Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Sa_u_srcu

#9551 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sa_u_srcu »

konektovan wrote:
Sa_u_srcu wrote:Pozdrav, treba mi odgovor nekog majstora da mi da savjet za diskove, vec druge kupujem i oni se krive a garanciju mi nece da uvaze. Koji su najbolji diskovi na trzistu? Audi je u pitanju
Hajde sad podijeli sa rajom, koji diskovi su u pitanju i gdje si kupovao? Mozda nekog postedis istog problema?! :wink:

TRW GOVNO, je trenutno na autu, fol dobri i garancija, ne znam jesam li 10.000 presao na njima, tokario ih kod Ferhatovica u Blazuju, drzalo mjesec dana i opet trese...treba mi fakat dobra i provjerena marka a ne ovo smece sto se kod nas prodaje pod dobrim
Sa_u_srcu

#9552 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sa_u_srcu »

kabal1337 wrote:
Sa_u_srcu wrote:Pozdrav, treba mi odgovor nekog majstora da mi da savjet za diskove, vec druge kupujem i oni se krive a garanciju mi nece da uvaze. Koji su najbolji diskovi na trzistu? Audi je u pitanju
Da li si probao Textar njega svi hvale navodno prva ugradnja na vecini vozila, ne znam da li Zimmerman pravi diskove za Audi- trebao bi 99% da pravi. Oni su po meni najbolji sto se tice kvalitete, i obrade. Ali su skuplji.
Ne znam, najgore sto i majstori vise ne stoje iza bilo koje marke, jer svi imaju problema s tim, ugrade i daju garanciju i onda imaju reklamacije, nemam pojma kakvi su ti ali ako ih svi fale, mozda da s njima probam
kafanski_covjek

#9553 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kafanski_covjek »

Meyle i nema fule...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9554 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

8-)
Sa_u_srcu wrote:
konektovan wrote:
Hajde sad podijeli sa rajom, koji diskovi su u pitanju i gdje si kupovao? Mozda nekog postedis istog problema?! :wink:

TRW GOVNO, je trenutno na autu, fol dobri i garancija, ne znam jesam li 10.000 presao na njima, tokario ih kod Ferhatovica u Blazuju, drzalo mjesec dana i opet trese...treba mi fakat dobra i provjerena marka a ne ovo smece sto se kod nas prodaje pod dobrim

Gledajuci cijene, trw je jedan od skupljih i boljih proizvodjaca diskova i plocica. Za moj auto, njihov set je najskuplji, a to tokarenje, bar po iskustvu nekih ljudi, ne pije vode, i cisto je bacanje para.
Sa_u_srcu

#9555 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sa_u_srcu »

Ko je zastupnik ovog textara gdje se mogu kupiti u Sarajevu? Hvala
condy

#9556 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Koji Audi ?

Kod vecih modela, prednji diskivi se zestoko griju, sto moze bit uzrok krivljenja.

Textar je najbolja opcija za kupovinu, kvalitetni su.
konektovan

#9557 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Sa_u_srcu wrote:Ko je zastupnik ovog textara gdje se mogu kupiti u Sarajevu? Hvala
Imas kupiti u euromotorio prodavnici, kod njih su najbolje cijene.
Sa_u_srcu

#9558 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sa_u_srcu »

Tokarenje je najveca glupost koju covjek moze uraditi na svom autu, to odgovorno tvrdim
Sa_u_srcu

#9559 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sa_u_srcu »

condy wrote:Koji Audi ?

Kod vecih modela, prednji diskivi se zestoko griju, sto moze bit uzrok krivljenja.

A4 ma jbg svijestan sam da ne moze izdrzati 100.000 ali da ne moze ni 10 hiljada jos fol neka marka, ne valja ni to
konektovan

#9560 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Sa_u_srcu wrote:
condy wrote:Koji Audi ?

A4 ma jbg svijestan sam da ne moze izdrzati 100.000 ali da ne moze ni 10 hiljada jos fol neka marka, ne valja ni to
Brembo diskovi i bosch plocice, na mom autu izdrzale preko 60 hiljada, a cijena bila oko 150 KM sa ugradnjom.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9561 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

Sa_u_srcu wrote:Tokarenje je najveca glupost koju covjek moze uraditi na svom autu, to odgovorno tvrdim
ne znam sta se podrzumijeva pod tokarenje?
kod nekih diskova koji su poceli da tresu na kocenju ,pomoglo je jedno ravnanje i vise nije bilo problema .kod nekih ne pomaze ,zavrse u smecu.
pisao sam vise puta o tome: diskovi su od gusa,gus (odljevak) ako nije odlezao podlozan je prijevremenom trosenju i deformacijama.isto je i s blokovima i diskovima...
Namce

#9562 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Namce »

bit101 wrote:
Ned071 wrote:
bit101 wrote:Pitanje:

Opel Astra J 2013 1.7 CDTI. Pocelo se pojavljivati obavjestenje "Service Vehicle Soon" i odem u Berlijetu, tamo mi kazu da je problem sa senzorom temperature ispusnih plinova, obrisu je i kazu da dodjem ako se vrati. Vratila se sutradan, kazu treba zamijeniti, i to taj senzor i jos jedan, sto kosta oko 500-600 km. Posto mi je to bilo puno, odem kod Sane (Safety Car) na Stupu, nakon pregleda (sa originalnom dijagnostikom) on kaze da su mi otisle dizne, i to sve cetiri, i pokaze mi dijagnostiku gdje pise za dizne da su im vrijednosti u rasponu od -400 do -600 mm3 (sta god to znacilo). Poslije toga sam bio jos kod dva majstora (koji doduse nisu imali originalnu dijagnostiku) i oni kazu da nisu dizne, te da je do njih problem da bi se to primijetilo na grubljem radu, nestabilnim obrtajima i dimu iz ispuha. Auto fakat dobro i glatko ide i ne gubi snagu (bar koliko se ja razumijem).
Sad, kome vjerovati i sta raditi? Sana hoce 1000 km da reparira sve cetiri dizne, da li to uraditi ili samo zamijeniti senzor? Da li je Sana pouzdan majstor? Je li moguce da je pogrijesio?
kod sane ima dobar majstor koji zna sa opelima. ali bih ti ja preporucio da se najavis i odes ako imas vremena do zenice. covjek se zove aid i mislim da je najbolji majstor za opele u bih. ako ti i on kaze isto, onda radi gdje ti je povoljnije ili gdje zelis...

http://www.dzamboservice.com/
Evo da javim, bio kod Aida, prikljucio originalnu dijagnostiku i sve pregledao, i prema njemu dizne su u odlicnom stanju, sve super. Problem pravi ovaj senzor koji cu zamijeniti.

Znaci veliki minus za Safety Car i Sanu kao majstora jer mi je rekao da su mi dizne skroz otisle i da nikako nije dobro voziti auto, i uz to trazio 1000 KM za reparaciju. Meni je ovim kod sebe zatvorio vrata nazalost. Kako sam skontao, problem je bio sa njegovom dijagnostikom koja nije update-ovana (verzija softvera iz 2011. godine dok je Aid koristio najnoviju 2017.), ali mislim da dobar majstor ne bi smio da o takvoj stvari zakljucuje samo na osnovu dijagnostickih parametara.
Mene je Sana 2010. g. izuo 2 milje bezveze i nakon toga odem kod Aida i čovjek za 150 KM riješi problem...toliko
lavic

#9563 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by lavic »

Ja sam kupio ATE diskove i plocice za BMW i za sad je sve super.
Majstor koji mi odrzava auto kaze da imaju dosta reklamacija za diskove posebno kod jacih modela i da su poceli iskljucivo nabavljati orginalne diskove,
jer je previse problema sa zamjenskim.
condy

#9564 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Tog Aida svi hvale :)
bit101

#9565 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bit101 »

Namce wrote:
bit101 wrote:
Evo da javim, bio kod Aida, prikljucio originalnu dijagnostiku i sve pregledao, i prema njemu dizne su u odlicnom stanju, sve super. Problem pravi ovaj senzor koji cu zamijeniti.

Znaci veliki minus za Safety Car i Sanu kao majstora jer mi je rekao da su mi dizne skroz otisle i da nikako nije dobro voziti auto, i uz to trazio 1000 KM za reparaciju. Meni je ovim kod sebe zatvorio vrata nazalost. Kako sam skontao, problem je bio sa njegovom dijagnostikom koja nije update-ovana (verzija softvera iz 2011. godine dok je Aid koristio najnoviju 2017.), ali mislim da dobar majstor ne bi smio da o takvoj stvari zakljucuje samo na osnovu dijagnostickih parametara.
Mene je Sana 2010. g. izuo 2 milje bezveze i nakon toga odem kod Aida i čovjek za 150 KM riješi problem...toliko
Sta ti je bio problem tada, i sta je Sana izmislio?

Kod Aida je fakat bilo sve za 10, od usluge, ljubaznosti, tacnosti itd. Kad sam dosao tamo, covjek me prvo fino pozdravio i zamolio da sacekam 5 minuta jer je bilo ljudi prije mene iako sam se ja narucio i dosao tacno na vrijeme. Sjeo tamo u cekaonicu, evo kaze password od Wi-Fi-ja, casopisi itd. I nisam puno cekao, covjek odmah prikljucio dvije dijagnostike, koje su update-ovane na zadnje verzije, sa novijim laptopima, i sigurno mi je jedno pola sata objasnjavao kako rade dizne i senzori i bukvalno mi crtao na papiru jer je vidio da se interesujem. Radni prostor unutra veoma uredan i cist, uglavnom sve u svemu ostavljaju dojam profesionalnosti. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Last edited by bit101 on 21/06/2017 11:02, edited 1 time in total.
ado-šampion

#9566 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado-šampion »

Sa_u_srcu wrote:
konektovan wrote:

Probaj ATE ili Textar, oboje imas u Euromotorio, za Textar sam siguran da ima, ali i ATE vjerovatno ima. ATE ili Zimermann su uglavnom prva ugradnja diskova u njemacka auta koliko sam ja uspio vidjeti, a Textar je za plocice.

Takodjer, ne bi bilo lose da pitas posto su diskovi u ovlastenom. Kvalitetni diskovi bi trebali izdrzati 2-3 seta plocica, tako da nije da se mijenjaju svaki cas. Na mom trenutnom autu su zamijenjeni na 120 k, s trecim setom plocica. Ja bih u slucaju nevelikog odstupanja u cijeni uvijek isao na diskove iz ovlastenog, tim prije sto cesto na diskovima nema imena proizvodjaca i tipa tako da je tesko pogoditi ko radi te diskove, a ima svakakvog smeca kad su diskovi u pitanju.

TRW je skup jer uzimaju velike marze, ja isto imam losa iskustva s plocicama TRW.
kabal1337

#9567 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

Zna li neko mozda gdje se u Sarajevu ima uzeti bakrena mast tzv. anti-seize? Dosta sam radnji obisao i svi kazu da nemaju.
Ned071

#9568 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

condy wrote:Tog Aida svi hvale :)
zato sto covjek radi svoj posao i ulaze u sebe, opremu i majstore. radi opel, ne petlja sa sto drugih auta. stalno je na specijalizacijama, sajmovima, seminarima. pristojan, profesionalan, uljudan. ima opremu, ulaze u nju svake godine. naravno da takvog majstora treba pohvaliti.
Namce

#9569 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Namce »

Mene je Sana 2010. g. izuo 2 milje bezveze i nakon toga odem kod Aida i čovjek za 150 KM riješi problem...toliko[/quote]

Sta ti je bio problem tada, i sta je Sana izmislio?

Kod Aida je fakat bilo sve za 10, od usluge, ljubaznosti, tacnosti itd. Kad sam dosao tamo, covjek me prvo fino pozdravio i zamolio da sacekam 5 minuta jer je bilo ljudi prije mene iako sam se ja narucio i dosao tacno na vrijeme. Sjeo tamo u cekaonicu, evo kaze password od Wi-Fi-ja, casopisi itd. I nisam puno cekao, covjek odmah prikljucio dvije dijagnostike, koje su update-ovane na zadnje verzije, sa novijim laptopima, i sigurno mi je jedno pola sata objasnjavao kako rade dizne i senzori i bukvalno mi crtao na papiru jer je vidio da se interesujem. Radni prostor unutra veoma uredan i cist, uglavnom sve u svemu ostavljaju dojam profesionalnosti. :thumbup: :thumbup: :thumbup:[/quote]

U pitanju je bila Astra G i navodno je bila otišla elektronika boš pumpe to je milju i po, još dva neka elektromagnetna ventila.. i nakon svih tih izmjena auto je opet išao u safe mod..žalio sam se..mjesecima se to razvlačilo, klasična majstorska zavlačenja dođi danas, sutra, ostavi auto par dana itd ...poslije sam išao i na Bistrik kod nekih "majstora" za opel i oni su me za olakšali za 2 stoje i tad sam rekao nikad više opel ( ne zbog samog opela već zbog nedostatka kvalitetnih majstora)....nešto kasnije čujem za Aida, naručim se, odem...čovjek upali auto, otvori haubu i kao čarobnjak kaže vakuum pumpa i ode na otpad i uzme pumpu i nakon toga nikakvih problema
Ned071

#9570 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

i ja sam prestao ici kod sane... iz nekih drugih razloga... a kad smo vec kod te cuvene elektronike pumpe, pretpostavljam da je u pitanju 1.7 dti, najskuplja popravka na njoj kod aida je cini mi se 400 maraka...
Averus

#9571 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Averus »

Nisam još otišao kod Aida, iako ga svi hvale. Nekako mi besmisleno ići do Zenice radi kvarova na autu koje mi mogu i drugi riješiti.

Ja sam neko vrijeme išao kod Sane i par puta su me pripazili, da bi na kraju na gluposti me opalili po ušima (valjda da nadoknade prethodno) i tad sam rekao 'aj zdrao

Vozimo i ja i otac Opele od rata sve vrijeme i najbolji majstori u SA kojima sam vozio auto do sad su mi:

1. "Maca" u Vogošći
2. Džemo u Vogošći
3. Munir na Bistriku

Probao sam bruku drugih majstora i jedino su me ova trojica ispoštovali svaki put, čak i ako mi je nešto bilo hitno uzimali preko reda i uvijek normalne cijene.

Mada mi je Maca definitivno na prvom mjestu, čak sam mu dozvolio da mi zalijepi naljepnicu sa reklamom nazad na autu, iako ne volim naljepnice. Zaslužio je zbog korektnog i poštenog odnosa koji traje već desetak godina :thumbup:

Džemo je nekad radio sa Sanom i onda se odvojio, ima jednog momka koji radi, ali je momak zmaj.

Munir je dobri čiko koji još od prije rata radi sa Opelima, ima preprepreuredan servis u garaži svoje kuće, uvijek ima viška nekih dijelova i djelića, a prije bi skočio u Miljacku nego prevario nekoga.

Neću pisati kontakte, ako nekome bude trebalo neka mi se javi na PP, da ne ispdane kao reklama. Stvarno ovo pišem iz dobre namjere jer znam koliko je stresno slušati "ma ja sam ti oko volkswagena, ne znam oko Opela" kad god se skrene kakvom majstoru.
bitanga_sa_otesa

#9572 Re: Pitamo Mehanicare ?

kabal1337 wrote:Zna li neko mozda gdje se u Sarajevu ima uzeti bakrena mast tzv. anti-seize? Dosta sam radnji obisao i svi kazu da nemaju.
nema nigdje,ebay ili nek ti neko donese iz inozemstva :-D
amar1994

#9573 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

bitanga_sa_otesa

#9574 Re: Pitamo Mehanicare ?

septiĆka jama smo mi...
amar1994