Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Moderator: anex
- Mu'min
#76 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ekološka kosačica 

-
Ambasador89
- Grijem se na: Plin
- Vozim: BMW
- Horoskop: Riba
#77 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
pozdrav
Svoju kosilicu viking ( stihl fabrika9 mb 253 t kupio u blazuju u stihlovom shopu i prezadovoljan sam
koristim samo svjeze gorivo i viking ulje original
brigsov motor
a trimer za oko vocki fs 120 sam isto kupio I PREJAKA JE MASINA s tim sto sam kupio bolji remen za olaksano kosenje i nosenja,(obavezno samo stihl -ovo ulje)
One lijeve spravke iz obi i slicnih nikad ne bih uzeo
u stihl s4e isplati uloziti vrati se
Svoju kosilicu viking ( stihl fabrika9 mb 253 t kupio u blazuju u stihlovom shopu i prezadovoljan sam
koristim samo svjeze gorivo i viking ulje original
brigsov motor
a trimer za oko vocki fs 120 sam isto kupio I PREJAKA JE MASINA s tim sto sam kupio bolji remen za olaksano kosenje i nosenja,(obavezno samo stihl -ovo ulje)
One lijeve spravke iz obi i slicnih nikad ne bih uzeo
u stihl s4e isplati uloziti vrati se
-
Ambasador89
- Grijem se na: Plin
- Vozim: BMW
- Horoskop: Riba
#78 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Kupi fs 120 stihl i rijesio si te problemeMu'min wrote:Šta od kosačice tj. trimera imate za uređivanje oko kuće i po njivi
i šta mi preporučujete da kupim?![]()
Gledao sam Stihl FS87 i razmišljam, da li bi zadovoljila moje potrebe pošto sam tek na početku sakupljanja informacija.
Da dodam da mi treba kosačica na motku za 2-3 duluma za 3-4x na godinu kositi.
Ja sam u pocetko kosilicom dok nisam njega kupio ali sam kupio malo bolji pojas za ledja
izaslo me oko 900 KM u nekom stihl shopu u blazuju na ilidzi
nikad niti jednog problema nisam imao osim prvog mijenjanj siluka kad sam morao otici nazad do shopa da mi ljudi objasne
uzgred vidio sam istu masinu i kod komunalac u sarajevu
- Mu'min
#79 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ambasador89
kako vidim ako se odlučim za FS120 onda ću uzeti FS130 pošto je FS120 stariji model i zamijenila ga 130-ka.
Vidim da FS130 ima 1.4KW.
I veliš da je dovoljno jako za uređivanje njive gdje ima svega i svačega od trave do šljivića i sličnih divljih sadnica?
ms
Mu'min
kako vidim ako se odlučim za FS120 onda ću uzeti FS130 pošto je FS120 stariji model i zamijenila ga 130-ka.
Vidim da FS130 ima 1.4KW.
I veliš da je dovoljno jako za uređivanje njive gdje ima svega i svačega od trave do šljivića i sličnih divljih sadnica?
ms
Mu'min
- em11r
#80 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ja neki dan naletih polovnu Yamaha samohodnu kosilicu , sjecka travu tako da se ne mora ni grabiti poslije nego se koristi kao djubrivo za 350 KM ko doxa radi a vidjet cemo do kada
Medjutim imam drugi problem, imam jedan dio na placu koji mi nikako ne uspjeva da zazeleni uvijek mi je tu sareno i na kraju izgori trava svasta sam pokusavao.
Pa me interesuje ima li gdje kod nas da se kupi ono gotovo busenje/busjenje koje samo se poreda na podlogu... valjda se ono bar primi ...
Medjutim imam drugi problem, imam jedan dio na placu koji mi nikako ne uspjeva da zazeleni uvijek mi je tu sareno i na kraju izgori trava svasta sam pokusavao.
Pa me interesuje ima li gdje kod nas da se kupi ono gotovo busenje/busjenje koje samo se poreda na podlogu... valjda se ono bar primi ...
- em11r
#81 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
PS husqvarna ima dobru ponudu trimera 555 KM
http://www.husqvarna.com/ba/products/128r/
Ja licno mislim da je to sve u 5 deka Stihl ili Husqvarna, eto neko spomenu ima Einhell pa se ne zali znaci ove prve dvije ne mogu ne valjat.

Ima sve, silk, noz, uprtaci
http://www.husqvarna.com/ba/products/128r/
Ja licno mislim da je to sve u 5 deka Stihl ili Husqvarna, eto neko spomenu ima Einhell pa se ne zali znaci ove prve dvije ne mogu ne valjat.

Ima sve, silk, noz, uprtaci
-
proljece101
#82 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Pozdrav!
Ne znam gdje da postavim ovo pitanje ali nešto je u vezi trave,pa se nadam da ce mi neko odgovoriti ovdje?
Naime, izmedju kuće i betonske staze oko nje non-stop raste trava, korov, žara, i razne druge sorte, iako je sve zabetonirano, ono nadje neku pukotinu
ja haman svakih par dana to počupam, palili smo i brenerom ,ali niš ne pomaže, stalno nova trava raste, kad nismo kući par dana, skoro šikara narasla tu
pa znam da ima kao neka tečnost za suzbijanje korova, kako se to zove i da li bi dalo kakvog efekta da to sipam, je li djeluje i na druge biljke , jer svašta nešto raste, nije samo korov? hvala!
Ne znam gdje da postavim ovo pitanje ali nešto je u vezi trave,pa se nadam da ce mi neko odgovoriti ovdje?
-
dragan.s
#83 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Postoji nešto ovako: http://www.chromos-agro.hr/category/3/s ... ory/13/123 međutim to ti ne bih savjetovao sem ako nisu okolo voćke ili nešto drvenasto. Takođe obrati pažnju na doziranje da ne pretjeraš pošto je malo čudan način kako su to napisali na pakovanju (0,8 - 1,2 l na 1.000 m²).proljece101 wrote:Pozdrav!
Ne znam gdje da postavim ovo pitanje ali nešto je u vezi trave,pa se nadam da ce mi neko odgovoriti ovdje?Naime, izmedju kuće i betonske staze oko nje non-stop raste trava, korov, žara, i razne druge sorte, iako je sve zabetonirano, ono nadje neku pukotinu
ja haman svakih par dana to počupam, palili smo i brenerom ,ali niš ne pomaže, stalno nova trava raste, kad nismo kući par dana, skoro šikara narasla tu
pa znam da ima kao neka tečnost za suzbijanje korova, kako se to zove i da li bi dalo kakvog efekta da to sipam, je li djeluje i na druge biljke , jer svašta nešto raste, nije samo korov? hvala!
- Mu'min
#84 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
proljeće101
kako ti lijepo dragan.s pojasni možeš kakvih kemikalijama to ubijati al ja bi ti zaista jaranski savjetovao da to ne radiš. Nemoj ubijati sebe i svoju porodicu jer tamam da na beton izliješ to će proći u zemlju i preko raznih kanala doći u tvoj stomak.
Rješenje bi možda bilo da skineš 10-ak cenitmetara zemlje (u dubinu ukoliko je moguće) i napraviš zatirku sa kartonom koji bi prekinuo dolazak svjetlosti. Na taj način bi ubio korovo a onda kupiš kupovne zemlje i prospeš odozgo i na taj način imaš "čistu zemlju".
Sad opet ne znam kakav je razmak između staze i kuće i ostatka. U mene je kuća i staza oko nje spojena i tek onda počinje zemlja i trava.
kako ti lijepo dragan.s pojasni možeš kakvih kemikalijama to ubijati al ja bi ti zaista jaranski savjetovao da to ne radiš. Nemoj ubijati sebe i svoju porodicu jer tamam da na beton izliješ to će proći u zemlju i preko raznih kanala doći u tvoj stomak.
Rješenje bi možda bilo da skineš 10-ak cenitmetara zemlje (u dubinu ukoliko je moguće) i napraviš zatirku sa kartonom koji bi prekinuo dolazak svjetlosti. Na taj način bi ubio korovo a onda kupiš kupovne zemlje i prospeš odozgo i na taj način imaš "čistu zemlju".
Sad opet ne znam kakav je razmak između staze i kuće i ostatka. U mene je kuća i staza oko nje spojena i tek onda počinje zemlja i trava.
-
proljece101
#85 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Hvala na savjetima...
a to skidanje zemlje i kopanje je nemoguće, jer, kao i kod tebe Mu'mine, staza je spojena sa kućom, ali upravo na tom spoju valjda korov našao malo mjesta, neke pukotine, pa samo raste, to je jako usko, ne moze se kopati, samo mogu čupati rukama ili tako nešto pokusati usuti da vise ne raste, jer mi je više dodijalo, a i šire se pukotine u betonu još više čim to malo zapustim, ...hvala još jednom usvakom slučaju, ...vidjeću ako mognem nešto da upotrebim a da nije opasno za okoliš...
- Mu'min
#86 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
proljeće
onda ti je najbolje zabetoniraj pukotine kako treba i mirna Bosna.
onda ti je najbolje zabetoniraj pukotine kako treba i mirna Bosna.
-
Keiko
#87 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ja mislim da Vi imate problem daleko ozbiljniji od korova, trave I zare. Kao arhitekt pretpostavljam da imate znacajan procjep u temelju kuce I koji bi trebao pregledati inzinjer / staticar. Ovo kazem iz razloga sto ponekad pocupam korov sa ruba plocnika uz zid kuce ali je to rijetko I obicno izraste u nakupinama blata I prasine koje se nakupe upravo u tom 'cosku'. Medjutim, ne znam da je ikad nesto pretjerano uraslo I divlje.proljece101 wrote:Hvala na savjetima...a to skidanje zemlje i kopanje je nemoguće, jer, kao i kod tebe Mu'mine, staza je spojena sa kućom, ali upravo na tom spoju valjda korov našao malo mjesta, neke pukotine, pa samo raste, to je jako usko, ne moze se kopati, samo mogu čupati rukama ili tako nešto pokusati usuti da vise ne raste, jer mi je više dodijalo, a i šire se pukotine u betonu još više čim to malo zapustim, ...hvala još jednom usvakom slučaju, ...vidjeću ako mognem nešto da upotrebim a da nije opasno za okoliš...
To sto vi opisujete nije ni blizu normalnog I jos jedanput vam preporucujem da pod hitno provjerite temelj kuce, sto ce najvjerovatnije rezultirati uklanjanjem plocnika I kopanjem oko temelja.
- kritichar
#88 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
benzin ili struja
šta je po vama bolje za kosačicu, ne trimer?
- em11r
#89 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
zavisi od velicine placa/travnjaka i tipa trave.kritichar wrote:benzin ili struja
Ako imas nesto malo pred kucom 100 kvadrata lijepo ravno fina trava komotno elektricnu mozes uzet.
Ja npr imam plac koji je prije bio suma i uvijek je nekakve visoke trave, zbunja nekog necega nema sta nema a plus ima i kvadrature povece tako da je sa elektricnom ****cina razvlaci kablove pa je ugusi ona trava itd
-
Keiko
#90 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Poslije elektricne kupila benzinsku. Sad ne bi elektricnu ni da mi je neko pokloni.kritichar wrote:benzin ili struja
-
gratis
#91 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
sta mislite o ovom trimeru ?
trebalo bi mi za kosenje sljivika oko 600m2
ili ako ima neko nesto povoljno ?
http://www.pik.ba/artikal/11446296/akci ... -bbc-43-1/
hvala
trebalo bi mi za kosenje sljivika oko 600m2
ili ako ima neko nesto povoljno ?
http://www.pik.ba/artikal/11446296/akci ... -bbc-43-1/
hvala
- Mu'min
#92 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
gratis
kako vidim ja imam istu ovaku, možda druga boja jer je drugi proizvođač mada je to sve majka Kina.
Pa mogu ti reći dok radi radi ko puškomitraljez al je material slab pa sam je zamal zapalio (čak i minjeao) prvu godinu. Pošto se štap može rastaviti zbog slabog kvaliteta brzo se istroši vezni dio i ne možeš sastaviti.
Al najgore kad uzmeš slobodno vrijeme, pripremiš gorivo, opremu, sve... i dođeš na njivu koja nije ispod kuće i ono nešto ode, pa ti to sve lijepo pokupiš, zvizneš u auto i ko škripavih zubi kreneš kući.
eno je i sada kod kuće, moram je opet aktivirati u 2014 al naredna će biti Stihl ili Husqvarna ili ništa. Ne'am para za bacanje po 200 KM svako 2 godine.
kako vidim ja imam istu ovaku, možda druga boja jer je drugi proizvođač mada je to sve majka Kina.
Pa mogu ti reći dok radi radi ko puškomitraljez al je material slab pa sam je zamal zapalio (čak i minjeao) prvu godinu. Pošto se štap može rastaviti zbog slabog kvaliteta brzo se istroši vezni dio i ne možeš sastaviti.
Al najgore kad uzmeš slobodno vrijeme, pripremiš gorivo, opremu, sve... i dođeš na njivu koja nije ispod kuće i ono nešto ode, pa ti to sve lijepo pokupiš, zvizneš u auto i ko škripavih zubi kreneš kući.
eno je i sada kod kuće, moram je opet aktivirati u 2014 al naredna će biti Stihl ili Husqvarna ili ništa. Ne'am para za bacanje po 200 KM svako 2 godine.
- rimac
#93 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Vidio sam nekad komšiju kako makazama- škarama reže veće grane. Ima netko kakvu preporuku?
- argyle
-
gratis
#95 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Mu'min wrote:gratis
hvala na savjetu ... i ja nesto kontam mozda je bolje kupiti neku polovnu stihl i sl. nego ove kineske ... mislim da se do 350 KM moze naci nesto polovno ?
-
platen91
#96 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ovo spada više u kategoriju uređivanje oko kuće
Imam ploču ispred kuće oko 12 kvadrata urađenu od betonski kocki tj. baklava
Jer su ružne razmišlo sam staviti drvene pločice za vanjski prostor ali ih nismam nigdje vidio u okloini Tuzle ili cak umjetnu travu.Da li je neko od vas ima kakvu ideju u vezi još nekih alternativa?
Imam ploču ispred kuće oko 12 kvadrata urađenu od betonski kocki tj. baklava
Jer su ružne razmišlo sam staviti drvene pločice za vanjski prostor ali ih nismam nigdje vidio u okloini Tuzle ili cak umjetnu travu.Da li je neko od vas ima kakvu ideju u vezi još nekih alternativa?
-
Del_Boy_Trotter
#97 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
I ja sam bio u dilemi da li kupiti nešto novo do 400 -500 km ili polovno stihl ili husqvarna. Ali nesigurno mi i ovo polovno a još i njih nema bez 300 - 400 km da vrijede čemu. Pa sam kupio ovo, prenijet ću iskustva kad krenu korovi u voćnjaku.gratis wrote:Mu'min wrote:gratis
hvala na savjetu ... i ja nesto kontam mozda je bolje kupiti neku polovnu stihl i sl. nego ove kineske ... mislim da se do 350 KM moze naci nesto polovno ?
http://www.pik.ba/artikal/6546192/villa ... c-1900-xc/
- Mu'min
#98 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ja htio da naručim rezervni dio (komad koji spaja dvije cijevi, jer moj trimer je moguće rastaviti na 2 dijela i tako staviti u svaki auto). na webu piše 5 EUR, zovem servis kad veli košta 14 EUR + PDV + troškovi slanja = 25 EUR.
Reko haloooo?
Pa nova kosačica je 129 €, sad je oko 70 EUR i da dam 25 EUR za komadić veličine upaljača za cigarete.
Šta želim reći: kad kupiš NoName marku, ni dijelo ni kvaliteta ni pomoći.
Al eto sad zviznem klin između da blokira 2 šipke pa dok ide ide.
Reko haloooo?
Pa nova kosačica je 129 €, sad je oko 70 EUR i da dam 25 EUR za komadić veličine upaljača za cigarete.
Šta želim reći: kad kupiš NoName marku, ni dijelo ni kvaliteta ni pomoći.
Al eto sad zviznem klin između da blokira 2 šipke pa dok ide ide.
- Mu'min
#99 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Evo lijepe strojke: Stihl FS90
- Hakuna Matata
#100 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ima li ko kakvu preporuku za kosilicu benzinsku do 400 KM ?