Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nasilje je svaki čin protiv volje pojedinca koji ugrožava lični integritet bilo da se radi o fizičkom, psihičkom, seksualnom ili ekonomskom nasilju.
Znate li da zlostavljanje članova porodice nije više lična stvar. Krivični zakon nasilje u porodici tretira kao posebno krivično dijelo i propisuje slijedeće:
Ko nasiljem, drskim ili bezobraznim ponašanjem ugrožava mir, tjelesnu cjelovitost ili duševno zdravlje člana svoje porodice krivično je odgovoran i kaznit će se. Nasilje u porodici česta je pojava i u našoj sredini te je sve češće predmet istrage policije, koja se provodi pod nadzorom tužilaštva, a u svim slučajevima se ostvaruje i neophodna saradnja sa Centrom za socijalni rad radi preduzimanja mjera iz njegove nadležnosti Nasilje u porodici više nije tabu tema. O njemu treba više raspravljati, kako u nadležnim institucijama tako i na drugim meritornim mjestima.
Ovom prilikom pozivamo i ohrabrujemo građane da sva nasilja u porodici za koja doznaju da se događaju ili da su se dogodila u njihovom susjedstvu, odmah prijave policiji kako bi se pravovremeno spriječile negativne posljedice, a nasilnicima stavilo do znanja da su njihovi postupci protivzakoniti.
Na dozvolite da vas član vaše porodice fizički ili psihički zlostavlja samo zato što ste fizički slabiji od njega ili, pak, što finansijski zavisite od njega. U slučaju kada su ta zlostavljanja učestala i kad niste u stanju sami razriješiti konfliktne situacije, obratite se za pomoć centru za socijalni rad i policiji.
Svjesni smo činjenica da većina žrtava (posebno žena), po svaku cijenu, želi sačuvati porodicu i spremne su se žrtvovati za nju, bilo zbog tradicionalnog shvaćanja porodice ili zbog neizvjesnosti oko podizanja djece, nedostatka finansijskih sredstava i drugih razloga.
Ukoliko ste osoba koja doživljava nasilje u porodici, trebate znati:
niste krivi za nasilje koje doživljavate.
razgovarajte s nekim o tome šta vam se dešava, krivica i stid su na nasilniku;
dokumentirajte svoje povrede (što prije otiđite do liječnika i uzmite potvrdu o povredama);
nasilje u porodici uništava porodicu;
nasilje u porodici najviše pogađa djecu i ostavlja teške posljedice;
žene i djeca su najčešće žrtve nasilja
Prijavom slučaja nasilja policiji, policija je dužna:
reagovati na vrijeme, otići na mjesto događaja;
pružiti sigurnost žrtvi što uključuje i lišavanje slobode počinitelja i predaju tužilaštvu;
predati tužilaštvu sve dokaze do kojih je došla u postupku;
posavjetovati žrtvu o sigurnim mjerama koje žrtva treba preduzeti i koje će policija preduzeti.
U Bosni i Hercegovini se na godišnjem nivou evidentira oko 2.700 slučajeva nasilja u porodici, a od 300 do 500 žena potraži zaštitu u sigurnim kućam
Da li ste nekada bili žrtva ovakvog nasilja? Ili ste bili nasilnik?
Poznajete li žrtvu nasilja u porodici i da li biste prijavili takav slučaj policiji?
Poznajem, jednom sam i zvala, došli su odmah.
Drugi put (drugi slučaj) nisam zvala i dan danas mi žao
Obično žrtve ne znaju šta su im prava i kakve su obaveze policije, pa ih, pretpostavljam, to sprječava da se obrate za pomoć. Dobro je što si ovo postavila, nadam se da će što više raje ovo pročitati.
petunija wrote:Poznajem, jednom sam i zvala, došli su odmah.
Drugi put (drugi slučaj) nisam zvala i dan danas mi žao Obično žrtve ne znaju šta su im prava i kakve su obaveze policije, pa ih, pretpostavljam, to sprječava da se obrate za pomoć. Dobro je što si ovo postavila, nadam se da će što više raje ovo pročitati.
Isto ovo mi je rekao i policajac jučer. Da ljudi ne znaju svoja prava, da misle da to tako treba, da budu zlostavljani od strane nekog sa kim žive.
I ja sam zvala jednom ali mislim da ću opet. Radi se o drugom komšiluku i drugom slučaju. Ovaj put sin maltretira svoju 90-o godišnju majku
Da, ali ima slučajeva kad ni policija ne reaguje. Mislim da to najviše obeshrabri žrtvu. Međutim, ono što mene najviše boli u svemu je što su žrtve često djeca, a ona ne mogu znati šta su im prava i to je ono gdje mi ostali moramo reagovati.
Zejnep wrote:
I ja sam zvala jednom ali mislim da ću opet. Radi se o drugom komšiluku i drugom slučaju. Ovaj put sin maltretira svoju 90-o godišnju majku
Drugi put (drugi slučaj) nisam zvala i dan danas mi žao Obično žrtve ne znaju šta su im prava i kakve su obaveze policije, pa ih, pretpostavljam, to sprječava da se obrate za pomoć. Dobro je što si ovo postavila, nadam se da će što više raje ovo pročitati.
Isto ovo mi je rekao i policajac jučer. Da ljudi ne znaju svoja prava, da misle da to tako treba, da budu zlostavljani od strane nekog sa kim žive.
Jesi li razmisljala da popricas sa tim momkom?
Kad mater muci nju ce jos prebit.I đe moze momak bit kad mu mater ima 90 njemu je 50 najmanje
Ne mora znaciti da ce biti agresivan.
Ne mislim da je tuce, mozda se dernja. Ima starijih osoba koje uhvati dementija, jako je tesko sa njima zivjeti a i same znaju biti agresivne.
Zejnep wrote:
Zejnep wrote:Meni je to kukavički, ignorisati.
Šo ne zoves ako ti je kukavicki?
Iskreno, ne znam. Komšije smo preko 20 godna. Ova vika traje svih tih 20 godina. Mozda sam i navikla pomalo. Osim toga, dok traje ta buka, ne čuju se zvukovi koji bi mogli uputiti da sin majku fizički zlostavlja. Niti bi iko pomislio da je ta žena žrtva, kad je vidi. Pokretna je. U pameti je...
Međutim, sinoć je to bilo strašno. Trajalo je kratko ali mislim da je bacio tv od zid. Ako ne i nešto veće
Zvala policiju, popričala. Rekli su mi ako se ponovi da ih zovem odmah. Ostavila sam im svoje podatke.
Kukavica stvarno nisam ali je ovo nezgodna situacija.
Mozda se nije sa majkom svađo da nije pao na jednom paru pa slupo tv
Mozda je i kakvu trebu doveo pa mu nije dala
Šnalu na stranu samo zovi sta te briga.
Ja sam imo običaj galamit na majku (nenu), bila gluha. Tako sam imo s nekim.komsijom scenu. Druze gluha nece aparat da nosi. Pa vidi da nije to nek ti padne kamen
Sjecam se kao dijete koliko puta sam posmatrala sa balkona kako je sin zatvarao majku na balkon, zena bi jadna sjedila a nikad niko nije ni reagovao.
Gdje odu zrtve nakon sto izadju iz sigurne kuce? Nazad onome ko te zlostavljao? Ili?
Opal_89 wrote:Sjecam se kao dijete koliko puta sam posmatrala sa balkona kako je sin zatvarao majku na balkon, zena bi jadna sjedila a nikad niko nije ni reagovao.
Gdje odu zrtve nakon sto izadju iz sigurne kuce? Nazad onome ko te zlostavljao? Ili?
I za ovo su komšije znale. Nisu reagovali jer se nisu htjeli zamjerati sa komšijama.
Bolje se pravit glup i gluh nego prijavljivat. Isti ce bit klinac kad dodje policija samo sto i ti mozes najebat. Sta znaci dodje policija ode taj na razgovor vrati se i onda jos gori, sad ih udara ali ne da im da pustaju zvukove a i tebi prijeti.
U zatvor da ga posalje vecina bi zrtava postali socijalni slucajevi jer je nasilnik jedini koji ima neka primanja.
I opet se desi neko sranje i ti ces tek onda da se zapitas o boze imal te, ja pokuso a ti me jebes i samaras. Zato je bolje sutiti, dok tebe niko ne remeti suti.
I za ovo su komšije znale. Nisu reagovali jer se nisu htjeli zamjerati sa komšijama.
Bolje se pravit glup i gluh nego prijavljivat. Isti ce bit klinac kad dodje policija samo sto i ti mozes najebat. Sta znaci dodje policija ode taj na razgovor vrati se i onda jos gori, sad ih udara ali ne da im da pustaju zvukove a i tebi prijeti.
U zatvor da ga posalje vecina bi zrtava postali socijalni slucajevi jer je nasilnik jedini koji ima neka primanja.
I opet se desi neko sranje i ti ces tek onda da se zapitas o boze imal te, ja pokuso a ti me jebes i samaras. Zato je bolje sutiti, dok tebe niko ne remeti suti.
I šta treba, pustit frajera da se iživljava nad maksumima? Ljudi koji tuku malu djecu su obične pi.ke. Ne kažem da djete nekad pretjera i to ali iživljavat se nad djecom je krajnje pi.kasto.
I šta treba, pustit frajera da se iživljava nad maksumima? Ljudi koji tuku malu djecu su obične pi.ke. Ne kažem da djete nekad pretjera i to ali iživljavat se nad djecom je krajnje pi.kasto.
Daj ba sto ne mogu suplje nikako. U jednom selu silovali nekog osnovca ti sto idu u isti razred kao i on i mislis da je nesto bilo? Jest, i dalje idu u istu skolu, isti razred i to je to.
Ako hoces nesto pokusati, fino bombu u ruke i malo popricaj sa ocem ili materom, ako ne uspije utoku i ohladi ga. Ne postoji drugaciji nacin, a naravno da ces ici u zatvor na duge staze nakon tog.