Nije xlm fork Rippla, već je lik koji je osnovao Ripple Jed Mccaleb napustio Ripple i osnovao Stellar, i za razliku od Rippla Stellar je neprofitna organizacija.almir90 wrote:I ja najviše imam XRP-a, polažem nadu da ću u narednim godinama ta investicija biti isplaćena. Planiram ga pomalo dodavati mjesečno. Pored njega počeo sam istraživati i Stellar XLM, u pitanju je fork Ripple-a, i rade na sličnim stvarima, mada su više fokusirani na Aziju i pomaganje onim koji imaju otežan pristup bankarstvu. Počeo sam i njega pomalo kupovati.
Razlog zbog čega sam najviše za Ripple sam pisao već, neću ponavljati. Svi mi imamo stvari koje nas interesuju, stvar je i ukusa, ličnog izbora itd.
Što se cijene tiče u budućnosti, za većinu coina je stvarno nepredvidivo. Dosta je svijeta ušlo prošle godine (najviše pred kraj - uključujući i mene), računajući brzu zaradu, mnogi su izgubili pare i otišli početkom godine u ova dva mjeseca. Ne mogu se baviti analizama koliko će vremena trebati da se vrati povjerenje. Ja bih volio da se reguliše sve na državnim nivoima u svijetu, i poslije toga znamo na čemu smo; koji coini ostaju, a koji idu u zaborav.
Što se samog poverenja u kriptovalute uzeti ću primjer zlata. Ne znam da li se sjećate perioda prije nekih 8-9 godina kada je svako ganjao zlato, svaka šuša je otkupljivala zlato, i to nije samo kod nas, već globalno. Cijena zlata se još uvijek nije oporavila od 2011, kada će se oppraviti ko zna. I uzimam to samo za primjer da treba vremena da se povjerenje vrati. Ja mislim da će to biti kada se krene sa regulacijama, i kada se prevaranti pođu trpati u zatvor.
Bitcoin & crypto svijet
Moderator: anex
-
mirza1h
#6651 Re: Bitcoins
-
almir90
#6652 Re: Bitcoins
Koliko znam jest bio fork, kasnije je team Stellar-a radio na izmjeni koda.mirza1h wrote:
Nije xlm fork Rippla, već je lik koji je osnovao Ripple Jed Mccaleb napustio Ripple i osnovao Stellar, i za razliku od Rippla Stellar je neprofitna organizacija.
-
imperator01
#6653 Re: Bitcoins
Nista, samo hold, ne prodavati dok si u gubitku vec akumulirati, za par mjeseci cete i vi moci reci "eh, ko je uzeo prije sad je u plusu".
Jest da je usrao motku ovaj mt gox, al mislim da je najgore proslo, oporavit ce se uskoro i onda opet ide uptrend.
Ide BTC na novi ath u 2018 laganini.
Jest da je usrao motku ovaj mt gox, al mislim da je najgore proslo, oporavit ce se uskoro i onda opet ide uptrend.
Ide BTC na novi ath u 2018 laganini.
- victom
#6654 Re: Bitcoins
bez sumnjeimperator01 wrote: Ide BTC na novi ath u 2018 laganini.
Last edited by victom on 01/03/2021 04:09, edited 2 times in total.
- 512MB
#6655 Re: Bitcoins
Nije tacno, ko je BTC kupio u januaru sad je 50% u plusu. Ako je ko uletio u decembru a prodo u februaru, jebat ga onda je glup.bronhy wrote:Svi koji su kupovali u zadnja 4 mjeseca a takvih je veliki broj.
Ja sam ponosni vlasnik 20+ kripto valutaali moram priznati da je kripto svijet prljav, pun smeća i prevara da je to za ne povjerovati
U izgubio nisi nista dok ne prodas.
- 512MB
#6656 Re: Bitcoins
Wow 3 mjeseca u paduperfekcionista1 wrote:Dizali su ripple i tron u nebesa da ce do kraja godine buknuti za 500-1000% a i jedan i drugi su u padu evo vec 3 i po mjeseca ove godine prodjose. Dobro tron se kao malo digao, ali preko 0,5$ nece otici da se na glavu nasadis
Ljudi morate dip kupit a ne bounce..
Last edited by 512MB on 14/03/2018 08:36, edited 1 time in total.
-
Horcrux
#6657 Re: Bitcoins
Ti ako mislis da su sve ove stvari pozitivne, onda ti ne znas nista o svijetu u kojem zivis.512MB wrote:Dalje, 3/4 ljudi na svijetu nema mogucnost upotrebe paypala, dok BTC mogu koristiti svi, dakle i oni u najzadnjoj vukojebini u Africi.Tuzla111 wrote:Prebaci preko paypala i uporedi, treba 2 sekunde da se novac pojavi na paypalu.512MB wrote:Prebaci 10k kermi negdje vani u BTC i u KM i uporedi brzinu i cijenu transakcije..
Bye
Kad imad paypal onda si vezan sa banku il neki kreditni institut, kod BTC nisi vezan ni za koga.
Za Paypal moras masu osobnih informacija predat, za BTC trebas samo pseudonim i to je sve.
Paypal ti more sutra blokirat racun, kod BTC ti ga mogu damo pofafat...
-
Tuzla111
#6658 Re: Bitcoins
Horcrux wrote:Ti ako mislis da su sve ove stvari pozitivne, onda ti ne znas nista o svijetu u kojem zivis.512MB wrote:Dalje, 3/4 ljudi na svijetu nema mogucnost upotrebe paypala, dok BTC mogu koristiti svi, dakle i oni u najzadnjoj vukojebini u Africi.Tuzla111 wrote: Prebaci preko paypala i uporedi, treba 2 sekunde da se novac pojavi na paypalu.
Kad imad paypal onda si vezan sa banku il neki kreditni institut, kod BTC nisi vezan ni za koga.
Za Paypal moras masu osobnih informacija predat, za BTC trebas samo pseudonim i to je sve.
-
Horcrux
#6659 Re: Bitcoins
Prije ovog booma sa BTC-om, jedna firma u Sarajevu se zarazila crypto-malwareom - glavni server bio totalno cryptovan, backupa nije bilo, stalo sve. Ljudi naravno nisu mogli nista, vec su kupili BTCa koliko je trebalo i platili otkupninu. Poslije dobili kljuc za otkljucavanje i onda nastavili raditi. I sad nekom koji to napravio, nikad se nece uci u trag. To je strasno.Tuzla111 wrote:Horcrux wrote:
Ti ako mislis da su sve ove stvari pozitivne, onda ti ne znas nista o svijetu u kojem zivis.Neki ljudi ne mogu da razumiju zasto se imaju sve regulacije koje imamo u vezi sa parama. Ja sam u jednom od mojih prvih postova na temi napisao da je crypto pogodan za pranje novca. Mozda je zbog toga i dogurana vrijednost do ove mjere nekim valutama. Jos dok se uvede porez kao sto je to u USA, crypto nema smisla normalnim ljudima i za normalne transfere.
- KAMI666
#6660 Re: Bitcoins
Upravo BTC ili kripto valute ostale su najnepogodnije za pranje novca: zasto? Jer se sa kripto valutama tacno za odakle je dosao novac. Naravno da ima i kriptovaluta kof koji ne mozes da znas od koga je (Monero, Dash) ali ovdje danas se radi o Bitcoin koji nema takve "mixere". Sto je najbolje, putanju BTC mozes da pratis od postanka pa sve do cilja i ona se uvijek nalazi u toj mrezi i ne moze da se promjeni.
Ako cemo o tome sta je lakse za pranje novcam, onda je to sadasnji novac, jer ne znas odakle je, ko ga je prije imao.
Drugo, porez na kripto valute i te kako ima, informisite se. Ovdje u Austriji ko drzi valutu od vremena kad je kupljena do onda kada je je prodas ako je proslo godinu dana, oslobodjen si poreza, Ako to uradis prije nego 1 godina istekne, duzan si da platis porez na dobit.
Za normalne ljude i transfere, to je i najveca tacka kritike, zbog toga se razvija sada Lightning i on treba da zazivi, gdje ti je transfera jednaka minimalna ili jednaka nuli.
Moje misljenje je da BTC nije bio spreman za masovnu adaptaciju, nije se znalo kolika ce biti navala, nije se predpostavljalo da ce tolike transfere blockchain da podnosi, pa sada kada je taj problem dosao, trazila se nova rjesenja (citaj, taj Lightning) pa je u medjuvremenu BTC morao da trpi razna padanja kao sto danas vidimo. Onda se nadje jos koja budala koja se nakrala BTC pa masovno utjece na market cap.
Dosta je njih uslo, culi BTC skocio, bice lambo, bogatas preko noci, ha ja. Koliko je proslo ono od ATH, 3 mjeseca? Sta je bilo sa onima sto su na pocetku usli, oni su morali cekati godinama. Nista preko noci ne ide i nista ne ide preko par mjeseci.
Ako cemo o tome sta je lakse za pranje novcam, onda je to sadasnji novac, jer ne znas odakle je, ko ga je prije imao.
Drugo, porez na kripto valute i te kako ima, informisite se. Ovdje u Austriji ko drzi valutu od vremena kad je kupljena do onda kada je je prodas ako je proslo godinu dana, oslobodjen si poreza, Ako to uradis prije nego 1 godina istekne, duzan si da platis porez na dobit.
Za normalne ljude i transfere, to je i najveca tacka kritike, zbog toga se razvija sada Lightning i on treba da zazivi, gdje ti je transfera jednaka minimalna ili jednaka nuli.
Moje misljenje je da BTC nije bio spreman za masovnu adaptaciju, nije se znalo kolika ce biti navala, nije se predpostavljalo da ce tolike transfere blockchain da podnosi, pa sada kada je taj problem dosao, trazila se nova rjesenja (citaj, taj Lightning) pa je u medjuvremenu BTC morao da trpi razna padanja kao sto danas vidimo. Onda se nadje jos koja budala koja se nakrala BTC pa masovno utjece na market cap.
Dosta je njih uslo, culi BTC skocio, bice lambo, bogatas preko noci, ha ja. Koliko je proslo ono od ATH, 3 mjeseca? Sta je bilo sa onima sto su na pocetku usli, oni su morali cekati godinama. Nista preko noci ne ide i nista ne ide preko par mjeseci.
-
almir90
#6661 Re: Bitcoins
https://www.tradingview.com/symbols/BTCUSD/
Dobra stranica ko želi pratiti uživo kretanje BTC/USD. Imaju vijesti, stanje na tržištu live da li je jaka prodaja ili kupovina itd. Imaju i druge kriptovalute, ja pratim XRP.
Dobra stranica ko želi pratiti uživo kretanje BTC/USD. Imaju vijesti, stanje na tržištu live da li je jaka prodaja ili kupovina itd. Imaju i druge kriptovalute, ja pratim XRP.
- Ostri_Mac
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#6663 Re: Bitcoins
I dolar je pogodan za pranje novca.Tuzla111 wrote:
Neki ljudi ne mogu da razumiju zasto se imaju sve regulacije koje imamo u vezi sa parama. Ja sam u jednom od mojih prvih postova na temi napisao da je crypto pogodan za pranje novca. Mozda je zbog toga i dogurana vrijednost do ove mjere nekim valutama. Jos dok se uvede porez kao sto je to u USA, crypto nema smisla normalnim ljudima i za normalne transfere.
I euro.
Rusi, šeici i Ameri opraše gomile para preko Londona, Pariza....al haj, to su pare, ovo je hava
-
Tuzla111
#6664 Re: Bitcoins
Pa naravno al necemo se lagati, crypto im omogucava da to rade mnogo lakse i daje im nove nacine da to rade.Tomahawk11 wrote:I dolar je pogodan za pranje novca.Tuzla111 wrote:
Neki ljudi ne mogu da razumiju zasto se imaju sve regulacije koje imamo u vezi sa parama. Ja sam u jednom od mojih prvih postova na temi napisao da je crypto pogodan za pranje novca. Mozda je zbog toga i dogurana vrijednost do ove mjere nekim valutama. Jos dok se uvede porez kao sto je to u USA, crypto nema smisla normalnim ljudima i za normalne transfere.
I euro.
Rusi, šeici i Ameri opraše gomile para preko Londona, Pariza....al haj, to su pare, ovo je hava
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#6665 Re: Bitcoins
Teže, lakše....poenta je, onaj ko hoće da pere lovu, naći će načina da je opereTuzla111 wrote: Pa naravno al necemo se lagati, crypto im omogucava da to rade mnogo lakse i daje im nove nacine da to rade.
-
Tuzla111
#6666 Re: Bitcoins
Vise nacina im das, teze ih uhvatiti.Tomahawk11 wrote:Teže, lakše....poenta je, onaj ko hoće da pere lovu, naći će načina da je opereTuzla111 wrote: Pa naravno al necemo se lagati, crypto im omogucava da to rade mnogo lakse i daje im nove nacine da to rade.
A tesko da ce koga uhvatiti preko crypto.
- mO k3
#6667 Re: Bitcoins
to je poenta , kako ce drzave da regulisu trgovanje kriptovalutama kako bi sprijecili pranje novcaTuzla111 wrote:Vise nacina im das, teze ih uhvatiti.Tomahawk11 wrote:Teže, lakše....poenta je, onaj ko hoće da pere lovu, naći će načina da je opereTuzla111 wrote: Pa naravno al necemo se lagati, crypto im omogucava da to rade mnogo lakse i daje im nove nacine da to rade.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#6668 Re: Bitcoins
Ma hajte molim vas, vi ko djeca
Što ne regulišu pranje ruskih, arapskih i američkih dolara koje se peru preko Evrope?
Što ne regulišu pranje ruskih, arapskih i američkih dolara koje se peru preko Evrope?
- 512MB
#6669 Re: Bitcoins
Molim samo argumentovano.Horcrux wrote:Ti ako mislis da su sve ove stvari pozitivne, onda ti ne znas nista o svijetu u kojem zivis.512MB wrote: Dalje, 3/4 ljudi na svijetu nema mogucnost upotrebe paypala, dok BTC mogu koristiti svi, dakle i oni u najzadnjoj vukojebini u Africi.
- 512MB
#6670 Re: Bitcoins
Dovoljno da prelistaju ovu temu znali bi dovoljno za investirat, a i Dozer sve detaljno pojasnio kako i gdje iz BiH trejdat
- 512MB
#6671 Re: Bitcoins
Nemogu se kripto valute regulirat, exchange berze i ICOs mogu sta je potrebno i pozeljno.Tuzla111 wrote:Vise nacina im das, teze ih uhvatiti.Tomahawk11 wrote:Teže, lakše....poenta je, onaj ko hoće da pere lovu, naći će načina da je opereTuzla111 wrote: Pa naravno al necemo se lagati, crypto im omogucava da to rade mnogo lakse i daje im nove nacine da to rade.
- mO k3
#6672 Re: Bitcoins
ah da tu su i banke ... mislis da ce one prepustiti komad torte ??Tomahawk11 wrote:Ma hajte molim vas, vi ko djeca![]()
- 512MB
#6673 Re: Bitcoins
Sta ce regulisat kad ih oni sami peruTomahawk11 wrote:Ma hajte molim vas, vi ko djeca![]()
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#6674 Re: Bitcoins
Vidi, banke su na neki način već u ovome. Sigurno je da se prati razvoj i da će shodno tome vući i oni poteze.mO k3 wrote:ah da tu su i banke ... mislis da ce one prepustiti komad torte ??Tomahawk11 wrote:Ma hajte molim vas, vi ko djeca![]()
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#6675 Re: Bitcoins
Pa to512MB wrote:Sta ce regulisat kad ih oni sami peruTomahawk11 wrote:Ma hajte molim vas, vi ko djeca![]()
Ili Ameri se bore protiv droge, a milijarde uzmu na istoj
Al eto, za obične ljude i de predstava i to je ok. Legalitet, jel.