Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
trambusek88

#2701 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

oridjidji wrote:Moja malenkost desno na slici...
Image
Ovo je bio prvi trolejbus na liniji 103 daleke 1984
Halalite na malom OT
Image
oridjidji

#2702 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by oridjidji »

Bancho wrote:
oridjidji wrote:
Bancho wrote:@oridjidji

Jesi iz 3A ili 3B? Jel ovo 1996, vidim u pozadini da uklanjaju barikade na lukavickoj cesti.
Plava zgrada do mosta. Sav život u GB. 3B.
Ja sam zivio gore u bivsoj ulici Vahida Maglajlic (videoteka M)...sa Ulakom mladjim isao u razred...u ratu ste uvijek imali vode u podrumima...hebem li vam :D
Onda me znas, vrlo vjerovatno. Ulak mladji ti je sad u Dubaiju. Sipali ste u mome haustoru. :D
oridjidji

#2703 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by oridjidji »

Bancho wrote:Ocevidac sam dva masakra (pod imenima prilog 9 I 14) koji se mogu naci na linku sto je postavio Nekako s proljeca. Vec sam prije nesto malo pisao o njima, ali evo da napisem nesto vise o tome kako sam ja to dozivio I prezivio.

BAJRAMSKI TURNIR

Vec nekoliko dana pred sami turnir u zraku se osjecelo neko uzbudjenje, mi mladji smo najvise ucestvovali (uz malu pomoc starijih) u pripremi terena. Sklonili smo razvaljena auta tj. poredali smo ih oko terena kao neke tribine, ocistili, sve fino ocrtali i napravili golove sa mrezicom. Ekipe su se uveliko pravile, samo se pricalo o turniru i iscekivali smo ga ko svjetsko prvenstvo.
Dan prije samog turnira meni jedan drug govori kako je cuo na radiju da je za sutra najavljeno granatiranje kao ono bajram je pa se ocekuje standardno da rokaju citav dan. U tom trenutko tome nisam pridavao neku paznju, jer rokalo se svaki dan bio bajram ili ne.
To suncano jutro kada sam se probudio ne znam zasto ni kako ali prvo sto mi je palo na pamet bile su rijeci mog prijatelja da se za danas ocekuje granatiranje.
Na moju srecu, moj stan koji je bio na prizemlju bio je udaljen od terena nekih 15 do 20 metara i imao je odlican pogled na teren, pa zbog toga odlucih da taj dan necu izlaziti i da cu posmatrati turnir sa balkona. Da sam kojim slucajem zivo u zgradi iza ili u bilo kojoj drugoj sa koje se nije vidio teren, sigurno bih i ja bio pored terena I mozda danas ne bih bio ziv.
Elem, turnir je poceo, a naroda ko u prici. Jedni sjede na autima koji se nalaze oko terena, drugi stoje na cesti koja je malo iznad parking, treci stoje uz liniju terena ma bukvalno pun parking.
Cestom, koja se nalazi izmedju moje zgrade I prakinga, nailazi moj drug pokojni Marko Zizic (naveden pod brojem 13). Stade on tu i pocesmo neku neobaveznu pricu, u tom momentu nailazi prijatelj mojih roditelja i daje mi nekakvo cvijece kao da dam starcima. Pozdravljam se sa Markom i ulazim u kuci odlazim do kuhinje i ostavljam to cvijece na stol. Vracam se i dok ulazim u dnevnu sobu (iz koje se izlazilo na balkon) cujem prvu detonaciju, instiktivno ulijecem u WC I potom cujem drugu detonaciju.
Ne razmisljajuci trkom idem na balkon i …..gledam …..strasno…...horor…komadi tijela razbacani po terenu, vriska, panika, zvuk automobila, miris granata, a ja i dalje stojim I gledam …izlazi moja stara na balkon…vristi…a ja i dalje stojim i gledam…i ne mogu da vjerujem.
Vidim Damira Trebu (naveden pod brojem 11) koji je bio najblizi granati koja je pala u teren, kako lezi mrtav a noge su mu bukvalno raznesene.
Moj prijatelj Marko Zizic je poginuo. Dosta mojih prijatelja je ranjeno. Covjek koji mi je dao cvijece i na taj nacin me mogu reci spasio, takodjer je ranjen. Na mjestu gdje sam stajao uletila su dva gelera, jedan u visini moje glave a drugi u visini stomaka.
Nekoliko dana nakon masakra, uklesali smo ime Marka Zizica kao i njegovu godinu rodjenja I pogibije u beton iza njegove zgrade (zgrada u kojoj se nalazi slasticarna KUP) i to se i dana danas nalazi tamo. Imao je samo 11 godina.

Image

VOZNJA BICIKLOM

Nas nekoliko odlucilo je da uzmemo bicikla i da se vozamo po naselju. Nakon nekog vremena odlucio sam da mi je dosta i vratio biciklo u podrum. Kad sam izasao iz podruma vidim neke raje ispred mog haustora pa odlucih i ja da ostanem tu. U jednom momentu cujemo detonaciju, instiktivno (vec smo dobro bili uvjezbani ☺) ulijecemo u podrum i ja u tom momentu cujem kako geleri udaraju u podrumska stakla ali sa druge strane zgrade (gdje gleda moj balkon). Trcim kuci i odmah na balkon (imao sam tu ruznu naviku u ratu, kad negdje nesto pukne ja odmah letim na prozor ili balkon da vidim gdje, sta, kako). Na istoj onoj cesti, gdje je sam zadnj put pricao sa pokojnim Markom, lezao je rahmetli Nihad Efica.
U tom momentu trceci dolazi njegova majka uzima ga u narucje i dere se Nihade sineeee…kako ga je podliga iz njegovih ledja je potekla krv…bio je na mjestu mrtav. Malog Krzila nisam ni vidio. Mislim da sam vidio jos samo Marka Jasara kako ga unose u kola. On je bio tesko ranjen u nogu i dugo nakon toga nosio je fiksator.
U tom momentu se proculo da sam i ja ranjen ali na moju srecu to nije bila istina.
U prilogu je navedeno da se ovo desilo u 21.00h mada ja bih se zakleo da je bilo ranije, jer vidjelo se fino ali opet ljeto je bilo dan dug ko zna.

Image
Moja mahala, dosta sa spiska poginulih sam poznavao, a i ranjenih. Joj Necer mi je ostao u sječanju, proparao ga geler preko stomaka, crijeva svoja nosio. Memin i ja klikera igrali iza plave zgrade, kad cujemo jednu granatu, drugu. Kroz prozor pa u podrum, u ulicu, imamo sta vidjeti. Ranjeni jedan po jedan kroz prolaz bježe. Kad eto Necera...
karanana

#2704 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

da li su oni drzali ijednu stambenu zgradu na liniji vojnicko-nedzarici?
i da li su linije razgranicenja nakon rata na dobrinji postale i entitetske linije ili je nakon rata bilo nekih pomjeranja? kao da sam cuo da jeste. to pitam jer sam danas po prvi put prosetao onom ulicom kuda ide trolejbus pa poslije okretaljke prodjem skolu osman nuri hadzic (jel se tako zove?) i na iducoj raskrsnici, odnosno odmah poslije skole pocinje rs. ali sta me je iznenadilo je to da uz desnu stranu ulice kad udjes u rs imaju neke barake kafanchure sa cirilicom i u iducoj ulici skrenem desno, fakticki preko puta bus stanice lukavica kad tamo zelena federalna tabla za ulicu i ulica se zove sabora bosanskog. dakle kao neki klin zgrada koje su u federaciji. nevjerovatno je kad hodas tuda bukvalno se trg dijeli na pola. jedna strana trga se zove trg sabora bosanskog a druga trg kralja aleksandra. majke mi me vise neka strava tu obli nego kad sam negdje u centru lukavice, pala ili bilo cega drugog. prije bih nekako zivio negdje dublje nego tu. cudnije mi je.
trambusek88

#2705 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

Crveno je ratna linija razdvajanja, koja je nakon dejtona bila entitetska linija.
Plavo je linija razdvajanja nakon arbitraže sredinom 2001 kada je jedan dio Dobrinje pod kontrolom RS-a pripoao federaciji.

Dobrinja 4
Image

Dobrinja 1
Image

Taxi štand taksista iz Istočnog Sarajeva kod škole Osman Nuri Hadžić je ostao na svom mjestu već 15 godina nakon reintegracije, oko 100m od entitetske linije.

Također tu su i dalje prodavnice koje su bile prije reintegracije, pa se 100-150 metara u dubini Federacije i dalje mogu vidjeti radnje sa ćiriličnim natpisima i žene koje na ulici prodaju svijeće i crkvene kalendare, tako da mnogi koji ne poznaju situaciju misle i dalje da RS počinje od semafora kod škole.

Bilo je nešto incidenata nakon rata, i za vrijeme reintegracije kad su lupali prozore na zgradama uz bivšu liniju, ali se ne sjećam da je zadnjih 10-12 godina bilo nekih većih incidenata što se tiče međunacionalnih odnosa.
karanana

#2706 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

aha. sa ovom donjom slikom mi je jasno.
smurf

#2708 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

:lol: :lol: Al' kako su ljudi bili oguglali... Gluho bilo i daleko :-)
dudlov

#2709 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by dudlov »

smurf wrote::lol: :lol: Al' kako su ljudi bili oguglali... Gluho bilo i daleko :-)
Zato sad živci rade, barem kod mene je takav slučaj.
smurf

#2710 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Ama ja se zivcan rodio, tako da je sve cool... A san, ma kome jos to treba u zivotu :?: :-)
dudlov

#2712 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by dudlov »

trambusek88 wrote:
Ovo nisam gledao. Na donjem snimku je moja bivša škola.
heat
Grijem se na: Ljubav
Vozim: ABCD

#2713 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by heat »

Ja samo da pitam raju...

Zna li neko ime covjeka (civil) koji je poginuo u ulici Marka Oreskovica (M.Kamerica) kod prolaza (izmedju 7 i 8 haustora) u ljeto 1993 ?
Uzrok smrti, snajper iz Aerodromskog. Tu sliku i taj film sanjam redovno, a covjeku sam zaboravio ime. :roll:
Nakon sto je pao, dugo je lezao na tom mjestu, odmah do trotoara i ulicnog odvoda u koji se krv slijevala, prema stepenicama koje vode na igraliste i parking.Vani je temperature bila preko 30 ja mislim. Jako brzo se odvijao proces zgrusavanja krvi na asfaltu, a niko nije mogao zadugo prici da izbavi ubijenog covjeka. Snajperista je jos dugo, dugo pucao po navedenoj lokaciji, vise se igrao nego sto je ciljao raju.
Nakon nekog vremena, prestalo pucanje a tijelo izvuceno.

Lijep pozdrav
trambusek88

#2714 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

Ili je gađalo iz ove prve zgrade, ili je možda iz druge kroz prvu ako je imalo pogled.

Image
delllboy79

#2715 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by delllboy79 »

trambusek88 wrote:Crveno je ratna linija razdvajanja, koja je nakon dejtona bila entitetska linija.
Plavo je linija razdvajanja nakon arbitraže sredinom 2001 kada je jedan dio Dobrinje pod kontrolom RS-a pripoao federaciji.

Dobrinja 4
Image

Dobrinja 1
Image

Taxi štand taksista iz Istočnog Sarajeva kod škole Osman Nuri Hadžić je ostao na svom mjestu već 15 godina nakon reintegracije, oko 100m od entitetske linije.

Također tu su i dalje prodavnice koje su bile prije reintegracije, pa se 100-150 metara u dubini Federacije i dalje mogu vidjeti radnje sa ćiriličnim natpisima i žene koje na ulici prodaju svijeće i crkvene kalendare, tako da mnogi koji ne poznaju situaciju misle i dalje da RS počinje od semafora kod škole.

Bilo je nešto incidenata nakon rata, i za vrijeme reintegracije kad su lupali prozore na zgradama uz bivšu liniju, ali se ne sjećam da je zadnjih 10-12 godina bilo nekih većih incidenata što se tiče međunacionalnih odnosa.
Dejtonska linija je isla negdje sredinom izmedju ove srvene ratne i ove plave Šeridanove. Posle potpisisivanja dejtonskog sporazuma srbi se nisu povukli na svoju stranu tvrdeci da je flomasteru dejtonu bio predebel. Zbog toga je uslijedila arbitraza tako da je linija pomaknuta u RS. Neki tvrde da RS fali teritorije do 49% ali to nikad nije dokazano.Mada ta podijela matematicki i nemoze biti 49 51 jer postoji Brcko Distrikt.
Bilo je par incidenata 96 97 .
Ubijen je gradjevinski radnik koji je zidao te obijekte poted taxi standa. Ali obadvije sttane su smirile tenzije . Zvanicno je bilo da je zalutali metak. jer je to bila gidina posle rata i nije se tako olako prelazilo sjedne strane na drugu.
Koliko se sijecam na D1 je pronadjen i mrtav taksista iz sarajeva.
Bilo je to vrijeme sa puno kriminala . Mafijama sa obadvije strane nisu odgovarali incidenti. Jer se tad radilo svasta. Droga cigare auta ......i to je bilo otvoreno tako kao sto se sad kupuje kila duvana na pijaci tad se prodavala kila trave.
trambusek88

#2716 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

Od tih incidenata iza rata sjećam se da je ubijen policajac na Dobrinji 3 na kojeg je pucano sa Dobrinje 4 iz snajpera. Mislim da je još jednom pored toga otvorena vatra prema Trgu Djece Dobrinje.

A taj slučaj kad je ubijen građevinac, ako mislimo na isto (možda 2-3 godine nakon završetka rata, tu negdje između crvene i plave linije) čuo sam neku verziju da je čovjek stajao, i samo pao, a pucanj se nije čuo. Valjda nešto slično onim slučajevima iz B. Potoka (prvo ono dijete prije 10-tak godina, pa onaj golman)

E da, zaboravio sam, bio je incident kada je bačena bomba na autobusko stajalište blizu Imzita, bilo je troje povrijeđenih, počinioci iz Istočnog Sarajeva. Bilo je to negdje u vrijeme kad je u tramvaju ubijen Denis, i kad je zapaljena ona starica.
delllboy79

#2717 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by delllboy79 »

Bilo je mnogo slucajeva vatrenog obracuna između kriminalaca . Ponekad između sebe a ponekad sa drugom stranom. Bila je to linija gdje su se radili mnogi poslovi
Malo smo izasli iz vremenskog okvira teme jer se radi o događajima posle 1995.
jadranom plovim

#2718 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by jadranom plovim »

Ubrzo poslije rata u Dobrinji je uhapsen ratni zlocinac , skoro na filmski nacin, namamljen je pod nekim izgovorom na nasu stranu i onda su ga uhapsili policajci u civilu, sve je snimano i taj se snimak vrtio dosta na TV u taj vakat. Da li se neko sjeca vise detalja i pogotovo da li taj snimak jos postoji,ima li postavljen negdje na netu ?
dječak sa šibicama

#2720 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by dječak sa šibicama »

Goran Vasic je dobro poznato ime, optuzen za ubistvo Hakije Turajlica ali tri presude su oborene, nikada nije dokazano da je on to ucinio. Robijao je 4 godine za druge zlocine, mislim da je danas na slobodi.

Ubice Hakije Turajlica nikada nisu uhvacene. Ako se sta u medjuvremenu nije promijenilo, neka me neko ispravi.
Bancho

#2722 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bancho »

Bajramski turnir

karanana

#2723 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

taj koji je to organizovo je haman pa isti ko i onaj ko je potego shnjuru s druge strane. sumnjam da je odgovarao za ovaj nelegalni i u ratnom stanju nedopustiv cin da se stotine ljudi ukupi na jednom mjestu 200m od chetnika posebno znajuci kakve su mete ranije bile grupe ljudi u redu za vodu, hljeb i slicno.
smurf

#2724 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

E cuj to? Pa nikoga nisu puskom natjerali i kakve veze ima je li 200 m ili 2 km? Lako je sada palamuditi, ali svi oni koji su ranjeni i danas bi isto postupili. Jednostavno se ignorisalo stanje, moralo se bjezati od stvarnosti.
aldinjo

#2725 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by aldinjo »

smurf wrote:E cuj to? Pa nikoga nisu puskom natjerali i kakve veze ima je li 200 m ili 2 km? Lako je sada palamuditi, ali svi oni koji su ranjeni i danas bi isto postupili. Jednostavno se ignorisalo stanje, moralo se bjezati od stvarnosti.
Baš su izgnorisali. :roll:
Post Reply