Prisjetimo se prvog posta na ovoj temiSA 071 wrote:Danas ispred BBI-ja vidim telekomovu prezentaciju 4 nova Nokijina telefona Lumia serije (modeli 520, 620, 820, 920). Malo sam čačkao na ovom modelu 920 (najskuplji) i 620 (među jeftinijima). I ovaj 620 je jednako brz i zanimljiv, čak i ne izgleda loše.
Vidim da raja nešto ne gotive Nokije od kada su sa Microsoftom u "braku", ali me interesuje da li neko koristi neku od ovih novih Lumia i kakav je utisak.
Ne bih volio da se sada ovdje javljaju oni koji gotive android OS ili iPhone a ne vole WP8, pa da pljuju po WP8 OS-u i Nokiji, pa bih zamolio unaprijed da se takvi ne javljaju, već samo oni koji koriste ili su koristili ove nove Nokije, i da podijele svoje utiske sa nama.
Nokia Lumia & Windows Phone
Moderator: Benq
- Tesla Edison
#15176 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
- agent_zero
#15177 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /171009057
Gasi mašine, motaj kablove i skidajte ovu temu sa sticky.
Gasi mašine, motaj kablove i skidajte ovu temu sa sticky.
- strong69
#15178 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
Otkada su izasli na trziste oni su mrtvi. I sada su im svi drugi krivi. Kazu nema dovoljno programera, nema aplikacija... A Lumia 950/950XL izasla prije 2 godine a trebala je izaci tek ove godine s obzirom kako je tada radila. Proizvod potpuno nespreman za trziste i kao takav naravno da nije naisao na paznju i interes programera. Pa MS aplikacije i Office paket su bolji za Android i iOS nego za vlastitu platformu. Zakasnili su i sa UWP aplikacijama. Pri tome su zajebali korisnike nekoliko puta i to prelaskom sa WP 7 na WP 8 a nakon toga i na W10M. Jedno nije pratilo drugo, potpuni nedostatak analize, ciljeva i strategije.
- mufa1
#15179 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
Belfiore je priznao da je prešao na Android, baš kao što je učinio i Bill Gaters

- Quaresma
#15180 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
Davno su oni presli na Android/iOS
Pošto ne daju da se ova tema preimenuje u Android, neka ostane Windows, onda se prebacujemo na vec napravljenu temu za Android i Nokia
Pošto ne daju da se ova tema preimenuje u Android, neka ostane Windows, onda se prebacujemo na vec napravljenu temu za Android i Nokia
- escobar__
#15181 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
Ma ja... Izdejstvovat da i ona postane sticky pa da se razrahatimo, ovdje će ostat još dva-tri čovjeka.Quaresma wrote:Davno su oni presli na Android/iOS
- Maharadza
#15182 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
Zašto imam osjećaj da je on taj prelazak odradio davnih dana, ali nije smio reći ne bi li prodali još koji uređaj sa mrtvom platformom.mufa1 wrote:Belfiore je priznao da je prešao na Android, baš kao što je učinio i Bill Gaters
![]()
![]()
- Tesla Edison
#15183 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
Idealno bi bilo da Win Mobile postane OpenSource. E tad vi bila prava fešta
.
-
l33t
#15184 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
Tema oživjela kad je software propao, kakva ironija 
-
SA 071
#15185 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
l33t wrote:Tema oživjela kad je software propao, kakva ironija
-
SA 071
#15186 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
U pravu si Qler. Ono pošto sam je ja pokrenuo, ja je mogu i mijenjati, je l' tako bješe? Znam da su mi tako rekli kada sam nekad na početku mijenjao naziv teme i preciznije ga postavio.Qler wrote:Treba ostati tema Windows mobile jer se jos koristi. Mozda kasnije onu nokia temu staviti u sticky ali o tom po tom..
E pa dječaci, mislim da nema rezona mijenjati naziv teme. Ovo je bila tema o Nokiji i Microsoftovom operativnom sistemu na njoj. I takva će i ostati. Ovo je bila tema o jednom periodu Nokije na Windows-u, a ne tema o Nokiji kao brendu. Naravno da je većina nas ovdje bila zagriženih Nokijaša, ali je ipak tema obuhvatala samo jedan period Nokije.
Naravno, da treba otvoriti posebnu temu o Nokiji i androidu, ali bi bilo glupo sada sve to šomješati na jednom mjestu. A kad ovo malo nas koji smo i dalje na W10 i Lumijama prestane iste koristiti, tema će otići u arhivu, jebi ga. Kao spomenik jednom lijepom, modernom, ali nedovršenom pokušaju stvaranja alternative iOS-u i Androidu. Ali, jebi ga, tako je to u životu sve se vraća sve se plaća. Kako su oni sjebali Symbian, tako su i sami završili...
Uglavnom, valjda će podrška potrajati još toliko dugo koliko mi bude telefon radio. A s obzirom da je 950-ka "old school by Nokia" proizvodnja, trebalo bi proći još dosta vremena prije nego rikne...
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#15187 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
Nisu svi na WM 10, neko je i na WM 8.1. Ja nikada nisam prešao na 10ku, nek ide ovako dok ne crkne ili dok ne kupim novu Nokiu Android.
-
probook
#15188 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
Kakvi debili...sjecam se kada su krenule Lumie, bukvalno sam svaki dan nekoga sretao sa Lumia telefonom...i oni to sve sjebu...da su se samo malo potrudili oko aplikacija imali bi ladno 20% trzista sada, posto se sjecam da su jedno vrijeme bili na nekih 10%.
-
SA 071
#15189 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
Tačno tako. Imali su u EU preko 10% tržišta. Ali valjda im se vratilo sve ono što su uradili Nokiji (i Symbianu i MeeGo) preko onog debila što su ga bili ubacili u Nokiju.probook wrote:Kakvi debili...sjecam se kada su krenule Lumie, bukvalno sam svaki dan nekoga sretao sa Lumia telefonom...i oni to sve sjebu...da su se samo malo potrudili oko aplikacija imali bi ladno 20% trzista sada, posto se sjecam da su jedno vrijeme bili na nekih 10%.
- zunazu
#15190 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
Realno, Windows 10 Mobile opet duže živi nego bilo koji Android.
Sad ko ima telefon sa W10M može ga hladno koristiti još godinama dok mu šarafi ne poispadaju, jer će i dalje dobijati važne zakrpe i osvježene aplikacije, što kod Androida nije slučaj i većina korisnika nakon kupovine nikad i ne sazna šta je bilo kakva nadogradnja sistema.
Sad ko ima telefon sa W10M može ga hladno koristiti još godinama dok mu šarafi ne poispadaju, jer će i dalje dobijati važne zakrpe i osvježene aplikacije, što kod Androida nije slučaj i većina korisnika nakon kupovine nikad i ne sazna šta je bilo kakva nadogradnja sistema.
- strong69
#15191 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
W10M imace podrsku do 2019. Tako da ono sto radi danas radice i tada 
- Quaresma
#15192 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
a šta to radi?strong69 wrote:W10M imace podrsku do 2019. Tako da ono sto radi danas radice i tada
- Qler
#15193 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
Viber, Whatsapp, telegram, skype, facebook, FB messenger, instagram, twitter, mailovi, ima igrica... ne znam, ja trenutno na andoridu imam samo aplikaciju od banke koju nisam imao na Windowsu, ostalo sve isto imam... OBD onaj tool mi cak bolje radi na Windowsu nego na andoridu (oba platio po 10$)
-
l33t
#15194 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
da li vam radi win store? 
edit:
error : https://forums.windowscentral.com/micro ... e-app.html
svasta
edit2: promjena regije na US fixala store problem
edit:
error : https://forums.windowscentral.com/micro ... e-app.html
svasta
edit2: promjena regije na US fixala store problem
- BlackCaviar
#15195 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
Viber poceo brljaviti, vacap radi ali nema nikog, telegram ne koristim, skype koristim zadnjih 10 dana za pozive umjesto vibera, fb messenger jedva otvori i kresa na samu pomisao neke radnje, tviter ne koristim, mailove koristim to je ok, igrice hmmm dalo bi se diskutovatiQler wrote:Viber, Whatsapp, telegram, skype, facebook, FB messenger, instagram, twitter, mailovi, ima igrica... ne znam, ja trenutno na andoridu imam samo aplikaciju od banke koju nisam imao na Windowsu, ostalo sve isto imam... OBD onaj tool mi cak bolje radi na Windowsu nego na andoridu (oba platio po 10$)
Al da lijepo izgleda, izgleda, nije mi jos dosadio ni interfejs ni nista
- Filter
#15196 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
zadnja dva dana 950 je pokupila kamaru nakih updatea
standardno radi ko flak... viber ponekad zasteka, ali to nije do 950ke, krnjav je i na androidu, ali oni to drugacije tumace
standardno radi ko flak... viber ponekad zasteka, ali to nije do 950ke, krnjav je i na androidu, ali oni to drugacije tumace
- Qler
#15197 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
Ja opet skoro nikoga nemam na viberu, i sto ih je bilo rekao sam im da predju na whatsapp jer je bolji. Bukvalno dvije grupe imam gdje sam na viberu i sva ostala komunikacija ide preko whatsapp-a.BlackCaviar wrote:Viber poceo brljaviti, vacap radi ali nema nikog, telegram ne koristim, skype koristim zadnjih 10 dana za pozive umjesto vibera, fb messenger jedva otvori i kresa na samu pomisao neke radnje, tviter ne koristim, mailove koristim to je ok, igrice hmmm dalo bi se diskutovatiQler wrote:Viber, Whatsapp, telegram, skype, facebook, FB messenger, instagram, twitter, mailovi, ima igrica... ne znam, ja trenutno na andoridu imam samo aplikaciju od banke koju nisam imao na Windowsu, ostalo sve isto imam... OBD onaj tool mi cak bolje radi na Windowsu nego na andoridu (oba platio po 10$)
Al da lijepo izgleda, izgleda, nije mi jos dosadio ni interfejs ni nista
Evo pola mjeseca kako sam na andoridu cisto i sve kontam da vratim jednu SIM u WP jer na neke stvari ne mogu da se naviknem...
-
rizibizi
#15198 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
Sad je pravo vrijeme da se kupi jedna 950 xxl 
- strong69
#15199 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
Juce bio taj neki kumulativni update. Kako ga oni zovu, "Tuesday patch". Nije ovo sa W10M nista cudno. Uredjaji su izasli prije 2 godine, imaju podrsku jos dvije godine i gotovo. Ni Android uredjaji ovoliko stari nemaju podrsku prilikom azuriranja na nove verzije OS-a. Eno citam da Blackberry Priv nece dobiti Nougat.Filter wrote:zadnja dva dana 950 je pokupila kamaru nakih updatea
W10M dobice konacnu verziju koja se vise nece nadogradivati, samo ce se "krpiti" i odrzavati dok W10 PC ide dalje sa novim opcijama i mogucnostima...
- luminator
#15200 Re: Nokia Lumia & Windows Phone
Šehidski rastanak.strong69 wrote:Juce bio taj neki kumulativni update...