Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
staraojebina

#3701 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by staraojebina »

Dozer wrote:Cini mi se da nisi najbolje shvatio...
Nije on pucao kroz 3 rupe, nego iz haustora kroz jednu rupu i dvije prostorije, pa kroz prozor. Znaci, bio je u dubini nekih 10-ak metara.
A nije nadjen frontalno, nego s boka, kroz izgorena vrata.
OK...
A da li smatras da im je to greska bila najveca? Znaci ucestalo pucanje na sve sto se krece sa pozicije...
Jer meni jos uvijek nije jasno da neko ko ne puca tako cesto a sto ti kazes u dubini zgrade je moze biti lako otkriven...
Meni je rodjak pucao ali ne u sarajevu, i on je pucao kaze kroz vise rupa ( znaci vise zidova ) i na kraju kroz prozor , kaze da nikad nije bio otkriven, jeste da su nasumicno gadjali te kuce u kojima bi mogao biti ali nikad ga nisu bas gadjali nit pogodili...
Ali kaze da je gadjao po jedan dva metka iz iste pozicije...
Dozer

#3702 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Nije ni ovaj bas senlucio. 2-3 metka u razmaku od 3-4h, u razlicito vrijeme dana, i ne svaki dan.
Ocito nije bio neki vikend cetnik, nego neko ko je prosao tu obuku i znao kako to treba raditi. Zato trazenje i jeste trajalo skoro mjesec.
U principu, ja ne bih rekao da je on grijesio sto se toga tice, ali jeste napravio jednu drugu gresku - opustio se jer nije imao povratne vatre, i onda previse dana ostao na istom mjestu.
A ocito je imao i nesrecu da je s druge strane naisao na nekoga ko je imao dovoljno strpljenja da ne otkrije da ga trazi.
staraojebina

#3703 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by staraojebina »

E to sto si rekao je kljucno, previse dana na jednom mjestu...na to sam mislio...
Sta mislis da li je teoretski ili hajmo reci procentualno kolika je sansa da neko onako kako sam opisao kroz vise rupa provuce metak? meni zvuci nevjerovatno i skoro pa nemoguce...
Dozer

#3704 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Zavisi od daljine i vidljivosti rupa. I oruzja, naravno.
S klasinom kombinacijom optike i puske, nekim brzim zrnom plitke putanje i dobrom optikom, to nije nemoguce do nekih 200-250, pa i 300m. Tehnicki.
Ali, najveci problem toga jeste vidljivost jer, da je svjetlost ne znam ti kakva, drugu rupu neces uopste vidjeti, a trecu pogotovo, tako da se t moze postici na spomenutoj daljini samo ako se na srecu potrefi ugao ulaza na prednjoj rupi, pa da se nekako poklopi da prodje kroz sve tri.
junior3

#3705 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by junior3 »

Dozer znas i ti znanje, svaka cast. :D
Del_Boy_Trotter

#3706 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Del_Boy_Trotter »

staraojebina wrote:E to sto si rekao je kljucno, previse dana na jednom mjestu...na to sam mislio...
Sta mislis da li je teoretski ili hajmo reci procentualno kolika je sansa da neko onako kako sam opisao kroz vise rupa provuce metak? meni zvuci nevjerovatno i skoro pa nemoguce...
O ovome sam i ja razmišljao. Kroz trostruki zaklon to znači morao bi se poravnati s uglom s kojeg puca taj kojeg tražiš, kolike su šanse za to...mislim teoretski moguće ali sumnjam da je neko to uspio uraditi. Možda s nekim jačim kalibrom koji rovi kroz zid kao što reče Ramzes pa da ga stružu sa zida.
Last edited by Del_Boy_Trotter on 08/04/2015 12:49, edited 1 time in total.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#3707 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

Lik je iz ulice rave janković pucao kroz sat. Zamislite starinski sat s kukavicom i klatnom. Klatno je bilo zaglavljeno u stranu, sat oštećen od metka s naše strane. U dijelu gdje je klatno lik je napraio rupu kroz koju je pucao. Oko 10 dana su ga ganjali dok su ga skontali. Jednu ženu je ubio, a dvoje ranio.
Zadnja osoba u koju je pucao(i promašio) je bio pripadnik ABiH koji ga je ovjerio RPG-om.
Kasnije smo sazali da je to bio neki bivši radnika TAS-a koji ni JNA nije služio.
staraojebina

#3708 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by staraojebina »

Del_Boy_Trotter wrote:
staraojebina wrote:E to sto si rekao je kljucno, previse dana na jednom mjestu...na to sam mislio...
O ovome sam i ja razmišljao. Kroz trostruki zaklon to znači morao bi se poravnati s uglom s kojeg puca taj kojeg tražiš, kolike su šanse za to...mislim teoretski moguće ali sumnjam da je neko to uspio uraditi. Možda s nekim jačim kalibrom koji rovi kroz zid kao što reče Ramzes pa da ga stružu sa zida.

U onom dokumentarcu francuskog novinara, Sarajevski snajper lik puca direktno s prozora. Kako je to uopšte imao hrabrosti ili ludosti uraditi ne znam ali mislim da se ne bi nanosao glave da je nastavio s tom praksom. Evo to je to, mada ste svi gledali već sigurno bilo je na ovim temama.....

https://www.youtube.com/watch?v=6a1ogbCrQEg
ja iskreno da ti kazem ne vjerujem ni jaci kalibar tipa 12,7 da moze proci kroz tri zida oe nase gradnje prijeratne:) To zrno bi se deformisalo ili raspalo i cak i da dodje do strijelca nesto ne bi smrt izazvalo...
Ovo za rupe pitam jer kako sam naveo tako je jedan pucao nas uvijek, i bio oprezan sa mjestom i ucestaloscu i kaze da ga nikad niko nije otkrio niti ganjao:) ali je bilo tipa nasumicne paljbe po tim kucama iz kojih je djelovao ali nikad kada je on bio ili nesto tako...
Ramzess Veliki

#3709 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

staraojebina wrote: ja iskreno da ti kazem ne vjerujem ni jaci kalibar tipa 12,7 da moze proci kroz tri zida oe nase gradnje prijeratne:) To zrno bi se deformisalo ili raspalo i cak i da dodje do strijelca nesto ne bi smrt izazvalo...
Ovo za rupe pitam jer kako sam naveo tako je jedan pucao nas uvijek, i bio oprezan sa mjestom i ucestaloscu i kaze da ga nikad niko nije otkrio niti ganjao:) ali je bilo tipa nasumicne paljbe po tim kucama iz kojih je djelovao ali nikad kada je on bio ili nesto tako...
12,7 buši pregradni armiranobetonski zid od 6 do 12 cm ako je upravan pogodak, dva zida od siporeksa, i jedan od šupljih blokova. Onaj od cigle nemere. :thumbup:
Taj fol sa tri rupe u tri zida ... zafrkana situacija. Moraš mu izaći na cijev, njegova putanja je u tom dijelu skoro ravnolinijska, a tebi zrno dok dobaci već drastično pada. Proći će u najboljem slučaju prve dvije rupe, a kroz treću teško. Ti to znaš i trese ti se ruka jer znaš da onaj tamo to zna i njemu je ruka mirna.
Alternativa - podigni zid od vreća da te ne može gađati i batali se ćorava posla bez haubice.
Dozer

#3710 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ima tu jos jedna caka - niko nikad nije ni pucao kroz tri rupe. To bi znacilo kroz dvije prostorije, a nek' je svaka po 3m, to znaci da je i izmedju tih rupa po 3 m, sto je ukupno 6. Ni onaj koji bi tako pucao ne bi mogao pogoditi nista dalje od 20-30m od zadnje rupe :D
Naravno, pricamo o rupama max precnika 15-ak cm, ne o rupama od tenkovske :)
tako to

#3711 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by tako to »

Dozer wrote::lol: :lol: :lol: Ni oni.
Ali, generalno, osnovna fizicka metoda (sto znaci bez ikakve tehnike i tehnologije tipa Thermo Vision-a i sl.), prilicno je komplikovana, a zahtijeva i nekog iskustva i mozga. A i damu.

Recimo, kod nas je lik njihove snajperske polozaje ugrubo locirao po zvuku. Npr. onog sto je krajem ljeta '92 siljio oko Holiday-a, kroz Franje Rackog, skontao je tako sto je prvo s boka, sjedeci uz prozor Skupstine pored te ulice, slusao pucanj. Iz tog zvuka, koji je bio glasan, ostar i kratak, procijenio je da snajper nije dalje od 200m od mjesta pogodaka, a onda je iza ponoci s pasivom ispuzavao na rakrsnicu Franje Rackog i glavne dzade, kod Filozofije, sto je bio pravac tog djelovanja, pa osmatrao odakle se sve otamo vidi taj pravac.
Vrlo brzo je shvatio da je snajper u zgradi Metalke gdje je bila picerija Maestro, i da moze djelovati samo kroz par prozora s kojih se ta lokacija vidi kroz drvece na Vilsonovom.

Onda ga je pokusavao naci s nizih spratova I.V., ali bezuspjesno jer je onaj tamo pucao negdje iz dubine zgrade. Nije htio pucati onako, da ga prepada i tjera, nego je onda skontao da je ta zgrada izgorila na tom dijelu pa je otisao u prvu zgradu do semafora kod Vrbanje, odakle je zgradu Metalke vidio s boka. Naravno, kako je bila izgorena, tako je i sve bilo jos crnje nego inace, pa ni kroz otvore s bocne strane, a koji su gledali u haustor zgrade, nije mogao vidjeti nista dublje od metar dalje od otvora.
Potrosio je dane tako keteci i nadajuci se da ce uspjeti vidjeti bar nesto sto bi mu odalo poziciju tog snajpera, ali opet bezuspjesno, sve dok se jedan dan taj snajper nije oglasio predvecer, odmah nakon zalaska sunca.

Tu je skontao da uzme pasivu i da pokusa s njom vidjeti bar malo dublje u zgradu s boka, jer nije bilo direktnog i jakog suncevog svjetla. Bez skidanja poklopca s pasive cekao je da se onaj tamo oglasi, i cim je cuo ispaljenje odmah je upalio i na lijevo oko pogledao. Uspio je vidjeti obrise lika kako sjedi na stolici, 4-5 metara dalje od izgorenog otvora, a onda je odmah, i po sjecanju, tu spakovao metak. Opet je pogledao na pasivu i vidio obrise nekoga na podu.
Nakon toga se dugo odatle nije culo pucanje.

Na slican nacin je skontao i lika koji je pucao po M. Dvoru, kroz razmaknute crijepove na kuci pored Jevrejskog groblja. I njega je cekao danima, posmatrajuci teren kroz teleskom uvecanja 50x, dok nije upratio da jedan crijep na krovu kuce ne stoji kako je stajao jucer (koliko god smijesno ili nevjerovatno nekome to bilo).
Onda ga je par dana pratio s kupole Skupstine, dok se nije uvjerio da je to zaista ta pozicija i da se taj crijep pomjera (pomakne se i pojavi se otvor), da bi i tu spakovao metak kad se jedan dan snajper oglasio po M. Dvoru. Prije toga je svoju optiku i pusku upucao na kuci pored te, na istoj daljini (mislim da je rekao da je bilo oko 650m), jedan dan kada je crijep bio na svom mjestu, sto je znacilo da onaj tamo nije bio tu.
Taj crijep je do kraja rata ostao pomaknut u stranu.
Koja je to zgrada, prva do semafora kod Vrbanja mosta? Misliš na onu kuću/zgradu odmah iznad semafora, iz koje su pucali po ljudima u aprilu ‘92ge, kad su ubijene Suada i Olga? Kad smo već kod te kuće, zna li neko kome pripada – obnovljena je nakon rata, ali niko ne živi u njoj godinama, odnosno žive Romi koji su je vjerovatno abuzivno zaposjeli..
Dozer

#3712 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ne. Pricam o zgradi od crvene fasadne cigle, preko puta ul. Franje Rackog.
Ramzess Veliki

#3713 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:Ima tu jos jedna caka - niko nikad nije ni pucao kroz tri rupe. To bi znacilo kroz dvije prostorije, a nek' je svaka po 3m, to znaci da je i izmedju tih rupa po 3 m, sto je ukupno 6. Ni onaj koji bi tako pucao ne bi mogao pogoditi nista dalje od 20-30m od zadnje rupe :D
Hajd' da ne ulazimo u dublju raspravu sa crtanjem nekakvih dijagrama zavojnih putanja i uticaja prašine iz gnijezda ispod strehe - u pravu sam. :lol:
Pucala ona p..ka iz D4 na atomsko sklonište u D3 kod malog mosta.
I onaj što je pucao na mali most je pucao iz sigurne dubine ... mogao si ga skinuti samo bestrzajcem i to da ga kako zamaskiraš na malom mostu pa nekako iznenadiš.

Pričale mi to neke tete prije neki dan, znaju žene jarane svašta, ja sam samo slušao otvorenih usta i riječ nisam rekao ... :shock:
Repetitor

#3714 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Ramzess Veliki wrote:
staraojebina wrote: ja iskreno da ti kazem ne vjerujem ni jaci kalibar tipa 12,7 da moze proci kroz tri zida oe nase gradnje prijeratne:) To zrno bi se deformisalo ili raspalo i cak i da dodje do strijelca nesto ne bi smrt izazvalo...
12,7 buši pregradni armiranobetonski zid od 6 do 12 cm ako je upravan pogodak, dva zida od siporeksa, i jedan od šupljih blokova. Onaj od cigle nemere. :thumbup:
Taj fol sa tri rupe u tri zida ... zafrkana situacija. Moraš mu izaći na cijev, njegova putanja je u tom dijelu skoro ravnolinijska, a tebi zrno dok dobaci već drastično pada. Proći će u najboljem slučaju prve dvije rupe, a kroz treću teško. Ti to znaš i trese ti se ruka jer znaš da onaj tamo to zna i njemu je ruka mirna.
Alternativa - podigni zid od vreća da te ne može gađati i batali se ćorava posla bez haubice.
Mislim kolega da se necemo sloziti oko probojnosti 12,7mm :D
U Aerodromskom,podrumske prostorije su bile od armiranog betona,100% zasticeni bili od pamova.Spratovi iznad su bili od siporeksa i njih busi sve zivo ko sir.I jedna licna situacija kada me je PAM sa aerodroma zaganjao jedne prilike u privatnim kucama,jedva da su meci probijali prve vanjske zidove.Napominjem da su zidovi bili od pecene cigle i da je bila pancirna municija,znaci celik ispod kosuljice.Jedan mi se tako tik pored glave zabio,i to zrno dan danas imam negdje u fioci :-)
Dozer

#3715 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ramzess Veliki wrote:
Dozer wrote:Ima tu jos jedna caka - niko nikad nije ni pucao kroz tri rupe. To bi znacilo kroz dvije prostorije, a nek' je svaka po 3m, to znaci da je i izmedju tih rupa po 3 m, sto je ukupno 6. Ni onaj koji bi tako pucao ne bi mogao pogoditi nista dalje od 20-30m od zadnje rupe :D
Hajd' da ne ulazimo u dublju raspravu sa crtanjem nekakvih dijagrama zavojnih putanja i uticaja prašine iz gnijezda ispod strehe - u pravu sam. :lol:
I onaj što je pucao na mali most je pucao iz sigurne dubine ... mogao si ga skinuti samo bestrzajcem i to da ga kako zamaskiraš na malom mostu pa nekako iznenadiš.

Pričale mi to neke tete prije neki dan, znaju žene jarane svašta, ja sam samo slušao otvorenih usta i riječ nisam rekao ... :shock:
Kroz 3 rupe precnika 15cm - nema teorije da bi mogao pogoditi ista. Jednostavno, ne bi vidio nista.
Ramzess Veliki

#3716 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Mislim kolega da se necemo sloziti oko probojnosti 12,7mm :D
U Aerodromskom,podrumske prostorije su bile od armiranog betona,100% zasticeni bili od pamova.Spratovi iznad su bili od siporeksa i njih busi sve zivo ko sir.I jedna licna situacija kada me je PAM sa aerodroma zaganjao jedne prilike u privatnim kucama,jedva da su meci probijali prve vanjske zidove.Napominjem da su zidovi bili od pecene cigle i da je bila pancirna municija,znaci celik ispod kosuljice.Jedan mi se tako tik pored glave zabio,i to zrno dan danas imam negdje u fioci :-)
Ja sam uvijek u pravu. :D
Uglavnom. 8-)
Ponekad nisam ... :oops: ... ali se pravim da jesam. :lol:
Aerodromsko - podrumske prostorije AB 20 cm. Pričam o drito puc u 12 cm pregradni AB zid pod pravim uglom - tako sam i napisao.
I za ciglu sam napisao pa pročitaj ponovo. Malko mi brzaš, znaš da sam ja profi mahalac i da sve čujem od kvalifikovanih zidara. :lol:
Ramzess Veliki

#3717 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:
Ramzess Veliki wrote:

Kroz 3 rupe precnika 15cm - nema teorije da bi mogao pogoditi ista. Jednostavno, ne bi vidio nista.
Hajde to razvuci na 800 metara i prilagodi šubu. Zadnja rupa ti može biti 3x10 cm.
J..te ispašću još i neki profi, a ovo je čista geometrija. Ja bih tako radio da sam ikad imao pušku u ruci. :lol:
Dozer

#3718 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Uozbilji se :D
P.S. Sta, ba, 800m...sta 3x10... s kim se ti svadjas, jadan ne bio :D
Repetitor

#3719 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Ramzes napuhalo te na motoru nedje opasno :D
Nema 20cm AB dole.Max 15tak.Ali zrna nisu dolazila ni do pola...

Ali nejse.
Ramzess Veliki

#3720 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote:Ramzes napuhalo te na motoru nedje opasno :D
Nema 20cm AB dole.Max 15tak.Ali zrna nisu dolazila ni do pola...

Ali nejse.
A pa to ti je bolan MB45, nosivi zid ... a ja pričam o MB24 pregradni zid. Različita marka betona ... bolan to mi je hljeb. Kad nekom izljevam ploču prvo pitam od čega da ga zaštitim ispod ploče - od zemljotresa ili haubice? Isto za zidove ... kad mi neko kaže siporex, ja mu odmah napomenem da ako se zamjeri komšiji a on ima 12,7 ... :shock:
I razlika je u ta tri centimetra ... :lol:
Ramzess Veliki

#3721 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Fakat ste mi nekad šega kad mi vjerujete ...
Dozer

#3722 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

A ko ti to sta vjeruje...? :D
Ramzess Veliki

#3723 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:A ko ti to sta vjeruje...? :D
De nemoj sad da se vadiš, a povjerovao si mi kad sam ti pričao kako sam se 92-ge zavlačio pod tenk u pokretu sa gedorama i skidao mu gusjenice. :lol:
KENJAC

#3724 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by KENJAC »

Ramzess Veliki wrote:
Dozer wrote:A ko ti to sta vjeruje...? :D
De nemoj sad da se vadiš, a povjerovao si mi kad sam ti pričao kako sam se 92-ge zavlačio pod tenk u pokretu sa gedorama i skidao mu gusjenice. :lol:
Ih poslije raznih prica sto procitah ovdje , ovo tvoje je gola istina.
Itsoktobealone

#3725 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Itsoktobealone »

Jel moze neko od ovih koji znaju price iz prve ruke da objasni dejstovanje UN-ovih anti-snajperskih timova? Na koji nacin, kada, gdje, kuda, rezultati, zrtve?
Post Reply