Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
RJ57

#9626 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

veoma interesantno, ja se ovih policajaca/vojnika šta god da su sa mašinkama ne sjećam (barem ne iz ‘84-te :D ), kako se neke stvari potisnu
blecak

#9627 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Da upotpunimo priču o raskrsnici kod Alipašine džamije, odnosno Gazilerskom putu (Putu junaka, gazija)

Image

Otpor austrougarskoj okupaciji, 1878

Image

J. J. Kirchner, 1879
Image

1900
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Gaziler turbe
U ljutom boju, koji se vodio pod Goricom, poginula su i dvojica junaka, Ajni-dede i Šemsi-dede, kojima je narod kasnije podigao turbe (mauzolej) zvano Gaziler turbesi (turbe junaka). Stare Sarajlije su posebno poštovale ovo turbe, davali su milostinju za čuvara turbeta i nabavku kandilja nad grobovima.
Vjerovalo se da ako novčić koji ćeš darovati najprije obneseš oko glave - dobar je lijek protiv glavobolje.

Narod se molio za dušu izginulih šehida i poslije toga pazio šta će mu reći prvi prolaznik koga susretnu; iz tih su riječi gatali šta nosi budućnost.

a. R. Kadić, Legenda o mističnim moćima sarajevskih turbeta, Jugoslavenski list, god. XXIII, 1940, Sarajevo, br. 53, str. 9.
b. Gazilersko turbe spominje se u starom Trgovištu još 1459. godine. Do 1950. stajalo je u blizini Alipašine džamije. Tekiju
je osnovao neki Hasan-beg. Nišani ove dvojice poginulih derviša postavljeni su danas u dvorište Alipašine džamije.

Turbe u prvom planu

Image

Opis
Image
Image
Image
Image
Image

Za vrijeme AU okupacije

Image
Image

30-tih godina prošlog vijeka

Image

Jugoslavija, nakon 1950

Image
Image
Image

HADIM ALI-PAŠINA ILI GAZILER TEKIJA U SARAJEVU
Na prostoru uz turbe Ajni-dede i Šemsi-dede, na jugozapadnom uglu malog parka pred Higijenskim zavodom u Sarajevu postojala je odranije tekija zvana ‘Gaziler’, zato što se nalazila na drumu koji se tada zvao ‘Gaziler yolu’ (Put ratnika). Hazim Šabanović, govoreći o urbanom i građevinskom
razvitku Sarajeva, decidirano tvrdi, vjerovatno na osnovu dokumenata koje on ne navodi, da je Gaziler tekija ili Gazijska tekija osnovana još u starom Trgovištu prije njegove propasti (1459.), što bi značilo da je ova tekija jedna od najstarijih za koje znamo u Bosni i Hercegovini, u kojoj su,
vjerovatno, šejhovi bili Ajni-dede i Šemsi-dede, te stoga pretpostavljamo da je makar u prvo vrijeme bila nakšibendijskog reda. Sejfudin Kemura pominje da je Gazijska tekija postojala i u njegovo vrijeme i da je imala dvije sobe, malo dvorište i do tekije malo bašče. Kako je Kemura preselio
1917. godine pretpostaviti je da je tekija srušena poslije toga vremena, moguće sa rušenjem turbeta prilikom izgradnje zgrade Higijenskog zavoda u Sarajevu.
Prema mnogima, koji su se bavili tekijama u starom Sarajevu, Gaziler-tekija je bila najstarija. Ova tekija je bila smještena na prostoru gdje se danas nalazi Higijenski zavod (preko puta Ali-pašine džamije). Taj prostor na kome je bila smještena Gaziler tekija je prostor na kome se (po nekima) nalazio srednjovjekovni trg u župi Vrhbosni, nazivan Trgovište, odnosno Utornik (iz razloga što je pazarni dan bio utorkom). Vrlo važno pitanje na koje treba odgovoriti jasno i tačno je ko je tekiju Gaziler podigao? Čini mi se da na to pitanje ne odgovaraju svi jednako. Jedni ističu da je tekiju Gaziler osnovao neki Hasan-beg, koji je za izdržavanje tekije uvakufio jednu baštu i nešto obradivog zemljišta koje se nalazilo uz tekiju. Dok istog tog Hasan-bega Džemal Ćehajić spominje kao obnovitelja tekije. Također ima mišljenja da su tekiju podigli Ajni-dede i Šemsi-dede. Za
Ajni-dedea i Šemsi-dedea znamo da su imali turbe kraj te tekije. To je bilo turbe zatvorenog tipa kakvog često nalazimo po Bosni, izgrađeno od drveta i ćerpića, a pokriveno ćeramidom (vjerovatno na četiri vode). Turbe je porušeno 1950. godine, za potrebe izgradnje Higijenskog zavoda, a
dva nišana-bašluka premještena su u harem Ali-pašine džamije. Nišani su datirani u period između 6. oktobra 1461. i 27. septembra 1462. god. Hazim Šabanović tvrdi da je tekija sagrađena na starom Trgovištu prije njegove propasti (1459.), a ako je ova datacija tačna onda je značajan
zaključak kojeg daje Džemal Ćehajić na osnovu Šabanovićeve datacije, pa kaže, “da je ova tekija jedna od najstarih za koje znamo u BiH”. Dvojica derviša, Ajni-dede i Šemsidede, prema narodnoj predaji bili su šejhovi, ali prema istoj tradiciji su bili i bliski sultanu – na kronostihu Ajnidedeova
nišana piše, “On je prijatelj njegova veličanstva sultana Fatiha, kojeg je upučivao na propise o borbi ...” – te da su i poginuli u vojsci ovog sultana. Da su ova dvojica šejhova uživali veliko poštovanje kod Sarajlija svjedoči i jedna pjesma Muhameda Nerkesija u kojoj se govori o šehidskom
mezarju kod Ali-pašine džamije i o Ajni-dedeu i Šemsi-dedeu, koji su tu ukopani i u kojoj pjesnik moli da se popravi turbe dvojice spomenutih šejhova. Na osnovu tariha na nišanima derviša koji se nalaze oko Gaziler tekije utvrdilo se da su nakšibendijskog tarikata iz čega se da zaključiti
da je i tekija prvobitno bila tog tarikata. Međutim, krajem jedanaestog/sedamnaestog stoljeća, tekija će preći u ruke kaderijskog tarikata. Gaziler-tekija doživjela je veliki udar u velikom požaru iz 1879. godine kada su joj izgorjeli objekti – 6 dućana, jedna kafana i jedna odaja u Mudželitskoj čaršiji – koje je za nju uvakufio bosanski namjesnik Mazhar Osman-paša Bošnjak (1859.).

Mezarje
Image
Image

Mahala Ali-pašine džamije sa turbetom, nišanima i tekijom

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ajni-dede - nišan
Image

Šemsi-dede - nišan
Image
RJ57

#9628 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

blecak wrote:Da upotpunimo priču o raskrsnici kod Alipašine džamije, odnosno Gazilerskom putu (Putu junaka, gazija)

Image
svaka čast, ova mislim nije nikad bila!
exliberal-ex

#9629 Re: Slike starog Sarajeva

Post by exliberal-ex »

RJ57 wrote:
blecak wrote:Da upotpunimo priču o raskrsnici kod Alipašine džamije, odnosno Gazilerskom putu (Putu junaka, gazija)

Image

citas mi misli :D
karanana

#9630 Re: Slike starog Sarajeva

Post by karanana »

blecak wrote:Odličan video. :thumbup:

XIV Zimske olimpijske igre, 1984, Sarajevo

Par prizora...

Image
ovaj objekat lijevo, sta je ovo? jel srusen? jel u toku rata? ja ga se ne sjecam ni od prije.
ili i sad postoji ali ne mogu da skontam?
thekupus

#9631 Re: Slike starog Sarajeva

Post by thekupus »

Pretpostavljam da bi to mogle biti neke novinarske kabine, za prenose utrka
Filter

#9632 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Filter »

Image

frisko mahnuta sa fb
RJ57

#9633 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

thekupus wrote:Pretpostavljam da bi to mogle biti neke novinarske kabine, za prenose utrka
da, to su bili narandžasti kontejneri za novinare i komentatore, bili su postavljeni na svim borilištima (koja glupa riječ) i razmontirani su odma poslije olimpijade
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9634 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

RJ57 wrote: da, to su bili narandžasti kontejneri za novinare i komentatore, bili su postavljeni na svim borilištima (koja glupa riječ) i razmontirani su odma poslije olimpijade
pretekao si me :-D ,nisu bas svugdje razmontirani ,bilo ih je po skijalistima...u babinom dolu ostali do rata . :wink:
Banksy

#9635 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

exliberal-ex wrote:
RJ57 wrote:

Image

citas mi misli :D
ufff... :thumbup:
Banksy

#9636 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

karanana wrote:

Par prizora...

Image
ovaj objekat lijevo, sta je ovo? jel srusen? jel u toku rata? ja ga se ne sjecam ni od prije.
Ni ja ovo ne pamtim. Ni u ratu, ni prije, ni poslije. Da nisu neki montažni semafori?
exliberal-ex

#9637 Re: Slike starog Sarajeva

Post by exliberal-ex »

Banksy wrote:
karanana wrote:

Par prizora...

Image
Ni ja ovo ne pamtim. Ni u ratu, ni prije, ni poslije. Da nisu neki montažni semafori?
Ma tu su sjedili novinari....
blecak

#9638 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Mala kula, Grdonj

Wehrmacht, 2 Svjetski rat, WWII

Image

Nakon Agresije na Bosnu i Sarajevo
Sarajmen wrote:Image
Sada u službi sjećanja na odbranu Grada

Image

Više...
duga puska

#9639 Re: Slike starog Sarajeva

Post by duga puska »

fakat najjaca tema na dunjaluku.mislim da sam se uz redovno pracenje iste barem tri puta vracao na pocetak pa obnavljao gradivo :D
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#9640 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pitar sa Kariba »

Banksy

#9641 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Pitar sa Kariba wrote:
:thumbup: :thumbup:
RJ57

#9642 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

Pitar sa Kariba wrote:
STRAVA!!!! MAESTRALNO, gdje ovo nađe!!

očito šezdesete, bilo bi dobro skontati tačnu godinu!
Fudo Bosna

#9643 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Fudo Bosna »

RJ57 wrote:
Pitar sa Kariba wrote:
STRAVA!!!! MAESTRALNO, gdje ovo nađe!!

očito šezdesete, bilo bi dobro skontati tačnu godinu!

:thumbup:

Ovo bi moglo biti, druga polovica sezdesetih...

Sezdesete, jer su jos busevi "londonci", zicara pustena 1959, " vranicini neboderi"- 1965, ali s obzirom da nisu jos poceli zeleni tram. "vasingtonci", vjerovatno odmah iza 1965...

Predivan klip, jer eto , nekako sam imao utisak da na you tube upravo taj period 50 te do 80 tih nije nesto puno, " pokriven" , klipovima...

Pogotovu 1960 te godine...
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#9644 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pitar sa Kariba »

NIje moje, ukr`o s FB TMS :oops: . Znam nije lijepo, ali nisam mogao da ne podijelim sa vama, zaljubljenicima. :D
necko_hz

#9645 Re: Slike starog Sarajeva

Post by necko_hz »

Brutalno. :thumbup:

Još sa ovom muzikom u pozadini, baš klip dobija na jačini.
blecak

#9646 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Razglednica 1937, u izdanju Hamdije Kopčića

Image
Image
Image
muha_sa

#9647 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Filter wrote:Image

frisko mahnuta sa fb
Milicioner Jažic Sulejman :-D strah i trepet :thumbup:
da nam je bogdo sad jedno stotinjak Jažica
megaman4

#9648 Re: Slike starog Sarajeva

Post by megaman4 »

muha_sa wrote:
Filter wrote:Image

frisko mahnuta sa fb
Milicioner Jažic Sulejman :-D strah i trepet :thumbup:
da nam je bogdo sad jedno stotinjak Jažica
:thumbup:

Zivio drug Jazic. :thumbup:
bumerangss

#9649 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bumerangss »

RJ57 wrote:

Image
I ja ovu sliku prvi put vidim :thumbup:
agent_zero

#9650 Re: Slike starog Sarajeva

Post by agent_zero »

Jedan od najboljih videa u zadnje vrijeme :thumbup:
Post Reply