i šta mi preporučujete da kupim?
Gledao sam Stihl FS87 i razmišljam, da li bi zadovoljila moje potrebe pošto sam tek na početku sakupljanja informacija.
Da dodam da mi treba kosačica na motku za 2-3 duluma za 3-4x na godinu kositi.
Moderator: anex

Ima smisla ovo sto kazes dobri dobojlijodoboj71 wrote:Ostane ti gorivo u rezervoaru preko zime ,zato imas problem u proljece sa paljenjem.Pokusaj da ujesen ispraznis rezervoar .
E to je i moj problem. Ja sam dao nepunih 400 € za masinu koja sluzi samo za tupljenje zivaca, ni za sta drugo!!! Sada bih kupio neki trimer. Danas sam gledao u OBI-u neki Luxx, 150 € kosta na nekoj njihovoj akciji. Nije profesionalni uredjaj - meni i ne treba profi. U prospektu pise da moze u jednom cugu pokositi 500 kvadrata. To mi je sasvim dovoljno za travu oko ograde i izmedju gredica. Ovaj dio ( skoro dva duluma) i dalje bih kosilicom kosio, naravno kada je kineskinja raspolozenaMu'min wrote:Kontaktirao sam Mostar Stihl (službenog distributera) i veli da je u BiH moguće nabaviti model FS90 za 877,50 KM (PDV uključen).
Imali ko da savjetuje?
Čitao sam malo po 2.forumima i jedni predlažeu Husqvarnu, treći Kawasaki, neki Solo, oni ono...
Nije mi do toga da dam 500 EUR i shvatim da nije za moje potrebe pravi izbor ili čak slab roba.

Dragane zasto je neprakticno kositi nozem? Shvatam zasto je opasno, ali zasto je neprakticno? Trebam ovih dana kupiti trimer pa volio bih znati sta me ceka. Koliko kosta taj debeli silk?dragan.s wrote: Kasnije sam skontao da je košenje nožem totalno nepraktično i zna biti i opasno. Nož je koristan kad se kosi nisko žbunje i suva trava, ali i tu se mora biti jako oprezan jer se zna naletiti na kamen.
Nož ne može "brijati" zemlju kao što može silk. Trava se naprosto povija i guši ga. A silk, posebno debeli razbacuje travu i olakšava ti prilaz. Doduše, nisam probao nož kod Stihl trimera pa ne znam je li kod njih nešto lakše.flag wrote: Dragane zasto je neprakticno kositi nozem? Shvatam zasto je opasno, ali zasto je neprakticno? Trebam ovih dana kupiti trimer pa volio bih znati sta me ceka. Koliko kosta taj debeli silk?
flagflag wrote:E to je i moj problem. Ja sam dao nepunih 400 € za masinu koja sluzi samo za tupljenje zivaca, ni za sta drugo!!! Sada bih kupio neki trimer. Danas sam gledao u OBI-u neki Luxx, 150 € kosta na nekoj njihovoj akciji. Nije profesionalni uredjaj - meni i ne treba profi. U prospektu pise da moze u jednom cugu pokositi 500 kvadrata. To mi je sasvim dovoljno za travu oko ograde i izmedju gredica. Ovaj dio ( skoro dva duluma) i dalje bih kosilicom kosio, naravno kada je kineskinja raspolozena
insomnia78insomnia78 wrote:Kod mene mala bastica.
Ovo mi sasvim dovoljno, u subotu je kupio
to ti je dragane u rangu ovog što ja i Flag imamo. Einhell ti kod mene Hofer, Lidl i Obi prodavaju.dragan.s wrote:Ja sam prije 4 godine kupio Einhell-ov trimer
Ma ima i ono ako ne znaš šta je dobro, znaš šta je skupo.dragan.s wrote: Tražio sam onu koja ima mogućnost košenja nožem i silkom i Einhell je to imao sa cijenom skoro duplo manjom od Stihl-a. Mislim da sam je tada platio nešto oko 370 KM.
Ja svog još nisam koristio jer su me pripali da može udariti u kamen, puknuti i po nozi udariti.dragan.s wrote: Kasnije sam skontao da je košenje nožem totalno nepraktično i zna biti i opasno. Nož je koristan kad se kosi nisko žbunje i suva trava, ali i tu se mora biti jako oprezan jer se zna naletiti na kamen.
Ovo je drugi problem ovih NONAME proizvoda, nema dijelova i servisa da si pita a garancija jedino spasi mada čekaš po 10-20 dana da dođe komad palastike iz Kine jer servisa kod tebe nema.dragan.s wrote: Nisam nigdje mogao naći original pa sam iskoristio crijeva od infuzije i sve radi.
Ja eto imam ovu nisko cjenovnu sada bi trebo neku zvjerku.dragan.s wrote:
Naravno da je Stihl bolja marka, ali vjerujte ni Einhell nije loš.
Nemoj se zaletavati sa izborom!!!flag wrote:Trebam ovih dana kupiti trimer pa volio bih znati sta me ceka. Koliko kosta taj debeli silk?
Još bolje kupiti onu masku, ker trava zna nekad udariti u obraz i sem porezati i kakac svrab na koži prouzrokovati.dragan.s wrote: I obavezno uzmi zaštitne naočare. Ja ih prve godine nisam koristio, ono mislim šta će mi biti pa umalo bez oka nisam ostao.
Hvala Dragane na objašnjenjudragan.s wrote: Nož ne može "brijati" zemlju kao što može silk. Trava se naprosto povija i guši ga. A silk, posebno debeli razbacuje travu i olakšava ti prilaz. Doduše, nisam probao nož kod Stihl trimera pa ne znam je li kod njih nešto lakše.
Ove godine nisam našao kvadratnu četvorku a ne sjećam se koliko sam lani plaćao pakovanje od 10 m. Ove godine sam kosio sa uvrnutim silkom od Villager-a širine 3 mm. I on nije loš. Kutija sa 15 metara je 6 KM, a ona sa 34 metra 12 KM.
I obavezno uzmi zaštitne naočare. Ja ih prve godine nisam koristio, ono mislim šta će mi biti pa umalo bez oka nisam ostao.
E upravo ovo boldirano je problem koji imam sa mojom kosilicom. Ja je sasvim normalno upalim u garaži, ubacim u auto... Dodjem na zemlju, ma neće ni naopako. Skidaj svjećicu, čisti... ma neće pa neće. Opet trpam, pazim da ne oštetim auto dođem kući probam ona nekada normalno upali, češće ne! Nosim u servis, onaj mi počne objašnjavati kako se pali... k`o da je spejs šatl. I upravo kako kažeš Mu'mine, treba mi pouzdana mašina, ali isto tako mašina koja treba samo malu površinu kositi, zato sam planirao ovu Lux-ovu. Sada više nisam ni sam siguran koju ću kupiti, a opet sa druge strane hitno mi treba, trava je već oho-ho porasla.Mu'min wrote: ti si gazdva svojim parama al ko brat bratu ti ne bi predložio da kupuješ tu za 150 EUR.
Ja sam tako kupio ovu moju gore za 129 EUR, 3 godine garancije. Ove Lux su isto kineske samo eto Obi ih prodaje u svom programu.
Želim ti ovo reći: kad u 7 dana jedva nekako nagodiš 1 sunačan dan, dobiješ par sati slobodno u firmi, sve pripremiš, staviš u auto, odeš na parcelu, sve organizuješ i ono stane, pokvari se tamam da je džabe i da je garancija 500 godina ne nosi mi je na oči. I to mi se događalo nekoliko puta sa ovom mojom. dođem kući ljut ko ris. A kupio motorku od Stihla, babo je zove "pečak" jer je bio manjmanji model (MS170) ma care reže balvane od skoro 1m u presjek ko hljeb.
Znači nije belaj da to radi već je belaj što nije pouzdano. Zato želim mijenjati.
A što se tiče snage ova moja od 129 EUR reže ko mitraljez, ma care guli zemlju. Oduševljen sam sa njom (dok ne stane).![]()
Moguće je da će na kraju i biti tako, da ću platiti da mi pokosi.Mu'min wrote:Rađe Flag plati nekom 50 KM da ti ovaj put uradi i to halali što reko naš narod nego dati 500 EUR u pogrešno jer ćeš to teže halaliti i to sam sebi.
Za koliko para ti tražiš trimmer?
da ti bi i dobro i jeftino.flag wrote:da je relativno jeftiniji ali pouzdan.