Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dzontra_Volta

#7226 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dzontra_Volta »

Tkanton wrote:
holowey wrote:
Tkanton wrote:U zadnje vrijeme cesto me pecne kad dodirnem limariju poslije voznje, ovo cesto je gotov pa svaki put. Auto je g4, 2003 tdi..
jesi li promijenio obucu (plasticni dzon?)? nosis sinteticku ili vunenu odjecu? nisi "uzemljen" pa se nakupljeni staticki elektricitet oslobadja tek kada dotaknes uzemljen objekat... nema veze sa autom, ni motorom, ali neka si se pohvalio sta vozis :D
Pa eto mislio sam da je nesto do auta neki dan mijenjo akumulator i onu piksnu nesto cackali pa reko da nisu sta zeznuli, pa sta ja znam valda ako hocu da mi neko pomogne prvo mora znat koji je problem i na cemu...

Nakači ovo i neće peckati :D

Image
Kataklinger

#7227 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Radim uskoro zamjenu kocionih plocica i mozda i diskova na Peugeot 308 Fcelift. Omisljam se da li da idem u ovlasteni pa da me klepe po dzepu za onu glupu satnicu ili da odem u autodijelove i uzmem. Prije ce bit ovo drugo pa mi treba preporuka, od kojeg proizvodjaca da uzmem plocice a od kojeg diskove? Znaci treba mi kvalitet!
Tkanton

#7228 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Tkanton »

Kad vec pricamo o mom autu, kupio sam ga prije 3 godine u njemacki i preso sam malo preko 50.000 polako cvrce disk plocice, majstor kaze mogu jos desetak hiljada, mogul se kod nas naci plocice da mogu preci tu kilometrazu.
duga puska

#7229 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by duga puska »

Volvo xc 90, 2006.god, automatik.Problem sa mjenjacem se javlja pri gradskoj voznji (znaci nesto duza voznja kreni-stani).Voznja na otvorenom putu gdje se mjenjac manje forsira bez ikakvih problema.Problem je na prelazu 1-2 i 2-3, i obratno pri smanjivanju brzine.Dolazi do prilicno neugodnog trzaja u slucaju kad je vozilo duze bilo u gradskoj voznji.Ulje mijenjao ljetos, bilo jedan mjesec neko poboljsanje (nisam osjetio trzanje), ali kasnije po starom.Ljetos kad sam to prijavio majstoru koji odrzava Volvo, covjek rece da mu kompjuter nista ne pokazuje.Jucer vozao duze po gradu u Winter modu, bez ikakvih problema...Savjet i prijedlozi dobro dosli.Sta, kome, kako, iskustva....hvala :)
preludezalude

#7230 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

duga puska wrote:Volvo xc 90, 2006.god, automatik.Problem sa mjenjacem se javlja pri gradskoj voznji (znaci nesto duza voznja kreni-stani).Voznja na otvorenom putu gdje se mjenjac manje forsira bez ikakvih problema.Problem je na prelazu 1-2 i 2-3, i obratno pri smanjivanju brzine.Dolazi do prilicno neugodnog trzaja u slucaju kad je vozilo duze bilo u gradskoj voznji.Ulje mijenjao ljetos, bilo jedan mjesec neko poboljsanje (nisam osjetio trzanje), ali kasnije po starom.Ljetos kad sam to prijavio majstoru koji odrzava Volvo, covjek rece da mu kompjuter nista ne pokazuje.Jucer vozao duze po gradu u Winter modu, bez ikakvih problema...Savjet i prijedlozi dobro dosli.Sta, kome, kako, iskustva....hvala :)
A filter? Da li je nasuto ulje po specifikaciji ili je nasuto "moze i ovo" ulje?
mirzet87sa

#7231 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

Rucica mjenjaca ti je napukla, nek ti provjeri majstor. Nema ulje s tim veze, a ni filteri, drugaciji su simptomi
preludezalude

#7232 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Kakva rucica mjenjaca te spopala. Mjenjac mu lupi kad prebacuje brzine.
mirzet87sa

#7233 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

Pa upravo, do rucice automatik mjenjaca je. Namucio sam se ljetos s tim, meni je pukla na kraju skroz. Prebacivanje iz prve u drugu, druge u trecu, javi se uz "poskakivanje" zadnjeg kraja automobila.
preludezalude

#7234 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

mirzet87sa wrote:Pa upravo, do rucice automatik mjenjaca je. Namucio sam se ljetos s tim, meni je pukla na kraju skroz. Prebacivanje iz prve u drugu, druge u trecu, javi se uz "poskakivanje" zadnjeg kraja automobila.
Ne razumijemo se. Neko od nas dvojice nije dobro razumio. Kakve ima veze rucica mjenjaca kad vozis auto u "D" i automatski mjenjac sam salta od prve do zadnje brzine i mjenjac lupi prilikom automatskog saltanja kroz brzine?
mirzet87sa

#7235 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

preludezalude wrote:
mirzet87sa wrote:Pa upravo, do rucice automatik mjenjaca je. Namucio sam se ljetos s tim, meni je pukla na kraju skroz. Prebacivanje iz prve u drugu, druge u trecu, javi se uz "poskakivanje" zadnjeg kraja automobila.
Ne razumijemo se. Neko od nas dvojice nije dobro razumio. Kakve ima veze rucica mjenjaca kad vozis auto u "D" i automatski mjenjac sam salta od prve do zadnje brzine i mjenjac lupi prilikom automatskog saltanja kroz brzine?
Ti nisi dobro razumio.. Rucica mjenjaca, odnosno dio koji se nalazi ispod okvira i spaja se s mjenjacem pravi problem. On napukne, meni je stradao od parkiranja na nagibu direktnim guranjem u P. Nema to veze sto ti fizicki rukom ne saltas prnd.. Meni je npr pravio problem kada bih prebacivao iz N u D ili iz D u R.. zadnji dio auta bukvalno odskoci, isto tako je odskako na saltanju brzina 1-5.. ja sam se s tim mucio podugo, da bi se na kraju mjenjac prebacio u safe mode i zakovo.. rastavio adi komplet mjenjac, zamjenio.. oko 900km me izaslo
preludezalude

#7236 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

mirzet87sa wrote:
preludezalude wrote:
Ti nisi dobro razumio.. Rucica mjenjaca, odnosno dio koji se nalazi ispod okvira i spaja se s mjenjacem pravi problem. On napukne, meni je stradao od parkiranja na nagibu direktnim guranjem u P. Nema to veze sto ti fizicki rukom ne saltas prnd.. Meni je npr pravio problem kada bih prebacivao iz N u D ili iz D u R.. zadnji dio auta bukvalno odskoci, isto tako je odskako na saltanju brzina 1-5.. ja sam se s tim mucio podugo, da bi se na kraju mjenjac prebacio u safe mode i zakovo.. rastavio adi komplet mjenjac, zamjenio.. oko 900km me izaslo
Dobro da znam posto i ja sam vozim automatika.
mirzet87sa

#7237 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

preludezalude wrote: Dobro da znam posto i ja sam vozim automatika.
Osjetit ces kad strada, skokne zadnji skraj pravo neugodno.. :D Filter, svjecica, ulje i ploca nisu sigurno, nema sta drugo biti.. A to vecinom strada od parkiranja na nagibu, kad se parkiras pa gurnes drito u p. Svaki put kad ga izbacujes iz parkinga lomis rucicu, nema veze sto drzis kocnicu do poda.. Dakle kocnica do kraja + N + povlacenje rucne, pustanje nozne kocnice, kad vidis da stoji onda gurnes u p.. nikakvo pametovanje, samo savjet kako da izbjegnes bespotreban trosak :D
preludezalude

#7238 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

mirzet87sa wrote:
preludezalude wrote: Dobro da znam posto i ja sam vozim automatika.
Osjetit ces kad strada, skokne zadnji skraj pravo neugodno.. :D Filter, svjecica, ulje i ploca nisu sigurno, nema sta drugo biti.. A to vecinom strada od parkiranja na nagibu, kad se parkiras pa gurnes drito u p. Svaki put kad ga izbacujes iz parkinga lomis rucicu, nema veze sto drzis kocnicu do poda.. Dakle kocnica do kraja + N + povlacenje rucne, pustanje nozne kocnice, kad vidis da stoji onda gurnes u p.. nikakvo pametovanje, samo savjet kako da izbjegnes bespotreban trosak :D
:thumbup: :thumbup:
help_desk

#7239 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by help_desk »

Nakon 4 godine promijenjio sam auto. Golf V je zamijenio Golf VI 1.6 TDI sa Dieselpartikelfilter. Uradio sam veliki servis i nasuo ulje Fuchs Titan 5W30. U ASI su mi rekli da kada je hladno jutro pustim da motor odradi par minuta i onda krenem sa voznjom. Dok sam vozio Golfa V bez Dieselpartikelfilter cim ga upalim kretao sam sa voznjom. Kakva su vasa iskustva i strucni savjet?
Bakir1

#7240 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

ja bez preporuke ase tj porschea (strasna referenca za preporuku usput bud receno) svaki auto u zimskom periodu pustim da otklepece par minuta...
uzmi sebe kada ustanes iz kreveta, da te neko natjera da potrcis, na sta bi to licilo...
ovako pustis ga malo tek toliko da se ulje razmeksa ;-)
corsa

#7241 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by corsa »

Ja odmah vozim, ali polako, do 2000 obrtaja. To radim iz razloga da bi se mjenjac (automatik) i motor zajedno zagrijavali. ;-)
Bakir1

#7242 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

pa dobro zavisi i gdje i kuda vozis, ako zivis u sarajevu, pa ces militi kroz jutarnju spicu mozes dok ostruzes stakla odmah voziti, ali ako odmah moras prva druga treca dijete nani, poleti na posao onda ne moze odmah :D
1,6 tdi zaklapara, stekce, udara, injektori ko dva cekica, prve 2 minute, poslije toga je podnosljiv
dgL_

#7243 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

help_desk wrote:Nakon 4 godine promijenjio sam auto. Golf V je zamijenio Golf VI 1.6 TDI sa Dieselpartikelfilter. Uradio sam veliki servis i nasuo ulje Fuchs Titan 5W30. U ASI su mi rekli da kada je hladno jutro pustim da motor odradi par minuta i onda krenem sa voznjom. Dok sam vozio Golfa V bez Dieselpartikelfilter cim ga upalim kretao sam sa voznjom. Kakva su vasa iskustva i strucni savjet?
Svako auto treba pustit minuticu ujutru kad su temperaturi ispod 0... Cak i ljeti pustim 30ak sekundi nece nista pobjec za to vrijeme... Cak i ako prwporucuju da to ne treba radit da se odma krene blabla...
duga puska

#7244 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by duga puska »

mirzet87sa wrote:
preludezalude wrote:
Ne znam.Ja gdje zivim brda nema, a i jako rijetko parkiram da bih morao koristiti rucnu.Kad se i desi, to onda uradim po propisu, bez da opterecenja prenosim na mjenjac, znaci prvo prebacivanje u brzinu, pa pustanje rucne.Nikakve smetnje ni trzaji se ne desavaju pri prebacivanju iz P u D, ili N u R ni u bilo kojoj drugoj kombinaciji.Problem se iskljucivo javlja u D i to pri saltanju iz prve u drugu i druge u trecu, znaci samo pri malim brzinama i iskljucivo kad se ulje ocigledno zagrije i mjenjac optereti pri gradskoj voznji.Sve od trece do seste ide bez problema.Kazem, jucer ga okusam u W modu (znaci winter mod gdje auto krece iz trece brzine) i bez ikakvih problema sam se sat po gradu vozao.Znaci na more odem i fakticki ne osjetim nikakav problem, jer je voznja uglavnom u vecim stepenima prenosa...Koga inace predlazete za majstora, kome otici (a da nije Zimic :) )
corsa

#7245 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by corsa »

Najbolji majstor za automatike ti je u Tinji kod Srebrenika, Šeki. Ako ne nađeš nikog bliže idi do njega i sigurno će riješiti problem.
061/743-742
duga puska

#7246 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by duga puska »

corsa wrote:Najbolji majstor za automatike ti je u Tinji kod Srebrenika, Šeki. Ako ne nađeš nikog bliže idi do njega i sigurno će riješiti problem.
061/743-742
Hvala puno, vec sam cuo za njega , uglavnom pohvalno.Cuo sam i za onog u Posusju, ali mi rece moj serviser za Volvo da je imao kod ljudi i negativna iskustva.Ovaj nas Zimic izgleda pegla prava, vise negativnog nego pozitivnog.Spominju ljudi i nekog iz Tesnja, a ja sam nekad kod Jakare u podlugovima radio manuelne mjenjace i tu je dobar, ali ne znam nikoga da je radio automatike.Danas mi covjek rece da ima neka varijanta da se mjenjac skine i salje u Zagreb na reparaciju i da su navodno ljudi dobri i daju dvije godine garancije.Ovdje pitam bas ako neko ima licno iskustvo, a znamo kakoje sa vecinom majstora :D
zforumas

#7247 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zforumas »

duga puska wrote:
corsa wrote:Najbolji majstor za automatike ti je u Tinji kod Srebrenika, Šeki. Ako ne nađeš nikog bliže idi do njega i sigurno će riješiti problem.
061/743-742
Hvala puno, vec sam cuo za njega , uglavnom pohvalno.Cuo sam i za onog u Posusju, ali mi rece moj serviser za Volvo da je imao kod ljudi i negativna iskustva.Ovaj nas Zimic izgleda pegla prava, vise negativnog nego pozitivnog.Spominju ljudi i nekog iz Tesnja, a ja sam nekad kod Jakare u podlugovima radio manuelne mjenjace i tu je dobar, ali ne znam nikoga da je radio automatike.Danas mi covjek rece da ima neka varijanta da se mjenjac skine i salje u Zagreb na reparaciju i da su navodno ljudi dobri i daju dvije godine garancije.Ovdje pitam bas ako neko ima licno iskustvo, a znamo kakoje sa vecinom majstora :D
U Tesnju imas jednog odlicnog majstora za Automatik mjenjace. Znam da su mu ljudi dolazili iz cijele BiH i jos nisam cuo da se neko pozalio. Ako zelis mogu ti uganjati br. telefona
duga puska

#7248 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by duga puska »

zforumas wrote:
duga puska wrote:
061/743-742
U Tesnju imas jednog odlicnog majstora za Automatik mjenjace. Znam da su mu ljudi dolazili iz cijele BiH i jos nisam cuo da se neko pozalio. Ako zelis mogu ti uganjati br. telefona
Pa ne bi bilo lose do broja doci, brze mi je do Tesnja :D
Inace sam sad zvao ovog Sekija i covjek kaze vjerovatno hidraulicni blok, cijena cca 1300 ojra :D
zforumas

#7249 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zforumas »

duga puska wrote: Pa ne bi bilo lose do broja doci, brze mi je do Tesnja :D
Inace sam sad zvao ovog Sekija i covjek kaze vjerovatno hidraulicni blok, cijena cca 1300 ojra :D
Javim ti se na PP cim saznam broj
corsa

#7250 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by corsa »

Meni je Seki na Mercedesu E 300 W210 prije šest godina za zamjenu mjenjača uzeo 800 KM, a tim da mu ja ostavim stari mjenjač. Ali me kupio jednim gestom. Kad sam se vraćao od njega u Sa opet mi je nešto počelo lupati. Ja, kako je auto bio kod njega, naravno pomislim da je opet do mjenjača. Nazvao sam ga, čovjek je došao u Sarajevo po auto odvezao ga nazad u Tinju i tamo skontao da mi je propao nosač motora. Zamijenio mi je nosač i kada sam došao po auto nije htio ništa naplatiti. Poslije toga je sve bilo OK sa autom i sve preporuke za njega.

Samo je ova cijena za Volva baš žara! :-)
Post Reply