Zasto se vodio rat u BiH ?

Post Reply
cyprus

Post by cyprus »

Ja imam pitanje (mrsko mi sad sve čitat): jel se ovdje još radi o SPC? :oops:
artzy

Post by artzy »

test01 wrote:
HiBreeD wrote:Ok,desio se rat,a mi sada razglabamo o razlozima i motivima rata u BiH!!
Neko moje vidjenje rata u BiH je sljedece; Juga nije mogla opstati u svojim granicama zarad nekih vishih ciljeva tj. ujedinjenja Europe....
Pa mi smo imali sve ono cemu Europa danas tezi, 25 nacija je zivjelo tu negdje, a rat u Bosni,prica za sebe!!! Da li se ikada iko zapita sta se desilo sa nasom namjenskom industrijom!??? Evo jedan podatak, tokom 60-ih i 70-ih god. BiH nije biljezila neki poseban ekonomski rast, da bi se to sve promijenilo tokom 80-ih kada je BiH pravila 60% Yugo izvoza,pa nas to sve vrati na nasu namjensku industriju,koje nazalost vise nema. Pa kako ce i biti,pa ne mogu muslimani proizvoditi najbolje oruzje u ovome dijelu Europe......
Toliko od mene
ja znam da je hrvatska za bih uvijek bila zapad,a da ne pricamo o sloveniji...
A Austrija je uvijek bila sjever. Da ne pricamo o Norveskoj.
StLouis

Post by StLouis »

mogu ja da ljupim nesto gljupo? jel mogu??? mogu?!! oooo, hvalja, hvalja

Rat se je vodio zbog toga da nam svima sutra bude bolje.(povijesna cinjenica) :D

zakljucajte temu :D
Pustinjski pjesnik i mrav

Post by Pustinjski pjesnik i mrav »

Novi_Nick wrote: Ta legalna BH vlada prema Ustavu R BiH nije nikada smjela potpisati kapitulaciju drzave BiH ili potpisivanje jednog Dejtonskog sporazuma koji je ustvari djelimicna kapitulacija BH strane.
Citajuci ovaj topic i razmisljajuci o onome sto su napisali mnogi forumasi, zakljucio sam da su poneki tako zamijenili teze da mi se skoro zavrtilo u glavi.
Cijelu stvar oko raspada Jugoslavije i agresiju na BiH mnogi pripisuju nekakvom americkom kapitalizmu i nekoj europskoj zavjeri, dok skoro vecina (namjerno ili ne) zaboravlja cinjenicu zvanu -Projakat Velika Srbija.
*Hajde da se svi iskreno izvinemo Srbiji, Mirjani Markovic, Belim orlovima, i Crnoj Gori, sto smo ih "lazno" optuzili za agresiju i genocid... :roll: Svi nabrojani su samo jadnici koji su bili "zavedeni" od strane "grozne" Europe... :roll: :roll: Slazem se da u cijeloj situaciji nije cista ni Amerika a ni EU, ali ipak...
Veliko srbijanski projekat zvan -Velika Srbija, se kovao i planirao od davnina a onda je sve to pokusano da se sprovede od 92-95. Medjutom, to je propalo. Dok smo mi mislili da zivimo u bratstvu i jedinstvu, po sumadijama su se ostrile kame, samo sto to mi nismo uvidjali.

@ Novi_Nick

Legalna BiH vlast nikada nije potpisala kapitulaciju, jer da jeste, nase zemlje danas ne bi bilo!
A sto se tice Dejtonskog sporazuma, to jeste kapitulacija, ali za Franju i Slobu i njihove zajednicke planove o velikim imperijama. A mi smo dobili ono za sto se u datim prilikama moglo izboriti.
A dali je Dejtonski sporazum trebao biti potpisan, e pa hajde da se napravi anketa medju gradjanima Sarajeva sa ovim pitanjem: Da li bi ste izabrali da se sutra ponovo zarati a da se skine potpis sa Dejtona( postojanje RS-a)??
Sta mislis kakav bi rezultat bio. Prema mome mislienju 95%NE, 3%DA 2%Nezna.

E zato ne pricaj gluposti, lako je sit i pred racunalom palamudit...
Šapat

Post by Šapat »

Evo jedan malo poduzi komentar sa osvrtom na taj ratni period. Ko je bio u BiH tada, mislim da ce prepoznati o cemu pricam. A mozda i naknadno shvatiti da je bio ovako...

Iako nam ni danas nije puno toga po volji i zivoti nam ne lice ni sta posebno, ipak se moram malo vratiti unazad kako bi se do kraja shvatilo zasto to i jeste tako i sta je sve uticalo na danasnje stanje. Taj period se naravno odnosi na vrijeme '92-'95, a kao osnovni i jedini razlog svega vidim, a sta drugo nego - novac.

Svi znamo kako je sve pocelo i tu zaista nema potrebe za ponavljanjem. Prvo bjese skupstina i Karadzic, pa instaliranje artiljerije oko grada '91 pod izgovorom odbrane (jedino je tada bilo nejasno od koga), pa Gardovic kao povod za barikade i konacno formiranje vatrenih linija. Pa onda uslijedise sve poznate stvari - granate, snajperi, tenkovi, topovi, VBR-ovi, nestanak struje, vode, plina i svega onoga na sto smo bili navikli kao na normalan zivot. Dosla je neka nova realnost, ali ipak i opet samo to - realnost. Srecom, vrlo brzo smo se i na nju navikli. Ili je mozda na nesrecu... svejedno. Ta realnost je bila tu i morala je biti prihvacena jer druge alternative jednostavno nije bilo. E sad, ono na sta treba odgovoriti je zasto je ta "realnost" trajala 4 godine? Radi shvatanja, prvo treba sve fino podijeliti na "ugovorne strane" i onda ce i razlozi te duzine trajanja biti puno jasniji. Prvenstveno, prvi dio razloga je nemogucnost jedna strane da se adekvatno odbrani, zatim se drugi dio ogleda u nesposobnosti druge strane da efektivno zavrsi planirano, i treci dio se odnosi na trecu stranu, vanjsku, koja se svim silama trudila da drugoj, jacoj strani, omoguci dovoljno vremena da zavrsi zapoceto. Na njihovu zalost, s prolaskom vremena te mogucnosti su bile sve manje i manje, a na kraju nikakve. Cak se situacija potpuno obrnula i doslo se u fazu gdje su vanjski faktori morali spasavati inicijalnu jacu stranu od potpunog sloma.

Ali, u svemu tome se pojavila jedna nova mogucnost koju su nasi politicari vrlo brzo prepoznali kao fantasticnu - Islamske zemlje. Svi znamo da su ove zemlje odigrale bitnu ulogu za BH muslimane u ovom periodu, ali pravo pitaje je da li su zaista ti donatori svoju ulogu odigrali za narod ili pojedince...? Poznato je da su tada u BiH stizali milioni u kesu. Cifre koje niko nikad nece saznati do kraja, a stizali su upravo iz islamskih zemalja i dijelom sakupljani od patriotski nastrojenih gastarbajtera iz ostatka svijeta s namjenom kupovine oruzja, municije i ostalog MTS-a namijenjenog odbrani od "mrskog agresora". Manje-vise je poznato i kako su nasi pretstavnici odlazili da preuzmu sav taj kes, ali i da je velika vecina toga jednostavno isparila, a kolicine MTS-a su nama stizale na kapaljku. S druge strane, sve se to nije moglo jednostavno strpati u dzep jer se to na neki nacin moralo i opravdati. Ne nama, borcima i izmrcvarenim civilima, nego islamskim donatorima. Dobro se sjecam '93 i najvece nestasice municije koja nas je zadesila. Stanje je bilo takvo da su sve zalihe bile potrosene i da smo bukvalno morali paziti na svaki pojedinacni metak, cak i moja jedinica, a o stanju u ABiH necu ni da mislim. Tu negdje pocinju i kojekakva primirja i prekidi vatre, te kojekakvi pregovori i razgovori, ali nikad sa nekim stvarnim rezultatima. Primirje bi trajalo 10-15 dana i onda bi se naprasno negdje zakuhalo, a ljudi su se morali pokrenuti da negdje nesto brane, vracaju ili osvajaju i sve je stvaralo privid zestokog rata, a milioni bi nastavili stizati...

I ovo sa nasim osvajanjima je uvijek bila posebna prica. Kad god bi ABiH ili mi negdje progulili i ostvarili uslove za napredovanje i zauzimanje neke teritorije ili objekata, automatski bi stizalo naredjenje za povlacenje i to direktno iz Predsjednistva, a u slucaju da ne poslusamo jednostavno su nam uskracivali pomoc u ljudstvu i MTS-u tako da nismo ni imali drugu mogucnost nego se povuci. I to se ponavljalo i ponavljalo....i ponavljalo. Svi linijasi ovo vrlo dobro znaju, i Srbi i nasi. Nazalost...

Da se vratim na municiju...I bas tada, kada je sve izgledalo kao da je otislo u P.M., odjednom se pojavljuje i municija i ostali MTS. Municija glanc nova, sad ispod cekica i ima je nemilice. I kasikara i tromblona i pusaka, iako pusaka malo manje u odnosu na ostalo, ali stizu. Ono sto mi je odmah upalo u oci je proizvodjac te municije - PPU (Prvi partizan, Uzice, Srbija). Smrdilo je tu nesto, i to zestoko, ali tada nikome nije ni padalo na pamet da previse razmislja o tome. Vazno je bilo da se ima s cim nastaviti ratovati i da se u akciji nece ostati bez "rize". A odakle je "riza" stigla, to i nije bilo bas bitno. Ali sada, gledano ovako retrospektivno, ne mogu a da se to ne zapitam. Mislim, jasno je odakle, ali pitanje je na koji nacin? Te kolicine nikako nisu mogle biti plod medjulinijskog sverca, iako je sverc postojao svugdje i svi su na njemu pokusavali zaraditi. Ovo je bilo i jace i vece od toga i nije moglo biti rezultat trgovine "na malo" nekog oficircica s njihove i nase strane. A te kolicine su i kostale, ne malo... I sada je i sve neuporedivo jasnije. Cijeli tal, cijelo trajanje tog rata, ali i svi poginuli, raseljeni, zaklani, silovani i protjerani su u stvari rezultat pohlepe tadasnjih politickih lidera. Manje je bitno da li su to s nase strane bili direktno Alija i sin mu Bakir, Haris, otac i sin Cengici & Co, a sa Srpske Karadzic, Mladic, Milosevic & Co..

Cinjencica je da je rat trajao skoro 4 godine, da su na desetine hiljada ljudi ubijene, hiljade zena silovane, hiljade djece ostalo bez roditelja i bezbroj ljudi protjerano u nepovrat. A zasto? Pa jasno je, vise nego jasno - da bi pedesetak imbecila rastalilo par stotina miliona ili koju milijardu. I nista vise od toga. Nacionalizam i medjuvjerska netrpeljivost su bili samo dobar izgovor za narod i istovremeno dobro opravdanje donatorima, dok se u pozadini desavalo nesto sasvim drugo, prizemno i nadasve jadno.

Sumanuto bi bilo vjerovati da su ove trgovine, a definitivno se radilo o trgovini, mogle proci bez direktnog ukljucenja samih vrhova vlasti, bilo civilne bilo vojne, ali najvjerovatnije obje. Isto je tako mediokritetno vjerovati da je to bila cista trgovina u kojoj jedna strana daje sve sto ima drugoj, a koja samo isporucuje kupljeno. Tesko da je tako. Ovjde je kupac vrsio kupovinu, to je cinjenica, ali da li je bas sav novac koji je imao i dao za tu robu? Nema teorije! Dobar dio toga je ostao u kupcevom dzepu, definitivno. S druge strane, prodavac je tu prodavao ne svoju, nego tudju robu. Da, tudju. RS nije imala fabrike oruzja, a zalihe koje su imali ni u kom slucaju nisu mogle biti dovoljne za ono sto su radili. Znaci, Srbija je radila punom parom snabdijevajuci i njih i nas, a sve su vecinskim dijelom finansirale islamske zemlje, a manjim gastarbajteri sa svih strana. Cak mislim da je 90% gastarbajterskog novca u stvari zavrsavalo direktno u dzepovima pobrojanih, a striktno islamski novac je koristen za ove trgovine jer je taj novac koliko-toliko bio negdje spomenut ili zaveden. Gastarbajterski vrlo rijetko ima ikakvog traga, osim sjecanja...

A gladne topovske cijevi je trebalo nahraniti kako bi Sheici vidjeli da tu kod nas bas i nije lako. I odmah se uhvate za dzep ne znajuci da su, po principu spojenih posuda, napunili neki drugi dzep. A narod i dalje u mraku, gladan i go...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Šapat wrote:Evo jedan malo poduzi komentar sa osvrtom na taj ratni period. Ko je bio u BiH tada, mislim da ce prepoznati o cemu pricam. A mozda i naknadno shvatiti da je bio ovako...

Iako nam ni danas nije puno toga po volji i zivoti nam ne lice ni sta posebno, ipak se moram malo vratiti unazad kako bi se do kraja shvatilo zasto to i jeste tako i sta je sve uticalo na danasnje stanje. Taj period se naravno odnosi na vrijeme '92-'95, a kao osnovni i jedini razlog svega vidim, a sta drugo nego - novac.

Svi znamo kako je sve pocelo i tu zaista nema potrebe za ponavljanjem. Prvo bjese skupstina i Karadzic, pa instaliranje artiljerije oko grada '91 pod izgovorom odbrane (jedino je tada bilo nejasno od koga), pa Gardovic kao povod za barikade i konacno formiranje vatrenih linija. Pa onda uslijedise sve poznate stvari - granate, snajperi, tenkovi, topovi, VBR-ovi, nestanak struje, vode, plina i svega onoga na sto smo bili navikli kao na normalan zivot. Dosla je neka nova realnost, ali ipak i opet samo to - realnost. Srecom, vrlo brzo smo se i na nju navikli. Ili je mozda na nesrecu... svejedno. Ta realnost je bila tu i morala je biti prihvacena jer druge alternative jednostavno nije bilo. E sad, ono na sta treba odgovoriti je zasto je ta "realnost" trajala 4 godine? Radi shvatanja, prvo treba sve fino podijeliti na "ugovorne strane" i onda ce i razlozi te duzine trajanja biti puno jasniji. Prvenstveno, prvi dio razloga je nemogucnost jedna strane da se adekvatno odbrani, zatim se drugi dio ogleda u nesposobnosti druge strane da efektivno zavrsi planirano, i treci dio se odnosi na trecu stranu, vanjsku, koja se svim silama trudila da drugoj, jacoj strani, omoguci dovoljno vremena da zavrsi zapoceto. Na njihovu zalost, s prolaskom vremena te mogucnosti su bile sve manje i manje, a na kraju nikakve. Cak se situacija potpuno obrnula i doslo se u fazu gdje su vanjski faktori morali spasavati inicijalnu jacu stranu od potpunog sloma.

Ali, u svemu tome se pojavila jedna nova mogucnost koju su nasi politicari vrlo brzo prepoznali kao fantasticnu - Islamske zemlje. Svi znamo da su ove zemlje odigrale bitnu ulogu za BH muslimane u ovom periodu, ali pravo pitaje je da li su zaista ti donatori svoju ulogu odigrali za narod ili pojedince...? Poznato je da su tada u BiH stizali milioni u kesu. Cifre koje niko nikad nece saznati do kraja, a stizali su upravo iz islamskih zemalja i dijelom sakupljani od patriotski nastrojenih gastarbajtera iz ostatka svijeta s namjenom kupovine oruzja, municije i ostalog MTS-a namijenjenog odbrani od "mrskog agresora". Manje-vise je poznato i kako su nasi pretstavnici odlazili da preuzmu sav taj kes, ali i da je velika vecina toga jednostavno isparila, a kolicine MTS-a su nama stizale na kapaljku. S druge strane, sve se to nije moglo jednostavno strpati u dzep jer se to na neki nacin moralo i opravdati. Ne nama, borcima i izmrcvarenim civilima, nego islamskim donatorima. Dobro se sjecam '93 i najvece nestasice municije koja nas je zadesila. Stanje je bilo takvo da su sve zalihe bile potrosene i da smo bukvalno morali paziti na svaki pojedinacni metak, cak i moja jedinica, a o stanju u ABiH necu ni da mislim. Tu negdje pocinju i kojekakva primirja i prekidi vatre, te kojekakvi pregovori i razgovori, ali nikad sa nekim stvarnim rezultatima. Primirje bi trajalo 10-15 dana i onda bi se naprasno negdje zakuhalo, a ljudi su se morali pokrenuti da negdje nesto brane, vracaju ili osvajaju i sve je stvaralo privid zestokog rata, a milioni bi nastavili stizati...

I ovo sa nasim osvajanjima je uvijek bila posebna prica. Kad god bi ABiH ili mi negdje progulili i ostvarili uslove za napredovanje i zauzimanje neke teritorije ili objekata, automatski bi stizalo naredjenje za povlacenje i to direktno iz Predsjednistva, a u slucaju da ne poslusamo jednostavno su nam uskracivali pomoc u ljudstvu i MTS-u tako da nismo ni imali drugu mogucnost nego se povuci. I to se ponavljalo i ponavljalo....i ponavljalo. Svi linijasi ovo vrlo dobro znaju, i Srbi i nasi. Nazalost...

Da se vratim na municiju...I bas tada, kada je sve izgledalo kao da je otislo u P.M., odjednom se pojavljuje i municija i ostali MTS. Municija glanc nova, sad ispod cekica i ima je nemilice. I kasikara i tromblona i pusaka, iako pusaka malo manje u odnosu na ostalo, ali stizu. Ono sto mi je odmah upalo u oci je proizvodjac te municije - PPU (Prvi partizan, Uzice, Srbija). Smrdilo je tu nesto, i to zestoko, ali tada nikome nije ni padalo na pamet da previse razmislja o tome. Vazno je bilo da se ima s cim nastaviti ratovati i da se u akciji nece ostati bez "rize". A odakle je "riza" stigla, to i nije bilo bas bitno. Ali sada, gledano ovako retrospektivno, ne mogu a da se to ne zapitam. Mislim, jasno je odakle, ali pitanje je na koji nacin? Te kolicine nikako nisu mogle biti plod medjulinijskog sverca, iako je sverc postojao svugdje i svi su na njemu pokusavali zaraditi. Ovo je bilo i jace i vece od toga i nije moglo biti rezultat trgovine "na malo" nekog oficircica s njihove i nase strane. A te kolicine su i kostale, ne malo... I sada je i sve neuporedivo jasnije. Cijeli tal, cijelo trajanje tog rata, ali i svi poginuli, raseljeni, zaklani, silovani i protjerani su u stvari rezultat pohlepe tadasnjih politickih lidera. Manje je bitno da li su to s nase strane bili direktno Alija i sin mu Bakir, Haris, otac i sin Cengici & Co, a sa Srpske Karadzic, Mladic, Milosevic & Co..

Cinjencica je da je rat trajao skoro 4 godine, da su na desetine hiljada ljudi ubijene, hiljade zena silovane, hiljade djece ostalo bez roditelja i bezbroj ljudi protjerano u nepovrat. A zasto? Pa jasno je, vise nego jasno - da bi pedesetak imbecila rastalilo par stotina miliona ili koju milijardu. I nista vise od toga. Nacionalizam i medjuvjerska netrpeljivost su bili samo dobar izgovor za narod i istovremeno dobro opravdanje donatorima, dok se u pozadini desavalo nesto sasvim drugo, prizemno i nadasve jadno.

Sumanuto bi bilo vjerovati da su ove trgovine, a definitivno se radilo o trgovini, mogle proci bez direktnog ukljucenja samih vrhova vlasti, bilo civilne bilo vojne, ali najvjerovatnije obje. Isto je tako mediokritetno vjerovati da je to bila cista trgovina u kojoj jedna strana daje sve sto ima drugoj, a koja samo isporucuje kupljeno. Tesko da je tako. Ovjde je kupac vrsio kupovinu, to je cinjenica, ali da li je bas sav novac koji je imao i dao za tu robu? Nema teorije! Dobar dio toga je ostao u kupcevom dzepu, definitivno. S druge strane, prodavac je tu prodavao ne svoju, nego tudju robu. Da, tudju. RS nije imala fabrike oruzja, a zalihe koje su imali ni u kom slucaju nisu mogle biti dovoljne za ono sto su radili. Znaci, Srbija je radila punom parom snabdijevajuci i njih i nas, a sve su vecinskim dijelom finansirale islamske zemlje, a manjim gastarbajteri sa svih strana. Cak mislim da je 90% gastarbajterskog novca u stvari zavrsavalo direktno u dzepovima pobrojanih, a striktno islamski novac je koristen za ove trgovine jer je taj novac koliko-toliko bio negdje spomenut ili zaveden. Gastarbajterski vrlo rijetko ima ikakvog traga, osim sjecanja...

A gladne topovske cijevi je trebalo nahraniti kako bi Sheici vidjeli da tu kod nas bas i nije lako. I odmah se uhvate za dzep ne znajuci da su, po principu spojenih posuda, napunili neki drugi dzep. A narod i dalje u mraku, gladan i go...
Dobro je da je neko, pa makar i "Sapatom" ovako dobro prikazao nasu golgotu...
Pomak samo djeluje da je mali!
Ogroman je u poredjenju sa mnogima koji jos uvijek shute, mnogima koji nece ili ne mogu da vjeruju da smo samo zrtvovani u igri onih u koje se mnogi i dan danas kunu!

Zato, kapa dole za komentar! :thumbup:
[Matrix]

Post by [Matrix] »

Ne vidim nikakve nejasnoce u pogledu uzroka,povoda i vodjenja rata u BiH i protiv BiH.Objektivne institucije vec su utvrdile i karakter i razloge koji su rukovodili vinovnike sukoba.Stvar je drzavanicke mudrosti i ljudskog obraza da se ovi dogadjaji konacno oznace imenima kakva im pripadaju.Nakon i ako posjetite stranicu ICTY(medjunarodni tribunal u hagu) ako vec niste usvojili istinu i pravdu tamo ostvarenu,onda bar nemojte iznositi neka vlastita vidjenja jer ona niti cemu vrijede niti se ticu bilo koga osim vas licno a mogu sluziti samo dnevnom "ubijanju vremena".Svaka vasa netacna i zlonamjerna tvdnja uznemirava duhove i zrtve ,ako ste ljudi i ako vam je imalo stalo,zakljucajte temu.

http://www.un.org/icty/bhs/frames/cases.htm
_BosanaC

Post by _BosanaC »

seka wrote:
Vodenjak wrote:Dobro je da je neko, pa makar i "Sapatom" ovako dobro prikazao nasu golgotu...
Ogroman je u poredjenju sa mnogima koji jos uvijek shute, mnogima koji nece ili ne mogu da vjeruju da smo samo zrtvovani u igri onih u koje se mnogi i dan danas kunu!

na zalost, apetiti ne jenjavaju

da se pridruzim @sapat :thumbup:
Potpisujem.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

[Matrix] wrote:Ne vidim nikakve nejasnoce u pogledu uzroka,povoda i vodjenja rata u BiH i protiv BiH.Objektivne institucije vec su utvrdile i karakter i razloge koji su rukovodili vinovnike sukoba.Stvar je drzavanicke mudrosti i ljudskog obraza da se ovi dogadjaji konacno oznace imenima kakva im pripadaju.Nakon i ako posjetite stranicu ICTY(medjunarodni tribunal u hagu) ako vec niste usvojili istinu i pravdu tamo ostvarenu,onda bar nemojte iznositi neka vlastita vidjenja jer ona niti cemu vrijede niti se ticu bilo koga osim vas licno a mogu sluziti samo dnevnom "ubijanju vremena".Svaka vasa netacna i zlonamjerna tvdnja uznemirava duhove i zrtve ,ako ste ljudi i ako vam je imalo stalo,zakljucajte temu.

http://www.un.org/icty/bhs/frames/cases.htm
Zlonamjerno je kriti istinu. Zlonamjerno je u zvijezde uzdizati lopove samo zato sto su 'nasi'. To je zlonamjerno.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Vodenjak wrote:
Šapat wrote:Evo jedan malo poduzi komentar sa osvrtom na taj ratni period. Ko je bio u BiH tada, mislim da ce prepoznati o cemu pricam. A mozda i naknadno shvatiti da je bio ovako...

Dobro je da je neko, pa makar i "Sapatom" ovako dobro prikazao nasu golgotu...

Evo i ja potpisujem, odlicna analiza proslih vremena. Ovo samo podupire cinjenice da je rat dogovoren jos prije rata na sve tri politicke i vojne strane. Naravno da svi igraci na sve tri strane nisu imali doostupne informacije od dogovoru nego jedino oni glavni (kapiteni i treneri) ali ne i igraci. Rat se vodio zbog pljacke, zokruzivanja dogoverene teritorijalne podjele BiH na tri dijela, preseljavanje naroda na ciste etnicke teritorije, cementiranje te iste podjele i ostajanje i dalje na vlasti za cuvanje stecenog plijena a da im niko od gradjana nemoze nista. Koncept je i dalje aktuelan i nakon rata za daljnu pljacku i cementiranje postojeceg stanja ostao isti samo se danas vodi kroz politiku i zajednicke institucije BiH i promjenama nekih novih igraca. To vidimo danas i u praksi i na terenu.

Nakon ovoga se namece pitanje, kako da se drzava BiH i njeni gradjani rjese za sva vremena okupacije od ove retrogradne klike troglavih prevaranata koji ce za njihove licne ciljeve unistititi i gradjane i drzavu BiH?
Oficir s puzom

Post by Oficir s puzom »

bosmen wrote:Evo trolla opet trolla
Pa se vi digli da ih iskorjenite zbog toga jelde oficiru? :zzzz: :zzzz:
A ni vi niste bili nevinasca opanaka mi mojih!
Šapat

Post by Šapat »

Nazalost, ali sve nam je i dalje ovako kako opisah gore, samo sada na malo drugaciji, perfidniji nacin. Ali kako god, drago mi je vidjeti da nisam jedini koji ovako razmislja i koga nije, pa hajde da kazem, strah popljuvati i svoju stranu.

Ali tako nam je kako nam je i mislim da se nista nece ni promijeniti u dogledno vrijeme, bar ne sve dok velika vecina bosanaca i herecegovaca, bez obzira na vjersko opredjeljenje, ne shvati da neprijatelj o kojem nacionalni lideri pricaju u stvari - ne postoji.

Dodik, recimo, konstanto potencira pricu o Sarajevu kao Teheranu. Nije to bez razloga, ali ni bezazleno iz prostog razloga sto je od 100% stanovnistva RS nekih 50-60% ruralnog. A psiha neke osobe iz ruralnog podrucja ne vidi dalje od krampe, motike i balije i/ili ustase sa kamom u ruci. I tu su ovakve varnice vise nego dovoljne da probude "vjekovnu mrznju" prema svima i svemu sto nije srpsko, odnosno pravoslavno.

Ali da se ne zavaravamo - nista drugacije nije ni na drugim stranama, samo sto je u prvom slucaju mozda malo javnije i malo izrazenije i vidljivije.
janje_

Post by janje_ »

direktan odgovor na temu: za dzaba..
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Samo se pitam sto onim koji bjehose poklani, slilovani,protjerani u Bijeljini,Bratuncu,Visegradu,Foci i da dalje ne nabrajam..Ne uzese taj prokleti novac za koji su ratovali...nego im pobise sve najmilije,porusise sve i jednu bogomolju i dan danas radi NOVCA orgijaju na grobovima i mezarovima....

E bas si pogodio zasto se ratovalo u BIH...

Zamisli koji bi novac otac neke kcerke dao da je nemora silovati pod pritiskom koljaca..da ne gleda kako mu siluju kcerku i zenu..bili skrti izgleda nisu dali novac pa im ovi ovo uradili..

Imaj malo postovanja prema zaklanima,silovanima,granatama .raznesenim.....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zavrzlama wrote:
Samo se pitam sto onim koji bjehose poklani, slilovani,protjerani u Bijeljini,Bratuncu,Visegradu,Foci i da dalje ne nabrajam..Ne uzese taj prokleti novac za koji su ratovali...nego im pobise sve najmilije,porusise sve i jednu bogomolju i dan danas radi NOVCA orgijaju na grobovima i mezarovima....

Zamisli koji bi novac otac neke kcerke dao da je nemora silovati pod pritiskom koljaca..da ne gleda kako mu siluju kcerku i zenu..bili skrti izgleda nisu dali novac pa im ovi ovo uradili..

Ovo je vec bilo dobrano ispod pleksusa...
Skoro pa u sama jaja! :oops:
Prozor

Post by Prozor »

Ne moras nekoga silovat da bi zaradio...
Šapat

Post by Šapat »

zavrzlama wrote:

Imam ja postovanja prema tome vjerovatno puno vise nego sto ima vecina.
Ali ovo je, u stvari, samo jedan dio koji donekle moze razjasniti zasto je rat poceo i zasto je trajao koliko je trajao. A zasnovan je na cinjenicama, ne na pretpostavkama.

Medjutim, ovo o cemu ti pricas spada u potpuno drugi kontekst, ali opet nije nepovezan sa onim o cemu ja pisah. Samo si propustio/la obratiti paznju na moj dodatni komentar. Ali evo, ukratko.
Rat je zasigurno poceo i trajao jednim dijelom iz razloga koje sam naveo. E sad, u sve to se neminovno morao upetljati i nacionalizam koji na ovim prostorima nikad nije nestao. Svi znamo ko je u tome prednjacio. I dok su se pojedinci bogatili na racun rata, drugi su zadovoljavali svoje nacionalisticko-vjerske frustracije ubijajuci, koljuci, silujuci, paleci, itd...

I ovo jeste drugi aspekt tog nesretnog rata. Mozemo to gledati i ovako, na ovom primjeru - danas svi znamo da je Srebrenica prodata, tacnije da je njen "pad" dogovoren puno ranije. U Sarajevu se vec '93 pricalo kako je dogovorena razmjena Srebrenice za Vogoscu. Madjutim, to se nije moglo uraditi mirnim putem jer velika vecina Srebrenicana nikad ne bi dobrovoljno napustila svoje domove. Kao ni bilo ko drugi uostalom. I zato se moralo uraditi sto se uradilo, odnosno "zauzeti" je vojnim putem. Nasa strana na to definitivno jeste pristala, ali su pri tome napravili jedan prekrupan previd - zaboravili su na satrapa Mladica koji je bio spreman uraditi sto je uradio, iako to zasigurno tokom dogovora nije planirano. Mozda se tu racunalo sa par desetina mrtvih i ranjenih. do cega bi doslo tokom borbi, ali zasigurno niko, bar ne na nasoj strani, nije ni pomislio da ce Mladic uraditi sta je uradio. A uradio je...vise od previse...
Kako god, ova razmjena je bila neophodna kako bi se zaokruzile vec nacrtane i zacrtane teritorije RS i Federacije. Ko ne vjeruje u ovo, neka ode u Srebrenicu i porazgovara s obicnim ljudima. Oni ne kriju da su te '95 bukvalno potrpani u kamione i autobuse u Vogosci, od strane VRS, i prebaceni u Srebrenicu. Htjeli ne htjeli. A Srebrenica je danas u Vogosci.

Mozemo i o trecem aspektu rata, vodjenom izvana, odnosno od strane SAD-a, a koji takodjer potvrdjuje da je sve bilo unaprijed dogovoreno. To sto su stvari krenule drugim, nepredvidjenim i neocekivanim tokom, to je drugi par rukava.
Ukratko, SAD, a i mnogi drugi, su ocekivali da ce BH srbi zajedno sa Srbijom i JNA rijesiti podjelu Bosne u roku par mjeseci. Znali su da BH muslimani nemaju oruzje, dok ce srbi sve dobiti od Srbije, tj. JNA i sa tim bi sve trebalo biti rijeseno vrlo brzo. Ali...do toga ne dodje jer se ovamo nadjose ljudi spremni da se brane, i to zestoko. Sreca za nas, bar u tim prvim mjesecima, je bilo to sto ni srbi nisu bili pretjerano organizovani kao ni mi, a to je dalo nama dovoljno vremena da se konsolidujemo. Nije ovo odgovaralo ni amerima ni Europi, ali tada vise nisu imali kud. Nabrojacu samo neke od cinjenica koje ce samo potvrditi ovo gore.

1. Uveden je embargo na oruzje, ali samo braniocima, jer srbi su uredno sve dovlacili preko otvorenih granica sa Srbijom. Embargo nije skinut tokom cijelog rata, iako je i tada jasno receno da se radi o agresiji.
2. Preko 60% srba se dobrovoljno iselilo iz Sarajeva i ostalih gradova koji su bili predvidjeni da ostanu na strani Federacije. Vecina je presla na teritoriju danasnje RS, ostatak otisao u dijasporu.
3. Srbija je cijeli rat naoruzavala i pomagala u ljudstvu BH srbe. SAD i ostali su ovo znali, ali niko nije adekvatno nikad reagovao jer se ocekivalo da ce srbi konacno zavrsiti zapoceto. Iako presuda ICJ ovo nije potvrdila, cinjenice se ipak znaju i politicke igranke ovo nikad nece promijeniti.
4. '95 su snage ABiH i HV (Oluja) zaustavljene od strane SAD i NATO-a na svega 1.200 m vazdusne linije od Banja Luke. Razlozi su vise nego jasni - nije bilo dogovoreno da se to uradi jer se trebalo stati puno ranije, kod Sanskog mosta. Tada je preko 50% stanovnistva Banja Luke vec bilo krenulo prema Srbiji, a vecina koja je ostala je bila spakovana i spremna na bijeg.

Itd. itd...

Stvarno je zalosno da vecina BH ljudi jos uvijek nije u stanju sagledati POZNATE cinjenice i na osnovu njih napraviti konacnu osudu i presudu svima koji su ucestvovali u ratnoj harangi na BH narod. Na svim stranama, jer ni Alija nije u svemu bio cvjecka. Znao je on sve vrlo dobro. Da li je licno bio kukavica pa da se suprotstavi Amerima i zavrsi posao ili mu jednostavno profiteri oko njega to nisu dozvolili, sada je nebitno. I zato danas imamo ovo sto imamo - nista ni s cim.

Jedini koji su uradili stvar kako treba su hrvati u Hrvatskoj. Oni su isli do kraja, pa sta bude da bude. A danas neka se zali ko hoce. A trebali smo i mi, pa nek puca NATO i po nama.
ins

#93 Re: Zasto se vodio rat u BiH ?

Post by ins »

gospodar kuglastih munja wrote:Zasto se vodio rat u BiH ?

Neki kazu da je Srbija htjela da pripoji BiH sebi !? Zvuci logicno, ali nije tacno. Pa onda kazu da su htjeli da pripoje RS Srbiji.? Ima smisla , ali opet nije tacno.

Ja cu samo pokusati da dokazem da prekrajanje granica i pripojenje Srbiji nije razlog zasto se vodio rat u BiH.
Prvi dokaz je da RS i pored toga sto je skoro u svemu bila jedna mala drzava NIJE pripojena Srbiji, a vojnicki i politicki su je imali u svojim rukama. IPAK je potpisan Dejton, mada su Srbi imali 100% teritorij pod svojom kontrolom.

I, hipoteticki gledano, da je doslo do potpune vojne kapitulacije BiH, ona bi i dalje ostala u svojim granicama. Zasto ? Zato sto je VISA SILA bila garancija granica i samostalnosti BiH. To je medjunarodno pravo koje ne priznaje ono sto se agresijom zauzme. Cak i da je Vlada BiH potpisala KAPITULACIJU, to se nebi desilo, jer po Usatvu R BiH niko nema pravo potpisati kapitulaciju, i taj bi akt bio nezakonit. Postovao bise onaj medjunarodni o samostalnosti, nezavisnosti i nepovredivosti granica.

Sve ovo nasi pajdasi u BiH su znali, i jedna i druga strana. Neteba sumnjati da su oni ludi. Njima je trebalo nesto drugo. Njima je trebala jedna drugacija BiH nego sto je bila.
Nevjerovatno kakvih glupana ovdje ima?
Glupane, koliko je tebi godina? 22?

Glupane, znas li ti da je po planu agresora Bosna trebala "pasti" za 20-ak dana? Glupane, znas li da jedno jutro u Sarajevu nisu osvanuli tenkovi samo zatoi sto se Radovan nadao diplomatskom priznanju tzv Srpske republike Bosne i Hercegovine, koja bi se potom pripojila SR jugoslaviji?
Glupane, znas li ti da priznanje EU nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine 6. aprila 1992 nicim nije bilo najavljeno, i da je Izetbegovic obavijesten 5. aprila da ce BiH sutradan biti priznata. Glupane, jesi li ti svjestan da je to sto je BiH priznata 6. aprila bio spas za sve nas, jer bi inace JNA imala puni legitimitet da roka ne topovima, vec avionima po Sarajevu, Tuzli, Mostaru,...
Glupane, jesi li ti svjestan da BiH postoji na mapi svijeta samo zato sto se ODBRANILA u ratu, i sto Sarajevo nije palo, a ne zbog tajnih planova?

I za kraj, hoce li ko ukloniti ovog glupana sa foruma, koji vrijedja zdrav razum prvenstveno svakog stanovnika BiH a potom ljudske civilizacije?
Šapat

Post by Šapat »

@Ins

Ima u njegovom komentaru i nekih tacnih stvari, samo sto ih nije prikazao kako treba. Visa sila koju spominje jeste realna, medjutim upravo je ta visa sila i dovela do svega iz prostog razloga sto nisu zeljeli da u srcu Eurpe imaju zemlju sa vecinskim muslimanskim narodom na celu. Ovakva situacija kakav je danas savrseno odgovara i SAD-u i Europi jer od BiH mogu raditi sta hoce i kako hoce i dokle hoce.
Ovdje se danas peru milijarde $, niko nikome ne odgovara ni za sta, postali smo klasicni smetljarnik u koji se moze dovesti, uvesti i baciti sta se god pozeli, itd.

Pored toga, ameri su dobili geostratesku tacku blizu istoku, vrlo dobru i pogodnu kao eventualna polazna tacka za njihove ciljeve, a istovremeno su dobili i zemljicu koja je resursno puno bogatija od vecine iz okruzenja. Recimo - vodom.

Nikakva pripajanja ovoga ili onoga ovome ili onome nisu ni bila predvidjena, ali je i vrlo tacna tvoja kontatacija da smo se mi odbranili i da je to u stvari pomrsilo konce mnogima.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Da zavrsne operacije nisu zaustavljene ne bi ni bilo RS, valjda je to jasno kao dan.Mozda bi opstala regija desno od Brckog, a Ameri su rekli dosta, sta cemo.
Šapat

Post by Šapat »

Upravo tako.
_BosanaC

#97 Re: Zasto se vodio rat u BiH ?

Post by _BosanaC »

ins wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:Zasto se vodio rat u BiH ?

Neki kazu da je Srbija htjela da pripoji BiH sebi !? Zvuci logicno, ali nije tacno. Pa onda kazu da su htjeli da pripoje RS Srbiji.? Ima smisla , ali opet nije tacno.

Ja cu samo pokusati da dokazem da prekrajanje granica i pripojenje Srbiji nije razlog zasto se vodio rat u BiH.
Prvi dokaz je da RS i pored toga sto je skoro u svemu bila jedna mala drzava NIJE pripojena Srbiji, a vojnicki i politicki su je imali u svojim rukama. IPAK je potpisan Dejton, mada su Srbi imali 100% teritorij pod svojom kontrolom.

I, hipoteticki gledano, da je doslo do potpune vojne kapitulacije BiH, ona bi i dalje ostala u svojim granicama. Zasto ? Zato sto je VISA SILA bila garancija granica i samostalnosti BiH. To je medjunarodno pravo koje ne priznaje ono sto se agresijom zauzme. Cak i da je Vlada BiH potpisala KAPITULACIJU, to se nebi desilo, jer po Usatvu R BiH niko nema pravo potpisati kapitulaciju, i taj bi akt bio nezakonit. Postovao bise onaj medjunarodni o samostalnosti, nezavisnosti i nepovredivosti granica.

Sve ovo nasi pajdasi u BiH su znali, i jedna i druga strana. Neteba sumnjati da su oni ludi. Njima je trebalo nesto drugo. Njima je trebala jedna drugacija BiH nego sto je bila.
Nevjerovatno kakvih glupana ovdje ima?
Glupane, koliko je tebi godina? 22?

Glupane, znas li ti da je po planu agresora Bosna trebala "pasti" za 20-ak dana? Glupane, znas li da jedno jutro u Sarajevu nisu osvanuli tenkovi samo zatoi sto se Radovan nadao diplomatskom priznanju tzv Srpske republike Bosne i Hercegovine, koja bi se potom pripojila SR jugoslaviji?
Glupane, znas li ti da priznanje EU nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine 6. aprila 1992 nicim nije bilo najavljeno, i da je Izetbegovic obavijesten 5. aprila da ce BiH sutradan biti priznata. Glupane, jesi li ti svjestan da je to sto je BiH priznata 6. aprila bio spas za sve nas, jer bi inace JNA imala puni legitimitet da roka ne topovima, vec avionima po Sarajevu, Tuzli, Mostaru,...
Glupane, jesi li ti svjestan da BiH postoji na mapi svijeta samo zato sto se ODBRANILA u ratu, i sto Sarajevo nije palo, a ne zbog tajnih planova?

I za kraj, hoce li ko ukloniti ovog glupana sa foruma, koji vrijedja zdrav razum prvenstveno svakog stanovnika BiH a potom ljudske civilizacije?
BiH postoji na mapi svijeta samo zato sto se Sarajevo odbranilo. BiH postoji na mapi svijeta samo zato sto se Sarajevo odbranilo. BiH postoji na mapi svijeta samo zato sto se Sarajevo odbranilo. BiH postoji na mapi svijeta samo zato sto se Sarajevo odbranilo. BiH postoji na mapi svijeta samo zato sto se Sarajevo odbranilo. BiH postoji na mapi svijeta samo zato sto se Sarajevo odbranilo. BiH postoji na mapi svijeta samo zato sto se Sarajevo odbranilo.

Ako ponovim ovo dovoljno puta hocu li povjerovati u ovo?

I gledaj pa jos koji put reci glupane... To je, onako, OK skroz.
Šapat

Post by Šapat »

:D :D :D

Nije bas tako rekao :)

"...BiH postoji na mapi svijeta samo zato sto se ODBRANILA u ratu..."

Donekle istinito, ali ne i realno. :)
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Stvarno je zalosno da vecina BH ljudi jos uvijek nije u stanju sagledati POZNATE cinjenice i na osnovu njih napraviti konacnu osudu i presudu svima koji su ucestvovali u ratnoj harangi na BH narod. Na svim stranama, jer ni Alija nije u svemu bio cvjecka. Znao je on sve vrlo dobro. Da li je licno bio kukavica pa da se suprotstavi Amerima i zavrsi posao ili mu jednostavno profiteri oko njega to nisu dozvolili, sada je nebitno. I zato danas imamo ovo sto imamo - nista ni s cim.
Jedini koji su uradili stvar kako treba su hrvati u Hrvatskoj. Oni su isli do kraja, pa sta bude da bude. A danas neka se zali ko hoce. A trebali smo i mi, pa nek puca NATO i po nama.

Nije momce za tebe politika :-) ..ti si taj koji nezna i nije spoznao zasto se ratovalo u BIH...
Šapat

Post by Šapat »

Ne vidim da mi ti to rece, iako si (bar mislim) negirao/la ovo sto ja rekoh...

Bilo bi divno kada bi me ti sad prosvijetlio/la...pa da i ja znam zasto ratovah te 4 godine...
Post Reply