Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
Bellomo
#126 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Ako ima kakva strankinja hanuma da joj sabah zorom prahne ćuna na divanu ko birvaktile komšiji Hasanagi đulbastije. Da ni čakšire nemam kad nazut a da to nikad ne dodije i da bude hejbet toga i da zna pitu razvit i sogan dolmu pravit a da nije fušeraj i da sve ovo bude berićetli i na tenane i ono, potaman i hairli. I da razumije sve ovo što sam napisao, onda ću je pred hodžu vodit. Bezbeli.
- Bloo
- Globalna šefica
#127 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Iskreno ne znam, jer se u suštini ne slažem sa idejom da dijete treba izlagati čitavoj ideji božanstva do određenih godina, jer nije intelektualno sposobno da shvati.Connaisseur Karlin wrote:
lakse je osobama skularnim vejrnicima razlicitih religija, folklor vjernicima odgojiti djete u duhu dvije relgije u sklopu tradicije obicaja , bez torture ka vjerskim ucenjima , pa Juga nam je najboji primjer
kako ce roditlej ateista odgajati djete u duhu nevjerovanja u Boga ,a drugi roditelj istovremeno prkticira tradiciju svoje religije ( bez odlazaka u bogomolju i bez vjeronauke) ?
ne postoji drustvena sredina u kojoj ce bilo koje djete biti postedjeno saznanja da drustvo vvjeruje u nesto ili nekoga
KAda dosegne određene godine, umnog razvoja, dijetetu možda onda prezentirati sve opcije, ako izrazi neko interesovanje, a pod utjecajem sredine (više je vjernika u mom okruženju nego ateista). Nisam pametna u ovom slučaju.
I da naravno, u vezi zadnje rečenice, takvo društvo ne postoji, možda samo kad bih ga odgajala u laboratoriji.
- cendlerbing
#128 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
A vidiš, zanimljivo je da se u teoriji kaže kako svako treba srcem preći na drugu vjeru ali kad je u pitanju sklapanje braka s nekim, tu se kaže kako žena treba preći na vjeru muškarca (ne znam za druge vjere, al u islamu je vrlo zgodno da je samo muškarcu dozvoljeno oženiti se s osobom druge vjere a i to pod uslovom da pređe na islam)...a šta ako ona srcem voli tog svog muškarca ali ne i njegovu vjeru? Nijedna vjera "ne tjera" na prihvatanje iste ali po principu "ne u mojoj kući".
Možemo li reći da vjera stavlja sebe ispred ljubavi, kad su u pitanju prioriteti?
Možemo li reći da vjera u tom kontekstu ograničava koga smijemo voljeti?
Nako... samo razmišljam.
Možemo li reći da vjera stavlja sebe ispred ljubavi, kad su u pitanju prioriteti?
Nako... samo razmišljam.
- Connaisseur Karlin
#129 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Djeca cuju, vide i pitaju , a roditelj treba odovriti djetetu u vezi Boga , treba biti u skladu sa godinamaBloo wrote:Iskreno ne znam, jer se u suštini ne slažem sa idejom da dijete treba izlagati čitavoj ideji božanstva do određenih godina, jer nije intelektualno sposobno da shvati.Connaisseur Karlin wrote:
lakse je osobama skularnim vejrnicima razlicitih religija, folklor vjernicima odgojiti djete u duhu dvije relgije u sklopu tradicije obicaja , bez torture ka vjerskim ucenjima , pa Juga nam je najboji primjer
kako ce roditlej ateista odgajati djete u duhu nevjerovanja u Boga ,a drugi roditelj istovremeno prkticira tradiciju svoje religije ( bez odlazaka u bogomolju i bez vjeronauke) ?
ne postoji drustvena sredina u kojoj ce bilo koje djete biti postedjeno saznanja da drustvo vvjeruje u nesto ili nekoga
KAda dosegne određene godine, umnog razvoja, dijetetu možda onda prezentirati sve opcije, ako izrazi neko interesovanje, a pod utjecajem sredine (više je vjernika u mom okruženju nego ateista). Nisam pametna u ovom slučaju.
I da naravno, u vezi zadnje rečenice, takvo društvo ne postoji, možda samo kad bih ga odgajala u laboratoriji.
postavja se pitanje, kako i sto ce atista roditelj reci djetetu u vezi Boga
djete ode u skolu , prvi problem je ako je privnata skola , drugi problem je, ako mora ici na vjernaku, dzaba ako je intelektualno shvatanje djteta nerazvijeno, ali obrazovni sistem dresira male vjernike
- radiša
#130 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Svaka vjera treba bit ljubav a ne mrznja,teror,prisiljavanje.Sve mimo toga je sakrivanje iza vjere a takvih je danas more bez obzira kojoj vjeri pripadaju.Sevap je pomoc nekom a pomoc nekom da izađe iz svoje vjere na islam iz sevapa je ne malo nego vise provokativno jer samim tim ispada da su druge vjere lose.Rijeci treba tumaciti sa neutralne strane a ako si jednoj naklonjen neces je nikad shvatit.Vjera tebi nista nikad nece zabranit sto je lijepo ali prava vjera a losa hoce itekako.cendlerbing wrote:A vidiš, zanimljivo je da se u teoriji kaže kako svako treba srcem preći na drugu vjeru ali kad je u pitanju sklapanje braka s nekim, tu se kaže kako žena treba preći na vjeru muškarca (ne znam za druge vjere, al u islamu je vrlo zgodno da je samo muškarcu dozvoljeno oženiti se s osobom druge vjere a i to pod uslovom da pređe na islam)...a šta ako ona srcem voli tog svog muškarca ali ne i njegovu vjeru? Nijedna vjera "ne tjera" na prihvatanje iste ali po principu "ne u mojoj kući".
Nako... samo razmišljam.
- Connaisseur Karlin
#131 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
muz moje prijateljice presao na Islam , to je bio jedna od uslova ulaska u brakcendlerbing wrote:A vidiš, zanimljivo je da se u teoriji kaže kako svako treba srcem preći na drugu vjeru ali kad je u pitanju sklapanje braka s nekim, tu se kaže kako žena treba preći na vjeru muškarca (ne znam za druge vjere, al u islamu je vrlo zgodno da je samo muškarcu dozvoljeno oženiti se s osobom druge vjere a i to pod uslovom da pređe na islam)...a šta ako ona srcem voli tog svog muškarca ali ne i njegovu vjeru? Nijedna vjera "ne tjera" na prihvatanje iste ali po principu "ne u mojoj kući".
Nako... samo razmišljam.
konvertiranja radi braka su mi neozbiljna i smijena
religija nije iskljucivo sistme necijeg vjerovanja u Boga, u religjam je znatno vaznije vjerovti u paavila relgiije
- cendlerbing
#132 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
A što se svi toliko opterećavamo odgajanjem djeteta u duhu bilo koje religije? Da li je iko, od vas ateista, odrastao u duhu ateizma? Čisto sumnjam. To je još uvijek rijetkost. Je li to tolika trauma bila, proći kroz proces spoznaje o onome u šta ćete vjerovati ?Bloo wrote:Iskreno ne znam, jer se u suštini ne slažem sa idejom da dijete treba izlagati čitavoj ideji božanstva do određenih godina, jer nije intelektualno sposobno da shvati.Connaisseur Karlin wrote:
U kojem god vjerskom duhu dijete bilo odgojeno, ukoliko nije glupo i povodljivo te umije rezonovati i kreirati svoje mišljenje, zašto bi mu bio problem kao odrasloj osobi promijeniti vjersko opredjeljenje, baš kao što ste vi.
Ne može se dovoljno isplanirati, prije nego se dijete u planu pojavilo, o tome kakvo će biti njegovo vjersko opredjeljenje i šta bi mu tokom odrastanja najviše odgovaralo.
Smatram da vjeru, bar onu uz koju odrasteš, treba dobro upoznati, POGOTOVO ako je želiš napustiti.
- Connaisseur Karlin
#133 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
a zasto skole uce djecu vjeronauku, sirom svjetacendlerbing wrote:
A što se svi toliko opterećavamo odgajanjem djeteta u duhu bilo koje religije? Da li je iko, od vas ateista, odrastao u duhu ateizma? Čisto sumnjam. To je još uvijek rijetkost. Je li to tolika trauma bila, proći kroz proces spoznaje o onome u šta ćete vjerovati ?
U kojem god vjerskom duhu dijete bilo odgojeno, ukoliko nije glupo i povodljivo te umije rezonovati i kreirati svoje mišljenje, zašto bi mu bio problem kao odrasloj osobi promijeniti vjersko opredjeljenje, baš kao što ste vi.
- Bloo
- Globalna šefica
#134 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Ja se ne opterećujem, jer nisam u braku niti imam djecu.cendlerbing wrote:
A što se svi toliko opterećavamo odgajanjem djeteta u duhu bilo koje religije? Da li je iko, od vas ateista, odrastao u duhu ateizma? Čisto sumnjam. To je još uvijek rijetkost. Je li to tolika trauma bila, proći kroz proces spoznaje o onome u šta ćete vjerovati ?
Ne može se dovoljno isplanirati, prije nego se dijete u planu pojavilo, o tome kakvo će biti njegovo vjersko opredjeljenje i šta bi mu tokom odrastanja najviše odgovaralo.
Smatram da vjeru, bar onu uz koju odrasteš, treba dobro upoznati, POGOTOVO ako je želiš napustiti.
Na ostalo ti ne mogu odgovoriti iskreno, a ne želim da beze laprdam - dolazim iz specifične porodice, tako da je to vjerovatno imalo utjecaja na mene
Ja nisam nikada bila vjernik koji je postao ateista napuštanjem vjere. Jednostavno sam ateista od malih nogu, ali ne pod utjecajem roditelja.
Opet iskreno i iz dubine srca, ne znam stvarno šta bih učinila da imam djecu, nije bitno u kakvom braku ...
- radiša
#135 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Mene bas zanima cim oni uce tu djecu kad je danas svijet pun mrznje i nasilja.Connaisseur Karlin wrote:a zasto skole uce djecu vjeronauku, sirom svjetacendlerbing wrote:
zasto obrazovni sisitem insisitra na dogmatskoj indoktrinaciji djece
- cendlerbing
#136 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Znaš, Bloo, najiskreniji su odgovori sa "ne znam"...kada je riječ o onome što bismo uradili u situaciji u kojoj nikad nismo bili. Sve ostalo je laprdanje. 
- mad_max_ba
#137 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Ček ček ček malo,radiša wrote:Dovoljna mi je izjava oko prevođenja na islam ko sevap,ko je to izjavio da je sevap je totalni nevjernik a samim tim i ti koji to podrzavas.Ako ko hoce preci na islam preci ce ako se on bude u toj vjeri pronalazio a ne da ga drugi prevosdi.Smjesno.Takvi sto iz sevapa prevode iz sevapa se dizu bombama,u ime alaha,mani me te price i politike.
To nije moja izjava, to je izjava od strane vjernika i molim te nemoj ti o mom dinu, a toplo ti preporučujem ako već daješ ovakve izjave da malo pročitaš koju knjigicu i da malo neke stvari spoznaš prije no što kreneš sa bilo kim u diskusiju o vjeri, bilo kojoj.
Uči, čitaj u ime tvog Gospodara koji stvara.....
malo si pretvrd za komunikaciju i donosiš zaključke na prečac...
A meni će biti sevap da te zaobiđem.
- radiša
#138 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Ma mani me te price reko sam ti maloprije to su sve vjernici na baterije ko i ovi sto su danas vjeru privatizovali pa te oderu ako zovnes hodzu ili popa na dzenazu-sahranu.Ja cu jos uvjek gledat na sve vjere sa jedne normalne strane a ovi koji hoce da skrnave te vjere me ne dodiruju kao ni njihovi komentari.Ti ako si u vjeri nebi trebo pit,samo kazem,nista piva ovo ono.mad_max_ba wrote:Ček ček ček malo,radiša wrote:Dovoljna mi je izjava oko prevođenja na islam ko sevap,ko je to izjavio da je sevap je totalni nevjernik a samim tim i ti koji to podrzavas.Ako ko hoce preci na islam preci ce ako se on bude u toj vjeri pronalazio a ne da ga drugi prevosdi.Smjesno.Takvi sto iz sevapa prevode iz sevapa se dizu bombama,u ime alaha,mani me te price i politike.
To nije moja izjava, to je izjava od strane vjernika i molim te nemoj ti o mom dinu, a toplo ti preporučujem ako već daješ ovakve izjave da malo pročitaš koju knjigicu i da malo neke stvari spoznaš prije no što kreneš sa bilo kim u diskusiju o vjeri, bilo kojoj.
Uči, čitaj u ime tvog Gospodara koji stvara.....
malo si pretvrd za komunikaciju i donosiš zaključke na prečac...
A meni će biti sevap da te zaobiđem.
- mad_max_ba
#139 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Ne bih trebao pit, ne bih trebao gledat, ne bih trebao čestitati božiće sa rječima hristos se rodi, ne bih trebao biti polaznik....radiša wrote: Ma mani me te price reko sam ti maloprije to su sve vjernici na baterije ko i ovi sto su danas vjeru privatizovali pa te oderu ako zovnes hodzu ili popa na dzenazu-sahranu.Ja cu jos uvjek gledat na sve vjere sa jedne normalne strane a ovi koji hoce da skrnave te vjere me ne dodiruju kao ni njihovi komentari.Ti ako si u vjeri nebi trebo pit,samo kazem,nista piva ovo ono.
A opet sve sam to (neke stvario bio jbga ostario)
Najmanje sam ovaj kojeg ti opisa vehbiaj spreman na aktivaciju u ime doktrinacija zarad džennetskih hurija,
- radiša
#140 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Ono prevođenje na ljepse se nikako ne uklapa u pivu,samo primjetih.Meni su sve vjere ljepe,dobre i svaku postujem podjednako bez da nekog navodim da pređe na neku jer je ljepsa,bolja.Ako neko sam to uvidi,skonta samo nek prati sebe i svoje srce.mad_max_ba wrote:Ne bih trebao pit, ne bih trebao gledat, ne bih trebao čestitati božiće sa rječima hristos se rodi, ne bih trebao biti polaznik....radiša wrote: Ma mani me te price reko sam ti maloprije to su sve vjernici na baterije ko i ovi sto su danas vjeru privatizovali pa te oderu ako zovnes hodzu ili popa na dzenazu-sahranu.Ja cu jos uvjek gledat na sve vjere sa jedne normalne strane a ovi koji hoce da skrnave te vjere me ne dodiruju kao ni njihovi komentari.Ti ako si u vjeri nebi trebo pit,samo kazem,nista piva ovo ono.
A opet sve sam to (neke stvario bio jbga ostario)
Najmanje sam ovaj kojeg ti opisa vehbiaj spreman na aktivaciju u ime doktrinacija zarad džennetskih hurija,
- cendlerbing
#141 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
A Radišo, jesil ti vjernik?
- mad_max_ba
#142 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Pazi ja rekoh samo ono sto je napisano ali ti shvatio da ja tako i zivim..
Sto, eto i sam znas, nije istina.
U vjeri nema prisile.
Nemoj me molim te opet pogresno razumjeti jer zaista na pogresnoj si adresi po tom pitanju.
U vjeri nema prisile.
Nemoj me molim te opet pogresno razumjeti jer zaista na pogresnoj si adresi po tom pitanju.
- radiša
#143 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Dobro,moras imat razumjevanja jer ovo su samo slova,ne vidimo stvari koje bi inace vidjeli u zivo,zato cesto i dodje do pogresnog razumjevanja.Ako sam pretjero izvini.mad_max_ba wrote:Pazi ja rekoh samo ono sto je napisano ali ti shvatio da ja tako i zivim..
U vjeri nema prisile.
- radiša
#144 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Jesam,vjerujem u dobro i dobre ljude.cendlerbing wrote:A Radišo, jesil ti vjernik?
-
zipoo
- cendlerbing
#146 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Nisam mislila na to, al haj nema veze.radiša wrote:Jesam,vjerujem u dobro i dobre ljude.cendlerbing wrote:A Radišo, jesil ti vjernik?
- radiša
#147 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Ne posjecujem vjerske objekte.cendlerbing wrote:Nisam mislila na to, al haj nema veze.radiša wrote:Jesam,vjerujem u dobro i dobre ljude.cendlerbing wrote:A Radišo, jesil ti vjernik?
- mad_max_ba
#148 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Ma voli radisa napreskake zakljucitcendlerbing wrote:Nisam mislila na to, al haj nema veze.radiša wrote:Jesam,vjerujem u dobro i dobre ljude.cendlerbing wrote:A Radišo, jesil ti vjernik?
- cendlerbing
#149 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Pitam samo da mogu bolje razumjeti njegove stavove, jer su mi načini i razlozi razmišljanja ljudi ovdje interesantniji nego pitanje, koja je vjera ispravna.
Trebala sam u psihologe
Trebala sam u psihologe
- radiša
#150 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Pa eto razumi da ne idem u objekte,ne klanjam,ne palim svijece a volim i postujem sve ljude koji to rade a ne mrze se medzusobno.cendlerbing wrote:Pitam samo da mogu bolje razumjeti njegove stavove, jer su mi načini i razlozi razmišljanja ljudi ovdje interesantniji nego pitanje, koja je vjera ispravna.![]()
Trebala sam u psihologe