Bosanska dolina piramida
-
belfy
#2151 Re: Bosanska dolina piramida
nasao Smrle nove teme u koje se razumije da pravi slikovnice. siguran sam da ce Ramzess ubrzo pozeliti da ga Smrle ne brani. nije da vec nismo vidjeli...
- Ramzess Veliki
#2152 Re: Bosanska dolina piramida
Ne znam ni ja sve.SSemir wrote:Je li jos igdje drugo pronadjen taj tip maltera? Na egipatskim piramidama, vosockim i jos negdje?
Pitam jer ne rszumijem vezu jer i sam dpvodis visocke piramine u vezu sa periodom neandertalaca. A znamo koliko su stare egipatske piramide.
Ogroman je jaz izmedju da se sasvim slucajno potrefi isti materijl. Tacnije, nevjerovatno mi zvuci
A usput. Znam kako one kugöe nastaju, ali nemam pojma otkud kod nas? Meni nisu poznati nikalvi veliki vulkani na nasem podrucju. Kako doletise do nas kugöe?
I za kugle ... da, kod nas nema planina vulkanskog porijekla, sve su sedimentalne. Mozda ih je voda dokotrljala kad se povlacilo panonsko more, to mogu geolozi bolje reci.
- Ramzess Veliki
#2153 Re: Bosanska dolina piramida
AmirBaa wrote:https://www.vice.com/rs/article/kzkwpw/ ... e=vicefbsr kaze " Pomaže i voda koja pronađena u tunelima (bočica od 200 ml košta 10 evra u prodavnici na izlazu iz tunela). Voda je toliko čudesna da je samo jedan čep te vode u stanju da dva litra česmovače pretvori energetski potentan eliksir."![]()
![]()
djeca nam se smiju
- Ramzess Veliki
#2154 Re: Bosanska dolina piramida
Mislim da su samo popunjavali rupe u brdu gdje je falilo materijala da bi dobili tu ravnu povrsinu, istina to mozemo znati tek kad ocistimo sav taj lokalitet, ili bar napravimo vise iskopa na povrsini.invincible1921 wrote:@Ramzes a kakvo je objasnjenje za to da nije na citavom podrcuuj brda poplocano odnosno cak ni na citavoj toj jednoj stranici? Mislim sad si me fkt zainteresovo![]()
- Ramzess Veliki
#2155 Re: Bosanska dolina piramida
Pa Semir prikazuje ploce prirodnog pjescara kao dokaz, vec sam rekao sta o tome misim. On pojma nema. Tzv. brdo Mjesec je potpuno prirodno, slojevi pjescara i slojevi gline, kakve stepenice, glupost ... susjedno brdo je istog sastava.Arminovski wrote: Da ne duzim, Ramzese sta mislis o ovom dokumentarcu, pogotovo od 39. minute?
Sto se tice tunela, to je trebalo ostaviti profesionalnim arheolozima, ovaj idiot je raskopao to sve i unistio sve sto je bilo u tunelima.
Idiot !!!!
Ne bih komentarisao dr. Schoha jer je on prije svega geolog, I ako ga dovedete da mu pokazete ploce pjescara na brdu "Mjesec" sto je Semir uradio, kao neku zidanu gradjevinu, jasno da ce popizdit' sto je dolazio nizasta.
Schoh je u pravu sa njegove strane.
Ali nije mu pokazana geometrija brda, niti sjeverna strana Visocice. kazem da Semir ne zna sta radi. Samo ponavlja kao papagaj "Ovo je piramida, samo vi to ne vidite."
- thekupus
#2156 Re: Bosanska dolina piramida
Prvi put se javljam ovdje i nisam čitao cijelu temu, pa ne zamjerite ako pričam o nečemu o čemu ste već pisali.
Prva stvar koja će svakog arheologa profesionalca (a ne amatera, priučenog) na samom početku navesti na razmišljanje da se u ovom slučaju radi o pseudo-naučnom istraživanju je metodologija. Jedno od osnovnih pravila arheološkog istraživanja (kojeg je kopanje samo jedna faza) je da se na početku ne postavlja hipoteza koju treba dokazati /opovrgnuti. Naime, zaključci se u arheologiji donose na kraju istraživanja, i to je posljednja faza istog. Prethode joj, između ostalih, pripreme za iskopavanje, planiranje iskopavanja, iskopavanje, čišćenje, sortiranje i analiza materijala.
U slučaju takozvanih bosanskih piramida, na početku je postavljena hipoteza da se ispod brda krije piramida. (To zapravo i nije naučni metod postavljanja hipoteze čak i u provođenju eksperimenata, ali to je skroz drugi par čizama). Samim tim, svako dalje istraživanje vođeno je s ciljem dokazivanja hipoteze. Dakle, svaki nalaz interpretira se kao potvrda početne hipoteze i pokušava se na silu smjestiti u zamišljeni kontekst. U gore postavljenom (iako amaterski urađenom) dokumentarcu vidimo niz primjera ovog o čemu govorim - kameni bumerang, figurina, mapa podzemnih tunela na kamenu, kalupi, itd..Njihova interpretacija je u službi dokazivanja početne hipoteze, iako naučni proces uvijek ide obrnutim smjerom. Ili oči autoru pretpostavki govore ono što mozak želi, dakle deluzija, ili se radi o namjernom navođenju na pogrešne zaključke. Uostalom, i sam Osmanagić priča koliko je mašta važna. Ali nauka se ne bazira na mašti.
Znate sigurno poznatu priču o Salinas Priceu i ošanićkoj Troji. U naučnim krugovima on nikad nije shvatan ozbiljno baš zbog pogrešne metodologije njegovog istraživanja, koje se i dan danas smatra pseudo-naučnim.
Dakle već u prvim fazama vidi se da se takvim može okarakterisati i istraživanje Semira Osmanagića. Istraživanje pisanih i drugih izvora (stare fotografije, slučajni nalazi, usmene predaje lokalnog stanovništva) , prikupljanje dokumentacije, mapiranje prostora, planiranje iskopavanja, površinsko rekongnosciranje, testne sonde i bušotine, sve su to faze koje prethode samim fizičkim radovima i otvaranju sondi.
Dalje, slijedeća stvar na osnovu koje će svakom profesionalcu biti jasno da se ne radi o ozbiljnom istraživanju su sonde.
Ako je iko od vas imao priliku vidjeti neko pravo arheološko istraživanje, sjetit će se se da su arheološke sonde pravilnog oblika i orjentacije, da profili i slojevi moraju biti "pod konac", savršeno ravni bez viška materijala i biljki, te da se svaki sloj pojedinačno uvodi u niz obrazaca koji za cilj imaju detaljno dokumentiranje svakog koraka iskopavanja, kao i svakog nalaza (njegove orjentacije, stanja u trenutku pronalaska, konteksta). Sonde u prvim fazama nikada ne prate strukturu ispod tla, a i kad se dodatno proširuju, izuzetno su pravilnog oblika. Ova metodologija je izuzetno detaljna, i razvijena je kroz stotine hiljada istraživanja širom svijeta da bi se iz arheološkog konteksta izvukao maksimalan broj informacija. Naravno, ona nije primjenjena na ovom lokalitetu jer ni vođe istraživanja, ni oni koji su kopali nemaju nikakvo poznavanje niti shvatanje pravila arheologije. Ovaj problem zapravo potječe iz generalnog nepoznavanja termina arheologija u našem društvu, kao i onog što on obuhvata. Ljudi vjeruju da je arheologija puko "kopanje zlata i dinosaurusa", i svi bi jednom da se okušaju, jer "lopatu svako zna koristiti".
Treći problem koji se javlja je nedostatak artefakata u površinskim slojevima. Osmanagić navodi kako očekuje mnoštvo artefakata u unutrašnjim prostorijama piramide, ali gdje su nestali istovremeni artefakti sa ostatka prostora? Recimo da su organski artefakti (drvo, koža,...) vremenom nestali (iako i oni ostavljaju određene tragove nakon nestajanja), gdje su ostaci kamenih ili metalnih alata korištenih pri obradi ploča? Gdje su nusprodukti izlijevanja složenih betonskih konstrukcija? Za 10 godina istraživanja, sigurno bi barem negdje i skočili ti nalazi, jer bi se nužno trebali nalaziti uz same platoe/ploče.
Čuo sam tezu da su graditelji piramida poubijani, otjerani i da je njihovo društvo namjerno uništeno od strane nekog nepoznatog neprijatelja. Arheolozi znaju da i takvi događaji ostavljaju arheološke tragove, i da je nemoguće u potpunosti izbrisati tragove života (makar i onog za vrijeme izgradnje) sa nekog prostora. Ovo vrijedi i za slučaj u kojem taj prostor nije bio mjesto trajnog bivanja ljudi, već samo ceremonijalni, monumentalni kompleks.
Niz mi još stvari pada na pamet, ali ovaj post bi bio predug. Reći ću samo da za svakog ozbiljnog naučnika svaka rasprava prestaje u trenutku kad se počnu spominjati bilo kakve nadnaravne sile, ljekovite energije, aure, mistična znanja sa drugih svjetova, i tako dalje. Tome uvijek pribjegnu šarlatani, prevaranti i neznalice (ili možda ozbiljni psihički bolesnici), jer je te tvrdnje nemoguće opovrgnuti. Kako ja mogu dokazati da piramide nisu izgradili vanzemaljac da im budu energetski svjetionici, i slične gluposti? Tu svaka rasprava prestaje.
Ono što je još smiješno je kad u dokumentarcima pitaju ljude na ulici da li postoje piramide. Kao, ako od 1000 ljudi 999 kaže da nešto postoji, makar onaj 1 što kaže da je to prevara cijeli svoj život posvetio ozbiljnom (naglašavam ozbiljnom, ne osmanagićevskom) istraživanju i obrazovanju u tom polju, većina je u pravu.
Kad budem imao vremena, napisat ću nešto i o zloupotrebi rezultata modernih tehnologija, zračne fotografije i 3D modela. To samo dodatno ide u prilog tvrdnji da se u Visokom radi o šarlatanstvu.
Pozdrav
Prva stvar koja će svakog arheologa profesionalca (a ne amatera, priučenog) na samom početku navesti na razmišljanje da se u ovom slučaju radi o pseudo-naučnom istraživanju je metodologija. Jedno od osnovnih pravila arheološkog istraživanja (kojeg je kopanje samo jedna faza) je da se na početku ne postavlja hipoteza koju treba dokazati /opovrgnuti. Naime, zaključci se u arheologiji donose na kraju istraživanja, i to je posljednja faza istog. Prethode joj, između ostalih, pripreme za iskopavanje, planiranje iskopavanja, iskopavanje, čišćenje, sortiranje i analiza materijala.
U slučaju takozvanih bosanskih piramida, na početku je postavljena hipoteza da se ispod brda krije piramida. (To zapravo i nije naučni metod postavljanja hipoteze čak i u provođenju eksperimenata, ali to je skroz drugi par čizama). Samim tim, svako dalje istraživanje vođeno je s ciljem dokazivanja hipoteze. Dakle, svaki nalaz interpretira se kao potvrda početne hipoteze i pokušava se na silu smjestiti u zamišljeni kontekst. U gore postavljenom (iako amaterski urađenom) dokumentarcu vidimo niz primjera ovog o čemu govorim - kameni bumerang, figurina, mapa podzemnih tunela na kamenu, kalupi, itd..Njihova interpretacija je u službi dokazivanja početne hipoteze, iako naučni proces uvijek ide obrnutim smjerom. Ili oči autoru pretpostavki govore ono što mozak želi, dakle deluzija, ili se radi o namjernom navođenju na pogrešne zaključke. Uostalom, i sam Osmanagić priča koliko je mašta važna. Ali nauka se ne bazira na mašti.
Znate sigurno poznatu priču o Salinas Priceu i ošanićkoj Troji. U naučnim krugovima on nikad nije shvatan ozbiljno baš zbog pogrešne metodologije njegovog istraživanja, koje se i dan danas smatra pseudo-naučnim.
Dakle već u prvim fazama vidi se da se takvim može okarakterisati i istraživanje Semira Osmanagića. Istraživanje pisanih i drugih izvora (stare fotografije, slučajni nalazi, usmene predaje lokalnog stanovništva) , prikupljanje dokumentacije, mapiranje prostora, planiranje iskopavanja, površinsko rekongnosciranje, testne sonde i bušotine, sve su to faze koje prethode samim fizičkim radovima i otvaranju sondi.
Dalje, slijedeća stvar na osnovu koje će svakom profesionalcu biti jasno da se ne radi o ozbiljnom istraživanju su sonde.
Ako je iko od vas imao priliku vidjeti neko pravo arheološko istraživanje, sjetit će se se da su arheološke sonde pravilnog oblika i orjentacije, da profili i slojevi moraju biti "pod konac", savršeno ravni bez viška materijala i biljki, te da se svaki sloj pojedinačno uvodi u niz obrazaca koji za cilj imaju detaljno dokumentiranje svakog koraka iskopavanja, kao i svakog nalaza (njegove orjentacije, stanja u trenutku pronalaska, konteksta). Sonde u prvim fazama nikada ne prate strukturu ispod tla, a i kad se dodatno proširuju, izuzetno su pravilnog oblika. Ova metodologija je izuzetno detaljna, i razvijena je kroz stotine hiljada istraživanja širom svijeta da bi se iz arheološkog konteksta izvukao maksimalan broj informacija. Naravno, ona nije primjenjena na ovom lokalitetu jer ni vođe istraživanja, ni oni koji su kopali nemaju nikakvo poznavanje niti shvatanje pravila arheologije. Ovaj problem zapravo potječe iz generalnog nepoznavanja termina arheologija u našem društvu, kao i onog što on obuhvata. Ljudi vjeruju da je arheologija puko "kopanje zlata i dinosaurusa", i svi bi jednom da se okušaju, jer "lopatu svako zna koristiti".
Treći problem koji se javlja je nedostatak artefakata u površinskim slojevima. Osmanagić navodi kako očekuje mnoštvo artefakata u unutrašnjim prostorijama piramide, ali gdje su nestali istovremeni artefakti sa ostatka prostora? Recimo da su organski artefakti (drvo, koža,...) vremenom nestali (iako i oni ostavljaju određene tragove nakon nestajanja), gdje su ostaci kamenih ili metalnih alata korištenih pri obradi ploča? Gdje su nusprodukti izlijevanja složenih betonskih konstrukcija? Za 10 godina istraživanja, sigurno bi barem negdje i skočili ti nalazi, jer bi se nužno trebali nalaziti uz same platoe/ploče.
Čuo sam tezu da su graditelji piramida poubijani, otjerani i da je njihovo društvo namjerno uništeno od strane nekog nepoznatog neprijatelja. Arheolozi znaju da i takvi događaji ostavljaju arheološke tragove, i da je nemoguće u potpunosti izbrisati tragove života (makar i onog za vrijeme izgradnje) sa nekog prostora. Ovo vrijedi i za slučaj u kojem taj prostor nije bio mjesto trajnog bivanja ljudi, već samo ceremonijalni, monumentalni kompleks.
Niz mi još stvari pada na pamet, ali ovaj post bi bio predug. Reći ću samo da za svakog ozbiljnog naučnika svaka rasprava prestaje u trenutku kad se počnu spominjati bilo kakve nadnaravne sile, ljekovite energije, aure, mistična znanja sa drugih svjetova, i tako dalje. Tome uvijek pribjegnu šarlatani, prevaranti i neznalice (ili možda ozbiljni psihički bolesnici), jer je te tvrdnje nemoguće opovrgnuti. Kako ja mogu dokazati da piramide nisu izgradili vanzemaljac da im budu energetski svjetionici, i slične gluposti? Tu svaka rasprava prestaje.
Ono što je još smiješno je kad u dokumentarcima pitaju ljude na ulici da li postoje piramide. Kao, ako od 1000 ljudi 999 kaže da nešto postoji, makar onaj 1 što kaže da je to prevara cijeli svoj život posvetio ozbiljnom (naglašavam ozbiljnom, ne osmanagićevskom) istraživanju i obrazovanju u tom polju, većina je u pravu.
Kad budem imao vremena, napisat ću nešto i o zloupotrebi rezultata modernih tehnologija, zračne fotografije i 3D modela. To samo dodatno ide u prilog tvrdnji da se u Visokom radi o šarlatanstvu.
Pozdrav
- Ramzess Veliki
#2157 Re: Bosanska dolina piramida
@thekupus ... 
- Dope_Man
#2158 Re: Bosanska dolina piramida
Pod jedan - ono so Svemirko tamo prodaje jeste piramida, dakle to je proizvod koji se reklamira i prodaje.Melo15 wrote: Ne isplati se objasnjavati ovde, dzaba se trudis...sutra da se uzme ovo ozbiljnije da se zarovi, ozbiljniji ljudi i da nadju NESTO sto bi moglo biti od turistickog i kakvog god jos znacaja, opet bi ljudi dosli i napisali nije piramida...Uhvatili se piramide ko da samo to moze biti od historijskog znacaja...
Pod dva - pogledati naziv teme.
Dakle, da se definitivno nadje NESTO tamo, ja bi prvi bio veoma uzbudjen. Ali to NESTO nije, i mislim da je do sada jasno da nece biti niti jedna piramida, a kamoli ''dolina piramida''. Ovo so je Ramzes pisao je veoma zanimljivo, i tu se, prema njegovim rijecima, radi o NECEMU, ali se ne radi o piramidama kako je i on sam, kao izgleda ponajbolje upucen ovdje, napisao. Dakle u cemu je onda problem reci da piramide nema i nikada je nece biti?
Mozda nesta drugo ima, ako ima, i ako se nadje, super. Ali piramida, vanzemaljaca i energija koje lijece sve moguce bolest dok sjedis oko kamena nema.
-
Melo15
#2159 Re: Bosanska dolina piramida
Ma nije problem reci da nema piramide, ali ljudi 5 stranica pisu kako bi nesto moglo biti iako to nije piramida i nadje se neko da na svaki moguci odgovor pise "ali nije piramida", isto ko da podjebava namjerno, ili s tim hrani svoj ego il ista znam...Doslo se do zakljucka da nije piramida, ali isto tako da postoji sansa da nesto ima, pa hajde sad da se proba naci to nesto, mozda bude ako ne od historijskog pa bar od turistickog znacaja..Dope_Man wrote:Pod jedan - ono so Svemirko tamo prodaje jeste piramida, dakle to je proizvod koji se reklamira i prodaje.Melo15 wrote: Ne isplati se objasnjavati ovde, dzaba se trudis...sutra da se uzme ovo ozbiljnije da se zarovi, ozbiljniji ljudi i da nadju NESTO sto bi moglo biti od turistickog i kakvog god jos znacaja, opet bi ljudi dosli i napisali nije piramida...Uhvatili se piramide ko da samo to moze biti od historijskog znacaja...
Dakle, da se definitivno nadje NESTO tamo, ja bi prvi bio veoma uzbudjen. Ali to NESTO nije, i mislim da je do sada jasno da nece biti niti jedna piramida, a kamoli ''dolina piramida''. Ovo so je Ramzes pisao je veoma zanimljivo, i tu se, prema njegovim rijecima, radi o NECEMU, ali se ne radi o piramidama kako je i on sam, kao izgleda ponajbolje upucen ovdje, napisao. Dakle u cemu je onda problem reci da piramide nema i nikada je nece biti?
Mozda nesta drugo ima, ako ima, i ako se nadje, super. Ali piramida, vanzemaljaca i energija koje lijece sve moguce bolest dok sjedis oko kamena nema.
- Smrcak15
#2160 Re: Bosanska dolina piramida
nije klasicna egipatskog-mexickog stila ali je modifikovana brdo da lici na piramidu, samim tim se moze nazvati piramidaDope_Man wrote:Pod jedan - ono so Svemirko tamo prodaje jeste piramida, dakle to je proizvod koji se reklamira i prodaje.Melo15 wrote: Ne isplati se objasnjavati ovde, dzaba se trudis...sutra da se uzme ovo ozbiljnije da se zarovi, ozbiljniji ljudi i da nadju NESTO sto bi moglo biti od turistickog i kakvog god jos znacaja, opet bi ljudi dosli i napisali nije piramida...Uhvatili se piramide ko da samo to moze biti od historijskog znacaja...
tako da reci nije piramida a ima oblik piramide, pa makar to bilo i modifikovano brdo u obliku piramide je gledati u loptu i reci nije okrugla.
-
broj dva
#2161 Re: Bosanska dolina piramida
Teorija evolucije piramida :
piramida
dolina piramida
ima nesto
brdo oblikovano ljudskom rukom
Jedva cekam sledeci stepen evolucije
piramida
dolina piramida
ima nesto
- Smrcak15
#2162 Re: Bosanska dolina piramida
ovo nije nikakva evolucija, ovo je ovako objasnjeno jos od 2006 godine kada je Ali Barakat radio istrazivanja.broj dva wrote:Teorija evolucije piramida :
piramida
dolina piramida
ima nesto
- chengaba
#2163 Re: Bosanska dolina piramida
Većina planina i gorja kod nas jeste sedimentnog porijekla, ali ima i područja koja su drugačijeg porijekla. Vranica planina, i okolno područje npr. Zec planina, su vulkanskog porijekla. Samo ako odeš prošetati gore vidjet ćeš tamno kamenje i drugačiju vegetaciju nego što inače viđaš (teško ćeš igdje naći više borovnice i brusnice nego tu, zbog kiselijeg zemljišta)...Ramzess Veliki wrote:Ne znam ni ja sve.SSemir wrote:Je li jos igdje drugo pronadjen taj tip maltera? Na egipatskim piramidama, vosockim i jos negdje?
Pitam jer ne rszumijem vezu jer i sam dpvodis visocke piramine u vezu sa periodom neandertalaca. A znamo koliko su stare egipatske piramide.
Ogroman je jaz izmedju da se sasvim slucajno potrefi isti materijl. Tacnije, nevjerovatno mi zvuci
A usput. Znam kako one kugöe nastaju, ali nemam pojma otkud kod nas? Meni nisu poznati nikalvi veliki vulkani na nasem podrucju. Kako doletise do nas kugöe?![]()
I za kugle ... da, kod nas nema planina vulkanskog porijekla, sve su sedimentalne. Mozda ih je voda dokotrljala kad se povlacilo panonsko more, to mogu geolozi bolje reci.
Šarena je geologija na ovim područjima, ima tu više raznolikosti nego što se čini na prvi pogled.
- Arminovski
#2164 Re: Bosanska dolina piramida
Oprosti na amaterskim dokumentarcima ali nivo diskusije na ovoj temi obicni nije visithekupus wrote:Prvi put se javljam ovdje i nisam čitao cijelu temu, pa ne zamjerite ako pričam o nečemu o čemu ste već pisali.
Pozdrav
... Nije mu jasno da su bosanske piramide blize neandertalcima nego danasnjem vremenu, da tad nije bilo ni kraljeva da natjeraju, ni tocka niti poljoprivrede da hrani. Kameno doba, luk, strijela,koznjak i kapak. Nije mu jasno da nije sa tim predispozicijama moguce hraniti toliku silu ljudi. Cime, bobama iz sume koje sakupljas citav dan i onda onako usput malo uvece dogradis piramidu? Nije mu jasno da tolika sila ljudi nije ostavila ono najvaznije iza sebe - SMECE I SVAKODNEVNE STVARI. A jok, imaju linije od 45 stepeni
- triconja
#2165 Re: Bosanska dolina piramida
More bit ljudi se branili od najezde nakih hajvana u to doba, postoje neka plemena sto prave utvrdjenja od blata i zemlje, a ovi nasi vec imali utvrdjenje u obliku planine pa ga izravnali da ovi u pokusaju napada popadaju, jer je obuca u to doba bila klizavaArminovski wrote: ... Nije mu jasno da su bosanske piramide blize neandertalcima nego danasnjem vremenu, da tad nije bilo ni kraljeva da natjeraju, ni tocka niti poljoprivrede da hrani. Kameno doba, luk, strijela,koznjak i kapak. Nije mu jasno da nije sa tim predispozicijama moguce hraniti toliku silu ljudi. Cime, bobama iz sume koje sakupljas citav dan i onda onako usput malo uvece dogradis piramidu? Nije mu jasno da tolika sila ljudi nije ostavila ono najvaznije iza sebe - SMECE I SVAKODNEVNE STVARI. A jok, imaju linije od 45 stepeni
- mousstapha
#2166 Re: Bosanska dolina piramida
thekupus
Ama jesi li ti bio tamo, stao nogom, vidio malter? Ako nisi, onda nemoj pricat o arheologiji

Ama jesi li ti bio tamo, stao nogom, vidio malter? Ako nisi, onda nemoj pricat o arheologiji
- Idemedosumom
#2167 Re: Bosanska dolina piramida
Dobro je mujo 
- mousstapha
#2168 Re: Bosanska dolina piramida
Jesi to privatizovo temu 
- dustaban
#2170 Re: Bosanska dolina piramida
16 godina, 16 verzija (od najvece piramide na svijetu, preko energetskih generatora, "ima nesta" do modifikovanog brda), 16 000 budala godisnje, 16 TV filmova dze nam se svijet smije...
I svake godine 16 novih smrcaka na forumu...
I svake godine 16 novih smrcaka na forumu...
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#2171 Re: Bosanska dolina piramida
VIDEO/ ENERGIJA 'PIRAMIDA'
Sarajka Edisa tvrdi: Zatrudnila sam nakon posjete tunelima u Visokom, a i bol u leđima je nestao
ja isto pomazem pri trudnoci... samo na PePe
-
Fudo387
#2172 Re: Bosanska dolina piramida
Ovo k’o u filmu cudo nevidjeno,pici wrote:VIDEO/ ENERGIJA 'PIRAMIDA'
Sarajka Edisa tvrdi: Zatrudnila sam nakon posjete tunelima u Visokom, a i bol u leđima je nestao
Semir k’o otac Makarije.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#2173 Re: Bosanska dolina piramida
faKat cudo...Fudo387 wrote:Ovo k’o u filmu cudo nevidjeno,pici wrote:VIDEO/ ENERGIJA 'PIRAMIDA'
Semir k’o otac Makarije.
odo ja kod semira volontirat ovo ce biti navale ko kod torabija
- Haris.ba
#2174 Re: Bosanska dolina piramida
Da sam zajedljiv, napisao bih da naslov "mjesec dana nakon posjete tunelima sam zatrudnila" je veoma...kako da kažem...simpatičan. 
- mad_max_ba
#2175 Re: Bosanska dolina piramida
ma muške vode popila u VisokomHaris.ba wrote:Da sam zajedljiv, napisao bih da naslov "mjesec dana nakon posjete tunelima sam zatrudnila" je veoma...kako da kažem...simpatičan.