Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Casual's

#15326 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Realno i bez uvrede, ko god u ovakom obliku iz svog toplog doma pljuje po rodnom gradu i treba otići iz istog. Par forumaša već godinama pljuje po istom, a ne odlazi, zbog čega ?
Dosta raje nažalost ode jer mora, i vidi se da im je žao, a trend odlaska iz Zenice nije ni 2% kao što je to recimo u drugim gradovima.
Istina je da je dosta raje svoje poslove pronašlo u Vitezu i Sarajevu, kao i ja sam. Nadam se da će se to uskoro promijeniti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15327 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

@Nihilo- koja je razlika izmedju sustine Hrletovog opusa i recenice da ti ovdje moze biti dobro samo ako ne citas knjige i ne ides na pozorisne predstave? Ako sam pogresno shvatio sustinu tvog posta, izvinjavam se uz molbu da ga pojasnis.

Drugo, Zenica kakva je takva je, ne sporim nista od toga sto napisao.I mene cesto uhvati tuga, jos cesce bijes na neke stvari. Znam se vratiti ovamo stasno depresivan i emotivno iscrpljen.

Ali opet tu sam u svom na svom. I taj osjecaj ne moze kupiti nijedna koncertna dvorana ni biblioteka ovog svijeta.

I znam da bi mi sve to sto mi smeta lakse padalo uz dobru platu i stabilan posao :wink: A kad to dvoje imas, limiti lokalne zajednice nisu i tvoji limiti :wink:
ExNihilo

#15328 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Casual's wrote:Realno i bez uvrede, ko god u ovakom obliku iz svog toplog doma pljuje po rodnom gradu i treba otići iz istog. Par forumaša već godinama pljuje po istom, a ne odlazi, zbog čega ?
Ovo nešto meni, ne? Bojim da si profulao loptu. Ja sam Zenicu već napustio.

_BataZiv_0809 wrote:@Nihilo- koja je razlika izmedju sustine Hrletovog opusa i recenice da ti ovdje moze biti dobro samo ako ne citas knjige i ne ides na pozorisne predstave? Ako sam pogresno shvatio sustinu tvog posta, izvinjavam se uz molbu da ga pojasnis.
Mislim da sam bio jasan: ekonomska osnova je preduslov, ali ne i dovoljan uslov kvalitetnog života. Pored iste, dobar život čini i domen duha, koji se u Zenici ne može nikako ili može limitirano zadovoljiti. Tvoja rečenica da dobra plata kompenzira pomenute nedostatke, po logici stvari, može vrijediti samo za duhovnog bijednika - čovjeka kojeg svakako ne interesuje ni knjiga, ni pozorište, ni dobar koncert, ni film, ni muzej, ni galerija, etc.

No, čak i takvima moraju smetati lutalice, moraju smetati babini sinovi u javnim institucijama, mora smetati razblažena radijacija u zraku, moraju smetati nadrkane babe na šalterima, mora smetati nezaposlenost, mora smetati grijanje, moraju smetati fantomski konkursi u ZEDI, mora smetati Kahriman, moraju smetati Almijevi tenderi, moraju smetati autohtoni zenički klošari, moraju smetati razvaljene betonske kante za smeće duž šetališta, ad infinitum.

Šta je tu tačno zvizovština ba? Imovinski karton debeo ili ne, ljubitelju knjige smeta što su se - od onda kada sam posljednji put 'vako popizdio - u Zenici dodatno zatvorile dvije knjižare i zamijenile uličnim štandovima sa vjerskim pamfletima. Solidna plata ili ne, ljubitelju filma smeta što je Zenica nekada imala tri-četiri kina, a sada jedva jedno, poluprazno, i loše upravljano. Debel novčanik ili ne, ljubitelju pozorišta smeta što ide gledati predstavu u zgradi polupanih prozora.

Ako govno nazovem pravim imenom, da li me to čini Zvizom?
_BataZiv_0809 wrote:
Drugo, Zenica kakva je takva je, ne sporim nista od toga sto napisao.I mene cesto uhvati tuga, jos cesce bijes na neke stvari. Znam se vratiti ovamo stasno depresivan i emotivno iscrpljen.

Ali opet tu sam u svom na svom. I taj osjecaj ne moze kupiti nijedna koncertna dvorana ni biblioteka ovog svijeta.
Samo što nisi sa svom nego si u Sarajevu. I tamo si otišao jer u Zenici nisi mogao naći posao, tvojim riječima rečeno.

_BataZiv_0809 wrote: I znam da bi mi sve to sto mi smeta lakse padalo uz dobru platu i stabilan posao :wink: A kad to dvoje imas, limiti lokalne zajednice nisu i tvoji limiti :wink:
Ma bez uvrede druže moj, i uz rizik da sada po prvi put zvučim kao jebeni Zviz, ovo može reći samo osoba koja nije živjela u drugom i drugačijem društvu i kulturi, pa ne shvata koliko limitirana zajednica limitira pojedinca. Neovisno od materijalnog stanja.
belfy

#15329 Re: Zeničani

Post by belfy »

o hebote zelje....

ti si otisao iz Zenice zbog pozorista ili nadrkane babe na salteru? tamo gdje si sada nema tih nadrkanih baba vjerovatno... i sve ostalo sto pominjes je cisto preseravanje. ti kada si odlazio nisi osjetio ni Zedu ni Almy. nisam u pravu, jel tako? i te dvije knjizare.... i u doba kada si ti isao prozori nisu bili polupani na pozoristu. kao sto rekoh - preseravanje. jos samo reci da fali ulaz sa M17 prema Areni i eto ga...

ja te necu porediti sa Zvizom, ja cu samo reci da je ovo sto pises preseravanje.
ExNihilo

#15330 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

belfy wrote:o hebote zelje....

ti si otisao iz Zenice zbog pozorista ili nadrkane babe na salteru? tamo gdje si sada nema tih nadrkanih baba vjerovatno... i sve ostalo sto pominjes je cisto preseravanje. ti kada si odlazio nisi osjetio ni Zedu ni Almy. nisam u pravu, jel tako? i te dvije knjizare.... i u doba kada si ti isao prozori nisu bili polupani na pozoristu. kao sto rekoh - preseravanje. jos samo reci da fali ulaz sa M17 prema Areni i eto ga...

ja te necu porediti sa Zvizom, ja cu samo reci da je ovo sto pises preseravanje.

Jesam. Otišao sam zbog toga što je pozorišta recikliralo jebenu "Opću bolnicu" osmu godinu zaredom, otišao sam zbog toga što nisam mogao u cijelom gradu kupiti knjige koje sam želio, a i vama sam ovdje nudio nagradu ako ih pronađete, otišao sam jer sam morao povlačiti vezu svaki put da baba na šalteru izda jebeni papir na vrijeme, otišao sam jer je baš tada propadao Logos, otišao sam jer sam direktno osjećao ZEDU i Almy preko posla koji sam radio. Otišao sam, iako sam bio u radnom odnosu. Imaš problem s tim?
belfy

#15331 Re: Zeničani

Post by belfy »

ExNihilo wrote:
belfy wrote:o hebote zelje....

Jesam. Otišao sam zbog toga što je pozorišta recikliralo jebenu "Opću bolnicu" osmu godinu zaredom, otišao sam zbog toga što nisam mogao u cijelom gradu kupiti knjige koje sam želio, a i vama sam ovdje nudio nagradu ako ih pronađete, otišao sam jer sam morao povlačiti vezu svaki put da baba na šalteru izda jebeni papir na vrijeme, otišao sam jer je baš tada propadao Logos, otišao sam jer sam direktno osjećao ZEDU i Almy preko posla koji sam radio. Otišao sam, iako sam bio u radnom odnosu. Imaš problem s tim?
naravno da nemam. i ja sam u radnom odnosu i ja odlazim. samo ti govoris da se parama ne mogu dostici te predstave i knjige. tu se razilazimo. ne znam koliko si ti zaradjivao u Zenici, ali nema knjige koju ne mozes kupiti u istoj. i tako vec dugo godina. isto tako, ako ti je do predstave, a zaradjues dovoljno - onda ti je svijet limit. ja ne idem zato sto malo zaradjujem. mene boli sto moram ici, jer Grad ide na bolje i ja bih volio sve to gledati i dozivjeti. ali ima i Dzonlic one live kamere, pa cu se valjda morati zadovoljiti sa tim.

P.S. jesi i ti u DE?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15332 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Nihilo ba, ti uopste ne citas napisano, nego si se odlucio nama ovdje nagovoriti.

Nemam se namjeru ponavljati, sve pise crno na bijelo, ko razume shvatice.

Iskreno mi je drago sto si ocigledno napravio pravi izbor u svom zivotu i otisao odavde.
ExNihilo

#15333 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

belfy wrote:
...samo ti govoris da se parama ne mogu dostici te predstave i knjige. tu se razilazimo. ne znam koliko si ti zaradjivao u Zenici, ali nema knjige koju ne mozes kupiti u istoj. i tako vec dugo godina...

Ja sam tebi onomad nešto nudio, kada si iznio sličnu tvrdnju, a sada ću to ponoviti. Kažeš iznos, ja pristanem. Potom ti ja navedem jedan naslov, samo jedan. Ne opskuran, već remek djelo žanra i jednu od najprodavanijih knjiga u historiji. Ti mi kažeš u kojoj prodavnici/knjižari mogu to nabaviti, i pare su tvoje ako tako zaista bude. Ja mislim da je pošteno. Eksperimentalno testiramo gornju hipotezu.

_BataZiv_0809 wrote:Nihilo ba, ti uopste ne citas napisano, nego si se odlucio nama ovdje nagovoriti.

Iskreno mi je drago sto si ocigledno napravio pravi izbor u svom zivotu i otisao odavde.
I mislio sam da ćeš se floskulom povući iz rasprave.
belfy

#15334 Re: Zeničani

Post by belfy »

ExNihilo wrote:
belfy wrote:
...samo ti govoris da se parama ne mogu dostici te predstave i knjige. tu se razilazimo. ne znam koliko si ti zaradjivao u Zenici, ali nema knjige koju ne mozes kupiti u istoj. i tako vec dugo godina...

Ja sam tebi onomad nešto nudio, kada si iznio sličnu tvrdnju, a sada ću to ponoviti. Kažeš iznos, ja pristanem. Potom ti ja navedem jedan naslov, samo jedan. Ne opskuran, već remek djelo žanra i jednu od najprodavanijih knjiga u historiji. Ti mi kažeš u kojoj prodavnici/knjižari mogu to nabaviti, i pare su tvoje ako tako zaista bude. Ja mislim da je pošteno. Eksperimentalno testiramo gornju hipotezu.

_BataZiv_0809 wrote:Nihilo ba, ti uopste ne citas napisano, nego si se odlucio nama ovdje nagovoriti.

I mislio sam da ćeš se floskulom povući iz rasprave.
hajde...ti se sada malo zajebavas. znas da sve sto je online se moze dostaviti i u Zenicu. dakle, sve sto ti mozes naci mogu i ja. ako nemozes ti - necu moci ni ja. koji klinac grebes? na tom smo i zadnji put zavrsili (koliko se sjecam). jedino ako ja nekoga ne znam licno da ima takvu knjigu.

de, ne grebi. ako je tebi narucivanje knjiga bio razlog da odes - nek bude. ja ti ne u to vjerujem (nevjernik pa ga jebi).

nesto se desava...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15335 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

belfy wrote:nesto se desava...
Desava se da mi je pun qrtz objasnjavati ocigledno.

Kome nije jasno da kad imas para po jebenu knjigu ides npr. na Sajam u Beograd. Pa onda uvezes 2-3 dana boravka. Pa preko dana Kalemegdan, Kuca Cveca, Terazije, Knez Mihajlova, navece splavovi i(li) karanje klaberki po narudzbi u hotel.

Kome to nije jasno, sta cu mu ovako pjan i umoran objasnjavat?

I to je samo jedan od barem 5 razlicitih modaliteta za rjesavanje navedenog problema.

Haj sad laku noc. :kiss:
ExNihilo

#15336 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Ma kakvi - skinemo Ivu s neta i pročitamo. Ne moramo ni iz dnevne izaći, a kamoli do Beograda. Stvari se dalje raspliću inercijom logike: pošto to isto možemo uraditi sa svim drugim knjigama, biblioteka je nepotrebna, potpuno ćemo je zatvoriti i u njenim prostorijama otvoriti Carpe Diem 2.

Možemo mi, gospodo, otići do Beograda da kupimo Ivu. Ali nije to tema emisije. Tema je da Ive u zeničkoj biblioteci nema. Nego, pošto se niko nije javio na moju inicijativu da to promijenimo, morat ću sam. Ja - zenicomrzac. Pored tolikih zenicofila. :bih:
kamen spoticanja

#15337 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Knjigu mozda mozes kupiti u beogradu ili kaknju ali ako to moras raditi stalno onda se odselis...
pokusaj otici na bazen pa malo plivati ovih dana...ili kinderce odvesti da malo trenira
ili to isto kinderce odvesti da primi obicnu vakcinu...jal trenutno na kakvu inhalaciju u onaj grozomorni djeciji dispanzer
probaj ljeti proci bulevarom dole kod onih kafana pa sviri celavoj i kockastoj glavusi da pomjeri auto koje je ostavio na sred istog bulevara
probaj odjaviti grijanje ili pokrenuti biznis jal kupiti neku nekretninu u gradu a da ne zoves pirseta
i mogu 'vako 7 dana...
a priznat ces da plata ne moze nadomjestiti svasta nesto
niti ljubav prema gradu...koji se trenutno davi u necemu sto ce neki svabo za 20 godina staviti u doktorsku disertaciju o gradu cijih je 97 % stanovnistva umrlo od kancerogenih bolescina
mislim da razumijem o cemu nihilo prica
nacho_

#15338 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

I opet ćeš glasati za sda. :mrgreen:
kamen spoticanja

#15339 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

nacho_ wrote:I opet ćeš glasati za sda. :mrgreen:
Za CDU odsad :mrgreen:
belfy

#15340 Re: Zeničani

Post by belfy »

kamen spoticanja wrote:
nacho_ wrote:I opet ćeš glasati za sda. :mrgreen:
Za CDU odsad :mrgreen:
meni je iznenadjenje da i ti gulis. jel i kod tebe neodredjeno ili je odluka finalna?
sorted

#15341 Re: Zeničani

Post by sorted »

Zesca laz je da u biblioteci nema travnickog kopileta. Tacnije do prije par godina je bilo. Ako se u medjuvremenu promjenilo onda je za mustuluka. :thumbup:
avenija

#15342 Re: Zeničani

Post by avenija »

Zesca laz je 80% napisanog.
Casual's

#15343 Re: Zeničani

Post by Casual's »

kamen spoticanja wrote:Knjigu mozda mozes kupiti u beogradu ili kaknju ali ako to moras raditi stalno onda se odselis...
pokusaj otici na bazen pa malo plivati ovih dana...ili kinderce odvesti da malo trenira
ili to isto kinderce odvesti da primi obicnu vakcinu...jal trenutno na kakvu inhalaciju u onaj grozomorni djeciji dispanzer
probaj ljeti proci bulevarom dole kod onih kafana pa sviri celavoj i kockastoj glavusi da pomjeri auto koje je ostavio na sred istog bulevara
probaj odjaviti grijanje ili pokrenuti biznis jal kupiti neku nekretninu u gradu a da ne zoves pirseta
i mogu 'vako 7 dana...
a priznat ces da plata ne moze nadomjestiti svasta nesto
niti ljubav prema gradu...koji se trenutno davi u necemu sto ce neki svabo za 20 godina staviti u doktorsku disertaciju o gradu cijih je 97 % stanovnistva umrlo od kancerogenih bolescina
mislim da razumijem o cemu nihilo prica
Jebiga, tvoji zeleni su krivi za vecinu nabrojanog. Tracak nade za ovaj grad je da lagano umiru na celu sa zutim uvlakacem.
Ali, svugdje imas kockaste glave i pirseta, recimo u Njemackoj pogotovo.
kamberovica polje

#15344 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

sorted wrote:Zesca laz je da u biblioteci nema travnickog kopileta. Tacnije do prije par godina je bilo. Ako se u medjuvremenu promjenilo onda je za mustuluka. :thumbup:
Vidim SDA lobotomija se dobro primila.
Ajatolah_

#15345 Re: Zeničani

Post by Ajatolah_ »

Teška tema,... k'o nešto napisao bih a nisam siguran ni šta mislim. :) Ali definitivno razumijem i jednu i drugu stranu.

Elem, samo ću se ukratko osvrnuti na ovaj post:
_BataZiv_0809 wrote:Drugo, Zenica kakva je takva je, ne sporim nista od toga sto napisao.I mene cesto uhvati tuga, jos cesce bijes na neke stvari. Znam se vratiti ovamo stasno depresivan i emotivno iscrpljen.

I znam da bi mi sve to sto mi smeta lakse padalo uz dobru platu i stabilan posao :wink: A kad to dvoje imas, limiti lokalne zajednice nisu i tvoji limiti :wink:
Mislim da je jednom kolega forumaš HAVANA, koji se vratio iz SAD nazad u BiH, super napisao, parafrazirat ću - kad je tamo bio, oko njega sve lijepo, cakum-pakum, a unutra ružno, prazno... Vratio se i sad je oko njega ružno, prljavo, al' je zato "u njemu" lijepo. :)
Nije ni prvi ni zadnji takav - znam i jednu osobu koja je u jednoj razvijenoj zemlji EU živjela bolje od 85% stanovništva, pa opet hoće da se vrati iz sličnih razloga... A znam i one koji su otišli negdje vani i sve im super, divno, ljudi procvjetali.

Poenta je da će svako vagati na svoj način, nekome će prekipiti zbog ovakvih stvari kao što ExNihilo kaže; neko će opet reći imaš Sarajevo pred nosom, Ebay, pik, i bitno će mu biti da može s rajom u ZS :-D - i istovremeno sve to ima smisla i svi su u pravu iz neke svoje perspektive... Jednostavno nisu svi isti, nema smisla uvjeravati nikog kad je očigledno da će Ex biti zadovoljniji negdje drugo nego ovdje, a ima i hrpa ljudi kojima će teško gdje biti ljepše nego, ako ne u Zenici, onda barem tu negdje u blizini u radijusu od satak vožnje.
kamberovica polje

#15346 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Ajatolah_ wrote:Teška tema,... k'o nešto napisao bih a nisam siguran ni šta mislim. :) Ali definitivno razumijem i jednu i drugu stranu.

Elem, samo ću se ukratko osvrnuti na ovaj post:
_BataZiv_0809 wrote:Drugo, Zenica kakva je takva je, ne sporim nista od toga sto napisao.I mene cesto uhvati tuga, jos cesce bijes na neke stvari. Znam se vratiti ovamo stasno depresivan i emotivno iscrpljen.

Mislim da je jednom kolega forumaš HAVANA, koji se vratio iz SAD nazad u BiH, super napisao, parafrazirat ću - kad je tamo bio, oko njega sve lijepo, cakum-pakum, a unutra ružno, prazno... Vratio se i sad je oko njega ružno, prljavo, al' je zato "u njemu" lijepo. :)
Nije ni prvi ni zadnji takav - znam i jednu osobu koja je u jednoj razvijenoj zemlji EU živjela bolje od 85% stanovništva, pa opet hoće da se vrati iz sličnih razloga... A znam i one koji su otišli negdje vani i sve im super, divno, ljudi procvjetali.

Poenta je da će svako vagati na svoj način, nekome će prekipiti zbog ovakvih stvari kao što ExNihilo kaže; neko će opet reći imaš Sarajevo pred nosom, Ebay, pik, i bitno će mu biti da može s rajom u ZS :-D - i istovremeno sve to ima smisla i svi su u pravu iz neke svoje perspektive... Jednostavno nisu svi isti, nema smisla uvjeravati nikog kad je očigledno da će Ex biti zadovoljniji negdje drugo nego ovdje, a ima i hrpa ljudi kojima će teško gdje biti ljepše nego, ako ne u Zenici, onda barem tu negdje u blizini u radijusu od satak vožnje.
:thumbup:
Odličan post. Svi mi imamo neke svoje rezone i razmišljanja, moje je npr. vezan za moju užu familiju. Jednostavno hoću da im ostatak života bude bezbrižan i da kada im zatreba, imaju njegu dostojnu čovjeka a znam ta to ovdje neće moć dobiti i jebiga teška srca ali shvatio sam da je moj život negdje vani. Ja razumijem ove kojima je pun kurac dijasporskog pametovanja i sranja po vlastitom gradu ali dosta nas smo otišli poslije i vani vidjeli da može bolje i vidimo da se iz puno manjeg potencijala od zeničkog može izrodit nešto dobro i to jebeno frustrira...
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#15347 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Image

Je li ko šta od vas postavio?
cenecimoveocino

#15348 Re: Zeničani

Post by cenecimoveocino »

u koliko vcrs?

Sent from my S4 Mini using Tapatalk
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#15349 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Ne znam ali biće na stranici od ZB za pogledat kao i na jutub kanalu. :)
nacho_

#15350 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

U 18:00.
Post Reply