DrugaGimnazija wrote:So What! wrote:Ovo bi bilo polurješenje, dakle Sjeverna longitudinala, defintivno ne može dale od Otoke, tako da bi proširena ulica Džemala Bijedića preuzela tu ulogu, sjevernog tranzita.
Naprotiv. Sjeverna longitudinala ide sve do XIV transverzale u Doglodima. Na ovom dijelu od Nove Otoke do IX se upravo podudara sa Dz. Bijedica.
So What! wrote:
Po ovome Južna lognitudinala bi se dalje gradila još par stotina metara do iza Bosmala, gdje bi se spojila na VI transverzalu, a zatim bi dalje išla do proširene ulice Džemala Bijedića koja dalje vodi IX transverzale gdje je trenutno u izgradnji onaj most i koji spaja Alipašino i Boljakov Potok.
Prijedlog je da se cesta između budućeg kružnog toka u Boljakovom Potoku i kružnog toka na spoju ulice Safeta Zajke i LOT-a 2c proširi na 2x2 format i na taj način bi se dobio improvizovani i labavi, ali najjeftiniji tranzit.
Iza Bosmala je V, a ne VI transverzala. Spoj V i Dz. Bijedica nije bas optimalan, jer je Dz. Bijedica jednosmjerna na tom potezu. Dakle, ne moze se iz Dz. Bijedica skrenuti u V. Ovo bi bio dobar plan kad bi se Juzna produzila do VI. Ovako je ni tamo ni 'vamo.
Prijatelju, mapu iznad postavljenu gore znam napamet, ali hvala što si požurio da me ispravljaš.
Da jeste do Dogloda, ali do tamo nikada neće stići, dakle mi upravo svjedočimo projektu, prenamjene ulice Džemala Bijedića koji postaje Sjeverna.
I južna longidutinala je zamišljena do spoja sa Zapadnim prilazom, ali ona će najdalje stići do Mojmila, a kroz gusto naseljene Nedžariće teško da će ikada proći, te će A transverzala i vjerovatno proširena XII transverzala biti dovoljan izgovor, da Južna tu i stane.
Dakle u slučaju formata 2x2, onda dobivamo sasvim normalno prilaz za IX transverzalu, koja bi se u tom slučaju morala vezati kružnim tokom kod TDS.
Jedan štamparska greška, dakle napisao sam V, a ne VI i dalje nije bitna u ovom kompletnom kontekstu, jer sam priložio sliku, kako bi ostali razumjeli o kojoj se lokaciji radi.
Ko je pratio situaciju, mogao je primjetiti Efendićeve prijedloge o vezivanju dva kružna u ulici Safeta Zajke formatom ceste 2x2 i sada ova nova odluka o proširenju ulice Džemala Bijedića. Dakle polahko se formira blagi tranzit kroz Sarajevo, za koji sam ranije naveo da je više loš nego dobar.