Ok, znaci nema brojeva i analiza. Cula-kazala dokazi i odokativna procjena. Nepristrasna, naravno.Kikibombona wrote:Daleko najveci problem su ljudi sa sela koji u gradove donose male kucice.Warhead wrote:Vidim da je glavna teorija i argument ovih sto su protiv eutanazije to da je za sve krivo napustanje pasa od strane vlasnika. Kao, psi su tu jer ih ljudi izbacuju na ulicu i sl. Teorija je po mom misljenju obicna glupost, kao da kazes da rode donose djecu i pri tome u to zaista vjerujes. Ali eto, obzirom da to tvrde, imaju li neki brojevi, procjene, analize i sl. koje mogu podastrijeti u prilog toj svojoj teoriji?
Sta sa njima?
Isto tako, problem su neodgovorni vlasnici koji pustaju svoje ljubimce da oplodjuju avlijanerke...
Onda na red dolazi napustanje psa.
Pa prosle godine je covjek iz kombija u nasoj mahali istovario ogromnog sarplaninca. Sa prozora gledam. Izbaci ga i gas. Ker kao planina, dva dana se nije pomjerao sa mjesta, ocekujuci da ce vlasnik doci po njega. Kada je vidio da je prepusten sam sebi, zaputio se prema centru.![]()
Za ovakve slucajeva niko nikad nije odgovarao.
Problem pasa lutalica vol 2
- Warhead
#1276 Re: Problem pasa lutalica vol 2
-
The BEN10
#1277 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Glup je možda onaj ko misli da se po keru ne izdvaja toliko novca sa budžeta, i to što nažalost ne može da uoči gdje je problem na relaciji: budžetska sredstva ->azil -> stvarni uslovi u kojima kerovi živepakica_ wrote:Analize krvi jesu radjene psima u Praci gdje su ih sad sprcali cca 500-600 komada u 138 boksova..
Ko jos uvijek vjeruje u pricu da se 157 maraka trosi po glavi kera mjesecno, glup je
Psi u Praci jedu budjav lebac i sirove kosti kokosjih bataka.. Vode tanko imaju na plus beskonacno, kolju jedni druge jer ih je puno i starosjedioci napadaju nove koji dodju, i opet mi keroljupci idemo da drljamo njihova govna 40ak kilometara u jednom pravcu, niko nas ne pita, mi to hocemo..
-
Nepass
#1278 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Kad ce te prestati izjednacavati djecu i cuke?Kikibombona wrote:pakica_ wrote:Analize krvi jesu radjene psima u Praci gdje su ih sad sprcali cca 500-600 komada u 138 boksova..
Ko jos uvijek vjeruje u pricu da se 157 maraka trosi po glavi kera mjesecno, glup je
Psi u Praci jedu budjav lebac i sirove kosti kokosjih bataka.. Vode tanko imaju na plus beskonacno, kolju jedni druge jer ih je puno i starosjedioci napadaju nove koji dodju, i opet mi keroljupci idemo da drljamo njihova govna 40ak kilometara u jednom pravcu, niko nas ne pita, mi to hocemo.. Radimo nesto za ono sto volimo, sta vi radite!? Koliko vas je spakovalo cokoladu i odnijelo djeci bez igdje ikoga? Najlakse je palamudit kako neko tamo nesto ne radi...
20 ljudi je juce bilo tamo da pomogne da se ocisti, da se nahrane psi normalnom psecom hranom (idemo svaki vikend, ali spominjem jucerasnju posjetu jer je bila najbrojnija)
Jeste, sramota je! Jeste, strasno je! Jeste, ne trebaju biti na ulici! Jeste, neke treba uspavati! Ali opet, ljudi dragi, ponavljam milioniti put- sta i da se pobiju sad svi? Ko ce sprijeciti evo npr mene da sutra svoje kerove kehnem na ulicu? Za takve nema posljedica.. Drug koji radi za dogs trust moli vlasnike pasa da ih kastriraju.. Nece.. Sve dzaba, dodje se po cuku, uradi se i vrati se.. Nece ba! A ne paze hoce li njihov pujdo oplodit neku kuju.. Moj je sprc'o zenku kroz kapiju dok jos nije bio kastriran.. Ja zenku hranila, otpitala malce i udomila. Moja su obaveza, moj ker ih napravio. Kad se uradi registar koji ne kosta nista i kad pocnu kazne za napustanje, onda cemo pricat. U zadnje vrijeme sve sto mi je palo saka je rasno. Evo sad kuci imam 8 komada kerova, od toga dva moja, tri bebe bez majke, piticu koja je izbacena sa sisama bez beba (koja sad doji ovo troje), jos jednu piticu ostavljenu od strane vlasnika i staficu ostavljenu od strane vlasnika.. Dosta sto dodz seta ulicom, zamislite da ti isprepadani ugledaju pitbulla bokte.. Evo moja rodica se ukoci kad vidi takvog psa. Ja uzmem, evo mi ih u kuci, i ja ne valjam opet pojedinima. Kroz moje ruke, kucu i avliju je proslo bar 50 pasa koje sam licno vodila na kastracije i sterilizacije. Pa ih natrpam po 6-7-8-9 u kuci, pa opet ne smrde ni oni ni ja, ali u ocima ljudi sam pogancer.. Svima bujrum u moju kucu da upoznate i mene i njih.. Previse osude ima za nesto o cemu mnogi pojma nemaju... Nismo svi isti... Ja prva sam se uvijek zalagala za eutanaziju agesivnih i bolesnih i uvijek govorila da ne trebaju bit na ulici ni slatki i umiljati, ni karandjolozi koji ujedaju.. Ali mi smo svi stavljeni u isti kos. Svi mi "zaradjujemo" i zelimo ih na ulici.. E pa prc! Ja od srca svima zelim da imaju isto para koliko ja imam.. Ali iskreno, ono bas od srca.. Ko misli da valjam kes, nek zavalja isto onoliko koliko ja imam
Ruzno je samo procitati, a kamoli dozivjeti da ti neko jebe majku.. Meni je moja mati zabremedet. I ne volim kad je neko spominje u negativnom kontekstu.. A "mi" uvijek tako budemo docekani bez da nas se saslusa.
Ima sifri i "tamo" i "ovamo" i naucite razgraniciti...
Do tad meni nek vise ne kaze niko "vodi ih kuci" jer ih ja vise nemam gdje![]()
![]()
![]()
![]()
Podrska Pakice!
U mojoj mahali, avlijanere niko ne smije dirati. Bilo je pokusaja, pa su otreseni, pa vise ulicom ne prolaze. I nisam samo ja na braniku, ima nas vise.![]()
Slazem sa komentarom u cjelosti. Pse treba ukloniti sa ulice ili ih makar svesti na pristojan broj, kao sto je bilo nekada, jedna mahala - jedan ker. Razumijem da se mnogi ljudi plase, da ih je strah za djecu. Nuzno je donijeti zakon kojim ce se drakonski kaznjavati vlasnici koji napuste psa.
Kada smo do te mjere nesposobni i letargicni, kada smo dopustili da problem eksalira, onda lijepo treba platiti azil za pse iz nasih dzepova. Najgora odluka je ubistvom prikriti vlastitu gresku.
Pojedine pse treba eutanizirati. Licno bih prijavio dva psa, od koji je jedan pravo lijep, jer su izuzetno nasilni i ujeli su par ljudi do sada. Komsije su zvale nadlezne da uklone dva kera, ali se niko nikada nije odazvao. I u kome je onda problem? Ostali kerovi nikada nikoga nisu napali a kamoli ujeli. Ne zasluzuju da budu ubijeni.
Koji vam je vrag?
Sto ovih deset lutalica ne uzmes sebi u kucu nego ih drzis napolju? Odi cipuj ih, registruj, plati sta se vec za platiti ima i sebi pred vrata. Budi primjer drugima.
Kaze neko seljaci dovode pascad a on sebi umislio da je njegova ulica pa drzi deset pascadi u mahali.
- uglavnomja
#1279 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Kikibombona wrote:Uzmimo kao pretpostavku da vlasti pobiju vecinu ili sve kerove... nakon toga, dok bezbrizno ides do kontejnera baciti smece, ujede te za nogu napusteni vucjak...uglavnomja wrote:Zakon postoji i u njemu fino pise da se stari itd ... eutanaziraju. Ali problem je u primjeni zakona, u lobiju i parama dt koji vec 7 godina hebu grad.
E sad reci da li je u redu da zbog korumpirane vlasti bude ugrozen normalan zivot svih gradjana, uz par izuzetaka ....?
Inace bilo je nekada davno pasa u mojoj mahali, par komada, svi su bili moji ... Nikad ostaci rucka nisu otisli u smece nego njima. Ali to je bilo par domacih kerova, ne copor i bilo je dovoljno hrane i ljudi su ih vodili vetu ako ih udari auto ...
Ovo sada je uzas, ne smije se bez palica do kontejnera otici kad padne mrak.
Bilo je do lani, sad ne znam, nadam se da ih je manje
Sta bi ti onda?
Ko je zakazao u tom slucaju?
Ja bih nekako prezalio kerove ako bi masovna klaonica donijela zakone koji ce se provoditi, pa da sutra neki klosar ne moze TEK TAKO pustiti pit bula na ulicu ili neki djikan sa sela donijeti deset kucica u grad...
Napusteni vucjak ili bilo koji drugi vlasnicki pas, osim ako nije dresiran da napada ljude, me nece ujesti. Nece ni avlijaner ako je sam. Ali u coporu hoce. Copori se bore za hranu i teritoriju. I ponasaju se kao divlje zvijeri.
- Kikibombona
#1280 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Kako sam to izjednacio djecu i cuke!??Nepass wrote: Kad ce te prestati izjednacavati djecu i cuke?
Koji vam je vrag?
Sto ovih deset lutalica ne uzmes sebi u kucu nego ih drzis napolju? Odi cipuj ih, registruj, plati sta se vec za platiti ima i sebi pred vrata. Budi primjer drugima.
Kaze neko seljaci dovode pascad a on sebi umislio da je njegova ulica pa drzi deset pascadi u mahali.
Ja sam prijavio dva kera koja su agresivna i koja su ujela nekoliko ljudi... i nisam samo ja, prijavili su mnogi, par puta...
Niko nije reagovao.
Da su nadlezni reagovali na vrijeme, kada je prvi put prijavljeno, nekoliko ljudi sada ne bi imalo oziljke i traume.
Krive su vlasti, iskljucivo i samo vlasti.
- Promoe
#1281 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Kifla je danas naveo sta se sve desavalo zbog njegovog nerada, a narod to sve pozdravio.

- uglavnomja
#1282 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Kikibombona wrote:Kako sam to izjednacio djecu i cuke!??Nepass wrote: Kad ce te prestati izjednacavati djecu i cuke?
Koji vam je vrag?
Kaze neko seljaci dovode pascad a on sebi umislio da je njegova ulica pa drzi deset pascadi u mahali.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ja sam prijavio dva kera koja su agresivna i koja su ujela nekoliko ljudi... i nisam samo ja, prijavili su mnogi, par puta...
Niko nije reagovao.
Da su nadlezni reagovali na vrijeme, kada je prvi put prijavljeno, nekoliko ljudi sada ne bi imalo oziljke i traume.
Krive su vlasti, iskljucivo i samo vlasti.
Znaci ti i tebi slicni serifi ne dozvoljavate da iko dira pascad u ulici, ali kad vi odlucite i odaberete koga treba ukloniti - onda je vlast kriva sto nije dosla kad ste mignuli.
Ovo ni combe ne bi skonto
- Kikibombona
#1283 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Moja iskustva govore potpuno drugacije.uglavnomja wrote:
Napusteni vucjak ili bilo koji drugi vlasnicki pas, osim ako nije dresiran da napada ljude, me nece ujesti. Nece ni avlijaner ako je sam. Ali u coporu hoce. Copori se bore za hranu i teritoriju. I ponasaju se kao divlje zvijeri.
Mene je napao vlasnicki pas, pit bul... sreca me spasila da mi ne zarije zube u meso...
Ova dva avlijanera u mahali sto ujedaju, SVAKI PUT ujedaju podmuklo, s ledja. Mali su rastom i nejaki. Najvise napadaju zene koje nose torbe ili kisobrane, pa i muskarce koji nose kese i slicno... Kisobrane i torbe valjda dozivljavaju kao oruzje koje se koristi protiv njih. Dakle, SVAKI ujed je bio na hinjaka, s ledja. Ujedu i bjeze.
Ja se jos nisam susreo sa napadom copora. Ne kazem da nema, sigurno ima, ali od ovih ujeda za koje sam cuo, u 99% slucajeva je napadac jedan pas...
- Kikibombona
#1284 Re: Problem pasa lutalica vol 2
NE!uglavnomja wrote:
Znaci ti i tebi slicni serifi ne dozvoljavate da iko dira pascad u ulici, ali kad vi odlucite i odaberete koga treba ukloniti - onda je vlast kriva sto nije dosla kad ste mignuli.![]()
![]()
Ovo ni combe ne bi skonto
Ne dozvoljavam da u mom prisustvu neko iz cista mira suta psa nogom, da ga gadja kamenicama i slicno... ja to ne mogu mirno gledati... i nisam jedini...
I nije niko serif. Nadlezni organi mogu raditi sta god odluce, ali sam protiv toga da se sadisticke siledzije izivljavaju nad zivotinjama i uzimaju zakon u svoje ruke. Meni to dodje kao sasvim prirodna reakcija.
Ovi kerovi su imali vise povreda, obicno od automobila, pa ih je svaki put neko pokupio i odveo veterinaru. S te strane, ponosan sam na svoje komsije.
- uglavnomja
#1285 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Promoe wrote:Kifla je danas naveo sta se sve desavalo zbog njegovog nerada, a narod to sve pozdravio.![]()
Ispasce da branim kiflu, gluho bilo
Ali budimo realni, problem je poceo prije 7 godina. Tad nije bilo kifle na mapi.
Drugo, kufla je samo procitao podatke koje je dobio od strucnih lica.
I umjesto da narod bavi podacima, narod se a priori bavi kiflom .
Kifla se rjesava na izborima.
-
The BEN10
#1286 Re: Problem pasa lutalica vol 2
A ovo je fkt fenomen - tip nabroji sve šta su trebali uraditi do sada, ali eto kao sad će se to popraviti. Niko ni mukajet.Promoe wrote:Kifla je danas naveo sta se sve desavalo zbog njegovog nerada, a narod to sve pozdravio.![]()
Fail sinko.uglavnomja wrote:Ali budimo realni, problem je poceo prije 7 godina. Tad nije bilo kifle na mapi.
Konaković je 2 godine na čelu Vlade KS! Plus, u prethodnom mandatu je bio šef kluba SDA koja je također činila Vladu KS.
- Kikibombona
#1287 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Promoe wrote:Kifla je danas naveo sta se sve desavalo zbog njegovog nerada, a narod to sve pozdravio.![]()
Umjesto da neko odgovara radi 10 000 kerova na ulici...
...imamo spasitelje od pomahnitalih kerova koji su nam okupirali gradove...
Na svim nivoima!
- Promoe
#1288 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Zasto je cekao 2 godine da pocne raditi? Da je poceo odmah cim je sjeo u premijersku stolicu mozda se ne bi desilo sve ovo sto je danas procitao. Hoce li pisljivih par hiljada maraka od tuzbe vratiti zeni dijete? Hoce li se dijete izlijeciti od dijabetisa?uglavnomja wrote:Promoe wrote:Kifla je danas naveo sta se sve desavalo zbog njegovog nerada, a narod to sve pozdravio.![]()
Ispasce da branim kiflu, gluho bilo![]()
![]()
Ali budimo realni, problem je poceo prije 7 godina. Tad nije bilo kifle na mapi.
I umjesto da narod bavi podacima, narod se a priori bavi kiflom .
Kifla se rjesava na izborima.
sve ce se to platiti iz budzeta kantona, a dino i sda ce da nastave da sjede u premijerskim i ministarskim foteljama
- uglavnomja
#1289 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Ljudi, malo procitajte kako je ustrojen kanton i vlada i koje su ovlasti premijera
i sta on moze sam odluciti i uraditi.
A i da ponovimo: te ljude i njohove stranke je izabrao natod! Nisu s marsa pali u fotelje.
A i da ponovimo: te ljude i njohove stranke je izabrao natod! Nisu s marsa pali u fotelje.
-
huxley
#1290 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Evo počelo je pušenje kuraca na temi. Tješi da se psi lutalice postepeno uklanjaju. A ovi cukoljupci da su kakvi karakteri, uzeli bi slobodan dan i podržali svog lidera Turalićku, a ne bi krivili kišu i radni dan. Lako je prdit ovdje.
Realno, zar nije bolje ovako, nego da svijet kupuje Actaru u poljoapotekama i pravi ćufteta sa njom?
Realno, zar nije bolje ovako, nego da svijet kupuje Actaru u poljoapotekama i pravi ćufteta sa njom?
-
Niemand
#1291 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Fala. Toliko price i komplikovanja da vise nista ne shvatam sta se zapravo uopce sad hoce.Tarzo wrote:Niemand wrote:Ne kontam fakat. Citam sad i ispade da su svi ustvari za to da se psi sklone sa ulica i eto da se ne ubijaju. Pa dje zapelo onda?
Jesu ovdje na temi.
Jedni bi da se smjeste u azil i drže valjda do prirodne smrti.
Drugi bi da se sklone sa ulice pa eutanazija.
Treći su Dogs trust, oni bi da se psi sterilišu, označe markicama i vrate u svoje "prirodno stanište", što znači na ulicu, u parkove isl. i da tako čekaju prirodnu smrt. Po njima takvi psi ne predstavljaju opasnost.![]()
Tako se nekako i zakuhalo...
- Promoe
#1292 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Zbog cega se onda danas kifla oglasavao?uglavnomja wrote:Ljudi, malo procitajte kako je ustrojen kanton i vlada i koje su ovlasti premijerai sta on moze sam odluciti i uraditi.
Jel spasitelj ili nije?
- uglavnomja
#1293 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Promoe wrote:Zbog cega se onda danas kifla oglasavao?uglavnomja wrote:Ljudi, malo procitajte kako je ustrojen kanton i vlada i koje su ovlasti premijerai sta on moze sam odluciti i uraditi.
Jel spasitelj ili nije?
Pa valjda zbog demonstracija
-
Niemand
#1294 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Ne valja kad se ne radi, ne valja kad se radi, dogovorite se vise 
-
samog_sira
#1295 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Na ovoj temi uvijek jedno te isto, samo se u krug stvari vrte. Trenutno Sarajevo ima problem sa psima lutalicama, konacno se krenulo u rjesenje problema i dolaze ljudi i pitaju sta se cekalo do pred izbore, sto ovo, sto ono... Pa kod nas se stvari samo i rjesavaju pred izbore, kamo srece da su izbori svako pola godine, jos bi nesto i bilo od ove drzave. Naravno da je trebalo davno rijesiti, al sad kad je vec krenulo pustiti ljude nek odrade posao da normalan narod moze poceti normalno zivjeti i kretat se gradom s djecom i sa svojim psima bez da mora razmisljat hocel ih kakav copor zaganjat. I nema tu agresivan il neagresivan pas, sve redom kupit jer je stanje nepodnosljivo. Kada se trenutni problem rijesi i broj lutalica svede na podnosljiv nivo, onda se moze krenuti s pricom o registru pasa, obaveznom cipovanju itd. Naravno i nakon smanjenja broja lutalica treba ostaviti sintore da rade svoj posao, odvode lutalice u azil i cekaju na eventualno usvajanje ili eutanaziju. To je jedino realno rjesenje, bajke o pravljenju azila za oko 14-15 hiljada lutalica, kastriranju i cekanju da umru prirodnom smrcu i ostale slicne gluposti treba zaboraviti.
Last edited by samog_sira on 26/07/2016 00:45, edited 1 time in total.
- uglavnomja
#1296 Re: Problem pasa lutalica vol 2
samog_sira wrote:Na ovoj temi uvijek jedno te isto, samo se u krug stvari vrte. Trenutno Sarajevo ima problem sa psima lutalicama, konacno se krenulo u rjesenje problema i dolaze ljudi i pitaju sta se cekalo do pred izbore, sto ovo, sto ono... Pa kod nas se stvari samo i rjesavaju pred izbore, kamo srece da su izbori svako pola godine, jos bi nesto i bilo od ove drzave. Naravno da je trebalo davno rijesiti, al sad kad je vec krenulo pustiti ljude nek odrade posao da normalan narod moze poceti normalno zivjeti i kretat se gradom s djecom i sa svojim psima bez da mora razmisljat hocel ih kakav copor zaganjat. I nema tu agresivan il neagresivan pas, sve redom kupit jer je stanje nepodnosljivo. Kada se trenutni problem rijesi i broj lutalica svede na podnosljiv nivo, onda se moze krenuti s pricom o registru pasa, obaveznom cipovanju itd. Naravno i nakon smanjenja broja lutalica treba ostaviti sintore da rade svoj posao, odvode lutalice u azil i cekaju na eventualno usvajanje ili eutanaziju. To je jedino realno rjesenje, bajke o pravljenju azila za oko 14-15 hiljada lutalica, kastiranju i cekanju da umru prirodnom smrcu i ostale slicne gluposti treba zaboraviti.
-
trener-profesionalac
#1297 Re: Problem pasa lutalica vol 2
samo da pitam ove iz dougs trust..kakva su rijesenja po evropskim zemljama.npr zanima me kakvo je rijesenje u velikoj britaniji...
- sunceKOtepsija
#1298 Re: Problem pasa lutalica vol 2
jedno-kompromisno rjesenje, da napravimo negdje kao gradveine tj kao grad al nemormo sad bas sve konstruisat, znaci nek ima ceste, zgrade, barem kostur, kuce-kostur, semafori nek rade i onda to sve ogradimo zicom, a dovedemo cuke unutra, i na sine stavimo makete ljudi, i onda se oni krecu onako ponekad, na sinama, znaci neko pritisne dugme oni idu, i na nekog zaacimo hranu da baci kad se pritisne dugme
Last edited by sunceKOtepsija on 26/07/2016 00:26, edited 1 time in total.
- vješalica
#1299 Re: Problem pasa lutalica vol 2
ne možeš ti objasniti da paščurina bez vlasnika mlati okolo bez nadzora i napada na sve živo jer je nesocijalizovana i živi u čoporu drugih nesocijaliziranih i nedisciplinovanih pasasamog_sira wrote:Naravno da je trebalo davno rijesiti, al sad kad je vec krenulo pustiti ljude nek odrade posao da normalan narod moze poceti normalno zivjeti i kretat se gradom s djecom i sa svojim psima bez da mora razmisljat hocel ih kakav copor zaganjat. I nema tu agresivan il neagresivan pas, sve redom kupit jer je stanje nepodnosljivo..
uobičajne stvari koje vlasničke pse i ne zanimaju,njih zanimaju i povod je za napad i to je iz perspektive ovih budalača izazivanje i maltretiranje od strane ljudi
povod biciklisti,trka za autima,kolica,štake,cekeri i sl
- agnostic_front
#1300 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Malo te je gricn'o, to ništa ne boli. Neće džeki nikog, on ljude mnogo voli.