM mogao ostati bez baruta i da dodje do prekida proizvodnje.

jer ako su planirali vlastitu proizvodnju baruta onda su morali otkazati trenutnom dobavljacu.

Ne otkazuješ trenutnom dobavljaču dok ne osiguraš sistem proizvodnje vlastitih zaliha. Bar se nadam. :D
Slucajni_TU

#7105 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Slucajni_TU »

Gdje bi tacno dosla ta bahrutana. Moze li neka slika sa google eartha satelitska?
155_mm

#7106 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

archi_a wrote:
155_mm wrote:vjerujem da je problem sa baHrutanom politicki a ne tehnicki. postrojenja su vjerovatno nabavljena i otvaranje planirana sad za izbore. i onda blokada od strane radoncicevog SBB-a.

Ne otkazuješ trenutnom dobavljaču dok ne osiguraš sistem proizvodnje vlastitih zaliha. Bar se nadam. :D
takvi se ugovori rade godinu i vise u naprijed kao sto i sam IGMAN dvije godine u naprijed zna koliko ce mu baruta trebati. i to naravno moras na vrijeme javiti dobavljacu. i potpisati obavezujuci ugovor.

a i nemozes da ti spremna postrojenja stoje citavu godinu jer si se obavezao kod trenutnog dobavljaca za robu.

kako god, ispada sranje.
155_mm

#7107 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

prelazak na vlastitu proizvodnju je uvijek osjetljiva stvar cak i kad je sve potaman a kamoli u ovom balijskom politickom kupleraju gdje je izgleda interes stranke i sefa iznad svega. pa cak i iznad odbranbenih kapaciteta.
archi_a

#7108 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Razumijem, ali svakako mislim da tamo ne odlučuju amateri i da su svjesni da je nerealno očekivati da u godini dana uspostaviš stabilnu fabriku i stabilan proces proizvodnje i stvaranja zaliha.
anelsol

#7109 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Mislim da se tu ne ide ništa na slijepo. Nisu ti ljudi od juče, a i upoznati su sigurno sa svakim korakom. Pa Igman je jedan od osnivača, valjda znaju kada mogu računati na barutanu.
155_mm

#7110 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

archi_a wrote:Razumijem, ali svakako mislim da tamo ne odlučuju amateri i da su svjesni da je nerealno očekivati da u godini dana uspostaviš stabilnu fabriku i stabilan proces proizvodnje i stvaranja zaliha.
ma na barutani vjerovatno se radi duze od godine. u javnost su izasli kad su bili sigurni da ce stvar uspjeti znaci veci dio posla ved odradjen. a od toga vec ima skoro godinu.

nadam se da je moja zabrinutost neosnovana ali ipak me je malo strah. jer to ne bi bilo nista novo za sranja u NI zbog politickih prepucavanja.

nagledali smo se mi na ovoj temi mnogo toga u namjenskoj industriji.
Korisničkoime

#7111 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Korisničkoime »

155_mm wrote:
archi_a wrote:Razumijem, ali svakako mislim da tamo ne odlučuju amateri i da su svjesni da je nerealno očekivati da u godini dana uspostaviš stabilnu fabriku i stabilan proces proizvodnje i stvaranja zaliha.
ma na barutani vjerovatno se radi duze od godine. u javnost su izasli kad su bili sigurni da ce stvar uspjeti znaci veci dio posla ved odradjen. a od toga vec ima skoro godinu.

nadam se da je moja zabrinutost neosnovana ali ipak me je malo strah. jer to ne bi bilo nista novo za sranja u NI zbog politickih prepucavanja.

Strah je sasvim opravdan u NI od nedavno ima finih para gdje god ima para tu su i nasi lesinari citaj policari, stvorio se utisak mozda je to samo prividno da je NI dobrim djelom pod sapom SDA, buduci da ima para rado bi i drugi a kao prvi kandidat se istice SBB.
Sjetite se sta je bilo u Hercegovini kad se dirnulo u Aluminijum, Hercegovacku banku, HT Eronet nije to bilo zbog ljubavi HDZ prema Hrvatima nego su im dirnuli u pare, jbt ljudi samoupravu prozvase, Jelavic zavrsi svoju karijeru itd.
Nikakvo cudo nebi bilo da neko torpedira napredak NI jer zeli dio kolaca ili cjeli kolac ili nekom zeli poremetit izvor finansiranja, iluzorno je pomisljati da bi neko pokusao da ukaze da niko ne treba i ne smije da ima svoju sapu ni na cemi ni na NI jer to su price za malu djecu
Slucajni_TU

#7112 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Slucajni_TU »

Korisničkoime wrote:
155_mm wrote:

Strah je sasvim opravdan u NI od nedavno ima finih para gdje god ima para tu su i nasi lesinari citaj policari, stvorio se utisak mozda je to samo prividno da je NI dobrim djelom pod sapom SDA, buduci da ima para rado bi i drugi a kao prvi kandidat se istice SBB.
Sjetite se sta je bilo u Hercegovini kad se dirnulo u Aluminijum, Hercegovacku banku, HT Eronet nije to bilo zbog ljubavi HDZ prema Hrvatima nego su im dirnuli u pare, jbt ljudi samoupravu prozvase, Jelavic zavrsi svoju karijeru itd.
Nikakvo cudo nebi bilo da neko torpedira napredak NI jer zeli dio kolaca ili cjeli kolac ili nekom zeli poremetit izvor finansiranja, iluzorno je pomisljati da bi neko pokusao da ukaze da niko ne treba i ne smije da ima svoju sapu ni na cemi ni na NI jer to su price za malu djecu
Od NI ipak ovisi ostanak Bosnjaka. I politicar koji bi se usudio je unistiti bi bio sasvim sigurno ubijen. U regionu su ubijani politicari za mnogo mnogo manje stvari.
asker

#7113 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

Bilo bi interesantno znati ko su suvlasnici, tj vlasnici dijela dionica u raznim fabrikama NI, tih raznih maglovitih fondova itd. Mozda sav bijes i sabotaza dolazi upravo iz razloga sto se ne dozvoljava arcenje prihoda vec se dobitak reinvestira u proizvodnju.

DilFa je davno govorio da se dobit ne uzima da krpe budzet vec se reinvestira u pogone, a da neki manjinski dionicari negoduju, ali je isaretom rekao da mogu svirat kurcu. Postavljao sam taj video ovdje prije par godina.

Nema sta, sve izgleda da ono "za nedaj boze" nije suplja. Samo totalni idioti i neprijatelji ove drzave mogu biti protiv ovoga.
argyle

#7114 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by argyle »

archi_a wrote:
Nuken wrote:Image
A i onaj pištoljčić u uglu stola. :P vala ću ga kupiti, pa makar baco u jednu stranu kod ispaljenja. Naš, domaći. :D
i ja planiram kupiti ocu kad ode u penziju
anelsol

#7115 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

asker wrote:Bilo bi interesantno znati ko su suvlasnici, tj vlasnici dijela dionica u raznim fabrikama NI, tih raznih maglovitih fondova itd. Mozda sav bijes i sabotaza dolazi upravo iz razloga sto se ne dozvoljava arcenje prihoda vec se dobitak reinvestira u proizvodnju.

DilFa je davno govorio da se dobit ne uzima da krpe budzet vec se reinvestira u pogone, a da neki manjinski dionicari negoduju, ali je isaretom rekao da mogu svirat kurcu. Postavljao sam taj video ovdje prije par godina.

Nema sta, sve izgleda da ono "za nedaj boze" nije suplja. Samo totalni idioti i neprijatelji ove drzave mogu biti protiv ovoga.
Ima drzava nacina da izvuce lovu iz firmi i bez podjele dobiti, i na taj način zaobidje fondove. Binas, TRZ, BNT TMiH i PRETIS imaju ogromne dugove po osnovu poreza, doprinosa i sl. E sad kamate na te dugove su ogromne. Znaci dovoljno je samo da PUFBiH kaze da ne opraštaju kamate, i kod izmirenja navedenih dugovanja naplati pored duga i kamate, i eto love.
argyle

#7116 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by argyle »

Image
Image
Last edited by argyle on 02/10/2018 20:06, edited 1 time in total.
asker

#7117 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

anelsol wrote:
asker wrote:Bilo bi interesantno znati ko su suvlasnici, tj vlasnici dijela dionica u raznim fabrikama NI, tih raznih maglovitih fondova itd. Mozda sav bijes i sabotaza dolazi upravo iz razloga sto se ne dozvoljava arcenje prihoda vec se dobitak reinvestira u proizvodnju.

Ima drzava nacina da izvuce lovu iz firmi i bez podjele dobiti, i na taj način zaobidje fondove. Binas, TRZ, BNT TMiH i PRETIS imaju ogromne dugove po osnovu poreza, doprinosa i sl. E sad kamate na te dugove su ogromne. Znaci dovoljno je samo da PUFBiH kaze da ne opraštaju kamate, i kod izmirenja navedenih dugovanja naplati pored duga i kamate, i eto love.
Da, ali u ovom slucaju ljudi koji guraju NI naprijed su istovremeno i drzava sto je dobro. Ovdje izgleda da su fondovi lesinari koje hoce pare, a drzava reinvestira u pogone, nova radna mjesta itd.
archi_a

#7118 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

argyle wrote:Image
Image
:thumbup:
E zamisli 10 specijalaca sa okvirima od 60 metaka. Kakva je to ubojna moć, po minuti paljbe. :bih:
archi_a

#7119 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

argyle wrote:
archi_a wrote:
Nuken wrote:Image
A i onaj pištoljčić u uglu stola. :P vala ću ga kupiti, pa makar baco u jednu stranu kod ispaljenja. Naš, domaći. :D
i ja planiram kupiti ocu kad ode u penziju
Eeee, kakvog tvoj otac sinčinu ima. :thumbup:
anelsol

#7120 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Nadam se da ce uspjeti ona prica od prije par mjeseci da ce Ameri preuzeti suvlasnika dijelove od fondova. Korist bi bila visestruka. Imas partnera koji je spreman da ulozi lovu, donese nove tehnologije, zastiti NI od političkog sljama i obezbjedi nova trzista. Po meni nije nimalo slučajno sto su se pojavili sada kada se prica da bi krajem ove godine mogao biti aktiviran MAP.
Slucajni_TU

#7121 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Slucajni_TU »

Mozemo li nekako zakljuciti kolika je to tvornica. Dakle ta fabrika cijevi i Konjicu i fabrika ostatak puske u Gorazdu. Kolko pusaka mozemo proizvesti za recimo mjesec dana? 10.000, 100.000, 50.000,5000?
anelsol

#7122 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Ima li iko da nam pojasni kakve se masine vide na onim video klipovima i fotografijama? Koliki im je kapacitet proizvodnje?
archi_a

#7123 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Hoćemo sajam!!! Hoćemo sajam!!! Hoćemo sajam!!!
Hoćemo izložbeni prostor i pokaz dostignuća namjenske industrije!!!
:D :bih:
Slucajni_TU

#7124 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Slucajni_TU »

archi_a wrote:Hoćemo sajam!!! Hoćemo sajam!!! Hoćemo sajam!!!
Hoćemo izložbeni prostor i pokaz dostignuća namjenske industrije!!!
:D :bih:
Sajam je dobra ideja. Mogli bi nasi prijatelji tu predstaviti recimo svoje naoruzanje. Pozvati Tursku da predstavit neke svoje projekte.
Potom neke druge zemlje iz EU, BH projekte.
archi_a

#7125 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

archi_a wrote:
archi_a wrote:Do kraja ove godine, najmanje što bih očekivao je organizovanje svojevrsnog "sajma BH odbrambene industrije" Izvrsna lokacija za to bi bila Zetra. Dvorana bi trebala biti podijeljena na dva dijela. Izložbeni dio, u kojem bi bili izloženi svi proizvodi BH namjenske idustrije, po sektorima. Svaki sektor bi bio rezervisan za jednu fabriku. U pozadini bi trebala biti velika slika fabrike koja proizvodi određeni proizvod a ispred slike i sam proizvod. Od samog ulaza bi krenuli sa uniformama, pancirima, šljemovima, rukavicama, čizmama, kapama, uredjaji za osmatranje, nisanske sprave, pištolj, puške, preko metaka, bombi, nitroglicerina, kapisli, do granata i raketa, preko rpg-a, do minobacača, haubica, vbr-ova, a u vrhu, oklopni transporter i naravno, samohodna haubica. Dio bi trebao biti rezervisan i za eventualne prototipe, remontirani modeli, najavu narednih projekata, kao i dio za inovacije i mašinski fakultet, odbrambene tehnologije. Drugi dio dvorane bi trebao da sadrži binu i mjesto za publiku i imao bi direktan pogled na izložbeni prostor. Na tom dijelu bi se trebale organizovati panel diskusije na temu odbrambene industrije. Pozivnica bi se trebala uputiti svim dosadašnjim partnerima NI-ja, stručnjacima iz ove oblasti, svim ambasadama naprednog svijeta, potencijalnim budućim partnerima i naravno građanstvu da posjete ovaj svojevrsni sajam dostignuća bosanskohercegovačke vojne industrije. Eeee, to bi bio pun pogodak, i imalo bi odjek u svijetu koji prati ovakve događaje i ostvarenja. :D :bih: predsjedničeeee, savjetniciiiiiii, razmislite malo o ovome.

Kad vec namisljam, bilo bi puno prijatnih hostesa (za ove koje oruzje bas i ne interesuje) a na platou ispred bi mogle biti uprilicene brze pokazne vjezbe interventih policijskih jedinica, vojne policije i deminerskog tima OSBiH. :lol:
Ponavljam nadanje. :-D
Evo, treći put, treća sreća. Da izbacim nekadašnja razmišljanja i očekivanja. :D
Post Reply